|
|
#1771 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Cytat:
![]() ja też czasem mówie do małej że jest niegrzeczna ale zawsze tłumacze jej dlaczego tak mówie, no ciężko będzie mi to zmienić chyba by nie używać tego sformułowania... ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1772 |
|
Zakorzenienie
|
Taaa sraty taty dupa w kraty
a jak powiesz do dziecka zachowujesz się głupio ,kretyńsko ,debilsko ,niegrzecznie itp. to to samo i tak potępiasz je za jego zachowanie i ono będzie myślało że "znowu się tak zachowałem " Nie wiem co wam to da że będziecie się wściekać jak mówi babcia czy dziadek, chyba wam się nie wydaje że coś w tej sprawie zmienicie, starego psa nie nauczysz służyć Sara fajne zajęcia mają |
|
|
|
#1773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dopisalam tam jeszcze do poprzedniego posta tak bedzie , to sa dzieci i zanim naucza sie oglady, zanim, zaspokoja swoja ciekawosc, zanim naucza sie przewidywac , jeszcze milion razy beda upominanie, ale w doroslym zyciu nie wyjda z przekoniem i kompleksami , ze sa debilami, idiotami, nieukami, brzydalami, pokrakami, wrednymi , chamskimi . Bo to ich zle zachowania beda okreslane, nazywanie , a nie oni . Kazdy ma prawo do popelniania bledow tak smao dzieci , im trzeba tylko pomoc nauczyc sie co jest dobre a co zle . Przygotowac ich do doroslego zycia, w ktorym tez panuja zakazy,nakazy . I jak juz pisalam, ze zamiast mowic, zejest niegrzeczne, to lepiej dociekac pzyczyny i zapytac, DLACZEGO ZBILES BRATA, , DLACZEGO ZBILES SZYBE - dowiedziec sie przyczyny, ktorych jest wiele. z gadka o dziadkach i babkac zgadzam sie, to samo bedzie z nami ![]() TAK MI SIE WYDAJE . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-01-12 o 11:48 |
|
|
|
|
#1774 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam chyba troche inne podejście do tego. Mówię że jest niegrzeczna ale zawsze tłumacze dlaczego i pytam dlaczego tak zrobiła. Nie widzę w tym nic złego.
Jeżeli Zosia mnie uderzy, zapytam dlaczego tak zrobiła i powiem że tak się nie robi itd. A mała za chwile robi to samo, to co mam ją pogłaskać po głowie? Ona za chwilę woła cukierka to mówię: nie dam Ci, byłaś niegrzeczna, bo mnie uderzyłaś.
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2013-01-12 o 12:24 |
|
|
|
#1775 |
|
Raczkowanie
|
Fajnie Was się czyta ostatnio, jak poradnik o mądrym wychowaniu dzieci
. Uświadomiłyście mi, że jestem jednak głupia pod tym względem . Staram się jak najlepiej wychowywać te moje brzdące a nawet nie myślałam, że popełniam takie podstawowe błędy jak np. mówienie do nich "jesteś niegrzeczna". Tylko z drugiej strony Libra ma rację. Nie da się dzieci odizolować od wszystkich, którzy i tak popełniają te błędy, a później jest jeszcze szkoła.... Tak w ogóle to ostatnio dochodzę do wniosku, że się cofam w rozwoju . Całe dnie spędzane tylko z dziećmi, brak czasu na telewizję (nie mówię o filmach ale chociaż o programach informacyjnych), o czytaniu już nie wspomnę, powodują, że mi zanikają szare komórki. Najlepszy przykład, że w którymś poście napisałm "wierzyć" przez "ż" . Jedyną moją rozrywką na obecną chwilę jest podczytywanie Was i dobrze, że czasami mam czas coś napisać to może do końca nie zapomnę polskiej pisowni . Coś miałam jeszcze napisać, ale skleroza daje się już we znaki
|
|
|
|
#1776 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wam powiem, że choć wiem, że tak się mówić nie powinno ("jesteś niegrzeczny"), to nie raz nie dwa tak mówię....
Sara, w książce "Jak mówić..." wskazują na to, żeby raczej mówić ZACHOWUJESZ się niegrzecznie niż JESTEŚ. Czyli nie chodzi i samo słowo, tylko jego użycie i właśnie to dawanie "łatki". Niby taki niuans, a już od małego się gówniarzowi tłucze, że jest taki a taki, to po co ma się starać być inny, jak już i tak wszyscy wiedzą, że jest właśnie TAKI (głupi, niegrzeczny itp.). A zachowanie to co innego-zachowanie można i trzeba zmienić. A co do dziadków to u nas nie inaczej....szlag mnie często trafia, ale odizolowywać nie chcę, jednak nie widuje ich tak często żeby te durnowate gadki miały wpływ (znaczy aj hołp soł )jasta, ale jak to na tv czasu nie masz? chodzi ci o takie oglądanie w sensie "oglądam i nie robię nic innego", czy nie włączasz tv przy dzieciach? ja to cały czas oglądałam i oglądam dużo tv, a jak byłam na wychowawczym to jeszcze więcej-oczywiście mam na myśli takie oglądanie i robienie mnóstwa innych rzeczy przy okazji Nie gadaj, że nie możesz przy bąkach małych jednym okiem jakichś wiadomości oglądnąć. Książki to co innego, ja nie czytam bo nie mam czasu-wieczorem w pokoju mamy zgaszone światło, a w kuchni siedzieć mi się nie uśmiecha. Jak w weekendy mała łaskawie pójdzie spać, to sprzątam i/albo siedzę na necie, bo lubię się odstresować .--- idziemy z młodą po schodach, śpiewamy "jesteśmy jagódki". W tekście jest m.in. o tym jakie mają buźki, oczka, rączki. I młoda nagle tak: -a jagódki mają pupki? -nie mają - a pani jagoda ma? [jedna z pań z przedszkola] -no ma. -a pani judyta? -też ma -a p.ania? -no też -aha [i śpiewamy dalej }
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2013-01-12 o 13:39 |
|
|
|
#1777 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem po sobie...tylko ja w pewnym momencie się otrząsnęłam i wiem, jak wielki błąd popełnili moi rodzice w wychowaniu mnie, mam nadzieję, że ja nie popełnię takich błedów (choć pewnie inne ) Cytat:
---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- byłam w dzieciowym kupić puzzle z miki, bo wczoraj dostał 50 zł na puzle od babci i od rana mnie błągał żeby iść mu kupić, puzle kupiłam, do tego jeszcze jedne ze smerfami, mozaikę i grę edukacyjną elektorniczną zwierzaki - wydałam ponad 150 zł
|
|
#1778 |
|
Zakorzenienie
|
a co to za mozaika? pokaże te grę zwierzaki
W sklepie zabawkowym koło mnie jest zagłębie gier wszelkiego typu-też coś na urodziny zamierzam wybrać ja mojej dziś kupiłam puzzle z mańkiem 30 elem.-ułożyła w 5 minut i tyle było zabawy
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2013-01-12 o 13:34 |
|
|
|
#1779 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za to bardzo czesto mowie "jestes\bylas dzis bardzo grzeczna". Kiedy wracamy np z odwiedzin u kogos, czy zakupow (ogolnie z pobytu wsrod ludzi)
to zawsze ja chwale jak byla grzeczna. Tak samo zawsze przed snem, chwale jesli jest za co oraz przypominam co zrobila zle, zeby wiecej tego nie zrobila. Ale ogolnie ma czuc ze jestem z niej dumna mimo malych wpadek.---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Evi- nie chciala jeszcze raz? Moja jak ma nowe to z 10 razy uklada. W sumie zajmuje jej to z 15 minut ![]() Mozaike mamy. Bawila sie super przez 2 dni. A teraz lezy zapomniana na polce
|
#1780 |
|
Zakorzenienie
|
asia, pewno że chciała i układała. One ciągle puzzle układa ostatnio-jej się nie nudzi, ale mi tak, więc proponuję "a może teraz te z myszką miki"
![]() tu jeszcze raz o rajtuzkach-u nas to w lokalnej gazecie było jakiś czas temu http://dzieciowo.pl/2013/01/a-moze-p...jtuzki-he.html
|
|
#1781 |
|
Zakorzenienie
|
bao pokaż tą mozaikę
|
#1782 |
|
Zakorzenienie
|
to że powiem do Zosi że jest niegrzeczna to spowoduje zanizoną samoocenę, przekonanie ze jest się nikim, beznadziejnym itd?
chyba przesadzacie troche, nie mówie jak by słyszała od nas takie słowa, ale tego nigdy nie usłyszy
|
|
#1783 |
|
Zakorzenienie
|
Monka z niska samoocena masz racje,do mnie nie raz nie dwa potrafili jakylam mlodsza i odwalilam kolejny"super numer" zrobic tekst -zwlaszcza ojciec-no bo co ona umie w ogole zrobic itd...
byl taki okres ze pokazalam zlosliwie ze nic nie umiem-nie zdalam -specjalnie bo przeciez nic nie umiem... ale ja tez mam do slow niegrzeczna nieco mieszany stosunek... nie krzycze na nia ze jest niegrzecxzna,ale mowie np: "Oliwia wiesz ze tak sie nie robi?jestes niegrzeczna,bolalo mnie to ze mnie uderzylas"itp. spadam odwiedziny znaomych dzisiaj mamy
|
|
#1784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- http://ksiazki.strefamarek.allegro.p...planszowa.html to kupiłam to http://allegro.pl/edukacyjna-gra-ele...928815781.html tylko zapłaciłam u mnie 40zł a tu sporo mniej ![]() mozaiki nie mogę znaleźć dokładnie takiej jak mam, ale to są takie płaskie plastykowe kwadraty, kółka, trójkąty w malym pudelku.
|
|
#1785 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Któregoś dnia w wiadomościach było o wykupowaniu przez jakiegoś nadzianego gościa państwowych spółek odzieżowych, w kórych później zwalniał pracowników. Bardzo mnie to interesowało, bo ja też pracuje w takiej firmie ale szoguny nie dały mi posłuchać . Akurat jedna po mnie koniecznie chciała skakać a druga zaczęła jęczeć .
|
|
|
|
|
#1786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
któraś z was chyba kiedyś ją pokazywała nawet, taka w drewnanym pudełku kwdratowym
|
|
#1787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musze małej kupić, nie ma u mnie, nie widziałam nigdzie![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:30 ---------- u nas dziś urodzinek ciąg dalszy, teściowa ![]() miłego wiczorku kochane, faktycznie ostatnio to forum wychowawcze
|
|
|
|
|
#1788 |
|
Zakorzenienie
|
Bao - pewnie już kupiłaś, ale jakby co dzisiaj w Lidlu są spodnie dresowe dla chłopców (na 99% dla dziewczynek też) 2 pary po 25 zł. Bluzeczki 2 sztuki takie cienkie dość, ale z długim rękawem po 20 zł. Spodnie fajne - do domu idealne, do przedszkola też. A bluzeczki też fajne
Mrowak - byłam u mnie w Orsay - nie było tej kurtki. Ale może jutro będę w Arkadii to zobaczę jeszcze. W ogóle fajne tam wyprzedaże, więc polecam.
|
#1789 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak pewnie sie zdarzy, ze ktos cos powie do naszego dziecko TY IDIOTO, TY KRETYNIE , ale mozna byc slabym dzieckiem, ktore ma podkopana samoocene, albo dzieckiem, ktory zna swoja wartos i od nas zalezy, ktore to bedzie dziecko. Wtedy zadne slowa obcych osob nie zrania ich, splyna, bo przeciez zalezy nam na zdaniu tych ktorych kochamy, a nie na obcych . Cytat:
nikt tutaj nie pisze o glaskaniu po glowie Cytat:
Chodzi o to , zeby nauczyc, sie wyrazanie swojego niezadowolenia, nie okreslajac dziecka, ale negujac jego zachowanie. Nie wrzucac, wszystkich zlych zachowan do jednego worka JESTES NIEGRZECZNA. Nie spaprasz jej jakos psychiki, ale dla czego masz swiadomie podwarzac jej samoocene, warsoc, slowami TY JESTES NIEGRZECZNA jak mozesz powiedziec to inaczej , tym bardziej, ze ona kiedys zacznie to ogarniac w glowie . Zauwyaz , ze teraz do malej mowisz , ze JEST NIEGRZECZNA, a ma niecale 3 lata . Uwierz ze za kilka lat bedzie to juz inne dziecko, tak samo bedzie za 10 lat i za 15 lat , wtedy nie powiesz jej jestes niegrzeczna bo byloby to bez sensu, ale inaczej ja okreslisz, a masz przeciez okreslic jej zachowanie. Beda burze miedzy wami . Beda nas tak wkurzac ze nas krew codziennie bedzie zalewac. Dojda hormony, falszywa niezaleznosc, jak to w przypadku nastolatkow jest. Oni beda wymagac, im sie nalezy. Dojdzie towarzystwo ktore bedzie miec wiekszy wplyw na nie niz my, a co za tym idzie beda klotnie bo bede glupie wybryki. Bo nikt nigdy nie da ci pewenosci, ze ta malutka istoka wyrosnie na rozsadna nastolatke, mloda kobiete, wystarszy rozejrzec sie na ulicy , roznie bywa. Sumujac chodzi o to , zeby wyrobic sobie w sobie nawyk,negowania zlych zachowan ,a nie samego dziecka. Juz teraz tracimy czasem cierpliwosc, a co dopiero potem. W czasie klotni latwo powiedziec cos zlego, a zle slowa zostaja nazawsze , bardziej rania niz czyny . Ja chce tego uniknac, tym bardziej, ze mam niewyparzana morde , a w gniewe rozne swinstwa moga wyjsc . Dzieciaki takie numery wywijaja, ze nie zdajemy sobie sprawy z tego, co to bedzie. Czasem jest tak, ze dziecko konczac nascie lat, ma tak burzliwy okres, ze w domu panuja ciagla awantura, , nie dzien w dzien, ale miesiacami , latami . O cieprliwosci , opanowanie ciezko w takim w takim przypadku . Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-01-12 o 17:17 |
|||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1790 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mysle zr jak czasami powiecie do dziecka ze jest niegrzeczne nie spaczycie mu psychiki,oczywiscie jak bedziecie czesciej zaznaczac jakie jest grzeczne,madre,wyjatkowe. A jak bedzie slyszalo ze jego zachowanie jest niegrzeczne,a o grzecznym nie wspomnicie to bedzie gorzej.
Ja zawsze zaznaczam chlopcom jak cos zbroja ze takie zachowanie mi sie nie podoba,nie bede na to pozwalala,i zawsze zaznaczam ze nawet jak broi kocham go najbardziej na swiecie oczywiscie w odstepie czasu zeby nie wyszlo o jak brzydko sie zachowales masz cukierka .Najwazniejsze w wychowaniu moim zdaniem jest traktowanie tych malych ludzi jak ludzi a nie kogos mniej waznego,i zauwazanie dobrych zachowan,a nie tylko tych zlych. Libra jak Twoja dieta?ja widze po sobie jak juz cialo sie zmienilo,ale biegowo slabne :/. Ide w srode na silownie i bedzie tam trener co mi profesjonalnie diete rozpisze odpowiednio do stylu zycia,tzn zebym miala sile biegac ![]() Moj maly rozgadal sie na calego. Dlugasne zdania,ciagle gada. Najlepiej Eryk to podsumowal " a widzisz mamo mowilas ze tak bedzie ,ze sie cieszylas ze tak dlugo nie mowil,bo faktycznie mam go czasem dosyc "
|
|
#1791 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
albo go wkur wił Cytat:
Cytat:
a w tv i tak nic dobrego nie mówią ,po co się dołować , podejrzewam chwilowy dół spowodowany brzydką pogoda ,siedzeniem w domu, przyjdzie wiosna to Ci przejdzie Cytat:
Może spróbuj z nim częsciej rozmawiać na ten temat ,czy jest zadowolony z tego jak on był traktowany Cytat:
|
||||||
|
|
|
#1792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kupił dla Kubusia na teraz dwupack dresów, a do przedszkola też dwupak tylko większe i bluzki też wziął jedne, dla Isi spodenki też wziął akurat od 86 sie rozmiar zaczynał to będą na przyszłą zimę pewnie dopiero i bluzeczki też wziął oba rodzaje cienkie są, ale z tym materiałem nic sie nie dzieje, po domu do ciorania mogą być. Też obkupiłaś dzieciaki?
|
|
#1793 |
|
Zakorzenienie
|
każdy robi jak uważa
A co do zachowania dzieci, chodzi mi tu głównie o dzieci starsze to dużo zależy od wychowania przez rodziców. koniec tematu
|
|
#1794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja dieta pomału mi bokiem wychodzi ,brakuje mi capucino , owoców,mleka ale trzymam się nadal bo widze że są efekty i aż w szoku jestem ,w pasie w talii ubyło mi 4 cm a w pępku 3 i po 3 cm w cyckach i pod ,najgorzej z tyłkiem po 1 cm ale ważne że idzie w dół Ja teraz codziennie robię marszobiegi ,nie chcę na razie jeszcze nawerężać tego kolana znowu i co drugi dzień robię trening siłowy z piłką i hantlami. I teraz dopiero widzę że trzeba się jednak poradzić profesjonalisty bo samemu niby się dużo wie a jednak zawsze coś można nie tak robić. Dobrze zrobisz jak pójdziesz po rozpiske diety bo każdy z nas jest inny ,prowadzi inny tryb życia dlatego to jest bardzo indywidualne. Może więcej węglowodanów Ci trzeba ,ja bez tego długo nie pojadę SUper że mały się tak rozgadał
|
|
|
|
|
#1795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczyna sie od jestes nie grzeczna a potem jak dorosnie slyszy, ze jest tluman, debil . Nie mowie, ze tak w kazdej rodzinie sie mowi, ale roznie bywa i ze jak ktos mowi do dziecka , ze jest niegrzeczne to na bank bedzie potem okreslal je debil, idiota. Ludzie sa rozni . |
|
|
|
|
#1796 |
|
Zakorzenienie
|
Co do diety to moja mama odchudza sie od 1.5 miesiaca i bardzo ladnie jej idzie. Schudla juz 5 kg a w ogole sie nhe glodzi. Stosuje sie do diety ktora ulozyla jej dietetyczka jak odchudzala sie na moj slub. Schudla wtedy ok 15 kg ( nie wiem w ile miesiecy ale dosc dlugo). Podstawa to szklanka wody na iles tam przed posilkiem. Nie je slodyczy, bialego pieczywa, makaronu, ogolnie zdrowo stara sie odzywiac. Kotlet bez panierki itp. No i ostatni posilek do 18 chyba. Mamcia mi ladnie chudnie
|
#1797 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
U nas szpital w domu, teoretycznie wszyscy zdrowi ale nie do końca wyleczeni więc siedzimy w domu mimo fajnego śniegu . Cała czwórka uziemiona. Już chcę koniec weekendu będzie trochę wolnego.Z tym powiedzeniem "jesteś niegrzeczny/a" to trzeba na intuicję brać. Osobiście niby wiem że się nie powinno ale sama używam nie raz. Poprawiam się a właściwie poprawia mnie Zosia, bo mówię "jesteś łobuziak" a ona do mnie "nie jetem obuziak, jetem Dozia" i przytupuje nogą. Taka jest obecna tendencja żeby właśnie dzieciom łatki nie przyklejać, kiedyś było inaczej. Nie przypominam sobie żebym miała jakoś wyjątkowo obniżoną samoocenę przez to że się matka na mnie wkurzała i mówiła że jestem niegrzeczna. Konieczne jest zachowanie równowagi i umiaru. Co do dziadków to nie raz mnie denerwują ale nie zamierzam ich odcinać od kontaktów z dziećmi. Oni mają swoje przyzwyczajenia, sami też wychowywali dzieci i mają swoje poglądy na ten temat. Dziadkowie robią dobrą robotę jacykolwiek by nie byli i z całą pewnością są o wiele łagodniejsi w stosunku do wnuków niż do nas, własnych dzieci. Cytat:
Piękna piosenka ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:17 ---------- aneczka zdrówka dla Maćka Poradniki poszły
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1798 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Cytat:
. Moja Agatka tak kiedyś odpowiadała na pytanie "Dlaczego uderzyłaś Anię?": "Bo Agatka jest niegrzeczna!" i foch. Ale tłumaczenie przyniosło efekt... teraz odpowiada "Bo Ania jest niegrzeczna" . To taki żarcik, ale faktycznie zdarza jej się tak powiedzieć, gdy popchnie Anię, bo ta jej budowlę z klocków rozwali .
|
||
|
|
|
#1799 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mamy Cytat:
Co z tego że rodzic się będzie pilnował żeby nie mówic jesteś niegrzeczny jak za chwilę się za coś wścieknie i będą latały kur wy i ch uje ale łatki mu nie przyklei co nie ![]() Iza współczuję uziemienia w domu u nas też się zaczęło wolne ,bo ferie się zaczęły |
||
|
|
|
#1800 | |
|
Zakorzenienie
|
Libra a mam plytki dla ciebie
. Musze sprawdzic jeszcze czy nagrane dobrze . Widze, ze tening zmienilas , czyli co nie bedziesz juz cwiczyc insanity ? nie wysylac ci ? wysylac? Asiulek tak mi sie te kotlety bez panierki rzucily w oczy . Zawsze takie jadlam jak w pl mieszkalam, a potem tz robil po swojemu i juz bez panierki . Sa o wiele lepsze, dodaje tam tez startego pomidora , wiec sa takie soczyste , nie wyschniete . ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
A mi sie wydaje, ze nie jest to samo, bo sa inne intencje , ma to totalnie inny oddzwiek i jest wypowiadane w innych sytuacjach, nie ma negatywnych emocji , zlosci . Bo teraz porownujesz wypowiedziane slowo "czubek" bez negatywnych emocji z wypowadanym " debilem, kretynem " w zlosci , a to dwie inne rzeczy . ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Libra to tez nie jest tak, ze ja nagle zostalam oswiecona, albo ze sie nakrecilam na nowe metody . Tez popelniam bledy i pewnie nie raz bezmslnie cos palne . Staram sie poprostu , znalezc odpowiedni sposob, ktory pozwoli mi wychowac stabilnie emocjonalnie dzieci . Tym bardziej, ze moj starszy czasem okropnie sie zachowuje, nie raz pisalam, ze mysle ze on ma ADHD , moze popelnialam bledy a raczej napewno, ktore wywolywaly w nim dane negatywne zachowanie. Narazie przemawia do mnie to co czytam i staram sie wyniesc same pozytywne pomocne rzeczy . Nie mam nic do stracenia przeciez. aaa i jeszcze jedno Libra ja z czulosci mowie czubek Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2013-01-12 o 18:50 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:24.

. Staram się jak najlepiej wychowywać te moje brzdące a nawet nie myślałam, że popełniam takie podstawowe błędy jak np. mówienie do nich "jesteś niegrzeczna". Tylko z drugiej strony Libra ma rację. Nie da się dzieci odizolować od wszystkich, którzy i tak popełniają te błędy, a później jest jeszcze szkoła....
)
) 

nikt tutaj nie pisze o glaskaniu po glowie