Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-10, 16:22   #1981
201702090901
Konto usunięte

Ser żółty

Co powinien zawierać ser żółty ?
Ten co ja uwielbiam ma w składzie : mleko pasteryzowane, sól, barwniki: beta karoten, annato;
stabilizator - chlorek wapnia, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych
201702090901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 11:01   #1982
LeejdiNaati
Zakorzenienie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Co sądzicie o musli z wkrojonymi owocami i naturalnym jogurtem na śniadanie i kolację?
Stary 2013-01-11, 12:08   #1983
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LeejdiNaati Pokaż wiadomość
Co sądzicie o musli z wkrojonymi owocami i naturalnym jogurtem na śniadanie i kolację?
To bardzo dobry zastrzyk energii na rozpoczecie dnia. Co do kolacji to nie wiem czy się głód w nocy nie wybudzi. Moze Ci się też przejeść. Lepiej urozmaicać

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 12:59   #1984
LeejdiNaati
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
To bardzo dobry zastrzyk energii na rozpoczecie dnia. Co do kolacji to nie wiem czy się głód w nocy nie wybudzi. Moze Ci się też przejeść. Lepiej urozmaicać
Chciałam zacząć wprowadzać powoli zmianę diety i na początek właśnie zmieniam śniadanie no i odstawiam wody gazowane Chcę zrzucić tak 8kg a nie mam nawet kiedy ćwiczyć
Stary 2013-01-11, 16:46   #1985
dorotek88
Raczkowanie

marynka42,
Kawa nie jest może czymś mega niezdrowym ani wysokokalorycznym (jeżeli pijesz ją bez cukru i z małą ilością mleka lub w ogóle bez), ale pita w dużych ilościach wypłukuje składniki mineralne, poza tym jej działanie na organizm to kwestia bardzo indywidualna.
Możesz spróbować zastąpić część wypijanej kawy w ciągu dnia kawą zbożową - dla niektórych nałóg kawowy to głównie kwestia smaku. Nie wypłukuje ona składników mineralnych, a może nawet je dostarczać - pojawiły się teraz kawy zbożowe z dodatkiem magnezu lub błonnika (dobre przy odchudzaniu).
dorotek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 22:48   #1986
marynka42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotek88 Pokaż wiadomość
marynka42,
Kawa nie jest może czymś mega niezdrowym ani wysokokalorycznym (jeżeli pijesz ją bez cukru i z małą ilością mleka lub w ogóle bez), ale pita w dużych ilościach wypłukuje składniki mineralne, poza tym jej działanie na organizm to kwestia bardzo indywidualna.
Możesz spróbować zastąpić część wypijanej kawy w ciągu dnia kawą zbożową - dla niektórych nałóg kawowy to głównie kwestia smaku. Nie wypłukuje ona składników mineralnych, a może nawet je dostarczać - pojawiły się teraz kawy zbożowe z dodatkiem magnezu lub błonnika (dobre przy odchudzaniu).
dziękuję! piję ze względu na efekt pobudzający, choć kiedyś potrafilam wypic 5 kubkow kawy z ekspresu, dzis ograniczam się do 2, ma 3 (rozpuszczalnych badz sypanych)

mam takie pytanie: marzą mi się mcflurry i zastanawiam się, czy mogę sobie na nie pozwolić: no bo ćwicze na silowni 7 h w tygodniu (bieznia, rower lub orbitrek szybkie tempo); ale staram sie troche zrzucic kilogramow, nie wiem, czy lepiej zjesc, a troche pocwiczyc, czy odpuscic
marynka42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 14:01   #1987
julink
Raczkowanie

A jak juz jestesmy przy kawie rozpuszczalnej- slyszalam,ze pita odrazu po obiedzie moze źle wpływać na trawienie.Ja takie połączenie stosuję już gdzieś☠od roku i rzeczywiscie-mam problemy z zaparciami,zastojami wagi. Zaczęłam się zastanawiać czy nie lepiej będzie przesunąć czas wypijania kawy na co najmniej godiznę☠po obiedzie-czy byloby to zdrowsze wyjście?
julink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 14:23   #1988
dorotek88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
A jak juz jestesmy przy kawie rozpuszczalnej- slyszalam,ze pita odrazu po obiedzie moze źle wpływać na trawienie.Ja takie połączenie stosuję już gdzieś☠od roku i rzeczywiscie-mam problemy z zaparciami,zastojami wagi. Zaczęłam się zastanawiać czy nie lepiej będzie przesunąć czas wypijania kawy na co najmniej godiznę☠po obiedzie-czy byloby to zdrowsze wyjście?
Jeżeli wtedy się będziesz czuła lepiej to oczywiście że tak.
Ja mam akurat odwrotnie - na mnie naturalna kawa działa silnie przeczyszczająco :-/

marynka42,
To zależy ile ich zjesz Czytałam już i słyszałam od wielu osób zajmujących się dietami itp. że od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie pozwolić na jakieś szaleństwo - np. raz na tydzień zjeść coś totalnie niezdrowego i kalorycznego co uwielbiamy - to nie będzie mieć żadnego wpływu na wagę i zdrowie, a nie ma się wtedy uczucia, że trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności i dieta nie wydaje się już taka ciężka Oczywiście nie można sobie na coś takiego pozwalać codziennie
dorotek88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 15:40   #1989
marynka42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorotek88 Pokaż wiadomość
Jeżeli wtedy się będziesz czuła lepiej to oczywiście że tak.
Ja mam akurat odwrotnie - na mnie naturalna kawa działa silnie przeczyszczająco :-/

marynka42,
To zależy ile ich zjesz Czytałam już i słyszałam od wielu osób zajmujących się dietami itp. że od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie pozwolić na jakieś szaleństwo - np. raz na tydzień zjeść coś totalnie niezdrowego i kalorycznego co uwielbiamy - to nie będzie mieć żadnego wpływu na wagę i zdrowie, a nie ma się wtedy uczucia, że trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności i dieta nie wydaje się już taka ciężka Oczywiście nie można sobie na coś takiego pozwalać codziennie
dziękuję
marynka42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 15:40   #1990
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
Wątpię, żeby Twoje problemy były wynikiem picia kawy po obiedzie.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:04   #1991
201607040946
Konto usunięte

Kofeina, zawarta w kawie, podkręca odrobinę metabolizm, więc nie wiem, skąd to stwierdzenie, że zapycha i spowalnia Nie jestem pewna, jak się sprawy mają w bezkofeinową. Muszę sprawdzić.
Kawa czarna, pita bez dodatków, może wzmagać apetyt, no i odwadnia.
Z cukrem daje kopa, ale może powodować wzdęcia.
Zabielana zapycha.
Zabielana z cukrem jest już raczej deserem, ma średnio ok 100 kcal, ale świetnie tłumi głód (nie tylko apetyt).
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 21:16   #1992
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Szynka typu szwarzwaldzka- mam taką o składzie (na 100g produktu): białko-26g, węgle-1g, tłuszcze-13g- można potraktować jako źródło białka? Skład wydawałby się super, gdyby nie te tłuszcze I czy od czasu do czasu na redukcji można jeść zamiast drobiowej wędliny?
Jak najbardziej. Nie bój się tłuszczu z szynki.
akot80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 17:13   #1993
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Szynka typu szwarzwaldzka- mam taką o składzie (na 100g produktu): białko-26g, węgle-1g, tłuszcze-13g- można potraktować jako źródło białka? Skład wydawałby się super, gdyby nie te tłuszcze I czy od czasu do czasu na redukcji można jeść zamiast drobiowej wędliny?
Pewnie!

Cytat:
Napisane przez LeejdiNaati Pokaż wiadomość
ALBO na śniadanie, ALBO na kolację. Jeśli śniadanie jesz węglowodanowe (czyli musli) to kolacja powinna być czysto białkowa, i na odwrót.

Cytat:
Napisane przez olgaes Pokaż wiadomość
Witam
Ostatnio mam straszną ochotę na mleko. Gorące mleko pite z wielgachnego kubka. Stąd moje pytanie ile go pić by nie przesadzić? I czy w ogóle można z nim przesadzić?
Tak, można przesadzić, ale 1 kubek dziennie to nie sądzę, by była przesada

Cytat:
Napisane przez marynka42 Pokaż wiadomość
mam takie pytanie: marzą mi się mcflurry i zastanawiam się, czy mogę sobie na nie pozwolić: no bo ćwicze na silowni 7 h w tygodniu (bieznia, rower lub orbitrek szybkie tempo); ale staram sie troche zrzucic kilogramow, nie wiem, czy lepiej zjesc, a troche pocwiczyc, czy odpuscic
Zrób sobie raz na 2 tygodnie dzień rozpusty. Aby dieta była skuteczna, wystarczy ją trzymać w 90%. Poza tym taki dzień rozpusty przyspiesza metabolizm i działa zbawiennie na psychę, dzięki czemu można wytrzymać dłużej na diecie
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 17:55   #1994
natalkaa7522
Zakorzenienie

Mam pytanie o trochę innym charakterze: jak ma się szybkość zrzucanych kilogramów do dobrej diety? Głodówka to kilogramy puste lecą szybko. A co z normalną dietą + ćwiczeniami (areoby, hiit'y).

Wszedzie się trąbi o tym, że 1 kilogram tygodniowo powinno się chudnąć Wiem że to jest indywidualna sprawa, ale to jest takie neutralne tempo, "zdrowe" tempo?

Następne pytanie: jeżeli zwolniłam sobie metabolizm jedzeniem około 1000 kcal i się odchudzam, ale chciałabym się bardziej racjonalnie odchudzać to ile kalorii powinnam na początek dodać do dziennego spożycia? Około 200? Dążę do 1700 kcal (tyle wyszło, odejmując 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie).
Stary 2013-01-14, 19:13   #1995
olgaes
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość

Tak, można przesadzić, ale 1 kubek dziennie to nie sądzę, by była przesada

A jaka ilość mogłaby być przesadą?
olgaes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-14, 20:34   #1996
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość

Następne pytanie: jeżeli zwolniłam sobie metabolizm jedzeniem około 1000 kcal i się odchudzam, ale chciałabym się bardziej racjonalnie odchudzać to ile kalorii powinnam na początek dodać do dziennego spożycia? Około 200? Dążę do 1700 kcal (tyle wyszło, odejmując 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie).
Na początek to powinnaś sobie wyregulować metabolizm i jeść z miesiąc po co najmniej 2000 kcal/dzień. A potem pomyśl o odchudzaniu.
Stary 2013-01-14, 21:17   #1997
natalkaa7522
Zakorzenienie

Znaczy ja 3 lata temu głodówki robiłam, przytyłam i teraz jem w granicach 1200 kcal (max, tak myślę) i to według mnie jest za mało, ale odżywiam się zdrowo itd. Długo walczyłam o 11 kilogramów i nie chcę odrazu podwyższać kalorii drastycznie do 2000. Wolałabym to robić stopniowo.. Czyli np. 200 kcal więcej tygodniowo może byłoby ok?
Stary 2013-01-14, 21:32   #1998
aga0603
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez akot80 Pokaż wiadomość
Na początek to powinnaś sobie wyregulować metabolizm i jeść z miesiąc po co najmniej 2000 kcal/dzień. A potem pomyśl o odchudzaniu.

No właśnie zastanawiałam się jaki jest najlepszy sposób na uregulowanie metabolizmu...czy miesiąc wystarczy czy to jest absolutne minimum?
Stary 2013-01-15, 13:22   #1999
olgaes
Zadomowienie

Mam jeszcze jedno pytanie.

Otóż zmagam się wciąż z zaburzeniami odżywiania. Moja waga to niespełna 40 kg przy wzroście 163 cm.
Miałam wykonywane badania krwi, odebrałam dziś wyniki i jestem w szoku.
Jak to możliwe, że wszelkie parametry są niemal WZOROWE?
Ja oczywiście się cieszę bo bardzo staram się wyjść z choroby, jednak przecież wciąż jestem osłabiona, bez energii, wiadomo jak to bywa przy tego typu zaburzeniach.
Co o tym myśleć?
Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień, a jestem bardzo zniecierpliwiona.
olgaes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 14:01   #2000
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie.

Otóż zmagam się wciąż z zaburzeniami odżywiania. Moja waga to niespełna 40 kg przy wzroście 163 cm.
Miałam wykonywane badania krwi, odebrałam dziś wyniki i jestem w szoku.
Jak to możliwe, że wszelkie parametry są niemal WZOROWE?
Ja oczywiście się cieszę bo bardzo staram się wyjść z choroby, jednak przecież wciąż jestem osłabiona, bez energii, wiadomo jak to bywa przy tego typu zaburzeniach.
Co o tym myśleć?
Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień, a jestem bardzo zniecierpliwiona.
A co to były za badania? Jeśli wcześniej byłaś zdrowa i nie wyniszczyłaś sobie zbytnio organizmu to wydaje mi się to całkiem możliwe. Szczególnie jeśli chodzi tylko o morfologię.
Poziom hormonów masz również wzorcowy?
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-15, 21:08   #2001
akot80
Zadomowienie

Cytat:
Znaczy ja 3 lata temu głodówki robiłam, przytyłam i teraz jem w granicach 1200 kcal (max, tak myślę) i to według mnie jest za mało, ale odżywiam się zdrowo itd. Długo walczyłam o 11 kilogramów i nie chcę odrazu podwyższać kalorii drastycznie do 2000. Wolałabym to robić stopniowo.. Czyli np. 200 kcal więcej tygodniowo może byłoby ok?
Nie sądzę, byś od razu dużo przytyłam jak polecisz te 2000, ale jeśli masz obawy, to zwiększaj stopniowo. Może o 300 tygodniowo, co? A co to znaczy, że odżywiasz się zdrowo? Wiesz, bo ja też ciągle jestem przekonana, że odżywiam się zdrowo, a okazuje się, że wcale tak nie jest Jak w wakacje się odchudzałam to przedział kcal miałam od 1300 do 2100 i schudłam 8 kg.
Stary 2013-01-16, 09:17   #2002
natalkaa7522
Zakorzenienie

Zdrowo w sensie warzywa, owoce, twarożki, zero fast foodów itd. Tylko ilościowo chyba nie wyszło mi za bardzo.. W 2 miesiące 8 kg? Ja się odchudzam 7 miesięcy i schudłam 11 kg..
Stary 2013-01-16, 13:28   #2003
Solciuchna
Zakorzenienie

Cytat:
A jaka ilość mogłaby być przesadą?
To zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu. A co do przesady z nabiałem to wygoogluj sobie, jest pełno artykułów na ten temat, działa to niekorzystnie na kości.

Cytat:
Popieram!

Cytat:
Nie przytyjesz od razu 11 kg, tylko 2 kg, a jak zaczniesz dietę to je szybko zrzucisz Jednej wizażance tak proponowałam, była sceptyczna, a potem dziękowała mi za to

Cytat:
Napisane przez aga0603 Pokaż wiadomość
No właśnie zastanawiałam się jaki jest najlepszy sposób na uregulowanie metabolizmu...czy miesiąc wystarczy czy to jest absolutne minimum?
Myślę, że miesiąc to jest właśnie takie absolutne minimum
Solciuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 13:39   #2004
natalkaa7522
Zakorzenienie

To może tak zrobię.
Stary 2013-01-16, 18:00   #2005
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Takie pytanie ^^
Jestem na R i czytałam niedawno, że owoców się nie zalicza do tych pięciu posiłków, które spożywam dziennie, czy to prawda czy nie.? Bo w końcu nie jestem pewna Prosiłabym o odpowiedź
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 00:01   #2006
asmenaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Solciuchna Pokaż wiadomość

Nie przytyjesz od razu 11 kg, tylko 2 kg, a jak zaczniesz dietę to je szybko zrzucisz Jednej wizażance tak proponowałam, była sceptyczna, a potem dziękowała mi za to
:
Mi, mi potwierdzam
na twe wierne serce
Przyjdzie czas spotkać się
potarmosić uszy
lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć
Lecz dziś sobie śnij

Małymi kroczkami do celu!
asmenaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 16:39   #2007
akot80
Zadomowienie

Cytat:
W 2 miesiące 8 kg? Ja się odchudzam 7 miesięcy i schudłam 11 kg..
Nie, w 4 miesiące (w wakacje zaczęłam). Odstawiłam na 3 tygodnie mąkę, a potem jadłam jej bardzo mało. Zwiększyłam tłuszcze i warzywa.

Cytat:
Napisane przez Przeczyszczenie Pokaż wiadomość
Takie pytanie ^^
Jestem na R i czytałam niedawno, że owoców się nie zalicza do tych pięciu posiłków, które spożywam dziennie, czy to prawda czy nie.? Bo w końcu nie jestem pewna Prosiłabym o odpowiedź
A jest to pełnowartościowy posiłek składający się z tłuszczu, białka i węglowodanów?

Edytowane przez akot80
Czas edycji: 2013-01-17 o 16:41
Stary 2013-01-17, 19:45   #2008
Wera014
Raczkowanie

Czy to duży grzech jak do serka wiejskiego na kolację dosypię trochę musli lub dodam miodu? bo jak na razie nie mogę tego przełknąć, z czasem może się przyzwyczaję
Wera014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 20:26   #2009
Przeczyszczenie
Raczkowanie

Cytat:
A jest to pełnowartościowy posiłek składający się z tłuszczu, białka i węglowodanów?
Tak, są to takie posiłki, jakie powinny być na R

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Wera014 Pokaż wiadomość
Czy to duży grzech jak do serka wiejskiego na kolację dosypię trochę musli lub dodam miodu? bo jak na razie nie mogę tego przełknąć, z czasem może się przyzwyczaję
muesli to węglowodany, więc jak jesteś na R, to lepiej jakieś warzywko, np. pomidorek Jeśli w ogóle nie smakuje ci wieśniak, to się nie zmuszaj, jest wiele różnych pomysłów na zdrową kolację ^^
II Cel: 50

Skalpel Ewy Chodakowskiej- od 22.04
Przeczyszczenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 21:09   #2010
Wenress
Zakorzenienie

Można jeść codziennie owsiankę, czasem wymiennie z kaszą manną razową ? Z różnymi dodatkami np owoce, amarantus, płatki jakieś inne niż owsiane (nie pamiętam jakie mam ale nie żadne gotowe ulepki ), wiórki kokosowe, orzechy... Na mleku ewentualnie wyjątkowo sojowym. Nie chcę przytyć oczywiście

Ćwiczę!

Edytowane przez Wenress
Czas edycji: 2013-01-17 o 21:10
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości