Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-10, 15:01   #391
KarolinaPW
Zadomowienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość

A właśnie, a propos, pytanie do mam dziewczynek - czy wasze lekarki też za każdym razem zaglądają w pieluszkę? rozchylają wargi sromowe i oglądają, co głębiej?
Czy tylko moja - poza tym, że nieuświadomiona w kwestii zgubnych skutków patrzenia w lustro - jest do tego zboczona?
Może sprawdza czy nie ma zrośnięcia warg sromowych, to ponoć nawet częsty problem u małych dziewczynek
http://dzieciowo.pl/2012/05/synechia...iewczynek.html
Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
KarolinaPWwczoraj siostra zapytała mnie czy wiem jaki środek poza dentystycznym wybielaniem jest najlepszy od razu pomyślałam ze Ciebie zapytam-co jest skuteczne a jednocześnie niezbyt inwazyjne??oraz jaka pasta wybierajaca jest fajna???z gry dzieki za odpowiedź
Mimo wszystko polecałabym udanie się do gabinetu, żeby lekarz ocenił czy problemem są przebarwione szkliwo, czy jest to osad (np.po herbacie, czy winie) czy ciemny jest naturalny kolor zębów. Przed każdym wybielaniem trzeba bezwzględnie zrobić przegląd (czy nie ma ubytków, problemów z dziąsłami) i zdjąć kamień, zrobić piaskowanie i fluoryzację. Czasem już sam zabieg czyszczenia rozjaśni zęby. Jeśli chodzi o samo wybielanie to za najskuteczniejsze i najbezpieczniejsze uważam wybielanie nakładkowe, czyli żelem, w domu nosząc szyny zrobione przez dentystę. Zdecydowanie mniej jest po tym nadwrażliwości niż po wybielaniu pod lampą. Mając już swoje dopasowane szyny potem na kolejne przypominające zabiegi kupuje się tylko sam żel, więc koszt jest duży tylko za pierwszym razem. Poza tym w przypadku powstania problemu nadwrażliwości lekarz zrobi dodatkową fluoryzację, czy odwrażliwianie zazwyczaj bezpłatnie. Oczywiście są domowe paski czy żele kupowane w drogeriach, np. Crest, czy Biała Perła, ale za skuteczność i bezpieczeństwo tego nie jestem w stanie ręczyć. Najlepiej, zeby siostra pogadała o tym ze swoim lekarzem.
Dobrą pastą nie wyżerającą szkliwa jest ta
http://www.elgydium.pl/elgydium-whit...5ml-p-408.html
i ta
http://www.blanx.info.pl/produkty/blanxmed.html
Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Karolina, zrobiłam pierś z indyka wg Twojego przepisu. PYCHA masz jeszcze coś równie prostego i dobrego?
Cieszę się
hmmm, co tu polecić...
a cebulaczki znasz?
50 dag twarogu, 50dag mąki, 25dag margaryny- zmiksować w malakserze, potem wyrobić na gładkie ciasto, wsadzić do lodówki
6-8 cebul w półplasterki udusić na maśle, dodać przyprawy (włoskie, tymianek, paprykę mieloną, co tam lubisz) i łyżkę cukru dla skarmelizowania. Miseczką wycinać kółka nałożyć farsz, zakleić, posmarować jajkiem i piec 180-200' przez 15-25 minut, zależy jak sie zarumienią to samo ciasto jest super do różnych nadzień, na słodko też, np z powidłami śliwkowymi

jeszcze "roladki" z pesto
Makaron lasagne ugotować na półtwardo, sos pesto (gotowy lub samorobiony) wymieszać z serkiem śmietanowym, posmarować płaty, zwinąć w roladki ułożyć w naczyniu, posypać wiórkami masła i sera żółtego i zapiec

Witam nowe mamusie!!!
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

Edytowane przez KarolinaPW
Czas edycji: 2013-01-10 o 15:02
KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 15:07   #392
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Może sprawdza czy nie ma zrośnięcia warg sromowych, to ponoć nawet częsty problem u małych dziewczynek
http://dzieciowo.pl/2012/05/synechia...iewczynek.html

Mimo wszystko polecałabym udanie się do gabinetu, żeby lekarz ocenił czy problemem są przebarwione szkliwo, czy jest to osad (np.po herbacie, czy winie) czy ciemny jest naturalny kolor zębów. Przed każdym wybielaniem trzeba bezwzględnie zrobić przegląd (czy nie ma ubytków, problemów z dziąsłami) i zdjąć kamień, zrobić piaskowanie i fluoryzację. Czasem już sam zabieg czyszczenia rozjaśni zęby. Jeśli chodzi o samo wybielanie to za najskuteczniejsze i najbezpieczniejsze uważam wybielanie nakładkowe, czyli żelem, w domu nosząc szyny zrobione przez dentystę. Zdecydowanie mniej jest po tym nadwrażliwości niż po wybielaniu pod lampą. Mając już swoje dopasowane szyny potem na kolejne przypominające zabiegi kupuje się tylko sam żel, więc koszt jest duży tylko za pierwszym razem. Poza tym w przypadku powstania problemu nadwrażliwości lekarz zrobi dodatkową fluoryzację, czy odwrażliwianie zazwyczaj bezpłatnie. Oczywiście są domowe paski czy żele kupowane w drogeriach, np. Crest, czy Biała Perła, ale za skuteczność i bezpieczeństwo tego nie jestem w stanie ręczyć. Najlepiej, zeby siostra pogadała o tym ze swoim lekarzem.
Dobrą pastą nie wyżerającą szkliwa jest ta
http://www.elgydium.pl/elgydium-whit...5ml-p-408.html
i ta
http://www.blanx.info.pl/produkty/blanxmed.html

Cieszę się
hmmm, co tu polecić...
a cebulaczki znasz?
50 dag twarogu, 50dag mąki, 25dag margaryny- zmiksować w malakserze, potem wyrobić na gładkie ciasto, wsadzić do lodówki
6-8 cebul w półplasterki udusić na maśle, dodać przyprawy (włoskie, tymianek, paprykę mieloną, co tam lubisz) i łyżkę cukru dla skarmelizowania. Miseczką wycinać kółka nałożyć farsz, zakleić, posmarować jajkiem i piec 180-200' przez 15-25 minut, zależy jak sie zarumienią to samo ciasto jest super do różnych nadzień, na słodko też, np z powidłami śliwkowymi

Makaron lasagne ugotować na półtwardo, sos pesto (gotowy lub samorobiony) wymieszać z serkiem śmietanowym, posmarować płaty, zwinąć w roladki ułożyć w naczyniu, posypać wiórkami masła i sera żółtego i zapiec

Witam nowe mamusie!!!
Jak to wszystko pysznie wygląda
Dziękuję

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 15:30   #393
hanjah
Zakorzenienie

Karolina-od samego czytania Twoich przepisów wyglądam tak
A dziś gotuję leczo

W domu rewolucja-Marysia marudna (pewnie zęby, choć nic nowego dalej nie widać). I odpieluchowujemy Dorotkę-nie chce mi się już liczyć dzisiejszych wpadek...
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 16:00   #394
ewka5891
Zakorzenienie

W ramach dbania o wygląd zjadłam pół tabliczki czekolady

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
wiecie, że Luśka umie wyciągać zabawki z pudełka plastikowego, w którym je trzymam? Jeszcze mogłaby się nauczyć sama je tam wkładać z powrotem
marzenie każdej mamy

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Dzisiaj znowu dałam czopka. Fabi nie umie sam zrobić kupy Są zbyt gęste...
biedny Fabis

Cytat:
Wy też tak "siedzicie" z dzieckiem w domu?

http://demotywatory.pl/4015776/Czym-ty-jestes-zmeczona
dokładnie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
W domu rewolucja-Marysia marudna (pewnie zęby, choć nic nowego dalej nie widać). I odpieluchowujemy Dorotkę-nie chce mi się już liczyć dzisiejszych wpadek...
za Dorotkę

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 16:01   #395
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
A dziś gotuję leczo

Haniu, jesteś hardcorem Nie dość, że ząbkowanie (a to nie masz wpływu) to jeszcze odpieluchowanie? Chyba, że nie chcesz sobie dawkować tych "przyjemności" i wolisz wszystko na raz
za obie dziewczynki i za Was żebyście to przeżyli

Stary 2013-01-10, 16:03   #396
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Które dziewczyny będą stosować BLW?
ja

Cytat:
Wy też tak "siedzicie" z dzieckiem w domu?

http://demotywatory.pl/4015776/Czym-ty-jestes-zmeczona
nooo dodaj u mnie jeszcze kompa - ale nie wizaż, tylko praca
wczoraj miałam spięcie właśnie na tym tle z małżem, bo po powrocie do pracy obowiązków przybyło tylko mi, jemu nic, i jak chciałam wprowadzić nowy podział, to się zaczęło... Ale chyba przemyślał w dzień co nieco, bo jak wrócił to pierwsze co zrobił to zajął się zmianą pościeli (o co go prosiłam od soboty)

niedługo pędzimy na basen

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 16:12   #397
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Haniu, jesteś hardcorem Nie dość, że ząbkowanie (a to nie masz wpływu) to jeszcze odpieluchowanie? Chyba, że nie chcesz sobie dawkować tych "przyjemności" i wolisz wszystko na raz
Podpisuje się pod tym rękami i nogami.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-10, 16:29   #398
phdwao
Zakorzenienie

czekam na pizze
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 16:31   #399
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
ja

nooo dodaj u mnie jeszcze kompa - ale nie wizaż, tylko praca
wczoraj miałam spięcie właśnie na tym tle z małżem, bo po powrocie do pracy obowiązków przybyło tylko mi, jemu nic, i jak chciałam wprowadzić nowy podział, to się zaczęło... Ale chyba przemyślał w dzień co nieco, bo jak wrócił to pierwsze co zrobił to zajął się zmianą pościeli (o co go prosiłam od soboty)

niedługo pędzimy na basen
Czyli standard.
Mój poszedł do pracy na 6 i jeszcze go nie ma. A jak przyjdzie to będzie taki zmęczony, że pewnie będzie chciał iść zaraz spać. A mlody o 19 kąpanie i spanie to pewnie ojca dziś nawet nie zobaczy Jestem taka wkurzona, że szkoda gadać Jeszcze do tego zapomniał telefonu do pracy więc nie mogę nawet zadzwonić żeby go opieprzyć Jestem taka wku.rw.io.na że jak nie wybuchnę jak wróci to będzie to prawdziwy cud!

Stary 2013-01-10, 16:41   #400
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję

Mąż podjął za nas męską decyzję-że trzeba się za to odpieluchowanie zabrać raz a porządnieLD
To marysiowe ząbkowanie nie jest najgorsze, bo nie ryczy cały czas-a w ciągu dnia nawet lepiej śpi niż w nocy
Stary 2013-01-10, 16:46   #401
pumas
Zakorzenienie

Hej
Szczepienie bez placzu, B. wazy 7060 i jest zdrowiutka. Osikala mnie w przychodni jak ja trzymalam na rekach, cala bluzka mokra
Odwiedzila nas Houserka z Pola, a teraz robie grafik na nast tydz i juz wiem ze w pon o 20 ide na squasha z tż!!
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 16:52   #402
KarolinaPW
Zadomowienie

Cytat:
Jak to wszystko pysznie wygląda
Dziękuję

Cytat:
A dziś gotuję leczo

Trzymam kciuki, żeby obie sprawy poszły szybko i bezboleśnie
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Hej
Szczepienie bez placzu, B. wazy 7060 i jest zdrowiutka. Osikala mnie w przychodni jak ja trzymalam na rekach, cala bluzka mokra
Odwiedzila nas Houserka z Pola, a teraz robie grafik na nast tydz i juz wiem ze w pon o 20 ide na squasha z tż!!
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 17:47   #403
chce_byc_mama
Zakorzenienie

heeeeeeeeeeeeej

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 18:18   #404
agunia82
Zakorzenienie

O matulu, ale tu pustki!
my po basenie, jak zwykle rewelacja młoda coraz odważniej sobie w wodzie poczyna, na brzuszku już ładnie "pływa", ale plecków nie lubi haha

Cytat:
Czyli standard.
Mój poszedł do pracy na 6 i jeszcze go nie ma. A jak przyjdzie to będzie taki zmęczony, że pewnie będzie chciał iść zaraz spać. A mlody o 19 kąpanie i spanie to pewnie ojca dziś nawet nie zobaczy Jestem taka wkurzona, że szkoda gadać Jeszcze do tego zapomniał telefonu do pracy więc nie mogę nawet zadzwonić żeby go opieprzyć Jestem taka wku.rw.io.na że jak nie wybuchnę jak wróci to będzie to prawdziwy cud!
oj nie dziwię się, też bym ubiła

Cytat:
Hej
brawo

Stary 2013-01-10, 18:28   #405
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
super
Stary 2013-01-10, 18:29   #406
houserka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez katja_22 Pokaż wiadomość
Hehe no tak... To elitarne zgrupowanie i sama nie wiem jak mogłam się łudzić, że przyjmiecie tak po prostu

Dzidzia ma na imię Paweł Franciszek - długo się zastanawialiśmy czy dać tak czy odwrotnie... W końcu został Pawełek, dla przyjaciół Franuś - tak na niego wołali gdy był jeszcze w brzuszku i postanowiliśmy dać tak na drugie dla upamiętnienia tego faktu

Cześć wszystkim
cześć

dep u nas nie zagladała jej, jedynie patrzyła na bioderka, a ważenie zawsze bez pieluchy

pumas- zapomniałaś dodać ,ze Pola była bardzooo niedobra. bidula nie umie spać poza domem, jedynie na spacerze.Za to teraz śpi już ponad 2,5 h, a jeszcze ją kapanie czeka.
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 19:06   #407
nadalka
Zakorzenienie

Agunia a podałabyś mi jakieś najważniejsze info na ten temat? Czy to można dopiero zacząć jak dziecko siedzi? Czy to że dostaje teraz papki -papki z grudkami może ją do tego zniechęcić? Bo ja myślę nad tym ale nie wiem czy to będzie blw w każdym razie chciałabym jej coś dać do rączki do jedzonka.
Stary 2013-01-10, 19:23   #408
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Agunia a podałabyś mi jakieś najważniejsze info na ten temat? Czy to można dopiero zacząć jak dziecko siedzi? Czy to że dostaje teraz papki -papki z grudkami może ją do tego zniechęcić? Bo ja myślę nad tym ale nie wiem czy to będzie blw w każdym razie chciałabym jej coś dać do rączki do jedzonka.
zaczyna się jak dziecko siedzi samo lub z niewielką pomocą i potrafi na siedząco wziąć do ręki to, co go zainteresuje i włożyć to do buzi.
Podajemy jedzenie w kawałkach i nigdy nie podaje się tylko jednego rodzaju jedzenia, tylko np. kilka rodzajów warzyw czy owoców (np. marchewka, brokuł) za jednym posiedzeniem. Mogą to też być warzywa plus mięsko. Dziecko musi mieć wybór.
Nie podaje się jedzenia do ręki, dziecko musi samo sobie je brać, można mu co najwyżej przysunąć. Dziecko przy jedzeniu musi siedzieć prosto albo lekko pochylone do przodu.
Warzywa podaje się ugotowane w wodzie/na parze/ pieczone do miękkości, pokrojone w takie kawałki (najlepiej długie słupki), żeby dziecko mogło je spokojnie chwycić i żeby z piąstki jeszcze coś wystawało (dlatego muszą być długie). To ważne zwłaszcza na początku, kiedy maluch ma jeszcze mało precyzyjny chwyt. Dlatego też nie mogą być bardzo rozgotowane, bo dziecko zrobi z nich papkę jak chwyci.
W nieco późniejszym etapie można dać dziecku normalne danie obiadowe, tylko bez dodatku soli.
Na początku (kiedy maluch jeszcze mało zjada stałych pokarmów i się nimi nie nasyca) jedzenie podajemy najlepiej między posiłkami mlecznymi, jak dziecko nie jest bardzo głodne. Obserwujemy malucha, ale nie pomagamy mu, nie zachęcamy w żaden sposób, nie chwalimy. Interweniujemy jedynie jak jest potrzeba (n.p. maluch się dławi; przy krztuszeniu, jeśli słychać kaszel, nie interweniuje się - traktuje się to jako element nauki ile dziecko może włożyć do buzi na raz i jak daleko. Po pewnym czasie dziecko przestaje się krztusić jedzeniem, ale na początku może to być nagminne).
I szykujemy się na mega bałagan, bo na początku większość jedzenia wyląduje na ubranku/krzesełku/podłodze
No i nie ma ograniczeń co do kolejności wprowadzania - można zaproponować niemal wszystko (są pewne wyjątki), bo uznaje się, że jak dziecko jest gotowe do BLW to jest ogólnie gotowe do przyjmowania pokarmów stałych i ma wystarczająco dojrzały układ pokarmowy
To tak chyba w skrócie podstawy

Co do tego, że dostaje teraz papki, to raczej nie powinno jej zniechęcić, ale trzeba pamiętać, że prawdziwe BLW wyklucza papki (chyba że podawane baaaardzo okazjonalnie). BLW to skrót od ang. "Baby-led weaning", czyli na nasze "Odstawianie od piersi kierowane przez dziecko". To dziecko ma decydować co (z tego co mu zaproponujemy) i ile zje, ma się bawić jedzeniem, poznawać smaki, konsystencję, samo wybierać. Przy papkach jest nieco inaczej

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2013-01-18 o 17:55
Stary 2013-01-10, 19:30   #409
hanjah
Zakorzenienie

Agunia-mogę ten opis o BLW wrzucić na pierwszą stronę?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-10, 19:34   #410
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Agunia-mogę ten opis o BLW wrzucić na pierwszą stronę?
Jasne chociaż ja osobiście zainteresowanym tematem radziłabym lekturę książki o BLW

Stary 2013-01-10, 19:36   #411
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne chociaż ja osobiście zainteresowanym tematem radziłabym lekturę książki o BLW
To na pewno
Ale bardzo fajnie i konkretnie napisałaś o co w tym w ogóle chodzi
Stary 2013-01-10, 19:39   #412
nadalka
Zakorzenienie

Agunia dzięki myślałam o książce, ale pomyślałam że jednak nie miałabym jej kiedy przeczytać.
Stary 2013-01-10, 19:44   #413
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Agunia dzięki myślałam o książce, ale pomyślałam że jednak nie miałabym jej kiedy przeczytać.
nie za ma co

wygrałam
http://allegro.pl/show_item.php?item=2921404976

Stary 2013-01-10, 19:46   #414
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
a cebulaczki znasz?

Cytat:
Czyli standard.
znam to tylko że mój czasem nie ma wyjścia i jak wróci a mały już śpi to mu tak żal i stoi nieraz dłuuuugo nad łóżeczkiem. Ale ze spaniem to u nas awantury o to niemal codziennie bo on musi się wyspać a że ja od prawie pół roku więcej niż 3 godzin ciągiem nie przespałam to pikuś, a w nocy tylko ja wstaje bo on to by zaraz młodego rozbudził nawet nie wie jak się zabrać do jego usypiania...ehhh

Cytat:
O matulu, ale tu pustki!
my po basenie, jak zwykle rewelacja młoda coraz odważniej sobie w wodzie poczyna, na brzuszku już ładnie "pływa", ale plecków nie lubi haha
a jak to jest z tym pływaniem ona jeszcze pamiętała jak to się robi z brzuszka czy dopiero teraz się uczy? Straszną mam ochotę zapisać młodego ale nie wiem czy finansowo i czasowo wyrobimy

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość

wiecie co Jas ni moze zrobic kupy, tzn robi, cisnie strasznie i wychodzi taka gesta jak plastelina, pomyslalam ze mu zetre surowe jabłko, i włozyłam troszke do gryzaczka nuby, załapał i ladnie wyssał, mam nadzieje ze mu to rozluźni troche
ja też kupiłam gryzaczek nuby tylko strasznie duży mi się wydaje jaki Ty masz i jak sobie Jaś z nim radzi? Chyba że są 2 rodzaje.
Zauważyłam ostatnio że Wojtuś się otrzepuje tak jakby z zimna ale zimno mu na pewno nie jest i nie jest to przy sikniu bo sprawdziłam Wasze dzieci też tak mają?
Stary 2013-01-10, 19:51   #415
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
a jak to jest z tym pływaniem ona jeszcze pamiętała jak to się robi z brzuszka czy dopiero teraz się uczy? Straszną mam ochotę zapisać młodego ale nie wiem czy finansowo i czasowo wyrobimy
nie pamiętała, zresztą to jednak co innego, bo w brzuszku była cała zanurzona, a tutaj musi utrzymywać głowę nad wodą. Z tym pamiętaniem chodzi bardziej o to, że dziecko ma pod wodą inne odruchy - nie pije wody, nie krztusi się, i całe zanurzone pływa. Ale nie wiem kiedy to zanika i na tych zajęciach co chodzimy nurki są tylko pod koniec raz-dwa razy przez krótką chwilę
I tak sobie myślę, że dzięki basenowi nie powinniśmy mieć problemów z myciem włosów małej w przyszłości, bo tam raz, że trzeba z nią wejść pod prysznic przed/po basenie, a dwa, że jednym z elementów zajęć jest polewanie dzieciom główki wodą - na początku było to z konewki, dzisiaj babka lała wiaderkiem, żadne nie płakało

Stary 2013-01-10, 19:59   #416
allebazi
Rozeznanie

Cytat:
nie pamiętała, zresztą to jednak co innego, bo w brzuszku była cała zanurzona, a tutaj musi utrzymywać głowę nad wodą. Z tym pamiętaniem chodzi bardziej o to, że dziecko ma pod wodą inne odruchy - nie pije wody, nie krztusi się, i całe zanurzone pływa. Ale nie wiem kiedy to zanika i na tych zajęciach co chodzimy nurki są tylko pod koniec raz-dwa razy przez krótką chwilę
I tak sobie myślę, że dzięki basenowi nie powinniśmy mieć problemów z myciem włosów małej w przyszłości, bo tam raz, że trzeba z nią wejść pod prysznic przed/po basenie, a dwa, że jednym z elementów zajęć jest polewanie dzieciom główki wodą - na początku było to z konewki, dzisiaj babka lała wiaderkiem, żadne nie płakało
aaa no to już wszystko wiem dzięki
Stary 2013-01-10, 20:03   #417
pumas
Zakorzenienie

Houserka, nie będę Poli robić czarnego PRu, przecież na ogół jest grzeczna. No i powinnam wspomnieć, że się ładnie z B. bawiła, zabierała jej zabawki itd Za dużo wrażeń miała bidula, moja po waszej wizycie też zasnęła i spała do 18:30

Zrobiłam zadanie na angielski i idę się relaksować.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 20:04   #418
Irmusia81
Zakorzenienie

Dobry wieczór

Leoś miał dziś jakiś gorszy dzień Niechętnie jadł, mało spał, popłakiwał... Podejrzewam: zęby albo brzuszek (po bananie)lub gardełko (od kilku dni piszczy jak opętany i mógł sobie zedrzeć gardzioła)
Teraz śpi, ale nie wiadomo na jak długo...

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
A co za leki Ci przepisali, jeśli można wiedzieć? Nie możesz czegoś jeść? Mam stwierdzony zespół jelita drażliwego, po leczeniu się przez 3 lata, ok 2 lat miałam spokój a teraz wszystko zaczęło się od początku Muszę znowu iść do gastrologa...
byłam tylko u internisty, bo prawdę mówiąc chodziło mi głównie o skierowanie na usg jamy brzusznej. Nazwy leku nie pamiętam... coś tam Retard. Chodzi o spowolnienie pracy jelit, bo ostatnio dość często robię dwójkę, no i prawdopodobnie jelita pracują mi na wysokich obrotach. Poza tym mam brać Dicoflor i Espumisan.
Dziś czuję się już całkiem dobrze, więc prawdopodobnie to jakaś chwilowa przypadłość (albo leki robia swoje).
Wspłczuję Ci tej choroby. Sama dość często cierpiałam przed ciążą z powodu jelit. Na studiach nawet zdarzały mi się takie bóle, że aż traciłam świadomość Pamietam, że wtedy lekarz, do którego trafiłąm zalecił mi nospę non stop przez kilka miesięcy. I pomogło. Po 3 miesiącach odstawiłam nospę i bóle już nie wróciły.
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 20:05   #419
katja_22
Zadomowienie

Poczytałam trochę o tym BLW na kilku stronkach, ta -> http://dziecisawazne.pl/wczesne-samo...lat-czyli-blw/ mi chyba najlepiej wyjaśniła o co chodzi Ciekawe, że wcześniej o tym nie słyszałam nic kompletnie

Powiem, że nie wiem czy będę ją stosować... W sumie już ruszyliśmy z miejsca z tym rozszerzaniem diety, ale tak powolutku Podobnie jak nadalka daję papki, papki z grudkami robione samemu, dopiero oswajam z czymś innym niż mamine mleko i sama jeszcze nie wiem co nam z tego wyjdzie... Może jakaś metoda mieszana :P A Wy jak robicie?
katja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-10, 20:07   #420
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
ja też kupiłam gryzaczek nuby tylko strasznie duży mi się wydaje jaki Ty masz i jak sobie Jaś z nim radzi? Chyba że są 2 rodzaje.
Zauważyłam ostatnio że Wojtuś się otrzepuje tak jakby z zimna ale zimno mu na pewno nie jest i nie jest to przy sikniu bo sprawdziłam Wasze dzieci też tak mają?
no nasz gryzak tez jest wielki, ale wiem że sa takie z mniejszą rączką, za póxno się pokapowałam, Jaś chyta sobie za tą siatkę i tak je
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości