|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Diane35
Dziewczyny, po to jest to forum i po to piszemy, by nie powielac pewnych informacji...
Po pierwsze stosowanie Diane 35 dotyczy sytuacji, gdy twoj organizm mimo zakonczenia wieku dojrzewania wciaz produkuje nadmierna ilosc testosteronu, badz charakteryzujesz sie nadwrazliwoscia na ten hormon (objawy: duzy ropny tradzik, tlusta cera i wlosy, nadmiernie owlosienie w miejscach nietypowych, zaburzenia miesiaczkowania). Diane 35 nie podaje sie tylko dlatego, ze dziewczynie wyskakuja czasem pojedyncze krosty... Poza tym wiara w to, ze Diane 35 wszystko wyreguluje, jest bledem, zaburzenia hormonale raczej nie sa zupelnie uleczalne... Leki hormonalne tylko reguluja wasz organizm a po odstawieniu leku organizm wraca do SWOJEJ normy, czyli jak mialas zaburzenia, to bedziesz je dalej miala... Wszelkie zmiany hormonalne jednak moga zachodzic, ALE badz w wyniku ciazy (u wielu kobiet uklad hormonalny sie uregulowuje) badz w wyniku uplywu czasu, organizm kobiety zmienia sie z wiekiem, nie jest tak, ze masz zawsze taki sam "porzadek" w organizmie, w wieku 30 lat twoje hormony zachowuja sie inaczej niz w wieku 20 lat. Poza tym, jesli ktos bierze Diane 35 niepotrzebnie, to uprzedzam, moze sobie rozlegulowac uklad hormonalny... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie kończę drugie opakowanie Diane. Ja również biorę je z Adrocurem, aby zwalczyc pryszcze ktore wciaz tkwia na mojej buzi w wieku 23 lat ;/ koszmar.
Kiedys przez rok brałam Cilest, i niezmiernie źle sie po nim czułam - nudności, wymioty i dodatkowe 8kg w 3 miesiące, które zrzucałam pózniej przez 2 lata ;/. Dlatego bałam się wrócic do tabletek antykoncepcyjnych. A tu miłe zaskoczenie! Fantastyczne samopoczucie, ogromne libido, skóra z miesiąca na miesiąc ładniejsza. Przez pierwszy miesiąc bolały mnie jednak piersi, ale to był pryszcz ![]() Mój lekarz ginekolog kazał wymienic Diane na Jasmine po pol roku brania tabletek. Zamierzam go posluchac, ewentualnie zastanowie sie nad plasterkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Przyczajenie
|
Jeżeli mogłabym cofnąć czas to na pewno nie zdecydowałbym się na branie diane35. Miałam strzaszne problemy z trądzikiem, był na całej twarzy i to chyba w najgorszej postaci. Zaczęłam leczyć się u dermatolog różnymi maściami, antybiotykami ale nic nie pomagało.Wtedy poprosiłam panią dermatolog o przepisanie mi diane, niestety nie miałam wcześniej żadnych badań. Po paru cyklach cera zdecydowanie się poprawiła. Po dwóch latach uznałam, że już wystarczy i powinnam je odstawić. po 3 miesiącach od odstawienia trądzik powrócił i to chyba nawet ze zdwojoną siłą, a wydawało mi się że tak jak przed rozpoczęciem brania diane nie może być gorzej a jednak, włosy starsznie się przetłuszczały, zaczęło pojawiać się nadmierne owłosienie.Zdecydowałam się na powrót do diane, biorę ją już 9 miesięcy i niestety o ile trądzik ustał tak nadmierne owłosienie nie a nawet jest coraz gorzej. wybieram sie do ginekolog, nie wiem tylko czy zmiana tabletek coś pomoże, wiem z kolei że jeżeli nic nie będę brała to wróci poprzedni stan. Ale już chyba wolałabym mieć tylko pryszcze niż te okropne włosy, których jest coraz więcej tam gdzie ich nie powinno być, zwłasszcza jeżeli są ciemne. Nie wiem co mam robić. w dodatku dużo zależy chyba od lekarza a ja do tej pory nie trafiłam na odpowiedniego. Nie wiem jak długo jeszcze to wszystko wytrzymam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zakorzenienie
|
Widocznie masz zaburzenia hormonalne. Powinnaś to normalnie leczyć, a nie ciągle brać te tabletki, które są pewnie powodem. Znajdź lepiej dobrego lekarza, który wykona ci badania poziomu hormonów.
![]() |
#275 |
Raczkowanie
|
Dot.: i znowu diane 35?pomozcie
a Yasmine? droższe i nierefundowane, ale ponoc pomagaja i z pewnoscia sa dużo mniej szkodliwe dla zdrowia. Czy robiłas badania hormonalne prolaktyna,testosteron itp.? a jakie masz wyniki prób watrobowych ? Osobiście nie brałabym diane 35 dlużej niż 3 lata ... ale jeżeli próby masz dobre i tylko to ci pomaga ... no nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Raczkowanie
|
jak mowilam lekarzom o badaniach hormonalnych stwierdzili ze nie ma potrzeby bo okres mam regularny ginekologicznie ejst wporzadku wiec to nadmiar androgenow i trzeba to unormowac zwariowac mozna nie zmusze lekarzy do badan skoro ich nie chca zrobic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
A może warto poszukać dobrego endokrynologa? mam tyle lat co ty i tak samo męcze się z tym świństwem ja zrobiłam sobie sama badania hormonalne i okazało sie że mam prolaktyne za wysoką teraz biore Cilest i czekam jak to będzie z moja cerą. Wiem co przechodzisz bo ja mam to samo i czasami brak mi już siły do swojej twarzy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Raczkowanie
|
Ja tez dostalam Diane ze wzgledu na tradzik, ale poniewaz moj organizm sie zbuntowal po paru latach lykania tabletek - musialam ja odstawic. To co sie dzialo z moja cera po odstawieniu to jakis koszmar! Ale poniewaz nie mialam wyjscia i nie moglam wrocic do tabletek to jakos to przecierpialam. W 4 miesiacu po przestaniu brania cera sama mi sie uspokoila i teraz jest w zasadzie taka sama jak podczes brania tabletek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Raczkowanie
|
Ja uważam że trzeba zrobic badania hormonalne żeby się przekonac gdzie tkwi to zło- ja się wyleczyłam z nadmiaru androgenów ziółkami- które właściwie nie działały na hormony meskie ale wzmocniły prawdopodobnie żeńskie. Dziś nie mam juz praktycznie trądziku, "wyszły mi meskie włosy na nogach- na nodze miałam owłosienie męskie
![]() ![]() Zaleta tej kuracji jest również to że poznałam jak działa mój organizm, mam już obserwacje z 2 cykli, widac zmianki ![]() Ale ja byłam na badaniach zrobiłam sobie je z własnej inicjatywy, sama musiałam wymyslić które, bo lekarze nie lubią kierowac na badania... a Diane- 35 uważam że to świństwo- (brałam to, było mi cały czas niedobrze), przynajmniej ja mam takie odczucia i nie poleciłabym nikomu- to jest taki środek doraźny- po jego odstawieniu problemy wracają- a brać go zbyt długo chyba nie można (wg opinii niektórych ginekologów góra 6 mcy), a ziółka dopasowane do własnego profilu hormonalnego na pewno nie zaszkodzą a działaja cuda. Pełno jest strn w internecie na temat ziółek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Przyczajenie
|
![]()
Od dziesięciu dni biore tabletki Diane 35 przepisane przez ginekologa. Sa to moje pierwsze tabletki. Do tej pory nie odczuwalam jakis szczególnych skutków ubocznych, troszke mnie miesnie bola, ale caly czas mam krwawienie. Zwykle konczylo mi sie po 5 dniach, a teraz caly czas pojawia sie taki ciemny, brunatny śluz. Zaczynam sie martwic, czy to jest normalne. Dodam, że wczesniej miałam bardzo nieregularne miesiączki.
Proszę o odpowiedź! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Diane 35 a krwawienie miedzymiesiączkowe
Widocznie Twój organizm tak zareagował na hormony.Przeczytaj dokładnie ulotkę- szczególnie część dotyczącą skutków ubocznych, a jak dalej Cię to niepokoi- idź do lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Raczkowanie
|
Dot.: Diane 35 a krwawienie miedzymiesiączkowe
Z tego co wiem to diane 35 zawierają dość wysoką dawkę hormonów,piszesz że to twoje pierwsze tabletki więc organizm potrzebuje czasu aby się do nich przystosować,takie krwawienia i plamienia czasem się zdarzają.Ja brałam pigułki o nazwie yasmin i przez pierwszy miesiąc zażywania występowały lekkie krwawienia które samoistnie ustąpiły.Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do tych pigułek to radze skontaktować się z swoim ginekologiem bo trzeba pamiętać że branie pigułek to zawsze sztuczna ingerencja w nasz organizm,życze wszystkiego dobrego i pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Cyprest - nowe tabletki
Dzisiaj nowa pani doktor przepisała mi nowe tabletki antykoncepcyjne - właśnie Cyprest. Niestety w internecie mało jest informacji o tych tabletkach. Podobno to jakby nowsza wersja Diane 35.
Czy któraś z Was je bierze i mogłaby podzielić się wrażeniami? Jaka jest cena? Mam nadzieję, że nie będzie trudno ich dostać w aptece, bo jak spytałam o nie panią w aptece, to zrobiła wielkie oczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Cyprest - nowe tabletki
skład dokładnie taki, jak Diane 35. polska produkcja.
w aptekach możesz nie dostać od ręki, ale z zamowieniem nie pwoinno być żadnego problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
nowa wersja diane, ciekawe czy lepsza... I ciekawe czy drozsze, jesli tak to nie warto zmieniac skoro sklad podobno ten sam hmmm
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
No to ja już nie wiem co mam myśleć... powiedziałam pani doktor, że nie chcę brać Diane, bo ich główne działanie antykoncepcyjne polegało u mnie na tym, że totalnie nie miałam ochoty
![]() Mam nadzieję, że jednak je gdzieś znajdę, bo chciałabym zdążyć zacząć je brać jeszcze w tym miesiącu, a okres się zbliża wielkimi krokami... Edit: Właściwie to teraz już bez różnicy, bo i tak muszę podleczyć moją cerę, a później najwyżej zmienię... Tylko faktycznie szkoda, jakby były droższe :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Uff zdobyłam Cyprest!
![]() Zapłaciłam 9,20zł, z tego co pamiętam Diane chyba były droższe. Jeśli kogoś by interesowało, to mogę zeskanować ulotkę. Na razie napiszę tylko skład: Etynyloestradiol 0,035mg Cyproteronu octan 2mg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Dla porównania skład Diane 35:
Etynyloestradiol 0,035 mg Octan cyproteronu 2 mg Z tego co wiem kosztują też tyle samo. CIekawe co więc jest lepsze?
![]() |
#289 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Zobaczymy czym się różnią, będę wizażowym królikiem doświadczalnym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Rozeznanie
|
Ja je biorę, ale jest to także moje pierwsze opakowanie i tak samo jak ty niewiele o nich wiem. Mój lekarz wybrał je jako środek antykoncepcyjny głównie przez to,że mam problemy z cerą. U mnie czyli w Katowicach także w aptekach ich nie mieli i musieli mi dopiero zamówić
![]() ![]() Kasiek 1987 to już nas króliczków jest dwie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Jezeli sklad jest dokladnie taki sam jak Diane, to oznacza, ze i dzialanie jest identyczne. Wystarczy przeczytac ulotke Diane...
![]() ![]() ![]()
![]() |
#293 |
Wtajemniczenie
|
podepnę się
![]() Dziś również dostałam receptę na te tabletki i hmm gdybym wiedziała, że to diana chyba bym się na nie nie zgodziła;/ Cera mi sie strasznie popsuła i mój gin po zbadaniu hormonów przepisał mi je (więc może jednak coś pomogą ...?) Mam pytania odnośnie stosowania (w takim wypadku również i do dziewczyn stosujących diane): Czy mogę nadal stosować atrederm i peeling migdałowy, czy wchodza one w interakcje z tabletkami ? (szukałam w necie, ale nic nie znalazłam na ten temat ![]() Czy mogę pić herbatę czerwona (uwielbiam ją ), wie, że nie można dziurawca i środ. przeczyszczających Z góry dziękuję ![]()
![]() |
#294 |
Przyczajenie
|
Mi pani ginekolog zmieniła novynette na cyprest, nie jestem z tego zadowolona ale mojej cerze może się przydać kilkumiesięczna kuracja. Ja też nie mogłam dostać cyprestu dopiero z zamówienia a cena 17,50 zł w Superpharm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U mnie zupełnie odwrotna sytuacja przeszłam z diane-35 na novynette ![]() ![]() _pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
Czemu zapłaciłaś pełną cenę? Przecież Cyprest jest refundowany...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
cyprest nie jest refundowany.
tzn. nie powinien, ale część aptek popełnia błąd w naliczeniu odpłatności i omyłkowo liczy ze zniżką. dokładnie wygląda to tak: cyprest mógłby być refundowany jeśli spełaniałby jednocześnie wszystkie następujące warunki: -skład identyczny jak refundowana Diane-35 (tak), -ilość tabletek w opakowaniu tak jak w refundowanej Dianie (tak), -cena (100%) nie wyższa niz limit refundacji dla Diane, czyli 18,52zł (tak), -taka sama postać, jak Diane, czyli 'tabletki powlekane" (nie, są "tabletki drażowane") przez inny rodzaj powłoczki na tabletce niż w przypadku refundowanej Diany-35, Cyprest nie powinien być sprzedawany ze zniżką. ale bywa, więc jeśli chcecie zaoszczędzić, poszukajcie apteki, która ma błąd w komputerze i liczy ze zniżką. taka sama sytacja jest też z kolejnymi nowymi tabletkami pomyślanymi jako odpowiednik Diane. aktualna lista leków refundowanych- jest na niej diane-35, nie ma na niej cyprestu: Dz.U. 2007 nr 31 poz. 202 Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 lutego 2007 r. w sprawie wykazu leków podstawowych i uzupełniających oraz wysokości odpłatności za leki uzupełniające o warunkowej refundacji dokładnych odpowiedników- art.38 Dz.U. 2004 nr 210 poz. 2135 Ustawa z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych ponieważ listy leków refundowanych muszą być aktualizowane minimum 2 razy w roku, to może gdzieś na jesieni odpoieniki Dian-35 zostaną wciagniete na listę leków refundowanych i problem odpłatności się rozwiąże. Edytowane przez Justy Czas edycji: 2007-07-10 o 05:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
------------------------
Edytowane przez [_eda_] Czas edycji: 2010-03-30 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
eda - nie jestem lekarzem, ale powiem Ci, że mało kto zleca badania hormonalne na początku (Pan doktor też o tym chyba tutaj mówił)
jeśli chodzi o mnie bardzo liczyłam na Dianę - brałam ją pół roku. JEdyne co mi po niej zostalo to okropny cellulit z którym walczę już rok. Cały czas podczas brania jej bylam na diecie, ćwiczłam - a przytylam 7 kilo i urosłam o 2 rozmiary. Jesli chodzi o trądzik, nie wyleczony
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.