![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Farba dla wypadających włosów
Hej!
Od jakiegos czasu walcze z wypadaniem wlosow i chcialabym zmienic farbe na jak najłagodniejszą dla mojego skalpu, stąd zwracam się z pytaniem do Was: jakie mogłybyście polecić farby, na podstawie dobrego składu i/lub własnego doświadczenia, które mozna zastosowac bez ryzyka utraty polowy wlosow z glowy? ![]() Jezeli taki wątek juz istnieje to przepraszam, ale nie znalazlam nigdzie takich informacji, a sa mi bardzo bardzo potrzebne. Z gory dzieki za odpoiwiedzi!
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Farba dla wypadających włosów
Takowej odpowiedzi niestety ale chyba nikt Ci nie udzieli
![]() ![]() jesli wypadaja Ci wlosy to moze zaprzestan na razie farbowania lub uzywaj henny do wlosow-to nie chemia wiec nie bedziesz musiala sie obawiac o wloski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dobre będą farby z obniżoną ilością amoniaku albo takie oznaczone mianem "eco" lub "bio". Przy wrażliwym skalpie nie powinno się farby nakładać na ten skalp, tylko tak z 2mm od skóry i oddzielać kolejne pasma np folią. A przede wszystkim robić próbę uczuleniową
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Ja polecam sanotint light oraz Biokap delicato, farby ziolowe przeznaczone rowniez dla kobiet w ciazy i uczuleniowcow..a jak wypadaja Ci wlosy i nie daj Boze swedzi Cie skora po farbowaniu to natychmiast przestan farbowac farbami sklepowymi...i nie ma to juz znaczenia ktorej firmy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tak jak Murano wspomniała, warto wypróbować farby bez PPD
![]() Ja u siebie, swojej siostry i mamy zauważyłam, że włosy lecą mniej przy farbowaniu na olej ![]() Wracając jednak do ekologicznych farb- na blogu Anwen jest ich świetne porównanie ![]() Nie wiem na jaki kolor farbujesz, możesz za radą takaja13 wypróbować henny (ale tej naturalnej) tylko, że to już może być decyzja "na zawsze", bo późniejsza znaczna zmiana odcienia może być trudna (ale włosy po prawdziwej hennie można farbować zresztą, jeśli się na nią zdecydujesz, warto się najpierw zapoznać z odpowiednim wątkiem ![]() ![]() Powodzenia w walce z wypadaniem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
możesz wypróbować farby biokap delicato nie zawierają amoniaku, rezorcyny i PPD-parafenylenodiaminy, która jest najczęstszą przyczyną wypadania włosów p[o farbach
zmojej strony moge też polecić farbę Marion w piance -bardzo łagodna wg mnie nie szczypie, wesoły są ładne i nie wypadają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Olej? Taki zwykły do smażenia?;p pobijam wątek bo też mam takowy problem z farbowaniem...
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Na składach farb do włosów nie znam się . Próbuję organoleptycznie . Ostatnio farbuję farbami od Allwaves i ja, wrażliwiec straszliwy, jestem bardzo zadowolona. Żadnych "ubocznych" skutków . A po tych od L'Oreala - były .
MiniMonix - zależy na jakim oleju smażysz . Ja farbuję włosy na olej z pestek winogron . A na temat olejowania włosów, podstawowe informacje znajdziesz tutaj : https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=10861 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hej! Mam ten sam problem - wypadające włosy... Przez pewien czas w ogóle zrezygnowałam z farbowania włosów. Niestety wyblakły kolor po wcześniejszych farbowaniach + mój naturalny, niezbyt ciekawy kolor nakłoniły mnie do zmiany koloru włosów. Zdecydowałam się na Biokap Nutrikolor Zielona Delicato kolor 6.06 Ciemny Blond, bo niby eco delikatny i tak dalej... niestety, włosy jak wypadały tak wypadają.
Na moich włosach ta farba się nie sprawdziła. Poza tym kolor nie wyszedł rewelacyjnie, zmył się dość szybko. Minusem też jest cena - ok. 45 zł. Ciekawą rzecz powiedziała mojej siostrze fryzjerka: gdy włosy "lecą" trzeba przyjrzeć się, czy wypadają one z cebulkami, czy po prostu się łamią. Jeżeli bez cebulek - to można obwiniać za to farby, jeśli z, to trzeba doszukiwać się problemów wewnątrz naszego organizmu (mało witamin). Nie do końca zgadzam się z tym, ale ile ludzi tyle opinii ![]() Z mojego doświadczenia: regularne stosowanie olejów do włosów zmniejsza wypadanie włosów (u mnie była to Amla Dabur i olej kokosowy Vatika). I nie bez znaczenia jest STRES! W pewnym momencie mojej walki z wypadaniem włosów udało mi się odnieść sukces - wypadało mi dosłownie parę włosków, ale wystarczyła jedna stresująca sytuacja, a włosy znów zaczęły mi lecieć garściami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||||||||
Zadomowienie
|
Dziekuje Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Moze ktos jeszcze ma jakies propozycje?
![]() Jeszcze pytanko, czy uzyty oksydant tez ma jakies znaczenie, tzn. gdy wybiore lagodna farbe to jest roznica czy uzyje 6% czy 9%? A co do farb bez amoniaku to slyszalam ze maja one w zastepstwie inne szkodliwe skladniki, czasami nawet bardziej szkodliwe, to prawda? Myslalam o uzyciu Castinga ale widzialam opinie, ze po nim tez potrafia strasznie leciec wlosy i stad tez moje obawy, czy kazda farba bez amoniaku jest bezpieczniejsza od tych z amoniakiem czy jest to moze bardziej zlozona sprawa? Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Sklepowym farbom juz daje spokoj, kupilam sobie farbe Cromatone i utleniacz 9% tak na zapas ![]() Cytat:
![]() Olej ma troche posiedziec na skorze glowy czy naklada sie go bezposrednio przed farbowaniem? (Moj skalp nie lubi za bardzo olejow) Dodam, ze farbowania na olej juz probowalam, ale niestety nie zauwazylam zeby to w jakikolwiek sposob ograniczylo wypadanie, uzywalam juz slodkich migdalow i Vatiki kokosowej. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Stres niestety jest nieunikniony... Ale to sa juz rozwazania na inny wątek - o wypadajacych wlosach ![]() Pozdrawiam!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Skoro twój problem jest aż tak duży powinnaś natychmiast odstawić chemiczne farby, szczególnie jeżeli to jasne odcienie, które są bardziej agresywne niż ciemne. Sama jakiś czas temu miałam ten problem - chociaż moje naturalne włosy nie są ciemne zachciało mi się jeszcze jaśniejszych. Na początku było super - włosy, owszem, wypadały ale nie odczułam od razu zmiany ich ilości czy jakości. Po pół roku i jakiś 4 rozjaśnianiach na głowie miałam dosłownie garsteczkę włosów i to jeszcze zniszczonych na całej długości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tych olejów- zjawisko schnięcia podobno nie jest do końca zbadane i nie jestem w stanie podać Ci listy olejów schnących bo różne źródła różne oleje podają, ale na pewno olejem schnącym jest olej lniany, z czarnuszki, z pestek winogron (chociaż tego oleju używa Heroldin i u niej wszystko ok), z ogórecznika, z orzechów włoskich, kukurydziany, konopny, z dzikiej róży, z wiesiołka. Tutaj lista na Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Oleje_schn%C4%85ce A tutaj na pewnym blogu: http://kosmetykinaturalne.blogspot.c...rolinnych.html O farbowaniu na olej można poczytać tutaj: http://ktanihairsense.blogspot.com/2...nnovative.html Co do olejów schnących- można zaryzykować i ich użyć, ja sama raczej starałabym się zastosować inny olej. Jak widać na przykładzie Heroldin, może się ładnie udać ![]() Wszystko zależy, po co nakładamy olej. Ja, mimo wszystko, wierzę, iż ma on faktycznie działanie chelatujące i zawsze trzymam go przynajmniej godzinę przed farbowaniem. Wiem, że pewnie to kwestia kontrowersyjna, ale ja zauważyłam, że jeśli olej trzymam dużo krócej, od chwili po pół godziny na przykład, to wypada mi sporo więcej włosów, niż jak trzymam olej dłużej. Tak samo jest u mojej siostry. To tylko przykład dwóch osób ![]() Jeśli zaś olej ma tylko zastąpić łój, to można go nałożyć trochę przed farbowaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||||||
Zakorzenienie
|
weegirl - objaśniła już tak dokładnie, że lepiej nie można
![]() Cytat:
O blondach nic nie wiem . Pytaj weegirl lub poczytaj w tematach dla blondynek . Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Być może Twoje wypadanie spowodowane jest innymi czynnikami np. nieodpowiadające Ci kosmetyki do pielęgnacji . U mnie "zły" szampon czy odżywka = migracja włosów . Cytat:
Tak jak napisała weegirl - farbuję na olej z pestek winogron . Jakoś tak mi przypasował i nie zauważyłam jakiegokolwiek negatywnego wpływu . Również nie sprawdza się u mnie teoria : jeśli pasuje komuś olej z danej grupy, to inne z tej grupy muszą też pasować . I truizmem wizażowym rzucę : próbować, próbować i jeszcze raz próbować . |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() *właściwe podkreślić ![]()
![]() |
![]() |
#15 | ||||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mi sie wydaje ze moj naturalny kolor nawet nie jest taki kiepski bo z tego co pamietam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Weegirl podala kilka bardzo przydatnych rad ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dziewczyny, obecnosc jakich skladnikow w farbie powinna zapalic mi czerwona lampke, oprocz amoniaku i PPD? slyszalam cos o pochodnych soli amonowych, wiecie jak to wyglada w skladzie? Z drugiej strony, czy w ogole istnieje farba chemiczna ktora nie ma zadnego z tych skladnikow? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Każdy olej może powodować wypadanie większej ilości włosów- jak to nie służy, można go nakładać TYLKO na czas farbowania. A jak i pod farbę się nie sprawdzi, to w ogóle nie nakładać oleju na skórę głowy. Co do oksydantu... ciężko stwierdzić. Jeśli przy 9% nic się nie dzieje ze skórą głowy, to raczej nie ma co się martwić ![]() W farbach jest w ogóle dużo szkodliwych substancji, na pudełkach zazwyczaj są te "najgorsze" wymienione. Inna rzecz, że od razu po farbowaniu wypada więcej włosów z tego względu, iż sporo można ich wyrwać przy nakładaniu farby na odrost ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Bez amoniaku jakieś tam są (przynajmniej według obietnic producentów), bez PPD farbowałam u fryzjerki. W ogóle to miała być super-ekstra farba, z najwyższej półki, same ochy i achy, a po tym co zrobiła z moimi włosami miałam ochotę się rozpłakać. Po wszystkich przejściach z chemią zrobiłam sobie kilkumiesięczną przerwę, nic to nie dało... I też myślałam, że dobrze będzie mi tylko w blondzie, bo całe życie byłam blondynką, do tego jasne oczy, jasna cera, wszystko jasne. A od przedwczoraj mam na głowie naprawdę ciemny brąz i czuję się cudownie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pokryje równomiernie . Przynajmniej ja tak mam . I na naolejowane włosy łatwiej się farbę nakłada. Cytat:
![]() Pewnie ma trochę większe oddziaływanie na skórę głowy, bo mocniejszy . Czy to prawda ? Nie wiem. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Farbowanie chemiczne służy mi o wiele lepiej niż farbowanie henną . |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
napisz proszę więcej!
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Może to kwestia tego, że henna cię uczula, czego nie robi farba chemiczna
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, henna mnie nie uczula . Bawiłam się z nią lat wiele . Potem - przerwa i nowe podejście . Mnie nie tylko, że "niedobrze" robi, ale wręcz szkodzi na włosy . A jak piszę - doświadczenie w tym temacie mam . Nie mam tu na myśli tych farb z Venity {bodajże}, bo nigdy nie stosowałam. Znam tylko czystą hennę, hennę od Heenara {z ziołami} i basmę . Jak chcesz, mogę na PW . Cytat:
![]() Ja jednak pozostanę przy moim ostatnim odkryciu : farbach z Allwaves . ---------- Dopisano o 02:24 ---------- Poprzedni post napisano o 02:18 ---------- Bo je warstwami oblepia . Znam, znam teorie z wizażowego wątku o hennie, ale jakoś mnie nie przekonują . |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Widzisz, a mnie nie przekonuje twoja teoria ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
a co powiecie o farbie do włosów OALIA???
![]()
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Raz użyłam, i tak:
-pod względem wypadania włosów - porównywalnie do zwykłych, drogeryjnych farb -pod względem efektu - użyłam koloru 7.1 i wyszło nawet ładnie, chłodno, ale błyskawicznie spłukało się na rudo, czego właśnie chciałam uniknąć, więc dla mnie całe farbowanie było bez sensu; może to być jednak też wina tego, że użyłam niskiego oxy i nie z Oalii tylko jakiegoś innego (chyba nazywał się Leo czy jakoś tak)
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
no jak na razie słyszałam same pozytywy - pod każdym względem!
dlatego fajnie jak wypiszecie tu swoje doświadczenia związane właśnie z tą farbą OALIA ![]()
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Allwaves też jest niezła, nie niszczy włosów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Z drogeryjnych polecam perfect mousse schwarzkopfa - mam bardzo wrażliwą skórę i włosy z tendecją do wypadania i po absolutnie każdej farbie (nawet na olej) wypadają mi zawsze włosy w mniejszym lub większym stopniu. Po tej farbie po raz pierwszy nic nie wypadało... byłam w szoku, jest bardzo delikatna. Minusem jest kiepska trwałość - kolor szybko traci intensywność (używałam koloru jasny zoty brąz)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:59.