Na nic nie mam si³y - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2013-01-11, 20:38   #1
inna902
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Na nic nie mam si³y

Mam 19 lat, jestem w klasie maturalnej. Od tego roku szkolnego nie mogê siê na niczym skupiæ, a na nauce to ju¿ w ogóle. Chcê siê ogarn±æ, bo nied³ugo matura, ale nie wiem od czego zacz±æ.
Chodzi mianowicie o to, ¿e nie mam na nic si³y. Mog³abym tylko spaæ i je¶æ albo tylko spaæ. Gdy siadam do nauki, to po krótkim czasie mam potrzebê odpoczynku. Kiedy¶ tak nie mia³am. Ale z drugiej strony zauwa¿y³am te¿, ¿e najgorzej jest jesieni±... Gdy muszê ju¿ zapaliæ ¶wiat³o w pokoju, to koniec ze mn±, ju¿ klejê siê do ³ó¿ka, a np. w sobotê, gdy wstanê rano i zacznê siê uczyæ, to mogê to robiæ kilka godzin i nie mogê przestaæ
Wstajê do szko³y niestety ró¿nie... Dwa razy w tygodniu mam na 7 rano, wiêc muszê wstaæ o 5 rano, innym razem mam na 9.50, znowu innym mam na 8... Doje¿d¿am, wiêc muszê wstawaæ o wiele wcze¶niej. K³adê siê zazwyczaj o 22.30 niezale¿nie od tego, o której muszê wstaæ. Pomy¶la³am, ¿eby uregulowaæ swój sen, ale czy jest sens wstawaæ o 5 rano mimo ¿e mam prawie na 10?
Dzisiaj spa³am 9 godzin, posz³am na kilka lekcji do szko³y i jednak musia³am pój¶æ spaæ, bo nie mog³am funkcjonowaæ, wsta³am o 20 i znowu chce mi siê spaæ.
Czasami znowu ¶piê 6 godzin i jestem wyspana, a czasami mi tyle nie wystarczy. Nie mogê rozszyfrowaæ, ile godzin snu potrzebujê..
Wiem, ¿e przyczyn mo¿e byæ wiele. Ale staje siê to denerwuj±ce. Nie umiem siê skoncentrowaæ na nauce, gorzej mi idzie ogólnie z zapamiêtywaniem, koncentracj±, czasami czytam co¶ kilka razy a i tak muszê wróciæ, bo zapomnia³am, co przeczyta³am. Taka, jakby to okre¶liæ, zamu³a mnie ³apie.
Mam trochê niedowagi, zazwyczaj niskie ci¶nienie, ale szybkie têtno, które raczej wynika ze zdenerwowania podczas mierzenia ci¶nienia ;P Choæ miewam stany, w których czujê siê jakby s³abo, nogi jak z waty, trzês±ce siê rêce i serce wali mocno.
Unikam kawy, bo po niej drgaj± mi powieki i trzês± siê rêce. Przez pewien czas bra³am magnez, ale nie widzia³am ró¿nicy w moim samopoczuciu. Po jakim¶ czasie bra³am równie¿ ¿elazo, bo mia³am baaardzo d³ugi okres, by³am u lekarza i teraz wszystko z miesi±czkami jest ok.
Za bardzo nie wiem, jak sobie radziæ ju¿, co robiæ, ¿eby pod³apaæ trochê energii, ¿eby nie czuæ ci±g³ej potrzeby snu? Jak radzicie sobie z tak± ospa³o¶ci± jesieni±? Wydaje mi siê, ¿e najgorszy dla mnie jest w³a¶nie brak s³oñca, ale ja przecie¿ tego nie zmieniê.. Jak sobie pomóc?

