Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-12, 11:01   #571
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXI) - część VI

udało mi sie wcisnac butle, wypił 60ml troche powyciekało mu, butla MAM , jadł w leżaczku trzymajac sobie butelke, moze sie uda?

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość

jest coś ładnego dla dziewczynek?
hmm cos bylo ale nie patrzyłam bliżej co, chyba bluzki jakies ale chyba to piekne nie było, takie normalne ja spodnie kupowałam z mysla o raczkowaniu, wiec wzielam 4 pary
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:01   #572
buena
Wtajemniczenie

Heloł.
Dziś nocka nam minęła, jakby lepiej, niestety nie pamiętam ile było pobudek. Jestem w nocy całkowicie nie jażąca. Cieszę się, że nie muszę dawać butli, bo nie wiem jakbym to zrobiła.

Przypomniało mi się, co miałam napisać. Dep i Karolina pisałyście o tym, że dzieci są płaczliwe po wywoływanym porodzie...
Moja Kaja urodziła się przez poród wywoływany. Było to przed terminem i ani ona ani ja nie byłyśmy na to gotowe.
Kaja długo była bardzo płaczliwa/wrzeszcząca. Nie wiedziałam jaka była przyczyna, bo ani kolek nie miała, ani nic innego i tak w końcu zaczęłam po jakims czasie myśleć, że chyba poród mógł mieć wpływ na to jaka była. No chyba, że taki temperament.
Na szczęście poza tym była pogodnym dzieckiem, bo inaczej wykończyłabym się psychicznie.
Dobrze, że Nadia jest inna, bo byłoby mi ciężko.
No to tyle.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:12   #573
nadalka
Zakorzenienie

Ja w zasadzie poród miałam lekki ale z oxy. To oxy mógł mieć wpływ na zachowanie dziecka? Iga też długo dawała popalić...
Stary 2013-01-12, 11:17   #574
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Ja w zasadzie poród miałam lekki ale z oxy. To oxy mógł mieć wpływ na zachowanie dziecka? Iga też długo dawała popalić...
ja tez miałam oxy szkoda ze bez mojej wiedzy,a le nie miałam sil pytac co mi podają
Stary 2013-01-12, 11:17   #575
buena
Wtajemniczenie

A może i oxy jest temu winna. U mnie nie tylko to było podawane.
Ciekawe, czy są jakieś publikacje naukowe na ten temat, chętnie bym poczytała.

Edytowane przez buena
Czas edycji: 2013-01-12 o 11:25 Powód: literówka
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:26   #576
chce_byc_mama
Zakorzenienie

ja tez mialam oxy a dziec moj jak aniolek :P

hej
my wstalismy pol godziny temu
mala obudzila sie dwa razy w nocy na mleko za to zrehabilitowala sie bo obudzila sie o 9.30 :P

kupilam wczoraj 10kg cyckow z kurczaka

no a dzisiaj chcemy malowac kuchnie

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:27   #577
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość

kupilam wczoraj 10kg cyckow z kurczaka
po co Ci tyle?
Stary 2013-01-12, 11:40   #578
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
hehe u nas bicie też od dawna, ale dzisiaj to komicznie wyglądało jak ten dywan biła, z taką złością na twarzy
a poza tym ostatnio jak coś próbuje złapać a nie może to taki śmieszny ruch ręką robi - podnosi ją, wywija z otwartą dłonią tak jakby chciała pokazać komuś obok, żeby jej coś dał (nie wiem czy rozumiecie o jaki ruch chodzi) a potem w zgrabny sposób zawija rączkę z powrotem do łapania. Chyba muszę to nagrać. Wczoraj tak kilkanaście razy pod rząd zrobiła. Leżała koło małża i śmiałam się, że już ćwiczy ruch do "tata, wyskakuj z kasy!"

współczuje marudy

Cytat:
Najlepszego dla Leonka, a Poli dziś walnęło pół roku

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Heloł.
Dziś nocka nam minęła, jakby lepiej, niestety nie pamiętam ile było pobudek. Jestem w nocy całkowicie nie jażąca. Cieszę się, że nie muszę dawać butli, bo nie wiem jakbym to zrobiła.

Przypomniało mi się, co miałam napisać. Dep i Karolina pisałyście o tym, że dzieci są płaczliwe po wywoływanym porodzie...
Moja Kaja urodziła się przez poród wywoływany. Było to przed terminem i ani ona ani ja nie byłyśmy na to gotowe.
Kaja długo była bardzo płaczliwa/wrzeszcząca. Nie wiedziałam jaka była przyczyna, bo ani kolek nie miała, ani nic innego i tak w końcu zaczęłam po jakims czasie myśleć, że chyba poród mógł mieć wpływ na to jaka była. No chyba, że taki temperament.
Na szczęście poza tym była pogodnym dzieckiem, bo inaczej wykończyłabym się psychicznie.
Dobrze, że Nadia jest inna, bo byłoby mi ciężko.
No to tyle.
Temperament jest wrodzony( względnie stały zbiór zdeterminowanych biologicznie cech) chociaż niektórzy psycholodzy twierdzą, że środowisko może go trochę zmienić w ciągu życia. I jak tak sobie o tym myślę, to rzeczywiście poród wywoływany oxy może powodować rozchwianie dziecka- przecież też dostaje hormony, a układ nerwowy taki wrażliwy jeszcze ma. No i dla dziecka to może być za wysoki poziom pobudzenie- plus dodatkowy stres...
Generalnie dałoby się to z psychologicznego punktu widzenia uzasadnić, co do badań- to pojęcia nie mam czy jakieś były.

Młody zjadł 1/6 porcji kleiku ryżowego plus pierś i poszedł z tatą na spacer, a ja się mrożę.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:46   #579
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
po co Ci tyle?
bo mialam opcje kupic bardzo tanio ;P
normalnie w sklepie kg piersi kosztuje 7£, u ciapatego okolo 4.50£ ale nie lubie tych piersi bo sa jakies duze takie dziwne no nie :P
a ja kupilam za 3.50
to wzielam od razu 10kg, bo minimum bylo 5, a mowie za chwile bede znowu kupowac a ze mialam miejsce w zamrazalce to dawaj ze

Amelcia
Stary 2013-01-12, 11:54   #580
pumas
Zakorzenienie

Houserka, tego jestem pewna, bo tylko 2x w zyciu widzialam kogos, kto mial cokolwiek z tej firmy. Te rzeczy sa b trudno dostepne.

Witajcie znam kubka smoothies z kiwi. Jest prze kwasne ale ja takie uwielbiam.

Usypialam malucha 2,5 h. W koncu zasnela.
Nie pochwalilam sie wam, ze moje dziecie namietnie krzyczy mamaaa maaamaaa. Brzmi to bardzo komicznie, gdy mnie nie ma w pokoju a ona tak wola tz zazdrosny, ze nie wola tata wiadome, ze to tylko zlepek sylab ale milo!
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 13:15   #581
modnisia86
Zadomowienie

Ja też miałam oxy i bardzo trudny poród zakończony cc. A moja mała jest raczej aniołkiem zawsze jak znajomi przychodza to sie nadziwic nie mogą

Rehabilitacja w końcu daje efekty!!!!!!!!!!!! mała podnosi się wysoko na raczkach, pełza do tyłu i wokół własnej osi przewraca ładnie na boczki. I dziś pierwszy raz na brzuszek się obróciła. pani neurolog zadowolona z postępów. Dostaliśmy skierowanie na usg głowy żeby powtórzyć i jeszcze 5 tygodni rehabilitacji Może się wyrobie z ta rehabilitacja przed powrotem do pracy.
modnisia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 13:20   #582
agunia82
Zakorzenienie

Przyszły mi w końcu moje zakupy z C&A (dopiero teraz, bo koleś co paczki rozwoził nie zostawił awizo babka na poczcie stwierdziła, że od poniedziałku się za nich wezmą bo tak być nie może)
fajne te rzeczy, jestem bardzo zadowolona

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 13:28   #583
hanjah
Zakorzenienie

A do mnie przyszły zdjęcia Zamówiłam w środę wieczorem, w czwartek wysłali-spodziewałam się ich najwcześniej w poniedziałek
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:15   #584
Soleilka
Zakorzenienie

Hej

Wszystkiego najlepszego dla Poli

Ja też miałam poród z oxy. W ogóle bardzo długo męczyli Fabiego, bo 17 godzin... I też pierwsze 3 miesiące była katastrofa. Bardzo dużo płakał i miał ogromne kolki... Może to rzeczywiście skutek długiego i ciężkiego porodu?

---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Tak w ogóle całą noc nie spałam... Płakałam z bólu. Prawa pierś do był jeden wielki guz... Wybudzałam Fabiego co 1,5 godziny żeby mi pomógł, bo nie dawałam sobie rady Masowałam te guzy, ale jeszcze bardziej bolało... Na szczęście w większości już zeszły i oby nie wróciły

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:21   #585
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
fajne

Cytat:
hehe u nas bicie też od dawna, ale dzisiaj to komicznie wyglądało jak ten dywan biła, z taką złością na twarzy
a poza tym ostatnio jak coś próbuje złapać a nie może to taki śmieszny ruch ręką robi - podnosi ją, wywija z otwartą dłonią tak jakby chciała pokazać komuś obok, żeby jej coś dał (nie wiem czy rozumiecie o jaki ruch chodzi) a potem w zgrabny sposób zawija rączkę z powrotem do łapania. Chyba muszę to nagrać. Wczoraj tak kilkanaście razy pod rząd zrobiła. Leżała koło małża i śmiałam się, że już ćwiczy ruch do "tata, wyskakuj z kasy!"

współczuje marudy

Cytat:
hej

to jest szansa ,ze nie spotkasz osoby w tej samej bluzie. Co często się zdarza jak się kupuje w popularnych sklepach typu reserved lub hm..

Najlepszego dla Leonka, a Poli dziś walnęło pół roku

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

jest coś ładnego dla dziewczynek?
dla Poli

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość

Temperament jest wrodzony( względnie stały zbiór zdeterminowanych biologicznie cech) chociaż niektórzy psycholodzy twierdzą, że środowisko może go trochę zmienić w ciągu życia. I jak tak sobie o tym myślę, to rzeczywiście poród wywoływany oxy może powodować rozchwianie dziecka- przecież też dostaje hormony, a układ nerwowy taki wrażliwy jeszcze ma. No i dla dziecka to może być za wysoki poziom pobudzenie- plus dodatkowy stres...
Generalnie dałoby się to z psychologicznego punktu widzenia uzasadnić, co do badań- to pojęcia nie mam czy jakieś były.

Młody zjadł 1/6 porcji kleiku ryżowego plus pierś i poszedł z tatą na spacer, a ja się mrożę.
Sorki ale jak dla mnie bzdura na kółkach Ja miałam pierwsze wywoływanie porodu w poniedziałek - oxy, wtorek, środa, czwartek - zastrzyk. Czwartek - oxy. Piątek urodziłam - też z pomocą oxy. Mój syn jest bardzo grzeczny, w ogóle prawie nie płacze. Nie miał kolek. Awantury z ostrym rykiem to mogę policzyć na palcach jednej ręki.

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:24   #586
phdwao
Zakorzenienie

mnie sie wydaje ż eporód z oxy nie ma nic do tego czy dziecko jest rozdarte czy nie
Stary 2013-01-12, 14:28   #587
wvictoria
Wtajemniczenie

Cytat:
mnie sie wydaje ż eporód z oxy nie ma nic do tego czy dziecko jest rozdarte czy nie
Też tak uważam
Moja mama oba porody miała z oxy i mówi, że i ja i brat byliśmy bardzo grzeczni - mało płakaliśmy, nie było kolek ani innych problemów. Ja bym się związku z czym innym dopatrywała

http://fajnamama.pl/suwaczki/kjxyg8y.png
wvictoria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:29   #588
houserka
Rozeznanie

Cytat:
tez miałam oxy, Pole jak wyciągali to nawet nie zapłakała, dopiero jak ją mierzyli. a czy to miało wpływ na jej zachowanie teraz to nie mam pojęcia. Nie jest ani grzeczna ani niegrzeczna, powiedziałbym , że przeciętniak.
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Houserka, tego jestem pewna, bo tylko 2x w zyciu widzialam kogos, kto mial cokolwiek z tej firmy. Te rzeczy sa b trudno dostepne.

Witajcie znam kubka smoothies z kiwi. Jest prze kwasne ale ja takie uwielbiam.

Usypialam malucha 2,5 h. W koncu zasnela.
Nie pochwalilam sie wam, ze moje dziecie namietnie krzyczy mamaaa maaamaaa. Brzmi to bardzo komicznie, gdy mnie nie ma w pokoju a ona tak wola tz zazdrosny, ze nie wola tata wiadome, ze to tylko zlepek sylab ale milo!
co miałaś na myśli?
mi wszystko jedno czy powie najpierw tata czy mama
Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Rehabilitacja w końcu daje efekty!!!!!!!!!!!! mała podnosi się wysoko na raczkach, pełza do tyłu i wokół własnej osi przewraca ładnie na boczki. I dziś pierwszy raz na brzuszek się obróciła. pani neurolog zadowolona z postępów. Dostaliśmy skierowanie na usg głowy żeby powtórzyć i jeszcze 5 tygodni rehabilitacji Może się wyrobie z ta rehabilitacja przed powrotem do pracy.
to super
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
A do mnie przyszły zdjęcia Zamówiłam w środę wieczorem, w czwartek wysłali-spodziewałam się ich najwcześniej w poniedziałek
wow, ekspresowo...
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 14:42   #589
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Też tak uważam
Moja mama oba porody miała z oxy i mówi, że i ja i brat byliśmy bardzo grzeczni - mało płakaliśmy, nie było kolek ani innych problemów. Ja bym się związku z czym innym dopatrywała
my z bratem tez grzeczni bylismy, a ze mna mam była katowana caly tydzień, bo w 42 tygodniu była a ja nadal nie chciałam wyjśc na świat, co ciekawe potrafilam ponoc leżec w łóżeczku grzecznie i się bawić, a mój synek, a gdzie tam
Stary 2013-01-12, 14:48   #590
nadalka
Zakorzenienie

---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

U nas było tak że mój brat od małego się darł i w dzień i w nocy. A do mnie mama wstawała w nocy sprawdzać czy żyje
Stary 2013-01-12, 15:04   #591
Linka25
Zakorzenienie

hej
dziś zaliczyliśmy spacer we trójkę, w parku, a ja skoczyłam na 10 min do Tk maxx i kupiłam buty

Cytat:
udało mi sie wcisnac butle, wypił 60ml troche powyciekało mu, butla MAM , jadł w leżaczku trzymajac sobie butelke, moze sie uda?
a opłaca się jeszcze go przyzwyczajać?
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 15:29   #592
Maciejka__
Zakorzenienie

Hej!
Głowa mi pęka.

Cytat:
Jak wywalczyłam ZZO, to od razu podpięli mi oxy (ale to było przy sporym rozwarciu, po 8 godz. od odejścia wód), a nie uważam, żeby mała była jakaś szczególnie uciążliwa. Było mi ciężko, ale z powodu niebezpiecznych dla niej wymiotów i wiecznego ulewania. Nie płakała bez powodu.

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ----------

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Ja Rehabilitacja w końcu daje efekty!!!!!!!!!!!!
Super!

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:
Z butli na ogół je na leżąco, w łóżeczku, zawsze na tej samej poduszce, bo na krzesełku do karmienia przechylała ją sobie tylko do jakiegoś poziomu. Przed chwilą się nakarmiła i zanęła.
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 15:32   #593
Balbinka1983
Rozeznanie

Cześć Plotkary czasem wpadam ale nie znajduję czasu żeby pisać bo dzieć się daje we znaki - mamy już 2 dolne jedynki, i znowu chory - odchorowuje szczepionkę pozdrawiam Was wszystkie, może Was jeszcze teraz poczytam korzystając z okazji że przyciął komara
Stary 2013-01-12, 15:36   #594
Mandragorrka
Zakorzenienie

Hej
Byliśmy dzisiaj na zakupach. Kupiliśmy dywan do dużego pokoju. W sumie nie jestem za dywanami, ale wzięliśmy ze względu na małą.

Poza tym byliśmy w sklepie dzieciowym, dzisiaj tylko oglądaliśmy.

Krzesełka do karmienia różnych firm, cenowo w okolicach 300-500 zł, ale było też za 1000. Spodobało mi się jedno krzesełko, sprawdziłam w domu i okazało się, że to jest to od Phdwao. Tylko w sklepie droższe.

Oglądaliśmy foteliki samochodowe. Spodobał nam się ten:
http://allegro.pl/kiddy-guardianfix-...881358824.html
Jednak jeszcze nie kupujemy i nie wiem czy weźmiemy ten czy inny.
Muszę poczytać opinie i zobaczymy jak duża będzie córcia w momencie kiedy będziemy wymieniać fotelik.

Oglądaliśmy też spacerówki, dużo fajnych Oczywiście wszystkie za niskie dla małża i póki co nic nie wybraliśmy.

No to by było tyle, teraz poczytam co u Was.

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 15:54   #595
pumas
Zakorzenienie

Houserka, mialam na mysli, ze zniksowalam sobie kiwi i powstal napoj bardzo fajny!

Ja tez mysle ze oxy nie ma zadnego zwiazku z pozniejszym zachowaniem dziecka.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 16:42   #596
prince_polo
Zakorzenienie

za chiny mala nie chce jesc obiadow, kupilam gerbera a nie chce go tym bardziej co manm zrobic by jadla

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 17:09   #597
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
za chiny mala nie chce jesc obiadow, kupilam gerbera a nie chce go tym bardziej co manm zrobic by jadla
a sama jej robilas?

Amelcia
Stary 2013-01-12, 17:11   #598
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
a sama jej robilas?
nie ze sloiczka. Jak sama zrobilam tez jesc nie chciala.

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ----------

acha mam zamiar podwac juz mleko 2. Nie wiem czy skonczyc tą puche jedynki i dawac 2 czy jak?

nie mam dzis w ogole ochoty na nic. jest mi smutno

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Stary 2013-01-12, 17:28   #599
nadalka
Zakorzenienie

Możesz dokończyć 1.
Stary 2013-01-12, 17:30   #600
prince_polo
Zakorzenienie

a pisalyscie ze drugie nie chetnie dzieci piją ciekawe jak moja

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości