|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Łognisty jeździec,kinder bueno szklanka,chodź mężu miły,jam Twoja wybranka!PM20
Hej
![]() Ale dzisiaj pospałam długo... Aż wstyd się przyznać do której ![]() Waniliova, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ![]() misiadelko, gratuluję zaklepania terminu w kościele ![]() Motylek, miło Cię widzieć na wątku ![]() ![]() Co do Targów to w Poznaniu są jutro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A co do godziny ślubu to u nasmoptymalne godziny to 15-16.30, czasem są o 17. Ja chciałabym ślub o 16 lub 16.30, ale to zalezy jeszcz ejaki kościół wybierzemy. BO jeśli ten bliżej sali to wtedy ślub mógłby być o 16.30 i tak po 17.30 byśmy wyjeżdżali (msza 45 minut + życzenia pod kościołem) i na sali bysmy byli tak o 18. Wiadomo, że na sali życzenia, toast, obiad i impreza zaczęłaby się wtedy 19.30-20. Nie wiem czy nie za późno? Jednak bardziej skłaniam się do tego drugiego kościoła, ale stamtąd jest dalej na salę. Więc ślub musiałby być najpóźniej o 16 (albo i o 15.30), wtedy na sali byśmy byli po 18. Tylko z drugiej strony wcześniej niż o 16 bym nie chciała, bo od mojej mamy (tam będę się przygotowywać) do kościoła byśmy jechali tak ok. 40-45 minut, więc bardzo wcześnie byśmy musieli wyjechać z domu... Ehh sama już nie wiem co mam wybrać ![]()
#302 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Łognisty jeździec,kinder bueno szklanka,chodź mężu miły,jam Twoja wybranka!PM20
|
![]() ![]() |
![]() |
#303 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ile płacicie od os.? I tak się zastanawiam, bo jest u nas możliwość zamówienia ciasta i wtedy dopłaca się 10 zł do osoby. Tylko nie wiem, czy to się opłaca czy zamówienie ze "swojej" cukierni? ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
BAN stały
|
Ja mam na 115 osób listę, liczę, że będzie jakieś 100 i na razie wersja optymistyczna to trochę ponad 40 tys.
![]() Poznanianka, a TŻ który kościół woli? Edytowane przez misiadelko Czas edycji: 2013-01-12 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#305 |
Zakorzenienie
|
My planujemy budżet ok. 30 tysięcy (pomiędzy 25 a 30). Wesele na 50-60 osób.
#306 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Musimy wszystko przenalizować dokładniej... W sumie wódka będzie po kosztach, tak samo pozostałe napoje... Orkiestra podoba nam się za 3000 tys.+oprawa kościoła 300 zł... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#307 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Ja wyliczając to za samą salę tyle zapłacimy z poprawinami... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że dużo, ale strasznie nam się to miejsce podoba. Nie mogliśmy się powstrzymać ![]() My zamawiamy ciasto w mojej osiedlowej cukierni- mają najlepsze migdałowce ![]() ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
misiadelko, z nim to ciężki temat... Pytam mu się, a on nie umie się wypowiedzieć w tej kwestii. Bo ten kościół co jest bliżej (o ten: http://www.mbww-swarzedz.pl/galeria/...zewntrz-wntrze) jest mały (przynajmniej na zdjęciach tak wygląda, na żywo go nie widzieliśmy jeszcze). Niby na nasze 60 osób byłby w sam raz, ale z drugiej strony byłam na 2 ślubach w takich małych kościołach i ludzie stali w przejściu to raz, dwa - nie chcę by ktoś nam "na plecy dmuchał". Tzn. wiesz o co chodzi, nie chcemy być w ścisku. Bo tam takie jest wąsie przejście i młodzi siedzą praktycznie zaraz obok ławek. Ale w sumie ten kościół na zdjęciach bardzo ładnie wygląda
![]() Natomiast drugi kościół (o ten: http://www.filipini.poznan.pl/galeria.php?TopicID=rozne) jest bardzo duży i boję się, że ludzie w nim "zginą". Ale za to jest przestronny i nikt na nas nie będzie siedział, będzie luźniej. Kościół z zewnątrz bardzo mi się podoba, okolica też. Wewnątrz był odnawiany ale nie powala wyglądem. Za to proboszcz jest bardzo fajny i bardzo dobrze z moim tatą się dogaduje, więc wszystko byłoby dobrze załatwione (w sensie protokołu, licencji itd.). C. stwierdził, że tak zbytnio mu się ten kościół nie podoba, ale nie powiedział ostatecznie NIE. Więc już sama nie wiem... ---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- ilussia, my za samą salę płacimy ponad 11 tysięcy. Jeszcze doliczając obsługę (kamerzysta, fotograf, zespół) to za nich będzie jeszcze pewnie 600-700zł czyli w sumie ponad 12 tysięcy. Alkohol ponad 2 tysiące, kamerzysta i fotograf - chciałabym się w 4 tys. zmieścić, zespół nie wiem dokładnie ile bo to po znajomości ale myślę, że 3500zł wezmą. Czyli już mamy ponad 20 tysięcy. A jeszcze moja suknia - chciałabym się w 2 tys. zmieścić, garnitur dla C., tort, zaproszenia, zawiadomienia, podziękowania dla gości, opłata dla księdza, oprawę muzyczną w kościele mam nadzieję, że za symboliczną kwotę będziemy mieli, albo za darmo może nawet bo mój tata jest organistą i ma znajomości w tym środowisku ![]() ![]()
#310 |
Wtajemniczenie
|
Hej, widzę, że ostro szalejecie z nowym wątkiem
![]() I że się załapałam nawet na 4 miejscu w TOP 5 ![]() My planujemy wydać do 25 tys. i MUSIMY zmieścić się w tej kwocie. Wesele na 50-60 osób. Raczej już chyba nie odwołamy nic, bo wszystko pozapisywane ![]() A co do godziny to my też chcemy 16, ale dopiero w maju pójdziemy to załatwiać. Teraz ksiądz nie przyjmuje zapisów.
#311 |
Zadomowienie
|
WANILIOWA WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO, DUŻO ZDRÓWKA, DUŻO KASY, POSŁUSZNEGO TŻ-ta, DUŻO ŁOGNISTYCH
![]() tort mam dla Ciebie ![]() PS. OSTATNIA SZANSA BY SPRÓBOWAĆ INNEGO ![]() Edytowane przez Piankka Czas edycji: 2013-01-12 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#312 |
BAN stały
|
Kurcze faktycznie ciężka sprawa... Pod względem wyglądu ten mały ładniejszy... Ale wiem o co Ci chodzi i rozumeim dylemat (sama jeszcze niedawno miałam taki, z tym ,że TŻ powiedział, że nie chce iść na pieszo z kościoła, a ja stwoerdziłam, że idiotycznie 300 m jechac samochodem, więc wzięliśmy ten oddalony o 1,5 km od sali... no ale u Ciebie to już są większe odległości...)
|
![]() ![]() |
![]() |
#313 |
BAN stały
|
Waniliova, stówka! Kinder bueno, pomarańczy, niech Ci TŻ seksownie tańczy
![]() Tort już masz, więc ode mnie: |
![]() ![]() |
![]() |
#314 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie... Większe i to sporo. Bo C. po mnie do mojej mamy przyjedzie (40km),potem od mamy do kościoła (albo do Poznania - prawie 40km, albo do Swarzędza - też 40km). Tyle, że potem na salę ze Swarzędza mamy ok. 20-25 minut drogi (droga szybkiego ruchu), a z Poznania pewnie z 40-50 minut (nie jechaliśmy jeszcze tą trasą, ale część drogi to autostrada). I właśnie tu pojawia się problem.
#315 |
Zakorzenienie
|
poznanianka, kishlaczkowa, misiadelko dziękuję Wam
![]() Zacznę się pewnie udzielać jak zacznę coś załatwiać, czyli jak zrobi się ciepło i będzie mi się chciało wychodzić ![]() Póki co podczytuje Was, staram się być mniej więcej na bieżąco ale wiadomo, że się nie da ![]() ![]()
#316 |
Zakorzenienie
|
Motylek, a imię dla dziecka macie już wybrane?
![]()
#317 |
Zakorzenienie
|
Waniliowa, wszystkiego najlepszego
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
#318 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Pochwal się później koniecznie fotografem ![]() A z pierścionkiem to rzeczywiście jest śmiesznie ![]() ![]() ![]() 3maj się cieplutkoo !! ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3859945 8]ta jasna roza moze nie dac rady i sie przebarwic. tak to frezje sa fioletowe gozdziki i zantedeskia daja rade. zantedeskia narzuca wydluzona forme berla troche. mozna probowac zrobic z niej kulke ale kiepsko to moze wyjsc. a jaka masz posture? jestes wysoka czy niska? piwonii nie bedzie hortensja bedzie tylko polecam kupno krzaku zamiast cietej ![]() mysle ze dadza rade. tylko pamietaj ze nie zawsze wszystkie odmiany sa dostepne w sierpniu wrzosu nie ma (wrzosiec moze juz byc ale ciety mega sie sypie) a lawenda powinna byc, jesli nie swieza to cieta (tez moze sie sypac) ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- spokojnie powinna byc.[/QUOTE] lipa z tymi piwoniami ![]() ![]() Kulbensikowa ale bez względu na wszystko zostaniesz z nami ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#319 | |
Zakorzenienie
|
Jeśli chłopak miał być Kacper, ale że jest to najbardziej popularne imię teraz to nowego nie mamy. Może Mikołaj... Nie wiem.
Dla dziewczynki póki co stanęła opcja Matylda, ale to też takie myślę, że chwilowe ![]() Cytat:
Coś Ty nie urósł ![]() ![]() No mój też mówił, że na pewno inny ![]() ![]() ![]() ![]() A co do tego ślubu to jeszcze obawiam się, że może mi się milion razy odmienić ![]() A fotograf to Basia Sadurska bo to koleżanka R. a drugie to http://studiovidizzi.pl/ bo to znów się okazało, że to studio kolegi i powiedział, że nawet odmówi komuś jak zdecydujemy się konkretnie, bo już mają sporo terminów na 2014 zajęte ![]()
Nasza Miłość - Matylda ![]() 11.05.2013 http://www.suwaczki.com/tickers/dqpre6ydpfblirzx.png Jestem W Niebie. Kocham Was ![]() Edytowane przez MoTyleKsw Czas edycji: 2013-01-12 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
MoTyleKsw my chyba nie miałyśmy okazji się poznać
![]() Dziewczyny oto mój kosztorys na 120 os zmajstrowany na szybko. Gdzie przesadziłam? -opłaty 1000 -sala 2250 -catering 15600 (120*130zł) -foto 3000 -suknia 2000 -buty 300 -garnitur 1000 -w. stół 2000 -ciasta 1000? -tort 500 -alko 3000 (tż twierdzi, że jeszcze więcej) -akademik 2400 (2 noce dla 40 os) -hotel 750 (2 noce dla 10 os?) -kwiaty/wystrój 3000 -obrączki 1500 -biżuteria 1000? -dj/zespół ok 3000 43300zł! jestem przerażona, a tż upiera się byśmy załatwili dojazd mojej rodzinie co będzie kosztować 8000zł! bo wypada... taniej wyjdą bilety na pociąg albo polski bus. *o czym zapomniałam? Edytowane przez Kate Noir Czas edycji: 2013-01-12 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#321 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a to vizzi faktycznie nic specjalnego, Tżta Ci podeśle z aparatem i wyjdzie to samo a może i nawet lepiej ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#322 |
Zakorzenienie
|
Kate Noir, Moim zdaniem przesadziłaś jeśli chodzi o cenę foto, ciasta i wystroju. Szczególnie ten wystrój - aż 3 tys. ?
#323 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ---------- Cytat:
![]() ![]() a wystrój zauważ, że jest z kwiatami połączony więc pewnie i z wiązanką, butonierkami, kwiaty do kościoła, na salę... a i to sala wynajęta więc sporo dekoracji dojdzie więc się uzbiera 3 tys ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiejski stół- moim zdaniem powinniście się zmieścić w 1500zł przy takiej ilości osób. U mnie w hotelu koszt stołu wiejskiego to 13zł/os, więc ok. 1500zł przy 120 osobach. A czy Wasza rodzina/znajomi na miejscu nie mogliby przenocować części gości? A co z oprawą muzyczną w kościele? Rezygnujecie? No i bez przesady z dojazdem ![]() Boże, gdybym ja miała ludziom za loty płacić, to już mogłabym ogłosić własną bankurcję ![]()
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2013-01-12 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
to za ile wg Ciebie ciasta trzeba kupić?
![]() |
#327 |
Zakorzenienie
|
Ja może na ciastach się nie znam, bo ja mam w cenie menu. Jeszcze nie ma uwzględnionego wynajęcia auta , jeśli przewidujesz.
Ale nadal 3 tys. za wystrój mnie przeraża ![]() I po raz kolejny widzę, że wynajmowanie sali wcale nie wychodzi taniej niż wesele w restauracji/hotelu. ---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- mala_czarna, mi kiedyś jeden z menegerów mówił, że liczy się 2,50zł za kostkę ciasta. Nie wiem jak Wy ale my mamy 2 kawałki na osobę - moim zdaniem wystarczy, przecież jeszcze tort będzie.
![]() |
#328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: poznaniankanie wiem jak się liczy w kawałkach bo nam na blachy kucharka liczyła ![]()
![]() 2015 ![]() Edytowane przez mala_czarna_21 Czas edycji: 2013-01-12 o 18:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#329 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Pierwszy raz to podliczyłam i ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#330 |
BAN stały
|
U mnie ciasta jest 300 g na osobę (nie licze tortu bo sama kupuję).
co to jest w. stół? Ten stolik z kiełbasami i bimbrem??? Kate biżuteria też dużo Ci wyszła, nie wiem co planujesz mieć oczywiście, ale to dużo jeśli chcesz srebro. No chyba, że złoto ![]() Edytowane przez misiadelko Czas edycji: 2013-01-12 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.