|
|
#2791 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2
Cytat:
|
|
#2792 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też takie otrzymam ponieważ maz jest ubezpieczony w grupówce...raczej ON dostanie hehehe ale ja zainkasuje
|
|
#2793 |
|
Raczkowanie
|
To mój TŻ jest tu chyba wyjątkiem. Odkąd jestem w ciązy już w pewnych sytuacjach mi zdążył pokazać że z przewijaniem dziecka nie będzie miał problemu i ogólnie że będzie się starał aktywnie uczestniczyć w życiu dziecka od samego początku. Kiedyś nawet mówi do mnie że jak zaczną studia w październiku to idzie spać z dzieckiem żebym ja się mogła wyspać spokojnie. A ja mu na to że pewnie jak maleństwo bedzie głodne w nocy to cyca też mu poda
![]() A jeśli chodzi o te gadżety w łóżeczek to mi się wydaje że najważniejsze żeby dziecko w łóżeczku było bezpieczne i żeby mu było wygodnie. Dlatego my nawet nie myślimy o takich rzeczach jak baldachimy. Wygodny materacyk, poduszeczka, osłonki. Jak teściowa ostatnio usłyszała że rozmawiamy z mężem o wózkach, że chcemy sie orientować powoli w cenach, gdzie watro patrzeć, to oburzona do mnie "czego tak wcześnie za wózkiem patrzymy". Odpowiedziałam że jeszcze nie chcemy nic kupować, tylko tak orientacyjnie, żeby sobie oszczędzić zbędnego jeżdzenia jak już będę z dużym brzuchem. I zaczęło się pouczanie i planowanie, że to za wcześnie, że wózka nie będziemy kupować przed urodzeniem dziecka, że jak już urodzę to ona z dzieckiem zostanie a my sobie pojedziemy na zakupy. Na szczęście mąż podziela moje zdanie, i zakupy robimy w maju. Zresztą ja i tak nie czekałabym do urodzenia dziecka bo rozmawiałam z lekarzem i jednak muszę się pogodzić z cc, więc nie mam zamiarupo takim zabiegu, w upały męczyć się drogą w nagrzanym samochodzie i chodzić obolała po sklepach.
|
#2794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jezeli zasilek macierzynski to z zusu on jest wyplacany. Dodatkowe 1000 zl jest z tytulu urodzenia dziecka tylko wasz dochod nie moze przekraczac 504 zl na osobe. wiec niewiem ja sie nie zaliczam do tego eh:P no trodno ale moze ktoras skorzystac... dostac 2000 fajnie
|
|
|
|
|
#2795 | |||||
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38533526]
Tzn. żebyśmy się dobrze zrozumiały: ja mam takie spodnie mniej więcej i o takiej gumce mówię, a te uważam za wygodniejsze tak po 26 tc. Ale to moje subiektywne odczucia ![]() Sprzedawca allegro z dość tanią odzieżą ciązową: http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=9059247 Ja mam od nich spódnicę bawełnianą, szał to jakiś nie jest, ale spokojnie na wiosnę ponoszę Do t-shirtów idealna [/QUOTE]Aaa to ja takich nigdzie nie widziałam. Ja mam normalne ciążowe z takim pasem jak w drugim linku podałaś i właśnie one dla mnie są teraz najwygodniejsze. Tylko muszę je trochę skrócić bo ja kurdupel jestem i nogawki w nich mam za długie trochę. O i dzięki za link, może coś sobie u tego sprzedawcy wybiorę. Cytat:
Cytat:
W kolejnych ciążach podobno wcześniej można ruchy wyczuć.Cytat:
Cytat:
Cytat:
U mojej kuzynki się to sprawdziło. Jej córcia jest jak dwie krople wody do ojca podobna.Ale miałam paskudną noc. Poszłam spać o 1 dopiero. Na łóżku mnie straszna zgaga złapała. Myślałam, że zaraz będę musiała się z kibelkiem przez to przytulać To moja niunia ciągle rozpychała się i pływała w brzuszku dając mi do zrozumienia, że jeżeli zaraz czegoś nie zjemy to będę musiała się przywitać z kibelkiem Mały żarłok już mamę terroryzuje No i musiałam zjeść kanapki z pomidorem przed 1 w nocy |
|||||
|
|
|
#2796 |
|
Konto usunięte
|
dzieci są cudne
http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...kohol.html#Cuk |
|
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
Pisałam wczoraj że gorrrąco się tam zrobiło
|
#2799 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co z tymi zakupami, to ja myślę, że nie ma jedne takiej uniwersalnej listy dla każdego.
każda z nas ma inne priorytety, inny dom (małe mieszaknko, duży dom rodzinny), żyje w innym miejscu (wieś, miasto, domek na drzewie haha:Pżart, i inne rzeczy się przydadzą. dlatego każda z nas musi przemyśleć, czy się jej przyda duża wanienka, skoro nie ma na nią miejsca, albo butelki skoro kros chce karmić piersią itp. Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2013-01-09 o 12:48 |
|
|
|
#2800 |
|
Raczkowanie
|
Mi już w piątek strzeli półmetek 4,5 miesiąca więc dziewczyny ani się obejrzymy a na dworze się zrobi gorąco i my zaczniemy się chwalić tu zdjęciami naszych niemowląt. Nie wiem jak wam ale mi ten czas szybko leci.
|
#2801 |
|
Zakorzenienie
|
[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;38540077]dzieci są cudne
http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...kohol.html#Cuk[/QUOTE] |
|
|
|
#2802 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Hej!
Nawet pospać nie można, bo już 5 stron :P Cytat:
Cytat:
![]() Choć pewnie spuchnę (w poprzedniej ciąży miałam obrzęki), to i tak latem łatwiej, sukienka, klapki i można iść, a nie tak jak teraz, ubieranie zajmuje mi 10 minut, kurtkę ledwo dopinam, czapki, szaliki i zanim wyjdę jestem już spocona Nie ciepię zimy, nie cierpię. [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;38537311] a w praktyce najlepiej dla malucha jak śpi w śpiworku (ciepło, zawsze jest przykryte, swobodne nóżki)[/QUOTE] Też mi mama poleca śpiworki Cytat:
Cytat:
Ale ja właśnie jeśli chodzi o pokój dziecka, to nie jestem za minimalizmem :P Już mam wizje ozdób, lampek, firanek, itd. W całym mieszkaniu - owszem, zero dupereli, ale w małym pokoju sobie nie odmówię :P Aczkolwiek ze względów praktycznych z baldachimu chyba zrezygnuję, po 1. latem to niezbyt dobry pomysł, a po 2. właśnie - ten kurz... Cytat:
Dla mnie to trochę nielogiczne, przecież jak się umowa w pracy kończy, to jak można iść potem na urlop. To się chyba tylko tak nazywa.. A w praktyce nie mamy już zatrudnienia, tylko ZUS wypłaca zasiłek. Cytat:
|
||||||
|
|
|
#2803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze...tak sobie mysle ile rzeczy trzeba ogarnąć przed porodem Choćby sprawę czy kupić śpiworek,baldachimek czy nie
|
|
#2804 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem niestety. Zastanawialiśmy się nad tym i logicznym dla nas było, że dziecko powinno się wliczać, ale ustawodawcy nie zawsze tak logicznie podchodzą do życia. Nam tak czy siak przekraczać nie będzie, bo ja nie pracuję, ale było to dla nas zastanawiające. Niestety odpowiedzi nie znaleźliśmy.
|
|
|
|
#2805 |
|
Raczkowanie
|
Na szczęście dostałam wczoraj mnóstwo jedzenia od mamusi mojej kochanej. Jak usłyszała że schudłam to coś w nią wstąpiło i zaczęła mi pakować słoiki z obiadami. Część zjedliśmy wczoraj, dzisiaj zjemy część i zostanie jeszcze na jutro na obiad. Mamy to są niezastąpione
|
#2806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A niedawno robiłam test i byłam na wizycie i był dopiero 8 tc . Ten czas gnaaaa
|
|
#2807 |
|
Zadomowienie
|
Co do baldachimu to ja miałam ale półki dziecko małe był odsłonięty bo bałam się cały czas zaglądałam czy oddycha tak jakoś głupio. Później się przydł ponieważ z męzem i dzieckiem spaliśmy w 1 pokoju to światełko go mogło razić. Teraz i synek i my mamy osobno pokoje. I właśnie zastanawiam się gdzie wstawić łóżeczko jak dzidzia się urodzi. Czy do pokoju dziecka niech się uczy czy na razie koło nas. bo wiadomo dziecko płacze a 2 do szkołu musi wstać i jak nosić do karmienia,chciaż mój synek nie płakał
|
#2808 |
|
Raczkowanie
|
Ja jak patrzę na szwagierkę która rodzi w marcu to strasznie się cieszę że ja będę rodzić w lecie. Wyobraźcie sobie ubrać na siebie te wszystkie rzeczy, grube swetry, rajstopy, grube często ciężkie kurtki, i jeszcze na popuchnięte nogi kozaki... masakra. A my tylko letnia sukieneczka i klapeczki i już będziemy gotowe do wyjścia
|
#2809 |
|
Konto usunięte
|
nooo dokładnie każda z nas ma inne pomysły, wymagania, oczekiwania i możliwości, więc każda lista pewnie będzie trochę inna
5 lat temu jak kompletowałam ciuszki dla synka miałam koło siebie super lumpka z ciuszkami dla maluchów i nakupowałam pełno pajacyków z zapięciami na pleckach czy to na guziczki czy to rzep... potem okazało się, że żadnego z nich nigdy małemu nie założyłam bo zdałam sobie sprawę że przecież to dla niego niewygodne leżeć cały czas na guzikach... a wczesniej nigdy bym na to nie wpadła
|
|
|
|
#2810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2811 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślę, że taką listę i tak każdy musi dopasować też do własnych potrzeb i gustu, co niepotrzebne skreślić lub zamienić ![]() Dla noworodka Do spania: Łóżeczko z materacem Prześcieradło 2-3 szt. Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać) Poszewka na kołdrę 2-3 szt. Kocyk cienki 2 szt. Kocyk gruby 1 szt Rożek Do kąpieli i pielęgnacji: Wanienka Płyn do kąpieli z oliwką przeznaczony dla niemowląt Płatki do przemywania buzi Sól fizjologiczna do przemywania oczu Krem pielęgnacyjny dla niemowląt Ręczniki (mogą, ale nie muszą być z kapturkiem) 3 szt Miękka szczotka do włosów Nożyczki lub obcinak do paznokci Octenistep to przemywania pępuszka Aspirator Frida do noska Proszek do prania dla niemowląt (np. Jelp, Lovela) Delikatny płyn do płukania ubranek Do przewijania Przewijak Mokre chusteczki do przecierania pupy Pieluszki jednorazowe Pieluszki tetrowe 25 szt Pieluszki flanelowe 2-3 szt (przydatne przy wyjściu do lekarza, są ładniejsze od tetrowych) Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem) Ubranka: Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 10 szt Body bawełniane z długim rękawem 10 szt Pajacyki bawełniane 10 szt Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 10 szt Kompleciki 4 szt Śpioszki 10 szt Skarpetki 10 szt Czapeczki osłaniające uszy i czoło 10 szt Kurteczka nie przepuszczająca wiatru Niedrapki 3 szt Na wyjście z domu: Wózek Parasolka przeciw słońcu Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) Folia przeciwdeszczowa na wózek Krem ochronny do buzi Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: Wkładki laktacyjne do biustonosza Laktator elektryczny lub ręczny Do karmienia butelką: Butelki najlepiej antykolkowe Myjka do butelek Smoczki do butelek o małej sile przepływu Śliniaki Rzeczy pomocne, ale nie konieczne: Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz Smoczki uspakajające Chusty do noszenia dziecka Termometr do wody Wyprawka do szpitala dla mamy Niezbędne dokumenty: dowód tożsamości ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku) NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) karta przebiegu ciąży oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital) pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) woda mineralna niegazowana zegarek do określania czasu skurczów Na okres poporodowy: jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka) podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe trzy koszule nocne do karmienia szlafrok kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic) dwa biustonosze do karmienia maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen przybory toaletowe, ręczniki papier toaletowy sztućce, kubek telefon i ładowarka pieniądze na nieprzewidziane wydatki
|
|
|
#2812 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, Mało się odzywam, ale czytam Was cały czas.
Neni - dopiero za tydzien kochanie bedziesz w 4 miesiacu. |
|
|
|
#2813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2815 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o becikowe gminne to jest wypłacane tylko najbiedniejszym, jest niski próg dochodowy ( chyba z 500 zł na osobę), więc tak naprawdę to zazwyczaj dostają je w większości osoby pracujące na czarno, bo Ci legalnie pracują i płacą podatki to za dużo zarabiają i już im się nie należy.. :/
|
|
|
#2816 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chcę juz wiosneeeee
Narzucic lekkie ubranko na siebie i pic poranną herbatke w ogródku na słoneczku
|
#2817 |
|
Zadomowienie
|
co do majtek jednorazowych po porodzie to u nas np. nie pozwalali musiałam chodzić z legniną w kroczu jak sierota. Ale i tak zakładałam.
|
#2818 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#2819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kazda z nas bedzie miala inaczej!!! nie mozna jednych majtek dac kazdej rodzacej, bo kazda inne rzeczy bedzie miala tam na dole )
|
|
|
|
|
#2820 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:29.

zakaz wspolzycia,dzwigania,skak ania i biegania. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Raczki i nozki bylo juz widac teraz tylko kontrolowac to wstretne lozysko.
To moja niunia ciągle rozpychała się i pływała w brzuszku dając mi do zrozumienia, że jeżeli zaraz czegoś nie zjemy to będę musiała się przywitać z kibelkiem

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
ale mysle ze ktorejs moze tez pomoze.. wiec mam kolezanke z ktora wczoraj gadalam ona pracuje w mojej firmie i tez miala sytuacje ze do czerwca tamtego roku miala umowe a urodzila w pazdzierniku i przedluzyli jej umowe do dnia porodu -wiadomo.. i zapytalam jej jak to jest z tym zasilkiem macierzynskim bo przeciez jestem pewna ze po zakonczonej umowie tzn po dniu porodu idzie sie na zasilek a nie urlop macierzynski.. a ona mowi ze jest tak ze jak przepracowalo sie w firmie wiecej niz 3 miesiace przed pojsciem na l4 z powodu ciazy to nawet jak sie umowa konczy z dniem porodu to sie idzie na urlop macierzynski platny 100%( tzn od tego roku mozna sobie wybrac..) no i wsumie nie ma zadnego papierka ze sie jest " zatrudnionym" ale dostaje sie rmua fajnie,bo bylam przekonana ze trzeba sie martwic zasilkiem macierzynskim... no i chodzenia wiadomo zalatwiania a tu podobno tylko do pracy sie donosi dokumenty i reszte zalatwia pracodawca badz kierownik.

Wszystko będzie dobrze