![]() |
#151 |
Konto usunięte
|
Dot.: moda na zaręczyny
Lubię takie szopki jak pierścionki, lubię takie szopki jak kwiatek w dzień kobiet. W ogóle chyba wsiowa strasznie jestem ale uważam że to miłe zwyczaje ;-p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Rozeznanie
|
visionAM
Wyjaśnię jeszcze raz i już ostatecznie bo nie chcę mi się marnować czasu na nic nie wnoszące dla życia dyskusję. BARDZO chętnie byśmy wzięli się za planowanie własnego ślubu. BARDZO chętnie byłabym już żoną swojego Tż. Jednak z powodów przede wszystkim finansowych jest to póki co niemożliwe. DLA NAS ważniejsze jest to, aby mieć dach nad głową i żeby sensownie i ekonomicznie jakoś to wszystko poukładać. MOGLIBYŚMY sobie pozwolić na huczne wesele, ale własne cztery ściany i ich urządzanie są bardziej ekscytującą perpektywą, aniżeli wydanie przynajmniej 10tys na ślub i wesele. Nie akceptujemy brania kredytu na ślub i wesele bo obydwoje jesteśmy na studiach zaocznych i te kilkaset złotych na opłacanie uczelni jest wystarczającym obciążeniem, żeby dokładać sobie ratę kredytu za możliwość wzięcia ślubu. Ciężko również byloby nam te kilkaset złotych zaoszczędzić na ślub/wesele bo nie mamy już na czym oszczędzać.Wszystkie wolne środki wrzucamy do kategorii mieszkanie bo ono jest dla priorytetem. Dlatego też nie życzę sobie, żeby ktoś pluł na mój system wartości i przekonań i przekonywał mnie, że skoro nie planujemy ślubu tu i teraz, to nasze narzeństwo jest niepotrzebne, wzięte z sufitu i bedzie trwać kolejną dekadę. Są osoby, które najpierw chcą zamieszkać ze sobą, a dopiero potem zaręczyć(żeby poznać, jak się będzie mieszkać z połówką). ROZUMIEM TO. Sa osoby, które zbierają 20tys na ślub przez kilka lat i cieszą się, że mogły świętować ten dzień z wszystkimi bliskimi im osobami. ROZUMIEM TO. Są osoby, które nie mieszkają przed ślubem i nie podejmują współżycia z powodów religi. ROZUMIEM TO. Więc proszę o uszanowanie moich poglądów i nie wkładanie w moje usta słów, które absolutnie nie odzwierciedlają stanu faktycznego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-12-29 o 11:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Konto usunięte
|
oj to ja mam tak jak ty madana, ślub ma być dla nas - to by mamy się ładnie ubrać, mamy mieć ładne pamiątki w postaci zdjęć z najbliższymi, to my mamy się bawić. to nei ma być impreza pt zastaw się a postaw się żeby inni - obcy ludzie mogli się nażreć za nasze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
w sumie nie chodzi mi o pierscionek sam w sobie tylko o fakt oficjalnego Pytania przez pana ![]() jest dla mnie cos zenującego w tym wyczekiwaniu kiedys az kiedysz on sie zdeklaruje ze chce byc ze mną ? ![]() ![]() w sumie moze ja nie rozumiem definicji zaręczyn? Moja kolezanka z facetem po prostu zaczęli po kilku latach planowac ślub, jak juz wybrali konkretną datę , nieodleglą bo 8 mies to chyba było, pojechali, kupili razem pierscionek, potem zaprosili rodziców na obiad i oswiadczyli-mamo, tato pobieramy sie za 8 mies to w ich przypadku były oświadczyny czy nie?
