|
|
#3481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. IV
"Przebudzenia" (1990) - dramat obyczajowy, ocena 8,0
http://www.filmweb.pl/film/Przebudzenia-1990-1035 Już kiedyś go oglądałam, ale postanowiłam sobie go odświeżyć, bo pamiętałam, że mi się podobał. I zdanie podtrzymuję. Bardzo ładny film o naukowcu, który został lekarzem w szpitalu psychiatrycznym. Miał świeże spojrzenie na pacjentów, nie oceniał ich lekarskimi i medycznymi schematami i przede wszystkim mu się chciało. Oby więcej takich lekarzy było na świecie, którzy wierzą w siebie, swoją intuicję, w to co robią i pacjentów. Polecam, 9/10.
|
#3482 |
|
Raczkowanie
|
Charlie i fabryka czekolady - Wstyd przyznać, że obejrzałam dopiero po 7 latach ale nigdy nie ciągnęło mnie do talentu Burtona.
Sposobał mi się dzięki Depp'owi, kunsztowi Burtona i podnoszącą na duchu fabułą. 8/10 Miasto Boga- Nie wiem jak ocenić ten film, jak dla mnie idealny, pod względem historii, dialogów, obrazu, ciężkiej i brutalnej atmosfery. 10/10 ( Również " kostiumy" a raczej ich minimalizm uważam za atut )J
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
Pamięć absolutna (1990 oraz 2012) - obejrzałam najpierw wersję z 2012 - dość sceptycznie, bo zakładam, że remake'i robi się często dla pieniędzy. To gatunek science fiction, dotyczy kwestii pamięci i wpływania na nią kreowania nowego człowieka vel. przypominania sobie kim byłem zanim ktoś pamięć wymazał.
Wątek wciąga, miło ogląda się efekty specjalne - bo bardziej pokazują 'inne' rozwiązania, np. lodówka ma interaktywny ekran na którym mozna ładować zdjęcia i zostawiać elektroniczne notatki lub telefon wbudowasny w dłoń.Potem obejrzałam originał z 1990 -film kultowy, chyba dlatego że te efekty specjalne z 1990 ogląda się dzis groteskowo. Nie miałam takiego wrażenia oglądając choćby Obcego, a jest przecież dużo, dużo starszy. Można sie zastanowić: dlaczego w przyszłości wciąz królują ciuchy i stroje wyciągnięte z końcówki lat 80tych ![]() W kwestii samej historii oba filmy maja duzo wspólnego, nie są identyczne. W pewnych momentach można zauważyć jak w wersji 2012 twórcy puszczają oko do fanów wersji poprzedniej, np osoba, pod którą głowny bohater ukrywa się w przejściu granicznym. 1990 to Arnold i Sharon Stone, w 2012 to CoLin Farrell i Jessica Biel. Jeśłi miałabym wybierać to wolałabym wersję jednak z 1990 za klimat troche jak niskobudżetowego filmu science fiaction, ale wciąz opowiadającego dobrą fabularną historię (wzorowaną zresztą na opowiadaniu zasłużonego Philipa K. Dicka).
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2012-12-28 o 22:29 |
|
|
|
#3484 |
|
Zakorzenienie
|
"Boże Narodzenie" (2005) - dramat, wojenny, ocena 7,6
http://www.filmweb.pl/film/Bo%C5%BCe...ie-2005-204199 Bardzo przewrotny tytuł filmu, niech on nikogo nie zmyli - to nie jest familijny film o świętach, mikołaju, choince i prezentach - to niecodzienny obraz I wojny światowej. Opowieść o tym, że dobrych ludzi zmusza się do mordowania innych - również dobrych. O tym, że stali się wrogami, bo tak im rozkazano, a nie dlatego, że tak czuli. Szkoda, że chyba w żadnym szkolnym podręczniku do historii nie ma o tym najmniejszej wzmianki. Dzięki takim "ciekawostkom" lekcje historii na pewno byłyby ciekawsze. 8/10
|
#3485 |
|
Rozeznanie
|
Hobbit. Niezwykła podróż- jako fanka twórczości Tolkiena musiałam się wybrać szczególnie, że ekranizację władcy pierścieni uwielbiam. Tu mamy coś całkiem innego , film trwał 2.5 godziny ale nie nudziłam się nawet przez chwile i na pewno obejrzę kolejne części. Do LOTR mu sporo brakuje ale dobrze się oglądało
dużo więcej bajkowości ale książka też taka była
|
|
|
|
#3486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3487 |
|
Holy Crap!
|
Omen (1976)---heh, postrach dzieciństwa
. W tamtych czasach wywoływał przerażenie, dzisiaj jest po prostu dobrym thrillerem . Muzyka, śpiew chórów są dobrze dobrane do tematyki. 6/10
|
|
#3488 |
|
Zakorzenienie
|
Hobbit- Niezwykła podróż - z racji tego, że uwielbiam Władcę Pierścieni i Tolkiena i fantastykę to dla mnie bomba. Ani przez chwilę się nie nudziłam, naprawdę świetne efekty specjalne, muzyka, obsada i wszystko. I w sumie po zobaczeniu pierwszej części zrozumiałam dlaczego film podzielili ale nie rozumiem czemu aż na 3 części - wg mnie dwie to tak akurat by było.
