Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-01, 19:01   #3721
nadalka
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Jesteśmy dorosłe i raczej nikt sie nie obraża, a jeśli tak to znaczy że jest niedojrzały- bo takie przypadki też tu miałyśmy.
to raczej nie chodzi o niedojrzałość, jest dużo różnych zdań na różne tematy, więc czasem przekonywanie do jakiegoś zdania wywołuje burzę, która jest całkowicie nie potrzebna. Również podzielenia się z czymś , zasięgnięcie rady czasem kończy się nieoczekiwaną krytyką,
dziewczyny czasem (nie mówię konkretnie o żadnej z Was ) są bardzo wrażliwe na temat własnych dzieci (to chyba każda matka ma tego trochę) i jakoś nie odpowiednio dobrane słowa - nie koniecznie chcące powiedzieć coś złego ani niemiłego mogą spowodować przykrość , przez co potem właśnie są takie zwroty typu "nie chcę nikogo urazić" itp.
Czasem na prawdę trzeba być ostrożnym żeby coś napisać aby nie być źle odebranym lub skrytykowanym i myślę że "niedojrzałości" nic do tego.
Powinnyśmy się wspierać i "nakierowywać" w tej drodze przez macierzyństwo, po to jest to forum - nie po to by na każdym kroku uważać co się pisze.

Ja mam takie zadnie, że każda mama - (czyt. my ) wie co robi, wie co dla jej dziecka najlepsze.
Żadne poradniki i książki nie zastąpią tego co czuje mama. Ona wie na co może sobie pozwolić - dot. alko. Jesteśmy na tyle dorosłe, świadome i odpowiedzialne że wiemy ile wypić i jak wypić i czy w ogóle nie pić - mamy kp jak i mm. A co do sposobu karmienia.
Tutaj też kolejny temat bez dyskusji, każda karmi tak jak chce, na tyle ile jej natura pozwoliła a może co i nie pozwoliła.
I nie ma nad czym się rozwodzić.
Ja karmię mm i dla mnie nie problem, mam dziecko zdrowe, szczęśliwe, od miesiąca dobrze śpiące.
Mamy kp również są wspaniałe, dają swoim maluszkom to co najlepsze i co najważniejsze siebie (dosłownie ! ).
Ja jestem pełna podziwu mamom które karmią długo, bo to naprawdę dużo wyrzeczeń , ograniczeń, ale skoro czują się w tym dobrze to cóż tu się rozwodzić

Edytowane przez nadalka
Czas edycji: 2013-01-01 o 19:03
nadalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 19:09   #3722
Soleilka
Zakorzenienie

Fabi wstał, a ja dostałam prezent urodzinowy od moich chłopaków

Idę Was nadrobić w końcu

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 19:12   #3723
pumas
Zakorzenienie

Tak Lady, jutro. Jestem przerazona.
Dzieki dziewczyny, kciuki sie przydadza
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 19:13   #3724
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
prosze ha ha
ale to ma kcal

mniam

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 19:15   #3725
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
U Was też o 8 rano jest ciemno?
, piękne słońce świeciło dziś od 7:30 chyba
Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
ta z zupkami chyba nawet lepsza niż z tortellini
Mi też bardziej smakuje zupkowa
Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość

10zł dziś? To masaż był dwa razy? Tak Ci się masowanie spodobało?

Za karę czy w nagrodę?
Nie było masażu, zabrałam mu z portfela tak o

To chyba ich gra wstępna była później była akcja reanimacja w kiblu, bo był cały zakrwawiony
Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość

Dziewczyny karmiące piersią, jakie macie plany na odnośnie karmienia? Jak długo chcecie jeszcze karmić?
U nas zbliża się pół roku małej (za 2 tyg, szok), od jutra ruszam na poważnie z rozszerzaniem diety. I dalej pierś. Butelki mała nie chce, więc to odpada raz na zawsze. Jak do tej pory nie wprowadziłam jej butli, to teraz już to nie ma sensu. Tylko powiem szczerze, obawiam się karmić długo z piersi. Nie boicie się tego? Że potem trudno będzie odstawić takie świadome dziecko?
Ja bym chciała karmić max. do 2 rż. Mam nadzieję, że Fabi sam delikatnie się odstawi od piersi. Nie chcę żeby brak cyca był dla niego jakąś traumą czy coś. Tym bardziej, że on ani nie chce butli, ani smoka...
Cytat:

Jejku, Tobie na Nowy Rok życzę szybkiej wyprowadzki z tego domu na swoje

Mam też trochę takich historii
Jak pierwszy raz mój przyszły mąż miał u mnie nocować, a wcześniej poszliśmy do knajpy, gdzie tak sie zrobiłam że zamiast romantycznej noc

No to romantiko

Bloguję
Stary 2013-01-01, 19:20   #3726
LadyMagnolia
Rozeznanie

Antek oprócz prób podciągania się do stawania( które mnie trochę martwią), zaczął w końcu powoli podejmować próby leżenia na brzuszku podpierając się wyprostowanymi rączkach:jupi :

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Tak Lady, jutro. Jestem przerazona.
Dzieki dziewczyny, kciuki sie przydadza

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 19:20   #3727
Soleilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
współczuje, mi jeszcze nigdy się to nie zdarzyło
U mnie to normalka przy spacerze trwającym ponad godzinę
Cytat:

Sol-dostałaś wczoraj ode mnie pw?
Ostatnio odpowiadałam na to o tym szarym misiu ze świeczką
Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
Antek próbuje się dobrać do pizzy małża.
U Fabiego to normalka Zawsze mu daję do pomemlania ten brzeg z ciasta
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Sol wymiatasz pijacką historią Oj dużo tego było
ostatnio TŻ ją opowiadałam i tak mi się przypomniało
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Jestem zestresowana. Chyba musze jakies leki uspokajajace wziac jutro.
Będzie dobrze! Pewnie wieczorem będziesz się zastanawiać jak mogłaś żyć bez chodzenia do pracy
Cytat:
prosze ha ha
zjadłabym takiego żarcia!

Bloguję
Stary 2013-01-01, 19:36   #3728
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:

ja np uwazam ze karmienie piersia to duuza rzecz dlatego ze samej udalo mi sie karmic tylko 3 miesiace,
prawda jest taka ze gdybym miala troche latwiej ten sposob karmienia bylby dla mnie najlepszy ale ze pojawily sie problemy i moja psychika ich nie udzwigla przeszlam na mm czego nie zaluje aczkolwiek brakuje mi bliskosci kiedy to mala przyklejala sie do piersi.
Dlatego kiedy ktos mowi ze zamierza karmic x miesiecy i sprawia mu to radosc i przyjemnosc jestem pelna podziwu bo ja nie potrafilam tego dokonac.
A ja miałam łatwo - owszem, był czas, że Mała się rzucała przy piersi, ale przy butli to samo, więc fakt w tym kontekście bez znaczenia. Nie mam poczucia, że karmiłam TYLKO 3,5 miesiąca. Nie poczułam utraty jakiegoś kontaktu, czy bliskości. Nie czuję też podziwu dlatego, że ktoś karmi piersią. Tak po prostu Czuję, że nie chciałam, a nie - nie potrafiłam.

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
no właśnie,z awsze mnie zastanawia dlaczego? Nikt nie wwnik aczy dajesz dziecku chleb czy bułkę, ale jesli chodzi o kp i mm każdego to interesuje, łacznie z tym że sąsiadka 5 osiedli dalej musi wiedzieć czy karmisz czy nie, a jak karmisz i dziecko placze to głodne, a jak karmisz i grube to napewni kłamiesz że kp, normalnie miliony dywagacji, tylko po co?
A z drugiej strony nie raz padło na forum, że "przecież wiadomo, że karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka" bla, bla bla.
Zgadzam się z Tobą, że tego typu dyskusje są bezzasadne i guzik to obchodzi innych, co kto robi z piersiami
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 19:49   #3729
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
to raczej nie chodzi o niedojrzałość, jest dużo różnych zdań na różne tematy, więc czasem przekonywanie do jakiegoś zdania wywołuje burzę, która jest całkowicie nie potrzebna. Również podzielenia się z czymś , zasięgnięcie rady czasem kończy się nieoczekiwaną krytyką,
dziewczyny czasem (nie mówię konkretnie o żadnej z Was ) są bardzo wrażliwe na temat własnych dzieci (to chyba każda matka ma tego trochę) i jakoś nie odpowiednio dobrane słowa - nie koniecznie chcące powiedzieć coś złego ani niemiłego mogą spowodować przykrość , przez co potem właśnie są takie zwroty typu "nie chcę nikogo urazić" itp.
Czasem na prawdę trzeba być ostrożnym żeby coś napisać aby nie być źle odebranym lub skrytykowanym i myślę że "niedojrzałości" nic do tego.
Powinnyśmy się wspierać i "nakierowywać" w tej drodze przez macierzyństwo, po to jest to forum - nie po to by na każdym kroku uważać co się pisze.

Ja mam takie zadnie, że każda mama - (czyt. my ) wie co robi, wie co dla jej dziecka najlepsze.
Żadne poradniki i książki nie zastąpią tego co czuje mama. Ona wie na co może sobie pozwolić - dot. alko. Jesteśmy na tyle dorosłe, świadome i odpowiedzialne że wiemy ile wypić i jak wypić i czy w ogóle nie pić - mamy kp jak i mm. A co do sposobu karmienia.
Tutaj też kolejny temat bez dyskusji, każda karmi tak jak chce, na tyle ile jej natura pozwoliła a może co i nie pozwoliła.
I nie ma nad czym się rozwodzić.
Ja karmię mm i dla mnie nie problem, mam dziecko zdrowe, szczęśliwe, od miesiąca dobrze śpiące.
Mamy kp również są wspaniałe, dają swoim maluszkom to co najlepsze i co najważniejsze siebie (dosłownie ! ).
Ja jestem pełna podziwu mamom które karmią długo, bo to naprawdę dużo wyrzeczeń , ograniczeń, ale skoro czują się w tym dobrze to cóż tu się rozwodzić
Chodziło mi o sytuację kiedy po wymianie poglądów ktoś sie śmiertelnie obraził i odszedł z forum. Moim zdaniem to było niedojrzałe i ta osoba również

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi- w pełni się z nią zgadzam
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

Edytowane przez KarolinaPW
Czas edycji: 2013-01-01 o 19:58
KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 19:59   #3730
nadalka
Zakorzenienie

Cytat:
Chodziło mi o sytuację kiedy po wymianie poglądów ktoś sie śmiertelnie obraził i odszedł z forum. Moim zdaniem to było niedojrzałe i ta osoba również

Co do drugiej części Twojej wypowiedzi- w pełni się z nią zgadzam
a , za moich czasów była taka sytuacja
Stary 2013-01-01, 20:05   #3731
agunia82
Zakorzenienie

Melduję, że jestem już w domku, wreszcie
I jestem taka śpiąca, że chyba zaraz pójdę spać...

Pumcia za jutro, ja do pracy wracam w poniedziałek...

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:20   #3732
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
A ja miałam łatwo - owszem, był czas, że Mała się rzucała przy piersi, ale przy butli to samo, więc fakt w tym kontekście bez znaczenia. Nie mam poczucia, że karmiłam TYLKO 3,5 miesiąca. Nie poczułam utraty jakiegoś kontaktu, czy bliskości. Nie czuję też podziwu dlatego, że ktoś karmi piersią. Tak po prostu Czuję, że nie chciałam, a nie - nie potrafiłam.
ja tez juz nie chcialam wlasnie dlatego ze nie umialam dluzej tego zniesc zreszta sama wiesz jak bylo
Nie ma co wracac wazne ze teraz jest nam dobrze!
jak tam Zbanius?

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:27   #3733
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
ja tez juz nie chcialam wlasnie dlatego ze nie umialam dluzej tego zniesc zreszta sama wiesz jak bylo
Nie ma co wracac wazne ze teraz jest nam dobrze!
jak tam Zbanius?
Właśnie kima na środku tapczanu!
Chciałam ją nauczyć samodzielnego zasypiania, ale póki jej łóżeczko jest w pokoju, w którym przebywamy, więc chyba musimy się wstrzymać. Trzeba powoli przenosić łóżeczko do jej pokoju
Poza tym dobrze, rośnie nam mały szkrab! Czujesz to? Jak ten czas zapiernicza? Szok normalnie!
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:28   #3734
Linka25
Zakorzenienie

Sol jak często karmisz Fabisia?
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:28   #3735
agunia82
Zakorzenienie

Linka pytałaś o kp, ja zamierzam karmić w sumie ile się da, tak jak Hania opisała stopniowo zmniejszając liczbę karmień w miarę rozszerzania diety. Ile to potrwa nie wiem, ale mam zamiar tak do roku - półtora przynajmniej karmić jeszcze trochę piersią.
Po dzisiejszych i wczorajszych doświadczeniach raczej na mm nie przejdę. Plany sylwestrowe nam się zmieniły w ostatniej chwili i nie miałam odciągniętego mleka ze sobą ani laktatora więc podałam mm (wcześniej była próba, czy w ogóle zje). I owszem, zjadła, ale bardzo niechętnie, mocno się krzywiąc, plując, i dopiero w ostateczności, jak już była bardzo głodna. Moje mleczko jej smakuje o niebo lepiej, nie mamy problemów z karmieniem, jest to też dla mnie wygodne w sumie, więc nie mam zamiaru nic zmieniać

Stary 2013-01-01, 20:34   #3736
agunia82
Zakorzenienie

No i jeszcze się nie pochwaliłam jakie prezenty dostaliśmy
To po kolei: ja i małż mikser zelmer (z misą obrotową i blenderem, to był prezent na życzenie), narzuta na łóżko, czajniczek do parzenia herbaty z zapasem herbat i korzeniem imbira, zestaw domowe spa
Młoda: książeczki, ręcznie robionego na szydełku tygrysa z kubusia puchatka, ręcznie robionego kota (fotki porobię jutro może), dużego miśka, który został u moich rodziców bo nie mieliśmy jak go zabrać, dowiozą nam go kiedyś i taki sweterek
http://sklep.coccodrillo.pl/product/...ER/SWETER.html

Stary 2013-01-01, 20:36   #3737
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Linka pytałaś o kp, ja zamierzam karmić w sumie ile się da, tak jak Hania opisała stopniowo zmniejszając liczbę karmień w miarę rozszerzania diety. Ile to potrwa nie wiem, ale mam zamiar tak do roku - półtora przynajmniej karmić jeszcze trochę piersią.
Po dzisiejszych i wczorajszych doświadczeniach raczej na mm nie przejdę. Plany sylwestrowe nam się zmieniły w ostatniej chwili i nie miałam odciągniętego mleka ze sobą ani laktatora więc podałam mm (wcześniej była próba, czy w ogóle zje). I owszem, zjadła, ale bardzo niechętnie, mocno się krzywiąc, plując, i dopiero w ostateczności, jak już była bardzo głodna. Moje mleczko jej smakuje o niebo lepiej, nie mamy problemów z karmieniem, jest to też dla mnie wygodne w sumie, więc nie mam zamiaru nic zmieniać
Aga w takim razie gdy skonczysz kp przechodzisz na mleko krowie pełnotłuste jak pisała Hania, bez mm?

Haniu mamo doświadczona załóżmy gdy dziecko kończy rok ile razy dziennie powinno jesc posiłek mleczny?
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:36   #3738
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Właśnie kima na środku tapczanu!
Chciałam ją nauczyć samodzielnego zasypiania, ale póki jej łóżeczko jest w pokoju, w którym przebywamy, więc chyba musimy się wstrzymać. Trzeba powoli przenosić łóżeczko do jej pokoju
Poza tym dobrze, rośnie nam mały szkrab! Czujesz to? Jak ten czas zapiernicza? Szok normalnie!
no czas leci strasznie jak ogladam zdjecia malej po porodzie i ze szpitala jak byla taka malutka to lzy mi cisna sie do oczu ze ten czas tak leci ze ona juz nigdy nie bedzie taka malutka jak w chwili obecnej ehh normalnie mnie to dobija, jak sobie pomysle ze na lato juz beda roczki i juz niektore bobasy beda smigaly na czterech badz na dwoch ehh to wszystko strasznie mnie wzrusza bo jak pomysle jak bardzo ja kocham to jakby serce mi z piersi chcialo wyskoczyc, a czas tak szybko ucieka..
Na szczescie (moje szczescie) u nas w firmie prawdopodobnie zrobia jedna zmiane wiec problem mojego powrotu do pracy prawdopodobnie rozwiazal sie sam.
Nie bede musiala zostawiac mojej kaczuszki.

Amelcia
Stary 2013-01-01, 20:37   #3739
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Aga w takim razie gdy skonczysz kp przechodzisz na mleko krowie pełnotłuste jak pisała Hania, bez mm?
dokładnie tak

Stary 2013-01-01, 20:40   #3740
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
No i jeszcze się nie pochwaliłam jakie prezenty dostaliśmy
To po kolei: ja i małż mikser zelmer (z misą obrotową i blenderem, to był prezent na życzenie), narzuta na łóżko, czajniczek do parzenia herbaty z zapasem herbat i korzeniem imbira, zestaw domowe spa
Młoda: książeczki, ręcznie robionego na szydełku tygrysa z kubusia puchatka, ręcznie robionego kota (fotki porobię jutro może), dużego miśka, który został u moich rodziców bo nie mieliśmy jak go zabrać, dowiozą nam go kiedyś i taki sweterek
http://sklep.coccodrillo.pl/product/...ER/SWETER.html
fajne prezenty ja etz sie nei chwaliłam, ale mi sie nei chce, za duzo sie chwale i tak

Depoison miałam zrobić poka ale ze tak powiem wyleciało mi z glowy

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
no czas leci strasznie jak ogladam zdjecia malej po porodzie i ze szpitala jak byla taka malutka to lzy mi cisna sie do oczu ze ten czas tak leci ze ona juz nigdy nie bedzie taka malutka jak w chwili obecnej ehh normalnie mnie to dobija, jak sobie pomysle ze na lato juz beda roczki i juz niektore bobasy beda smigaly na czterech badz na dwoch ehh to wszystko strasznie mnie wzrusza bo jak pomysle jak bardzo ja kocham to jakby serce mi z piersi chcialo wyskoczyc, a czas tak szybko ucieka..
Na szczescie (moje szczescie) u nas w firmie prawdopodobnie zrobia jedna zmiane wiec problem mojego powrotu do pracy prawdopodobnie rozwiazal sie sam.
Nie bede musiala zostawiac mojej kaczuszki.
no wąłsnie jak to przeleciało dzis wchodze do pokoju, patrze na łożko bo leżał tam Jas i jakos tak spojrzałam inaczej i mówię-jasiu jaki ty kloc ejstes, kawał chłopa?! pomyslec ze to neidawno taka kreteka była a teraz chłop normalnie
Cytat:
dokładnie tak
jest to jakis pomysł, chyba rozważe tę opcję
Stary 2013-01-01, 20:44   #3741
nadalka
Zakorzenienie

A od kiedy można by spokojnie już podawać mleko krowie?
Stary 2013-01-01, 20:45   #3742
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

moja kumpela też tak robiła, głównie z wygody. Bo jak się jej akurat nie chciało czy nie mogła przygotować dziecku obiadu czy innego posiłku to wywalała tylko cycek i po sprawie w sumie już później to karmi się piersią tylko raz - dwa razy dziennie, więc nie ma tragedii. I nie zauważyłam, żeby synek tej koleżanki jakoś specjalnie dopominał się cycka. Jadł co dostał i tyle

Stary 2013-01-01, 20:47   #3743
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
fajne prezenty ja etz sie nei chwaliłam, ale mi sie nei chce, za duzo sie chwale i tak

Depoison miałam zrobić poka ale ze tak powiem wyleciało mi z glowy

---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

no wąłsnie jak to przeleciało dzis wchodze do pokoju, patrze na łożko bo leżał tam Jas i jakos tak spojrzałam inaczej i mówię-jasiu jaki ty kloc ejstes, kawał chłopa?! pomyslec ze to neidawno taka kreteka była a teraz chłop normalnie

krewetka

Amelcia
Stary 2013-01-01, 20:53   #3744
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Ad 1. o tak

Ad 2. co będziesz robić?
Bacik pokornie przyjmuję

Nadal będę wyszywać metryczki, kartki, obrazki-w miarę potrzeb. Część na sprzedaż jak skończę maternity w marcu. I czapki sowy

Cytat:
prosze ha ha
Tak mi się do chińczyka chce Ale jeszcze trochę poczekam

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Ostatnio odpowiadałam na to o tym szarym misiu ze świeczką
Właśnie o to pytam, ale nic nie dostałam

Cytat:
Haniu mamo doświadczona załóżmy gdy dziecko kończy rok ile razy dziennie powinno jesc posiłek mleczny?
Powiem Ci jak było u nas, ale to nie jest żaden wyznacznik
Dorotka dostawała butlę (jakieś 250ml) rano i wieczorem (ale jak jej robiłam jakąś zupkę mleczną na śniadanie, to butli już nie dostawała). Potem stopniowo rezygnowaliśmy-jak miała jakieś 2 latka to dostawała przed spaniem w ciągu dnia i czasem przed spaniem wieczorem. Teraz dostaje bardzo sporadycznie.
A butelka była z takim dziubkiem jak na zdjęciu.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg prod_000000_magic_cup_soft_spout.jpg (15,4 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 31-U0CGUT7L.jpg (14,7 KB, 2 załadowań)
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-01, 20:55   #3745
Linka25
Zakorzenienie

Aga uważasz, ze mleko krowie będzie lepsze niż mm? Dlaczego? Ja nie chcę podawać krowiego.. Już raczej mm, ale też niechętnie.
Chyba możliwie najwcześniej wyeliminuję mleko, na rzecz większej ilości przetworów jak sery, kefiry, jogurty itp. Do roku pierś (z piersi). Powyżej roku nie chcę karmić z piersi, mogę odciągać te dwa razy na dobę powiedzmy. No a może później już w ogóle da się bez mleka? Tak bym to widziała na ten moment.
Stary 2013-01-01, 20:57   #3746
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Aga uważasz, ze mleko krowie będzie lepsze niż mm? Dlaczego? Ja nie chcę podawać krowiego.. Już raczej mm, ale też niechętnie.
Chyba możliwie najwcześniej wyeliminuję mleko, na rzecz większej ilości przetworów jak sery, kefiry, jogurty itp. Do roku pierś (z piersi). Powyżej roku nie chcę karmić z piersi, mogę odciągać te dwa razy na dobę powiedzmy. No a może później już w ogóle da się bez mleka? Tak bym to widziała na ten moment.
ale jak przestanę karmić piersią to posiłki mleczne raczej nie będą miały formy czystego mleka krowiego tylko kaszek, zup mlecznych czy coś w tym stylu. Nie do końca widzę tutaj sens wprowadzania mm, bo to już będzie tylko część diety. Na pewno do tego dojdą jak piszesz sery, jogurty itp.

Stary 2013-01-01, 20:59   #3747
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
wiem ze masz awersje na mleko :P ale moze M. bedzie lubic
ponoc do 2 roku zycia dziecko powinno pic mleko.

Amelcia
Stary 2013-01-01, 21:01   #3748
agunia82
Zakorzenienie

Coś dla kocich mam
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=aqrtF7L86NQ

Stary 2013-01-01, 21:02   #3749
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
A od kiedy można by spokojnie już podawać mleko krowie?
jak skończy 1 rok życia można podawac krowie pełnotuste
Cytat:
moja kumpela też tak robiła, głównie z wygody. Bo jak się jej akurat nie chciało czy nie mogła przygotować dziecku obiadu czy innego posiłku to wywalała tylko cycek i po sprawie w sumie już później to karmi się piersią tylko raz - dwa razy dziennie, więc nie ma tragedii. I nie zauważyłam, żeby synek tej koleżanki jakoś specjalnie dopominał się cycka. Jadł co dostał i tyle
aha no to gites
Cytat:
krewetka

Cytat:

Powiem Ci jak było u nas, ale to nie jest żaden wyznacznik
Dorotka dostawała butlę (jakieś 250ml) rano i wieczorem (ale jak jej robiłam jakąś zupkę mleczną na śniadanie, to butli już nie dostawała). Potem stopniowo rezygnowaliśmy-jak miała jakieś 2 latka to dostawała przed spaniem w ciągu dnia i czasem przed spaniem wieczorem. Teraz dostaje bardzo sporadycznie.
A butelka była z takim dziubkiem jak na zdjęciu.
aha to tak myslałam, że 2x na dobe by musiało być
Cytat:
zobacz http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79...fikowane_.html

Modyfikowane czy krowie?

Mleko krowie zawiera większą ilość białka, składników mineralnych (sodu, fosforu, chloru, potasu) i tłuszczów nasyconych. Za mało za to, w stosunku do potrzeb dziecka, znajduje się w tym mleku witamin A, D, C i E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także tak potrzebnego niemowlęciu żelaza.

Mleko modyfikowane zawiera mniej białka i sodu. Część tłuszczu zwierzęcego zastępuje się olejami roślinnymi. Mieszanki zostają też wzbogacone w witaminy (A, E, C, K, D) i pierwiastki śladowe (żelazo, wapń, cynk, mangan, miedź, jod, selen). Większość mieszanek dla młodszych niemowląt wzbogaca się (aby je upodobnić do mleka kobiecego) w l-karnitynę (odpowiadającą za transport kwasów tłuszczowych i niektórych witamin), nukleotydy (wspomagają układ odpornościowy i przewód pokarmowy), wielonienasycone kwasy tłuszczowe LCPUFA (wspierają rozwój układu nerwowego, odpornościowego i wzroku) oraz prebiotyki, stymulujące rozwój "dobrych" bakterii w przewodzie pokarmowym
Stary 2013-01-01, 21:06   #3750
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
wiem ze masz awersje na mleko :P ale moze M. bedzie lubic
ponoc do 2 roku zycia dziecko powinno pic mleko.
nie będzie
ja to nawet z przetworami mleka mam problem np. jogurtu nie tknę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości