Ekstrakcja zębów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-18, 12:42   #1
Justi xP
Raczkowanie

Ekstrakcja zębów

Hej Mam ogromny dylemat dotyczący ekstrakcji zębów. Ok. 4 lat temu zakończyłam leczenie ortodontyczne(nosiłam aparat stały góra+dół). Jednak od kilku miesięcy zauważyłam nawrót, powrót mojej wady zgryzu. Poszłam wiec do ortodonty, który mnie prowadził 4 lata temu. Powiedział, że dorastałam(teraz mam 20 lat), więc zmiany mogły nastąpić . Byłam na konsultacjach u 2 innych specjalistów, którzy powiedzieli mi, że muszę usunąć 4 czwórki po to, by "przesunąć" zęby. Dodam, że mam wadę kl. II/I, objawy paradontozy i chyba tyłozgryz [?] Wykształciły mi się również 4 ósemki, z tych 2 mam już wyrżnięte.. Co uważacie o tym, żeby usuwać zdrowe zęby a zostawiać ósemki, które dość szybko się psują? Jeśli wyrwę 4 czwórki a potem się okaże, że bede musiała wyrwac jeszcze 4 ósemki, to łącznie jest już 8 ekstrakcji Co mam robić? Straciłam już nadzieje, że można wyleczyć moją wade zgryzu bez usuwania zębów Co myślicie na temat usuwania zębów pod leczenie ortodontyczne? Macie podobne doświadczenia lub problemy?

Pozdrawiam gorąco i czekam na odpowiedź

_________________________ ____

http://www.youtube.com/watch?v=rIqEG8WrKZk
Justi xP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-18, 15:53   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Ekstrakcja zębów

Sama miałam usuniete 4 zdrowe czwórki ale przy mojej wadzie nie dało rady inaczej-miałam stłoczenie zębów.
Po jakimś czasie wyrosły mi 8, dwie z nich musiałam usunąć- rosły w bok i sprawialy ból przy jedzeniu, ból ucha,itp. Jedna z "8" mam wyleczona inna jest w stanie bdb-juz kilka lat ale fakt zęby te szybciej sie psują przez niedokładną higienę.

Znam tez przypadek noszenia aparatu-wyleczeniu i nagle urosły 8 i przednie zęby zaczęły na siebie nachodzić-znowu aparat.

Leczenie aparatem w mlodym wieku ma ten minu, że wszytsko sie może zmienic z koleii noszenie aparatu po przestaniu dojrzewania i rosnięcia jest trudniejsze bo zęby lubia uciekac na poprzednie miejsca- sama jestem tego przykładem, mam drugi raz aparat :-/
Oswajam sie z faktm iz bede walczyc do konca życia z aparatem

Ja bym chyba wolał wyrwać 8 niz 4, które zawsze można usunąć w trakcie leczenia a jednak ich chyba bardziej szkoda.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-19, 02:00   #3
Justi xP
Raczkowanie

Dziękuje Paula78 za odpowiedź
Widzę, że jesteśmy w podobnej sytuacji- powtórka z rozrywki-aparat po raz drugi.. Ehh no ale czego się nie robi dla pieknego i zdrowego uśmiechu
Najbardziej martwi mnie to, że ósemki, które teraz nie lecą do wyrwania, bedą się psuc i bede zmuszona je wyrwac i wtedy bede miec o 4 zęby za mało (jesli usunęłabym 4 czwórki) Przeraża mnie ta wizja oraz swiadomośc, ze zeby mogą się nie zejśc(w szczelinie po wyrwaniu czwórek). Zniechęciłam się już do leczenia ortodontycznego, aczkolwiek wiem, że jesli nie zaczne tego teraz, za kilka lat bedzie tylko gorzej Nie wiem czy próbowac i szukac dalej, gdyz po 2 konsultacjach usłyszałam "ekstrakkcja czwórek". Gdyby chodziło o wyrwanie ósemek, nawet wszystkich 4-nie ma problemu, zgodziłabym sie na to od razu, ale usuwanie zębów stałych a przede wszystkich zdrowych wydaje mi sie bez sensu niestety specjalista nie jestem, wiec to jest tylko moja skromna opinia.
Stary 2012-12-19, 08:33   #4
effcia82
Zakorzenienie

W nowoczesnej ortodoncji praktycznie nie usuwa się zdrowych zębów gdyż istnieje możliwość wyrównania ich nawet przy największym stłoczeniu.
Usunięcie zębów wpływa niekorzystnie na rysy twarzy, bardziej widać zmarszczki
Co innego ósemki jeśli się psują i rosną nieprawidłowo, np. poziomo.
Ja sama usunęłam wiele lat temu kilka zębów i teraz żałuję.
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-21, 09:59   #5
Justi xP
Raczkowanie

No własnie, wydaje mi sie ze predzej czy pózniej bede musiała wyrwac ósemki, a jesli wyrwe rowniez 4 czwórki to bedzie brakowac mi 4 zebów Musze poszukać ortodonty, który spróbuje mi pomóc bez ekstracji zdrowych zębów! Orto we Wrocławiu pilnie poszukiwany!
Stary 2012-12-21, 13:44   #6
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Ja będę mieć usuwaną czwórkę i szóstkę na dole, właśnie przed założeniem aparatu. Miałam usuwaną kiedyś górną 5 i to też przyczyniło się do powiększenia wady zgryzu (lekki przodozgryz).
Ponadto mam stłoczenia na dole. Ale głównie ze względu na przerost żuchwy nad szczęką muszę usuwać.
Ah, u mnie szóstka i tak jest do leczenia (skomplikowane i długotrwałe leczenie kanałowe), więc będzie wyrwana. A czwórka /prawa/ dlatego, że właśnie dawno dawno ta usunięta piątka też była po prawej, więc coś w stylu: "dla symetrii".
Z tym, że ja mam 23 lata i już nic więcej mi nie wyrośnie (ósemki wyrżnięte wieku temu).

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-22, 10:30   #7
Justi xP
Raczkowanie

Aniolbezskrzydel89 z tego co piszesz, to u Ciebie jest inna sytuacja, skoro zęby są do leczenia, to chyba lepiej je wyrwać ja mam zdrowe zęby i każą mi je wyrywać :/ wydaje mi sie, ze żałowałabym w przyszlosci, ze usunełam te zęby. Czytałam wiele na ten temat, że po wyrwaniu zębów(w moim przypadku 4 czwórek i pewnie w przyszości 4 ósemek !) zmienia się profil twarzy, szybciej powstaja zmarszczki, twarz staje sie zapadnieta.
Marzę znaleźć specjaliste, który powie "spokojnie, obejdzie się bez ekstrakcji"

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-22, 13:38   #8
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Justi xP Pokaż wiadomość
Aniolbezskrzydel89 z tego co piszesz, to u Ciebie jest inna sytuacja, skoro zęby są do leczenia, to chyba lepiej je wyrwać ja mam zdrowe zęby i każą mi je wyrywać :/ wydaje mi sie, ze żałowałabym w przyszlosci, ze usunełam te zęby. Czytałam wiele na ten temat, że po wyrwaniu zębów(w moim przypadku 4 czwórek i pewnie w przyszości 4 ósemek !) zmienia się profil twarzy, szybciej powstaja zmarszczki, twarz staje sie zapadnieta.
Marzę znaleźć specjaliste, który powie "spokojnie, obejdzie się bez ekstrakcji"
No, 8 zębów to bardzo dużo.
Ja tam w sumie nie myślę o zmarszczkach i "zapadaniu"- na starość pewnie i tak będzie sztuczna szczęka, pff....
Czy wszyscy lekarze u których byłaś powiedzieli, że usuwanie tych czwórek to konieczność?

Aparatka
20.12.2012 - góra
Stary 2012-12-22, 15:38   #9
Justi xP
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
No, 8 zębów to bardzo dużo.
Ja tam w sumie nie myślę o zmarszczkach i "zapadaniu"- na starość pewnie i tak będzie sztuczna szczęka, pff....
Czy wszyscy lekarze u których byłaś powiedzieli, że usuwanie tych czwórek to konieczność?
Ja też jakoś nie myśle jeszcze o zmarszczkach, itp :P po prostu jest to kolejny argument na "nie" wobec ekstrakcji stałych, zdrowych zębów.
Byłam już na 2 konsultacjach i 2 razy usłyszałam, że musze usunac 4 czwórki(w przyszłosci pewnie tez 4 ósemki).. Boje sie, ze jest to jedyne rozwiazanie w moim przypadku (
Stary 2012-12-22, 19:33   #10
Goosiaa
Zadomowienie

Ja bym tych ekstrakcji aż tak nie demonizowała. Znam wiele osób, które nie mają wszystkich zębów, bo usuwały je do aparatu lub po prostu się zaniedbały i zęby były bardzo popsute. Żadna z tych osób nie ma zapadniętej twarzy ani większych zmarszczek niż inni. Z kolei widziałam dziewczynę, która pomimo dużego stłoczenia nie wyrywała zębów do aparatu. Teraz owszem, ma równe, ale wygląda jak koń - zęby są jakoś za bardzo z przodu i sprawiają wrażenie, że nie mieszczą się jej w buzi.
Goosiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-23, 11:29   #11
Justi xP
Raczkowanie

Moja znajoma również miała wyrwane czwórki pod aparat. Kurczę nie wiem co robic Chciałabym zachować zęby..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-23, 16:00   #12
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Goosiaa Pokaż wiadomość
Ja bym tych ekstrakcji aż tak nie demonizowała. Znam wiele osób, które nie mają wszystkich zębów, bo usuwały je do aparatu lub po prostu się zaniedbały i zęby były bardzo popsute. Żadna z tych osób nie ma zapadniętej twarzy ani większych zmarszczek niż inni. Z kolei widziałam dziewczynę, która pomimo dużego stłoczenia nie wyrywała zębów do aparatu. Teraz owszem, ma równe, ale wygląda jak koń - zęby są jakoś za bardzo z przodu i sprawiają wrażenie, że nie mieszczą się jej w buzi.
Dokładnie, też znam taką dziewczynę. Nie usuwała zębów do aparatu i ma tak nieproporcjonalnie "dużo" tych zębów i taką dużą szczękę w stosunku do twarzyczki, że wygląda to kiepsko...

Aparatka
20.12.2012 - góra
Stary 2012-12-23, 20:31   #13
Justi xP
Raczkowanie

Teraz to już całkiem sie pogubiłam Muszę przemyślec "za" i przeciw". Czekam jeszcze na wasze porady! Za wszystkie wiadomości bardzo dziękuję
Stary 2012-12-23, 20:42   #14
Goosiaa
Zadomowienie

Cytat:
Teraz to już całkiem sie pogubiłam Muszę przemyślec "za" i przeciw". Czekam jeszcze na wasze porady! Za wszystkie wiadomości bardzo dziękuję
Jak się tak miotasz, to przejdź się jeszcze na konsultacje do innych ortodontów - jeśli wszyscy powiedzą, że musisz usunąć zęby to może Cię to uspokoi.
Stary 2012-12-23, 21:43   #15
Justi xP
Raczkowanie

Zamierzam udać sie jeszcze na jakies 2 konsultacje, nawet nie wiecie jaka jestem ciekawa co usłysze Jeśli wszyscy stwierdzą, że jedynym wyjsciem jest ekstrakcja czwórek to bede musiałą całkiem powaznie rozważyc tę opcję.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-29, 17:41   #16
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
W nowoczesnej ortodoncji praktycznie nie usuwa się zdrowych zębów gdyż istnieje możliwość wyrównania ich nawet przy największym stłoczeniu.
Byc może ale jakim kosztem ? długością leczenia,itp +do tego różny wiek pacjentów
Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Usunięcie zębów wpływa niekorzystnie na rysy twarzy, bardziej widać zmarszczki
Co innego ósemki jeśli się psują i rosną nieprawidłowo, np. poziomo.
Ja sama usunęłam wiele lat temu kilka zębów i teraz żałuję.
Każdy wczesniej czy pozniej ma zmarszczki
Ja nie żałuje wyrwanych zębów bo widać innego wyboru nikt mi nie dał a i teraz gdy po raz drugi zakladalam aparat ortodonta pytał czy wczesniej mialam usuwane "4" bo to czesto warunek leczenia stłoczenia.

Być może w wielkich klinikach proponują inne rozwiązania, w moim miescie sa jeszcze "stare" metody leczenia.
A i mnie (i milionom aparaciarzy) nie chodzi o holiłódzki usmiech bo na niego nie mam funduszy-gdybym miała wstawiłabym implanty i miała w z głowy ale chodzi mi o to aby sie nie wstydzić usmiechać.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-30, 04:20   #17
Pola1974
BAN stały

Moja Córka w wieku 13 lat borykała się z tym samym problemem. Zgryz wyglądał fatalnie. Zęby nachodziły jeden na drugi. Pan doktor nie usunął jednak ani jednego zęba. Po około ośmiomiesięcznym noszeniu aparatu wada zniknęła całkowicie. Teraz jest już dorosła i wg mnie ma piękny uśmiech . Sądzę, że wszystko zależy od kompetencji i umiejętności lekarza.
PS. W załączeniu zdjęcia (przepraszam za nie najlepszą jakość).
Jeśli chcesz kontakt do Pana doktora proszę o wiadomość na PW.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy 12.jpg (15,7 KB, 116 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Bez nazwy-11.jpg (8,9 KB, 126 załadowań)
Pola1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-30, 20:23   #18
Goosiaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Pola1974 Pokaż wiadomość
Moja Córka w wieku 13 lat borykała się z tym samym problemem. Zgryz wyglądał fatalnie. Zęby nachodziły jeden na drugi. Pan doktor nie usunął jednak ani jednego zęba. Po około ośmiomiesięcznym noszeniu aparatu wada zniknęła całkowicie. Teraz jest już dorosła i wg mnie ma piękny uśmiech . Sądzę, że wszystko zależy od kompetencji i umiejętności lekarza.
PS. W załączeniu zdjęcia (przepraszam za nie najlepszą jakość).
Jeśli chcesz kontakt do Pana doktora proszę o wiadomość na PW.
Oczywiście kompetencje lekarza są bardzo ważne, ale równie istotny jest stan wyjściowy uzębienia. Każdy przypadek jest indywidualny i na pewno nie można powiedzieć, że każdą wadę da się wyleczyć bez ekstrakcji. Jeżeli Twoja córka nosiła aparat tylko osiem miesięcy to znaczy, że nie miała jakiejś trudnej sytuacji/skomplikowanej wady. To jest znacznie krócej niż trwa standardowe leczenie ortodontyczne.
Stary 2012-12-31, 02:57   #19
Pola1974
BAN stały

Wyraźnie napisałam, że zgryz wyglądał fatalnie i zęby dosłownie nachodziły jeden na drugi i były bardzo wysunięte. Córka ma drobniutką buzię, zatem stanowiło to jeszcze większy problem, ale Pan doktor potrafił w ciągu ośmiu miesięcy żmudnej pracy doprowadzić do efektów, które widać na zdjęciach. Ale masz absolutną rację, że każdy przypadek jest indywidualny.
Sadzę, że bardzo ważna jest prawidłowa siła nacisku aparatu na zęby i regularne wizyty. Ja chodziłam z Nią do Niego co 4 tygodnie.

"Zanim ortodonta wykona i założy aparat, konieczne są odpowiednie badania. Podczas pierwszej wizyty lekarz dokładne mierzy uzębienie i robi tzw. wyciski szczęki i żuchwy. Trzeba także zrobić zdjęcia RTG (panoramiczne szczęki i żuchwy - pantomogram oraz badanie cefalometryczne – zdjęcie boczne czaszki). Czasem konieczne jest zdjęcie rtg nadgarstka. W ten sposób ustala się, czy kości jeszcze rosną".
A Justi xP napisała: "poszłam wiec do ortodonty, który mnie prowadził 4 lata temu. Powiedział, że dorastałam (teraz mam 20 lat), więc zmiany mogły nastąpić
".

U mojej Córki nic takiego nie miało miejsca, może dlatego, że miała wykonane te wszystkie badania. To również jest bardzo istotne, a nie każdy ortodonta przywiązuje do tego tak istotną wagę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-31, 07:33   #20
Goosiaa
Zadomowienie

Co 4 tygodnie, to znaczy, że w sumie tylko 8 wizyt z aparatem. To jest bardzo, bardzo mało, szczególnie przy wadzie zgryzu (same stłoczenia prostują się szybko, ale naprawa zgryzu trwa). Fajnie że tak szybko u Was poszło, ja noszę stały aparat od 3 miesięcy i jeszcze co najmniej 1,5 roku przede mną.
Stary 2012-12-31, 14:18   #21
Justi xP
Raczkowanie

Pola1974 zrobiłam zarówno zdjęcia panoramiczne oraz boczne czaszki-a więc standard jeśli chodzi o wizytę u ortodonty. Drugi specjalista u którego byłam stwierdził paradontozę objawiającą się osuwaniem zębów z dziąsła(jakos tak :P).. Po nowym roku zamierzam udać sie na porządne czyszczenie zębów, piaskowanie, itp, może to ułatwi ocene specjaliscie..
Pola1974 Twoja córka ma bardzo ładne ząbki, widziałam zdjęcia
Chodzi mi o ortodontę we Wrocławiu, więc jeśli tam chodziłaś z córka to bardzo proszę o kontakt na PW
Stary 2012-12-31, 15:09   #22
Pola1974
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Goosiaa Pokaż wiadomość
Co 4 tygodnie, to znaczy, że w sumie tylko 8 wizyt z aparatem. To jest bardzo, bardzo mało, szczególnie przy wadzie zgryzu (same stłoczenia prostują się szybko, ale naprawa zgryzu trwa). Fajnie że tak szybko u Was poszło, ja noszę stały aparat od 3 miesięcy i jeszcze co najmniej 1,5 roku przede mną.
Napisałam PW do Justi i jak zaznaczyłam nie mam tendencji do mitomanii.
Po zdjęciu aparatu sama nie mogłam uwierzyć w efekty leczenia w tak krótkim czasie .
To bardzo dobry lekarz ortodonta .
Życzę powodzenia w leczeniu i pięknego uśmiechu .
Stary 2012-12-31, 17:15   #23
Goosiaa
Zadomowienie

Dziękuję Pola gdyby u wszystkich szło tak szybko i skutecznie jak u Twojej córki, pewnie byłoby jeszcze więcej zadrutowanych. Może dałabyś namiary na doktora w wątku Dobry ortodonta?
Stary 2012-12-31, 21:09   #24
Pola1974
BAN stały

Pan doktor przyjmuje w gabinecie w Krakowie, a namiary zaraz podam, tylko znajdę odpowiedni wątek .
Przepraszam za to co napiszę, ale być może leczenie mojej Córki trwało krócej, aniżeli innych pacjentów, bo wstyd się przyznać lecz na pierwszą wizytę dostałyśmy się tylko z protekcji, gdyż terminy oczekiwania nawet na prywatną (nie tanią ) były bardzo odległe.
Nie żałuję ani jednej wydanej "złotówki", ale jak mówi przysłowie : "Jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził".

Pozwolę sobie zacytować jedną z wielu opinii o Panu doktorze:

"Ocena: bardzo dobry:
do doktora trafiłam z polecenia mojego dentysty cztery lata temu. Wcześniej byłam na konsultacji u kilku innych ortodontów - każdy kazał wyrywać zęby i zakładać pierścienie na ósemki. Doktor nie wyrwał ani pół zęba, na ósemki założył zamki. Miałam założony aparat z kryształu górskiego - jest mało widoczny i po 2,5 roku noszenia niewiele zmienił kolor. W czasie mojego leczenia pan doktor podniósł cenę wizyty ze 120zł na 150zł - ja jako stara pacjentka cały czas płaciłam starą cenę. Zatrudnił również drugą panią doktor, bo miał zbyt wielu chętnych i nie wyrabiał. Uspokoję tutaj może co poniektórych - jeśli trafi się do niej na fotel, pan doktor zawsze przychodzi i mówi jej co robić, potem dokładnie sprawdza - nie daje jej wolnej ręki!!! Tak więc nadal leczymy się u niego i to on podejmuje decyzje. Teraz na wizyty kontrolne z aparatem retencyjnym chodzę co pół roku i płacę 100zł. Jeśli coś się działo między wizytami (odklejony zamek, pęknięta gumka) zawsze byłam przyjmowana poza kolejnością i nigdy nie płaciłam!!! Doktor jest bardzo uważny, wszystko tłumaczy, poza tym jest bardzo sympatycznym człowiekiem. Gabinet jest czyściutki, wizyty są z reguły punktualne, doktor często robi rzeczy "ponadprogramowe" np. ratuje nadwrażliwe szyjki zębowe - nigdy za takie dodatki nie płaciłam. Aparat zakładałam w wieku 24 lat i wielu ortodontów powiedziało, że niewiele uda się już zrobić. Teraz cieszę się prostymi zębami dzięki panu doktorowi".

Edytowane przez Pola1974
Czas edycji: 2012-12-31 o 21:10 Powód: literówki
Stary 2013-01-05, 22:05   #25
Lidziorek
Przyczajenie

Minęło już parę lat od mojego leczenia ortodontycznego, a ząbki nie są już tak idealnie równe jak były zaraz po ściągnięciu aparatu ale zmiana jest niewielka. Moja ortodontka też chciała mi usunąć 4 zęby(czwórki) nie zgodziłam się i teraz jestem z tego powodu prze szczęśliwa!!!!!!!!!!!!!!! Zęby mi się tak ładnie wyprostowały mimo tak dużego stłoczenia, że sama ortodontka była pełna podziwu! A rodzina i znajomi(niektórzy oczywiście) do dzisiaj nie wierzą,że to moje własne zęby!
A na dzień dzisiejszy mimo delikatnego "skrzywienia" i tak jestem strasznie dumna z moich ząbków!! ŻADNEGO WYRYWANIA ZDROWYCH ZĘBÓW!!
Lidziorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-06, 10:18   #26
Justi xP
Raczkowanie

Dziękuje Lidziorek za wpis Byłas u innego ortodonty, który wyleczył twój zgryz i ząbki bez wyrywania? Już postanowiłam, że póki co nie zdecyduje sie na ekstrakcje, musze znaleźc dobrego orto
Stary 2013-01-06, 16:33   #27
Lidziorek
Przyczajenie

chodziłam do ortodontki w Nowym Sączu leczenie trwało 3 lata ale to zależy tylko i wyłącznie od tego jak "uparte" ma się ząbki zresztą mi się do ściągnięcia aparatu nie spieszyło bo tak go strasznie lubiłam
Wyprostowały mi się w ciągu ok 6miesięcy!!! Potem się "stabilizowały" i czekały aż kieł wskoczy na miejsce, ponieważ nie wyrósł mi w ogóle na szczęście udało się go (poprzez zabieg) odsłonić i ściągnąć na właściwe miejsce i to wszystko obyło się bez usuwania zębów!!!!

Aha...po wyprostowaniu ząbków poprawił mi się układ ust(dolną wargę miałam trochę schowaną)

Edytowane przez Lidziorek
Czas edycji: 2013-01-06 o 16:36
Stary 2013-01-08, 03:14   #28
Justi xP
Raczkowanie

Lidziorek cieszę sie, ze obyło się bez ekstrakcji Własnie takiego orto poszukuje tylko, że we Wrocku
Stary 2013-01-08, 09:40   #29
Lidziorek
Przyczajenie

Cytat:
Lidziorek cieszę sie, ze obyło się bez ekstrakcji Własnie takiego orto poszukuje tylko, że we Wrocku
Wiesz...myślę,że najlepiej udać się do orto do którego chodzili znajomi i efekty pracy mogłaś zobaczyć na własne oczy Ja tak właśnie zrobiłam. Do mojej ortodontki chodziła jedna koleżanka potem druga no i w końcu ja a po mnie jeszcze inne moje koleżanki
Stary 2013-01-08, 19:31   #30
Justi xP
Raczkowanie

To jest bardzo fajna opcja popytać znajomych, niestety moi znajomi chodzą do orto w mniejszych miastach, a ja obecnie jestem we Wro, więc sama rozumiesz..
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości