|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ciężka plama !!!!!
Musicie mi pomóc !!! sprawa wyglada nastepujaco. W sylwestra bylo roznie ale zdazylo sie tak, ze sie przewrocilam i wpadlam w bloto, ogromna czarna plama. Od razu po przyjsciu dano mi go do pralki (bialy plaszcz) 89% poliester i jakies inne , jest cieply choc wydaje sie nie byc, i dosc gruba warstwa materialu. Bo wypraniu w prace zostaly plamy :/ potem po dojsciu do domu zamoczylam i znow wyprala, i dalej nic !!!! natarlam mydlem, teraz o 5 godzin lezy w odplamiaczu i dalej nic !!! powiedzcie co mam robic ? ;(
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciężka plama !!!!!
Nie no, watek w sam raz na forum 'intymne'...
![]() Google mowi ze: Plamy należy oczyścić kierując się zasadą, że błoto miejskie jest na ogół zasadowe, a wiejskie – kwaśne. - Plamy z błota miejskiego usuwamy tamponem zwilżonym wodą z octem i przemywamy wodą utlenioną. Po wypłukaniu wysuszyć i przeprasować przez zaparzaczkę. - Plamy z błota wiejskiego – czyścimy wodą z dodatkiem amoniaku, przemywamy wodą utlenioną i płuczemy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
zawsze tutaj pisze bo tu najwiecej dziewczyn jest. ale prosze popatrzec na tkanine! wpisuje w google i to co pisalo nie pomoglo. tkanina jest delikatna to nie jest bluzeczka.
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co masz za odplamiacz? Próbowalaś wody utlenionej? Skoro plaszcz jest biały, to chyba Ci się nie odbarwi bardziej. Co to było za błoto? takie zwykłe uliczne, jakiś uliczny syf, czy jakieś wiejskie mixy gnojowo-slomiano- ziemne?
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Dać do pralni?
![]() BTW, posta czyta się koszmarnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Ćwiczę rozum ![]() IQ: Było:67 Jest:68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122...Cel:151 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38403883]Dać do pralni?
![]() BTW, posta czyta się koszmarnie.[/QUOTE] No niestety nie moge dac do pralni bo jestem z pracy wyslana do innego miasta i to jest jedyne moje ubranie wierzchne na zime, dzis nie poszlam nigdzie bo nie mam w czym . pewnie dlatego bo od 1 w nocy 1.01 czyszcze go i nic to nie daje :/ ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- bardzo smieszne ![]()
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
sprobuj vanishem. serio mowie. dla pani wszystko było dobre co mozna sprzedac
![]() |
#10 |
Kuźnia inspiracji
|
Skoro nie zeszło teraz, po takiej dawce odplamiaczy ciężko powiedzieć, czy ruszy się już to. W każdym bądź razie możesz spróbować z tym vanishem jeszcze albo oddać do pralni i tam powiedzą, czy sprawa jest do uratowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
plama,która zaprała się w ciepłej wodzie raczej nie puści ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
W pralni/czyszczeniu zrobiliby Ci to w pół godziny, teraz pewnie wżarło się na amen.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Jeszcze popróbuję tym wanishem.. ale pamietam ze kiedys nie wiem z czego po praniu mialam ogromne czarne plamy na sweterku i po praniash nie zeszly, gdy sie moczylo w wanishu zeszly.. tak samo kiedys plamki ze spagetti mi sie zrobily na spodniach jasnych, po 3 praniach nie zeszly, a ze tylko domoweo sposobu moglam uzyc to wyczytalam ze plyn do naczyn.. zostawilam na kilka godzin potem pralam potem znow tarlam z plynem az po ktoryms razie zeszlo
![]() |
#14 |
histoire abracadabrante
|
A soda oczyszczona + sok z cytryny? Albo z octem lepiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Tez kiedys pojawila sie wielka plama na mojej nowej sukience po weselu kolezanki. Sama w domu probowalam vaniszem, octem i nic. Oddalam do pralni dywanowej (bo tylko taka byla w poblizu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
jak będziesz go jeszcze więcej maczać w odplamiaczach i innych specyfikach to będziesz miała po płaszczu. Może pożycz od kogoś na jeden dzień czy dwa jakąś kurtkę i oddaj do pralni? Tam powinni sobie poradzić z plamą. A jak nikt nie ma pożyczyć kurtki to może kup jakąś na przecenie aby na razie mieć w czym chodzić?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Dzieki wszystkim za rady !
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
dziwny ten watek.brzmi jak reklama
plama nie schodzila ,zaprałaś ją co skutecznie niweluje wszystkie zabiegi odplamiające ,a wanisz cudownie odplamił. ![]() szkoda,że moich plam cudownie nie usuwał |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Jaaaasne... Mój syn zachlapał konkretnie komże( chodził z księdzem ,,po kolędzie") . Błoto wiejsko- miejskie na przedmieściach. Poległ osławiony Pre Wash Amwaya, który wcześniej popisaną długopisem ( !) bluzę uratował i spodenki od smoły też. Mam wrażenie, że to błoto jakiś mutant wśród plam Vanish tak tu zachwalany- echo-plam nawet nie ruszył, tak jak ocet, woda utleniona, soda oczyszczona...Powoli się poddaje, dziś jeszcze koleżanka mi przywiezie jakieś cudo ze straganu z niemieckimi rzeczami- co podobno wszystko schodzi...
Jedyne co rzeczywiście ładnie wyprał Vanish to firanki po imprezie, na której palono papierosy w kuchni i firanka była żółta...Jednak nie mam pewności czy sam proszek też by sobie nie poradził... Vanish mimo zapewnień, że szare T-shirty będą białe- nie dał rady... Z tym płaszczem to laurka sponsorowana.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:45.