![]() |
![]() |
#156 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#157 |
Konto usunięte
|
Polly ja bym nie chciała wybierać sobie pierścionka ;p sytuacja jaką przewiduję i jaka mi odpowiada, to - za jakiś czas sobie usiądziemy porozmawiamy o tym że chyba czas najwyższy pomyśleć o ślubie bo powoli staje się to osiągalne, bla bla bla, omówić nasze obawy i tak dalej. A po ustaleniach czy rozmowie, chętnie bym z zaskoczenia przyjęła oświadczyny jako takie oficjalne przypieczętowanie naszych planów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z własnych zaręczyn czy własnego ślubu mam naprawdę fajne wspomnienia- były oosby, które chcieliśmy, aby były, było ich mało- zero zapożyczania, nerwów- sukienkę szyła mi znajoma krawcowa, bukiet kwiatów kupiłam u babci na ulicy (cudowny bukiet z malw ), moja babcia braku welonu nie mogła przeżyć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
napislaam zwyzej ze nie o sam pierdzionek mi chodziło ![]() a propos zwyczajów ![]() widzialam niedawno zdjęcia z milego zwyczaju jak panstwo młodzi jadą po slubie wozem wypełnionym słomą i polewają wódke całej wsi wyległej na droge.... tak ze mysle ze troche ci jednak brakuje do wsiowosci ![]()
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
O dżizaz ja bez zastanowienia wolę kredyt na 5 lat na zakup nowego fajnego ekonomicznego i bezpiecznego auta zamiast kolacji dla osób których nie znam
dafuq ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
zaczynam myslec ze jestem dziwna ![]() bo ja bym sobie chciala sama wybrac piersionek ![]() i byłabym sie w stanie obrazic za oswiadczyny, chyba jednak jestem nienormalna ![]()
![]() |
![]() |
#162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc po co te tradycyjne proszenie o rękę dziewczyny, skoro tak na prawdę ma się tę tradycję w du.pie? Niektórych trudno ogarnąć. U wielu moich znajomych było właśnie proszenie o rękę czy oświadczyny przy rodzicach. Nie dla mnie ta tradycja, nie chcę, żeby mój TŻ pytał moich rodziców, czy mogę wyjść za niego, ani żeby oświadczył mi się na jakimś rodzinnym spędzie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#163 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
myslisz nieekonomicznie ![]() zaproszeni na kolacje częśc kasy ci zwrócą, a samochów wrecz przeciwnie-straci na wartości ![]()
![]() |
![]() |
#164 |
Konto usunięte
|
No wręcz przeciwnie, dobry samochód też jest inwestycją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie też wkurza zmienianie statusu zaraz po...:P Moja koleżanka raz zmieniła status na "zaręczona" dzwonię do niej pogadać, bo to akurat jej rocznica była i dowiaduję się że Tż nawet do niej nie przyjechał (mieszka z 200km dalej) tylko ona weszła na fb a tam "zaproszenie do zmiany statusu" od jej faceta... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
Ja tez bym nie chciała wybierać pierścionka - wolę niespodziankę. I jestem pewna, że TŻ wybrałby coś, co by mi się podobało, zna mój gust.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bardzo oryginalne zaręczyny, bez dwóch zdań ![]() Cytat:
![]()
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2012-12-29 o 11:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
A u mnie jest ten problem że ja jedyna biżuteria jaką toleruję i noszę na codzień ... to kolczyki, perełki albo małe na pewno nie wiszące. Pierścionków nie znoszę i mimo że mam kilka to w tym roku ubrałam chyba je dwa razy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Żona Gargamel
|
Często widzę takie fotorelacje z "pytania o pozwolenie" ojca dziewczyny
![]() ![]() Hahahha mam nieźle szurniętego kolesia w grupie, który chcąc się oświadczyć dziewczynie (2 rok licencjatu to był) najpierw zapytał swojego ojca o zgodę, a następnie ojca dziewczyny ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 | |
Pani żona :)
|
Cytat:
![]() ![]() Zawistna nie jestem, ani zazdrosna, bo nie mam czego i komu zazdrościć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Konto usunięte
|
No tak, 2-3 dni temu co mieliśmy? :tumduddmudm: święta
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
Noo... Najlpierw jej głupio było przede mną, bo nie mogłam ukryć śmiechu, potem jeszcze narzekała że już kilka mies od tej zmiany statusu a on jej dalej pierścionka nie dał i nie ma zamiaru raczej szybko
![]() ![]()
![]() |
#173 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
przegięcie!! ![]() ![]() cóż za romantyzm ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- _ema_ idealnie zobrazowane ![]()
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() te historie nadają się do perełek 2012 ![]()
![]() |
![]() |
#178 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez mam koleżankę, dosyć bliską, ale moim zdaniem też przegina. Są z facetem ok. 2 lat, on pomieszkuje u niej. Ona już mu powiedziała, kiedy chce ślub (bodajże za 1,5roku w czerwcu), najpierw mieszkanie razem, ale zanim to nastąpi, to najpierw ma jej sie oświadczyć. Po nowym roku mają poinformować o swoich (albo raczej jej) planach rodziców. A on to ogólnie typ faceta, co jeszcze nie dojrzał do małżeństwa, potrafi ją olać, gdy się umówili, bo ważniejsi sa koledzy, picie i bakanie. A ona go tak ciśnie na ten ślub.
![]() |
![]() |
#180 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
Na zawsze Twoja ![]() Na zawsze Mój ![]() Na zawsze MY ![]() Edytowane przez white_bear Czas edycji: 2012-12-29 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:22.