|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Konto usunięte
|
Ser żółty
Co powinien zawierać ser żółty ?
Ten co ja uwielbiam ma w składzie : mleko pasteryzowane, sól, barwniki: beta karoten, annato; stabilizator - chlorek wapnia, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych |
|
|
|
|
#1982 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY
Co sądzicie o musli z wkrojonymi owocami i naturalnym jogurtem na śniadanie i kolację?
|
|
#1983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1985 |
|
Raczkowanie
|
marynka42,
Kawa nie jest może czymś mega niezdrowym ani wysokokalorycznym (jeżeli pijesz ją bez cukru i z małą ilością mleka lub w ogóle bez), ale pita w dużych ilościach wypłukuje składniki mineralne, poza tym jej działanie na organizm to kwestia bardzo indywidualna. Możesz spróbować zastąpić część wypijanej kawy w ciągu dnia kawą zbożową - dla niektórych nałóg kawowy to głównie kwestia smaku . Nie wypłukuje ona składników mineralnych, a może nawet je dostarczać - pojawiły się teraz kawy zbożowe z dodatkiem magnezu lub błonnika (dobre przy odchudzaniu).
|
|
|
|
|
#1986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam takie pytanie: marzą mi się mcflurry i zastanawiam się, czy mogę sobie na nie pozwolić: no bo ćwicze na silowni 7 h w tygodniu (bieznia, rower lub orbitrek szybkie tempo); ale staram sie troche zrzucic kilogramow, nie wiem, czy lepiej zjesc, a troche pocwiczyc, czy odpuscic
|
|
|
|
|
|
#1987 |
|
Raczkowanie
|
A jak juz jestesmy przy kawie rozpuszczalnej- slyszalam,ze pita odrazu po obiedzie moze źle wpływać na trawienie.Ja takie połączenie stosuję już gdzieś☠od roku i rzeczywiscie-mam problemy z zaparciami,zastojami wagi. Zaczęłam się zastanawiać czy nie lepiej będzie przesunąć czas wypijania kawy na co najmniej godiznę☠po obiedzie-czy byloby to zdrowsze wyjście?
|
|
|
|
|
#1988 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mam akurat odwrotnie - na mnie naturalna kawa działa silnie przeczyszczająco :-/ marynka42, To zależy ile ich zjesz Czytałam już i słyszałam od wielu osób zajmujących się dietami itp. że od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie pozwolić na jakieś szaleństwo - np. raz na tydzień zjeść coś totalnie niezdrowego i kalorycznego co uwielbiamy - to nie będzie mieć żadnego wpływu na wagę i zdrowie, a nie ma się wtedy uczucia, że trzeba rezygnować ze wszystkich przyjemności i dieta nie wydaje się już taka ciężka Oczywiście nie można sobie na coś takiego pozwalać codziennie
|
|
|
|
|
|
#1989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1990 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1991 |
|
Konto usunięte
|
Kofeina, zawarta w kawie, podkręca odrobinę metabolizm, więc nie wiem, skąd to stwierdzenie, że zapycha i spowalnia
Nie jestem pewna, jak się sprawy mają w bezkofeinową. Muszę sprawdzić.Kawa czarna, pita bez dodatków, może wzmagać apetyt, no i odwadnia. Z cukrem daje kopa, ale może powodować wzdęcia. Zabielana zapycha. Zabielana z cukrem jest już raczej deserem, ma średnio ok 100 kcal, ale świetnie tłumi głód (nie tylko apetyt). |
|
|
|
|
#1992 |
|
Zadomowienie
|
Jak najbardziej. Nie bój się tłuszczu z szynki.
|
|
|
|
|
#1993 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#1994 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie o trochę innym charakterze: jak ma się szybkość zrzucanych kilogramów do dobrej diety? Głodówka to kilogramy puste lecą szybko. A co z normalną dietą + ćwiczeniami (areoby, hiit'y).
Wszedzie się trąbi o tym, że 1 kilogram tygodniowo powinno się chudnąć Wiem że to jest indywidualna sprawa, ale to jest takie neutralne tempo, "zdrowe" tempo? Następne pytanie: jeżeli zwolniłam sobie metabolizm jedzeniem około 1000 kcal i się odchudzam, ale chciałabym się bardziej racjonalnie odchudzać to ile kalorii powinnam na początek dodać do dziennego spożycia? Około 200? Dążę do 1700 kcal (tyle wyszło, odejmując 20% dziennego zapotrzebowania na kalorie). |
|
|
|
|
#1995 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1997 |
|
Zakorzenienie
|
Znaczy ja 3 lata temu głodówki robiłam, przytyłam i teraz jem w granicach 1200 kcal (max, tak myślę) i to według mnie jest za mało, ale odżywiam się zdrowo itd. Długo walczyłam o 11 kilogramów i nie chcę odrazu podwyższać kalorii drastycznie do 2000. Wolałabym to robić stopniowo.. Czyli np. 200 kcal więcej tygodniowo może byłoby ok?
|
|
|
|
|
#1998 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
No właśnie zastanawiałam się jaki jest najlepszy sposób na uregulowanie metabolizmu...czy miesiąc wystarczy czy to jest absolutne minimum?
|
|
|
#1999 |
|
Zadomowienie
|
Mam jeszcze jedno pytanie.
Otóż zmagam się wciąż z zaburzeniami odżywiania. Moja waga to niespełna 40 kg przy wzroście 163 cm. Miałam wykonywane badania krwi, odebrałam dziś wyniki i jestem w szoku. Jak to możliwe, że wszelkie parametry są niemal WZOROWE? Ja oczywiście się cieszę bo bardzo staram się wyjść z choroby, jednak przecież wciąż jestem osłabiona, bez energii, wiadomo jak to bywa przy tego typu zaburzeniach. Co o tym myśleć? Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień, a jestem bardzo zniecierpliwiona. |
|
|
|
|
#2000 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poziom hormonów masz również wzorcowy? |
|
|
|
|
|
#2001 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak w wakacje się odchudzałam to przedział kcal miałam od 1300 do 2100 i schudłam 8 kg.
|
|
|
|
|
|
#2002 |
|
Zakorzenienie
|
Zdrowo w sensie warzywa, owoce, twarożki, zero fast foodów itd. Tylko ilościowo chyba nie wyszło mi za bardzo.. W 2 miesiące 8 kg? Ja się odchudzam 7 miesięcy i schudłam 11 kg..
|
|
|
|
|
#2003 | |||
|
Zakorzenienie
|
To zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu. A co do przesady z nabiałem to wygoogluj sobie, jest pełno artykułów na ten temat, działa to niekorzystnie na kości.
Cytat:
Cytat:
Jednej wizażance tak proponowałam, była sceptyczna, a potem dziękowała mi za to ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2005 |
|
Raczkowanie
|
Takie pytanie ^^
Jestem na R i czytałam niedawno, że owoców się nie zalicza do tych pięciu posiłków, które spożywam dziennie, czy to prawda czy nie.? Bo w końcu nie jestem pewna Prosiłabym o odpowiedź
|
|
|
#2006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
potwierdzam
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
|
|
|
|
|
#2007 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jest to pełnowartościowy posiłek składający się z tłuszczu, białka i węglowodanów? Edytowane przez akot80 Czas edycji: 2013-01-17 o 16:41 |
|
|
|
|
|
#2008 |
|
Raczkowanie
|
Czy to duży grzech jak do serka wiejskiego na kolację dosypię trochę musli lub dodam miodu? bo jak na razie nie mogę tego przełknąć, z czasem może się przyzwyczaję
|
|
|
|
|
#2009 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
Jeśli w ogóle nie smakuje ci wieśniak, to się nie zmuszaj, jest wiele różnych pomysłów na zdrową kolację ^^
|
|
|
|
#2010 |
|
Zakorzenienie
|
Można jeść codziennie owsiankę, czasem wymiennie z kaszą manną razową ? Z różnymi dodatkami np owoce, amarantus, płatki jakieś inne niż owsiane (nie pamiętam jakie mam
ale nie żadne gotowe ulepki ), wiórki kokosowe, orzechy... Na mleku ewentualnie wyjątkowo sojowym. Nie chcę przytyć oczywiście
![]() Ćwiczę! Edytowane przez Wenress Czas edycji: 2013-01-17 o 21:10 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.

i zastanawiam się, czy mogę sobie na nie pozwolić: no bo ćwicze na silowni 7 h w tygodniu (bieznia, rower lub orbitrek szybkie tempo); ale staram sie troche zrzucic kilogramow, nie wiem, czy lepiej zjesc, a troche pocwiczyc, czy odpuscic

I czy od czasu do czasu na redukcji można jeść zamiast drobiowej wędliny?
Wiem że to jest indywidualna sprawa, ale to jest takie neutralne tempo, "zdrowe" tempo?
Jak w wakacje się odchudzałam to przedział kcal miałam od 1300 do 2100 i schudłam 8 kg.