Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-02-20, 12:28   #61
Bindi
Raczkowanie
 
Avatar Bindi
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 51
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!

Już się skończył karnawał a mnie w tym roku nie udało się zrobić chruścików niestety
A w zeszłym roku wyszły rewelacyjnie chociaż było to moje pierwsze podejście Korzystałam z przepisu Macieja Kuronia i naprawdę polecam, palce lizać
Przepis podam w przyszłym roku bo teraz i tak nikt nie skorzysta.
Bindi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 18:30   #62
lubieschabowe
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-03
Wiadomości: 2
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!

Witam

Mam pytanie... czy w tych faworkach musi być alkohol ?
Może można użyć jakiegoś zamiennika.
lubieschabowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-13, 00:38   #63
czerwona15
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Bytom
Wiadomości: 530
GG do czerwona15
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!

nie musi być alkoholu, może być ocet. to jest tylko po to żeby wchłaniał tłuszcz
__________________
NIE REZYGNUJ Z CELU, TYLKO DLATEGO,ŻE OSIĄGNIĘCIE GO WYMAGA CZASU
- CZAS I TAK UPŁYNIE


http://suwaczki.slub-wesele.pl/20110716310513.html
czerwona15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-03, 09:12   #64
casandras
Raczkowanie
 
Avatar casandras
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 218
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!

Pieczecie dziś faworki? Bo ja tak Ciasto juz mam zagniecione i już się chłodzi w lodówce. Jakby ktoś poszukiwał przepisu to polecam ten
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/index.php/2011/02/24/faworki/
casandras jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-30, 15:15   #65
Lazurowewybrzeze
Zadomowienie
 
Avatar Lazurowewybrzeze
 
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!

Przepis na chrust jeszcze od babci, mama potem tez z niego robila, teraz robie ja i wychodza jak trzeba. Jak zrobilam na choinke w przedszkolu corki, to wychowawczynie byly nimi zachwycone. A nie jest to zadna nowosc we Francji, bo chrust jest tu tak samo bardzo popularny podczas karnawalu, pod nazwa oreillettes, wiec mialy porownanie. Ten przepis jeszcze nigdy mnie nie zawiodl.

Przepis na chrust (faworki):

Skladniki ciasta:
5 zoltek
5 czubatych lyzek gestej kwasnej smietany
2 czubate lyzki cukru
1 czubata lyzka masla
szczypta soli
2 szklanki maki

Do posypania: cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym

Maslo roztopic. Wszystke skladniki ciasta dobrze razem wygniesc na jedolita, gladka, elastyczna, blyszczaca kulke, odstajaca od reki i miski.

Nastepnie ubijac ciasto walkiem przez 15 minut (niestety jest to konieczne, zeby chrust byl naprawde dobry). Ubijamy w ten sposob, ze jak ubijemy ciasto na grubsc 1 cm, to skladamy je na 3 i znow ubijamy na grubosc 1 cm. i tak powtarzamy te czynnosc przez 15 minut.

Nastepnie zawijamy ciasto w folie spozywcza (film), lub folie aluminiowa (chodzi o to zeby ciasto nie obsychalo) i wkladmy ciasto na godzine do lodowki.

Po godzinie, na posypanym maka blacie, rozwalkowujemy ciasto na bardzo cienki plcek grubosci 1 mm i kroimy ten placek, na paski dlugosci 10-12 cm i grubosci 3-4 cm.

Kazdy pasek przekrajamy w srodku (naciecie okolo 5 cm dlugosci) i przekladamy jeden koniec faworka przez to naciecie.

Jak wszystkie faworki beda uformowane, to smazyc je na patelni na glebokim tluszczu. Tluszcz powinien byc dobrze rozgrzany, zeby nie nasiakaly tluszczem. Ja je smaze na oleju rzepakowym. Smaza sie szybko, zaraz trzeba przewracac na druga strone.

Usmazone wykladac na papierowy recznik w celu odsaczenia tluszczu. Jak lekko przestygna posypac je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

W szczelnie zamknietm pudelku, przechowuja sie w lodowce dobrze przez kilka dni.

Moje faworki na zdjeciach.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S7304474.jpg (57,3 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304475.jpg (46,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304479.jpg (50,1 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304480.jpg (70,6 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304481.jpg (74,2 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304502.jpg (87,4 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S7304501.jpg (71,1 KB, 11 załadowań)

Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2012-12-30 o 18:45
Lazurowewybrzeze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 07:16   #66
La Monica
La Moderatoiure
 
Avatar La Monica
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 16 393
Dot.: Przepis na faworki (chruściki) poszukiwany!!!

Ja piekłam w tamtym roku ale nie były rewelacyjne (twardawe, zły przepis albo za mało "zbiłam" ciasto). W tym roku podejmuję drugą próbę. Mam nadzieję, że wyjdą cienkie i chrupiące (takie lubię).
__________________
Often people who criticize your life are the same people that don't know the price you paid to get to where you are today.
LC 66/100/2015
Instagram

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.