Ode mnie 9/10 i na pewno jeszcze nie raz obejrzę ten film Taken 2 - osobiście mi chyba bardziej przypadł do gustu niż pierwsza część, ciekawy i miło się oglądało 8/10
|
|
#3489 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
"To właśnie miłość" (2003) - komedia romantyczna, ocena 7,8
http://www.filmweb.pl/To.Wlasnie.Milosc "Tak zdarza się tylko w filmach, rzeczywistość jest już inna" jak głosi stara piosenka dp. ;P hehe Ale miło się oglądało. 9/10
|
#3491 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
#3492 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3493 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
- tak że film winien trafić idealnie w mój gust .
|
|
|
#3494 |
|
Zakorzenienie
|
"Powrót syna" (2000) - dramat obyczajowy, ocena 7,0
http://www.filmweb.pl/film/Powr%C3%B3t+syna-2000-36577 Historia chłopca porwanego w dzieciństwie przez własnego ojca, którym po 5 latach się znudził i oddał z powrotem matce. Ciekawa historia, całkiem fajnie przedstawiona, natomiast nie podoba mi się postać matki - taka jakby sztuczna, zbyt mało emocjonalna i wrażliwa. Gdybym to ja odzyskała syna po 5 latach, zachowywałabym się i reagowała zupełnie inaczej. Ode mnie 8/10.
|
#3495 |
|
Konto usunięte
|
Hobbit (2012) - polecam, po prostu. Byłam na 3D i fajne, ale równie fajne by było i w 2D. Pozostaje mi czekać rok na drugą część.
The man with the iron fists (2012) - plus przede wszystkim za świetne sceny z Lucy Liu i Russelem Crowe - szkoda, że pozostali aktorzy o kilka klas niżej. Typowa kopanka w rytmie rap plus dekoracje udające Chiny sprzed kilkuset lat - trochę dziwny twór, ale miejsami zabawny. Pitch Perfect (2012) - sympatyczne, ale w serce nie zapada. Trochę Glee, ale nie do końca, bo mniej dramatu (i napięcia, niestety). Twórcy się chyba nie mogli w pewnym momencie zdecydować jaki to ma być gatunek (po świetnym początku akcja zwalnia). Jako parodia się broni, ale trochę przeszkadzały mi niekonsekwencje w prowadzeniu fabuły. Generalnie jednak polecam. |
|
|
|
#3496 |
|
Zakorzenienie
|
"Klucz do koszmaru" (2005) - thriller, ocena 7,0
http://www.filmweb.pl/Klucz.Do.Koszmaru W ogóle nie straszny, nie trzyma w napięciu, wynudziłam się na nim. Nie wiem skąd taka wysoka ocena na filmwebie. Ode mnie tylko 4/10.
|
#3497 |
|
Zakorzenienie
|
"Królestwo niebieskie" wersja reżyserska 6/10 po tak dużej i głośnej produkcji oczekiwałam czegoś więcej. Płytka fabuła, denerwujący bohaterowie i ciągnące sie w nieskończoność sceny walki - no ile można patrzeć na wymachiwanie mieczem.
"atlas chmur" 9/10 urocza opowieść o przeznaczeniu, świetnie zaprezentowane różne światy (najbardziej podobała mi się dwie odległe przyszłości ). Jednak mam wrażenie, że film jest niedopowiedziany. Myślę, że mógłby trwać nawet godzinę dłużej a i tak czułabym niedosyt. Mam też wrażenie, że nie wszystko w tym filmie zrozumiałam.Chyba warto będzie przeczytać książkę.
|
|
#3498 |
|
Holy Crap!
|
The Cat-- japoński horror w dobrym klimacie
|
|
#3499 |
|
Rozeznanie
|
Obejrzałam wczoraj Hannibala w końcu 10/10 dla mnie ::
|
|
|
|
#3500 |
|
Raczkowanie
|
Operacja Argo - jak dla mnie super , może początek trochę nudnawy , bo jest dużo gadania ,ale w końcu się rozkręca
![]() 7 psychopatów - specyficzny, czarny humor, dobra obsada
|
#3501 |
|
Raczkowanie
|
Monster - oparty na faktach, historia prostytutki oskarżonej o zamordowanie 6 mężczyzn, skazanej na karę śmierci. Mocny, świetna rola Charlize Theron, została nagrodzona za nią Oscarem, Złotym Globem i wieloma innymi nagrodami. To film z gatunku tych, po których psychikę trzeba zbierać z podłogi, podobne odczucia miałam m.in. po filmach Nie czas na łzy (Boys don't cry) i polskim Placu Zbawiciela.
Savages - traktuje o hodowcach marihuany, których dziewczyna zostaje porwana przez bezwzględny, meksykański kartel za to, że owi plantatorzy odmówili współpracy z nimi. Kompletnie mi się nie podobał, raz że strasznie naciągany, główni bohaterowie byli specjalistami dosłownie od wszystkiego, a dwa, że przydługi, wynudziłam się. Nie polecam. Atlas chmur - jak dla mnie film o niczym innym jak o reinkarnacji, ciekawa koncepcja, całkiem dobrze zrealizowana. Pomimo, że film długi (2.50h), nie nudziłam się podczas seansu. |
|
|
|
#3503 |
|
BAN stały
|
jestem wielką fanką serialu Doctor Who, ale dopiero teraz obejrzałam pełnometrażowy film "doctor Who" z 1996 roku ;]
|
|
|
|
#3504 |
|
Rozeznanie
|
Ja planuję
Ciekawa jestem tego filmu
|
|
|
|
#3505 |
|
Zakorzenienie
|
"Zmierzch: Przed świtem część 2" (2012) - horror, romans, ocena 6,8
http://www.filmweb.pl/film/Saga+%22Z...+2-2012-580710 Moim zdaniem najsłabsza ze wszystkich dotychczasowych części. Troszkę przewidywalna. No ale nie nudziłam się, bo lubię ten film. 8/10 ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- "Projekt X" (2012) - komedia, ocena 6,6 http://www.filmweb.pl/film/Projekt+X-2012-566646 Taka amerykańska komedyjka o amerykańskiej młodzieży. Najfajniejsze w niej jest to, że jest inspirowana "prywatką", która wydarzyła się naprawdę. Prywatkę wzięłam w cudzysłów, bo ciężko nazwać prywatką imprezę, na której zjawia się ponad 500 osób (w filmie ok. 1500). Fajna jest też muzyka. A ocena to 7/10 - dobrze się oglądało i słuchało.
|
#3506 |
|
Zakorzenienie
|
"Listy do M" (2011)- wzbraniałam się przed tym filmem, bo oglądałam wiele nieciekawych, polskich komedii romantycznych, z nieprzekonującą grą aktorską. Jednak miłe zaskoczenie, skusiłam się i bardzo dobrze. Jest to, według mnie, wspaniały film, na święta i nie tylko, niosący wiele pozytywnej energii oraz, co moim zdaniem ważne, wartości, którymi warto się kierować: miłość, przyjaźń. Nie jestem wielką fanką komedii romantycznych, w których jest kilka historii, bo wtedy często czuję niedosyt, ale tu tak nie było. Każda historia była dla mnie ciekawa i dostarczyła mi wielu emocji, jak dla mnie one się wręcz dopełniały. Bardzo podobał mi się np moment pod koniec filmu, gdzie pokazywali takie migawki Wigilii, a w tle piosenka "Somewhere over the rainbow". Nie zabrakło też zabawnych scen, których głównym prowodyrem był Karolak- super był w tej roli
Polecam.
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-12-30 o 22:50 |
|
|
|
#3507 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
when I grow up, I want to be a forester run through the moss on high heels that’s what I’ll do, throwing out boomerang waiting for it to come back to me Edytowane przez svamp Czas edycji: 2012-12-30 o 23:17 |
|
|
|
|
#3508 |
|
Zakorzenienie
|
Tak tak, to to!
Ucałuj TŻta!!! ![]() ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- "Taśmy z Poughkeepsie" (2007) - thriller, ocena 6,4 http://www.filmweb.pl/film/Poughkeep...he-2007-431435 Dokumentalizowany film w stylu "Blair Witch Projekt", "Rec", "Paranormal Activity" itp., czyli udajemy, że to się zdarzyło naprawdę, a obraz pochodzi z amatorskiej kamery/taśmy znalezionej w miejscu zbrodni czy domu mordercy. W tym filmie to już trochę przegięli z nadmiarem tych niby wiarygodnych informacji... 4/10
|
#3509 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Nie arcydzieło, ale fajny klimat. Zaskakująca końcówka
|
|
|
|
|
#3510 |
|
Zakorzenienie
|
Supermarket (6/10) - całkiem niezły jak na polski film, poprawnie zagrany, dość dobrze oddający rzeczywistość
jeśli chodzi o fabułę - dość mroczna i niepokojąca, bo to co zdarzyło się w filmie jest możliwe w polskich realiach niestety.. Myślę, że warto zerknąć |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

)

- tak że film winien trafić idealnie w mój gust
A ocena to 7/10 - dobrze się oglądało i słuchało.
jeśli chodzi o fabułę - dość mroczna i niepokojąca, bo to co zdarzyło się w filmie jest możliwe w polskich realiach niestety.. Myślę, że warto zerknąć