62 część Zazdrośnic:D - Strona 161 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-12, 11:06   #4801
Jovisse
Zakorzenienie

Dot.: 62 część Zazdrośnic:D

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
a to faktycznie szybko. ale skoro sytuacja Was do tego zmusiła, to nie ma co rozmyślać co by było gdyby
No w zasadzie to było dość pilne, bo.... mieszkałam z byłym w kawalerce więc i tak podziwiam Go podziwiam za zaufanie do mnie i cierpliwość...

Cytat:
Napisane przez kasia0912 Pokaż wiadomość
Ja jestem zdania Jak facet chcę to oświadczy się nie zależnie od tego czy mieszka z dziewczyną czy nie.
Hmm... W jakiś sposób raczej troszkę zmienia, bo facet myśli "przecież ślub niewiele zmieni, jest dobrze jak jest i tak już razem mieszkamy" tak mi się wydaje, że to jednak opóźnia, albo utrudnia decyzję o ślubie czy oświadczynach...

Cytat:
Napisane przez Maalini Pokaż wiadomość
Czasem człowiek ma gorszy dzień i sobie jakieś smuty wkręca
Ważne, że jest i mam pewność, że bardzo mnie kocha A gdybyście widziały jak przejmuje się wystrojem mieszkania! Wszystko inne przyjdzie z czasem
I to jest właśnie pozytywne podejście!
Stary 2013-01-12, 11:06   #4802
kasia0912
Zakorzenienie

Peach chodziło,że jeśli facetowi zależy na zaręczynach, ślubie to oświadczy się. Jedni to robią przed zamieszkaniem inni po. Ale skoro chcą to,to zrobią. A jeśli facet zapiera się przed tym to nawet mieszkanie ze sobą kilka lat go do tego nie przekona

Jov to zleży do faceta bo np TŻ Peach oświadczył się jak zamieszkali ze sobą tak samo był z Simply Więc to zależy od tego jakie zdanie ma facet ogólnie o zaręczynach. Czy chcę ich czy są da niego zbędne.

Razem: 10.08.2016

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Edytowane przez kasia0912
Czas edycji: 2013-01-12 o 11:08
kasia0912 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:11   #4803
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
kasiu, zależy. mój powiedział, że nie chce się oswiadczać jak mieszkamy osobno. że nie wyobraża sobie, że po zaręczynach on mieszka u mamusi, a ja u swojej mamusi
nie wiem co o tym myśleć, ale poniekąd to rozumiem
każdy jest inny i ma swoje podejście. Ja tylko nie rozumiem.. przecież zaręczyny to nie jest ślub, żeby od razu zarabiać na siebie, mieć swój dom i tak dalej i tak dalej. To przecież tylko (albo aż ) deklaracja. No cóż
Stary 2013-01-12, 11:14   #4804
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jovisse Pokaż wiadomość
każdy jest inny i ma swoje podejście. Ja tylko nie rozumiem.. przecież zaręczyny to nie jest ślub, żeby od razu zarabiać na siebie, mieć swój dom i tak dalej i tak dalej. To przecież tylko (albo aż ) deklaracja. No cóż
To nie tylko deklaracja, ale także rozpoczęcie planowania ślubu i wielu facetów jednak chce mieć z czego na ten ślub odłozyć lub chce mieć pewność, że jest w stanie samodzielnie utrzymać swoją przyszłą żonę.

Zamówiłam sobie gorset pod sukienkę. Zobaczymy czy będzie pasował, ale był tani więc musialam.

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ----------

Ja jestem pewna, że u mnie zamieszkanie ze sobą nie oddaliłoby zaręczyn, bo TŻ najzwyczajniej tego chciał. Ale my jednak chcemy zamieszkac ze sobą po ślubie...
Stary 2013-01-12, 11:16   #4805
kasia0912
Zakorzenienie

Antii uwielbiam czytać Twoje posty Jesteś moja nadzieją,że można mieć na prawdę super faceta marnując tyle czasu na kretyna

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Stary 2013-01-12, 11:19   #4806
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Peach chodziło,że jeśli facetowi zależy na zaręczynach, ślubie to oświadczy się. Jedni to robią przed zamieszkaniem inni po. Ale skoro chcą to,to zrobią. A jeśli facet zapiera się przed tym to nawet mieszkanie ze sobą kilka lat go do tego nie przekona

Jov to zleży do faceta bo np TŻ Peach oświadczył się jak zamieszkali ze sobą tak samo był z Simply Więc to zależy od tego jakie zdanie ma facet ogólnie o zaręczynach. Czy chcę ich czy są da niego zbędne.
a to tak
chyba, że zobaczy jaka z jego dziewczyny jest wspaniała gospodyni, jak świetinie gotuje, piecze i natychmiaast zechce ja za żonę
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:20   #4807
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
Antii uwielbiam czytać Twoje posty Jesteś moja nadzieją,że można mieć na prawdę super faceta marnując tyle czasu na kretyna
Też takiego znajdziesz i będziesz sie zastanawiała co tak naprawdę widziałaś w swoim byłym.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 11:21   #4808
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antii89 Pokaż wiadomość
To nie tylko deklaracja, ale także rozpoczęcie planowania ślubu i wielu facetów jednak chce mieć z czego na ten ślub odłozyć lub chce mieć pewność, że jest w stanie samodzielnie utrzymać swoją przyszłą żonę.

Zamówiłam sobie gorset pod sukienkę. Zobaczymy czy będzie pasował, ale był tani więc musialam.
No tak, ale nikt nie powiedział, że już dzień po zaręczynach należy zacząć wszystko planować i wszystko mieć poukładane, jak ma wyglądać całe przyszłe życie. Myślę, że z czasem, spokojnie. Niektórzy są zaręczni pół roku, biorą ślub i wszystko mają poukładane, a inni po 3, 4 latach, bo sobie chcą to poukładać, ale jednocześnie są zadeklarowani, że chcą być razem i już.
A utrzymać swoją przyszłą żonę każdy będzie mógł już raczej dopiero po studiach jak będzie pracował, więc w takiej sytuacji każdy by się oświadczał dopiero po znalezieniu pracy, więc schodziłoby do 25 roku życia i śluby by się brało najwcześniej przed 30stką. A tak nie jest, bo wiele, wiele par zaręcza się podczas studiów

Zazdroszczę TŻ, mój najwyraźniej nie chce, skoro tak zwleka, a ja to zwalam na to, że mieszkamy razem, żeby mi było łatwiej Jestem żałosna

Edytowane przez Jovisse
Czas edycji: 2013-01-12 o 11:23
Jovisse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:21   #4809
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
a to tak
chyba, że zobaczy jaka z jego dziewczyny jest wspaniała gospodyni, jak świetinie gotuje, piecze i natychmiaast zechce ja za żonę
Ja tam swojego kuszę robiąc mu obiady, piekąc słodkości. Niech się nie może doczekać ślubu. Potem się zmienię w zołzę.

Zrobiłam własnie muffiny pinacolada z przepisu carmelki. Są oblędne.
Stary 2013-01-12, 11:23   #4810
kasia0912
Zakorzenienie

Peach no to lipa bo ja jestem średnią chyba

Antii Nie potrzebuję faceta żeby to widzieć oby

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Stary 2013-01-12, 11:24   #4811
Claris
Zakorzenienie

margueri serdeczne gratulacje )))

Cytat:
Ja indukcji mówię 3x Rewelacyjna sprawa, dużo zaoszczędzonego czasu, nie ma się co zastanawiać Tylko podobno warto zwrócić dokładną uwagę na wszystkie elementy płyty, czy wszystkie grzeją tak samo itp, bo podobno często są kruczki, oczywiście związane z ceną
właśnie na tak przemawia szczególnie oszczędność czasu. no i czystość takiej płyty/łatwość utrzymania w czystości.

Cytat:
o jaaa to już ten etap wybierzcie dobrze kontakty ja się nie zastanowilam dobrze i teraz mi brakuje kontaktow

jestem na tak mamy i jestem zadowolona
co do kontaktów, może masz w takim razie sugestie na co powinnam zwrócić uwagę? Gdzie brakuje Ci kontaktów?
A co z garkami do indukcji? drogie są? wodę na herbatę też na niej gotujecie czy w czajniku elektrycznym?
Claris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:24   #4812
Promyk03
Zakorzenienie

Peach no nie wiem czy to działa ja piekę gotuje i co NIC hahahaha

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Promyk03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:24   #4813
peach_passion
Zakorzenienie

antii, ma rację. faceci mają podejscie bardziej praktyczne niż romantyczne dla nich oświadczyny =ślub. kobiety myślą jeszcze o okresie narzeczeństwa, a faceci skoro się decydują, to pytają czy zostaniesz moją żoną, a nie narzeczoną
Stary 2013-01-12, 11:25   #4814
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
antii, ma rację. faceci mają podejscie bardziej praktyczne niż romantyczne dla nich oświadczyny =ślub. kobiety myślą jeszcze o okresie narzeczeństwa, a faceci skoro się decydują, to pytają czy zostaniesz moją żoną, a nie narzeczoną
zgadzam się coś musi w tym być

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2013-01-12, 11:25   #4815
Antii89
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale nikt nie powiedział, że już dzień po zaręczynach należy zacząć wszystko planować i wszystko mieć poukładane, jak ma wyglądać całe przyszłe życie. Myślę, że z czasem, spokojnie. Niektórzy są zaręczni pół roku, biorą ślub i wszystko mają poukładane, a inni po 3, 4 latach, bo sobie chcą to poukładać, ale jednocześnie są zadeklarowani, że chcą być razem i już.
A utrzymać swoją przyszłą żonę każdy będzie mógł już raczej dopiero po studiach jak będzie pracował, więc w takiej sytuacji każdy by się oświadczał dopiero po znalezieniu pracy, więc schodziłoby do 25 roku życia i śluby by się brało najwcześniej przed 30stką. A tak nie jest, bo wiele, wiele par zaręcza się podczas studiów

Zazdroszczę TŻ, mój najwyraźniej nie chce, skoro tak zwleka, a ja to zwalam na to, że mieszkamy razem, żeby mi było łatwiej Jestem żałosna
Podczas studiów można pracować, ja też jeszcze studiuję, a ślub planuję. Dla mnie jakoś zaręczyny są ściśle związane z planowaniem ślubu, jeśli nie moglibyśmy się pobrać czy chociażby wyznaczyć daty to chyba wolałabym z tymw szystkim poczekać.

A my od razu wzięliśmy się za organizację ślubu. Mielismy sobie niby dać czas na ochłonięcie po tych emocjach, ale mój TŻ od razu stworzył plan i wziął mnie na wycieczkę po restauracjach. Jaki to był fajny czas jak 1. raz tak "legalnie" mogłam mówić o slubie, moglismy planować jak to wszystko ma wyglądać... A teraz już bym chciała mieć wszystko zrobione, bo zupełnie nie mam na to wszystko czasu... Może po sesji coś ruszy.
Stary 2013-01-12, 11:30   #4816
Claris
Zakorzenienie

Cytat:
A my od razu wzięliśmy się za organizację ślubu. Mielismy sobie niby dać czas na ochłonięcie po tych emocjach, ale mój TŻ od razu stworzył plan i wziął mnie na wycieczkę po restauracjach. Jaki to był fajny czas jak 1. raz tak "legalnie" mogłam mówić o slubie, moglismy planować jak to wszystko ma wyglądać... A teraz już bym chciała mieć wszystko zrobione, bo zupełnie nie mam na to wszystko czasu... Może po sesji coś ruszy.
My się zaręczyliśmy jakoś koło 20 grudnia, a od nowego roku zaczęliśmy już konkretnie planować, tzn. szukać sali, zaklepywać termin, zespół, potem po targach kamerzystę i fotografa. A cała reszta to na luziku pamiętam 1. stycznia pojechaliśmy obejrzeć 1. salę bez żadnej zapowiedzi, bo strasznie byliśmy na nią napaleni, pomyśleliśmy a nuż i obudziliśmy gospodarza po sylwestrze, ale zajął się nami fachowo ostatecznie jednak jej nie wybraliśmy.

Edytowane przez Claris
Czas edycji: 2013-01-12 o 11:31
Stary 2013-01-12, 11:30   #4817
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tam swojego kuszę robiąc mu obiady, piekąc słodkości. Niech się nie może doczekać ślubu. Potem się zmienię w zołzę.
dobry plan!
Cytat:
Peach no to lipa bo ja jestem średnią chyba
ja też ale mój tż lubi gotować haha też sobie musisz znaleźć dobrego kucharza
Cytat:
Napisane przez Claris Pokaż wiadomość

co do kontaktów, może masz w takim razie sugestie na co powinnam zwrócić uwagę? Gdzie brakuje Ci kontaktów?
A co z garkami do indukcji? drogie są? wodę na herbatę też na niej gotujecie czy w czajniku elektrycznym?
w przedpokoju mi brakuje jednego . mamy jeden, ale przedpokój jest spory i jak odkurzamy to jest problem
w kuchni zawsze lepiej dać jeden więcej, bo jak przyjdzie coś gotować i idzie w ruch blender, mikser itd, to lepiej mieć dodatkowy kontakt
wodę w czajniku elektrycznym, a garnki mamy normalne
Cytat:
Napisane przez Promyk03 Pokaż wiadomość
za dobrze mu
Stary 2013-01-12, 11:31   #4818
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrakis Pokaż wiadomość
ja patrzac na zdjecie capri nie moge sie skoncentrowac na niczym innym niz bimbalki

Cytat:
Co sądzicie o kuchni indukcyjnej? Warto ją mieć? bo też muszę zdecydować
warto

Margueri, super! gratulacje!!! To kiedy ślubik?

Antii

Pokłóciłam się trochę z tżtem i wysprzątałam całą chatę, odkurzanie, podłogi, kurze, łazienka, kuchnia.... nic mi nie pomógł, nawet nie zapytał, czym jeszcze bardziej mnie wkurzył jestem zła i padam na ryjek
Stary 2013-01-12, 11:33   #4819
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

Cytat:
Rozumiem, kolejny etap związku. Chociaż nie uważam, by mieszkanie ze sobą po, a przed zaręczynami się jakoś różniło, to jednak wiadomo, że chodzi o pewną deklarację. No i zapewne po zamieszkaniu razem będzie mu jeszcze trudniej podjąć taką decyzję, no bo... przecież mieszkacie już razem i on w zasadzie niczego więcej nie potrzebuje...

Ja tam trochę żałuję, że tak szybko zamieszkałam z TŻ (chociaż nie miałam niestety innego wyjścia, sytuacja nas do tego zmusiła), bo myślę, że ominęło mnie trochę w związku z randkami i innymi takimi i właśnie obawiam się, że teraz jest tak, że mieszkamy razem i przecież jest dobrze... no ale, cóż.
Bądźmy cierpliwe
Cytat:
Napisane przez Maalini Pokaż wiadomość
Hej.

Gocia
doskonale Cię rozumiem. Mimo, że przeprowadzka tuż tuż, też mam cichą nadzieję, że zamieszkamy razem jako narzeczeni... Jakoś tak, nie wiem, ciężko to wyjaśnić, czuła bym się lepiej chyba Nie mam jakichś myśli, że mieszkanie z chłopakiem to coś złego, ale czasem boję się, że przez to, że będziemy żyć jak małżeństwo on odwlecze wszystko, no bo teoretycznie i tak nic ślub nie zmieni
Zdecydowaną większość czasu nie rozmyślam na ten temat, bo jest między nami cudownie, ale czasem zastanawiam się na co on czeka... Tydzień temu spotkałam kuzynkę M., która pogratulowała mi, bo wspomniał jej, że chciałby się ze mną ożenić w 2014 i chyba myślała, że się już zaręczyliśmy... Kurde na co on czeka.
No i właśnie tego się obawiam Że jak ze sobą zamieszkamy na stałe to plany zaręczynowe się rozjadą bo przecież i tak już będziemy razem mieszkać albo będą ważniejsze wydatki...

Cytat:
Ja jestem zdania Jak facet chcę to oświadczy się nie zależnie od tego czy mieszka z dziewczyną czy nie.
Zgadzam się z tym ale znam wiele par, których plany na zaręczyny i ślub po zamieszkaniu ze sobą znacznie się oddaliły. I chcę tego uniknąć.

Miałam iść dziś na kawę a potem piwo ale odpuszczam. Nie mam nastroju a tż się nie odzywa.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:33   #4820
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie na tak przemawia szczególnie oszczędność czasu. no i czystość takiej płyty/łatwość utrzymania w czystości.

Czystość zdecydowanie, ale czystość utrzymasz też na płycie elektrycznej
Garnki do indukcji już nie są takie drogie jak jeszcze ze 3 lata temu, mówiąc szczerze jak patrzyłam ostatnio to mają porównywalne ceny z porządnymi , normalnymi garnkami. Z resztą coraz więcej robią kompletów nadających się zarówno na zwykłe kuchnie, jak i na indukcje
A woda to jednak czajnik elektryczny

Cytat:
Właśnie też to odczuwam

Cytat:
Pewnie jest z tym sporo racji... I ciężko kobiecie zrozumieć rozumowanie faceta , stąd tyle niejasności i pretensji. Trzeba sobie chyba to co napisałaś wbić do łba

Cytat:
Podczas studiów można pracować, ja też jeszcze studiuję, a ślub planuję. Dla mnie jakoś zaręczyny są ściśle związane z planowaniem ślubu, jeśli nie moglibyśmy się pobrać czy chociażby wyznaczyć daty to chyba wolałabym z tymw szystkim poczekać.

Nie każde studia umożliwiają dodatkowo pracowanie Na naszych się np nie da pracować... Ale za to mam nadzieję, na brak problemów z pracą od razu po studiach, albo i już na 6 roku Z resztą z tego co wiem, to wesele będzie raczej organizowane przez rodziców, my raczej zbieramy na nasz gabinet i ewentualnie jakieś zaczątki na dom....
Stary 2013-01-12, 11:33   #4821
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
za dobrze mu
czyli mam przestać na próbę??

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2013-01-12, 11:34   #4822
kasia0912
Zakorzenienie

Peach wymagania "umiejętność gotowania- niezbędna" jakby z T wyszło to chyba umie bo od 7 lat sam mieszka

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Stary 2013-01-12, 11:41   #4823
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość

Pokłóciłam się trochę z tżtem i wysprzątałam całą chatę, odkurzanie, podłogi, kurze, łazienka, kuchnia.... nic mi nie pomógł, nawet nie zapytał, czym jeszcze bardziej mnie wkurzył jestem zła i padam na ryjek
o co sie pokłóciliście
Cytat:
czyli mam przestać na próbę??
niech zobaczy jak to jest bez pysznych obiadków
Cytat:
Peach wymagania "umiejętność gotowania- niezbędna" jakby z T wyszło to chyba umie bo od 7 lat sam mieszka
no nie wiem, sa tacy co się żywią fast foodami jak nikt nie ugotuje
a wymagania trzeba mieć

płyta indukcyjna, to nie to samo co elektryczna? w takim razie cofam wszytsko co napisałam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 11:43   #4824
Claris
Zakorzenienie

Jovisse wy jesteście przyszłymi lekarzami
Stary 2013-01-12, 11:45   #4825
kasia0912
Zakorzenienie

Peach chyba nie bo to i brzuch by miał ale zobaczymy
kurde chyba czas spisać je na kartce i odhaczać

Zaręczeni 1.09.2017

Ślubujemy 24.08.2018

Stary 2013-01-12, 11:46   #4826
Promyk03
Zakorzenienie

Cytat:
oniech zobaczy jak to jest bez pysznych obiadków
a wymagania trzeba mieć

ale jemu mama gotuje nie mieszkamy razem
chcielibyśmy w tym roku ale zobaczymy ja czasem mu pokazuje mój talent gotując jak jest u mnie i zaniosząc mu wypieki

Cieszę się życiem

książki :
2016- 31
2015- - 56

-14 kg
Stary 2013-01-12, 11:46   #4827
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
o co sie pokłóciliście

niech zobaczy jak to jest bez pysznych obiadków
a wymagania trzeba mieć

płyta indukcyjna, to nie to samo co elektryczna? w takim razie cofam wszytsko co napisałam
Kłótnie o sprzątanie to był nr 1 w moim poprzednim związku... Ciężka sprawa. Na szczęście aktualny TŻ chętnie sprząta i raczej nie mamy takich problemów.

Kuchnia indukcyjna to taka z jakimiś mikrocząsteczkami w tych płytach, i one przenikają z tej płyty do garnka, który też ma taki specjalny spód i woda, zamiast gotować się z 10 min, to gotuje się w 3
Stary 2013-01-12, 11:47   #4828
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Peach chyba nie bo to i brzuch by miał ale zobaczymy\
fakt
Stary 2013-01-12, 11:47   #4829
Jovisse
Zakorzenienie

Cytat:
Jovisse wy jesteście przyszłymi lekarzami
heh... przyszłymi lekarzami weterynarii jesteśmy
Stary 2013-01-12, 11:47   #4830
Stefannia
Wtajemniczenie

Dzień dobry,
kolega z którym pracowałam w pokoju na śląsku przyjjechał z żoną na weekend do Warszawy i idziemy na obiad razem. Strasznie się cieszę, nie widziałam go dwa lata

Naj, po prostu słabszy dzień Nie przejmuj się, niedługo znowu wpadniesz w rytm i bedzie super. I jesteś piekna i seksi. Wiem, bo widziałam i na zywo i na zdjęciach
Carmel, twoje obiady/kolacje wyglądają jak z restauracji
Motyl, jadłam z nugatem z orzechów makadamia. Są boskie
Margueri, gratuluję! Zazdroszczę oczywiście też jak przystało na żałośnice
Maja, ściskam mocno pomyśl, że czym więcej za Tobą, to mniej przed Tobą
Aleks, Ciebie też bardzo mocno ściskam.
Józia kochana, jesteś po prostu prawdziwą pasjonatką Może idź do salonu gier na symulatory
Capri, współczuję kłótni, ale przepraszam, bardziej mnie zainteresowało jak Ty to zrobiłaś że mas o 11:30 wszystko posprzątane. Ja włąśnie skończyłam jeść śniadanie

Cytat:
Zgadzam się całkowicie. I zaczynam myśleć, że jestem facetem. Dla mnie zaręczyny, to nie żaden krok do przodu w związku, tylko wstęp do ślubu, który jest tym krokiem.

Edytowane przez Stefannia
Czas edycji: 2013-01-12 o 11:49
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości