![]() |
#391 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI
Cytat:
http://dzieciowo.pl/2012/05/synechia...iewczynek.html Cytat:
Dobrą pastą nie wyżerającą szkliwa jest ta http://www.elgydium.pl/elgydium-whit...5ml-p-408.html i ta http://www.blanx.info.pl/produkty/blanxmed.html Cytat:
![]() hmmm, co tu polecić... a cebulaczki znasz? 50 dag twarogu, 50dag mąki, 25dag margaryny- zmiksować w malakserze, potem wyrobić na gładkie ciasto, wsadzić do lodówki 6-8 cebul w półplasterki udusić na maśle, dodać przyprawy (włoskie, tymianek, paprykę mieloną, co tam lubisz) i łyżkę cukru dla skarmelizowania. Miseczką wycinać kółka nałożyć farsz, zakleić, posmarować jajkiem i piec 180-200' przez 15-25 minut, zależy jak sie zarumienią ![]() ![]() jeszcze "roladki" z pesto Makaron lasagne ugotować na półtwardo, sos pesto (gotowy lub samorobiony) wymieszać z serkiem śmietanowym, posmarować płaty, zwinąć w roladki ułożyć w naczyniu, posypać wiórkami masła i sera żółtego i zapiec ![]() Witam nowe mamusie!!! ![]()
"When you’re in my arms The world makes sense There is no pretence And you’re crying When you’re by my side There is no defence I forget to sense I’m dying" ![]() Edytowane przez KarolinaPW Czas edycji: 2013-01-10 o 15:02 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#392 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziękuję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#393 |
Zakorzenienie
|
Karolina-od samego czytania Twoich przepisów wyglądam tak
![]() A dziś gotuję leczo ![]() W domu rewolucja-Marysia marudna (pewnie zęby, choć nic nowego dalej nie widać). I odpieluchowujemy Dorotkę-nie chce mi się już liczyć dzisiejszych wpadek... |
![]() ![]() |
![]() |
#394 | ||||
Zakorzenienie
|
W ramach dbania o wygląd zjadłam pół tabliczki czekolady
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#395 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#396 | |
Zakorzenienie
|
ja
![]() Cytat:
![]() wczoraj miałam spięcie właśnie na tym tle z małżem, bo po powrocie do pracy obowiązków przybyło tylko mi, jemu nic, i jak chciałam wprowadzić nowy podział, to się zaczęło... Ale chyba przemyślał w dzień co nieco, bo jak wrócił to pierwsze co zrobił to zajął się zmianą pościeli (o co go prosiłam od soboty) ![]() niedługo pędzimy na basen ![]()
![]() |
#397 |
Rozeznanie
|
Podpisuje się pod tym rękami i nogami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
czekam na pizze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój poszedł do pracy na 6 i jeszcze go nie ma. A jak przyjdzie to będzie taki zmęczony, że pewnie będzie chciał iść zaraz spać. A mlody o 19 kąpanie i spanie to pewnie ojca dziś nawet nie zobaczy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mąż podjął za nas męską decyzję-że trzeba się za to odpieluchowanie zabrać raz a porządnieLD To marysiowe ząbkowanie nie jest najgorsze, bo nie ryczy cały czas-a w ciągu dnia nawet lepiej śpi niż w nocy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
Hej
Szczepienie bez placzu, B. wazy 7060 i jest zdrowiutka. Osikala mnie w przychodni jak ja trzymalam na rekach, cala bluzka mokra ![]() Odwiedzila nas Houserka z Pola, a teraz robie grafik na nast tydz i juz wiem ze w pon o 20 ide na squasha z tż!! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#402 | ||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki, żeby obie sprawy poszły szybko i bezboleśnie ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#404 | ||
Zakorzenienie
|
O matulu, ale tu pustki!
![]() my po basenie, jak zwykle rewelacja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#405 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() dep u nas nie zagladała jej, jedynie patrzyła na bioderka, a ważenie zawsze bez pieluchy ![]() pumas- zapomniałaś dodać ,ze Pola była bardzooo niedobra. bidula nie umie spać poza domem, jedynie na spacerze.Za to teraz śpi już ponad 2,5 h, a jeszcze ją kapanie czeka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
Agunia a podałabyś mi jakieś najważniejsze info na ten temat? Czy to można dopiero zacząć jak dziecko siedzi? Czy to że dostaje teraz papki -papki z grudkami może ją do tego zniechęcić? Bo ja myślę nad tym ale nie wiem czy to będzie blw w każdym razie chciałabym jej coś dać do rączki do jedzonka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podajemy jedzenie w kawałkach i nigdy nie podaje się tylko jednego rodzaju jedzenia, tylko np. kilka rodzajów warzyw czy owoców (np. marchewka, brokuł) za jednym posiedzeniem. Mogą to też być warzywa plus mięsko. Dziecko musi mieć wybór. Nie podaje się jedzenia do ręki, dziecko musi samo sobie je brać, można mu co najwyżej przysunąć. Dziecko przy jedzeniu musi siedzieć prosto albo lekko pochylone do przodu. Warzywa podaje się ugotowane w wodzie/na parze/ pieczone do miękkości, pokrojone w takie kawałki (najlepiej długie słupki), żeby dziecko mogło je spokojnie chwycić i żeby z piąstki jeszcze coś wystawało (dlatego muszą być długie). To ważne zwłaszcza na początku, kiedy maluch ma jeszcze mało precyzyjny chwyt. Dlatego też nie mogą być bardzo rozgotowane, bo dziecko zrobi z nich papkę jak chwyci. W nieco późniejszym etapie można dać dziecku normalne danie obiadowe, tylko bez dodatku soli. Na początku (kiedy maluch jeszcze mało zjada stałych pokarmów i się nimi nie nasyca) jedzenie podajemy najlepiej między posiłkami mlecznymi, jak dziecko nie jest bardzo głodne. Obserwujemy malucha, ale nie pomagamy mu, nie zachęcamy w żaden sposób, nie chwalimy. Interweniujemy jedynie jak jest potrzeba (n.p. maluch się dławi; przy krztuszeniu, jeśli słychać kaszel, nie interweniuje się - traktuje się to jako element nauki ile dziecko może włożyć do buzi na raz i jak daleko. Po pewnym czasie dziecko przestaje się krztusić jedzeniem, ale na początku może to być nagminne). I szykujemy się na mega bałagan, bo na początku większość jedzenia wyląduje na ubranku/krzesełku/podłodze No i nie ma ograniczeń co do kolejności wprowadzania - można zaproponować niemal wszystko (są pewne wyjątki), bo uznaje się, że jak dziecko jest gotowe do BLW to jest ogólnie gotowe do przyjmowania pokarmów stałych i ma wystarczająco dojrzały układ pokarmowy To tak chyba w skrócie podstawy Co do tego, że dostaje teraz papki, to raczej nie powinno jej zniechęcić, ale trzeba pamiętać, że prawdziwe BLW wyklucza papki (chyba że podawane baaaardzo okazjonalnie). BLW to skrót od ang. "Baby-led weaning", czyli na nasze "Odstawianie od piersi kierowane przez dziecko". To dziecko ma decydować co (z tego co mu zaproponujemy) i ile zje, ma się bawić jedzeniem, poznawać smaki, konsystencję, samo wybierać. Przy papkach jest nieco inaczej
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2013-01-18 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
Agunia-mogę ten opis o BLW wrzucić na pierwszą stronę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
Jasne
![]() ![]()
#411 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#413 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wygrałam ![]() http://allegro.pl/show_item.php?item=2921404976
![]() |
#414 | |||
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Zauważyłam ostatnio że Wojtuś się otrzepuje tak jakby z zimna ale zimno mu na pewno nie jest i nie jest to przy sikniu bo sprawdziłam Wasze dzieci też tak mają? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak sobie myślę, że dzięki basenowi nie powinniśmy mieć problemów z myciem włosów małej w przyszłości, bo tam raz, że trzeba z nią wejść pod prysznic przed/po basenie, a dwa, że jednym z elementów zajęć jest polewanie dzieciom główki wodą - na początku było to z konewki, dzisiaj babka lała wiaderkiem, żadne nie płakało ![]()
![]() |
#416 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Houserka, nie będę Poli robić czarnego PRu, przecież na ogół jest grzeczna. No i powinnam wspomnieć, że się ładnie z B. bawiła, zabierała jej zabawki itd
![]() ![]() Zrobiłam zadanie na angielski i idę się relaksować. |
![]() ![]() |
![]() |
#418 | |
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
![]() Leoś miał dziś jakiś gorszy dzień ![]() ![]() Teraz śpi, ale nie wiadomo na jak długo... Cytat:
Dziś czuję się już całkiem dobrze, więc prawdopodobnie to jakaś chwilowa przypadłość (albo leki robia swoje ![]() Wspłczuję Ci tej choroby. Sama dość często cierpiałam przed ciążą z powodu jelit. Na studiach nawet zdarzały mi się takie bóle, że aż traciłam świadomość ![]()
![]() |
#419 |
Zadomowienie
|
Poczytałam trochę o tym BLW na kilku stronkach, ta -> http://dziecisawazne.pl/wczesne-samo...lat-czyli-blw/ mi chyba najlepiej wyjaśniła o co chodzi
![]() ![]() Powiem, że nie wiem czy będę ją stosować... W sumie już ruszyliśmy z miejsca z tym rozszerzaniem diety, ale tak powolutku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:26.