Edytowane przez inna902
Czas edycji: 2013-01-11 o 20:40
inna902 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-11, 20:52   #2
Pudel123
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 455
Dot.: Na nic nie mam si³y

to mo¿e by tarczyca

Oprocz zwyk³ego zmeczenia :P

89,9->73,2

spinoholiczka

[COLOR="Gray"]thriatlon - finished!
Pudel123 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-11, 20:58   #3
Asji
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 763

Cytat:
Napisane przez inna902 Poka¿ wiadomo¶æ
Mam 19 lat, jestem w klasie maturalnej. Od tego roku szkolnego nie mogê siê na niczym skupiæ, a na nauce to ju¿ w ogóle. Chcê siê ogarn±æ, bo nied³ugo matura, ale nie wiem od czego zacz±æ.
Chodzi mianowicie o to, ¿e nie mam na nic si³y. Mog³abym tylko spaæ i je¶æ albo tylko spaæ. Gdy siadam do nauki, to po krótkim czasie mam potrzebê odpoczynku. Kiedy¶ tak nie mia³am. Ale z drugiej strony zauwa¿y³am te¿, ¿e najgorzej jest jesieni±... Gdy muszê ju¿ zapaliæ ¶wiat³o w pokoju, to koniec ze mn±, ju¿ klejê siê do ³ó¿ka, a np. w sobotê, gdy wstanê rano i zacznê siê uczyæ, to mogê to robiæ kilka godzin i nie mogê przestaæ
Wstajê do szko³y niestety ró¿nie... Dwa razy w tygodniu mam na 7 rano, wiêc muszê wstaæ o 5 rano, innym razem mam na 9.50, znowu innym mam na 8... Doje¿d¿am, wiêc muszê wstawaæ o wiele wcze¶niej. K³adê siê zazwyczaj o 22.30 niezale¿nie od tego, o której muszê wstaæ. Pomy¶la³am, ¿eby uregulowaæ swój sen, ale czy jest sens wstawaæ o 5 rano mimo ¿e mam prawie na 10?
Dzisiaj spa³am 9 godzin, posz³am na kilka lekcji do szko³y i jednak musia³am pój¶æ spaæ, bo nie mog³am funkcjonowaæ, wsta³am o 20 i znowu chce mi siê spaæ.
Czasami znowu ¶piê 6 godzin i jestem wyspana, a czasami mi tyle nie wystarczy. Nie mogê rozszyfrowaæ, ile godzin snu potrzebujê..
Wiem, ¿e przyczyn mo¿e byæ wiele. Ale staje siê to denerwuj±ce. Nie umiem siê skoncentrowaæ na nauce, gorzej mi idzie ogólnie z zapamiêtywaniem, koncentracj±, czasami czytam co¶ kilka razy a i tak muszê wróciæ, bo zapomnia³am, co przeczyta³am. Taka, jakby to okre¶liæ, zamu³a mnie ³apie.
Mam trochê niedowagi, zazwyczaj niskie ci¶nienie, ale szybkie têtno, które raczej wynika ze zdenerwowania podczas mierzenia ci¶nienia ;P Choæ miewam stany, w których czujê siê jakby s³abo, nogi jak z waty, trzês±ce siê rêce i serce wali mocno.
Unikam kawy, bo po niej drgaj± mi powieki i trzês± siê rêce. Przez pewien czas bra³am magnez, ale nie widzia³am ró¿nicy w moim samopoczuciu. Po jakim¶ czasie bra³am równie¿ ¿elazo, bo mia³am baaardzo d³ugi okres, by³am u lekarza i teraz wszystko z miesi±czkami jest ok.
Za bardzo nie wiem, jak sobie radziæ ju¿, co robiæ, ¿eby pod³apaæ trochê energii, ¿eby nie czuæ ci±g³ej potrzeby snu? Jak radzicie sobie z tak± ospa³o¶ci± jesieni±? Wydaje mi siê, ¿e najgorszy dla mnie jest w³a¶nie brak s³oñca, ale ja przecie¿ tego nie zmieniê.. Jak sobie pomóc?
Ja tez radzi³abym sprawdziæ tarczycê (utrzymuj±ce siê niskie ci¶nienie mo¿e byæ objawem niedoczynno¶ci, przy której senno¶æ i zmêczenie s± normalne). Drganie powiek to tak jakby brak magnezu, mo¿e bra³a¶ go zbyt krótko ¿eby zauwa¿yæ ró¿nicê?
Ewentualnie, mo¿e jeste¶ po prostu przemêczona nauk± do matury?
Asji jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-11, 21:25   #4
Disy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 90

Zrób podstawowe badania- mo¿e co¶ jest nie tak. Wietrzysz pomieszczenia w których siê uczysz? Przebywasz na ¶wie¿ym powietrzu? Uprawiasz jaki¶ sport? Dotlenienie organizmu+wysi³ek fizyczny mo¿e wiele pomóc
Polecam te¿ za¿ywanie witamin (wigor czy co¶ takiego).
I jeszcze jedno? Jak siê od¿ywiasz? Zdrowo? Regularnie? Ile posi³ków dziennie i jak one wygl±daj±?

Edytowane przez Disy
Czas edycji: 2013-01-11 o 21:27
Disy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-11, 21:34   #5
inna902
Raczkowanie

Pokój zawsze wietrzê, a na powietrzu przebywam i tak sporo, bo czekaj±c na busa po szkole zawsze idê siê gdzie¶ przej¶æ z godzinê, po szkole ju¿ u siebie raczej nie wychodzê nigdzie bo jestem zmarzluchem, ale mo¿e zacznê sobie robiæ jakie¶ spacerki faktycznie...
Nie, nie od¿ywiam siê regularnie, wiem, ¿e to niedobrze. Czêsto jest tak, ¿e swój pierwszy posi³ek jem dopiero o 15 (zdarza³o siê pó¼niej, ale to rzadko), czasami jem tylko rano jaki¶ serek albo bu³kê bez niczego, bo nienawidzê rano je¶æ. W szkole raczej nic nie jem, chyba ¿e kupiê sobie jak±¶ bu³kê. Gdy wracam do domu, jem normalnie obiad, kolacjê, co¶ przegryzam. W weekendy te¿ jem normalnie. Wagê mam ca³y czas tak± sam±, ostatnio nie mog³am nawet przytyæ, ale teraz skoczy³o mi 2kg, chyba po ¶wietach :p Chcia³abym zacz±æ je¶æ ¶niadania, ale mnie odrzuca, jak jestem zaspana i mam co¶ je¶æ, to mam takie jakby odruchy wymiotne..

Edytowane przez inna902
Czas edycji: 2013-01-11 o 21:41
Stary 2013-01-11, 21:52   #6
Disy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 90

Cytat:
Pokój zawsze wietrzê, a na powietrzu przebywam i tak sporo, bo czekaj±c na busa po szkole zawsze idê siê gdzie¶ przej¶æ z godzinê, po szkole ju¿ u siebie raczej nie wychodzê nigdzie bo jestem zmarzluchem, ale mo¿e zacznê sobie robiæ jakie¶ spacerki faktycznie...
Nie, nie od¿ywiam siê regularnie, wiem, ¿e to niedobrze. Czêsto jest tak, ¿e swój pierwszy posi³ek jem dopiero o 15 (zdarza³o siê pó¼niej, ale to rzadko), czasami jem tylko rano jaki¶ serek albo bu³kê bez niczego, bo nienawidzê rano je¶æ. W szkole raczej nic nie jem, chyba ¿e kupiê sobie jak±¶ bu³kê. Gdy wracam do domu, jem normalnie obiad, kolacjê, co¶ przegryzam. W weekendy te¿ jem normalnie. Wagê mam ca³y czas tak± sam±, ostatnio nie mog³am nawet przytyæ, ale teraz skoczy³o mi 2kg, chyba po ¶wietach :p Chcia³abym zacz±æ je¶æ ¶niadania, ale mnie odrzuca, jak jestem zaspana i mam co¶ je¶æ, to mam takie jakby odruchy wymiotne..
Sama sobie odpowiedzia³a¶ Fatalnie siê od¿ywiasz, nie dostarczasz regularnie organizmowi po¿ywienia, sam ten fakt jest zgubny, pomijaj±c to, ¿e te posi³ki powinny byæ zdrowe ( zw³aszcza, ¿e ten rok jest dla Ciebie stresuj±cy- tym bardziej potrzebujesz wiêkszej ilo¶ci witamin).
Od razu ca³ego ¶niadania nie zjesz- rozumiem, sama przez to przechodzi³am, zaczyna³am od po³owy kromki. Rozumiem te¿, ¿e wstaj±c co dzieñ o innych godzinach trudno je¶æ ¶niadanie raz o 5, nastêpnego dnia o 7- ja sobie radzi³am w ten sposób, ¿e jada³am w drodze do szko³y lub w szkole, gdy mia³am na wcze¶niejsz± godzinê. W szkole te¿ musisz co¶ je¶æ! Inaczej siê wykoñczysz, a Twoje problemy nie znikn±.
I objawy które opisa³a¶ s± normalne dla takiego g³odzenia siê, Twój organizm jest wykoñczony, nie dziwiê siê, ¿e jeste¶ senna.

Edytowane przez Disy
Czas edycji: 2013-01-11 o 21:54
Disy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-11, 21:53   #7
201607050913
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 561

Zbadaj sobie cukier koniecznie!
201607050913 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-01-11, 21:55   #8
aniser
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 042

Poza zmiana sposob odzywiania koniecznie zrob badania na tarczyce: tsh, ft3 i ft4. I napisz jakie masz wyniki
Stary 2013-01-12, 00:33   #9
Tindomerel_
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 215

Mam tak samo jak Ty, jeszcze facet mnie rzuci³ i jestem kompletnie rozbita, mam takie dni,¿e ca³y dzieñ nie wychodzê z ³ó¿ka, chêtnie bym poczyta³a co z tym zrobiæ.
Stary 2013-01-12, 12:38   #10
Verunka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 250

Autorko warto by³oby wziac jakis wzmacniacz np z ¿eñ szeniem typu bodymax, troche to dodaje energii. Poza tym mozesz miec stany depresyjne w okresie jesienno-zimowym... Z tym nie poradze co zrobc, tylko psycholog, psychiatra, ale zacznij od lekarza pierwszego kontaktu moze wpadnie na cos genialnego

Tindomerel a d³ugo sie juz ten stan utrzymuje? Jakies objawy jeszcze wskazuj±ce na depresje? Jesli tak - specjalista, jesli nie to tylko czas, naturalne ze czujesz siê smutna i rozbita - przezywasz strate i nie ma chyba sensu katowac organizmu i zmuszac do szybkiej regeneracji, wszystko w swoim tempie sie powinno unormowac. Pilnuj tylko zeby jesc w okreslonych porach nawet jesli nie jestes bardzo g³odna i zeby sie wysypiac, wychodzic na spacery.

Verunka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-12, 16:44   #11
aliani
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 558

Niestety nie dam Ci ¿adnych rad, a raczej do³±czê siê w pro¶bie o pomoc w rozwi±zaniu tego problemu. Twój post to dok³adnie to, o co sama chcia³am zapytaæ kiedy¶ na forum, ale z racji, ¿e wiele tu takich, to mi siê nawet nie chcia³o.

Te¿ doje¿d¿am do szko³y tzn. w moim przypadku na uczelniê (1-1,5 h) - w tym upatrujê wiêkszo¶æ przyczyn. Zazwyczaj wstajê o 5.30.Je¶li tylko nie zarwa³am nocy, to zawsze po skoñczeniu zajêæ mam du¿o energii, ale zanim dojadê do domu raz zimnym, raz nagrzanym poci±giem i autobusem, czasem jeszcze po czekaniu pó³ godziny na mrozie, to doje¿d¿am taka zmêczona i zziêbniêta, ¿e marzy mi siê tylko ³ó¿ko i bez godzinnego le¿enia pod ko³dr± (czasem 2 godziny drzemki) nie mogê funkcjonowaæ. Najefektywniejsza jestem w weekendy, bo nie trzeba nigdzie je¼dziæ. Tylko, ¿e ja w przeciwieñstwie do Ciebie, Autorko wolê pracowaæ i uczyæ siê w nocy.

W dodatku te¿ jestem szczup³a i od¿ywiam siê nieregularnie. Wstyd siê przyznaæ nie umiem gotowaæ i przy mojej energii zwyczajnie nie mam nawet si³y po przybyciu o 17 do swojego miasta robiæ zakupy i co¶ pichciæ - samo zrobienie zakupów mnie wystarczaj±co mêczy. Wiem, ¿e to bardzo, bardzo wa¿ny aspekt, ale nadal nie umiem sobie z tym poradziæ, bo jest to czasoch³onne i kosztuje trochê wysi³ku, a czas i energia, to w³a¶nie to, czego mi brak.

Kawy nie mogê piæ mimo, ¿e j± lubiê, ale strasznie ¼le siê po niej czujê, boli mnie ¿o³±dek, ju¿ wiele razy siê nadzia³am i nie próbujê wiêcej. Zastanawiam siê nad jak±¶ herbat± lub innymi suplementami, ale nie wiem, co jest do koñca odpowiednie do regularnego przyjmowania na wzrost energii.

Od siebie dodam jeszcze, ¿e od zawsze mam z³e kr±¿enie - ca³y czas mam zimne rêce i stopy, nie wiem na co to ma wp³yw, ale na pewno na to, ¿e jestem zmarzluchem. Je¿eli pomieszczenie, w którym przebywam jest zimne, nie ma szans, ¿ebym w ogóle wysz³a spod koca i co¶ dzia³a³a w mieszkaniu.

Ci¶nienie te¿ mam dosyæ niskie, ale jeszcze chyba ³apie siê w normie. Tarczycê bada³am, bo mi wielokrotnie sugerowano.

B³agam dorad¼cie jaki¶ ¶rodek. Chcia³am od przysz³ego semestru dawaæ korepetycje, lub pój¶æ do pracy dorywczej, bo pieniêdzy te¿ mi brakuje, ale przy obecnym trybie i jako¶ci ¿ycia jest to dla mnie nieosi±galne. Czujê siê jak leñ, bo jak mam czas na naukê, to jej nie wykorzystujê. ¯ebym jeszcze widywa³a siê ze znajomymi, to by by³o zrozumia³e, ale ¿yjê, jak pustelnik i nic z tego nie mam.
aliani jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 16:51   #12
201607040946
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 20 500

To pomy¶l, ¿e ty masz dopiero 19 lat, ja jestem o 9 lat starsza i wci±¿ siê tak czujê
201607040946 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-12, 18:05   #13
martini±tko
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 166

Mo¿liwe przyczyny wg mnie: niedobór magnezu lub/i depresja.

Przy tak wyczerpuj±cym trybie ¿ycia i braku pe³nowarto¶ciowego od¿ywiania, Twoje niedobory magnezu s± ogromne. Organizm reaguje w³a¶nie zmêczeniem, problemami z koncentracj±, zaburzeniami rytmu serca, uczuciem zimna, depresj±. Depresja powoduje problemy ze snem i od¿ywianiem. Musisz zacz±æ dobrze siê od¿ywiaæ. Je¶æ du¿o pestek dyni, muesli, orzechów, kakao, pieczywo wy³±cznie pe³noziarniste. Codziennie za¿ywaj suplementy magnezu, minimum 300Mg jonów magnezu. Uwaga - ilo¶æ zwi±zku magnezu w jednej tabletce suplementu to nie to samo co ilo¶æ jonów magnezu, tych w jednej tabletce jest w zale¿no¶ci od produktu, 20-50Mg, wiêc tabletek trzeba za¿yæ min. 6 dziennie. Nic dziwnego, ¿e za¿ywaj±c po jednej tabletce od czasu do czasu nie odczu³a¶ ¿adnych skutków. http://www.nerwica.vegie.pl/niedobor_magnezu.html
martini±tko jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-12, 18:58   #14
jaksy
Zasiedzenie

Wiadomo¶ci: 5 625

Przechodzi³am przez to samo w klasie maturalnej, potem problem powraca³ co jaki¶ czas na studiach. Nie wiem czy masz to samo, bo przyczyn mo¿e byæ wiele. U mnie by³ ni± ogromny stres. Stres powodowa³ (i do dzi¶ czasem powoduje), ¿e odczuwa³am nieograniczon± senno¶æ. Przesypia³am wiele godzin i nigdy nie budzi³am siê wyspana. W stresuj±cej sytuacji potrafiê w ci±gu kilku minut poczuæ ¿e jestem ¶pi±ca i po prostu zasn±æ. W stresie nie mogê te¿ nic prze³kn±æ, wiêc chudnê na potêgê, organizm siê os³abia i ko³o siê zamyka. Tak jak pisz± dziewczyny, warto zadbaæ o to co siê je. Nie trzeba po¶wiêcaæ wiele czasu na gotowanie (ja tego nie robiê), wystarczy ju¿ kupowaæ pe³nowarto¶ciowe produkty. Gdy nie mo¿emy zje¶æ ¶niadania (ja nie prze³knê jednej kromki gdy muszê rano wyj¶æ z domu), je¶æ co¶ co "³atwo wchodzi" (zdrow± owsiankê np), albo zabieraæ ze sob± i zje¶æ gdy np po godzinie zg³odniejemy. Zadbaæ o odpowiedni poziom magnezu (ja akurat ³ykam w tabletkach bo miewam bolesne skurcze miê¶ni, ale mo¿na te¿ np piæ wodê wysokozmineralizowan±), bo ³agodzi stres.
Inna sprawa, to po prostu przesypianie problemów. Stawiaj im czo³a. Motywuj siê, my¶l o efektach a nie o tym jak ciê¿ko bêdzie je osi±gn±æ, powtarzaj sobie ¿e dasz radê. Spisuj na kartce rzeczy do za³atwienia, wówczas widzisz je realnie, a nie jako wyolbrzymion± masê. Skre¶laj systematycznie z kartki to co zrobi³a¶, a od razu zauwa¿ysz efekty. Nie odk³adaj rzeczy w nieskoñczono¶æ, bo ci siê nawarstwi±.
To wszystko mi pomog³o.
Poza tym zrób oczywi¶cie badania, bo przyczyna mo¿e le¿eæ te¿ gdzie indziej.
Stary 2013-01-12, 21:40   #15
aska8999
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 562

Idz do lekarza rodzinnego. powiedz jak sie czujesz, ze ciagle spisz, masz niskie cisnienie, wysokie tetno. Moze masz anemie?

Ale musze powiedziec, ze mam podobnie jak ty. Najlepsza rada to sport. Moze zapisz sie na jakis aerobic, taniec, plywanie? To poprawi twoja wydolnosc krazeniowa, moze bedziesz miala pozniej nizsze tetno, troche wyzsze cisnienie. Do tego tak jak kolezanka wyzej pisala, sennosc moze byc obrona na stres. A sport tez pozwala sie odstresowac.
aska8999 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 22:50   #16
Synkopa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 463

jeeej mam podobnie.

Z pewn± ró¿nica, o której te¿ ju¿ kto¶ mówi³ - uwielbiam (noo, mo¿e nie uwielbiam, ale jakkolwiek preferujê) uczyæ siê w nocy.

Nie potrafiê wcze¶niej. Nie potrafiê i tyle. Nic mi nie wchodzi do g³owy, czytam milion razy i nie rozumiem. Robiê co¶ milion razy i mi nie wychodzi. Najwcze¶niejsza pora do nauki -22.

Dlatego chodzê spaæ NIE WCZE¦NIEJ ni¿ o pó³nocy. A zazwyczaj o 1 -2. Jak jest ciê¿szy okres - w pobli¿u sesji/sama sesja to nawet 3-4.

Wstajê - ró¿nie. Najwcze¶niej o 5.30.
Kiedy mam wolne - oko³o 10-11.

Naprawdê przeogromnie chcia³abym uregulowaæ mój tryb ¿ycia, ale nie jest to mo¿liwe w obecnych warunkach.
Wyje¿d¿am rano, wracam pó¼no w nocy, albo w ogóle nie wracam - dopiero na drugi dzieñ w nocy.
Wiêc nawet jak ten jeden dzieñ w tygodniu mam krócej zajêcia, to czasu wolnego po po³udniu nie potrafiê zagospodarowaæ i si±¶æ i siê uczyæ, ¿eby i¶æ spaæ wcze¶niej.

Taki tryb ¿ycia mam ju¿ 6 rok (rano wyje¿d¿am, wracam bardzo pó¼no), wiêc si³± rzeczy organizm i mózg przyzwyczai³ siê i najbardziej efektywnie uczê siê pó¼no w nocy.
Co dla t¿-ta nie pojête - wolê uczyæ siê do 3-4 a¿ siê nauczê i rano spaæ do ostatniej mo¿liwej chwili, ni¿ po³o¿yæ siê wcze¶niej i wstaæ wcze¶niej ¿eby siê pouczyæ - nic mi rano nie wejdzie do g³owy. Nic. Jestem muzykiem, a o godzinie 7.30 nuty s± dla mnie czarn± magi±.

Oczywi¶cie wieczne otêpienie, absolutny brak si³, przemêczenie, niewyspanie. Jadam te¿ oczywi¶cie nieregularnie. W klasie maturalnej mia³am anemiê, spad³am z wagi 10 kg i to w okresie po¶wi±tecznym
oczywi¶cie ¿elazo, magnez itd. Efekty nieciekawe.
W sesji znajomi wspomagaj± siê energetykami na potêgê - mnie one absolutnie nic nie robi± Podobnie jak kawa.
Dodam, ¿e ci¶nienie (sprawdza³am kiedy¶ w jakiej¶ tabeli) mam takie jak powinien mieæ noworodek :P
Synkopa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-12, 22:57   #17
Kiciaaaa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 425

Cytat:
Polecam Ci, ¿eby¶ posz³a do lekarza internisty, który ju¿ bêdzie wiedzia³ co zbadaæ i przepisaæ Ci ¿eby¶ poczu³a siê jak nowa.

Czasem wystarczy zrobiæ morfologie i elektrolity i wszystko wychodzi jak na d³oni. Byæ mo¿e masz anemie z niedoboru albo zaburzenia w gospodarce wapniowo-fosforanowej - i magnez wtedy nie pomo¿e. Nie ma co strzelaæ. Id¼ i po tygodniu bêdziesz wiedzia³a co i jak, a z planem lepiej Ci siê bêdzie ogarn±æ. Powodzenia
Kiciaaaa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-01-13, 00:25   #18
inna902
Raczkowanie

Za¿ywa³am magnez regularnie w tabletkach, wg ulotki, nie pamiêtam przez jaki okres czasu, ale wiêcej ni¿ miesi±c na pewno. Potem jako¶ w pa¼dzierniku zaczê³a mi siê miesi±czka, która trwa³a prawie 4 tygodnie, zg³upia³am, ju¿ nie wiedzia³am od czego to, odstawi³am magnez choæ pewnie ¿adnego nie by³o z tym zwi±zku, a jeszcze wcze¶niej by³am u gin., która mi co¶ tam przepisa³a, kaza³a braæ ¿elazo i je¿eli jeszcze raz siê co¶ takiego stanie to mam siê zg³osiæ. Ale ju¿ jest dobrze i nic mi siê nie przed³u¿a.
Bra³am ¿elazo, by³am os³abiona po tym d³ugim okresie i w jego trakcie, nie ukrywam, ale potem ju¿ by³o ze mn± ok.

Czasami mam jeszcze tak, ¿e czujê siê s³abo np. gdy sobie siedzê po prostu i mam wtedy potrzebê zje¶æ co¶ s³odkiego, wtedy jest lepiej, a moze to tylko moje wra¿enie...Chyba faktycznie jak minie za tydzieñ mój studniówkowy sza³, to wybiorê siê do lekarza.

Nie ukrywam, w szkole nie jest ró¿owo, bardzo siê wszystkim przejmujê, szczególnie jedn± lekcj± - choæ nie ma tak naprawdê czym - to zawsze przed ni± okropnie boli mnie brzuch, nie do wytrzymania. Jestem trochê takim k³êbkiem nerwów, ¿yjê w stresie, nie mam powodów do zmartwieñ, bo radzê sobie w szkole ca³kiem nie¼le, ale odpowiadanie, czytanie pracy domowej czy co¶ w tym stylu to dla mnie mordêga, zacinam siê, trzêsie mi sie g³os i takie tam. Próbujê z tym walczyæ, z tym stresem, przezwycie¿aæ go, ale bywa ró¿nie. I tylko przez to martwiê siê o matury.. 'Stresujê siê tym, ¿e siê zestresujê'. :/

Jak sobie tak wszystko to wypisa³am ,to widzê ¿e strasznie du¿o rzeczy wysz³o na jaw i teraz dochodzê do wniosku, ¿e strasznie siê zaniedbujê, muszê wrzuciæ na luuuz, muszê... Wszystkiego po trochu i cz³owiek ju¿ nie nad±¿a, nie daje rady.
Dziêkujê Wam za wszystkie rady, na pewno wezmê je sobie do serca.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:14.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.