|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciąża w wieku 20 lat
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Wprawdzie jestem przypadkiem z wizażu
![]() ale znam conajmniej dwie osoby które miały dziecko tak wczesnie (ja i moja przyjaciółka), jej się udało małżeństwo, mnie niekoniecznie ![]() ale nie przez dziecko (tylko mąż był nietegens )Czy ja wiem czy straciłam młodość? Chyba nie ![]() Bo jak dzieci miały już po parę lat a my byliśmy około 30-tki - przez kilka ładnych lat prowadzilismy dosyć rozwinięte życie towarzyskie, zresztą teraz mamy koło 40-tki (niektórzy już po) i jakoś do grobu się nie kładziemy, jeździmy na wczasy, możemy chodzić na imprezy i na dyskoteki (dzieci duże to nie potrzebują opieki jak niemowlaki). Jak dla mnie to nie ma znaczenia - czy ja się bawię i baluję w wieku 20 do 25 czy też 35 do 40 - jaka różnica? Chyba tylko taka, że w wieku 35-40 ma się więcej kasy i można się bawić w droższych lokalach i jeździć na zagraniczne wczasy a nie pod namiot na Mazury (załóżmy). To z tym wyszaleniem się za młodu nie do końca jest moim zdaniem prawdą. Bo jak ktoś ma ognisty temperament (imprezowy) - to mu nie przejdzie po 30-tce ![]() Jakieś 12 lat temu mielismy z pierwszym mężem paczkę znajomych w wieku 30-40 lat, jak myśmy balowali - kilka lat praktycznie co weekend albo dyskoteka albo domówka (wszystkie dzieci się bawiły razem a my starzy też razem ), aż się nam po prostu znudziło po iluś tam latach ![]() Dlatego fakt posiadania malutkiego dziecka to nie jest wyrok na całe życie Bez przesady, dzieci szybko rosną i szybko się usamodzielniają a dorosły człowiek mający około 30-40 lat jest jeszcze na tyle młody, że spokojnie ma czas na wszystkie szaleństwa (w granicach rozsądku i prawa) na które ma ochotę
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Dobrarada - Jakby wszystko było tak sprawiedliwe to ludzie w wieku np 30 lat po śmierci rodziców, którzy nie doczekali emerytury, też by dostawali rentę, bo przecież rodzice płacili składki. Niestety tak się nie dzieje. Taki system i tu chyba nic nie możemy zdziałać. Jeśli uważasz, że w porządku jest gdy młoda, niby samotna matka dostaje zapomogi z MOPS-u a tak naprawdę ma partnera, który jej finansowo pomaga to ok. Twoje zdanie i masz do niego prawo. Ja uważam, że osoba dorosła i dojrzała, która świadomie decyduje się na macierzyństwo nie powinna liczyć na pomoc z zewnątrz np. od rodziców. Rodzice nie zawsze będą pomagać. To jej dziecko a nie rodziców.
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą jakim cudem imprezowałaś jako młoda matka? Brałaś dzieci na domówkę czy dyskotekę? Bo moje kuzynki-młode matki zostawiały dzieci dziadkom (mnie też się czasem zdarzyło pilnować takiego dzieciaka, żeby matka mogła wyjść). Też mi coś. Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-01-03 o 17:28 |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
agniesikk - już abstrahując czy ktoś posiada warunku na dziecko czy nie - nie ma co się dziwić, że ktoś planuje świadome macierzyństwo w tym wieku, niektórzy po prostu tego chcą i tyle ![]() Mój szwagier ma 21 lat, urodziła się córeczka - nie ma nawet matury, a mądry i zaradny z niego facet, zarabia 4 tys sam. I te czynniki - warunku oraz CHĘĆ posiadania tego dziecka mu to umożliwiły. Nie widzę w tym nic dziwnego, z resztą to przykre co opisujesz jakby posiadanie dziecka polegało tylko na pieluchach i braniu zwolnień. Niektórzy widzą to inaczej. Edytowane przez chwast Czas edycji: 2013-01-03 o 17:28 |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Jesteś dziecinna i strasznie nieodpowiedzialna. Tyle Ci mogę powiedzieć
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Idzie autorka do pracy, ktoś ją przyjmuje, po 3 miesiącach idzie na L-4 i przez 33 dni jej choroby (ciąży) płaci ten biedny frajer pracodawca , potem ten sam frajer jeszcze musi zapłacić około 40 dni urlopu wypoczynkowego (zaległego z okresu choroby + bieżacego z roku urodzenia dziecka), więc frajer pracodawca jest wyfrajerzony na 3,5 miesięcznej pensji ![]() A ZUS - płaci za pozostały okres ciązy i za macierzyński - i to faktycznie jest kasa podatników (czyli nas wszystkich). To może lepiej i uczciwiej wykorzystać rentę po rodzicach - skoro renta ta pochodzi ze składek ZUS odłożonych przez rodziców? A co do przedszkola czy żłobka - po co dziecko ma być w żłobku skoro mama nie pracuje?Przecież kobiety pracujące mają pierwszeństwo. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą naprawdę za dużo się napatrzyłam na te wszystkie niezadowolone dziewczyny, dla mnie idealne macierzyństwo to mit z reklamy Pampersów, gdzie dziecka kupka pachnie, dziecko jest tanie w utrzymaniu, nie ma problemu z zapisaniem do przedszkola itp. Jasne, że dzieci można chcieć, ale trzeba wziąć na siebie WSZYSTKIE wynikające z tego obowiązki i konsekwencje, a nie tu podrzucić dziecko jednym dziadkom, za tydzień drugim, bo chcę iść na imprezę. Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2013-01-03 o 17:34 |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pójście do pracy z zamiarem wzięcia l4, gdy tylko zajdzie w ciążę (bez komplikacji)- też uważam za nieuczciwe. Podobnie jak twoje rady z korzystania do zasiłków przeznaczonych dla samotnych matek, gdy samotną matką się nie jest. Cwaniactwo i tyle. Cytat:
Może i nie wyglądają na mega nieszczęśliwe, ale nastoletni/wczesno 20letni wiek to za wcześnie dla mnie na taką odpowiedzialność i zmartwienia, użeranie się z eksem, który nie płaci alimentów, kłótnie z rodzicami, robienie długów, bo dziecko szybko wyrasta z ciuchów, choruje etc, skąd wziąć na to pieniądze?
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-01-03 o 17:45 |
||
|
|
|
|
#41 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zapomoga z MOPSU jest naprawdę mikro ![]() A jak tak bardzo nie podoba Ci się zarządzanie naszymi pieniążkami (czyli tym co wpłacamy do budżetu z naszych zarobków) - proponuję przeglądnąć budżet gminy w której mieszkasz (na początek wystarczy). Jako dorosła osoba masz prawo do tego i proponuję zobaczyc jakie kwoty są marnowane na bzdury, na gigantyczne zarobki urzędasów które są kilkudziesięciokrotnie wyższe niż zasiłki. Akurat te marne grosze kierowane do samotnych matek to kpina z tych kobiet tak naprawdę a nie realna pomoc. Pomoc od rodziców to pomoc z zewnątrz? Zawsze myslałam, że pomoc z zewnątrz to pomoc sąsiedzka, państwowa albo jakaś inna sformalizowana. A pomoc od rodziców? Przecież jak oni są w potrzebie (np. trzeba jechać z nimi do lekarza itp.) to w pierwszym rzędzie pomagam im ja albo rodzeństwo. To normalne, naturalne i zdrowe. Nie wzywają TAXI (bo są dorośli, samodzielni i odpowiedzialni) - tylko NAS - bo po to jest rodzina, żeby sobie pomagać i się wspierać. Chyba, że ja jestem jakaś NIENORMALNA, że tak uważam. ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
![]() Bo jest. A cwaniaki to siedzą na Wiejskiej. My to im możemy buty czyścić
|
||
|
|
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Dobrarada - Obawiam się, że nie jesteśmy godni nawet żeby im buty czyścić
![]() Ciekawe czy Autorka pojawi się jeszcze na forum i rozwieje kilka wątpliwości np. co na to wszystko jej partner? |
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem 20 lat to zdecydowanie za wcześnie na dziecko. Przecież ledwo sama przestałaś nim być - dziecko nie zając nie ucieknie
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Się przyczepiłyście do zasiłku....
![]() Żeby go dostać, trzeba mieć takie dochody na głowę, że nawet w Nairobi takich małych nie mają ![]() Zresztą do podstawy wlicza się renty, alimenty i mało kto się załapie. Nie mówiąc o kwotach - daleka znajoma dostaje troszkę ponad 91 zeta na dwójkę dzieci w wieku szkolnym - więc szał na maksa ![]() Autorka nic nie pisała o żadnych zasiłkach, a to że będzie pobierać rentę po rodzicach - należy się jej i tyle. To są JEJ rodziny pieniądze. Dobra, kończę ![]() Pa |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pogrubionego. A powiedz jakiejś samotnej, bezrobotnej matce, która ledwo ciągnie koniec z końcem, że jej eks, który pracuje na czarno byle alimentów na dziecko nie płacić, to niewiniątko w porównaniu z tymi z Wiejskiej Albo lepiej- poklep takiego tatuśka po ramieniu i powiedz, że inni jeszcze bardziej cwaniakują, więc niech nie ma wyrzutów sumienia ![]() Słabe jest wybielanie swojego postępowania porównując się do gorszych. Czemu równasz w dół? Mnie jakoś nie przekonuje takie porównanie. W ten sposób można wszystko usprawiedliwić.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-01-03 o 17:53 |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj też miałam takie zapędy z rok temu. Wówczas miałam tyle lat co i Ty.
Na szczęście mi przeszło ![]() Dziecko to duża odpowiedzialność, zdałam sobie sprawę, że w tym wieku mieć dziecko to jest za wcześnie. Uważam, że dziecku powinno się zapewnić dobre warunki do życia.. Pieniądze na dziecko powinny być, powinniście razem mieszkać i je razem wychowywać... Ciąża Ci nie ucieknie, może wstrzymaj się te kilka lat? Jak dziecko będzie małe to nie będziesz miała życia poza nim, pochłonie większość Twojego czasu jak nie cały ![]() Ale ja to chciałam dziecko dlatego, że poczułam w sobie instynkt, a nie dlatego, że mi było szkoda, że koleżanki mają dzieci a ja nie. |
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
kup/przygarnij sobie najpierw psa
na próbe
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Najpierw piszesz Autorko, że chcesz dziecko - wejście w dorosłe życie (?), a potem szukasz źródeł utrzymania u innych członków rodziny - dziecinne. Zakładając rodzinę chyba oczywiste jest, że sama ze swoim partnerem musisz zapewnić mu jakiś byt a ewentualna pomoc to dodatek i miły gest a nie obowiązek rodziny
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba Cię po$#@% żeby nieodpowiedzialni ludzie jeszcze psa na próbe brali:-/ Szlag mnie trafia jak czytam takie rady i nawet emotikonki nie pozwalaja mi traktowac to jako żartu. |
|
|
|
|
#50 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Sama musiałam się tym badziewiem zajmować gdy dziecko było w szkole wiesz jakie to upierdliwe
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#53 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#54 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
I tu się mylisz. A to, że Ty nie znasz takich przypadków w swoim otoczeniu, nie oznacza, że nie występują. Sytuacje są bardzo różne. Moja starsza siostra urodziła dziecko w wieku 20 lat (starała się o ciążę, bo lekarze powiedzieli, że może być bezpłodna, a ona strasznie chciała mieć dzieci). Z wszystkim dała sobie radę, a pracowałą i uczyła się. Pomoc miała tylko w mężu i naszej rodzinie. Dała radę? Dała! Nigdy nie chodziła rozgoryczona czy rozrzalona, a jak chciała wyjść się pobaiwć z mężem czy do kina, nie było problemu, zawsze byli chętni zaopiekować się na ten czas dzieckiem. Nie ma 100% pewności, że macierzyństwo jest lepsze czy mniej obciażające dla kobiety z racji młodego/starszego wieku. Znam kilka dziewczyn, które świetnie sobie dawały radę pomimo młodego wieku, i wcale nie uważały, że tracą.....a znam i taki, gdzie matka po 30 jest załamana, bo właśnie straciła wolność ( a nie tak to sobie wyobrażała, dodam, że dziecko chciane i wyczekiwane a ona z dziećmi pracowała na studiach i bardzo lubila dzieci w ogóle). No ale to piszę na wizażu, więc wierzyć mi nie musisz
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Wtajemniczenie
|
Brak mi słów, jak czytam wszystkie posty tutaj. Jeszcze takiego ograniczenia to na wizażu nie czytałam. Się powoli robi jakiś JEDYNY PRAWDZIWY MODEL RODZINY
![]() a) G*o was obchodzi, czy najpierw legalizuje związek. b) jeśli nie legalizuje go, żeby nie utracić renty, to jak najbardziej rozumiem - za to płacili jej rodzice, od których pomocy już nie uświadczy, a od wieku 26 lat nawet i renty już nie będzie miała. Null. No jawne wykorzystywanie podatników, ta. c) pomysł z zasiłkami - primo, rzucony przez kogoś innego, nie przez autorkę; po drugie - do przemyślenia, czy taki głupi i 'wykorzystujący' system d) czy na wizażu jest tylko już jedna oficjalna, objawiona droga życia? trzeba mieć dziecko później, bo należy się bawić, i blablabla? i z jakim to jest mówione przekonaniem - nie jak opinia własna, a jak jakiś dogmat. No kierwa e) w wieku 26 lat będzie miała odchowane dziecko. Zarzut - ale bez doświadczenia zawodowego - moje pytanie: WHY? Przecież do przedszkola można zapisać od 3 r.ż., do żłobka jeszcze wcześniej...Ona może pracować, jak większość studentów od ok. 23 r.ż. już bez problemu. oraz f) największą niedojrzałość pokazały wpowiadające się w tym wątku, akurat Rzeczywiście, nie jesteście jeszcze dojrzałe, by mieć dzieci.W jedyny pragmatyczny i neutralny sposób spojrzała dobrarada, odnosząc się do sedna - możliwości, wad i plusów. Reszta chyba tylko podbudowuje sobie ego pisaniem tutaj. P.S. Osobiście uważam, że 20 lat to za wcześnie na posiadanie dzieci. Dla mnie. Bo nie byłam wtedy gotowa, i nie miałam takiej sytuacji finansowej (pracujący facet, renta) i bytowej (dom), w jakiej jest autorka. Ale byłabym daleka od jakiejkolwiek histerycznej reakcji. Autorko, zastanów się, czy chcesz, po prostu. Siebie pytaj, i partnera, a nie forumowiczki. Masz w dużej mierze lepszą sytuację bytową i materialną niż większość par decydujących się na dziecko, nawet ok. 30tki. |
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Nic nikomu do tego (prócz Ciebie i partnera, zakładając, że jesteście niezależni finansowo) kiedy będziesz mieć dzieci. Mam masę znajomych co miały dziecko w wieku 21,22,23 lat i masę, które miały później i nie sądzę, by którakolwiek z tych opcji była "obiektywnie lepsza", wszystko zależy od okoliczności. Od tego, co chce partner. Gdybym miała męża (dla mnie to musiałby być mąż), który miałby dobrą pracę, mielibyśmy dom/mieszkanie na własność po rodzicach, miałabym rentę i studiowałabym zaocznie, to bez wahania z dziką rozkoszą bym się rozmnożyła w wieku lat 20. Niestety, nie mam ani męża, ani warunków, ani nie mam (już) 20 lat.
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
dzięki natash88
![]() Myślę, że właśnie ta względnie dobra sytuacja materialna (renta, dom, pracujący partner) - może być solą w oku u niektórych osób nie będących w równie dobrym położeniu. Jak się kochają a jej partner jest dobrym i odpowiedzialnym człowiekiem, czemu nie? Poza tym może być taka chęć założenia jak najszybciej pełnej rodziny (z dziećmi) bo swoją własną straciła bardzo wcześnie. To można zrozumieć. |
|
|
|
|
#58 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#59 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
dokładnie ja bym autorce szmacianej lalki nie powierzyła
|
|
|
#60 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
P.S. uwagi o psie i lalce są poniżej poziomu. Nie wiem na jakiej podstawie, i mogę się domyślać z jakich motywów (i raczej nie tych pochlebnych). Edytowane przez natash88 Czas edycji: 2013-01-03 o 18:53 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:32.

Mam do Was pytanie... Mam 20 lat, jestem z moim partnerem 2 lata, od roku mieszkamy razem. Ja bardzo chciałabym mieć dziecko. Jeśli chodzi o finanse to na pomoc rodziców nie ma za bardzo co liczyć, bo moi zmarli, a mojego faceta nie mają tyle, żeby nas wspierać. Ja mam rentę, a narzeczony pracuje. Oboje uczymy się zaocznie. Bardzo chciałabym mieć już rodzinę, czuję instynkt macierzyński, jak dowiaduje się, że kolejne koleżanki są w ciąży to chce mi się płakać, bo też bym bardzo chciała
Dom mam 3 pokojowy z kuchnią, łazienką i dużym ogrodem, także dziecko miałoby gdzie mieszkać. Myślicie, że to za wcześnie? Podzielcie się ze mną swoim zdaniem