![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Ekstrakcja zębów
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam gorąco i czekam na odpowiedź ![]() _________________________ ____ http://www.youtube.com/watch?v=rIqEG8WrKZk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ekstrakcja zębów
Sama miałam usuniete 4 zdrowe czwórki
![]() Po jakimś czasie wyrosły mi 8, dwie z nich musiałam usunąć- rosły w bok i sprawialy ból przy jedzeniu, ból ucha,itp. Jedna z "8" mam wyleczona inna jest w stanie bdb-juz kilka lat ale fakt zęby te szybciej sie psują przez niedokładną higienę. Znam tez przypadek noszenia aparatu-wyleczeniu i nagle urosły 8 i przednie zęby zaczęły na siebie nachodzić-znowu aparat. Leczenie aparatem w mlodym wieku ma ten minu, że wszytsko sie może zmienic z koleii noszenie aparatu po przestaniu dojrzewania i rosnięcia jest trudniejsze bo zęby lubia uciekac na poprzednie miejsca- sama jestem tego przykładem, mam drugi raz aparat ![]() Oswajam sie z faktm iz bede walczyc do konca życia z aparatem ![]() Ja bym chyba wolał wyrwać 8 niz 4, które zawsze można usunąć w trakcie leczenia a jednak ich chyba bardziej szkoda. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Paula78 za odpowiedź
![]() Widzę, że jesteśmy w podobnej sytuacji- powtórka z rozrywki-aparat po raz drugi.. Ehh no ale czego się nie robi dla pieknego i zdrowego uśmiechu ![]() Najbardziej martwi mnie to, że ósemki, które teraz nie lecą do wyrwania, bedą się psuc i bede zmuszona je wyrwac i wtedy bede miec o 4 zęby za mało ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
W nowoczesnej ortodoncji praktycznie nie usuwa się zdrowych zębów gdyż istnieje możliwość wyrównania ich nawet przy największym stłoczeniu.
Usunięcie zębów wpływa niekorzystnie na rysy twarzy, bardziej widać zmarszczki ![]() Co innego ósemki jeśli się psują i rosną nieprawidłowo, np. poziomo. Ja sama usunęłam wiele lat temu kilka zębów i teraz żałuję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
No własnie, wydaje mi sie ze predzej czy pózniej bede musiała wyrwac ósemki, a jesli wyrwe rowniez 4 czwórki to bedzie brakowac mi 4 zebów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja będę mieć usuwaną czwórkę i szóstkę na dole, właśnie przed założeniem aparatu. Miałam usuwaną kiedyś górną 5 i to też przyczyniło się do powiększenia wady zgryzu (lekki przodozgryz).
Ponadto mam stłoczenia na dole. Ale głównie ze względu na przerost żuchwy nad szczęką muszę usuwać. Ah, u mnie szóstka i tak jest do leczenia (skomplikowane i długotrwałe leczenie kanałowe), więc będzie wyrwana. A czwórka /prawa/ dlatego, że właśnie dawno dawno ta usunięta piątka też była po prawej, więc coś w stylu: "dla symetrii". ![]() Z tym, że ja mam 23 lata i już nic więcej mi nie wyrośnie (ósemki wyrżnięte wieku temu). ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Aniolbezskrzydel89 z tego co piszesz, to u Ciebie jest inna sytuacja, skoro zęby są do leczenia, to chyba lepiej je wyrwać
![]() Marzę znaleźć specjaliste, który powie "spokojnie, obejdzie się bez ekstrakcji" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tam w sumie nie myślę o zmarszczkach i "zapadaniu"- na starość pewnie i tak będzie sztuczna szczęka, pff.... ![]() Czy wszyscy lekarze u których byłaś powiedzieli, że usuwanie tych czwórek to konieczność?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam już na 2 konsultacjach i 2 razy usłyszałam, że musze usunac 4 czwórki(w przyszłosci pewnie tez 4 ósemki).. Boje sie, ze jest to jedyne rozwiazanie w moim przypadku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja bym tych ekstrakcji aż tak nie demonizowała. Znam wiele osób, które nie mają wszystkich zębów, bo usuwały je do aparatu lub po prostu się zaniedbały i zęby były bardzo popsute. Żadna z tych osób nie ma zapadniętej twarzy ani większych zmarszczek niż inni. Z kolei widziałam dziewczynę, która pomimo dużego stłoczenia nie wyrywała zębów do aparatu. Teraz owszem, ma równe, ale wygląda jak koń - zęby są jakoś za bardzo z przodu i sprawiają wrażenie, że nie mieszczą się jej w buzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Moja znajoma również miała wyrwane czwórki pod aparat. Kurczę nie wiem co robic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Teraz to już całkiem sie pogubiłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Jak się tak miotasz, to przejdź się jeszcze na konsultacje do innych ortodontów - jeśli wszyscy powiedzą, że musisz usunąć zęby to może Cię to uspokoi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Zamierzam udać sie jeszcze na jakies 2 konsultacje, nawet nie wiecie jaka jestem ciekawa co usłysze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja nie żałuje wyrwanych zębów bo widać innego wyboru nikt mi nie dał a i teraz gdy po raz drugi zakladalam aparat ortodonta pytał czy wczesniej mialam usuwane "4" bo to czesto warunek leczenia stłoczenia. Być może w wielkich klinikach proponują inne rozwiązania, w moim miescie sa jeszcze "stare" metody leczenia. A i mnie (i milionom aparaciarzy) nie chodzi o holiłódzki usmiech bo na niego nie mam funduszy-gdybym miała wstawiłabym implanty i miała w z głowy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Moja Córka w wieku 13 lat borykała się z tym samym problemem. Zgryz wyglądał fatalnie. Zęby nachodziły jeden na drugi. Pan doktor nie usunął jednak ani jednego zęba. Po około ośmiomiesięcznym noszeniu aparatu wada zniknęła całkowicie. Teraz jest już dorosła i wg mnie ma piękny uśmiech
![]() PS. W załączeniu zdjęcia (przepraszam za nie najlepszą jakość). ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
![]() ![]() Sadzę, że bardzo ważna jest prawidłowa siła nacisku aparatu na zęby i regularne wizyty. Ja chodziłam z Nią do Niego co 4 tygodnie. "Zanim ortodonta wykona i założy aparat, konieczne są odpowiednie badania. Podczas pierwszej wizyty lekarz dokładne mierzy uzębienie i robi tzw. wyciski szczęki i żuchwy. Trzeba także zrobić zdjęcia RTG (panoramiczne szczęki i żuchwy - pantomogram oraz badanie cefalometryczne – zdjęcie boczne czaszki). Czasem konieczne jest zdjęcie rtg nadgarstka. W ten sposób ustala się, czy kości jeszcze rosną". A Justi xP napisała: "poszłam wiec do ortodonty, który mnie prowadził 4 lata temu. Powiedział, że dorastałam (teraz mam 20 lat), więc zmiany mogły nastąpić ". U mojej Córki nic takiego nie miało miejsca, może dlatego, że miała wykonane te wszystkie badania. To również jest bardzo istotne, a nie każdy ortodonta przywiązuje do tego tak istotną wagę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Co 4 tygodnie, to znaczy, że w sumie tylko 8 wizyt z aparatem. To jest bardzo, bardzo mało, szczególnie przy wadzie zgryzu (same stłoczenia prostują się szybko, ale naprawa zgryzu trwa). Fajnie że tak szybko u Was poszło, ja noszę stały aparat od 3 miesięcy i jeszcze co najmniej 1,5 roku przede mną.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Pola1974 zrobiłam zarówno zdjęcia panoramiczne oraz boczne czaszki-a więc standard jeśli chodzi o wizytę u ortodonty. Drugi specjalista u którego byłam stwierdził paradontozę objawiającą się osuwaniem zębów z dziąsła(jakos tak :P).. Po nowym roku zamierzam udać sie na porządne czyszczenie zębów, piaskowanie, itp, może to ułatwi ocene specjaliscie..
Pola1974 Twoja córka ma bardzo ładne ząbki, widziałam zdjęcia ![]() Chodzi mi o ortodontę we Wrocławiu, więc jeśli tam chodziłaś z córka to bardzo proszę o kontakt na PW ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
BAN stały
|
Cytat:
Po zdjęciu aparatu sama nie mogłam uwierzyć w efekty leczenia w tak krótkim czasie ![]() To bardzo dobry lekarz ortodonta ![]() Życzę powodzenia w leczeniu i pięknego uśmiechu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Pola
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Pan doktor przyjmuje w gabinecie w Krakowie, a namiary zaraz podam, tylko znajdę odpowiedni wątek
![]() Przepraszam za to co napiszę, ale być może leczenie mojej Córki trwało krócej, aniżeli innych pacjentów, bo wstyd się przyznać lecz na pierwszą wizytę dostałyśmy się tylko z protekcji, gdyż terminy oczekiwania nawet na prywatną (nie tanią ![]() Nie żałuję ani jednej wydanej "złotówki", ale jak mówi przysłowie : "Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził". ![]() "Ocena: bardzo dobry: do doktora trafiłam z polecenia mojego dentysty cztery lata temu. Wcześniej byłam na konsultacji u kilku innych ortodontów - każdy kazał wyrywać zęby i zakładać pierścienie na ósemki. Doktor nie wyrwał ani pół zęba, na ósemki założył zamki. Miałam założony aparat z kryształu górskiego - jest mało widoczny i po 2,5 roku noszenia niewiele zmienił kolor. W czasie mojego leczenia pan doktor podniósł cenę wizyty ze 120zł na 150zł - ja jako stara pacjentka cały czas płaciłam starą cenę. Zatrudnił również drugą panią doktor, bo miał zbyt wielu chętnych i nie wyrabiał. Uspokoję tutaj może co poniektórych - jeśli trafi się do niej na fotel, pan doktor zawsze przychodzi i mówi jej co robić, potem dokładnie sprawdza - nie daje jej wolnej ręki!!! Tak więc nadal leczymy się u niego i to on podejmuje decyzje. Teraz na wizyty kontrolne z aparatem retencyjnym chodzę co pół roku i płacę 100zł. Jeśli coś się działo między wizytami (odklejony zamek, pęknięta gumka) zawsze byłam przyjmowana poza kolejnością i nigdy nie płaciłam!!! Doktor jest bardzo uważny, wszystko tłumaczy, poza tym jest bardzo sympatycznym człowiekiem. Gabinet jest czyściutki, wizyty są z reguły punktualne, doktor często robi rzeczy "ponadprogramowe" np. ratuje nadwrażliwe szyjki zębowe - nigdy za takie dodatki nie płaciłam. Aparat zakładałam w wieku 24 lat i wielu ortodontów powiedziało, że niewiele uda się już zrobić. Teraz cieszę się prostymi zębami dzięki panu doktorowi". Edytowane przez Pola1974 Czas edycji: 2012-12-31 o 21:10 Powód: literówki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Minęło już parę lat od mojego leczenia ortodontycznego, a ząbki nie są już tak idealnie równe jak były zaraz po ściągnięciu aparatu
![]() ![]() A na dzień dzisiejszy mimo delikatnego "skrzywienia" i tak jestem strasznie dumna z moich ząbków!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Dziękuje Lidziorek za wpis
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
chodziłam do ortodontki w Nowym Sączu
![]() ![]() ![]() Wyprostowały mi się w ciągu ok 6miesięcy!!! Potem się "stabilizowały" ![]() ![]() ![]() Aha...po wyprostowaniu ząbków poprawił mi się układ ust ![]() Edytowane przez Lidziorek Czas edycji: 2013-01-06 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Lidziorek cieszę sie, ze obyło się bez ekstrakcji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
To jest bardzo fajna opcja popytać znajomych, niestety moi znajomi chodzą do orto w mniejszych miastach, a ja obecnie jestem we Wro, więc sama rozumiesz..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.