![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
dofinansowanie z mopsu- pytanie
hej, chciałabym sie zorientować jeśli ktoś jest w temacie, o dofinansowanie z mopsu na rzecz: "Pomoc na zagospodarowanie w formie rzeczowej."
Teorytycznie wchodzi w to: materiały niezbędne do przeprowadzenia remontu i wyposażenia mieszkania, niezbędne urządzenia domowe, pomoce naukowe, sprzęt rehabilitacyjny, sprzęt, który może posłużyć do podjęcia zatrudnienia. Z tego co mi wiadomo najbardziej standardowe są zakupy mebli, rtv, agd itp czasami komputerów czy laptopów Ale czy uważacie że pisanie wniosku o zakup tabletu graficznego /nie mylić z ipadem/ w cenie około 7 tys. -oczywiście różnicę pokrywa osoba pisząca wniosek i podpięcie to pod sprzęt ktory moze posluzyc do podjęcia zatrudnienia ma jakieś szanse na powodzenie? Oczywiście mówię o przypadku gdy dana osoba rzeczywiście się z tego utrzymuje. Czy dla nich jest jakaś istotna róznica czy jest to lodówka czy połeczki czy też tablet przy takich wnioskach? Prosiłabym o jakieś info albo przemyślenia jeśli ktoś ma ![]()
And this is what we do And this is who we are Tell me your lie! With your artificial smile! Edytowane przez vegetationstate Czas edycji: 2013-01-13 o 22:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: dofinansowanie z mopsu- pytanie
Jaki tablet graficzny kosztuje 7tys złotych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no teorytycznie wiem że rysować można na tablecie z biedronki za 50zł ale tu chodzi o sprzęt który normalnie raczej trudno dostać z własnych oszczedności chodzi mi o sam fakt ze teorytycznie nikomu nie jest potrzebna zmywarka bo można płynem za 1zł umyć sobie te naczynia. ale jednak wnioski o zmywarki przechodzą więc czy na taki sprzęt by przeszło?
![]() |
![]() |
#4 |
Copyraptor
|
Cóż. Próbować zawsze można.
Ale akurat przykład nietrafiony, bo wacomem bamboo można stworzyć tak samo piękne grafiki jak cintqiem. Więc to raczej jak zmywarka która dobrze i solidnie zmywa naczynia, versus zmywarka z wyświetlaczem led, zdobioną obudową i osiemdziesięcioma programami z którym 9/10 nigdy się nie użyje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
hm no jasne że sie da. tylko mi nie do końca chodzi o rezultat tylko o wygodę pracy. chyba że pracowałaś na obu wymienionych urządzeniach i dalej uważasz że nie ma różnicy.
![]() |
#6 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Wątpię po prostu, żeby mops chciał wywalać 7 tysi na "wygodę pracy". Bo to trochę brzmi jak sposób znalezienia sponsora drogiej zabawki, a nie sfinansowanie narzędzia do wykonywania pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
no właśnie dlatego sam wątek.
znaczy tablet bedzie mops kosztował wiadomo mniej. róznice w cenach dopłaca się samemu. ale wydaje mi się że to coś wiecej niż "wygoda pracy", to taki sprzęt na wiele lat pracy. a nie jest do końca też droga zabawka bo droga zabawka to sądze byłoby kupno playstation czy coś. a taki tablet oprócz malowania raczej do niczego innego się nie przyda. a z drugiej strony samo dofinansowanie jest na sprzęty rtv agd które w wiekszości nie sa pierwszą potrzebą ludzką... dlatego też piszę bo może ktos slyszał o mniej typowych wnioskach które przeszły
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Jestem w szoku, że ludzie z naszych podatków wyciągają z mopsu kilka tysi na wypaśne tablety... Z jakiej racji mops miałby takie coś finansować? Tzn. komu przyznają pieniądze na wszelkie sprzęty - zawsze myślalam, że POTRZEBUJĄCYM
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bezczelnosc ludzka nie zna granic... ---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ---------- Cytat:
![]() jesli chodzi o zmywarke to ok. nie spotksalam sie z dofinansowaniem, w przeciwnym razie sama bym chyba sprawe poruszyla ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Ale jaja
![]() ![]() ---------- Dopisano o 01:20 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
tak tak wiem. kontrowersja i w ogóle;p
ale jednak te które są w temacie wiedzą że żeby dostać dostać takie dofinansowanie trzeba spełniac pewne kryteria. a temat jest o tablecie graficznym DO PRACY. nie wiem czemu to taka faneberia a może ktoś śpi na kartonach i nie ma pralki ale uważa że bardziej przyda mu się tenże tablet na przyszłe zycie niż pralka i łóżko? ![]() czyli teorytycznie ludzie biorący dofinansowanie z uni na założenie działalności i kupujacy maszyny itp zeby potem zarobić też wydają kasę na dyrdymały?
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z unii to z unii z budżetu państwa czyt. z podatków to wiesz, nieco inna sprawa. Chciałabyś aby z Twoich ciężko zarobionych pieniędzy ktoś brał sobie na dofinansowanie czyjegoś tabletu? Nie sądzę. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-01-14 o 00:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no ja też zarabiam i też płacę podatki no szczerze to co za roznica czy ktos wzial sobie kase na mebloscianke czy na zmywarke i kuchenke? jaka jest w tym dla mnie róznica skoro kasę wydano? a skoro wydano to ten ktoś miał do tego dofinansowania prawo ale napewno rozmawiamy o tym samym tablecie? nie multimedialnym a graficznym?
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Ludzie niedlugo nie beda w ogole pracowac, bo mozna isc do mopsu i dadza na tableta i wtedy bedzie sie wygodniej pracowalo. Czlowieku jak Cie stan na ten tanszy to kup tanszy i pracuj w takich warunkach jakie aktualnie mozesz sobie zapewnic, argument bo wygodniejsza praca, to jakis smiech na sali. Tylko po to, aby bylo Ci wygodniej sciagniesz 7tys, temu i tak sie dzieje w Polsce jak takich baranow coraz wiecej.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;38632408]Nie tłumacz się i tak Twój wątek trafi do perełek 2013.
![]() jeśli tylko ma ci to poprawić humor;p hm ale nawet ciekawe czy to chodzi wam o profesje? jakby np. koleś zajmujący się remontami chciał na kupno sprzętu profesjonalistycznego ktory wiadomo nie jest tani sam z siebie chyba że kupi najgorsze no name w biedronce to byłoby to lepiej odebrane? skoro ciągle chodzi o wyłącznie narzędzie do pracy? czy też chodzi o samą cenę? że za duża? jeśli muzyk sobie będzie chciał jako narzędzie pracy wziąć mikrofon za 4 tyśki to też się oburzycie? ale jak kupi łóżko i kuchenkę to już jest ok? ![]() i nie spinajcie się tak bo wątek jest czysto teorytyczny ![]() ![]()
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli tablet dofinansowywany jest w celu ulatwienia znalezienia pracy to powinna to byc pozyczka, ktora zostanie splacona ![]() ja moge sobie zazyczyc operacje nosa, bo mi latwiej u UP bedzie, ale z czym do ludzi... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale sumując jeśli ktoś spełnia wymogi dostania takiego dofinansowania i kupi sobie meble etc to jest ok a jak tablet do pracy to nie? noo operację też bym chciała ale niestety nie ma takiego dofinansowania;p ale chyba w jakimś innym kraju z tego co pamiętam były takie hm
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-01-14 o 01:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ok. ale ja tu mówię ściśle o tym. no ja się tak ogólnie ze znajomą zastanawiałąm co definiuje dokladnie produkt pierwszej potrzeby? no według mnie np.pralka nie jest takim produktem bo można prać ręcznie, zmywarka to samo, zamiast kuchenki można sobie kupić za parę dych kuchenkę turystyczną;p teorytycznie to wszystko można uznać za mało potrzebne i można się bez nich obejść a łóżko -no raczej nie ma tak że ktoś zupełnie nie ma łóżka, zwykle ma starawe - czyli po prostu chce lepsze a ze sprzętami ogólnie chyba jest tak że dużo ludzi kupuje te lepsze żeby były na dłużej?
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlaczego nie wystąpisz z wnioskiem o pożyczkę od swojego pracodawcy? a jeśli pracujesz na wlasny rachunek to ja bym skontaktowała się z urzędem pracy i poprosiła o nakierowanie gdzie ewentualnie mogę ubiegać się o dofinansowanie na sprzęt niezbędny mi do pracy. Oni powinni Ciebie pokierować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
no tak, można prać ręcznie rzeczy 6-tki dzieci, gotować na palniku turystycznym i spać na zasikanych materacach, ale tableta trzeba mieć za 7 tysięcy.
![]() śmiech na sali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
eee dzięki za porady ale serio, nikt żadnego państwa nie zamierza "okradać" czy co tam ludzie pisali że zamierzam ;p wątek jest wynikiem dysputy z kumpelą i byłam ciekawa jakie są inne opinie na ten temat no bo jeśli mops sam dał zapis "sprzęt, który może posłużyć do podjęcia zatrudnienia." - to co kwalifikuje się pod to? jaki sprzęt będzie potrzebą a jaki fanaberią? gdybym podała dla przykładu tablet za np.500zł to byłoby to ok? kumpela jako sprzęt do pracy rozumie też np. samochód - to też jest fanaberia?
![]() |
![]() |
#26 | |
sissy that walk
|
Tak. Do podjęcia zatrudnienia, a nie kurczę do wystrzeliwania się w kosmos. Do podjęcia zatrudnienia, jeśli to obowiązkowy sprzęt, tablet za 500 zł wystarczy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() więc ja się nawet nie zdziwię jesli wprowadzą darmowe dofinansowania na botoks ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Chcesz mieć tablet za 7 tyś to idz zarobić. To jest jakiś kosmos. MOPS pomaga potrzebującym na skraju ubóstwa a nie spełnia zachcianki obywateli.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
BAN stały
|
Cytat:
Komputer owszem ale nie żaden wypasiony, maszyna do pisania Brailem- jeśli jesteś niewidomy itp. MOPS ma swój "cennik" - ceny sporo niższe niż na rynku i o ile odpowiednio uzasadnisz potrzebę posiadania tabletu, to mogą się zgodzić ale za najniższą cenę. Z podanego przez Ciebie linku wynika, że MOPS może Ci przyznać max 300% kwoty podstawy, może ale nie musi i na 100% nie pozwolą Ci wydać tego na tablet. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.