Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XII 2012 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-11, 21:58   #751
jagnna
Zakorzenienie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
w ogóle wczoraj pytałam i żadna mi nie odpowiedziała... mogę zażywać urinal?
nie mam pojęcia

Cytat:
Napisane przez lady_kiss Pokaż wiadomość
Cześć mamusie!
Jestem mamą Kuby urodzonego 11 listopada 2012r.
Czy przyjmiecie mnie do swojego grona?
cześć

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
2ohydne to karmi, wczoraj kupiłam ale prawie całe wylałam
malinowe jest jeszcze znośne. Nie jest to reds żurawinowy,ale co tam....

Cytat:
Mam na imię Paulina, ale mówcie mi Paula mam 20 lat. Mój synek ma na imię Kuba. Urodził się 11 listopada 2012, w 38 t.c. ale termin mieliśmy na 25 listopada. Urodziłam siłami natury 2060 gram i 44 cm szczęścia
Mały miał 10 punktów w skali Apgar.
Ludzie, jaka kruszyna...
Moja do tej pory w 56 pływa a miała 55cm startowe

Ide spać. Młoda nakarmiona drugi raz po kąpaniu, teraz mam czas do ok.1szej Nic tylko szaleć,

Ciumasy

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 22:04   #752
jagnna
Zakorzenienie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

I jeszcze coś znalazłam na kompie dot. żywienia się w czasie karmienia. Może się komuś przyda
Mi się ta tabelka podoba, bo przejrzysta i przykładowe przepisy też są
Teraz na serio znikam Baj
Załączone pliki
Rodzaj pliku: pdf dieta-karmienie.pdf (736,3 KB, 68 załadowań)

Stary 2013-01-11, 22:15   #753
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
a czujesz w jakiś sposób tą bliznę? ja miałam mało, bo 2 szwy, ale nic nie odczuwam. hmm, nie wiem. może pomogą ćwiczenia mięśni Kegla?
czuję ją... jak dotknę to jest nawet mocno jak dla mnie wyczuwalna... a najgorsze jest to że czasem czuję ją chodząc bo bielizna mi o nią ociera się

---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ----------

aaa mięśnie ćwiczę, bo na początku to miałam przez szwy nawet problem z utrzymaniem na dłużej moczu, i w ogóle każde ściśnięcie mięśni sprawiało ból

---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:08 ----------

jagna dzięki, super jest ta tabelka!

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 22:20   #754
lady_kiss
Rozeznanie

fakt, Kubuś malutki. ale rok wcześniej urodziłam córeczkę, Blankę. ważyła 800 gram. co prawda w 26 tygodniu, ale to dopiero mało.

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
Ludzie, jaka kruszyna...
mój teraz nosi 62, a i to już się zaczyna robić za małe. ale nie sądze, żeby w ciągu 2 miesięcy urósł aż 18 cm. rozmiarówki są jakieś dziwne
chociaż, pani neonatolog powiedziała, że te mniejsze dzieci szybciej rosną i przybierają na wadze, więc mogę się mylić.

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

lady_kiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 22:22   #755
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Moj urodził sie 56 cm, a teraz ubranka 56 juz sa za ciasne, a 62 w sam raz
Cytat:
I jeszcze coś znalazłam na kompie dot. żywienia się w czasie karmienia. Może się komuś przyda
Super to jest, dzieki
nini_b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 22:26   #756
lady_kiss
Rozeznanie

a'propos "bungania" to polecam wam dziewczyny żele intymne.
nam się przydały i powiem wam, że super.
my narazie mamy durexa pomarańczowy. fajna rzecz
no i bardzo przydatna na przecieranie szlaków po porodzie i połogu

dobranoc ;*

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Edytowane przez lady_kiss
Czas edycji: 2013-01-11 o 22:31 Powód: dopisanie
Stary 2013-01-11, 23:01   #757
emylka86
Zakorzenienie

na durexa fioletowego mam jakieś uczulenie więc nie mogę korzystać, z tego też powodu nie próbowałam innych żeli... ale może się przełamie... bo faktycznie łagodniej pójdzie...

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-11, 23:28   #758
MiciaKicia
Zakorzenienie

Ale mi sie chce na baletyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: prosi:

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 10:51   #759
Kocurkaa
Raczkowanie

Dzień dobry

Jak tam dziewczynki noc minęła? Ja muszę się przyznać że spałam jak zabita ciągiem 8 h a tż walczył z małym chociaż twierdzi że noc udana:d. Ja już po zakupach, zakupiłam karuzele małemu do łóżeczka i muszę przyznać że na razie działa bo leży i wpatruję się machając rączkami tylko jest jeden mankament że trzeba ją nakręcać co jakieś 5 minut ale mogę polatać byle chociaż trochę sam poleżał:d.
Teraz trzeba się zabrać za jakieś porządki a tak mi się nie chce

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ----------

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość
Ale mi sie chce na baletyyyyyyyyyyyyyyyyyyy: prosi:
Na balety to ja najszybciej pójdę w sierpniu na wesele, bo szybciej coś czuje że ciężko będzie

Kocurkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:00   #760
jagnna
Zakorzenienie

witam!
u mnie gonitwa dziś więc szybciorem

Pytanie: kiedy obcinałyście po za pierwszy pazurki swoim dzieciaczkom?

Stary 2013-01-12, 11:05   #761
Kocurkaa
Raczkowanie

Cytat:
witam!

Ja jak dobrze pamiętam to po jakiś 3 tygodniach, a obcinam raz w tygodniu bo częściej nie widzę potrzeby

Stary 2013-01-12, 11:27   #762
reven24111
Raczkowanie

Cytat:
witam!

ja mojemu po 2 tygodniach i staram się regularnie mu podcinać bo jak robi kupona to się drapie po buzi

reven24111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:42   #763
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hania207 Pokaż wiadomość

śliczny synek

my już mamy kupiony leżaczek, od kiedy wkladałyscie dzieci do nich?
dzięki
twojego też oblukałam

ja włożyłam 2 razy tak na 10 minutek ale nie był zainteresowany
chyba za wcześnie jeszcze

Cytat:
Napisane przez justa86 Pokaż wiadomość
jak czesto czyscicie frida? moj ma codziennie jakies glutki fakt ze to nie wyglada jak katar, nic sie z noska nie leje, nie slychac zeby byl zatkany, ale jednak suche glutki sa czesto
jak widzę gile albo jak słyszę że kiepsko mu się oddycha

Cytat:
Cześć mamusie!
Jestem mamą Kuby urodzonego 11 listopada 2012r.
Czy przyjmiecie mnie do swojego grona?

Cytat:

nasz też miał 55 i od 2 tygodni jakoś nosimy 62

Cytat:
tak jak ktoś mi tam radził, po 3 tygodniach
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:46   #764
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
no właśnie problem polega na tym że on je bardzo często, jak zaśnie to na 2 godz max, ale jak nie śpi to potrafi jeść co chwilę
nie wiem może źle ciągnie może to przez te cholerne nakładki
Ja wczoraj zrobiłam test i się poodciągałam. Z 2 cycków mi schodzi 70 ml mniej więcej, podejrzewam że teraz przy kolejnych dojeniach będzie więcej. I jak młoda zjadła 2 razy z butelki wczoraj to w nocy elegancko z 2 cycków chciała, bo z jednego jej już było mało (do tej pory jadła głównie z jednego i zasypiała). Może i u Ciebie to jednak kwestia nie dojadania? Bo kupki u nas były regularne, ulewanie też było, karmienie na żądanie więc w sumie nic nie wskazywało na to, że dziecko może się nie najadać.

Cytat:
Najchętniej to bym się wykąpała, ale nie wiem czy mogę już dupsko moczyć w wannie? Czy sobie wmówiłam, że sie nie powinno po porodzie? Szwy mi się porozpuszczały i wygoiło się tam wszystko, więc chyba mogę?
Ej właśnie, jak to jest? Bo mi się serce kraja jak myślę, że miałabym czekać 6 tygodni na wannę

Cytat:
A z papu muszę przystopować bo wpierdzielam wieczorami i się zastanawiam, czemu waga stanęła w miejscu
Cytat:
Mi jeszcze 3 zostały,ale myślę że te biszkopty o 3 nad ranem sytuacji nie poprawią
U mnie też wszystkiemu winne biszkopty! W pierwszym tygodniu schudłam 12 kg. a po odkryciu biszkoptów w tym już tylko 1kg.

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
zapisałam małego dziś do ortopedy 24.01 mamy wizytę!
Kurna a u mnie termin najprędzej na 27.02. Idziemy prywatnie bo nie ma co czekać, tym bardziej, że młoda ma trochę koślawo stópkę ustawioną (w brzuchu jak siedziała to se podgięła i teraz nie chce odgiąć).

Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
nie chcę Cię straszyć, ale pierwsze 3 razy czułam się jak dziewica, bolało jak ch..., i... krew sie polała mimo że do dzieła przystąpiliśmy po oficjalnym zakończeniu połogu 7 tyg i kontroli u gina

Cytat:
Napisane przez Kocurkaa Pokaż wiadomość
Jak tam dziewczynki noc minęła? Ja muszę się przyznać że spałam jak zabita ciągiem 8 h a tż walczył z małym chociaż twierdzi że noc udana:d.
U nas też udana. 2 karmienia więc luz. Przy czym po ostatnim poszłam na kanapę bo nie mogłam się wygodnie w tym naszym małym łóżku rozłożyć i spałam z rozwalonymi wszystkimi kończynami dookoła 4h. jessa co za luksus

Cytat:
Ja już podcinałam w pierwszym tygodniu ale to dlatego, że jej się trochę połamały.

W załączeniu mój obiecany depresyjny królik, chociaż jakoś średnio chciał do zdjęcia pozować...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF2797.jpg (46,3 KB, 35 załadowań)

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 11:53   #765
Kocurkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość
U nas też udana. 2 karmienia więc luz. Przy czym po ostatnim poszłam na kanapę bo nie mogłam się wygodnie w tym naszym małym łóżku rozłożyć i spałam z rozwalonymi wszystkimi kończynami dookoła 4h. jessa co za luksus

Ja już podcinałam w pierwszym tygodniu ale to dlatego, że jej się trochę połamały.

W załączeniu mój obiecany depresyjny królik, chociaż jakoś średnio chciał do zdjęcia pozować...
Ja tez uwielbiam porozwalać sie po całym łóżku, tylko kurde te noce tak szybko mijają gdy sama śpię
A królik jest mistrzowski

Stary 2013-01-12, 12:00   #766
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość

Ej właśnie, jak to jest? Bo mi się serce kraja jak myślę, że miałabym czekać 6 tygodni na wannę
odważyłam się na kąpiel tydzień temu
ale szwów tam nie ma ani żadnej rany i dlatego
no i nie krwawię (tylko ten śluz)
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 12:09   #767
nini_b
Zadomowienie

Dzień dobry wszystkim
Dziś w nocy Oli skończył 3 tyg. Ale to szybko zleciało... I zauważyłam, że robi sobie coraz dłuższe przerwy w spaniu. Ale przez to też ciągle chce jeść. No i nie wiem, czy naprawdę jest głodny, czy to może z nudów...
Cytat:
Jak skończył 2 tyg. i wczoraj już drugi raz podcinałam, szybko mu rosną i się drapie.
Stary 2013-01-12, 12:19   #768
jo_manh
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Ja również nikogo nie krytykuję za decyzje, bo sama jestem skołowana.
Generalnie dla mnie priorytetem jest to, żeby było maksymalnie bezpiecznie, choć na pewno słuchanie płaczu dziecka jest okropne, bo serce nam się kraja.
Właśnie czytałam o tych i podobno skojarzone są bezpieczniejsze bo są bezkomórkowe...natomiast te bezpłatne są pełnokomórkowe. Bezkomórkowe są lepiej tolerowane, co oznacza:
- mniej odczynów poszczepiennych,
- mniej koniecznych interwencji lekarskich z powodu ich leczenia

Jest też wykaz szczepień i ilosć iniekcji do 2 roku życia dziecka. Tradycyjne szczepionki to 14 iniekcji, natomiast skojarzone 5w1 to 7, a 6w1 to 5 iniekcji (nie licząc tych co w szpitalu dzieci dostały).

Aniołek* 13.01.2012
Aniołek* 13.01.2015
Aniołek* 30.03.2015
jo_manh jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 12:24   #769
Neipys
Zadomowienie

Hej!
Matko ale lecicie.....jakim cudem macie czas na wizaz?
U nas juz 2 tyg po porodzie. Mały rośnie - a zwłaszcza jego policzki w tej chwili zjada 30ml mojego mleka (odciaganego laktatorem) i 90ml mm. Wystarcza mu to na ok.2,5-3 godziny snu.
Ile jedzą Wasze maluszki w podobnym wieku?

Zostal mi kilogram do wagi sprzed ciazy, a mojemu TZtowi 6
Wydzieliny tez mam coraz mniej, taka jaśniejsza, czasem pol dnia nie ma nic. Szwy trzymaja - nie wiem, kiedy sie rozpuszcza? Podmywam sie bialym jeleniem, wieczorem robie krotki oklad z Tantum Rosa. Po calym dniu na nogach czuje ciagniecie wieczorami na szwach.

Zrobilam Kacprowi odparzenie dookola worka
To przez zasypke - dwa dni sypalam, dbalam, zeby na sucha skore, ale i tak go otarlo plakal niemilosiernie, jak mu to wymywalam oilatum.....teraz go nie boli, ale wyglada okropnie - zywe cialko wystaje spod bialej zluszczonej skory....
Przebieram go bardzo czesto i przemywam oilatum, boje sie czymkolwiek teraz to smarowac. Co radzicie? Sudokrem? Bepanthen sie nie sprawdzil - jeszcze bardziej go podraznil. A czyms przeciez te pachwinki chronic musze....

Wy tu o seksie piszecie, a mi to nie w glowie.....boje sie, ze .......zajde znow w ciaze
Staralismy sie o Kacperka prawie 2 lata, a teraz mam schiza
Poza tym te szwy....

Postaram sie czesciej do Was wchodzic, teraz, kiedy spie w nocy wraz z malym, mam mniej czasu niz gdy czuwalam przy nim w pierwszym tygodniu i spalam po 4 godziny na dobe (wtedy nocami siedzialam na wizazu).
Buziaki
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 12:39   #770
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2

Cytat:
Teraz na serio znikam Baj
Te wszystkie tabelki są niezłe, co strona to inne wykluczające sie jedzenie, powtarza sie jako zakazane na pewno cytrusy, truskawki, wzdymajace itd, ale np ja jem chleb razowy i Tz mi specjalnie kupował bo na innej liscie był jako wskazany
Cytat:
a'propos "bungania" to polecam wam dziewczyny żele intymne.
nam się przydały i powiem wam, że super.
my narazie mamy durexa pomarańczowy. fajna rzecz
no i bardzo przydatna na przecieranie szlaków po porodzie i połogu

dobranoc ;*
Muszę kupic i ja, i w ogóle umówić sie do gina na przyszły tydzien bo to zaraz 6 tyg bedzie..kurcze ale ja cos palcem wyczuwam tam...jakas wypuklosc
Cytat:
witam!

Oj zaraz po wyjściu ze szpitala i musiałam dosłownie co chwila, teraz juz tak sie nie drapie, ale był moment ze baaardzo

Blog z recenzjami książek dla dzieci, zabawek, przepisy oraz pomysły na pokój Malucha
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 12:39   #771
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
U nas juz 2 tyg po porodzie. Mały rośnie - a zwłaszcza jego policzki w tej chwili zjada 30ml mojego mleka (odciaganego laktatorem) i 90ml mm. Wystarcza mu to na ok.2,5-3 godziny snu.
Ile jedzą Wasze maluszki w podobnym wieku?
Mój maluszek też najwięcej przytył na buźce ale nie wiem, ile je, bo karmię tylko cycem. Raz jak odciągnęłam to zjadł 90 ml. Właśnie tego zazdroszczę mamom, które karmią butelką - że mogą kontrolować, ile dzieciaczek zjada
Stary 2013-01-12, 12:41   #772
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość
Właśnie czytałam o tych i podobno skojarzone są bezpieczniejsze bo są bezkomórkowe...natomiast te bezpłatne są pełnokomórkowe. Bezkomórkowe są lepiej tolerowane, co oznacza:
- mniej odczynów poszczepiennych,
- mniej koniecznych interwencji lekarskich z powodu ich leczenia

Jest też wykaz szczepień i ilosć iniekcji do 2 roku życia dziecka. Tradycyjne szczepionki to 14 iniekcji, natomiast skojarzone 5w1 to 7, a 6w1 to 5 iniekcji (nie licząc tych co w szpitalu dzieci dostały).

A mogłabyś wrzucić linka do tego artykułu?
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 12:41   #773
nini_b
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość
Te wszystkie tabelki są niezłe, co strona to inne wykluczające sie jedzenie, powtarza sie jako zakazane na pewno cytrusy, truskawki, wzdymajace itd, ale np ja jem chleb razowy i Tz mi specjalnie kupował bo na innej liscie był jako wskazany
Z tym razowym to w kilku miejscach czytałam, żeby max. 2 kromki dziennie.
Stary 2013-01-12, 12:46   #774
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
my po raz pierwszy obcięliśmy Małemu paznokietki jak miał miesiąc, wcześniej się bałam (ze względu na te jego malutkie paluszki) i przez pierwszy miesiąc nosił rękawiczki

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Gabi2 Pokaż wiadomość
Muszę kupic i ja, i w ogóle umówić sie do gina na przyszły tydzien bo to zaraz 6 tyg bedzie..kurcze ale ja cos palcem wyczuwam tam...jakas wypuklosc
czytałam gdzieś, że po porodzie czasami tak jest, takie jakby guzki, ale one są nie groźne i się same wchłaniają. nie jestem pewna czy u Ciebie to to, ale wizyta u gina wskazana

kurcze, ja jeszcze nie byłam... a to juz 2 miesiąc od porodu
muszę się wybrać i to jak najszybciej.

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 12:47   #775
Neipys
Zadomowienie

My obcielismy paznokcie tydzien temu, ale juz mu urosly - drapie sie jak szalony, niedrapki to dla niego pikus, wiec ma skarpetki na lapkach, a mi sie serce kraje, bo kocham jego raczki i dlugie paluszki....
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 12:51   #776
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jo_manh Pokaż wiadomość
Ja zakupiłam 5w1.
Przed tym szczepieniem rozmawiałam z naszą położną, która powiedziała, że 5w1 opłaca się bardziej niż 6w1 dlatego, że różnią się tylko jednym czy dwoma wkłuciami, a różnica w cenie... sporawa. Ja w naszej przychodni za 5w1 zapłaciłam 100zł, a 6w1 kosztowała 190.

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 12:54   #777
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

hejoooo

witam nowe mamusie
mam dzis wscieklasty humor.nie wiem w sumie czemu mailam meic wychodne, ale mi sie odechcialo bo nie mam kasy i gdzie mam lazic tak bez celu bez kasy , no to maz wymyslił ze razem pojedziemy we trojke to mowie kurna nie czy ja musze wszedzie z obstawa chcailabym keic dla siebie chwile poza tym ta grypa panuje nie wiem czy z malym wychodzic do sklepow a wy jak robicie??w koncu bedzie tak ze nigdzie dzis nie wyjde standard, cale tygodnie w chacie siedze i musze czekac az maz przyjedzie z delegacji bo nie mam nikogo tutaj kurka, nie mowie ze mi źle bo w koncu maz nie wyjezda na imprezy tylko pracuje ale w tym tygodniu nawet na spacer nei wychodzilam bo zimno

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:53 ----------

Cytat:
Ja zakupiłam 5w1.
Przed tym szczepieniem rozmawiałam z naszą położną, która powiedziała, że 5w1 opłaca się bardziej niż 6w1 dlatego, że różnią się tylko jednym czy dwoma wkłuciami, a różnica w cenie... sporawa. Ja w naszej przychodni za 5w1 zapłaciłam 100zł, a 6w1 kosztowała 190.
ja tez 5 w 1 bede .w poniedzialek idziemy
u gina jeszcez nie bylam i narazie sie nie wybieram
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-12, 13:03   #778
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
Zrobilam Kacprowi odparzenie dookola worka
To przez zasypke - dwa dni sypalam, dbalam, zeby na sucha skore, ale i tak go otarlo plakal niemilosiernie, jak mu to wymywalam oilatum.....teraz go nie boli, ale wyglada okropnie - zywe cialko wystaje spod bialej zluszczonej skory....
Przebieram go bardzo czesto i przemywam oilatum, boje sie czymkolwiek teraz to smarowac. Co radzicie? Sudokrem? Bepanthen sie nie sprawdzil - jeszcze bardziej go podraznil. A czyms przeciez te pachwinki chronic musze....
Mój Kuba też miał ostatnio odparzenie, że aż porobiły mu się ranki, z których od czasu do czasu leciała krewka. Smarowałam Sudocremem, nic nie pomógł na ranki, chociaż wyleczył zaczerwienienie wokół nich.
Potem Bepanthen, nic nie dał.

Przy wizycie u pani neonatolog zapytałam czym to mogę smarować.
Powiedziała, że tormentiolem.

Ze względu na ten kwas borowy nie odważyłam się żebym mu tym posmarować. Ale zakupiliśmy w aptece taką maść z Ziaji podobną do tormentiolu, ale nie zawiera ona tego kwasu. Maść pięciornikowa złożona.
Poza tym odstawiłam chusteczki nawilżane. Myliśmy pupkę kuleczkami bawełnianymi zmoczonymi w letniej przegotowanej wodzie. Osuszanie ręcznikiem papierowym i na to maść.

Tydzień i ranki znikły. Spróbuj, może twojemu też pomoże.

---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
poza tym ta grypa panuje nie wiem czy z malym wychodzic do sklepow a wy jak robicie??
ja z Kubą wogóle do sklepów nie chodzę. Poczekam aż będzie ciepło i sklepach będzie mniej więcej taka temp. jak na dworze. Bo tak, to musiałabym go w sklepach rozbierać.

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

Stary 2013-01-12, 13:12   #779
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:

Przy wizycie u pani neonatolog zapytałam czym to mogę smarować.
Powiedziała, że tormentiolem.

Ze względu na ten kwas borowy nie odważyłam się żebym mu tym posmarować. Ale zakupiliśmy w aptece taką maść z Ziaji podobną do tormentiolu, ale nie zawiera ona tego kwasu. Maść pięciornikowa złożona.

ja z Kubą wogóle do sklepów nie chodzę. Poczekam aż będzie ciepło i sklepach będzie mniej więcej taka temp. jak na dworze. Bo tak, to musiałabym go w sklepach rozbierać.
Właśnie miałam pisać że na odparzenia bardzo dobra jest maść pielęgnacyjna z tormentiolem i pięciornikiem (firmy AA oceanic)

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
hejoooo

poza tym ta grypa panuje nie wiem czy z malym wychodzic do sklepow a wy jak robicie??w koncu bedzie tak ze nigdzie dzis nie wyjde standard, cale tygodnie w chacie siedze i musze czekac az maz przyjedzie z delegacji bo nie mam nikogo tutaj kurka, nie mowie ze mi źle bo w koncu maz nie wyjezda na imprezy tylko pracuje ale w tym tygodniu nawet na spacer nei wychodzilam bo zimno
Tak, jeśli musimy to normalnie zabieramy córę do sklepów

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-12, 13:48   #780
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Mam na imię Paulina, ale mówcie mi Paula mam 20 lat. Mój synek ma na imię Kuba. Urodził się 11 listopada 2012, w 38 t.c. ale termin mieliśmy na 25 listopada. Urodziłam siłami natury 2060 gram i 44 cm szczęścia
Mały miał 10 punktów w skali Apgar.
dlaczego mój ważył 3900g w 38 tygodniu a nie np. 3 kg
Cytat:
fakt, Kubuś malutki. ale rok wcześniej urodziłam córeczkę, Blankę. ważyła 800 gram. co prawda w 26 tygodniu, ale to dopiero mało.
i co z Nią?

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości