Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XII 2012 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-14, 19:15   #961
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef
Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Napisane przez jagnna Pokaż wiadomość
Żyć- nie umierać.
Mam Karmi i biszkopty.
Prawie jak martini i oliwki
Z perspektywy czasu i "niepicia" - to malinowe karmi nie jest takie złe
Też mam w lodówce, nie wiem skąd i jak długo...ale jakoś nie chcę sobie smaku psuć Za to schłodzonego szampana bym się napiła...
Stary 2013-01-14, 19:16   #962
advena85
Zadomowienie

Dot.: Macierzyństwa cienie i blaski-były słonice dziś znowu są laski -Mamusie XI - XI

Cytat:
Żyć- nie umierać.
Mam Karmi i biszkopty.
Cytat:
Napisane przez musso4 Pokaż wiadomość
prawie jak żywiec
Prawie nie robi różnicy

Za tydzień idziemy na wizytę kontrolną do pediatry, mam stracha Po niej wizyta u ortopedy, jakby jeden gabinet lekarski to było za mało
advena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 19:20   #963
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
Żyć- nie umierać.
Mam Karmi i biszkopty.
jakie rarytasy ; p

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 20:10   #964
natallkaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
U mnie największym niewypałem jest karuzela - dzisiaj popatrzyła na nią może ze dwie minuty - już bardziej ciekawi ją szalik z Euro 2012

W ogóle to moja już zaczyna pomału wyciągać rączkę w stronę przedmiotów
u nas też karuzalea długo nie budziła zainteresowania. Teraz juz lubi ale góra na ok. 10 min. potem już daje oznaki zniecierpliwienia.

Cytat:
Moje dziecko jeszcze śpi od 13,30
Chyba ją obudze, bo w nocy będzie masakra
nie śpi źle, śpi też niedobrze i weź tu dogodź kobiecie

Cytat:
powiem tak, Adasiowi na razie nic się nie dzieje z włosami, ale Klaudia urodziła się z bardzo gęstymi czarnymi włosami i wszystkie jej wypadły, na pół roku była łysa, a potem jej wyrosły nowe blond i teraz ma je do pasa
a kiedy Klaudii zaczęły wypadać? moja mała ma 10 tyg i też dużo ma tych włosów i dosyć długie juz są i tak się zastanawiam czy tak zostanie:rolley es:

Dziewczyny Wy piszecie o tym biało-zielonym linomagu w tubce? bo w sumie tez go mam i jakos nie uzywam

Edytowane przez natallkaa
Czas edycji: 2013-01-14 o 20:11
natallkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 20:20   #965
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DeKajka Pokaż wiadomość
Mój urodzil sie praktycznie lysy .. z lekkim meszkiem .. teraz widze ze mu rosna nowe .. taki jezyk ma ktory z dnia na dzien wydaje mi sie coraz dluzszy Tylko z tylu od lezenia ma takie puste miejsce ..
Bartkowi też sie z tylu włoski wytarły i ma taki lysy placek
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 20:24   #966
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justa86 Pokaż wiadomość
I pytanko: czy u Waszych dzieci tez wypadaja wlosy?? :/ dodam ze walczymy z ciemieniucha wiec wloski sa codziennie wyczesywane, w sumie to sie nie dziwie ze wypadaja ale jakos sie obawiam i szukam potwierdzenia zrobil sie lekko łysawy ale juz widac odrastajace gestsze wlosy
Kuba też ma gęste włoski i miał ciemieniuchę, ale zwalczyliśmy ją w dwa dni i mam nadzieję, że nie wróci a włosy mu się nie bardzo przerzedziły podczas tej "walki".
powiem jak robiliśmy: pod razu po kąpieli natłuszczałam główkę sporawą ilością oliwki (uprzednio rozgrzanej w dłoniach), i po maru minutach moczenia ciemieniuchy w oliwce lekko ją wycierałam pieluchą tetrową z kierunkiem wzrostu włoska. dwa dni i po sprawie

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

lady_kiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 20:49   #967
jagnna
Zakorzenienie

Usypianie małej- 2h
Aż język niemowląt zaczęłam czytać w międzyczasie:P
Ide spać też. Poczytam coś jeszcze i do wyrka.
Dobranoc mamusie!

jagnna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 20:57   #968
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Żyć- nie umierać.
Mam Karmi i biszkopty.

Albo szampan i kawior

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny Wy piszecie o tym biało-zielonym linomagu w tubce? bo w sumie tez go mam i jakos nie uzywam
Tak, to znaczy ja mam go na myśli

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Dzika - jeśli chodzi o tą książeczkę to była kupiona w centrum handlowym tesco, tam jest chyba swiat dziecka, ale jeśli mmm napisała, że mozna kupić taniej to nie ma sensu przepłacać
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 21:19   #969
lady_kiss
Rozeznanie

Cytat:
Aż język niemowląt zaczęłam czytać w międzyczasie:P
masz taką książkę czy to jakiś artykuł w necie?
sama bym poczytała

Kubuś
ur. 11 listopada 2012

Blanka
ur. 10 lipca 2011
Aniołek

lady_kiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 22:23   #970
halwaya
Zakorzenienie

Evening dziewczynki
Ja przez tego FB zapominam, że tu na odchowalni jesteśmy.. eh z telefonu łatwiej mi tam być niż na forum.. no ale..

Zaraz idę małą kąpać - wiem, mamy głupi system, ale dzięki temu zasypia od razu i śpi rano, więc mogę sobie coś tam na spokojnie w domu porobić. Kąpiemy ją w krochmalu, bo zaczęły jej się krostki jakieś robić znów na brodzie - a krochmal jej pomaga.
Mama mi przysłała krem dla niej do twarzy - robiony w aptece jakiś wzbogacony w wit A i tym w międzyczasie smarujemy.

Zrobiliśmy dziś małej zdjęcie paszportowe - nasza fotomodelka tak pięknie zapozowała, że nie potrzeba było robić dubli.
Chcieliśmy sobie jakieś portretowe strzelić, ale to już musielibyśmy się specjalnie umawiać na sesje.. po drodze do domu zatem zrobiliśmy sobie fotkę w budce - automacie no nic.. poszukam jakiegoś fotografa i zrobimy sobie taką sesję - zawsze to jakaś pamiątka

Jutro wybieramy się na szczepionkę - proszę trzymać kciuki

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ----------

Cytat:
Napisane przez lady_kiss Pokaż wiadomość
sama bym poczytała
lady kiss - książka - na chomiku do ściągnięcia

halwaya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-14, 22:53   #971
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Evening dziewczynki
Ja przez tego FB zapominam, że tu na odchowalni jesteśmy.. eh z telefonu łatwiej mi tam być niż na forum.. no ale..

Zaraz idę małą kąpać - wiem, mamy głupi system, ale dzięki temu zasypia od razu i śpi rano, więc mogę sobie coś tam na spokojnie w domu porobić. Kąpiemy ją w krochmalu, bo zaczęły jej się krostki jakieś robić znów na brodzie - a krochmal jej pomaga.
Mama mi przysłała krem dla niej do twarzy - robiony w aptece jakiś wzbogacony w wit A i tym w międzyczasie smarujemy.

Zrobiliśmy dziś małej zdjęcie paszportowe - nasza fotomodelka tak pięknie zapozowała, że nie potrzeba było robić dubli.
Chcieliśmy sobie jakieś portretowe strzelić, ale to już musielibyśmy się specjalnie umawiać na sesje.. po drodze do domu zatem zrobiliśmy sobie fotkę w budce - automacie no nic.. poszukam jakiegoś fotografa i zrobimy sobie taką sesję - zawsze to jakaś pamiątka

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ----------

mówisz, że krochmal pomoże w szybki sposób? bo mojemu też się krostki na brodzie i szyi porobiły, pewnie od jedzenia potówki powyłaziły... myję mu cześciej buzię i alantal stosuję, ale ciagle są mimo że mniejsze...

Borysek 09.10.2015

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-15, 06:15   #972
halwaya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
mówisz, że krochmal pomoże w szybki sposób? bo mojemu też się krostki na brodzie i szyi porobiły, pewnie od jedzenia potówki powyłaziły... myję mu cześciej buzię i alantal stosuję, ale ciagle są mimo że mniejsze...
No wlasnie chyba krochmal tak dobrze dziala.. nasza miala tez jakis czas temu i smarowalismy i linomagiem i alantanem i nic jakos nie schodzilo - azvte krostki zrobily sie takie szorstkie.. po dwoch kapielach w krochmalu bylo juz prawie idealnie - po kapieli juz niczym nie smarowalam.

Stary 2013-01-15, 07:35   #973
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

hej dziewczyny jak ja tęskniłam
Moja malutka zdrowa wstaje co 2-3 godziny . Przez dwa dni mielismy jazde bo mi się zachciało papryki.... ale (od pukać w nie malowane ) Gabrielka jest grzeczna. Babcia ,jak tylko wezme ją na ręce, robi przechwyt, Babcia jak i dziadek (moi teście ) są zapatrzeni w małą. Moich rodziców od wizyty ich w szpitalu jeszcze nie widziałam . Mame dopadło ostre zapalenie płuc, tylko tyle co słyszałam ja przez telefon. W niedziele bedą chrzciny, ale niestety , w cerkwi nie ma żeńskiego imienie Gabriela więc musieliśmy dać inne imię do cerkwi. W urzedzie Malutka nazywa się Gabriela a w cerkwi bedzie Anna . Wiem głupie to... z doborem chrzestnych tez mielismy problem.

ze mna jest już lepiej mam zdjęte z krocza szwy było ich ponad 10. a na szwy wewnetrzne musze czekac aż sie same rozpuszczą. wole nawet nie wiedzieć ile ich jest.... Chciałabym zapomnieć o porodzie, ciągle nie daje mi on spokoju
zaręczeni od sylwestra 2011
małżeństwo od 12 maja 2012

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 08:22   #974
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
a kiedy Klaudii zaczęły wypadać? moja mała ma 10 tyg i też dużo ma tych włosów i dosyć długie juz są i tak się zastanawiam czy tak zostanie:rolley es:
nie pamiętam

witam dla tych co nie mają fb
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03263.jpg (79,8 KB, 40 załadowań)
Stary 2013-01-15, 08:48   #975
Kocurkaa
Raczkowanie

Dzień dobry
U nas nocka nawet elegancko, tzn pierwsza połowa lux bo uwaga mój syn spał od g. 21 do 2.30;d za to potem było kręcenie się na wszystkie strony. A od rana krzyk, nie wiem o co chodzi, najedzony, przebrany a płacze, jedynie teraz mam go w bujaku to sobie drzemie bo na sen to mi raczej nie wygląda Jeszcze rano mnie szwagier zdenerwował, jak dzisiaj kogoś nie skrzywdzę to będzie dobrze

---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ----------

Cytat:
nie pamiętam

Ale śliczny śmieszek

---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ----------

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny jak ja tęskniłam
Moja malutka zdrowa wstaje co 2-3 godziny . Przez dwa dni mielismy jazde bo mi się zachciało papryki.... ale (od pukać w nie malowane ) Gabrielka jest grzeczna. Babcia ,jak tylko wezme ją na ręce, robi przechwyt, Babcia jak i dziadek (moi teście ) są zapatrzeni w małą. Moich rodziców od wizyty ich w szpitalu jeszcze nie widziałam . Mame dopadło ostre zapalenie płuc, tylko tyle co słyszałam ja przez telefon. W niedziele bedą chrzciny, ale niestety , w cerkwi nie ma żeńskiego imienie Gabriela więc musieliśmy dać inne imię do cerkwi. W urzedzie Malutka nazywa się Gabriela a w cerkwi bedzie Anna . Wiem głupie to... z doborem chrzestnych tez mielismy problem.
Teraz to tak choroby szaleją, że trzeba uważać. JA ze swoim synkiem jak na razie nigdzie nie wychodzę.
Imiona b. ładne, a na co dzień jak malutką będziecie nazywać?

Kocurkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-15, 08:54   #976
happy_eve
Wtajemniczenie

Hej!

Cytat:
Napisane przez Kocurkaa Pokaż wiadomość
Dzień dobry
U nas nocka nawet elegancko, tzn pierwsza połowa lux bo uwaga mój syn spał od g. 21 do 2.30;d za to potem było kręcenie się na wszystkie strony. A od rana krzyk, nie wiem o co chodzi, najedzony, przebrany a płacze, jedynie teraz mam go w bujaku to sobie drzemie bo na sen to mi raczej nie wygląda Jeszcze rano mnie szwagier zdenerwował, jak dzisiaj kogoś nie skrzywdzę to będzie dobrze
U mnie noc podobna - od 22 do 2 spał, a jak o 2 sie obudzil to o 4 dopiero usnal Nie wiem co mu bylo :/ Teraz tez marudzi.

Jutro mamy szczepienie Ciekawe czy nas wogole nie odesla z kwitkiem bo maly ma troche katar :/

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Cytat:
Piękny uśmiech
Ehh kiedy u mnie nadejda te swiadome usmiechy?
Stary 2013-01-15, 09:11   #977
Kocurkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez happy_eve Pokaż wiadomość
Hej!

U mnie noc podobna - od 22 do 2 spał, a jak o 2 sie obudzil to o 4 dopiero usnal Nie wiem co mu bylo :/ Teraz tez marudzi.

Jutro mamy szczepienie Ciekawe czy nas wogole nie odesla z kwitkiem bo maly ma troche katar :/

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ----------

Piękny uśmiech
Ehh kiedy u mnie nadejda te swiadome usmiechy?

My szczepienie mamy za tydzień, już drugie i mam nadzieje że do tego czasu mały będzie zdrowy. Kochana nawet się nie obejrzysz a maleństwo będzie się uśmiechać, u nas z dnia na dzień się zaczęło

Stary 2013-01-15, 10:08   #978
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:

Teraz to tak choroby szaleją, że trzeba uważać. JA ze swoim synkiem jak na razie nigdzie nie wychodzę.
Imiona b. ładne, a na co dzień jak malutką będziecie nazywać?
na codzien to Bedzie Gabrysia tak jak zapisana w urzędzie
zaręczeni od sylwestra 2011
małżeństwo od 12 maja 2012

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65470.png
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 10:11   #979
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
powiem tak, Adasiowi na razie nic się nie dzieje z włosami, ale Klaudia urodziła się z bardzo gęstymi czarnymi włosami i wszystkie jej wypadły, na pół roku była łysa, a potem jej wyrosły nowe blond i teraz ma je do pasa
Ja po cichu na to liczę, bo moja córa blondyna jak się masz i nie wiem po kim co prawda niewiele ma tych włosków ale jednak są ewidentnie blond. A tata i mama ciemni więc dobrze jakby jej się też ciemne 'wygenerowały'

Cytat:
Tak jak napisała Jagna rób jak do tej pory i będzie ok Może dosłownie się nie wykruszy, ale zrobi się piękny pimpuszek

Pisałaś coś kiedyś o swojej rodzince
Boję się, że mnie i tak lekarz opitoli, że dziecko zaniedbuję
A co do rodziny - cholera jakoś nie pamiętam

Cytat:
Napisane przez mmm12345 Pokaż wiadomość
Jeśli dalej mówicie o tych książeczkach, to ja kupowałam na Grochowskiej za czterdzieści parę. www.calineczka.pl, trza wpisać w wyszukiwarkę książeczka dwustronna i ich parę wyskakuje
Cytat:
Dzika - jeśli chodzi o tą książeczkę to była kupiona w centrum handlowym tesco, tam jest chyba swiat dziecka, ale jeśli mmm napisała, że mozna kupić taniej to nie ma sensu przepłacać
O! mmm12345 dopiero zauważyłam, że Ty też z Warszawy
Dzięki dziewczyny, to czy tak czy siak opłaca się bardziej dorwać w sklepie niż przez net zamawiać. Mam świat dziecka i smyka niedaleko, może tż da mi wychodne na trochę...

Cytat:
Żyć- nie umierać.
Mam Karmi i biszkopty.
Jessu Jagnna uważaj żebyś się nie naebaua

A do mnie za dwie godzinki przychodzi mama z odsieczą
Będę miała wsparcie na kilka godzinek dziennie aż do piątku plus jakieś sensowne obiadki
No a potem to już liczę na to, że dziecko trzy tygodniowe się samo ogarnie i da matce żyć

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-15, 10:27   #980
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lady_kiss Pokaż wiadomość
sama bym poczytała
wyślij mi swojego maila na PW to prześlę Ci książkę w pdf-ie
ale uprzedzam że mnie ta książka jakoś niespecjalnie przekonuje może parę kwestii jest godnych zainteresowania ale jak dla mnie większość niedostosowana do mojego dziecka widocznie autorka nie wzięła pod uwagę nietypowych głodomorów

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:

a na co szczepią w UK?? To samo co w Polsce?

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:

ale pulpecik

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
Napisane przez dzika_kaka Pokaż wiadomość

Będę miała wsparcie na kilka godzinek dziennie aż do piątku plus jakieś sensowne obiadki
ale Ci dobrze na moją nie za bardzo mogę liczyć bo pracuje jak szalona a teściowa... no coments... jak już przyjdzie raz na tydzień, to rozsiada się w fotelu i spija kawusię przez 3 godz. Dodam że dziwnym trafem przychodzi zawsze jak mały śpi a ja najchętniej w tym czasie bym sobie odpoczęła lub coś ogarnęła w chacie a tu trza teściówkę zabawiać

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

Cytat:
No a potem to już liczę na to, że dziecko trzy tygodniowe się samo ogarnie i da matce żyć
taaaaaa...
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 10:31   #981
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Evening dziewczynki

Super,że się odezwałaś

Cytat:
Napisane przez emylka86 Pokaż wiadomość
Emylka potówki to się robią raczej z przegrzania, chyba, że Twój synuś ma innego rodzaju krostki.

Przyczyny powstawania potówek

-nadmierne przegrzewanie dziecka - zbyt ciepłe ubieranie i otulanie maluszka powoduje wzmożone pocenie;
-niedojrzałość gruczołów potowych - gruczoły nie działają tak jak powinny, są zatkane lub zablokowane (np. nadmiarem oliwki pielęgnacyjnej), przez co pot - zamiast odparować przez skórę - zostaje zatrzymany w przewodach i ujściach gruczołów potowych;
-zbyt długie przebywanie dziecka w dusznych, przegrzanych i wilgotnych pomieszczeniach;
-zbyt wysoka temperatura oraz duża wilgotność powietrza, upośledzające zdolność gruczołów potowych do ochładzania ciała;
-zakładanie dziecku nieodpowiednich ubranek - sztucznych, syntetycznych, nieprzewiewnych, obcisłych;
-jeśli potówki pojawiają się na policzkach malca karmionego piersią, to przyczyną jest ciepło wytwarzane przez mamę podczas kontaktu skóra do skóry;
-niewielka ruchliwość niemowlaka, przyczyniająca się do "kumulowania" temperatury w miejscach przylegających do podłoża (materaca, wózka, leżaczka);
-niewłaściwa pielęgnacja - nieodpowiednie kosmetyki, zbyt rzadkie mycie i odświeżanie skóry dziecka.

http://mojniemowlak.pl/choroby/potow...-leczenie.html

Cytat:
Dzień dobry
U nas nocka nawet elegancko, tzn pierwsza połowa lux bo uwaga mój syn spał od g. 21 do 2.30;d za to potem było kręcenie się na wszystkie strony. A od rana krzyk, nie wiem o co chodzi, najedzony, przebrany a płacze, jedynie teraz mam go w bujaku to sobie drzemie bo na sen to mi raczej nie wygląda Jeszcze rano mnie szwagier zdenerwował, jak dzisiaj kogoś nie skrzywdzę to będzie dobrze[COLOR=Silver]
Cytat:
Hej!

Dziewczyny nie wiem czy to jakaś faza księżyca czy o co chodzi, ale moja również spała 2 rundy po ok. 4 godziny Od 7-ej natomiast nadrabia straty energetyczne

Cytat:

Happy - jak masz podejrzenie, że mały jest podziębiony to ja przełożyłabym wizytę, bo do szczepienia dziecko musi być zdrowe. Jak jest podziębiony to ma osłabiony organizm, a jak jeszcze dorzucisz mu szczepionki to może nie ogarnąć tego wszystkiego.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 10:37   #982
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
No wlasnie chyba krochmal tak dobrze dziala.. nasza miala tez jakis czas temu i smarowalismy i linomagiem i alantanem i nic jakos nie schodzilo - azvte krostki zrobily sie takie szorstkie.. po dwoch kapielach w krochmalu bylo juz prawie idealnie - po kapieli juz niczym nie smarowalam.
to chyba wypróbuje i od czasu do czasu pokapiemy sie w krochmalu,
jak go robisz dokładnie?

Cytat:
nie pamiętam

ale słodziak fajowy!

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
wyślij mi swojego maila na PW to prześlę Ci książkę w pdf-ie
ale uprzedzam że mnie ta książka jakoś niespecjalnie przekonuje może parę kwestii jest godnych zainteresowania ale jak dla mnie większość niedostosowana do mojego dziecka widocznie autorka nie wzięła pod uwagę nietypowych głodomorów

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

ale pulpecik

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

ale Ci dobrze na moją nie za bardzo mogę liczyć bo pracuje jak szalona a teściowa... no coments... jak już przyjdzie raz na tydzień, to rozsiada się w fotelu i spija kawusię przez 3 godz. Dodam że dziwnym trafem przychodzi zawsze jak mały śpi a ja najchętniej w tym czasie bym sobie odpoczęła lub coś ogarnęła w chacie a tu trza teściówkę zabawiać

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ----------

taaaaaa...
piszesz o mojej tesciowej?

a mojemu dziecku sie przestawilo. teraz od 21 spi mi nie do połnocy jak zawsze bylo, ale do 2.30-3.00 ; o juz drugi dzien tak mamy... a pozniej cyc i do 6 rano! : D
tylko ze jak juz wstanie ok 9 to nicnie porobie.... nie spi do obiadu, ktorego nie mam jak zrobic i ciagle raczki...

Borysek 09.10.2015

Stary 2013-01-15, 10:38   #983
dzika_kaka
Zakorzenienie

Cytat:
Najlepsze, że moja mama całe życie mi wkładała do głowy, że ona nie lubi dzieci i w ogóle nie chce żadnych wnuków
A teściowa u mnie też kiepska... to chyba tak zazwyczaj już z definicji jest W niedzielę przyszła do nas z obiadem, taka dobra i kochana, niby, tylko szkoda, że nie sama z siebie, tylko dlatego, że weekend wcześniej moja mama przyszła do nas z obiadem, no to ta przecież nie będzie gorsza A do tego zrobiła żeberka... ot taka dieta lekkostrawna dla matki karmiącej

dzika_kaka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-15, 10:50   #984
halwaya
Zakorzenienie

Mała obudziła się dziś grzecznie sobie leżała w łóżeczku - gdy ją wzięłam do przebrania odkryłam kupę.. nie wiem jak długo tak z tą kupą leżała - mam nadzieję, że nie całą noc - karmiłam ją tylko o 5 rano i to gdy ona praktycznie spała - to ją nie przewijałam, żeby nie obudzić.. no nic - dupka pod kran i umyta - mam nadzieję, że jakiś odparzeń czy wysypki od tego nie dostanie..

Cytat:

-
.
Dzięki za kciuki
Dostałam list i tam wymienione są szczepionki:

- Dip/Tet/Pert/Polio/Hib
- Pneumococcal 13

Stary 2013-01-15, 10:51   #985
happy_eve
Wtajemniczenie

Cytat:
Happy - jak masz podejrzenie, że mały jest podziębiony to ja przełożyłabym wizytę, bo do szczepienia dziecko musi być zdrowe. Jak jest podziębiony to ma osłabiony organizm, a jak jeszcze dorzucisz mu szczepionki to może nie ogarnąć tego wszystkiego.
Pójdę na wizytę, żeby go lekarz osłuchał, czy to "tylko" katar. Najwyżej go nie zaszczepią jutro.
Stary 2013-01-15, 10:52   #986
emylka86
Zakorzenienie

Cytat:
Super,że się odezwałaś

Emylka potówki to się robią raczej z przegrzania, chyba, że Twój synuś ma innego rodzaju krostki.

Przyczyny powstawania potówek

-nadmierne przegrzewanie dziecka - zbyt ciepłe ubieranie i otulanie maluszka powoduje wzmożone pocenie;
-niedojrzałość gruczołów potowych - gruczoły nie działają tak jak powinny, są zatkane lub zablokowane (np. nadmiarem oliwki pielęgnacyjnej), przez co pot - zamiast odparować przez skórę - zostaje zatrzymany w przewodach i ujściach gruczołów potowych;
-zbyt długie przebywanie dziecka w dusznych, przegrzanych i wilgotnych pomieszczeniach;
-zbyt wysoka temperatura oraz duża wilgotność powietrza, upośledzające zdolność gruczołów potowych do ochładzania ciała;
-zakładanie dziecku nieodpowiednich ubranek - sztucznych, syntetycznych, nieprzewiewnych, obcisłych;
-jeśli potówki pojawiają się na policzkach malca karmionego piersią, to przyczyną jest ciepło wytwarzane przez mamę podczas kontaktu skóra do skóry;
-niewielka ruchliwość niemowlaka, przyczyniająca się do "kumulowania" temperatury w miejscach przylegających do podłoża (materaca, wózka, leżaczka);
-niewłaściwa pielęgnacja - nieodpowiednie kosmetyki, zbyt rzadkie mycie i odświeżanie skóry dziecka.

http://mojniemowlak.pl/choroby/potow...-leczenie.html

Dziewczyny nie wiem czy to jakaś faza księżyca czy o co chodzi, ale moja również spała 2 rundy po ok. 4 godziny Od 7-ej natomiast nadrabia straty energetyczne

mój ma własnie na policzkach i brodzie... powstajace od karmienia cycem, i nie ma tam rady jak tych potówek uniknac ; / ale dzieki fajny artykuł

Borysek 09.10.2015

Stary 2013-01-15, 11:21   #987
Kocurkaa
Raczkowanie

Cytat:
Mój lada chwila skończy 3 miesiące i ciągle się nie może ogarnąć nie żebym Cie straszyła

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Ja po cichu liczę że tak zostanie i syncio będzie w nocy mi spał co raz to dłużej

Stary 2013-01-15, 11:36   #988
musso4
Zakorzenienie

ja po spacerku z wózkiem i sankami w śniegu po kostki, prawie jak fitness
komu kawki

---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

Cytat:
Mój lada chwila skończy 3 miesiące i ciągle się nie może ogarnąć nie żebym Cie straszyła

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Ja po cichu liczę że tak zostanie i syncio będzie w nocy mi spał co raz to dłużej
moja córka ma 3 lata i nie może się ogarnąć, zawsze w nocy coś chce, jak nie pić, to siku, to się coś śni, nie żebym straszyła
Stary 2013-01-15, 12:00   #989
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Mała obudziła się dziś grzecznie sobie leżała w łóżeczku - gdy ją wzięłam do przebrania odkryłam kupę.. nie wiem jak długo tak z tą kupą leżała - mam nadzieję, że nie całą noc - karmiłam ją tylko o 5 rano i to gdy ona praktycznie spała - to ją nie przewijałam, żeby nie obudzić.. no nic - dupka pod kran i umyta - mam nadzieję, że jakiś odparzeń czy wysypki od tego nie dostanie..

Dzięki za kciuki
Dostałam list i tam wymienione są szczepionki:

- Dip/Tet/Pert/Polio/Hib
- Pneumococcal 13
jak kupa nie zaschnięta była, to nie jest jeszcze tak źle

oo, to pneumokoki dają gratis

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ----------

Cytat:

[/COLOR]
moja córka ma 3 lata i nie może się ogarnąć, zawsze w nocy coś chce, jak nie pić, to siku, to się coś śni, nie żebym straszyła

no to idąc tym tokiem, nie strzasząc nikogo, mój 12-letni syn też nie do końca ogarnięty jak to się mówi: małe dzieci - małe kłopoty... itd, dużo w tym racji
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 12:08   #990
musso4
Zakorzenienie

Cytat:
no to idąc tym tokiem, nie strzasząc nikogo, mój 12-letni syn też nie do końca ogarnięty jak to się mówi: małe dzieci - małe kłopoty... itd, dużo w tym racji
święta prawda z perspektywy czasu takie maluszki są proste w obsłudze, nakarmić, przewinąć, przytulić i git a już taki bunt dwulatka i ataki histerii to trzeba mieć stalowe nerwy

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości