|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 423
|
Twaróg
Jadam co śniadanie twaróg półtłusty. Ile powinien mieć białka ? Mój ma 19g na 100g , tłuszcz 4g , węglowodany 3g
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 364
|
Dot.: Twaróg
Nie ma zależności, co firma to różnica może być 1-2gramy. Chyba więcej gramów ma serek wiejski, wiec jak Ci zależy na większej ilości białka to zmień na wieśniaka.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomości: 1 506
|
Dot.: Twaróg
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 364
|
Dot.: Twaróg
|
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Twaróg
Nigdy nie jadłam półtłustego, zawsze wybieram chudy... I powiem szczerze, że jakoś zawartości białka się nie przyglądałam... Jesteś na diecie wysokobiałkowej??
__________________
♥ I am speedway fan! KS SG ! ♥ |
|
|
|
|
#6 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Twaróg
Tak wogóle to dane, które widnieją na opakowaniu danego producenta nie są przecież prawidłowe dla każdej partii twarogu. Wiadomo, są normy, takie jak zawartość tłuszczu, i jeżeli jest podane że jest np mniejsza niż 0,5% to rzeczywiście tyle jest. Ale zawartość białka może odbiegać od tej podanej na opakowaniu. Gdyby miała być prawidłowa, opakowania musiałyby być zmnieniane praktycznie codziennie biorąc pod uwagę produkcję twarogów. A wtedy zapłacilibyśmy za nie dużo więcej
![]() Ale myślę, że nie masz się co nad tym zastanawiac i że to naprawde obojętne, czy twaróg który zjesz będzie miał 17 g białka na 100 g, czy ponad 20
__________________
3... |
|
|
|
|
#7 | ||
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 423
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Shmalzberg
Wiadomości: 7 002
|
Dot.: Twaróg
mam do was pytanie odnośnie twarogu/serków wiejskich i innych produktów nabiałowych.
Mogę? Otóż- staram się jeść w miare zdrowo, mam sporo do zrzucenia, więc twarożki w różnych postaciach powinny często gościć na moim stole, ale... uwielbiam twaróg na słono, z warzywami, koperkiem, albo nawet sam, lubię na słodko, wszystko super...pod warunkiem, że jem go 2-3 dni pod rząd, a potem na tydzień się rozstajemy Jesli jem serki wiejskie czy twarożki dłużej niż 3 dni- zaczynają mi śmierdzieć. Nie ma to związku z ich świeżością- po prostu mi aż rosną w ustach, wydaje mi się, ze są zepsute, podczas gdy inni domownicy próbują tego samego twarożku i mówią, że wszystko ok- ładnie pachnie, smakuje wybornie ![]() Przetestowałam tak juz wiele różnych twarogów, bo myślałam, że może chodzi o jakis dodatek, który jest w serkach jednego producenta- nie, mam tak nawet po swojskim twarożku, produkowanym prosto w gospodarstwie domowym nie ma też znaczenia czy jem na słono, słodko, sam czy z dodatkami.Czasem wystarczy, że otwieram opakowanie i zbiera mnie na wymioty Nie ważne, jaki byłby to twaróg- jesli jem go za często np. 3 dni po sobie- zaczyna mnie odrzucać, przestanę na 3-4 dni i znów mogę bez problemu jeść twarozki- nic mi nie smierdzi, nie "rosnie" mi w ustach. Wiecie o co chodzi? Czym to jest spowodowane, no i jak można to "wyleczyć"??? ![]() p.s. sorki, że nie załozyłam dodatkowego watku, tylko ukradłam Autorce temat
__________________
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2013-01-14 o 14:05 |
|
|
|
|
#9 | |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1 671
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
twaróg ma dobrą etykietę - no może mógłby mieć mniej tłuszczu, ale to jakbyś wybrała lekki albo odtłuszczony. A jaki twaróg wybierasz? Bo wiem, że taką dobrą i zdrową etykietą na pewno może się poszczycić Bieluch,jestem ciekawa jaki jeszcze.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
__________________
lubię sobie spuszczać wpie..ol
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2012-01
Wiadomości: 364
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
Optymalnie i tak powinno się ograniczyć do ok 100-150g dziennie, bo nabiał zatrzymuje wodę w organizmie, co wcale nie jest wskazane przy odchudzaniu ![]() Twarogi są dobre i zdrowe, ale nie przymuszaj się do ich jedzenia. To normalne, że po 3 dniach coś Ci "zbrzydło" i nie zjesz tego. Organizm Cię po prostu zmusza do kombinowania i dostarczania różnego rodzaju zdrowego pożywienia, a nie tylko twarogu ![]() Ja mam podobnie z kurczakiem - czasami potrafię jeść przez miesiąc, nawet każdego dnia, a czasami mam tak że jem go i czuję taką zepsutą padlinę, wypluwam i nic mnie nie zmusi do zjedzenia tego. Mimo, że wiem że mięso świeże itp - ale po prostu organizm chce coś innego
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1 671
|
Dot.: Twaróg
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Shmalzberg
Wiadomości: 7 002
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
no wiem, że muszę jesc różnorodnie, po prostu ciekawi mnie skąd to sie bierze, dlaczego tak sie dzieje, wiesz ot taka ciekawosc mnie naszła
__________________
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
|
|
|
|
|
|
#14 | ||
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 423
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201702090901 Czas edycji: 2013-01-16 o 11:52 |
||
|
|
|
|
#15 | ||
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 1 842
|
Dot.: Twaróg
....
![]() Nabiał zawiera bardzo wiele cennych minerałów i witamin. Jednak te witaminy z nabiału są przyswajalne w TŁUSZCZACH! Jeśli nabiał jest 0% lub odtłuszczony lub chudy, to wchłanianie tych witamin jest bardzo ograniczone, lub wręcz niemożliwe. W związku z tym LEPIEJ jest zjeść te 20 kalorii więcej i żeby na tym zdrowie skorzystało niż ciąć ten tłuszcz nie wiadomo po co i cieszyć się, że się zjadło mniej o "całe" 20 kalorii..... . Co to w ogóle za fobia z tym tłuszczem? Już prędzej węglowodany powodują tycie niż tłuszcz..... ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
"Nabiał zawiera bardzo wiele cennych minerałów i witamin. Jednak te witaminy z nabiału są przyswajalne w TŁUSZCZACH! Jeśli nabiał jest 0% lub odtłuszczony lub chudy, to wchłanianie tych witamin jest bardzo ograniczone, lub wręcz niemożliwe. W związku z tym LEPIEJ jest zjeść te 20 kalorii więcej i żeby na tym zdrowie skorzystało niż ciąć ten tłuszcz nie wiadomo po co i cieszyć się, że się zjadło mniej o "całe" 20 kalorii..... ." ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
Było o musli, serach żółtych, pasztetach, sałatkach, czekoladach i w każdej z nich zapytanie o skład. Ja myślę, że ty DOSKONALE wiesz co w składzie być powinno a co nie. A takie niuanse, czy twaróg w 100g jak ma 19g białka to za dużo czy za mało to chyba nie są warte aż pisania nowych wątków? ![]() Przeglądając Twoje wątki i wpisy powoli dochodzę do przekonania że masz jakąś fobię jeśli chodzi o jedzenie .....
__________________
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2013-01-16 o 13:52 |
||
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: gdzieś pod stolicą ;)
Wiadomości: 1 793
|
Dot.: Twaróg
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 423
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 1 842
|
Dot.: Twaróg
Jak uważasz
__________________
REDUKCJA/SIŁA |
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-07
Lokalizacja: Shmalzberg
Wiadomości: 7 002
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
Pytałam o to, czemu po kilku dniach regularnego jedzenia nabiału zaczyna mi on śmierdzieć, chociaż jest świeży. Nie wiem jak twoja odpowiedź ma się do mojego pytania
__________________
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Twaróg
fatass dzięki
ręce już mi opadają jak czytm o tych super zdrowych odtłuszczonych produktah 0% ![]() ja nabiał jem codziennie (głównie twaróg i mleko) i staram się max 150 g poczytajcie o przetworach mlecznych homogenizowanych Cytat:
__________________
lubię sobie spuszczać wpie..ol
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 423
|
Dot.: Twaróg
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 423
|
Dot.: Twaróg
Twaróg lepiej wybierać chudy czy półtłusty ? Dlaczego w chudym jest więcej białka ?
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 1 842
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
oj rany .....No jak to dlaczego? Skoro w chudym jest mniej tłuszczu, to znaczy, że czegoś innego musi być więcej, aby osiągnąć tą samą gramaturę co nie? To tak jakbyś miała 100g sera w którym jest np. 5g tłuszczu to gdyby się dało i odkroiłabyś te 5g, to ser nie miałby już 100g tylko 95gram, czyli procentowo miałby w całości (95g) więcej białka niż wcześniej. Nie wiem czy moje toporne tłumaczenie ktoś zrozumie... A co to tego który lepiej wybrać .... czy Ty czytałaś co ja napisałam wcześniej? Oczywiście, że półtłusty! ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
__________________
REDUKCJA/SIŁA |
||
|
|
|
|
#24 |
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2011-05
Wiadomości: 423
|
Dot.: Twaróg
Czym się różni i czy w ogóle czymś się różni Twaróg Krajanka półtłusty od zwykłego twarogu półtłustego ? Czy krajanka ma więcej białka lub kalorii od zwykłego ?
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 1 842
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
Dziewczyno. Puknij się porządnie w głowę. Cóż znowu za krajanka? Rany boskie.... Krajanek jak i zwykłych twarogów jest tona. Są lepsze, gorsze. Zamiast co chwilę pytać o takie głupoty po prostu popatrz na skład i wybieraj te produkty, które są bardziej naturalne. Koniec kropka. Sama czytam składy i nieraz długo przebieram zanim coś kupię, ale u Ciebie to już chyba obsesja? Zacznij żyć dziewczyno, a nie szukać problemów tam gdzie ich nie ma
__________________
REDUKCJA/SIŁA |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: gdzieś pod stolicą ;)
Wiadomości: 1 793
|
Dot.: Twaróg
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:03.












Jesli jem serki wiejskie czy twarożki dłużej niż 3 dni- zaczynają mi śmierdzieć. Nie ma to związku z ich świeżością- po prostu mi aż rosną w ustach, wydaje mi się, ze są zepsute, podczas gdy inni domownicy próbują tego samego twarożku i mówią, że wszystko ok- ładnie pachnie, smakuje wybornie 

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...





