![]() |
#4531 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Dot.: Polecamy - odradzamy :)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | |||||||
Zakorzenienie
|
nie spodziewałam się tak złego odbioru mojego posta, chyba słowo pisane brzmi inaczej niż mówione, bo albo wy nie zrozumiałyście mnie albo ja się źle wyraziłam, albo wy też macie podobne podejście do dzieci co wspomniana rodzina.
Może spróbuję się obronić, chociaż nie wiem czy po tak licznym ataku mi się to uda. Cytat:
Cytat:
Jak wcześniej wspomniałam moje dziecko nie ma dużo zabawek, w oczach tamtej matki ma dużo, bo dla niej 10 sztuk to już dużo. Z reguły tak jest, że jak ktoś nie miał w dzieciństwie zbyt dużo to swoim dzieciom chce dać jak najwięcej. Jeśli ty masz inne podejście to współczuję. Cytat:
Moje dziecko też bało się odciągania kataru, o dziwo po tłumaczeniach, pokazywaniu jak mama sobie tez tak robi, zabawie z lalkami, zgodziło się i pozwoliło sobie odciągnąć. Cytat:
Pracuję z nią więc wiem ile zarabia ale nie o zarobki chodzi. Jeśli rodzice wolą wydać na alkohol albo zioło zamiast na drobnostkę dla dziecka to chyba coś jest nie tak, dla mnie to patologia. Cytat:
Cytat:
Ja wolę sobie czegoś odmówić i dać dziecku jakaś drobnostkę. Cytat:
Może czytając mojego posta miałyście z góry złe do mnie podejście, może ja się źle wyraziłam bo nie wierzę, że aż tyle osób nie widzi nic złego w tym co napisałam. |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
myślę, ze w tym wieku tłumaczenie konsekwencji nie wyczyszczenia (zapalenie ucha np) czy demonstrowanie na modelu typu lalka..trafiło by do ich świadomości i na pewno wpłyneło na ich nastawienie do tej czynności Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2013-01-11 o 14:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4534 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo jak to możliwe żeby dziecko zasypiało z mamą siedzącą obok i to przy lampce nocnej, że przecież nalezy siłą zmuszać dziecko do drzemki w ciągu dnia, nawet jak nie chce to ma leżeć w łóżku (moja już czasami jak nie chce to nie spi). I jak to możliwe że dwulatek nie robi jeszcze do nocnika. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4535 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A powiedz mi, co Ty byś zrobiła, gdyby jednak tłumaczenie do Twojego dziecka nie trafiło, i nie ma czasu czekać, aż zrozumie, bo chore jest tu i teraz. Jestem bardzo ciekawa. Cytat:
I dodam, tak dla jasności, że moje dziecko w wieku 3,5 roku zasypia ze mną, a od 1-ej w nocy śpi z nami w łóżku, więc nie mam (przynajmniej w tej kwestii) podobnego podejścia, ale tak, inhalowałam na siłę 16-miesięczne dziecko, mając do wyboru w zastępstwie antybiotyk, zastrzyk lub szpital. I tak, próbowałam je oswoić, inhalowali się wszyscy, można się było inhalatorem pobawić, tłumaczyłam, jednak jakoś to wszystko mojego dziecka nie przekonało ![]()
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2013-01-11 o 14:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I nie wygląda na zastraszoną, po prostu na wszelki wypadek nie chce sprawdzić czy mówię poważnie czy też nie. Cytat:
![]() Cytat:
Innego podejścia niż twoje? Ja nie miałam przez całe dzieciństwo nawet 1/3 z tych zabawek co ma moja 2 letnia córka, ale tak, uważam że nadmiar psuje, uczy nie szanować i też kupuję dziecku zabawki tylko z konkretnych okazji, staram się by ich ilość była ograniczona a zabawki dobrane z sensem. Znam wiele dzieci, których pokoje zawalone są zabawkami a dzieci je psują albo ciskają w kont i nudzą się. Bo nadmiar szkodzi i to nie jest żadne specjalnie nowe odkrycie. Rozsądek i umiar należy zachować we wszystkim. Cytat:
Cytat:
W tym miesiącu nie kupiłam dziecku żadnej zabawki ale sobie krem, podkład, szampon do włosów, 2 żele pod prysznic, cienie do powiek i 2 pary majtek - rany, ale ze mnie patologia... przecież mogłam coś kupić dziecku. Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
![]() |
#4537 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moje dziecko jakoś jak mu wszystko spokojnie wytłumaczę i pokażę, przedstawię w zabawie jest w stanie wszystko dać sobie zrobić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4538 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Mloda ma nieco ponad póltora roku i chowam jej część zabawek,po jakimś czasie wymieniam i tak w kółko. Nigdy nie bawi się wszystkim na raz,za to chętnie rozwala wszystko ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
dodam tylko,ze nie jestem zwolenniczką straszenia dziecka ,to,ze straszenie działa jest oczywiste,ale uwazam,ze zawsze - podkreslam,-zawsze ![]() ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2013-01-11 o 21:13 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4539 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Moja córa źle zareagowała na antybiotyk, konieczne były zastrzyki. To był wrzesień br. - dobrze, że mieszkam tu gdzie ludzie normalni, bo gdy przychodziła pielęgniarka, to była histeria i płacz takie, że mops możnaby wzywać... Ja się córce wcale nie dziwiłam, ale też - nie było innego wyjścia. Wytłumacz wówczas 2,4 letniemu dziecku, że musi mieć zastrzyki dla zdrowia ![]() Mało tego - niespełna miesiąc potem musiała w szpitalu mieć wykonanych kilka badań, w tym - w ciągu jednego dnia kilkukrotne pobranie krwi. Mała siedziała na kolanach u taty, ja trzymałam, trzymała pielęgniarka a druga pobierała krew. I niestety znów ogromny, ogromny płacz - mimo, iż w wieku 2 lat dawała sobie krew pobrać z takim spokojem, że pielęgniarki zaliczały opad szczeny ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4540 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: I skoro nie wiesz, co byś zrobiła w takiej sytuacji, bo w niej nie byłaś, to może nie rzucaj tak lekko oskarżeniami na prawo i na lewo, bo źle to wygląda. No to ciesz się, i pamiętaj, że Twoje dziecko nie jest jeszcze dorosłe i nie jedno wyzwanie przed Tobą. Dzieci bardzo się zmieniają z wiekiem. Więc na razie da sobie wszystko zrobić, może tak zostać, może zmienić się o 180 stopni. Są rzeczy, które odpuścić można i trzeba, są takie, które ważą o zdrowiu i życiu. A tak BTW, ile lat ma twoje dziecko? Cytat:
Nie napisałam, że robienie siłą inhalacji jest dobrą metodą, ale w tamtym momencie było jedyną skuteczną, a ja tej skuteczności potrzebowałam już. Napisz mi, co miałam zrobić.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2013-01-11 o 21:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4541 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Na szczęście do 3 nie doliczyła, bo nie wiem co by się wtedy stało. Chyba sama bym wstała i matce przyłożyła." Cytat:
Ja napisałam , że moje dziecko nie ma dużo zabawek, że w oczach tamtej matki to jest dużo. Poza tym ty kupujesz swojemu zabawki a oni nie kupują, dziecko ma to co dostanie od obcych bo rodzice nawet na urodziny nic jej nie kupią. Więc nie wylatuj mi tu z rozsądkiem i umiarem tylko najpierw wczytaj się dobrze w tekst. Cytat:
Cytat:
Razem z nią pracuję, robię przelewy za wypłaty więc wiem ile zarabia. Podkreśliłam, że tu nie chodzi o to kto ile ma pieniędzy tylko o fakt że rodzice wolą przyćpać niż dziecku kupić np. majtki. Poza tym widzę i słyszę jak się chwalą, jak to sobie pochlali, popalili i zabalowali a dziecko chodzi w podartych rajstopach po 3 już dziecku z rzędu. Więc trochę zluzuj z tym dziwieniem się. Cytat:
Cytat:
Ty twierdzisz, że prowadzą do nikąd. U mnie te metody doprowadziły do tego, że teraz dziecko chętnie je samo razem z nami przy stole. Cytat:
I znowu źle przeczytałaś. Kupujesz jednak prezent a nie czekasz aż dostanie od obcych. Poza tym nie balujesz chyba 2 razy w tygodniu? Cytat:
Skoro uważasz, że normalni ludzie pozwalają dziecku płakać przez godzinę, zmuszają do spania (leżenia) półtorej godziny w dzień w łóżku bo muszą odsapnąć, nie zmieniają pieluchy gdy jest kupa, dają słodycze zamiast porządnego posiłku i wolą zachlać pałę niż kupić dziecku rajstopy to albo jesteś taką samą wspaniała mamą albo czepiasz się żeby się tylko czepiać. |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4543 | |||||||||
Zakorzenienie
|
QUOTE=stokrotka_to_ja;385 96349]tego nie pojmuję i uwazam za głupotę rodziców
tego tez nie pochwalam[/QUOTE] dziękuję, już myslałam, że jestem osamotniona w takim myśleniu. Cytat:
![]() moja córka nie ma zbyt dużo zabawek i też jak idzie gdzieś gdzie jest ich zatrzęsienie to jej się oczy świecą, ale ja nikomu nie wymawiam, że ma sklep z zabawkami. poza tym moja córka lubi jak jej czytam książki i ma ich chyba ze 30, po co mam je chować przecież nie wiem kiedy będzie miała ochotę jakąś przeczytać, z reguły codziennie przerabiamy przynajmniej 5 więc co miałabym jej jeszcze zostawić do zabawy misia i puzle a jak się zapyta gdzie sa klocki to mam powiedzieć że pobawi się nimi za miesiąc ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
twoja ironia jest w tej sytuacji nie na miejscu. Cytat:
Cytat:
I tak, bardzo się cieszę. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
napisałam na tym forum posta żeby jak to określiłam, wyżalić się i szczerze mówiąc liczyłam że może któraś mi podpowie co z tym zrobić zamiast mnie atakować |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Konto usunięte
|
Co na to Twoj maz, Twoi tescie? W koncu to ich rodzina, siostrzenica / wnuczka? Jak oni to odbieraja? Rozmawialas z nimi o tym?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 | ||||
Zakorzenienie
|
To Ty napisałaś, że "celowo nie doprowadziłabym swojego dziecka do tego żeby się zsikało ze strachu", a więc oni to zrobili - ja rozumiem to tak, że zrobili jej inhalację, żeby się zsikała. Bo nawet, gdy złapali ją z zaskoczenia i od razu inhalowali (czego nie pochwalam), to chyba ich celem nie było przestraszenie jej, żeby zrobiła siku, tylko inhalowanie, żeby wyzdrowiała?
Cytat:
I piszesz znowu dziwnie - zastraszali dziecko, że się zsikało - chcąc wykonać mu inhalację. Ja inaczej rozumiem zastraszanie. I tak, zastraszanie jest dla mnie złem. Cytat:
![]() Czytam z uwagą, staram się ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zgłoś do ośrodka pomocy społecznej, na policję. Poszukaj jeszcze w internecie, co możesz zrobić.
![]() ![]() |
![]() |
#4546 |
Zakorzenienie
|
andziat, to jest straszne, co opisujesz - i wierz mi, jeśli się chce, to rozumie się Twoje intencje, niezależnie od konkretnego zdania w danym temacie. Trafiłaś niestety na czas, kiedy na wizażu panuje walka, a raczej przepychanka z jednej strony i standardowe odpowiedzi z drugiej. W tym momencie skrytykowanie czyichś metod wychowawczych albo nawet jakiegoś konkretnego przypadku skutkuje mnóstwem odpowiedzi negatywnych w stosunku do krytykanta, niezależnie od tego co napisał. Chodzi o to, że są teraz na wizażu dziewczyny, które uważają, że każdy rodzic robi coś złego, tylko reszta się nie przyznaje i chcą bronić wszystkich, którzy popełniają błędy, zagalopowując się przy tym dosyć mocno, bo sama idea przyćmiewa im zdrowy rozsądek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jeszcze - staram się być jak najlepszą mamą, ale i tak popełniam błędy.
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2013-01-12 o 08:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4548 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że jakby andziat nie widziała innych złych rzeczy jakie robią córce, to nie patrzyłaby się też na te inhalacje przez pryzmat czegoś nieodpowiedniego, więc Ciebie taka sytuacja nie miałaby prawa spotkać, skoro starasz się być dobrą matką. Tamci rodzice zawalają na każdej płaszczyźnie, więc niepotrzebnie próbujesz się z nimi utożsamiać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do inhalacji -pisałam wczesniej -sa rzeczy,które trzeba zrobić nie wiemy jak było z tym siusianiem,odniosiłam się do tego co napisała Andziot
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdybym była świadkiem takich sytuacji przez tak długi czas (dziecko ma już ponad 3 lata) i to w rodzinie, to już dawno próbowałabym coś zrobić, pomóc, dziecku i rodzicom. andziat tak ubolewa nad tym dzieckiem, ale nic nie zrobiła, płakanie w internecie nic nie pomoże.
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Zakorzenienie
|
A co zrobić? Sprawa nie jest łatwa. W Polsce bardzo kiepsko rozwiązane są takie sytuacje, bo w żadnym wypadku taka rodzina nie zalicza się do patologii, gdyż u nas za największą patologię uznaje się brak pieniędzy i wtedy zabiera się dzieci do domów dziecka. Gdyby jeszcze pili w biały dzień to byłyby jakieś szanse na kuratora, ale ten zazwyczaj patrzy czy w domu czysto, czy dziecko nieposiniaczone i tyle.
Co mogłoby pomóc takiej rodzinie? Ja nie wiem. Z badań wynika, że nawet zła i skrzywiona więź z kimś bliskim jest lepsza dla mózgu i rozwoju dziecka niż brak więzi a to by właśnie czekało dziecko w dd. U nas łatwo się zabiera dzieciaki a potem robi się z nich jeszcze bardziej dysfunkcyjne niż w złych domach rodzinnych. Niestety. |
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie jeste zwolennikim metod siłowych, straszeniowych itd. ale są sytuacje, gdzie użycie siły jest niezbędne. Nie wyobrażam sobie tłumaczenie półroczniakowi, że odciąganie katarku jest potrzebne. A sciagnac trzeba ze by na pluca nie zeszlo. Tak samo jest z zastrzykami, inhalacją. Owszem tłumaczyć, tłumaczyć itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4553 | |||
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3859830 1]Co na to Twoj maz, Twoi tescie? W koncu to ich rodzina, siostrzenica / wnuczka? Jak oni to odbieraja? Rozmawialas z nimi o tym?[/QUOTE]
niestety mój mąż ma to w nosie, nie żyje za dobrze z siostrą, więc go to nie obchodzi. Teściowa częściowo popiera zachowania córki, ale tez nie chce się wtrącać. Teścia nie mam. Cała rodzina jest taka, że swoich problemów nie widzą lub "zamiatają je pod dywan", nikt się nie wtrąca, natomiast innych uwielbiają pouczać i krytykować, zamiast np. pomóc lub spokojnie porozmawiać i dać dobrą radę. Sprawa jest ciężka i nie ma jej jak ugryźć bo rodzice mimo delikatnych rozmów twierdzą, że nie robią nic złego i uważają się za świetnych rodziców, śmiejąc się z innych. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4554 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To że zostawia płaczące dziecko to sama się z tobą zgodzę że to chore. Ale to, że jak dziecko np psoci i liczy do 3 to już nie bardzo przyznam rację. Sama tak robię jak mnie synek nie słucha w poważnych sprawach typu nie mogę mu czegoś dać np. lekarstw, patelni albo po prostu broi. Mówię że liczę do 3 i przy 2 się uspokaja bo mówię, że "licze do 3 jak nie przestaniesz np bić kota to zaniosę cię do pokoju" Nie widzę w tym nic tak bardzo złego. Zamiast tego lepiej by było jakbym mu w tyłek dała? ![]() Tak samo z chowaniem zabawek. Moje dziecko ma ich dużo i już nie wie czym się bawić. Chowam mu to czym najmniej się interesuje plus to co czasem się tym zabawi dłużej niż 10 minut. Po jakimś czasie wyjmuję i na nowo się bawi z radością. Nie widzę w tym nic złego ![]() Inhalacje.. jeśli były bardzo potrzebne a dziecko za nic w świecie ich nie chciało a chodziło o jego zdrowie to pewnie zrobiłabym podobnie. Ile to razy musiałam go trzymać na siłę płaczącego bo miał mocno chore oczka i nie chciał za nic w świecie dać sobie wkropić do oczka kropelek. Co miałam zrobić? Dać sobie spokój? ok nie chce to nie, jego oczy, to on będzie cierpiał- tak miałam powiedzieć? Dla jego zdrowia trzymałam go mocno, wijącego się, wrzeszczącego po to żeby mu wkropić. Aha i ma dużo zabawek nie dlatego że ja mu tyle nakupowałam tylko dostaje od mojej rodziny na różne okazje. Jeśli ja coś ciekawego wypatrzę to mu kupuję. DLa ciebie wszystko co robią to robią źle. Ty pewnie wychowujesz swoje dziecko bezstresowo, może dlatego nic ci się nie podoba? Edytowane przez kinia656 Czas edycji: 2013-01-12 o 17:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny uwielbiałam czytać ten wątek bo nie raz znalazłam fajny pomysł na zabawkę czy coś innego. Ale od paru dnia jak się rozpisujecie o książce i innych rzeczach to po prostu zaczyna być męczącę i nic nie wnosi. Dajcie sobie na luz i zmieńcie temat. Żeby nie być gołosłowna zapoczątku
![]() MOje dziecko pod choinkę dostało sporo zabawek i wszystkie w 100% trafione. Ale uwielbi i szczerze polecam http://allegro.pl/auto-jezdzik-cozy-...922825264.html
#4556 |
Zadomowienie
|
Lowczyni masz rację, wypowiadamy się nie na temat. Trzeba się przenieść do innego wątku :P czasem po prostu ponosi :P
Co do prezentu- przypomina mi te sklepowe samochody na zakupy dla dzieci xD |
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
szeryfcio
|
W samym liczeniu do 3 nie ma nic złego.
![]() Sama stosuję w wymagających tego sytuacjach (zaobserwowałam u jednej pani psycholog prowadzącej zajęcia z dziećmi) i bardzo dobrze działa, bez dodatkowej agresji czy nerwów z obu stron. ![]()
#4558 |
Zakorzenienie
|
Doczytujcie dokładnie, po doliczeniu do trzech dziecko dostawało lanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4559 |
Zakorzenienie
|
kinia może i przypomina ale na prawdę się sprawdza. Chodż prawdę mówiąc właśnie tego się spodziewałam, bo jak chodzimy bo bawalni to właśnie zawsze uwielbiała wsiadać do takiego samochodu i jeżdzić. Więc dostała taki pod choinkę. Dostałą jeszcze z tej samej firmy taki domek, i nim w sumie jest chyba jeszcze bardziej zachwycona, http://allegro.pl/show_item.php?item=2835867997 Zabawka dosyć droga ale Chrzestny się szarpnął
![]() Kolejna fajna zabawka to pociąg http://allegro.pl/show_item.php?item=2854558998. W paru językach, przyjemny odgłos, bardzo realistyczny, fajne wyjmowane zabawki, pastelowe kolory - warto ![]()
#4560 |
Zadomowienie
|
mój ma 2,5 roku także duży chłopak ale myślę że jakby dostał dom tylko bardziej zabudowany, coś takiego jak domki ogrodowe na placu zabaw dla dzieci to również byłby zachwycony, bo co nie złapie to mówi że dom robi
![]() ![]() ![]() Ale teraz to ma szał na puzzle, te duże. Ostatnio kupiłam mu domino obrazkowe z pojazdami budowlanymi bo jest fanem, przesyłka jeszcze nie doszła ale mam nadzieję że się ucieszy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:06.