|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
Cytat:
Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-01-06 o 14:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#272 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() tylko z kim bede się "klocic"? ![]() a co do poprzedniego pytania to skonczylam oklepana pedagogike ![]() a co bym chciala...powiem tak. Zajecie ktore w 100proc by mi odpowiadalo jest dla mnie "nierealnym marzeniem". A to co jest bardziej osiagalne tez dla mnie jest miejscem trudno dostepnym. Wiec szukam tam gdzie jest jakas realna mozliwosc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Konto usunięte
|
Tusia, ja nie mówię, że to się nie zdarza, bo chyba każdy wie, że nie ma całkowicie skutecznej antykoncepcji, ale w rzeczywistości przy prawidłowym zabezpieczeniu (sorry, ale moim zdaniem sama guma to trochę za mało) to jest jakiś zero przecinek coś tam procent szans, że tak będzie. Chodzi mi o to, że wielu kobietom się tylko wydaje, że się zabezpieczyły, a potem zdziwienie i pokrętne tłumaczenia. Wystarczy przejrzeć wizaż żeby sobie uświadomić jak jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#274 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kasiuletka dostała się po stażu do hr, osobiście znam dwie osoby, które dostały się po praktykach. I widzę, że chętnie biorą kogoś kto już troszkę posiedział w hr, nie mówię tutaj o wysokich stanowiskach tylko np. o asystencie konsultanta czy pracowniku administracyjnym w agencji pracy. Ja jestem w trakcie studiów podyplomowych z twardego hr i pomogło mi to w znalezieniu pracy. Także nie generalizuj ![]() Słonecznikowa to w jakiejś wielkiej wojewódzkiej metropolii robiła wolontariat w biurze rachunkowym?Coś mi świta, ze w mniejszej miejscowości.
![]() |
#275 |
Konto usunięte
|
Sonne, a czemu nierealne? Weź powiedz coś więcej!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#277 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jak ktoś tylko czeka na ogłoszenia to gratuluję i życzę powodzenia. W mojej gminie, nawet w najbliższych miastach nigdy nie widziałam ogłoszeń dot. wolontariatu ani darmowych praktyk. Jak ktoś chce, to sam szuka, pyta, chodzi po firmach, pokazuje, że ma motywację i chce się uczyć. Rozbawiło mnie stwierdzenie, że nie ma ogłoszeń=nie ma możliwości praktyk ani wolontariatu. U mnie ostatnio nie jest najlepiej, ale staram się jakoś trzymać. Też się boję co będzie dalej, ale narzekanie nie pomoże. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
Jej ja też jestem ciekawa
![]() Nic konstruktywnego od 12 dziś nie zrobilam, poza obiadem, siedzeniem na wizażu i pomalowaniem paznokci ![]()
#279 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#280 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tu może bardziej chodzi o to, że ok - można iść na studia i na staż za grosze, ale niektórym to się nie opłaca. Tajkunia napisała, że ja zrezygnowałam ze studiów bo nie mam w hr doświadczenia więc i ciężko będzie z pracą, gdyż ja na staż czy praktyki nie mogę sobie pozwolić, bo zawodowo pracuję i zarabiałam od 6 lat więc staż mogę sobie wsadzić w....tyłek na tym etapie kariery. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#281 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ilu tysięcznym mieście miałaś wolontariat? Moze uda się pokazać Tajkunie, że faktycznie się da ![]() Pogrubione ![]() Szczęściu trzeba pomagać ![]()
![]() |
#282 |
BAN stały
|
Dobre z tyn chodzeniem
![]() Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-06 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#283 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38478989]Ej, bez wyzywania się...
Tu może bardziej chodzi o to, że ok - można iść na studia i na staż za grosze, ale niektórym to się nie opłaca. Tajkunia napisała, że ja zrezygnowałam ze studiów bo nie mam w hr doświadczenia więc i ciężko będzie z pracą, gdyż ja na staż czy praktyki nie mogę sobie pozwolić, bo zawodowo pracuję i zarabiałam od 6 lat więc staż mogę sobie wsadzić w....tyłek na tym etapie kariery.[/QUOTE] Trochę mnie poniosło, za szczera jestem. Tusia ja Cię rozumiem, masz już pewne doświadczenie i wymagania co do pracy - ogólne i finansowo i nie możesz pozwolić sobie na staż za pół darmo. I ciężko bez doświadczenia z samą podyplomówką by Ci było. Jednak co innego osoba szukająca pracy lub długotrwale bezrobotna, która może sobie pozwolić na taki staż/praktyki. Kwestią są chęci. Aha ![]()
#285 |
maszyna, nie człowiek
|
Tuiamar, a "proszki" były na pewno dobrze dobrane (tzn. nie miala efektow ubocznych jak np. przyrost wagi), uwazala gdy brala inne leki, miala rozwolnienie itp i stosowała w takich wypadkach dodatkowe zabezpieczenie? Wtedy ryzyko ciąży jest naprawdę minimalne.
PS. Jestem z dużego miasta i praktyk szukalam sama, nie przez ogłoszenia. Sonne, mój chłopak jest po pedagogice, ale nie pracuje w zawodzie bo juz w trakcie studiow zaczal prace w zupelnie innej branzy. Jego koleżanki poznajdywaly jakies zajecia w np. Krakowie w poradniach itp, ale w sumie dlatego, ze mialy szczecie... Moze wtedy rynek jeszcze nie byl taki przepelniony? I tak wierze, ze cos znajdziesz. A co jest tym, co chcialabym robic najbardziej?
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też chodziłam i zostawiałam CV w Specjalnych Strefach Ekonomicznych gdzie nigdzie mnie za bramę nie wpuszczali, ale mili panowie z ochrony/portrierni brali moje CV i przekazywali do kadr.
![]() |
#287 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Inkwizytor
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38478746]Nie zgodzę się z Tobą. Moja koleżanka z pracy, notabene rodzi na dniach, przyjmowała proszki od 5 lat, od kiedy urodziła pierwsze dziecko bo drugiego nie chciała i.... jakimś cudem zaszła w drugą ciążę, której w ogóle nie planowała. Lekarz jej powiedział otwarcie "coś nie zadziałało.." I szczerze Ci powiem, że niestety żadna z moich znajomych nie zaplanowała ciąży a dzieci się przytrafiły. Wiem, że pewnie ktoś zapomniał tabletki, wzięła ł o inne porze ect, ale takie rzeczy się zdarzają. Nie wszystko zaplanujesz.[/QUOTE]
Poza tym niektórzy w druga stronę, chcą a nie mogą. Powiem szefowi że za poł roku zachodzę w ciąże, znajdzie zastępstwo i zonk bo nie zajdę. W rezultacie zajde gdy założe że nie mogę, np dwa lata poźniej kiedy firmie będzie to nie na rękę. Co wtedy? To się nazywa życie a nie nieodpowiedzialność, bo nie da się wszytskiego zaplanować.
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Słonecznikowa czyli to malutka miejscowość (część miejscowości) Tym bardziej cieszę się, że Cię tam docenili i dostałaś pracę
![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Jakiego masz psa? ![]()
#290 |
Konto usunięte
|
Chyba chodzilo o to ze w niektorych malysch miastach nie wspominajac o wsiach nie tyle co nie ma ogloszen na wolontariat.
Ale nie ma nawet firm itp. By moc przejsc sie osobiscie. Pewnie zalezy od miejscowosci ale u mnie np.tak jak kiedys wspominalam sa sklepiki,apteki, ciucholandy,banki,pozyczk i. Biura to tyle co w inst.panstwowych i w sumie tyle.Wiec nie ma gdzie sie zalapac na wolontariat. Zaluje że za pozno sie obudzilam i nie poszlam w tym roku na technika-bo akuratnie u mnie nadal jest na ten zawod popyt. |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
BAN stały
|
A co do pracy w hr u mnie w mieście nie ma typowych działów hr jak w dużych miastach, by nawet dostać się na praktykę. Stażu z up już nie dostanę. Są małe działy kadr , gdzie siedzą dwie osoby i to wszystko, gdzie nawet ze CV cię nie zawsze wpuszczą. U mnie ostatnio firmę dużą sprywatyzowano. Z dużych firm robią się małe firmy lub same firmy rodzinne.
Biur rach jest mało. Sama miałam w jednym kurs i pomimo,że Pani powiedziała mi , że szybko się uczę, to żebym u nich na pracę nie liczyła, bo nikogo szef obcego nie zatrudni Szef miał córkę studiującą, która miała na wakacje przyjść pracować do biura. Mi się kurs w czerwcu kończył. Nawet na praktyki tam nie brali. Ja miałam u nic kurs, ponieważ instytucja szkoleniowa mnie do nich wysłała, a Pani , która mnie szkoliła, dostawała za to pieniądze z instytucji szkoleniowej. Zarobiła jeszcze na mnie. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-06 o 15:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja rozumiem,że może być mało firm.Nie neguje tego, ale można sobie coś wychodzić. Zawsze trzeba patrzeć na jakiś pozytywny przykład. Sonne a Ty nie kwalifikujesz się, żeby iść na staż z PUP?
![]() |
#294 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() a jednak nie ma miejsc w ktorych mozna by sprobowac dostac sie na wolontariat. Dlatego nie ma co uogolniac.Bo jak widac i male miasta sie roznia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słonecznikowa też pracuje w "rodzinnej" firmie i udało się jej jako osobie z zewnątrz ![]() Jaka osoba z orzeczeniem możesz dostać jeszcze staż, chociaż nie jestem do końca pewna jak to jest z lekkim stopniem Miło ![]()
![]() |
#296 |
Zadomowienie
|
Właśnie przeglądam ogłoszenia i kolejne "szukam sekretarki/asystentki (kochanki)". Jak mnie to wkurza. I jeszcze żeby przesłać cv i zdjecia, po co cv, same zdjecia powinny wystarczyć
![]() Swoja drogą jak kiedys dałam ogłoszenie do gazety że szukam pracy miałam 5 telefonów z propozycją osobistej asystentki do pełnej dyspozycji. Z portalu dostałam tez kilka maili.
#297 |
BAN stały
|
U mnie nie ma strefy ekonomicznej i szybko nie będzie. Były plany na jej powstanie za poprzedniej władzy, ale przyszła nowa władza , która jest do niczego i zrezygnowała ze strefy ekonomicznej. Plany pierwszej władzy poszły w niepamięć. Władza dba tylko, o swój tyłek a miastem się nie przejmuję. Ważne , że oni kasę zbijają , a miasto ich już nie obchodzi. Oby do władzy powrócili poprzednicy, może by co dla miasta zrobili dobrego.
![]() O biur rach pisałam, we wcześniejszym poście. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-06 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#298 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
wiesz niby się kwalifikuje ![]() ![]() chyba ze dobije do okraglej rocznicy i bede sie kwalifik.jako długotrwale bezrobotna. Tylko że przez cały ten rok było zaledwie z 15 stazy w tym wiekszosc dla osob niepeln.Nawet sie pytalam w pup jakbym sam chcial zalatwic ale oczywiscie odp.ze nie maja kasy. Co prawda o dziwo w piatek pojawil sie dosc fajny staz w miejscowosci obok tyle ze zapewne jutro juz bedzie po skierowaniach.Za pozno luknelam ![]() Może jeszcze sie cos pojawi ale w sumie w to watpie.Zazwyczaj jak cos bylo to przewaznie sprzatanie,sklep albo jakies staze typowo dla gosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Rozeznanie
|
jej ale co wy najeżdżacie na takjunę? ona ma inne doświadczenia a wy inne, no sorry nie w każdym miejscu w Polsce jest tak samo. U mnie w małym miasteczku jest ogromna firma znana wam zapewne gdybym wymieniła produkty, jak ktoś jest bez znajomości do kadr nie wejdzie, a ochrona ledwo wpuści go żeby złożył cv które w recepcji i tak po pewnym czasie ląduje w koszu, pracują tam osoby co mają rodzine w prodkukcji.;p I nie ma innej szansy tam się dostać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:22.