![]() |
#151 |
BAN stały
|
Dot.: Egzorcyzmy
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38487680]A Lisbeth na Wizażu mówi, że to brednie.
Nieprawda. Widziałam taki "autentyk", w którym laska mówiła po niemiecku. Oglądałam z rodzicami. Znam trochę niemiecki i powtórzyłam kwestię opętanej laski i to z tym akcentem z piekła. Rodzice posikali się ze śmiechu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 |
Elwirka-Elmirka :D
|
![]() |
#153 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A temat opętań czysto logicznie traktuję jak św. Mikołaja i zębową wróżkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#154 |
Elwirka-Elmirka :D
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38494221]Ćiekawe ile osób skęciło nogę nosząc święty medalik
![]() [/QUOTE] O co chodzi z tą miną ' ![]() Ja mam proste wytłumaczenie: parę dni wcześniej za altaną wykopałam niewielki dołek, bo brałam ziemię do doniczki. Tego dnia zaczęłam wyrównywać żywopłot, bo rodziców nie mogłam się doprosić. Moja mama jest taka, że ona musi wszystko po swojemu. Zabrała mi sekator i zaczęła ciąć. Pech chciał, że zeskakując tyłem z krzesła wpadła w tę dziurę. 1. Pierścień jak sama nazwa mówi, nie jest medalikiem. 2. Dla osoby wierzącej w Boga, święty również nie jest.
![]() |
#155 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38494341]Oczywiście, że można udownodnić nieistnienie. Brak kota w pudełku udowania niestnienie kota siedzącego w tym konkrentym pudełku.
A temat opętań czysto logicznie traktuję jak św. Mikołaja i zębową wróżkę.[/QUOTE] Nie da się, bo musiałabyś poznać i zbadać cały wszechświat, który jest nieskończony. ![]() Poza tym, zakładajac że Szatan istnieje i jest nieskończenie inteligentny, w jego interesie byłoby, gdyby ludzie w niego zwątpili i mógłby sam nawet po to fingować takie sytuacje ;P I jak widać nie bez efektów ![]() Edytowane przez rousse Czas edycji: 2013-01-07 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 | |
Zakorzenienie
|
Z góry przepraszam, że odniosę się do tego akurat postu, ale to mnie natchnęło.
Cytat:
Zakładając, że czeka nas zbawienie poprzez wiarę, zakładamy, że każda religia i zasada wiary odnosi się do jednego, wspólnego Boga, nie ważne jakie nosi imię, czy jest jedną istotą czy dwunastoma. Nie zakładamy sytuacji, w której "gdzieś tam w górze", po kolei biją się Allach z Jahwe i całym Olimpem, kto kogo ma potępić, a kogo zbawić. Skoro jest jeden Bóg, to zasady wiary nie są istotne - czy wierzysz czy nie wierzysz, jeżeli wierzysz to w co wierzysz. Twoje uczynki są pewnym wyznacznikiem. Są starymi zasadami, od lat znanymi, adoptowane na potrzeby wiary. Nie możemy zakładać egoistycznie, że nasza wiara jest jedyną słuszną i to dzięki niej dostąpię zbawienia. Tak jak nie możemy zakładać, że nie wierzący tego zbawienia nie uzyskają, za sam fakt braku wiary. PRzy założeniu, że to chrześcijaństwo jest jedyną słuszną religią, skazujemy na potępienie wszystkie narody wierzące w coś innego. A co z zasadami sprzed Chrystusa? Czy oni zostaną zbawieni? Czy jednak nie, bo nie wierzyli? Czy to się liczy od pewnego momentu? Można założyć, że uczynki są wyznacznikiem zbawienia, jeżeli jesteś dobrym człowiekiem, czy ma znaczenie, w którego Boga wierzysz lub nie? Jeżeli istnieje coś takiego jak zbawienie (wiara to nie pewność), to wolę wierzyć, że to moje zachowanie i uczynki pozwolą na zbawienie a nie wiara. Co do egzorcyzmów, zabaw, ja powiem tyle, do dziewczyn, która przeżyły. Że w pewnym momencie, latająca mucha to najgorsze zwierzątko przyprawiające o zawał. Szczególnie uporczywa mucha.
![]() |
![]() |
#157 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#158 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38494547]Toteż napisałam, że chodzi o jedno konkretne pudełko, a nie o wszystkie pudełka we wszechświecie.[/QUOTE]
No własnie. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Konto usunięte
|
Ludzki umysł jest bardzo poddatny na manipulację, często sami siebie potrafimy zmanipulować pewnymi informacjami. Jeżeli zaczniesz czytać mądre księgi o czarnej magii to w nia uwierzysz, zwłaszcza jeśli cie zafascynuje. I podobnie będzie z innymi informacjami.
Kolejnym słabym punktem naszego umysły jest wyobraźnia. Osobiście nie wierze w duchy i zjawiska paranormalne, jednak jak zgasnie światło boję się czego... własnej wyobraźni. Po obejrzeniu horroru to własnie wyobraźnia najbardziej daje po głowach. Dla mnie wszystko da sie wyłumaczyc w sposób naukowy/ medyczny i takich informacji sie doszukuje. Inni doszukuja sie informacji właśnie w zjawiskach paranormalnych i tak też sie da to wytłumaczyć. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. np. W nocy cos stuka i puka jeden powie że to w rurach, a drugi że to zło. Jedego w nocy dorwie paraliz senny ineego nawiedzi zmora. Mam nadzieje, że mało błedów zrobiłam i w miare składnie napisałam ale był to wysiłek bo pisze na jedno oko (drugie po wypadku) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38494221]Ćiekawe ile osób skęciło nogę nosząc święty medalik
![]() to raczej nie jest zależne od tego co się ma na szyi albo i nie ma ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38494221]I znowu sugestia, że osoby niewierzące są "złe" ![]() To nie jest tak że są złe, nie w tym rzecz. nie ma podziału na dobry i zły |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38494657]A jeszcze łatwiej stwierdzić bez zaglądania, że w człowieku siedzi demon
![]() Zaglądają ludzie do tego wyszkoleni ![]() Może zapodasz ten filmik co widziałaś? Btw, skąd wiesz, że nie była to np. stara 'niemieczczyzna' czy jakiś dialekt? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
Cytat:
A czy film nie był fałszerstem? Dla mnie to i tak brednie, więc wielkiej różnicy nie robi. W każdym razie pojękiwania opętanej były opatrzone komentarzamai egzorcystów poważanych w środowisku. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38494835]
Stąd wiem, że znam trochę niemiecki. Z resztą "opętana" była niemką, więc nawet gadanie dialektem czy archainczną wersją ojczystego języka nie powinno przekraczać jej możliwości. A czy film nie był fałszerstem? Dla mnie to i tak brednie, więc wielkiej różnicy nie robi. W każdym razie pojękiwania opętanej były opatrzone komentarzamai egzorcystów poważanych w środowisku.[/QUOTE] Niemka gadająca po niemiecku to dowód, że nie jest opętana? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Zakorzenienie
|
czyżby egzorcyzmy anneliese michel?
http://www.youtube.com/watch?v=97gMzXbOUss http://pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel ?
![]() |
#167 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;38496543]No patrz tylko jak ja zaczełam się interesować magią i okultyzmem (koniec podstawówki) to jeszcze byłam wierzącym, katolickim dzieckiem. Chodziłam na msze, wierzyłam we świętych, istnienie szatana i resztę tego co mówiła katechetka na religii. Do tego byłam wrażliwym samotnym dzieckiem wchodzącym w okres dojrzewania. Byłam idealnym celem, więc czemu nie zostałam opętana? Może powinnam czuć się dyskryminowana przez szatana i siły nieczyste
![]() A może to właśnie było zwróceniem uwagi Szatana na Ciebie? Trafiłaś jak to nazwałaś katechetę - oszołoma i widać Zły osiągnął swój cel bo nie podobała mu się Twoja wiara i dał Ci takiego katechetę co przyniosło taki a nie inny skutek. A ludzie przyjęli sobie że niemożliwe jest by ksiądz był omylny w kwestiach wiary, skoro to jeden z przedstawicieli KK. Ja to tak widzę, ale pewnie też jestem oszołomem ![]() Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2013-01-07 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Konto usunięte
|
[1=05872c226b72f809f533e1b e5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f 2b5f9d;38496964]Facet wszędzie widział satanistów i szatana, jakby się dowiedział, że sam został zesłany przez złego aby zniechęcić niewinne owieczki do wiary, to pewnie by na zawał padł
![]() Sarkazm niepotrzebny ![]() Ileż to ludzi dookoła jest którzy potrafią niemalże zabić to co w człowieku najlepsze, jego wiarę, nadzieję, jednym słowem potrafią zniechęcić do wszystkiego, więc czym miałby się różnić ksiądz od takiego kogoś? Niczym. Ja też niby miałam spoko księdza w liceum, niby życiowy, do tańca i różańca a jak miałam do niego interes (musiałam podejść na plebanię do niego po zaświadczenie o ukończeniu kursu przedmałżeńskiego) to facet najnormalniej w świecie się do mnie przystawiał. Od takich ludzi to szerokim łukiem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Rozeznanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;38495734]A czy ja gdzieś coś udowadniałam?[/QUOTE]
A ja widzę, że już połowę wątku zapisałaś atakami na osoby wierzące. Odnośnie każdej strefy. Ktoś coś napisze dajesz przeciwny argument, czepianie się , prowokowanie itp. Nie możesz założyć nowego tematu nastawionego anty na chrześcijan? Piszę już któryś raz aby taki temat założyć jeśli tak bardzo jesteś nastawiona anty. Jakieś dziwne słowa "jestm ciekawa jak pracuje mózg chrześcijanina" (czy coś w tym stylu)... no jak to brzmi? Jak ma pracować? A Twój jak pracuje? Ile w Tobie zła siedzi. Nie jestem fanatyczką, nie jestem bardzo religijna, ale czytając to czuć na maxa bardzo negatywną energię od Ciebie. Czy realnie w życiu też jesteś taką osobą?? To przykre. Prowokujesz tutaj i widzę, że łapiesz za słowa, dziewczyny wiją się jak mogą aby sprostać Twoim pytaniom. Część osób tutaj jest wierząca. Ty nie jesteś. Jaki widzisz problem? Nie jesteś i już. Finito. Oczekujesz, że ktoś będzie Cię tu prosił, nawracał? Nikt tego nie zrobi. Dziewczyny akceptują to że jesteś niewierząca i jeszcze kulturalnie odpowiedają na ataki. Bardzo widzę dociekasz kto dostanie zbawienie, kto jest dobry, kto zły, kto jak zostanie osądzony. Nie martw się. Każdy zostanie osądzony sprawiedliwie. Dociekasz widzę jak Ty zostaniesz osądzona. Nie każ sądzić dziewczynom czy jesteś dobra czy zła. Nikt tu wyroku na Ciebie nie wyda. Mimo, iż bronienie swojej wiary jest trudne. KAŻDEJ WIARY. Obojętnie co kto wyznaje jeśli znajdzie się osoba taka jak Ty która będzie cały czas podpuszczać, psioczyć, anty, anty , aż o mało Cię nie zje bo jesteś wierzący to trudno jest się bronić. Wielu wyznań sama nie akceptuje, ale nie siadam z koleżanką która wyznaje inną wiarę i nie rzucam jej się za to do gardła podczas rozmowy. Nie wierzysz? ok. Nie prowokuj tu innych. Szuksz odpowiedzi jak zostaniesz osądzona? Nikt na to nie odpowie. Chcesz potwierdzenia, że jesteś już potępiona na wieki? Nie dostaniesz takiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie ma się co denerwować ![]() Kwestie wiary na wizażu od zawsze wzbudzają emocje, czasem strasznie niezdrowe, ale najważniejsze by obydwie strony potrafiły zachować umiar. Choć nawet to potrafi się wymknąć spod kontroli. Ale jeżeli ktoś nie potrafi zachować klasy to jego problem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 |
BAN stały
|
[1=13aa9d55ec6ef8489ab3852 d90deb2979ef9d608;3849464 8]
Dla mnie wszystko da sie wyłumaczyc w sposób naukowy/ medyczny i takich informacji sie doszukuje. Inni doszukuja sie informacji właśnie w zjawiskach paranormalnych i tak też sie da to wytłumaczyć. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. np. W nocy cos stuka i puka jeden powie że to w rurach, a drugi że to zło. Jedego w nocy dorwie paraliz senny ineego nawiedzi zmora. Mam nadzieje, że mało błedów zrobiłam i w miare składnie napisałam ale był to wysiłek bo pisze na jedno oko (drugie po wypadku)[/QUOTE] Eintein też wierzył w Boga, jak to wytłumaczysz? Pewnie był zahukanym nieukiem. ![]() Nie wierzę w przyjazdy ufo, w inne fantazje co się komuś zrodzą pod czapką, ani w zjawiska paranormalne. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Rozeznanie
|
Jestem spokojna, a przynajmniej staram się być.
Nie mogę tego czytać. Łapie dziewczyna za słówka, atakuje. Nie lubię takich ludzi którzy atakują tak innych przez to, że wyznają jakąś wiarę. Zero tolerancji. Zero. Nie wierzy, jes ateistką git. Nikt tu jej nie atakował, a ona wierzących cały czas atakuje. Coś mnie trafia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:31 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Nie ma sensu, naprawdę. Rozmowa była o czymś innym, zeszła na inne tory. Jeżeli ktoś ślepo dąży do pewnych wniosków, byleby tylko wyszło na jego, stawiając tezy i nie patrząc w boki, do tego będąc głuchym na argumenty, to przecież nie ma sensu dyskusja. Nie w takich przypadkach.
![]() |
![]() |
#176 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
A była kiedyś któraś z Was na mszy uzdrawiającej ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
Konto usunięte
|
No, jak miał 6-12 lat.
Einstein nie wykluczał istnienia jakiejś mocy sprawczej ale zawsze zdecydowanie odrzucał koncepcję osobowego boga. "Słowo 'Bóg' jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego, jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.