Migrena - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-03, 15:17   #511
Chwala
Zadomowienie

Dot.: Migrena

W święte nie miałam na szczęście migreny. Jedynie miałam poważnego kaca po sylwestrze, ale to zalicza się do normalnego bólu głowy
Stary 2013-01-03, 17:11   #512
g700
Raczkowanie

Ja Świeta tż przeżyłam, ale w sylwestra mnie dorwała . No cóż, cierp ciało. Dobrze, że koniec tych Świąt. Powiedzcie mi, możecie liczyć na swoich domowników w pracach domowych? Ja nie, niestety wszystko spadło na mnie i chyba przez przęmęczenie miałam atak.
g700 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:17   #513
paula54
Zakorzenienie

ja mam łatwo - jeździmy na święta do rodziców, więc raczej jestem tym "pomagającym" domownikiem niż główną gospodynią. Na mnie zawsze spada dekorowanie domu, zakupy, ubijanie mas i dekorowanie ciast. No i wyjadanie resztek ciast z garnków
paula54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 18:49   #514
Senna34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez g700 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak po Świętach? Udało się Wam uniknąć migreny? Mnie w Sylwestra dopadła.
Ja miałam miesiączkę, więc i migrenę, normalka:/

Co do leków p/bolowych, to na niektóre, ale tylko niektóre migreny działa u mnie Panadol Extra 2 tabletki. Ostatnio lekarz przypisał mi Eferalgan Codeine ( do rozpuszczania ) i Xeforpaid ( pisałam juz o tym ). Pomają średnio.
Ostatnio na migrenę, powiedzy 3 stopniową pomogła mi mieszanka, 2 panadole i za jakieś 3 godziny Eferalgan. ( tak, wiem zabójcze dla żołądka:-().

Jedyne co naprawdę przerywa ból oprócz tryptanów, to Migpriv. Ale uwaga, uwaga....właśnie zniknął z aptek
Senna34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 19:13   #515
mydlana_pani
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Senna34 Pokaż wiadomość

Co do leków p/bolowych, to na niektóre, ale tylko niektóre migreny działa u mnie Panadol Extra 2 tabletki. Ostatnio lekarz przypisał mi Eferalgan Codeine ( do rozpuszczania ) i Xeforpaid ( pisałam juz o tym ). Pomają średnio.
Ostatnio na migrenę, powiedzy 3 stopniową pomogła mi mieszanka, 2 panadole i za jakieś 3 godziny Eferalgan. ( tak, wiem zabójcze dla żołądka:-().

Jedyne co naprawdę przerywa ból oprócz tryptanów, to Migpriv. Ale uwaga, uwaga....właśnie zniknął z aptek

Też właśnie miałam receptę na Migpriv i obleciałam pół miasta i nigdzie nie ma W prszyłym tygodniu ide do nurologa wiec poprosze o cos innego.

Ja odkąd biore Divascan migren nie ma tylko jak jest zmiana pogody to czasm mnie boli jestem już 3 tygodnie bez przeciwbolowych leków Nie liczę tych na grypę i przeziębienie.
mydlana_pani jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 21:45   #516
Ailanna
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny jak po Świętach? Udało się Wam uniknąć migreny? Mnie w Sylwestra dopadła.
Mnie jak łupało ostrzegawczo wieczorami przez kilka dni, tak się w Wigilię samą rozłupało. Położyłam się na godzinkę i znieczuliłam dwoma ibupromami sprint, wieczorem jeszcze jakiś Aspirin-proszek czy coś. Kolację wytrzymałam, spotkanie z rodziną też, ale na Pasterkę już nie dałam rady pójść. I całe pierwsze Święto w łóżko półprzytomnie

Za to po Sylwestrze nic a nic. Tyle, że niewyspana byłam od spania na podłodze w szafie
Stary 2013-01-04, 08:51   #517
g700
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula54 Pokaż wiadomość
ja mam łatwo - jeździmy na święta do rodziców, więc raczej jestem tym "pomagającym" domownikiem niż główną gospodynią. Na mnie zawsze spada dekorowanie domu, zakupy, ubijanie mas i dekorowanie ciast. No i wyjadanie resztek ciast z garnków
Ja w Święta zawsze leniuchuję to przy mnie chodzą ale Sylwester był u mnie i to ja musiałam biegać przy innych, niestety nie skończyło to się dla mnie najlepiej-a jeszcze jak popatrzyłam w Nowy Rok w zlew to się totalnie załamałam

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:43 ----------

Cytat:

Migrenę wywołują u Ciebie zmiany hormonalne? A masz dzieci? Z tego co wiem przy tego typu migrenie na ten czas może odpuścić migrena

---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Ailanna Pokaż wiadomość
Mnie jak łupało ostrzegawczo wieczorami przez kilka dni, tak się w Wigilię samą rozłupało. Położyłam się na godzinkę i znieczuliłam dwoma ibupromami sprint, wieczorem jeszcze jakiś Aspirin-proszek czy coś. Kolację wytrzymałam, spotkanie z rodziną też, ale na Pasterkę już nie dałam rady pójść. I całe pierwsze Święto w łóżko półprzytomnie

Za to po Sylwestrze nic a nic. Tyle, że niewyspana byłam od spania na podłodze w szafie
Ciekawą nockę miałaś ja w Sylwestra położyłam się dość wcześnie, przed 24 bo nie dałam rady. Nawet nic nie piłam i starałam się jeść tak żeby mnie nie dopadło. Niestety huk petard też dał mi się we znaki. 3 dni bawili się w moim mieście
g700 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-04, 18:22   #518
Senna34
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mydlana_pani Pokaż wiadomość
Też właśnie miałam receptę na Migpriv i obleciałam pół miasta i nigdzie nie ma W prszyłym tygodniu ide do nurologa wiec poprosze o cos innego.

Ja odkąd biore Divascan migren nie ma tylko jak jest zmiana pogody to czasm mnie boli jestem już 3 tygodnie bez przeciwbolowych leków Nie liczę tych na grypę i przeziębienie.
Super!! I oby tak dalej.

Dzieci nie mam i nie planuję, więc raczej tym sytuacji nie rozwiążę.
Niestety przy prawie każdej miesiączce męczę się z migreną pełne 5 dni, czasem 2, 3...nigdy nie wiem ile dni mnie pomęczy. Moje migreny reagują na hormony, stres, zapachy, wiatr, deszcz...rany, chyba na wszystko
Do tego nie mogę brać tabletek antykoncepcyjnych, bo większość właściwie powoduje migreny, albo je wzmacnia wrrrrr

Edytowane przez Senna34
Czas edycji: 2013-01-04 o 18:24
Stary 2013-01-05, 02:16   #519
Ailanna
Rozeznanie

Cytat:
Do tego nie mogę brać tabletek antykoncepcyjnych, bo większość właściwie powoduje migreny, albo je wzmacnia wrrrrr
Spróbuj, może akurat, jak brałam kiedyś przez półtora roku Yasmine, praktycznie minęły na ten okropne bóle brzucha i migreny też się zmniejszyły (wcześniej - tydzień z życia za każdym razem).
No i wciąż namiętnie polecam akupunkturę

Cytat:
Ciekawą nockę miałaś ja w Sylwestra położyłam się dość wcześnie, przed 24 bo nie dałam rady. Nawet nic nie piłam i starałam się jeść tak żeby mnie nie dopadło. Niestety huk petard też dał mi się we znaki. 3 dni bawili się w moim mieście
Biedna...

A jeśli chodzi o szafę, to to właściwie pokój-graciarnia z wielką szafą z ciuchami, do którego koleżanka wchodzi tylko jak chce się przebrać Dlatego "szafa"
Stary 2013-01-05, 09:30   #520
paula54
Zakorzenienie

Ja też po niektórych tabletkach anty miałam migreny dwa razy częściej niż teraz (mam wrażenie, że wiem nawet po których mi się zaczęły... ). Teraz biorę Cilest i jest lepiej niż np. przy Yazz czy Jasminelle... Ale to też na pewno kwestia indywidualna, jak zresztą wszystko, co się wiąże z tabletkami
Stary 2013-01-05, 17:49   #521
Senna34
Raczkowanie

Cytat:
Ja też po niektórych tabletkach anty miałam migreny dwa razy częściej niż teraz (mam wrażenie, że wiem nawet po których mi się zaczęły... ). Teraz biorę Cilest i jest lepiej niż np. przy Yazz czy Jasminelle... Ale to też na pewno kwestia indywidualna, jak zresztą wszystko, co się wiąże z tabletkami

Ja brałam Cilest przez 4 lata i było dobrze, ale to było na studiach i wówczas wogóle jeszcze nie rozbudziły się moje migreny. Potem poszła lawina i tabletki odstawiłam.
Na Cilest reagowałam świetnie, więc może i spróbuję znowu z nimi, a jak nie to z Yasminelle, własnie czytałam o tej tabletce sporo dobrego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-05, 17:58   #522
Chwala
Zadomowienie

Myślałam nawet o stosowaniu tabletek anty, ale kurcze straszycie tymi migrenami. Coś dużo tych skutków ubocznych mają, aby się na nie przerzucić.
Stary 2013-01-08, 10:20   #523
mydlana_pani
BAN stały

Hej

Mam pytanie do dziewczyn które brały Divascan. Czy byłyście po tym leku jakieś bardziej ospałe, zmęczone i ogólnie osłabione?
Stary 2013-01-09, 08:03   #524
Ailanna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Karolina 28 Pokaż wiadomość
Moja siostra chorowała na migrenę. Ciągle miała ataki, a tabletki przeciwbólowe co raz mniej pomagały, aż w końcu trafiła do dr Krzysztofa Lik w Łodzi. Jest to lekarz, który jako jeden z nielicznych potrafi poradzić sobie z tą męczącą chorobą. Polecam zainteresowanym i poszukującym leczenia skutecznego, a nie "widowiskowego". Można wejść na stronę www.drlikclinic.pl gdzie jest nieco więcej napisane o placówce (Łódź) w której przyjmuje Pan Doktor.
Taaa, a Twój narzeczony łysiał, przyjaciółka miała tłuszcz na nogach i nie wiem co kto miał, i zawsze do tej kliniki biegł i pomagało! No magia po prostu...
Spamować gdzie indziej, na wizażu reklama jest płatna!
Stary 2013-01-09, 16:38   #525
Senna34
Raczkowanie

Cytat:
Hej

Mam pytanie do dziewczyn które brały Divascan. Czy byłyście po tym leku jakieś bardziej ospałe, zmęczone i ogólnie osłabione?
Ja owszem byłam ospała i zmęczona, ale nie wiązałam tego z Divascanem, bo brałam w tym czasie jeszcze inne leki. w sumie to już sama teraz nie wiem, może to i było związane z Divascanem.
Stary 2013-01-09, 20:10   #526
Haggat
Zakorzenienie

Witam, mam nadzieje że można się przyłączyć do wątku.
Ja borykam się z migrenami od jakiś 7 lat co ma pokrycie w czasie kiedy zaczęłam brać tabletki anty - jeanine. Ogólnie przeszłam przez wielu lekarzy, wiele badań, nic nie wykryli, brałam wiele leków ale one tylko pogarszają stan wątroby. Nie próbowałam jeszcze akupunktury choć koleżanka mnie namawiała - w wątku też widzę zwolenniczki tej metody.
Migrena pojawia się u mnie razem z miesiączką - kolejny termin bólu i wymiotów się zbliża. Jedyne co mi pomaga to łóżko jeżeli chodzi o tabletki przeciwbólowe jakie biorę to tylko nurofen forte albo czopki.
Stary 2013-01-09, 20:40   #527
mydlana_pani
BAN stały

Cytat:
Ja owszem byłam ospała i zmęczona, ale nie wiązałam tego z Divascanem, bo brałam w tym czasie jeszcze inne leki. w sumie to już sama teraz nie wiem, może to i było związane z Divascanem.
ide w przyszłym tygodniu do neurologa zobaczymy co powie bo mi ciężko się funkcjonuję. Boję się też jeździć autem w dłuższą trasę...

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Haggat Pokaż wiadomość
Ja borykam się z migrenami od jakiś 7 lat co ma pokrycie w czasie kiedy zaczęłam brać tabletki anty - jeanine. Ogólnie przeszłam przez wielu lekarzy, wiele badań, nic nie wykryli, brałam wiele leków ale one tylko pogarszają stan wątroby. Nie próbowałam jeszcze akupunktury choć koleżanka mnie namawiała - w wątku też widzę zwolenniczki tej metody.
Migrena pojawia się u mnie razem z miesiączką - kolejny termin bólu i wymiotów się zbliża. Jedyne co mi pomaga to łóżko jeżeli chodzi o tabletki przeciwbólowe jakie biorę to tylko nurofen forte albo czopki.
poszukaj dobrego neurologa który Ci pomoże, ja załuje ze tak poźno poszłam bo migrenę mam od jakiś 15 lat a dopiero teraz zaczełam ją leczyć. Odkąd biorę Divascan jest znaczna poprawa nie mam juz takich silnych i częstych ataków. Czasami miałam przez 5 -7 dni migreny. Teraz miałam jedną po 2 miesiącach. Także jest poprawa
Stary 2013-01-09, 20:46   #528
xxxMikixxx
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

Ja nic takiego nie zauważyłam

Divascan bardzo mi pomógł, wzięłam dwa opakowania i od około pół roku nie mam migren. Kiedyś miałam je bardzo często, silne, z aurą i wymiotami. Teraz od czasu do czasu pobolewa mnie głowa, ale nie są to migreny. Mam nadzieję, że już nie wrócą.

xxxMikixxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-09, 21:14   #529
paula54
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Haggat Pokaż wiadomość
Witaj w naszej grupie wsparcia
Btw. już Cię gdzieś w którymś moim subskrybowanym wątku widziałam i ciągle zapominam się odezwać i napisać, że nasze avy to powinny razem imprezę urządzić
Stary 2013-01-09, 21:19   #530
Chwala
Zadomowienie

Cytat:
Btw. już Cię gdzieś w którymś moim subskrybowanym wątku widziałam i ciągle zapominam się odezwać i napisać, że nasze avy to powinny razem imprezę urządzić
Ja mam całą kolekcję takich avków na kompie

Aaa i również witam Cię Haggat
Stary 2013-01-09, 21:42   #531
mydlana_pani
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xxxMikixxx Pokaż wiadomość
Ja nic takiego nie zauważyłam

Divascan bardzo mi pomógł, wzięłam dwa opakowania i od około pół roku nie mam migren. Kiedyś miałam je bardzo często, silne, z aurą i wymiotami. Teraz od czasu do czasu pobolewa mnie głowa, ale nie są to migreny. Mam nadzieję, że już nie wrócą.
Cieszę się, że Ci pomógł. Mam też cichą nadzieję, że u mnie też tak będzie.
Stary 2013-01-09, 22:02   #532
paula54
Zakorzenienie

Chwala - te avki pochodzą z dość popularnej dawno temu historyjki gifowej nt. jak to student studia przeżywał I jak dla mnie są genialne. A szczególnie ten z banglaniem (który teraz mam w avku) i ten Haggat
Stary 2013-01-13, 19:02   #533
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Wątki to pewnie Rossmann, Lidl lub biedronka A ten filmik o życiu studenckim jest boski. Jak jestem z siebie dumna to robię dokładnie tak jak w avku
Stary 2013-01-13, 21:37   #534
paula54
Zakorzenienie

Chyba biedronka. Ew. Ross, bo na Lidlowego nie zaglądam (za daleko mi do Lidla).
Ja też robię dokładnie tak jak mam w av'ie ( i w ogóle ja ta historyjka opisuje)
Stary 2013-01-15, 13:59   #535
matylda987
BAN stały

Witam. Od jakiegoś czasu migrena towarzyszy mi niczym papużka nierozłączka. Miewałam dość regularnie. Przy pierwszej wizycie lekarz rodzinny stwierdził że to tylko głowa, że taka już moja uroda i zapisał ibuprofen.
Dopiero wizyta u neurologa ulżyła trochę mojemu cierpieniu. Zaczęłam podchodzić do tego metodycznie, obserwójąc reakcje organizmu na czynniki zewnętrzne, oraz na dietę. Odłożyłam czekoladę i wyroby czekoladopodobne, gdyż często przed migreną nieświadomie miałam ogromną ochotę na czekoladę.
matylda987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 21:08   #536
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez matylda987 Pokaż wiadomość
Witam. Od jakiegoś czasu migrena towarzyszy mi niczym papużka nierozłączka. Miewałam dość regularnie. Przy pierwszej wizycie lekarz rodzinny stwierdził że to tylko głowa, że taka już moja uroda i zapisał ibuprofen.
Dopiero wizyta u neurologa ulżyła trochę mojemu cierpieniu. Zaczęłam podchodzić do tego metodycznie, obserwójąc reakcje organizmu na czynniki zewnętrzne, oraz na dietę. Odłożyłam czekoladę i wyroby czekoladopodobne, gdyż często przed migreną nieświadomie miałam ogromną ochotę na czekoladę.
Ja mam zawsze ochotę na czekoladę, oprócz tego trza by zrezygnować z owoców cytrusowych i ostrych przypraw a to wszystko moje miłości. Od wczoraj walczyłam z migreną (tabletka, czopek, tabletka) i na chwilę obecną uważam ze wygrałam ale dziś w pracy to była istna masakra i jeszcze te wymioty... na miesiąc spokój.
Stary 2013-01-16, 11:12   #537
matylda987
BAN stały

Jak się okazuje dieta ma niebagatelne znaczenie. Można by tu wymieniać czego należy się wystrzegać, ale w sumie musiałabym sobie odmówić wszystko co najsmaczniejsze. Staram się przede wszystkich zachowa umiar połączony ze zdrowym rozsądkiem.
Stary 2013-01-16, 14:04   #538
mydlana_pani
BAN stały

Cytat:
Napisane przez matylda987 Pokaż wiadomość
Jak się okazuje dieta ma niebagatelne znaczenie. Można by tu wymieniać czego należy się wystrzegać, ale w sumie musiałabym sobie odmówić wszystko co najsmaczniejsze. Staram się przede wszystkich zachowa umiar połączony ze zdrowym rozsądkiem.

W moim przypadku unikanie potraw powodujących migrenę nie pomaga.
Stary 2013-01-17, 14:10   #539
eufrozyna7
Raczkowanie

w moim przypadku unikanie potraw również nie pomaga
eufrozyna7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 16:30   #540
matylda987
BAN stały

To pewnie dobrze. Nie musicie sobie odmawiać tego co lubicie. U mnie jak już mówiłam czekolada i prawdopodobnie cytrusy działają pobudzająco na ataki migreny.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości