Problem z wyborem kierunku studiów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-02, 15:42   #1
Milcia08
Przyczajenie

Problem z wyborem kierunku studiów

Witam
Piszę, ponieważ sama myśl o studiach ostatnio przyprawia mnie o ból głowy. W tym roku zdaję maturę. Zadeklarowałam, poza podstawą przedmiotów obowiązkowych rozszerzenie z biologii i chemii. Niestety nie mam pojęcia jaki kierunek wybrać. Medycyna, weterynaria i farmacja odpada na wstępie, bo po pierwsze nie interesuję się tym na tyle, po drugie, wiem, że nie jestem w stanie napisać biologii i chemii na ponad 90% .Dodam, że znając swoje możliwości 60-70 % z biologii w moim przypadku będzie na prawdę dobrym wynikiem. Jeżeli chodzi chemię, spodziewam się niższego wyniku. Zawsze myślałam, o kierunku związanym z żywnością czy ochroną środowiska, lecz każdy z kim rozmawiam odradza mi to. Ostatnio chłopak podsunął mi psychologię. Rzeczywiście zdałam sobie sprawę, że byłoby to coś dobrego dla mnie. Niestety, jak się orientuję, wysoko oceniany jest rozszerzony polski i język. Nigdy nie byłam orłem z polskiego, ale pracę na podstawie piszę na ok 70, czasem 80 i więcej %. Jeżeli chodzi o język, jestem dobra z niemieckiego, ale na poziomie podstawowym. Przyswajanie języka obcego raczej nie sprawia mi problemu. Pytanie jest takie: co radzicie? 1. Zrezygnować z psychologii, skupić się na biologii i chemii i wybrać jakiś kierunek typowo związany z tymi przedmiotami. Jeżeli tak to jaki? 2. Zostać przy rozszerzeniu biologii i chemii, ale podejść tak na luzie, z minimalnym przygotowaniem do rozszerzonego polskiego i niemieckiego? A nóż się uda, a przecież nic nie tracę. Jeżeli któraś z was się orientuję, jakie są progi na psychologię, jak musiałabym zdać maturę, żeby się dostać. Jak wyglądają te studia, co można po nich robić?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Milcia08 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 11:32   #2
mm444
Władca Wizażu

Dot.: Problem z wyborem kierunku studiów

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 11:40   #3
aga_7491
Raczkowanie

Jeśli interesuje Cię ochrona środowiska, ale ludzie odradzają (z powodu braku perspektyw pracy? - tu akurat nie jest tak źle), to może pomyśl o inżynierii środowiska. Na politechnikach kończysz ten kierunek z tytułem inż., podobno jest przyszłościowy, biologia i chemia Ci się tam przyda (szczególnie chemia). Poczytaj sobie o nim.
aga_7491 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 17:23   #4
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-01-03, 18:18   #5
aga_7491
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dlatego napisałam, żeby poczytać na ten temat Owszem - w programie studiów jest mechanika płynów, termodynamika, mechanika techniczna... Przedmioty związane z fizyką, ale można je zdać bez matury z fizyki Matematyka - na politechnice podstawa.

Aczkolwiek nie odstraszałabym nikogo od inżynierii środowiska - kierunek ciekawy, dużo laboratoriów, projekty, a na pewno łatwiejszy niż mechanika i budowa maszyn.
Stary 2013-01-03, 18:26   #6
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-01-03, 20:27   #7
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez aga_7491 Pokaż wiadomość
Jeśli interesuje Cię ochrona środowiska, ale ludzie odradzają (z powodu braku perspektyw pracy? - tu akurat nie jest tak źle), to może pomyśl o inżynierii środowiska. Na politechnikach kończysz ten kierunek z tytułem inż., podobno jest przyszłościowy, biologia i chemia Ci się tam przyda (szczególnie chemia). Poczytaj sobie o nim.

2 bliskie koleżanki właśnie to kończą, obie są niezadowolone, twierdzą, że kierunek o wszystkim i o niczym, nie mają po nim żadnych uprawnień i same nie mają pojęcia co będą po nim robić, prawdopodobnie nic związanego z branżą. Jedyny plus to tytuł inżyniera

Cytat:
Treść usunięta
Nie wiem na jakiej politechnice studiujesz ale na Politechnice Sląskiej NIE MA kierunku inżynierskiego bez matematyki. I jest chyba na takim samym poziomie na wszystkich kierunkach, 3 semestry, najdłuższy przedmiot.

Do autorki: z psychologią dałabym sobie spokój, może i ciekawy kierunek ale chyba najpopularniejszy w Polsce, a wcale tyle psychologów nie trzeba, chyba że wybierasz się do USA Poszłabym raczej w stronę tej żywności czy ochrony środowiska, ale powinnaś wybrać po prostu to do czego Cię ciągnie a nie co Ci doradzają

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-03, 21:02   #8
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2013-01-03, 21:31   #9
amg88
BAN stały

A dietetyka??
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 22:06   #10
aga_7491
Raczkowanie

Cytat:
Treść usunięta
W 100% się zgadzam. Wszystko zależy od specjalności i samego zaangażowania. Jeśli niechętnie studiowały, nie podobały im się te studia, to nie dziwię się, że i pracy nie mogą znaleźć. Uprawnień można zdobyć naprawdę dużo - w ten sam sposób jak i na budownictwie, więc twierdzenie, że po IŚ nie można mieć uprawnień to jedna wielka BZDURA!

A tak na marginesie - to wszystko to tylko nasze opinie, nikt nie musi się z nimi zgadzać, autorka można tylko wziąć sobie pod uwagę ten kierunek
Stary 2013-01-04, 10:14   #11
Milena_12
Rozeznanie

Moim zdaniem oprócz wybrania jakiegoś interesującego (+ w miarę przyszłościowego - jeżeli można to w ogóle zbadać) kierunku, ważne jest wybranie właściwej uczelni. Chyba się ze mną zgodzicie, dziewczyny?
Krew mnie zalewa, kiedy widzę kolejną Wyższą Szkołę Pieczenia Chleba, gdzie za pieniążki można sobie "kupić" tytuł przed nazwiskiem. I tylko tytuł, bo raczej nie wiedzę czy umiejętności. Nie neguję, że są też Wyższe Szkoły(...), które uczą. Myślę, że wiecie, które mam na myśli.
Dobra szkoła oprócz wykształcenia da też możliwości rozwoju, poznania osób, które mogą w przyszłości dać Ci pracę, fajne praktyki.
Dlatego do Autorki - jeżeli możesz, masz szansę, postaw na renomowaną szkołę
Milena_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-04, 10:32   #12
amg88
BAN stały

Ja stawiam na szkołę państwową i najlepiej jeszcze studia dzienne sama bym tak zrobiła jeżeli mogłabym
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości