![]() |
#61 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 51
|
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!
Już się skończył karnawał a mnie w tym roku nie udało się zrobić chruścików niestety
![]() A w zeszłym roku wyszły rewelacyjnie chociaż było to moje pierwsze podejście ![]() ![]() Przepis podam w przyszłym roku bo teraz i tak nikt nie skorzysta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 2
|
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!
Witam
Mam pytanie... czy w tych faworkach musi być alkohol ? Może można użyć jakiegoś zamiennika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!
nie musi być alkoholu, może być ocet. to jest tylko po to żeby wchłaniał tłuszcz
__________________
NIE REZYGNUJ Z CELU, TYLKO DLATEGO,ŻE OSIĄGNIĘCIE GO WYMAGA CZASU - CZAS I TAK UPŁYNIE http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110716310513.html ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 218
|
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!
Pieczecie dziś faworki? Bo ja tak
![]() http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/index.php/2011/02/24/faworki/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!
Przepis na chrust jeszcze od babci, mama potem tez z niego robila, teraz robie ja i wychodza jak trzeba. Jak zrobilam na choinke w przedszkolu corki, to wychowawczynie byly nimi zachwycone. A nie jest to zadna nowosc we Francji, bo chrust jest tu tak samo bardzo popularny podczas karnawalu, pod nazwa oreillettes, wiec mialy porownanie. Ten przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiodl.
Przepis na chrust (faworki): Skladniki ciasta: 5 zoltek 5 czubatych lyzek gestej kwasnej smietany 2 czubate lyzki cukru 1 czubata lyzka masla szczypta soli 2 szklanki maki Do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym Maslo roztopic. Wszystke skladniki ciasta dobrze razem wygniesc na jedolita, gladka, elastyczna, blyszczaca kulke, odstajaca od reki i miski. Nastepnie ubijac ciasto walkiem przez 15 minut (niestety jest to konieczne, zeby chrust byl naprawde dobry). Ubijamy w ten sposob, ze jak ubijemy ciasto na grubsc 1 cm, to skladamy je na 3 i znow ubijamy na grubosc 1 cm. i tak powtarzamy te czynnosc przez 15 minut. Nastepnie zawijamy ciasto w folie spozywcza (film), lub folie aluminiowa (chodzi o to zeby ciasto nie obsychalo) i wkladmy ciasto na godzine do lodowki. Po godzinie, na posypanym maka blacie, rozwalkowujemy ciasto na bardzo cienki plcek grubosci 1 mm i kroimy ten placek, na paski dlugosci 10-12 cm i grubosci 3-4 cm. Kazdy pasek przekrajamy w srodku (naciecie okolo 5 cm dlugosci) i przekladamy jeden koniec faworka przez to naciecie. Jak wszystkie faworki beda uformowane, to smazyc je na patelni na glebokim tluszczu. Tluszcz powinien byc dobrze rozgrzany, zeby nie nasiakaly tluszczem. Ja je smaze na oleju rzepakowym. Smaza sie szybko, zaraz trzeba przewracac na druga strone. Usmazone wykladac na papierowy recznik w celu odsaczenia tluszczu. Jak lekko przestygna posypac je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. W szczelnie zamknietm pudelku, przechowuja sie w lodowce dobrze przez kilka dni. Moje faworki na zdjeciach.
__________________
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2012-12-30 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
La Moderatoiure
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
|
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!
Ja piekłam w tamtym roku ale nie były rewelacyjne (twardawe, zły przepis albo za mało "zbiłam" ciasto). W tym roku podejmuję drugą próbę. Mam nadzieję, że wyjdą cienkie i chrupiące (takie lubię).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.