|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Alkohol i używki w ciąży
niewazne.
Edytowane przez rasta Czas edycji: 2013-02-13 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Alkohol i używki w ciąży
Powiedzieć lekarzowi i nie zamartwiać się póki co, bo stres też źle wpływa
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Mam koleżankę, która o ciąży dowiedziała się dość późno i też piła i popalała. Na szczęście z dzieckiem wszystko dobrze (jak do tej pory). Powiedz lekarzowi o wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie martw się na zapas. Ja też brałam silne lekarstwa zanim się nie dowiedziałam ze jestem w ciąży, wszystko było w porządku
![]() Dbaj o siebie, idź do gina. Niektórzy nie zalecają brania sztucznych witamin w ciąży, lekarz spojrzy na wyniki morfologii i sam Ci zleci co brać. Napewno kwas foliowy, a w przyszłości być może żelazo. Gratuluje ciązy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do palenia zielska, to inna znajoma raczyla nim dziecko przez cala ciaze i dziecko ciagle choruje na oskrzela, przeziebienie i inne tego typu. Z tego, co sie orientuje, to palenie podczas ciazy nie powoduje zadnych wad u dziecka, tylko zwiekszone ryzyko zachorowan na choroby ukladu oddechowego. Tyle, ze to raczej tez sie ciebie nie tyczy ze wzgledu na brak lozyska w tak wczesnej ciazy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
nieważne.
Edytowane przez rasta Czas edycji: 2013-02-13 o 09:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Lozysko zaczyna pracowac kolo 12 tygodnia ciazy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Uff no to odetchnęłam z ulgą
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Sporo kobiet pali papierosy przez całą ciąże i rodzą zdrowe dzieci, więc wydaje mi się, że palenie czegokolwiek we wczesnej ciąży nie ma aż takiego mocnego wpływu, gdzieś czytałam, że najważniejsze by nie dusić dziecka po 28 tc. Gorzej z piciem alkoholu na początku ciąży, ale mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Porozmawiaj z lekarzem, nie ma się czego wstydzić, już że tak powiem "po ptokach".
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie sądzę byś jednak w tego typu brednie wierzyła ![]() Na pocieszenie powiem Ci, ze ja, gdy jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży (a to był 5 tydzień) zaliczyłam bardzo konkretną imprezę ze sporą ilością alko. I papierosami ![]() Życzę szczęśliwej i zdrowej ciąży. aaa i jeszcze jedno - często słyszy się, ze ktos palił w ciąży a dziecko urodziło się zdrowe... Tylko, ze konsekwencje tego palenia mogą być długofalowe, nikt nie wie czy np. zachorowania w dzieciństwie albo nawet w wieku dorosłym nie są tego skutkiem Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2013-01-11 o 08:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I naprawdę, dobijają mnie rady w stylu "eee tam, jak wypijesz piwo raz na miesiąc/zapalisz fajkę raz na tydzień (czy inne tego typu), to się nic nie stanie" - co za głupota. Żaden lekarz o zdrowych zmysłach nie powie, żeby rzucać palenie stopniowo. Dobry lekarz powie, żeby rzucić NATYCHMIAST. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Takie rzucanie długofalowymi konsekwencjami, których w żaden sposób nie da się sprawdzić to dla mnie zbędne dobijanie wyrzutami sumienia matki, która przecież głupia nie jest i już wie, że źle zrobiła.
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na przyszlosc polecam doczytac zanim na kogos naskoczysz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Proszę Cię bardzo: http://parenting.pl/portal/marihuana-w-ciazy Pierwszy, lepszy artykuł na ten temat. To Ty powinnaś zatem doczytać, zamiast - piszę to już drugi raz - wprowadzać ludzi w błąd. Edytowane przez BlackSanctum Czas edycji: 2013-01-11 o 19:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Regularne zazywanie jakiejkolwiek uzywki w ciazy jest szkodliwe i to chyba wie kazdy. Mojej znajomej lekarz powiedzial, ze dziecko moze pozniej chorowac na schorzenia drog oddechowych i tak jest. Wad nie ma zadnych i przy "takim" paleniu lekarz nawet o nich nie wspomnial. Palila kilka razy na przestrzeni calej ciazy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Witam. Pocieszę cię. Jak dowiedziałam się w maju 2011 roku że jestem w 6tyg ciąży, to moje pierwsze obawy były czy dziecku nie zrobiłam krzywdy. Nie byłam świadoma ciąży przez 1,5 mies. i to były największe imprezy w moim życiu
![]() Początkowo moja ciąża była zagrożona, ale lekarz uspokajał mnie, że to nie musi być wina picia alkoholu ani palenia papierosów. Po 20 tyg. wszystko wróciło do normy i synek rozwijał się idealnie. Urodził się też zdrowiutki i dzięki niemu rzuciłam palenie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Dzięki dzieczyny za odzew. Wiem że dyskusja jest burzliwa i macie racje używki są stanowczo zabronione i zamierzam stronić od nich nie pale papierosow od roku marichuany juz nie chce nawet widziec na oczy... nie odpisywalam wczoraj bo troche sie załamałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast wydaje mi się ze robienie miliona usg (bo to chyba z 3 już?) raczej nie pomoże bo przecież nawet lekarz na tak wczesnym etapie ciąży mało co na tym ekranie widzi (jeśli się mylę niech mnie dziewczyny poprawią?)
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim się uspokój. Bo paniką czasu nie cofniesz. Każda zdroworozsądkowa przyszła matka odstawi używki na wieść o ciąży. Skoro już wiesz że spodziewasz się dziecka to dbaj o siebie.
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam podobną sytuacje, do 11tc, lekarze mnie uspokajali i mieli racje, wszystko jest super więc głowa do góry
![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja osobiscie jestem zdania, ze nawet starajaca sie kobieta nie powinna pic i palic bo w ciaze mozna zajsc w kazdej chwili staran. Ale to jest moj punkt widzenia a kazda starajaca sie badz ciezarna zrobi co bedzie chciala... Znam dziewczyne, ktorej lekarze kazali rzucic palenie bo USG pokazywalo, ze dziecko jest zbyt male jak na swoj wiek a ona powiedziala wprost, ze nie rzuci. Urodzila wczesniaka. Pozniej zaszla w druga ciaze i od poczatku powiedzieli, ze ma nie palic, ze wzgledu na to, ze pierwsze dziecko bylo wczesniakiem a ona ponownie oznajmila, ze nie rzuci i nie rzucila. Nikt nie ma na to wplywu. Prawo nie reguluje kwestii podtruwania plodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez rasta Czas edycji: 2013-02-13 o 09:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Ja mam dokładnie tak samo, dowiedziałam się w 8 tygodniu i to po zakrapianej imprezie. Do tej pory się martwie, a jestem teraz w 13 tygodniu.
Jestem w Anglii i w zeszły poniedziałek miałam pierwsze USG, dziecko ma 6.5cm i odjęli mi 4 dni, znaczy termin miał być 20 lipca, a teraz na 16. Wszystko jest w porządku, ale ten alkohol, który wypiłam zanim się dowiedziałam i ilość wypalonych papierosów zmywa mi sen z powiek. Dodatkowo mam straszne bóle głowy i czasem mroczki przed oczami, jestem osłabiona. Położna powiedziała, że te mroczki przed oczami mogą oznaczać, że łożysko się nie wykształciło. Już sama nie wiem co myśleć, nie wiem czemu ona mnie tak nastraszyła. Potem przeczytałam, że to może być oznaka anemii. W pierwszej ciąży uzupełniałam dietę żelazem. Teraz też biorę i do tego zamieniłam herbatę na bezkofeinową, ale pojawiły się straszne bóle głowy. Nie mogę się doczekać połówkowego usg. Staram się wyluzować, ale jest ciężko. Już nigdy alkoholu do ust nie wezmę, nie warto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- rasta, na pewno wszystko jest dobrze, nie zamartwiaj się już.. miałaś bardzo nieregularne cykle, nie ma więc sensu liczyć wieku ciąży z ostatniej miesiączki weź pod uwagę usg (najbardziej wiarygodnie poda wiek ciąży usg zrobione do 13 tc, potem dzieci rosną już różnie, indywidualnie) i tego się trzymaj pamiętaj, ze im późniejsze usg (w szczególności od 20 tc.) tym bardziej "przekłamuje" wiek ciąży, dzieci przecież nie rodzą się takie same wagowo i wymiarowo; |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
ja tylko dodam na pocieszenie, ze gdzieś kiedys slyszalam, ze jak sie o ciazy nic nie wie to takie uzywki nie zaszkodza
![]() ![]() gorzej gdybyś wiedziała i dalej balangowała ![]() ja znam bardzo duzo przypadków, kiedy kobieta piła czy paliła we wczesnej ciazy, bo zwyczajnie o niej nie miała pojęcia
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.