Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-07, 20:14   #4711
agunia82
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
mnie wiecej rzeczy rozpraszałoby w domu np wizaż nie wspominając o dziecku, podziwiam Cie że dajesz rade
ja sobie oddzielam - jak praca to praca, a potem czas na przyjemności z dzieckiem luuuuz, mam układ, że pracuje wtedy, kiedy dziec mi daje (mogę i wieczorami i w nocy jak będę chciała). Ale mam plan zaczynać pracę rano i kończyć koło południa - wtedy Luśka jest najbardziej spokojna i zajmuje się sama sobą albo śpi

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:20   #4712
Mandragorrka
Zakorzenienie

Dobra zrobiłam test. Moje dziecko nie reaguje na imię Jeszcze

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
ja sobie oddzielam - jak praca to praca, a potem czas na przyjemności z dzieckiem luuuuz, mam układ, że pracuje wtedy, kiedy dziec mi daje (mogę i wieczorami i w nocy jak będę chciała). Ale mam plan zaczynać pracę rano i kończyć koło południa - wtedy Luśka jest najbardziej spokojna i zajmuje się sama sobą albo śpi
Właśnie trzeba umieć to rozdzielić. Mam kumpla który pracuje w domu - ale on lubi pracować wieczorami i nocą. Więc często pracuje na nocki, a w dzień odsypia

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:20   #4713
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Ej, ej! Mam nadzieję, że nikomu nie odbieram tej przyjemności...
Mi nie odbierasz. Odróżniam ma-ma wypowiadane dawno jako element marudzenia, od artykułowanego z pewnym wysiłkiem mma-ma . To jej mma-ma oznacza "pomóż mi". W czasie choroby zdarzyło się zaledwie kilka razy.
Cytat:
a się odezwę, bo Luśka z brzucha na plecy nie umie (albo nie chce) się przewracać Tak samo jak jeszcze nie szamie swoich stópek i chyba nie zacznie szamać
Zacznie. Moja na razie potrafi jedną.
Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
przenosi wzrok z pudełka na szczeniaczka bo leżą blisko siebie i między nimi nie ma żadnych innych zabawek.
Też tak myślę. Zwłaszcza, że to pudełko jest dla dziecka bardzo atrakcyjne.

Młoda przed chwilą leżąc na brzuszku obiema rączkami złapała za brzeg łóżeczka i jakoś tak napięła mięśnie, że dalej oparła się na biodrach. Nie podoba mi się to, bo spód łóżeczka wciąż wysoko. Niech się wstrzyma jeszcze 3-4 dni.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:21   #4714
chce_byc_mama
Zakorzenienie

hej witam sie wieczorowa pora dzis bylam na plotach u kolezanki

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:26   #4715
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Zacznie. Moja na razie potrafi jedną.
hmmm, do tego powinna wykazywać zainteresowanie stopami - a ono jest minimalne, chyba że siedzi i leżeć na plecach, a ona na plecach jak minutę wytrzyma to jest sukces Dlatego wątpię, że zacznie, bo jak ma to zrobić jak ona tylko na brzuchu albo na czworakach non stop, śpi też tylko na brzuchu

Za to dzisiaj zaczęła rozpracowywać na dobre ręce do czworakowania (rano załapała, że rękę może podnieść, po południu już działała więcej). Mamy już za sobą pierwsze nieudolne próby zgrania rąk i nóg - póki co pracuje tylko prawa ręka i pójście do przodu minimalne, ale jednak nie ma wątpliwości - to już próby prawdziwego czworakowania

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2013-01-07 o 20:30
Stary 2013-01-07, 20:27   #4716
pumas
Zakorzenienie

Hej. Tez sie witam wieczorowa pora i znikam na badmintona, ciao!
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:28   #4717
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
no ale kochana - co to jest niecałe 5 miesięcy?
Moja jest starsza, a co prawda "mówi" i zabawkami operuje (tu, przyznać muszę, trochę aż jestem z niej dumna - jak patrzyłam na tabele rozwoju, to dłonie "od zawsze" miała niby na poziomie dziecka ze 2 miesiące starszego. Tzw. chwyt nożycowy pojawił się jakoś z początkiem 5 miesiąca, ze 2 tygodnie temu - chwyt pęsetkowy).
Ale!!! na brzuch wciąż się nie przewraca. Zrobiła to ze 3 razy przez przypadek (chyba po prostu za mocno wykręciła się, chcąc przewrócić się na bok) - więcej nie chce. Na brzuchu jest niewygodnie i koniec. Położona - poleży chwilę opierając się na dłoniach, potem robi samolocik (znów wytrzyma tylko chwilę) i zaraz ryk.
No i też można cuda pokazywać, zabawiać, dwoić się i troić - brzuch jest zuy
Wspominałam o tym pediatrze, powiedziała, że się bliżej temu przyjrzy dopiero na kolejnej wizycie, bo na razie nie widzi nic niepokojącego.

super poradnik! Dzięki
Tylko powiedz, proszę, jakie to właściwie smoczki? takie wyprofilowane, wchodzące w podniebienie? Kształt, jak tu? (a nie, jak Avent)
No widzisz, u Was też jest tak, że jak jedna rzecz jest lepiej rozwinięta np. chwytanie to inna może być gorzej a u nas nie ma żadnej umiejętności dominującej.

Tak to jest smoczek ortodontyczny. Taki kształt jak Avent to smoczek zwany fizjologicznym. Z punktu widzenia rozwoju szczęk i ewentualnego zapobiegania wadom zgryzu najkorzystniejszy jest ortodontyczny. Mój nie chciał żadnego
Cytat:
Karolina M. miał (ma?) wzmożone napięcie mięśniowe, prawda? Mi ostatnio neurolog powiedziała, że to utrudnia rozwój dziecka i go opóźnia. Więc jak u Was tak było, to nie ma co się dziwić. Ale się rehabilitujecie więc pewnie nadrobi, nie martw się na zapas
Ma cały czas To pewnie dlatego. Ale rehabilitujemy się od początku listopada czyli już trzeci miesiąc, oczekiwałam, że to przyniesie rezultaty po takim czasie ale na razie za bardzo nie ma efektów
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:31   #4718
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
ojj a u mnie dudni jakby ktoś basy w aucie na parkingu włączył

Jeszcze kilka dni temu też mi tak dudniło, teraz mam tylko głosik

Właśnie małżon mnie wypytuje ile to ja na wizażu piszę. Nie chce mi uwierzyć, że więcej czytam niż piszę No i z ciekawości zaczął pytać ile nasz wątek miał części

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:32   #4719
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
przeczytałam pogrubione i aż usta z ciekawości otworzyłam

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:38   #4720
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:

Właśnie małżon mnie wypytuje ile to ja na wizażu piszę. Nie chce mi uwierzyć, że więcej czytam niż piszę No i z ciekawości zaczął pytać ile nasz wątek miał części
o to jest nadzieje, że jak usłyszę głosy to jest progres

juz się, bałam, że małżu ci kazał przeczytać ile co niektóre maja postów na wizażu nabazgranych
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:42   #4721
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Ehh, Wasze dzieci już tyle rzeczy robią ....
a mój nie obraca się, nie "mówi" sylab, nie utrzymuje zabawek w ręku, nie próbuje raczkować, nie siedzi, ba nawet głupie leżenie na brzuszku to wciąż ogromny problem po max 3-4 min zaczynają się spazmy z płaczu Za kilka dni kończy 5 miesięcy...
Przejmowałabym się tylko niechęcią do leżenia na brzuszku i sposobem zabawy, ale to chyba jest ze sobą związane (wydaje mi się, że Zosia jest wyjątkiem).

Może jak w końcu załapie, to szybko wszystko nadrobi, ale może ta rehabilitacja niewiele daje? U Chmielinki od razu były zaskakujące postępy.

Piszesz, że mąż późno zaczął mówić, a może inne umiejętności też posiadł później? Tylko wtedy nie było internetu, więc do nikogo go nie porównywali.

Moja chętnie ćwiczyła podnoszenie się na mnie, a potem mniej chętnie w łóżeczku, jak ja byłam na poziomie jej materaca i chwaliłam za sukcesy.
Po chwili płaczu przewracałam ją na plecki.
Stary 2013-01-07, 20:43   #4722
Irmusia81
Zakorzenienie

Hejka

U nas dziś nuuda. Dzień jak co dzień
Od kilku dni mam dość mocne bóle podbrzusza i krzyża. Takie jakby rozrywanie i nie wiem o co kaman Pluję sobie w brodę, że nie poprosiłam ginki w czwartek o badanie i usg, bo mam wrażenie, ze to albo macica albo jajniki mnie napierniczają

Cytat:
hej mały dzisiaj nie kaszlał no i któryś raz z rzędu obudził się tylko raz w nocy
świetnie!

Cytat:
u mnie jedna pobudka w nocy na jedzenie. juz sie nie moge doczekac przespanych nocy
u nas też teraz jedna pobudka. A mieliśmy już całkowicie przespane noce...

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Dziewczyny podjeliśmy z mężem decyzję dopóki nie znajdę normalnej pracy na jedną zmianę będę na wychowawczym...daję sobie maks czas do czerwca jak nie wygram rekrutacji w naszej firmie poszukam poza . Przez ostatnie dni ciągle popłakiwałam jak pomyślałam sobie , że przy tych zmianach które mi zaproponowali w zasadzie nie widziałabym Nadii , a ona taki cycuch i męża i do tego soboty , porażka. Jestem bardzo zniesmaczona tym jak mnie potraktowali, ale może potrzebowałam właśnie takiego kopa , aby zmienić pracę , otoczenie itp teraz priorytety zmieniły się najpierw Nadia , a potem satysfakcja mamy w życiu zawodowym. Z drugiej strony boję się,że jajko zniosę siedząc w domu....mam nadzieję, że zaproszą mnie na rozmowę i ją wygram, tak bardzo chciałabym tego większa kasa, godziny pracy 8-16, telefon firmowy, normalny dyrektor itd
fajnie, że podjęliście decyzję i jesteś zadowolona
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:45   #4723
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:

Mój ostatnio stwierdził, że za duzo siedzę, bo wlazł na statystyki po coś.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 20:45   #4724
Linka25
Zakorzenienie

Dep moja mała też jest dobra w chwytaniu, posługiwaniu się kciukiem, bawieniu się bardzo małymi przedmiotami i elementami. Mam porównanie do dwójki dzieci w jej wieku i naprawdę to jej mocna strona Jest też (i wcześnie stała się) bardzo komunikatywna. Ale za to rozwój typowo ruchowy, brzuch i te sprawy... gorzej Chociaż myślę, że od normy nie odstaje.

Wanillko dzięki

Cytat:
Pokaż jej, jak tą rączkę wyciągnąć, ale tak, żeby potrafiła ten ruch powtórzyć. Moja miała taki czas i w dodatczy czasem sobie radziła, a czasem płakała i czekała na pomoc.

Cytat:
dzisiaj sie dowiedziałam że koleżanka urodziła czwartego synka ponoć z niczym sie nie "szczypie" już
jak to nie szczypie? co to znaczy?

Cytat:
nie no załamka mam katar od 1,5 tygodnia i dzis podczas dmuchania nosa zatkało mi sie ucho
bidulka

Cytat:
myślę, ze też bym dała radę, bo mała potrafi się sama bawić naprawdę długo
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 21:00   #4725
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość

jak to nie szczypie? co to znaczy?
cóż poszli całą rodzinka na spotkanie towarzyskie(gdzie było dosc duzo ludzi, małżeństw) najmłodszy synek ma 2,5 miesiąca, leżał caly czas w foteliku i płakał, ale oni nic z tego sobie nie robili, ale jak juz mega wył to go łaskawie wyjęli, o godzinei 20.00 siedzieli, o 22.00 siedzieli... na dodatek opowiadali z eoni dziecka nie odbiaja po karmieniu tylko od razu kładna na brzuch to sie mu samo obije......
Stary 2013-01-07, 21:08   #4726
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
o to jest nadzieje, że jak usłyszę głosy to jest progres
W Nowy Rok marudzenie małej słyszałam podwójnie i zdecydowanie mnie to nie cieszyło. Teraz słyszę źle, a dodatkowych "atrakcji" nie chce mi się opisywać.
Cytat:
Za to dzisiaj zaczęła rozpracowywać na dobre ręce do czworakowania (rano załapała, że rękę może podnieść, po południu już działała więcej). Mamy już za sobą pierwsze nieudolne próby zgrania rąk i nóg - póki co pracuje tylko prawa ręka i pójście do przodu minimalne, ale jednak nie ma wątpliwości - to już próby prawdziwego czworakowania

Kasik - życzę sukcesu w czasie rekrutacji wewnętrznej, lub znalezienia pracy w innych godzinach.
Irmusia - a może to @?

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
wszystkie dzieci tak ładnie wcinają, wychodzi że tylko mój nie chce, jak jest na półleżąco to coś tam w niego wcise ale szału nie ma, woli cyca
W końcu to facet!
A tak poważnie - moja z apetytem wcina kaszkę i obiadki. Z owocami jest gorzej. Chyba jest zdrowa, więc jutro zamiast sztucznych witaminek dorzucę jej do kaszki owoce.
Cytat:
A gdzie ten ręcznik podkładać?
--------------------------

Dzięki dziewczyny, mam nadzieję, ze poradnik się przyda
Chyba pod paszki, albo pod barki, żeby dziecię nie opadało nosem na materac (czyli raczej pod paszki). Może któraś z dziewczyn poda link.
*
Poradnik na pewno się przyda.
Stary 2013-01-07, 21:09   #4727
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
cóż poszli całą rodzinka na spotkanie towarzyskie(gdzie było dosc duzo ludzi, małżeństw) najmłodszy synek ma 2,5 miesiąca, leżał caly czas w foteliku i płakał, ale oni nic z tego sobie nie robili, ale jak juz mega wył to go łaskawie wyjęli, o godzinei 20.00 siedzieli, o 22.00 siedzieli... na dodatek opowiadali z eoni dziecka nie odbiaja po karmieniu tylko od razu kładna na brzuch to sie mu samo obije......
Pogratulować tylko

Synek

Stary 2013-01-07, 21:11   #4728
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Co za ludzie!
Stary 2013-01-07, 21:15   #4729
agunia82
Zakorzenienie

A no i zapomniałam jeszcze napisać, przy okazji powrotu do pracy dzisiaj musiałam jeszcze dostać @, nie ma co, ma frańca wyczucie. A do tego Luśka się wieczorem rozmarudziła przeokrutnie (chyba znowu od zębów) a mnie jak zwykle przy @ napiernicza brzuch, plecy, biodra i nawet nogi :/
Szczęśliwie małżuś dzisiaj obiadek ugotował, zostanie mi jeszcze na jutro, on zje w pracy, to też będzie gotowanie z głowy

Phdwao porażka jakaś

Stary 2013-01-07, 21:17   #4730
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
W Nowy Rok marudzenie małej słyszałam podwójnie i zdecydowanie mnie to nie cieszyło. Teraz słyszę źle, a dodatkowych "atrakcji" nie chce mi się opisywać.
oj myslalam o Tobie i twoim uchu
Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Pogratulować tylko

Cytat:
Co za ludzie!
no, ciekawe czy beda płoidzic kolejne dziecko bo oni wychodza z załozenia ze chca miec duzo dzieci, nie musza miec nie wiadomo ile kasy wazne zeby na suchy chleb mieli i duzo dzieci
Stary 2013-01-07, 21:19   #4731
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Heloł
Przeżyłam pierwszy dzień po powrocie do pracy Nie było tak źle jak myślałam, chociaż potrzebuję jeszcze chwilę czasu, żeby się wdrożyć we właściwy rytm.

Cytat:
Dziewczyny napisałam poradnik o pielęgnacji ząbków, Nadalka go umieści na 1 stronie

Jak dbać o ząbki naszych pociech

1. Zdrowie zębów rodziców
Pierwsza kluczowa sprawa to zdrowie naszych zębów. Próchnica jest chorobą zakaźną, która przenosi się najczęściej z rodziców na dziecko
-utrzymujmy więc nasze zęby i dziąsła we wzorowym stanie, wizyty u dentysty co pół roku, nawet gdy się nic nie dzieje, regularne profesjonalne usuwanie kamienia i osadu, szczotkowanie i nitkowanie zębów powinno być naszą regułą
-unikajmy całowania dziecko w usta, oblizywanie sztućców, smoczków dziecka jest zakazane

2. Dojrzewanie ząbków mlecznych
Należy sobie uświadomić, że ząbki naszego dziecka wyrzynając się w buzi dziecka są dojrzałe, czyli twarde i zmineralizowane tylko w 30% (ich dojrzewanie odbywa się już w jamie ustnej) dlatego są niesamowicie podatne na próchnicę, dużo bardziej niż u nas dorosłych.

3. Higiena i pielęgnacja
Dbanie o jamę ustną dziecka zaczynamy od urodzenia, nawet jeśli na ząbki trzeba poczekać jeszcze wiele miesięcy.
- oczyszczamy dziąsła i język dziecka gazikiem nawiniętym na palec i zmoczonym w naparze rumianku (należy zwrócić uwagę, ze rumianek jest czynnikiem uczulającym, więc uważnie obserwujemy dziecko po pierwszej aplikacji) lub przegotowanej wody. Alternatywą dla gazika jest taka rękawica- króliczek
Idealnie byłoby oczyszczać kilka razy dziennie, ale wiadomo, że jest to trudne, najważniejsze jest czyszczenie przed snem.
-kiedy zbliża się czas ząbkowania możemy zacząć wprowadzać delikatne masaże dziąsełek za pomocą szczoteczek edukacyjnych
Takie szczoteczki dajemy też dziecku do zabawy przygotowując je do przyszłych manipulacji prawdziwą szczoteczką
- gdy nasza pociecha ma już pierwsze ząbki oczyszczamy ząbki za pomocą
*szczoteczki silikonowej na palec lub
*szczoteczko gryzaczka lub
* szczoteczki z włosiem z przedziału 0-2, choć tą szczoteczkę polecałabym kiedy już ząbków jest więcej
* nadal stosujemy przegotowaną wodę, napar z rumianku lub specjalną pastę dla niemowląt
Na typową pastę dla dzieci przyjdzie czas po pierwszych urodzinach dziecka, ale stosujemy jej bardzo mało, tyle co paznokieć dziecka i zawsze wcieramy pastę we włosie szczoteczki- dzieci nie potrafią płukać ust, więc zmniejszamy w ten sposób ryzyko połknięcia pasty, zwłaszcza, że te dziecięce pasty mają bardzo kuszące smaki
-bezzębne partie dziąseł nadal czyścimy gazikiem
-staramy się oczyszczać ząbki dziecka po posiłkach i ZAWSZE przed snem

4. Dieta
-Kiedy dziecko ma już pierwsze ząbki nie jest korzystne karmienie go w nocy. Nocą wydzielanie śliny oraz ruchy policzków i warg- naturalnych oczyszczaczy jest znikome, więc to co jest na zębach niszczy je całą noc. Jedynymi płynami które nie szkodą zębom w nocy jest woda i mleko kobiece. Dobrze jest nakarmić dziecko przed snem gęstą kaszką, oczyścić zęby i położyć spać, mniejsze jest prawdopodobieństwo, że obudzi się na jedzenie po sytym posiłku.
- niedopuszczalne jest zasypianie z butelką, nie pozwalajmy dziecku trzymać butelki bez naszego nadzoru a po karmieniu zabierajmy ją. Nie powinniśmy jej traktować jako usypiacza/uspokajacza, bo to krótka droga do próchnicy butelkowej Zasypianie dziecka z butelką stwarza również ryzyko infekcji ucha.
-absolutnie zakazane jest moczenie smoczków w słodzonej wodzie czy miodzie to zabójcze dla zdrowia zębów mlecznych
- kiedy dziecko już pewnie siedzi powinno zacząć pić z kubka a butelkę należy stopniowo lecz konsekwentnie odstawiać. Dziecko w wielu 11 miesięcy nie powinno już pić z butelki.
- nie dosładzajmy herbatek, soków czy wody. Dziecko nieprzyzwyczajone do sztucznie słodkiego smaku nie będzie się go domagać w przyszłości i nie stwarzamy dodatkowego zagrożenia próchnicą oraz otyłością
-unikajmy pokarmów słodkich i oblepiających zęby: lepkich słodyczy tj toffi, żelków, batoników, płatków smakowych ( zawierają gigantyczne ilości cukru), masła orzechowego, nutelli, słodkich napoi, soków przecierowych typu Kubuś, chipsów, chrupek kukurydzianych (są bardzo niebezpieczne dla młodych ząbków, bardzo oblepiają zęby i zawierają ukryty cukier)
tzw.wody smakowe to też sporo cukru i kalorii
-dobrymi przekąskami są owoce i warzywa pokrojone w słupki, skórki chleba, dla starszych dzieci suszone owoce, pestki i orzechy
- dobrym napojem jest woda, starszym dzieciom można ją dosmaczyć plasterkami cytryny, pomarańczy lub listkami mięty, soki zawsze rozcieńczajmy przynajmniej 1:1
- sami bądźmy dobrym przykładem dla dziecka i odżywiajmy się zdrowo, dziecko nie będzie jadło
warzyw i piło wody jeśli jego rodzice pochłaniają chipsy z colą

5. Nawyki
Ssanie kciuka czy języka na pewnym etapie rozwoju jest naturalne. Niemowlę ma wielki odruch ssania, który zaspokajają często w ten sposób. Naturalnie zaspokaja tę potrzebę ssąc pierś, ale nie zawsze jest to możliwe. Dobrym rozwiązaniem jest smoczek ortodontyczny, który wymusza prawidłowe ruchy żuchwy i stymuluje jej rozwój, jest też łatwiejszy w odstawieniu. Kiedy pojawiają się ząbki należy stopniowo oduczać dziecko ssania smoczka. Ssanie kciuka czy języka powyżej roku wymaga konsultacji lekarza stomatologa lub ortodonty.

6. Dziecko w gabinecie
Około pierwszych urodzin dziecko powinno pojawić się w gabinecie stomatologicznym. Lekarz obejrzy zęby dziecka, wyłapie ewentualne problemy, porozmawia na temat profilaktyki fluorkowej, rozwieje wątpliwości dotyczące diety czy pielęgnacji jamy ustnej dziecka. Aby przygotować dziecko to takiej wizyty należy od czasu do czasu oglądać buzię dziecka zakładając rękawiczki jednorazowe aby dziecko przyzwyczaiło się do dotyku lekarza, ćwiczymy z dzieckiem szerokie otwieranie buzi i liczenie ząbków, o wizycie mówimy jak o wesołej, fajnej przygodzie.
-ok 2-3 lat prowadzimy dziecko do gabinetu na wizytę adaptacyjną z prawdziwego zdarzenia, tzn na taką podczas której lekarz pokazuje dziecku wszystkie sprzęty, opowiada do czego służą, dziecko może wszystkiego dotknąć i pobawić się w gabinecie. Wcześniej nie ma to sensu, gdyż dziecko jest za małe, nie ogarnie przekazywanych informacji i nie skorzysta z takiej wizyty.
wielkie dzięki Na pewno się przyda!

Cytat:
Dziewczyny, ile śpią Wasze dzieci? Bo u mnie dziś dzień wygląda tak:
- wczoraj poszedł spać ok. 20 i w sumie spał do 6 (w nocy się kręcił na jedzenie ale nie liczę tego bo karmienie trwało 15 min).
- zasnął znowu ok. 6.30 i spał do 8.00
- obudził się i pobawiliśmy się do ok. 9.30 kiedy to poszedł spać i spał do 11.00
- pobudka, pobawiliśmy się do ok. 12.30 i znowu poszedł spać.
- kolejna pobudka o 14.00 i teraz znowu śpi gdzieś od jakichś 30 min.
Czyli do tej pory na 20 godzin przespał ok. 15.5 h. Wydaje mi się, że to bardzo dużo. Generalnie to u niego zwykle jest tak, że się bawi 1,5-2h i później idzie spać na ok. 1,5h.
Twój śpi sporo- ciesz się kobietko
Leoś śpi od 20 do 8 rano (z około godzinną przerwą na jedzonko i zabawę), od 10 do 10:45, od 13 do 13:30, od 16:30 do 17:00. Tak orientacyjnie oczywiście. Czyli wychodzi mniej więcej 13 godzin na dobę. Czasem trochę mniej a czasem więcej.

Cytat:
Ja małemu zakładam body 74 (albo H&M 68) ale dziś wyciągnęło mi się takie w rozmiarze 80. I wiesz co? Jest na niego dobre Może trochę rękawy za długie ale niewiele. Jestem w szoku bo jak się urodził to 56 było na niego za duże
To dlatego, że tak dużo śpi
Stary 2013-01-07, 21:21   #4732
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:

no, ciekawe czy beda płoidzic kolejne dziecko bo oni wychodza z załozenia ze chca miec duzo dzieci, nie musza miec nie wiadomo ile kasy wazne zeby na suchy chleb mieli i duzo dzieci
Nigdy nie zrozumiem po co ludziom wiecej dzieci skoro nie potrafią sie zając tymi co już maja?

Synek

Stary 2013-01-07, 21:36   #4733
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Leoś czasem reaguje. Ale podejrzewam, ze jest to reakcja na mój głos, a nie na imię

Cytat:
OMG! Biedny Maluszek

Cytat:
Irmusia - a może to @?
raczej nie. Ból zupełnie inny. Trochę jakby wzdęcia, ale raczej za nisko jak na jelita. I promieniuje do krzyża A poza tym wyliczyłam i mam dopiero 18 dzień cyklu, więc to nie czas na @.

Cytat:
A no i zapomniałam jeszcze napisać, przy okazji powrotu do pracy dzisiaj musiałam jeszcze dostać @, nie ma co, ma frańca wyczucie. A do tego Luśka się wieczorem rozmarudziła przeokrutnie (chyba znowu od zębów) a mnie jak zwykle przy @ napiernicza brzuch, plecy, biodra i nawet nogi :/
współczuję samopoczucia Mnie od porodu @ już prawie "nie bolą". Za to w drugiej połowie cyklu cierpię.

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Nigdy nie zrozumiem po co ludziom wiecej dzieci skoro nie potrafią sie zając tymi co już maja?
też tego nie rozumiem...
Stary 2013-01-07, 21:38   #4734
phdwao
Zakorzenienie

dziewczyny tez tego nie rozumiem, jest mi strszanie przykro, ze ten mały tamusi przechdozic

z innej beczki: oglądam tych chirurgów czy coś na tzn
edit. siedze i zasłaniam jedna reka oczy-to nie na moje nerwy....

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2013-01-07 o 21:43
Stary 2013-01-07, 21:44   #4735
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
oj myslalam o Tobie i twoim uchu
Jedno bolało w 1 stycznia, a od 2 już 2!
Stary 2013-01-07, 21:46   #4736
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
przechodziłam to raz w zyciu gdy miałam 6 lat i nie zapomne tego bólu nigdy
Stary 2013-01-07, 21:46   #4737
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
współczuję samopoczucia Mnie od porodu @ już prawie "nie bolą". Za to w drugiej połowie cyklu cierpię.
właściwie moje też mniej bolesne, skoro wytrzymuję na samym apapie. Przed porodem byłoby to nie do pomyślenia, skręcało by mnie z bólu i to dosłownie

Cytat:
biedna

Stary 2013-01-07, 21:47   #4738
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
raczej nie. Ból zupełnie inny. Trochę jakby wzdęcia, ale raczej za nisko jak na jelita. I promieniuje do krzyża A poza tym wyliczyłam i mam dopiero 18 dzień cyklu, więc to nie czas na @.
To możesz mieć owu, ale krzyż może boleć przy infekcjach, więc pewnie musisz wrócić do gina.
Stary 2013-01-07, 21:49   #4739
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
biedactwo
U nas lęk separacyjny w rozkwicie- sam nie zaśnie ni w ząb. godzinę go małż usypiał.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-07, 21:54   #4740
ewka5891
Zakorzenienie

Maciejko współczuję tego bólu
pamiętam jak miałam zapalenie ucho za dzieciaka, ból nie do zniesienia. Nikomu nie życzę...

Synek

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości