Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2 - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-09, 12:15   #2791
Rockyyy
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.2

Cytat:
Napisane przez Kathe Pokaż wiadomość
ja tez mam dwa testy, wszystkie mam, z poprzedniej ciazy tak samo, to dla mnie bardzo wazna pamiatka i czuje jakis sentyment
Ja mam całe dwa testy.Pierwszy no i drugi kupiony z niedowierzania
Stary 2013-01-09, 12:15   #2792
sarna405
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anulka_p Pokaż wiadomość
W becikowym też zostały wprowadzone zmiany od tego roku. Dochód na osobę nie może przekraczać coś ok 2000 zł żeby je otrzymać, ale głowy nie dam sobie obciąć. Ja dostanę dodatkowy 1000 zł bo opłacam dodatkowe ubezpieczenie ze składką 60 zł miesięcznie i z tego ubezpieczenia właśnie otrzymam takie dodatkowe "becikowe" .

Ja też takie otrzymam ponieważ maz jest ubezpieczony w grupówce...raczej ON dostanie hehehe ale ja zainkasuje
ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie
pragnie."
sarna405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:17   #2793
lilith795
Raczkowanie

To mój TŻ jest tu chyba wyjątkiem. Odkąd jestem w ciązy już w pewnych sytuacjach mi zdążył pokazać że z przewijaniem dziecka nie będzie miał problemu i ogólnie że będzie się starał aktywnie uczestniczyć w życiu dziecka od samego początku. Kiedyś nawet mówi do mnie że jak zaczną studia w październiku to idzie spać z dzieckiem żebym ja się mogła wyspać spokojnie. A ja mu na to że pewnie jak maleństwo bedzie głodne w nocy to cyca też mu poda
A jeśli chodzi o te gadżety w łóżeczek to mi się wydaje że najważniejsze żeby dziecko w łóżeczku było bezpieczne i żeby mu było wygodnie. Dlatego my nawet nie myślimy o takich rzeczach jak baldachimy. Wygodny materacyk, poduszeczka, osłonki.
Jak teściowa ostatnio usłyszała że rozmawiamy z mężem o wózkach, że chcemy sie orientować powoli w cenach, gdzie watro patrzeć, to oburzona do mnie "czego tak wcześnie za wózkiem patrzymy". Odpowiedziałam że jeszcze nie chcemy nic kupować, tylko tak orientacyjnie, żeby sobie oszczędzić zbędnego jeżdzenia jak już będę z dużym brzuchem. I zaczęło się pouczanie i planowanie, że to za wcześnie, że wózka nie będziemy kupować przed urodzeniem dziecka, że jak już urodzę to ona z dzieckiem zostanie a my sobie pojedziemy na zakupy. Na szczęście mąż podziela moje zdanie, i zakupy robimy w maju. Zresztą ja i tak nie czekałabym do urodzenia dziecka bo rozmawiałam z lekarzem i jednak muszę się pogodzić z cc, więc nie mam zamiarupo takim zabiegu, w upały męczyć się drogą w nagrzanym samochodzie i chodzić obolała po sklepach.
lilith795 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:18   #2794
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Ciekawe czy potem ten zasiłek macierzyński wypłaca ZUS czy UP? Bo jak UP to ja jako żona rolnika nie mam do niego prawa bo nie przysługuje mi status bezrobotnego! Mimo, że zawsze byłam na ZUSie. Ale on ma za dużo hektarów (z których i tak mega zysków nie ma).

A jakie dodatkowe 1000zł prócz becikowego jest? No i czy jest jakiś dodatek za urodzenie drugiego dziecka? Mogłoby być

Zrobiłam porządek w ciuchach, wywaliłam 4 torby rzeczy których nie noszę od lat i żal mi było wywalić. Od razu mi lepiej
musze do tej kolezanki napisac zaraz i ja wypytac jeszcze bardziej:P

jezeli zasilek macierzynski to z zusu on jest wyplacany.
Dodatkowe 1000 zl jest z tytulu urodzenia dziecka tylko wasz dochod nie moze przekraczac 504 zl na osobe. wiec niewiem ja sie nie zaliczam do tego eh:P no trodno ale moze ktoras skorzystac... dostac 2000 fajnie

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:19   #2795
malinka0525
Zadomowienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38533526]
Tzn. żebyśmy się dobrze zrozumiały:
ja mam takie spodnie mniej więcej i o takiej gumce mówię,
a te uważam za wygodniejsze tak po 26 tc.
Ale to moje subiektywne odczucia

Sprzedawca allegro z dość tanią odzieżą ciązową:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=9059247
Ja mam od nich spódnicę bawełnianą, szał to jakiś nie jest, ale spokojnie na wiosnę ponoszę Do t-shirtów idealna [/QUOTE]

Aaa to ja takich nigdzie nie widziałam. Ja mam normalne ciążowe z takim pasem jak w drugim linku podałaś i właśnie one dla mnie są teraz najwygodniejsze. Tylko muszę je trochę skrócić bo ja kurdupel jestem i nogawki w nich mam za długie trochę.
O i dzięki za link, może coś sobie u tego sprzedawcy wybiorę.

Cytat:
czy tez macie suche rece? mi az peka skora na zgieciach...
nigdy takiego problomu nie mialam, moglam w ogole nie uzywac kremow

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:56 ----------

i zajady
Ja też mam strasznie suchą skórę. Wcześniej aż tak suchej nie miałam. Na rękach też mi skóra pęka. A plecy w dolnej części to mnie tak swędzą, że nie mogę wytrzymać jeśli nie posmaruję balsamem. Wcześniej miałam tłustą cerę, a teraz zrobiła mi się sucha, ale to akurat mi się podoba bo nie cierpiałam mojej tłustej cery, ciągle się świeciła, a teraz posmaruję kremem nawilżającym i jest super i nawet żadne wypryski mi nie wyskakują, co wcześniej się zdarzało częściej.

Cytat:
Napisane przez Oliath Pokaż wiadomość
Wydaje mi sie, ze dziecinka nurkuje mi w brzuszku wczesnie dosc, dzis wg USG zaczynam 15 tydzien, ale to trzecia ciaza i nie wiem juz sama, teoretycznie mozliwe... kiedy siedze przy biurku, nie leze czyli jakby wtedy, kiedy ma mniej miejsca, bo siedze skulona tak troszke. Bardziej jakby rybka fikala niz motylki no nie wiem, nie wiem, jesli sie to zintensyfikuje, to bede w stanie Wam powiedziec, czy sie mylilam czy nie za jakisn czas... to juz ktorys raz tak, ale poprzednio sama siebie przekonywalam, ze to jakies skurczyki moze czy powietrze czy cos. Nisko pod pepkiem. Szczerze, to jak mi burczy co innego to inaczej zupelnie to czuje niz te przedziwne rybki
Ja też mam uczucie jakby mi rybka tam pływała czy coś w tym stylu W kolejnych ciążach podobno wcześniej można ruchy wyczuć.

Cytat:
Napisane przez Myszolka91 Pokaż wiadomość
hej. Mialam wizytyte w poniedzialek i okazal sie ze lozysko zachodzi na ujscie wewnetrzne szyjki macicy zakaz wspolzycia,dzwigania,skak ania i biegania. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Raczki i nozki bylo juz widac teraz tylko kontrolowac to wstretne lozysko.
Dobrze, że z maleństwem wszystko ok. Oszczędzaj się teraz

Cytat:
Napisane przez domciatko Pokaż wiadomość
dziewczyny a kupujecie ten baldachim i zasłonki nad łózko?
co o tym sądzicie?
Ja wiem że na pewno nabędę tą osłonkę na szczebelki żeby dziecko się nie uderzyło. A z baldachimem jeszcze się zastanawiam bo bardzo mi się podoba, ale niestety tak jak piszecie to zbędny zbieracz kurzu.

Cytat:
z tym ze ja nigdy nie maialam problemow z skora u dloni, nawet kremow nie musialam uzywac bo mialam taka fajna nawilzona, a teraz... u prawej pojawily mi sie nawet pekniecia i rany miedzy palcami, czyzby miala byc dziewczynka?? podobno one odbieraja urode
No podobno odbierają urodę ale ja w to nie wierzę bo mi wszyscy mówią, że ładnie wyglądam Ale od kogoś słyszałam, że jak dziewczynka nie odbiera urody mamie to będzie do taty podobna U mojej kuzynki się to sprawdziło. Jej córcia jest jak dwie krople wody do ojca podobna.

Ale miałam paskudną noc. Poszłam spać o 1 dopiero. Na łóżku mnie straszna zgaga złapała. Myślałam, że zaraz będę musiała się z kibelkiem przez to przytulać A później stwierdziłam, że to nie przez zgage mi tak niedobrze To moja niunia ciągle rozpychała się i pływała w brzuszku dając mi do zrozumienia, że jeżeli zaraz czegoś nie zjemy to będę musiała się przywitać z kibelkiem Mały żarłok już mamę terroryzuje No i musiałam zjeść kanapki z pomidorem przed 1 w nocy Dopiero wtedy dała mi spokojnie zasnąć.

Milenka
malinka0525 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:20   #2796
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609
Konto usunięte

dzieci są cudne
http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...kohol.html#Cuk
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:21   #2797
d0tkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
W becikowym też zostały wprowadzone zmiany od tego roku. Dochód na osobę nie może przekraczać coś ok 2000 zł żeby je otrzymać, ale głowy nie dam sobie obciąć. Ja dostanę dodatkowy 1000 zł bo opłacam dodatkowe ubezpieczenie ze składką 60 zł miesięcznie i z tego ubezpieczenia właśnie otrzymam takie dodatkowe "becikowe" .
no nie moze przekraczac 1922 zl chyba tylko juz myslalysmy tu kiedys czy to sie dzieli na matke,ojca ( jezeli maja slub) plus dziecko czy tak jak ja np ze nie mamy slubu na mnie i na dziecko?niewiesz moze?

Zuza

Razem
d0tkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:21   #2798
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
ja zarkam na mamusie styczen-luty, wczorja byly tam 4 porody!!
Pisałam wczoraj że gorrrąco się tam zrobiło
Stary 2013-01-09, 12:24   #2799
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

wiecie co z tymi zakupami, to ja myślę, że nie ma jedne takiej uniwersalnej listy dla każdego.

każda z nas ma inne priorytety, inny dom (małe mieszaknko, duży dom rodzinny), żyje w innym miejscu (wieś, miasto, domek na drzewie haha:Pżart, i inne rzeczy się przydadzą.
dlatego każda z nas musi przemyśleć, czy się jej przyda duża wanienka, skoro nie ma na nią miejsca, albo butelki skoro kros chce karmić piersią itp.

Edytowane przez domciatko
Czas edycji: 2013-01-09 o 12:48
domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:25   #2800
lilith795
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rockyyy Pokaż wiadomość
Pisałam wczoraj że gorrrąco się tam zrobiło
Mi już w piątek strzeli półmetek 4,5 miesiąca więc dziewczyny ani się obejrzymy a na dworze się zrobi gorąco i my zaczniemy się chwalić tu zdjęciami naszych niemowląt. Nie wiem jak wam ale mi ten czas szybko leci.
Stary 2013-01-09, 12:25   #2801
Anulka_p
Zakorzenienie

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;38540077]dzieci są cudne
http://www.edziecko.pl/rodzice/1,793...kohol.html#Cuk[/QUOTE]

Uśmiałam się. Dobre Szczególnie rozbawił mnie fragment z prowadzeniem samochodu po alkoholu
09.07.2013 g. 4:55- Wreszcie jesteś- Michaś   
Anulka_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:26   #2802
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Hej!
Nawet pospać nie można, bo już 5 stron :P

Cytat:
Napisane przez mela1234 Pokaż wiadomość
Twoja koleżanka ma rację, ale ja ciepłolubna jestem to też inaczej na to patrzę. No i ten komfort, że ciepło i łatwiej maluszka ubrać A zimą to nie wiesz czy dobrze, czy nie za ciepło albo za lekko.
Cytat:
Witaj
Ja się akurat na lato cieszę. Już teraz np ubieranie mnie męczy. Legginsy tylko ocieplane. W rajstopach już troszkę ciasno. Starych spodni nie zapinam. Sweter zrobił się za krótki... A latem...spodenki, koszulka, japonki i na dłuuuugi spacer Poza tym ja kocham lato, słońce, upały. Sama urodziłam się latem. Można tak załatwić imprezy urodzinowe...Grill, ognisko i jest świetna impreza. Ja tam widzę same plusy
Ja się przyłączam do zachwytów nad latem
Choć pewnie spuchnę (w poprzedniej ciąży miałam obrzęki), to i tak latem łatwiej, sukienka, klapki i można iść, a nie tak jak teraz, ubieranie zajmuje mi 10 minut, kurtkę ledwo dopinam, czapki, szaliki i zanim wyjdę jestem już spocona Nie ciepię zimy, nie cierpię.

[1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;38537311] a w praktyce najlepiej dla malucha jak śpi w śpiworku (ciepło, zawsze jest przykryte, swobodne nóżki)[/QUOTE]

Też mi mama poleca śpiworki Oglądałam je już kiedyś, są z takich miłych materiałów

Cytat:
Napisane przez Myszolka91 Pokaż wiadomość
hej. Mialam wizytyte w poniedzialek i okazal sie ze lozysko zachodzi na ujscie wewnetrzne szyjki macicy zakaz wspolzycia,dzwigania,skak ania i biegania. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok. Raczki i nozki bylo juz widac teraz tylko kontrolowac to wstretne lozysko.
Oj :/ Odpoczywaj dużo!

Cytat:
dziewczyny a kupujecie ten baldachim i zasłonki nad łózko?
co o tym sądzicie?
Ja bym chciała Ale ja właśnie jeśli chodzi o pokój dziecka, to nie jestem za minimalizmem :P Już mam wizje ozdób, lampek, firanek, itd. W całym mieszkaniu - owszem, zero dupereli, ale w małym pokoju sobie nie odmówię :P Aczkolwiek ze względów praktycznych z baldachimu chyba zrezygnuję, po 1. latem to niezbyt dobry pomysł, a po 2. właśnie - ten kurz...

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
ja tez nadrobilam i sie witam
dowiedzialam sie ciekawej rzeczy,przynajmniej dla mnie ale mysle ze ktorejs moze tez pomoze.. wiec mam kolezanke z ktora wczoraj gadalam ona pracuje w mojej firmie i tez miala sytuacje ze do czerwca tamtego roku miala umowe a urodzila w pazdzierniku i przedluzyli jej umowe do dnia porodu -wiadomo.. i zapytalam jej jak to jest z tym zasilkiem macierzynskim bo przeciez jestem pewna ze po zakonczonej umowie tzn po dniu porodu idzie sie na zasilek a nie urlop macierzynski.. a ona mowi ze jest tak ze jak przepracowalo sie w firmie wiecej niz 3 miesiace przed pojsciem na l4 z powodu ciazy to nawet jak sie umowa konczy z dniem porodu to sie idzie na urlop macierzynski platny 100%( tzn od tego roku mozna sobie wybrac..) no i wsumie nie ma zadnego papierka ze sie jest " zatrudnionym" ale dostaje sie rmua fajnie,bo bylam przekonana ze trzeba sie martwic zasilkiem macierzynskim... no i chodzenia wiadomo zalatwiania a tu podobno tylko do pracy sie donosi dokumenty i reszte zalatwia pracodawca badz kierownik.
moze wiedzialyscie o tym ale ja nie wiec sie dzieje informacja musze poczytac na ten temat jeszcze:P
No OK, ale to 100% wypłaca ZUS?
Dla mnie to trochę nielogiczne, przecież jak się umowa w pracy kończy, to jak można iść potem na urlop.
To się chyba tylko tak nazywa.. A w praktyce nie mamy już zatrudnienia, tylko ZUS wypłaca zasiłek.

Cytat:
Dobrze, że mi przypomniałaś, że TŻ ma dodatkowe ubezpieczenie i chociaż stamtąd dostaniemy becikowe, bo dla państwa jesteśmy bogaczami i dostaniemy figę.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:27   #2803
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie co z tymi zakupami, to ja myślę, że nie ma jedne takiej uniwersalnej listy dla każdego.

każda z nas ma inne priorytety, inny dom (małe mieszaknko, duży dom rodzinny), żyje w innym miejscu (wieś, miasto, domek na drzewie haha:Pżart, i inne rzeczy się przydadzą.
dlatego każda z nas musi przemyśleć, czy się jej przyda duża wanienka, skoro nie ma na nią miejsca itp.
Dokładnie.I każdej z nas co innego się podoba i wydaje najlepsze dla jej dziecka.
Kurcze...tak sobie mysle ile rzeczy trzeba ogarnąć przed porodem Choćby sprawę czy kupić śpiworek,baldachimek czy nie
Stary 2013-01-09, 12:27   #2804
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez d0tkaaa Pokaż wiadomość
no nie moze przekraczac 1922 zl chyba tylko juz myslalysmy tu kiedys czy to sie dzieli na matke,ojca ( jezeli maja slub) plus dziecko czy tak jak ja np ze nie mamy slubu na mnie i na dziecko?niewiesz moze?
Nie wiem niestety. Zastanawialiśmy się nad tym i logicznym dla nas było, że dziecko powinno się wliczać, ale ustawodawcy nie zawsze tak logicznie podchodzą do życia. Nam tak czy siak przekraczać nie będzie, bo ja nie pracuję, ale było to dla nas zastanawiające. Niestety odpowiedzi nie znaleźliśmy.
Stary 2013-01-09, 12:28   #2805
lilith795
Raczkowanie

Na szczęście dostałam wczoraj mnóstwo jedzenia od mamusi mojej kochanej. Jak usłyszała że schudłam to coś w nią wstąpiło i zaczęła mi pakować słoiki z obiadami. Część zjedliśmy wczoraj, dzisiaj zjemy część i zostanie jeszcze na jutro na obiad. Mamy to są niezastąpione
Stary 2013-01-09, 12:29   #2806
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilith795 Pokaż wiadomość
Mi już w piątek strzeli półmetek 4,5 miesiąca więc dziewczyny ani się obejrzymy a na dworze się zrobi gorąco i my zaczniemy się chwalić tu zdjęciami naszych niemowląt. Nie wiem jak wam ale mi ten czas szybko leci.
Hehehe a ja juz wg Om w 15 tc
A niedawno robiłam test i byłam na wizycie i był dopiero 8 tc .
Ten czas gnaaaa
Stary 2013-01-09, 12:30   #2807
sarna405
Zadomowienie

Co do baldachimu to ja miałam ale półki dziecko małe był odsłonięty bo bałam się cały czas zaglądałam czy oddycha tak jakoś głupio. Później się przydł ponieważ z męzem i dzieckiem spaliśmy w 1 pokoju to światełko go mogło razić. Teraz i synek i my mamy osobno pokoje. I właśnie zastanawiam się gdzie wstawić łóżeczko jak dzidzia się urodzi. Czy do pokoju dziecka niech się uczy czy na razie koło nas. bo wiadomo dziecko płacze a 2 do szkołu musi wstać i jak nosić do karmienia,chciaż mój synek nie płakał
pragnie."
Stary 2013-01-09, 12:32   #2808
lilith795
Raczkowanie

Ja jak patrzę na szwagierkę która rodzi w marcu to strasznie się cieszę że ja będę rodzić w lecie. Wyobraźcie sobie ubrać na siebie te wszystkie rzeczy, grube swetry, rajstopy, grube często ciężkie kurtki, i jeszcze na popuchnięte nogi kozaki... masakra. A my tylko letnia sukieneczka i klapeczki i już będziemy gotowe do wyjścia
Stary 2013-01-09, 12:33   #2809
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609
Konto usunięte

nooo dokładnie każda z nas ma inne pomysły, wymagania, oczekiwania i możliwości, więc każda lista pewnie będzie trochę inna

5 lat temu jak kompletowałam ciuszki dla synka miałam koło siebie super lumpka z ciuszkami dla maluchów i nakupowałam pełno pajacyków z zapięciami na pleckach czy to na guziczki czy to rzep... potem okazało się, że żadnego z nich nigdy małemu nie założyłam bo zdałam sobie sprawę że przecież to dla niego niewygodne leżeć cały czas na guzikach... a wczesniej nigdy bym na to nie wpadła
993cbb8736fd7ff43d80e12db3e1b3b563c869fb_62bf7e975b609 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:37   #2810
Rockyyy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilith795 Pokaż wiadomość
Ja jak patrzę na szwagierkę która rodzi w marcu to strasznie się cieszę że ja będę rodzić w lecie. Wyobraźcie sobie ubrać na siebie te wszystkie rzeczy, grube swetry, rajstopy, grube często ciężkie kurtki, i jeszcze na popuchnięte nogi kozaki... masakra. A my tylko letnia sukieneczka i klapeczki i już będziemy gotowe do wyjścia
Mnie juz teraz ciasno w zimowym płaszczu,ale jakos oblecę resztkę zimy
Stary 2013-01-09, 12:39   #2811
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny czy natknęłyście się może na listę rzeczy jakie należy kupić dla siebie i dzidziusia? Wiecie żeby nic nie pominąć. Ja znalazłam coś takiego, ale wydaje mi się, że lista nie nie jest do końca pełna --> http://naszedziecko.net.pl/w-ciazy/2...-wyprawka.html
Znalazłam całą listę na innym wątku ciążowym, więc wklejam, moze warto by ją gdzieś na początku umieścić w tych informacjach organizacyjnych??
Myślę, że taką listę i tak każdy musi dopasować też do własnych potrzeb i gustu, co niepotrzebne skreślić lub zamienić

Dla noworodka

Do spania:
Łóżeczko z materacem
Prześcieradło 2-3 szt.
Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)
Poszewka na kołdrę 2-3 szt.
Kocyk cienki 2 szt.
Kocyk gruby 1 szt
Rożek

Do kąpieli i pielęgnacji:
Wanienka
Płyn do kąpieli z oliwką przeznaczony dla niemowląt
Płatki do przemywania buzi
Sól fizjologiczna do przemywania oczu
Krem pielęgnacyjny dla niemowląt
Ręczniki (mogą, ale nie muszą być z kapturkiem) 3 szt
Miękka szczotka do włosów
Nożyczki lub obcinak do paznokci
Octenistep to przemywania pępuszka
Aspirator Frida do noska
Proszek do prania dla niemowląt (np. Jelp, Lovela)
Delikatny płyn do płukania ubranek

Do przewijania
Przewijak
Mokre chusteczki do przecierania pupy
Pieluszki jednorazowe
Pieluszki tetrowe 25 szt
Pieluszki flanelowe 2-3 szt (przydatne przy wyjściu do lekarza, są ładniejsze od tetrowych)
Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem)

Ubranka:
Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 10 szt
Body bawełniane z długim rękawem 10 szt
Pajacyki bawełniane 10 szt
Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 10 szt
Kompleciki 4 szt
Śpioszki 10 szt
Skarpetki 10 szt
Czapeczki osłaniające uszy i czoło 10 szt
Kurteczka nie przepuszczająca wiatru
Niedrapki 3 szt

Na wyjście z domu:
Wózek
Parasolka przeciw słońcu
Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów)
Folia przeciwdeszczowa na wózek
Krem ochronny do buzi
Termoopakowanie na butelkę

Do karmienia naturalnego:
Wkładki laktacyjne do biustonosza
Laktator elektryczny lub ręczny

Do karmienia butelką:
Butelki najlepiej antykolkowe
Myjka do butelek
Smoczki do butelek o małej sile przepływu
Śliniaki

Rzeczy pomocne, ale nie konieczne:
Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz
Smoczki uspakajające
Chusty do noszenia dziecka
Termometr do wody

Wyprawka do szpitala dla mamy

Niezbędne dokumenty:
dowód tożsamości
ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku)
NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)
karta przebiegu ciąży
oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)

Na czas porodu:
koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić
jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital)
pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
woda mineralna niegazowana
zegarek do określania czasu skurczów

Na okres poporodowy
:
jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka)
podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie)
majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe
trzy koszule nocne do karmienia
szlafrok
kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic)
dwa biustonosze do karmienia
maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen
przybory toaletowe, ręczniki
papier toaletowy
sztućce, kubek
telefon i ładowarka
pieniądze na nieprzewidziane wydatki

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:39   #2812
kooocur
Zakorzenienie

Hej dziewczyny, Mało się odzywam, ale czytam Was cały czas.

Neni - dopiero za tydzien kochanie bedziesz w 4 miesiacu.

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:40   #2813
Anulka_p
Zakorzenienie

Cytat:
Mi mąż (ja nie potrafię ) przeszył w płaszczu guziki i też mam nadzieję, że na całą zimę wystarczy. Gdyby nie, to zostało jeszcze troszkę miejsca i przeszyjemy odrobinkę raz jeszcze
Stary 2013-01-09, 12:42   #2814
dzoan
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama chciała mi ostatnio wcisnąć swój płaszcz zimowy..sięgałby mi chyba za kolana i jeszcze krój taki szeroki w trapez..Mówię do niej, że spokojnie, tej zimy już niewiele zostało, a w przynajmniej jednym płaszczu mam spory zapas, bo odcinany nad brzuchem.. A mama 'czekaj czekaj, jeszcze będziesz o niego prosić' Oczywiście nie dopuszczę do tego, bo czułabym się w nim jak wielka niedźwiedzica na syberii

dzoan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:47   #2815
Ewusia709
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sarna405 Pokaż wiadomość
ale te dodatkowe pieniądze chyba nie wszystkim się należą co? becikowe owszem ale drugi 1000 chyba zależy od dochodów co?
Ja sama nie wiem. z 1 dzieckiem nie pracowałam i za urodzenie dostałam jedynie 500 zł. A teraz pracuję maż także i nie wiem co mi się będzie należało. Jak wogule wygląda macierzyńskie jak wychowawcze. Ja miałam staż pół roku o d marca 2012 i od września jestem zatrudniona. Pracodawca poszedł mi na rękę i powiedział że mi zmieni umowę na czas nieokreślony. Jak długo trwa macierzyńskie, a jak wychowawcze. Wiem ze w 1 roku wychowawczego mogę nie dostać ale już w 2 tak.
To prawda, że są dwa rodzaje becikowego, jedno ogólne jakby państwowe, a drugie samorządowe (gminne). To pierwsze do tej pory było wypłacane wszystkim 1000 zł, jednak od 2013 roku został wprowadzony również na to becikowe próg dochodowy 1922 zł na osobę w rodzinie, niestety nigdzie nie znalazłam dokładnej informacji jak wylicza się ten dochód czy na 2 czy na 3 osoby. Tak że nie wiem czy legalnie pracując w 2 osoby to się na to chociaż załapiemy.
Jeśli chodzi o becikowe gminne to jest wypłacane tylko najbiedniejszym, jest niski próg dochodowy ( chyba z 500 zł na osobę), więc tak naprawdę to zazwyczaj dostają je w większości osoby pracujące na czarno, bo Ci legalnie pracują i płacą podatki to za dużo zarabiają i już im się nie należy.. :/

Moja Słodka Fabryka => www.slodkafabryka.blox.pl
Ewusia709 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:47   #2816
Rockyyy
Zakorzenienie

Ja chcę juz wiosneeeee Narzucic lekkie ubranko na siebie i pic poranną herbatke w ogródku na słoneczku
Stary 2013-01-09, 12:49   #2817
sarna405
Zadomowienie

co do majtek jednorazowych po porodzie to u nas np. nie pozwalali musiałam chodzić z legniną w kroczu jak sierota. Ale i tak zakładałam.
pragnie."
Stary 2013-01-09, 12:49   #2818
stokrotka24
Zakorzenienie

Cytat:
Są kciuki oczywiście bardzo mocno trzymane Wszystko będzie dobrze

Co dziś planujecie na obiad? U mnie chyba zagoszczą kopytka i smażona kapustka z jakąś kiełbaskę wewnątrz i bez dodatkowego mięsa na talerzu. Będą faceci marudzić, że bez kawała mięcha, ale lenia mam.
Dziś czeka mnie ciężkie comiesięczne zadanie- Ułożenie planu wydatków na 10.01 2013- 10.02.2013. Prowadzimy już od roku (jeszcze przed ślubem zaczęliśmy) zeszyt, w którym notujemy wydatki na dany miesiąc i przeliczamy na co możemy sobie pozwolić na co nie, ile można odłożyć itd. Zazwyczaj dobrze wszystko upinałam, ale teraz odeszło moje wynagrodzenie, a zebrało się troszkę więcej wydatków na styczeń i drżę na samą myśl jak to wszystko zgrać.
oj jak ja bym kopytek zjadła, chyba z 2 lata nie jadłam. Ja planuję frytki zrobić bo chodzą za mną już od tygodnia. Fajnie, ze planujesz takie wydatki, u mnie w tym miesiącu też kiepskawo z kasą

Cytat:
Napisane przez bialamilka22 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny jestem w driugiej ciazy 10tydzien i mam okropny problem. Kiedy mialam 14 lat oddalam dziecko do adopcji nie chcialam usowac nie mialam innego wyjscia. Teraz jestem zona i moj maz nic nie wie zostawilby mnie. To jego ukochane wymarzone dziecko co mam zrobic by sie nie dowiedzial o poprzednie ciazy? Czy moge prosic lekarza o dochowanie tajemnicy lekarskiej? nie najezdzajcie na mnie nie mialam wyjscia.
ja myślę, że nikt nie będzie najeżdżał na Ciebie po postąpiłaś słusznie oddając dziecko do adopcji a nie robiąc aborcję. Nie znamy twojej sytuacji wiec nikt nie będzie na ciebie naskakiwał. Możesz prosić lekarza o dyskrecję, ale jak pójdziesz do szpitala rodzić to komuś innemu może się wymsknąć że już rodziłaś i wtedy dopiero twój mąż moze być zły. Może jednak porozmawiaj z nim o tym, pewnie cię kocha i myślę, że to co zdarzyło się kiedyś w twojej młodości nie zaważy na twoim związku, powodzenia życze

Cytat:
Napisane przez Ewusia709 Pokaż wiadomość
Znalazłam całą listę na innym wątku ciążowym, więc wklejam, moze warto by ją gdzieś na początku umieścić w tych informacjach organizacyjnych??
Myślę, że taką listę i tak każdy musi dopasować też do własnych potrzeb i gustu, co niepotrzebne skreślić lub zamienić

Dla noworodka

Do spania:
Łóżeczko z materacem
Prześcieradło 2-3 szt.
Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać)
Poszewka na kołdrę 2-3 szt.
Kocyk cienki 2 szt.
Kocyk gruby 1 szt
Rożek

Do kąpieli i pielęgnacji:
Wanienka
Płyn do kąpieli z oliwką przeznaczony dla niemowląt
Płatki do przemywania buzi
Sól fizjologiczna do przemywania oczu
Krem pielęgnacyjny dla niemowląt
Ręczniki (mogą, ale nie muszą być z kapturkiem) 3 szt
Miękka szczotka do włosów
Nożyczki lub obcinak do paznokci
Octenistep to przemywania pępuszka
Aspirator Frida do noska
Proszek do prania dla niemowląt (np. Jelp, Lovela)
Delikatny płyn do płukania ubranek

Do przewijania
Przewijak
Mokre chusteczki do przecierania pupy
Pieluszki jednorazowe
Pieluszki tetrowe 25 szt
Pieluszki flanelowe 2-3 szt (przydatne przy wyjściu do lekarza, są ładniejsze od tetrowych)
Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem)

Ubranka:
Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 10 szt
Body bawełniane z długim rękawem 10 szt
Pajacyki bawełniane 10 szt
Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 10 szt
Kompleciki 4 szt
Śpioszki 10 szt
Skarpetki 10 szt
Czapeczki osłaniające uszy i czoło 10 szt
Kurteczka nie przepuszczająca wiatru
Niedrapki 3 szt

Na wyjście z domu:
Wózek
Parasolka przeciw słońcu
Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów)
Folia przeciwdeszczowa na wózek
Krem ochronny do buzi
Termoopakowanie na butelkę

Do karmienia naturalnego:
Wkładki laktacyjne do biustonosza
Laktator elektryczny lub ręczny

Do karmienia butelką:
Butelki najlepiej antykolkowe
Myjka do butelek
Smoczki do butelek o małej sile przepływu
Śliniaki

Rzeczy pomocne, ale nie konieczne:
Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz
Smoczki uspakajające
Chusty do noszenia dziecka
Termometr do wody

Wyprawka do szpitala dla mamy

Niezbędne dokumenty:
dowód tożsamości
ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku)
NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej)
karta przebiegu ciąży
oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji)

Na czas porodu:
koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić
jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital)
pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania)
woda mineralna niegazowana
zegarek do określania czasu skurczów

Na okres poporodowy
:
jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka)
podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie)
majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe
trzy koszule nocne do karmienia
szlafrok
kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic)
dwa biustonosze do karmienia
maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen
przybory toaletowe, ręczniki
papier toaletowy
sztućce, kubek
telefon i ładowarka
pieniądze na nieprzewidziane wydatki

może by tą wyprawkę na pierwszą lub drugą stronę wrzucić?

"dwa serca jedno bicie, tylko Ty i Ja na całe życie"

Łukaszek
stokrotka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:54   #2819
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

Cytat:
co do majtek jednorazowych po porodzie to u nas np. nie pozwalali musiałam chodzić z legniną w kroczu jak sierota. Ale i tak zakładałam.
a widzisz to tez zalezy od tego jak rodzilas, czy masz naciete krocze czy nie, czy jestes porozrywana czy nie, czy krwawisz czy nie, czy jestes po cesarce moze czy nie.

kazda z nas bedzie miala inaczej!!!
nie mozna jednych majtek dac kazdej rodzacej, bo kazda inne rzeczy bedzie miala tam na dole)

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-09, 12:55   #2820
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Te siateczkowy majty są okropne, na pewno ich już nie kupię, wolę kupić babcia size bawełniane na targu i wywalić.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości