|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#962 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI
Cytat:
![]() Za tydzień idziemy na wizytę kontrolną do pediatry, mam stracha ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#963 |
Zakorzenienie
|
jakie rarytasy ; p
|
![]() ![]() |
![]() |
#964 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dziewczyny Wy piszecie o tym biało-zielonym linomagu w tubce? bo w sumie tez go mam i jakos nie uzywam Edytowane przez natallkaa Czas edycji: 2013-01-14 o 20:11 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#965 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#966 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() powiem jak robiliśmy: pod razu po kąpieli natłuszczałam główkę sporawą ilością oliwki (uprzednio rozgrzanej w dłoniach), i po maru minutach moczenia ciemieniuchy w oliwce lekko ją wycierałam pieluchą tetrową z kierunkiem wzrostu włoska. dwa dni i po sprawie ![]()
![]() |
#967 |
Zakorzenienie
|
Usypianie małej- 2h
![]() Aż język niemowląt zaczęłam czytać w międzyczasie:P Ide spać też. Poczytam coś jeszcze i do wyrka. ![]() Dobranoc mamusie! ![]()
#968 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Albo szampan i kawior ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Dzika - jeśli chodzi o tą książeczkę to była kupiona w centrum handlowym tesco, tam jest chyba swiat dziecka, ale jeśli mmm napisała, że mozna kupić taniej to nie ma sensu przepłacać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#969 |
Rozeznanie
|
masz taką książkę czy to jakiś artykuł w necie?
![]() sama bym poczytała ![]()
#970 |
Zakorzenienie
|
Evening dziewczynki
![]() Ja przez tego FB zapominam, że tu na odchowalni jesteśmy.. eh z telefonu łatwiej mi tam być niż na forum.. no ale.. Zaraz idę małą kąpać - wiem, mamy głupi system, ale dzięki temu zasypia od razu i śpi rano, więc mogę sobie coś tam na spokojnie w domu porobić. Kąpiemy ją w krochmalu, bo zaczęły jej się krostki jakieś robić znów na brodzie - a krochmal jej pomaga. Mama mi przysłała krem dla niej do twarzy - robiony w aptece jakiś wzbogacony w wit A i tym w międzyczasie smarujemy. Zrobiliśmy dziś małej zdjęcie paszportowe - nasza fotomodelka tak pięknie zapozowała, że nie potrzeba było robić dubli. Chcieliśmy sobie jakieś portretowe strzelić, ale to już musielibyśmy się specjalnie umawiać na sesje.. po drodze do domu zatem zrobiliśmy sobie fotkę w budce - automacie ![]() ![]() Jutro wybieramy się na szczepionkę - proszę trzymać kciuki ![]() ---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- lady kiss - książka - na chomiku do ściągnięcia
#971 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#972 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie chyba krochmal tak dobrze dziala.. nasza miala tez jakis czas temu i smarowalismy i linomagiem i alantanem i nic jakos nie schodzilo - azvte krostki zrobily sie takie szorstkie.. po dwoch kapielach w krochmalu bylo juz prawie idealnie - po kapieli juz niczym nie smarowalam.
#973 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny jak ja tęskniłam
Moja malutka zdrowa wstaje co 2-3 godziny . Przez dwa dni mielismy jazde bo mi się zachciało papryki.... ale (od pukać w nie malowane ) Gabrielka jest grzeczna. Babcia ,jak tylko wezme ją na ręce, robi przechwyt, Babcia jak i dziadek (moi teście ) są zapatrzeni w małą. Moich rodziców od wizyty ich w szpitalu jeszcze nie widziałam . Mame dopadło ostre zapalenie płuc, tylko tyle co słyszałam ja przez telefon. W niedziele bedą chrzciny, ale niestety , w cerkwi nie ma żeńskiego imienie Gabriela więc musieliśmy dać inne imię do cerkwi. W urzedzie Malutka nazywa się Gabriela a w cerkwi bedzie Anna . Wiem głupie to... z doborem chrzestnych tez mielismy problem. ze mna jest już lepiej mam zdjęte z krocza szwy było ich ponad 10. a na szwy wewnetrzne musze czekac aż sie same rozpuszczą. wole nawet nie wiedzieć ile ich jest.... Chciałabym zapomnieć o porodzie, ciągle nie daje mi on spokoju
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
![]() ![]() |
![]() |
#974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() witam ![]() ![]()
![]() |
#975 | |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() U nas nocka nawet elegancko, tzn pierwsza połowa lux bo uwaga mój syn spał od g. 21 do 2.30;d za to potem było kręcenie się na wszystkie strony ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Ale śliczny śmieszek ![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
Imiona b. ładne, a na co dzień jak malutką będziecie nazywać? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 | |
Wtajemniczenie
|
Hej!
![]() Cytat:
![]() Jutro mamy szczepienie ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Piękny uśmiech ![]() Ehh kiedy u mnie nadejda te swiadome usmiechy? ![]()
![]() |
#977 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My szczepienie mamy za tydzień, już drugie i mam nadzieje że do tego czasu mały będzie zdrowy. Kochana nawet się nie obejrzysz a maleństwo będzie się uśmiechać, u nas z dnia na dzień się zaczęło ![]()
![]() |
#978 |
Zadomowienie
|
na codzien to Bedzie Gabrysia tak jak zapisana w urzędzie
Jest córa od 31 grudnia od godzinki 8.10. Gabrysia szczęście nasze Mimo złości i bólu łez i strachu na świat przyszła ONA zakrywając swym obliczem wszystko co straszne było.... razem od 17.11.2008 zaręczeni od sylwestra 2011 małżeństwo od 12 maja 2012 http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png |
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A co do rodziny - cholera jakoś nie pamiętam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Dzięki dziewczyny, to czy tak czy siak opłaca się bardziej dorwać w sklepie niż przez net zamawiać. Mam świat dziecka i smyka niedaleko, może tż da mi wychodne na trochę... Cytat:
![]() A do mnie za dwie godzinki przychodzi mama z odsieczą ![]() Będę miała wsparcie na kilka godzinek dziennie aż do piątku plus jakieś sensowne obiadki ![]() No a potem to już liczę na to, że dziecko trzy tygodniowe się samo ogarnie i da matce żyć ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#980 | |||
Zakorzenienie
|
wyślij mi swojego maila na PW to prześlę Ci książkę w pdf-ie
![]() ale uprzedzam że mnie ta książka jakoś niespecjalnie przekonuje ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]() a na co szczepią w UK?? To samo co w Polsce? ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- ale pulpecik ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#981 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Przyczyny powstawania potówek -nadmierne przegrzewanie dziecka - zbyt ciepłe ubieranie i otulanie maluszka powoduje wzmożone pocenie; -niedojrzałość gruczołów potowych - gruczoły nie działają tak jak powinny, są zatkane lub zablokowane (np. nadmiarem oliwki pielęgnacyjnej), przez co pot - zamiast odparować przez skórę - zostaje zatrzymany w przewodach i ujściach gruczołów potowych; -zbyt długie przebywanie dziecka w dusznych, przegrzanych i wilgotnych pomieszczeniach; -zbyt wysoka temperatura oraz duża wilgotność powietrza, upośledzające zdolność gruczołów potowych do ochładzania ciała; -zakładanie dziecku nieodpowiednich ubranek - sztucznych, syntetycznych, nieprzewiewnych, obcisłych; -jeśli potówki pojawiają się na policzkach malca karmionego piersią, to przyczyną jest ciepło wytwarzane przez mamę podczas kontaktu skóra do skóry; -niewielka ruchliwość niemowlaka, przyczyniająca się do "kumulowania" temperatury w miejscach przylegających do podłoża (materaca, wózka, leżaczka); -niewłaściwa pielęgnacja - nieodpowiednie kosmetyki, zbyt rzadkie mycie i odświeżanie skóry dziecka. http://mojniemowlak.pl/choroby/potow...-leczenie.html Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Happy - jak masz podejrzenie, że mały jest podziębiony to ja przełożyłabym wizytę, bo do szczepienia dziecko musi być zdrowe. Jak jest podziębiony to ma osłabiony organizm, a jak jeszcze dorzucisz mu szczepionki to może nie ogarnąć tego wszystkiego. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#982 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak go robisz dokładnie? ale słodziak fajowy! Cytat:
a mojemu dziecku sie przestawilo. teraz od 21 spi mi nie do połnocy jak zawsze bylo, ale do 2.30-3.00 ; o juz drugi dzien tak mamy... a pozniej cyc i do 6 rano! : D tylko ze jak juz wstanie ok 9 to nicnie porobie.... nie spi do obiadu, ktorego nie mam jak zrobic i ciagle raczki... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A teściowa u mnie też kiepska... to chyba tak zazwyczaj już z definicji jest ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Zakorzenienie
|
Mała obudziła się dziś grzecznie sobie leżała w łóżeczku - gdy ją wzięłam do przebrania odkryłam kupę.. nie wiem jak długo tak z tą kupą leżała - mam nadzieję, że nie całą noc - karmiłam ją tylko o 5 rano i to gdy ona praktycznie spała - to ją nie przewijałam, żeby nie obudzić.. no nic - dupka pod kran i umyta - mam nadzieję, że jakiś odparzeń czy wysypki od tego nie dostanie..
Dzięki za kciuki Dostałam list i tam wymienione są szczepionki: - Dip/Tet/Pert/Polio/Hib - Pneumococcal 13
#985 |
Wtajemniczenie
|
Pójdę na wizytę, żeby go lekarz osłuchał, czy to "tylko" katar. Najwyżej go nie zaszczepią jutro.
#986 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#987 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#988 | |
Zakorzenienie
|
ja po spacerku z wózkiem i sankami w śniegu po kostki, prawie jak fitness
![]() komu kawki ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#989 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oo, to pneumokoki dają gratis ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
no to idąc tym tokiem, nie strzasząc nikogo, mój 12-letni syn też nie do końca ogarnięty ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#990 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.