Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7 - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 8 części naszego wątku ??
Brzuszki rosną, dzieci też a nasz wątek jest the best! Mamy V-VI 2013 cz.8 7 16,67%
Rosną brzuchy, w nich maluchy; mamy się cieszą, milczeniem nie grzeszą. V-VI 2013 c.8 2 4,76%
Szalone mamuśki plotkują, a maluszki płeć prezentują. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 0 0%
Swą płeć dzieci objawiają i brykanie zaczynają. Mamy Maj-Czerwiec 2013 cz.8 1 2,38%
Pokaż kotku co masz w środku, mamusie V-VI 2013 odkrywają płeć dzieci - cz.8 1 2,38%
Zimę już mamy, na wizyty biegamy i dzieciątka podziwiamy. Mamy V-VI 2013 cz.8 0 0%
Niektóre mamy ruchy dzieci już czują, inne pilnie ich wyczekują - Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Trzęsą się brzuszki, wychodzą pępuszki, niedługo ujrzymy maluszki. V-VI 2013 cz.8 7 16,67%
My tu sobie gadu, gadu, a Maleństwa dają czadu - Mamy V-VI 2013 cz.8 13 30,95%
Kolejne wizyty za nami, snujemy macierzyńskie plany - Mamy V-VI 2013 cz.8 2 4,76%
Robią się z nas grubasy, ale w głowie nam bobasy. Mamy V-VI 2013 cz.8 3 7,14%
Ciężko nam się ruszać, więc spędzamy czas na pogaduchach. Mamy V-VI 2013 cz.8 0 0%
Tyjemy i płaczemy, za chwilę się śmiejemy - przez hormony szalejemy. V-VI 2013 cz.8 0 0%
Bejbik mnie kopie a ja colę żłopię? Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Fasolencja w brzuszek ciśnie, zaraz z tyłka mi wypryśnie. Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Mam żylaki, mam rozstępy no i brzuch mocno wydęty. Mamy V-VI 2013 cz.8 2 4,76%
Rozstępują się nam brzuszki, jednak rosną też cycuszki. Mamy V-VI 2013 cz.8 1 2,38%
Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-15, 11:33   #961
szprotka_mada
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2013 cz.7

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość
Wiesz, ja tak na "chłopski rozum" wnioskuję, że powinni mieć jakieś bazy danych u siebie i podać Ci co i jak, ale od strony pracodawcy to oni Ci chyba nie naliczą. To albo księgowa, albo ewentualnie PIP.
Postaraj się wydobyć, tak mi się wydaje, informację tej daty od kiedy oni a do kiedy pracodawca, bo tutaj może być rozbieżność w wyliczeniach.
Czy na L4 na pewno miałaś literkę B, przynajmniej to co zanosiłaś do pracodawcy.
Jak będę mieć dane co i jak i ile wyliczyli w pracy to pokombinuję, może się okazać, że pomylili daty albo księgowa nie zaskoczyła, że literka B to 100%.
Zawsze masz prawo zapytać pracodawcę skąd taka a nie inna kwota, odpisać sobie wyliczenia z ewidencji ...

---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Szprotka na siku możesz też pójść w urzędzie

Mój pęcherz nie lubi publicznych toalet

Idę, trzymać kciuki żeby mnie nie zlinczowały te przemiłe Panie
Pryz okazji się wkopałam, bo zadzwoniłam do tego kumpla o którym Wam pisałam (Mąż mojej "koleżanki" co mnie wykorzystywała) dowiedzieć się czegoś, bo On ma dużo znajomości i pech chciał, że jest akurat w domu i mam do nich zajść na herbatę, bo mieszkają akurat przy ZUSie... Grrr... Nawet małej nic nie zdążę kupić... W dupie tam...

Kubuś

ex-aparatka
góra- 30.06.10- 17.11.11
dół- 01.09.10- 26.08.11

koszt leczenia- 6225 zł

szprotka_mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:34   #962
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Zapytałam wczoraj kuzynkę czy jak jej mała wyrośnie to mogę pożyczyć lub odkupić ciuszki, te malutkie. Napisała, że ona zaczyna od 62 rozmiaru i nie ma sprawy, co za małe to mi popakuje i jak się nie nałożymy z rozmiarami to mi podesle
Jak to mówią, kto pyta ... ten ma
Mi koleżanka sama zaproponowała w niedziele ( wczoraj pisłam ) Powiedziała że ma całą wyprawkę na pierwsze 2 miesiace i dużó rzeczy nawet mały nie ubrał bo nie zdążył.

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:34   #963
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Cześć

axella, gratuluję córki!

A teraz idę czytać.

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:35   #964
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_mada Pokaż wiadomość
Pryz okazji się wkopałam, bo zadzwoniłam do tego kumpla o którym Wam pisałam (Mąż mojej "koleżanki" co mnie wykorzystywała) dowiedzieć się czegoś, bo On ma dużo znajomości i pech chciał, że jest akurat w domu i mam do nich zajść na herbatę, bo mieszkają akurat przy ZUSie... Grrr... Nawet małej nic nie zdążę kupić... W dupie tam...
Wybacz, ale nie pamiętam co to za kumpel bo za dużo się tu dzieje, ale zawsze możesz nie iść i powiedzieć, że Ci się słabo zrobiło i musiałaś wrócić do domu.

xal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:39   #965
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal
Zapytałam wczoraj kuzynkę czy jak jej mała wyrośnie to mogę pożyczyć lub odkupić ciuszki, te malutkie. Napisała, że ona zaczyna od 62 rozmiaru i nie ma sprawy, co za małe to mi popakuje i jak się nie nałożymy z rozmiarami to mi podesle
Jak to mówią, kto pyta ... ten ma Dzisiaj 11:30Zapytałam wczoraj kuzynkę czy jak jej mała wyrośnie to mogę pożyczyć lub odkupić ciuszki, te malutkie. Napisała, że ona zaczyna od 62 rozmiaru i nie ma sprawy, co za małe to mi popakuje i jak się nie nałożymy z rozmiarami to mi podesle
Jak to mówią, kto pyta ... ten ma Dzisiaj 11:30Zapytałam wczoraj kuzynkę czy jak jej mała wyrośnie to mogę pożyczyć lub odkupić ciuszki, te malutkie. Napisała, że ona zaczyna od 62 rozmiaru i nie ma sprawy, co za małe to mi popakuje i jak się nie nałożymy z rozmiarami to mi podesle
Jak to mówią, kto pyta ... ten ma
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:40   #966
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
dziewczyny ale wy ,macie wyprawki juz pokompletowane ja to sie chowam z tymi paroma spiochami heheh
ja ma tylko spis wyprawki
a tak namacalnie t tylko materac, komplecik z H&M i 3xbody z sh

Cytat:
Mój pęcherz nie lubi publicznych toalet

nie będzie tak źle

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:40   #967
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
Moja małe to chyba wogole nie śpi. Od 2 dni non stop kopie. Wczoraj leżałam na boku na klacie Tż i brzucham dotykałam jego uda i w pewnym momencie Tż mówi ej ono mnie kopie. Ja mówię wiem czuję chciało Ci powiedzieć odsuń się od mamy bo mam mało miejsca

Edytowane przez humpback
Czas edycji: 2013-01-15 o 11:42
Stary 2013-01-15, 11:41   #968
adunia89
Zadomowienie

Dzień dobry!
Melduję się w nowym wątku, a tu już prawie 1000 postów
Idę ponadrabiać

Najbardziej gorzka w naszym dzisiejszym smutku
jest pamięć o wczorajszej radości...

Amelia
adunia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:42   #969
xal
Zakorzenienie

Hump ja się aż tak na glukozę nie cieszę bo mam 75 gr ...
Pielęgniarka od razu powiedziała, że mam przynieść cytrynę, żeby to przełknąć i książkę, bo będę czekać 2h ...
nie będzie, bo u mnie w ciąży w ogóle tego tematu nie było, obawiam się tylko jak ja tyle wytrzymam bez jedzenia ... ale wezmę kanapkę i wrócę jakoś autem te 3,5 km.

Stary 2013-01-15, 11:44   #970
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
nie przypuszczałam że on to wogole czuje mysłalam, że tylko ja w brzuchu.

Laura

Stary 2013-01-15, 11:49   #971
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal
Hump ja się aż tak na glukozę nie cieszę bo mam 75 gr ...
Pielęgniarka od razu powiedziała, że mam przynieść cytrynę, żeby to przełknąć i książkę, bo będę czekać 2h ...
nie będzie, bo u mnie w ciąży w ogóle tego tematu nie było, obawiam się tylko jak ja tyle wytrzymam bez jedzenia ... ale wezmę kanapkę i wrócę jakoś autem te 3,5 km.
przypuszczam że nie ma się z czego cieszyć. źle mi się post zacytował bo miałam chwilowe zawirowanie z wizażem ceszyłam się z ciuszków od koleżanki, ale wyskoczył błąd, więc spróbowałam ucieszyć się jeszcze raz ale źle sobie wkleiłam

Edytowane przez humpback
Czas edycji: 2013-01-15 o 11:50
Stary 2013-01-15, 11:51   #972
lonely_lady
Zakorzenienie

Uciekam na miasto, do później

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:51   #973
deb
Zakorzenienie

a jak się chodzi do prywatnego lekarza to można dostać skierowanie na nfz na takie badania?
deb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 11:52   #974
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
przypuszczam że nie ma się z czego cieszyć. źle mi się post zacytował bo miałam chwilowe zawirowanie z wizażem ceszyłam się z ciuszków od koleżanki, ale wyskoczył błąd, więc spróbowałam ucieszyć się jeszcze raz ale źle sobie wkleiłam
Spoko, zdarza się najlepszym
W sumie dobrze, że mam na NFZ bo płacić za katowanie się to jakoś mi to średnio. I tak muszę sobie kupić tą glukozę.
A właśnie, to jest zwykła glukoza czy jakaś specjalna, bo ja zwykła to pewnie w spożywczaku tańsza

Stary 2013-01-15, 11:53   #975
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
a jak się chodzi do prywatnego lekarza to można dostać skierowanie na nfz na takie badania?
z tego co wiem to wszytsko prywatnie.
Moja koleżanka chodzi prywatnie do tej co ja na nfz i jak potrzebuje skierowanie to zapisuje si enormalnie do przychodni i dostaje na nfz

Laura

Stary 2013-01-15, 11:54   #976
adunia89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez klauda88 Pokaż wiadomość
tak więc dzidzia zdrowa rośnie dalej jak na drożdżach więc dziecko zamiast ważyć ok 650 waży 890 :P w 24 tygodniu ( wymiarowo i wagowo wygląda na 2 tygodnie większe) więc jak to lekarz określił przy porodzie pewnie będzie ponad 4 kg - he he miła perspektywa porodu no ale nic dam radę Dzidzia nadal została dziewczynką bo nic jej między nóżkami nie wyrosło - chociaż tatuś by bardzo chciał :P
gratuluję wizyty! ale duża pannica!
Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
Wprawka (podejście pierwsze )

Taki mój dzisiejszy krótki spis pewnie będzie kilka razy do edytowania
Lonely, brawo dla Ciebie, druknę sobie, napewno się przyda
Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Justi nie pisz tak Ja już kocham to dziecko!!! od samego początku bo go chcieliśmy...Uwielbiam jak się rusza,jak kopie i nie mogę się doczekać aż je przytulę..Ale taka już psychika kobiety jest..Te które oczekują pierwszego dziecka to tego nie zrozumieją mi się wydaje. To nie tak,że ja chłopca nie pokocham bo kocham go/ją całym sercem już teraz!!!!
Tylko wiesz.. mam już 2 urwisów i mam te swoje marzenia i smutno mi poprostu,że mogą się one już nie spełnić bo 4 dziecka nie będzie... Może źle się wyraziłam wczoraj..Nie mam doła bo będzie chłopczyk tylko raczej dołeczka bo moje marzenie o córce się może nie spełnić już nigdy jak nie teraz
Color, ja wiem co masz na myśli i rozumiem Cię To chyba normalne, że mając już dwóch synów, chciałoby się też córeczkę

Dziewczyny, mam pytanie odnośnie macierzyńskiego. Dostałam możliwość zatrudnienia się jako tłumacz, tyle, że od marca chyba dopiero. Powiedziałam o ciąży - nie przeszkadza im, bo potrzebują kogoś, miałabym robić tłumaczenia w domu. Zagaiłam o umowę o pracę i, o dziwo, jest taka możliwość (mój ex-wykładowca tam pracuje). I teraz tak się zastanawiam, czy macierzyński by mi się w tej sytuacji należał? Nie interesowałam się tym nigdy, bo pracuję tylko na śmieciowe umowy. Wiadomo, zarobiłabym trochę, więc tak czy siak chcę się zatrudnić. Ale czy muszę przepracować jakiś konkretny okres czasu czy to nie ma znaczenia? Bo jak dzieciaczek postanowi wyskoczyć wcześniej to nawet trzech miesięcy by nie było, a nie powiem, przydałby się taki macierzyński

Amelia
Stary 2013-01-15, 11:57   #977
vil84
Wtajemniczenie

ble, co za noc ... zasnęłam po 2, wstałam przed 5 jak mąż szedł do pracy, do 6 nie spałam, po 7 musiałam wziąć tabletki więc czytałam sobie, ogarnęłam kuchnię trochę i po 7 poszłam dalej spać ... o 10 obudził mnie kurier z łóżeczkiem i nie chce mi się spać, więc nie padnę dzisiejszej nocy raczej wrr.

Cytat:
Dziewczyny chciałam się zapytać bo nie wiem czy dzwonić do gina czy nie... Na jednej wizycie gin mówił mi że jakby macica była twarda mam brać nospe. Ale nie wiedziałam o co mu chodzi bo nie czułam żeby było coś twardego. No i jakiś tydzień temu rano pierwszy raz poczułam takie spięcie - dotknęłam brzucha i był twardy jak kamień. Nie wzięłam nospy bo któraś z Was pisała że tak się może dziać bo macica się przygotowuje do porodu czy coś takiego W każdym razie od czwartku mam tak kilka razy dziennie (w sobotę i niedzielę nie czułam żeby tak twardniała), nie raz też w nocy (nie mogę spać to czuję), no i biorę nospę ale nie wiem czy to nie za często mi się dzieje. Ogólnie po południu, wieczorem i w nocy tak mi się spina. Wam też tak się robi
jak Ci się tak robi kilka razy dziennie i na krótko to nie bierz leków to normalne. jakoś do 8 razy dziennie jest w normie i byle nie częściej niż 4-5 razy na godzinę. jeśli częściej, to nospa i kontakt z ginem.
no i pilnuj czy nie robi Ci się twardy brzuch na dłużej, poza tymi skurczami ...

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 12:00   #978
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xal
I tak muszę sobie kupić tą glukozę.
A właśnie, to jest zwykła glukoza czy jakaś specjalna, bo ja zwykła to pewnie w spożywczaku tańsza
myśle że najzwyklejsza. a są jakieś specjalne? musi być czysta glukoza i tyle
Stary 2013-01-15, 12:03   #979
deb
Zakorzenienie

Cytat:
z tego co wiem to wszytsko prywatnie.
Moja koleżanka chodzi prywatnie do tej co ja na nfz i jak potrzebuje skierowanie to zapisuje si enormalnie do przychodni i dostaje na nfz
no właśnie, ja chodzę prywatnie i za wszystkie badania muszę płacić, nie dostaje skierowania tylko taką kartkę z zaznaczonymi badaniami do zrobienia.
Stary 2013-01-15, 12:04   #980
anoxee
Zadomowienie

GG do anoxee

Odpowiadam i dalej czytam.

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Uwaga, chwalę się
boskie!

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
A ja też nie mam miejsca na bejbika rzeczy i będziemy u nas dorabiać jakąś komodę czy szafkę czy coś by było gdzie trzymać rzeczy a i tak pokój bejbika zrobimy za jakiś czas bo doszliśmy do wniosku, że i tak pewnie przez pierwszy rok będzie non stop z Nami i to co by poszło na pokoik możemy wydać na coś innego, a pokoik robić na spokojnie w wakacje.
Bardzo dobra decyzja

Cytat:
Dobra, obfociłam to wrzucam. Myślałam, że mam dużo, ale przy zakupach Justi i Lublany to to jest nic

-pajace, bodziak w paski, buciki z misiem- Auchan (zajrzyjcie tam, bodziaki po 6 zł, a pajace po 10zł, jest sporo, ale większość konkretnie dla chłopca albo dziewczynki, a u mnie na razie potrzebny neutral)
-spodenki z Kubusiem- sh
-jeansy, bodziaki "luzem", komplecik, łapki nie drapki, 2pak skarpetek- H&M
-komplety bodziaków r. 56 i 62 (zwykłe białe, z napisami)- C&A (5 szt za 29,9zł, więc moim zdaniem warto)
-białe buciki moje dziecię dostało od mojej koleżanki- sh

Resztę fatałaszków już Wam wstawiałam
Cytat:
śliczności

no i mam ten sam komplecik z H&M (Mum+Dad=Me), w sumie jesteśmy już trzy które go kupiły. Jeszcze chyba Lublana o ile dobrze pamiętam
Mum+Dad wymiata

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
wlaczccie TTV - ciaza, przesady itd

hehe jesli jesz ziemniaki to masz blizniaki
przebywasz w niemalowanych scianach - urodzisz albinosa
uwaga na myszy, jak je spotkacie i dotkniecie policzka ze strachu to wam wyrosnie myszka znamie
nie uzywac okularow w czasie ciazy, bo dziecko bedzie mialo slaby wzrok
nie obcinac wlosow, bo dziecko bedzie mialo krotki rozumek :d
nie chodzic pod sznurem z prania, bo pepowina...hehe
nie kroic nozem, bo bedzie zajecza warga
To czym kroić, łyżką? Uwielbiam przesądy.

Cytat:
Dziewczyny a co wiecie o butelkach?? Koleżanka była z małym wczoraj u mnie i bardzo polecała butelke lovi. Mówi, że mały jedynie z tej je i że ma jakiś specjalny smoczek, który jest jak sutek.
Jak dla mnie tylko Tommee Tippy i Avent.

Cytat:
Napisane przez angie83 Pokaż wiadomość
Uff... W końcu przebrnęłam. Rzeczywiście tempo macie szalone. Co do imion to rozważamy:
1. Dawid (ale słabo się zdrabnia, Dawidek, Dawi jakoś mi nie podchodzi, poza tym w dobie dziwnych zahamowań wobec narodu żydowskiego chciałabym uniknąć nieprzyjemności wyzywania od Żydów)
2. Tomasz ( ładne imię, ale mamy jednego kuzyna, który niemiło nam się kojarzy)
3. Kacper (znowu te zdrobnienia Kacperek, Kacek, Kacuś....)
4. Bartłomiej ( na razie bez zastrzeżeń)
Na razie to tyle propozycji. Rozważaliśmy jeszcze Leona, jako że mój TŻ jest spod znaku Lwa i tak fajnie by pasowało, ale z kolei Leon kojarzy mi się ze starszym panem,a mój TŻ ma dziwną manię wymyślania do każdego imienia głupiej rymowanki i wyszło mu Leon-Gumoleon. Ciężko nam dogodzić

Co do zakupów dziecięcych to narazie spokojnie. Tu dwa body, tu pieluszki i tak od przypadku do przypadku coś zawsze wynajdę.

A propos rodzenia bez bólu, to mi ostatnio gin powiedział, że to znieczulenie wcale takie dobre nie jest. Kobieta nie odczuwa parcia i często stosują wówczas wyciągarkę ( nie wiem i nie chcę wiedzieć co to). Podobno za granica się powoli wycofuje ze znieczuleń, bo w późniejszym czasie następują problemy zdrowotne u dzieci - na ile to prawda nie wiem...
Leon Wybierzcie Leona! Tak! Tak!

Leon
anoxee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 12:08   #981
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee Pokaż wiadomość

Jak dla mnie tylko Tommee Tippy i Avent.

Właśnie od samego początku myślałam o Tommee Tippy i z tego co się przyjrzałam smoczkowi to wygląda tak jak ten z lovi i właśnie chyba te kupimy.

---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ----------

Cytat:
no właśnie, ja chodzę prywatnie i za wszystkie badania muszę płacić, nie dostaje skierowania tylko taką kartkę z zaznaczonymi badaniami do zrobienia.
Dlatego ja poszłam na nfz bo stwierdziłam, że skoro jestem ubezpieczona to czemu mam płacić i tak wystrczy, ze musze na prenatalne 280zł zapłacic.

Laura

Stary 2013-01-15, 12:09   #982
humpback
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anoxee
To czym kroić, łyżką? Uwielbiam przesądy
nie kroić. rozrywać zębami jak drapieżnik
Stary 2013-01-15, 12:14   #983
xal
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy jakiego masz lekarza, jak pracuje na NFZ to może Ci dać skierowanie niby z innej przychodni. Tak się często zdarza u prywatnych, zapytaj.
Cytat:
Napisane przez adunia89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie odnośnie macierzyńskiego. Dostałam możliwość zatrudnienia się jako tłumacz, tyle, że od marca chyba dopiero. Powiedziałam o ciąży - nie przeszkadza im, bo potrzebują kogoś, miałabym robić tłumaczenia w domu. Zagaiłam o umowę o pracę i, o dziwo, jest taka możliwość (mój ex-wykładowca tam pracuje). I teraz tak się zastanawiam, czy macierzyński by mi się w tej sytuacji należał? Nie interesowałam się tym nigdy, bo pracuję tylko na śmieciowe umowy. Wiadomo, zarobiłabym trochę, więc tak czy siak chcę się zatrudnić. Ale czy muszę przepracować jakiś konkretny okres czasu czy to nie ma znaczenia? Bo jak dzieciaczek postanowi wyskoczyć wcześniej to nawet trzech miesięcy by nie było, a nie powiem, przydałby się taki macierzyński
To chyba wypłaca ZUS, zapytaj może w ZUSie, albo poszukaj po przepisach ZUSowskich, czy stronach ...
Cytat:
Dlatego ja poszłam na nfz bo stwierdziłam, że skoro jestem ubezpieczona to czemu mam płacić i tak wystrczy, ze musze na prenatalne 280zł zapłacic.
Hehe, jak widzę pasek co miesiąc, a później się dowiaduję, że terminów do okulisty brak, no są na listopad i co z tego, że jestem w ciąży i potrzebuję badanie do porodu ... nóż się w kieszeni otwiera.

Stary 2013-01-15, 12:18   #984
adunia89
Zadomowienie

Cytat:
To chyba wypłaca ZUS, zapytaj może w ZUSie, albo poszukaj po przepisach ZUSowskich, czy stronach ...
Tak, ZUS wypłaca, ale nie da się tam dodzwonić, a na stronie postaram się dokładniej poszukać za chwilkę.
Pewnie wyjdzie tak, że trzeba będzie pojechać, no nic, może się załapię, fajnie by było.

Amelia
Stary 2013-01-15, 12:22   #985
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy jakiego masz lekarza, jak pracuje na NFZ to może Ci dać skierowanie niby z innej przychodni. Tak się często zdarza u prywatnych, zapytaj.
Aaa chyba że takie jakieś kombinacje. Mój to raczej takich nie wypisuje.

Kurde mam zrobić obiad na 13.30 a mi się nie chce i w ogóle głodna nie jestem, opiłam się mlekiem i bym sobie poleżała, lenia mam
Stary 2013-01-15, 12:23   #986
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Wprawka (podejście pierwsze )

*DLA MAMUSI
-koszula do karmienia (2-3szt)
-szlafroczek
-kapcie
-majtki poporodowe
-podpaski poporodowe
-wkładki laktacyjne
-staniki do karmienia
-osłonki silikonowe na brodawki
-maść na pękające brodawki Bepanthen
-laktator

*DLA DZIDZIUSIA
-->Przewijanie, pielęgnacja, kąpiel
-pieluszki jednorazowe (pampersy)
-pieluszki tetrowe
-pieluszki flanelowe
-chusteczki mokre (pampersa)
-duże płatki kosmetyczne
-jałowe gaziki
-patyczki/bagietki
-woreczki na pieluszki
-emulsja do kąpieli Oilatum, +ewentualnie mydełko
-krem pielęgnacyjny linomag
-ewentualnie na odparzenia sudocrem
-miękka myjka
-szczotka z naturalnym miękkim włosiem i grzebień
-cążki i nożyczki do paznokci
-do noska frida + wkłady
-ręczniki (mogą być z kapturkiem) 2-3szt
-czapeczki na głowkę i rękawiczki niedrapki
-octenisept do pępka
-sól fizjologiczna do przemywania oczek
-Wanienka
-Przewijak
-termometr (ten "strzelający" na podczerwień za ok.120zł)

-->Karmienie
-butelki (na razie nie mam pojęcia ile i jakiej pojemności, ale z firmy Avent i TT
-smoczki
-pojemniki na pokarm
-laktator
-pieluszka tetrowa/później śliniaczek

-->Spanie
-łóżeczko
-materac
-pościel (z miękkimi ochraniaczami)
-prześcieradła 3szt
-śpiworek
-rożek
-kocyk
-ceratka,podkład na łóżko

-wózek
-ciuszki
-proszek Jelp lub Lovella

Taki mój dzisiejszy krótki spis pewnie będzie kilka razy do edytowania
Super, sprawdziłam co ja mam wpisane, a czego nie i dopisałam Podrzucam też swoją listę w excelu i jeśli czegoś w niej nie uwzględniłam to dajcie znać
a na kolorki nie zwracajcie uwagi bo tam zaznaczyłam co mam i ile sztuk

Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
uwaga, uwaga! świętuję dziś połowinki!!! a mój maluszek dzisiaj rano wystawił mi chyba głowę myślałam, że to może pęcherz, ale potem się coś przewierciło i ta górka się schowała hihihiihihihi leżałam i się cieszyłam do siebie

szukałam jakiegoś streszczenia z wczoraj, ale jakoś niebardzo znalazłam za to rzuciło mi się w oczy, że przeczucia axelli się sprawdziły i mamy kolejną cipuchę achhhh
klask i:za połowinki

Cytat:
Napisane przez axella Pokaż wiadomość
witam się z rana, lecimy do piekarni..
ale jestem padnięta
To co Ty robiłaś w nocy...hmmm

Cytat:
Napisane przez klauda88 Pokaż wiadomość

tak więc dzidzia zdrowa rośnie dalej jak na drożdżach więc dziecko zamiast ważyć ok 650 waży 890 :P w 24 tygodniu ( wymiarowo i wagowo wygląda na 2 tygodnie większe) więc jak to lekarz określił przy porodzie pewnie będzie ponad 4 kg - he he miła perspektywa porodu no ale nic dam radę Dzidzia nadal została dziewczynką bo nic jej między nóżkami nie wyrosło - chociaż tatuś by bardzo chciał :P

ostatnio pobolewało mnie podbrzusze więc powiedziałam o tym swojemu gin. Okazało się że mam infekcję dróg moczowych kazał mi brać Żurawit i urofuraginum a jeśli to nie pomoże to będę musiała brać antybiotyk ( niby bezpieczny dla dzidzi ale i tak wolałabym go uniknąć). Wczoraj wieczorem już wzięłam 1. dawkę i w nocy już było trochę lepiej co prawda brzuch jeszcze trochę pobolewał ale do toalety wstałam już tylko 2 razy a nie jak to było wcześniej 4 tak więc wygląda na to że wszystko u mnie raczej ok

następną wizytę mam 11.02

dobra uciekam dalej pisać trzymajcie się zdrowo i cieplutko
za wizytę Dobrze, że z maleństwem wszystko ok.
Z tymi drogami moczowymi to chyba każda się męczy choć raz w ciąży

zakupy.jpg

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 12:24   #987
deb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość
ble, co za noc ... zasnęłam po 2, wstałam przed 5 jak mąż szedł do pracy, do 6 nie spałam, po 7 musiałam wziąć tabletki więc czytałam sobie, ogarnęłam kuchnię trochę i po 7 poszłam dalej spać ... o 10 obudził mnie kurier z łóżeczkiem i nie chce mi się spać, więc nie padnę dzisiejszej nocy raczej wrr.

jak Ci się tak robi kilka razy dziennie i na krótko to nie bierz leków to normalne. jakoś do 8 razy dziennie jest w normie i byle nie częściej niż 4-5 razy na godzinę. jeśli częściej, to nospa i kontakt z ginem.
no i pilnuj czy nie robi Ci się twardy brzuch na dłużej, poza tymi skurczami ...
Wow też już bym chciała łóżeczko - ale nie wiem gdzie bym je postawiła

Dziękuje za odpowiedź - mi mniej niż 8 razy na dobę na pewno. Będę się obserwować
Stary 2013-01-15, 12:26   #988
diabli
Zakorzenienie

dzien dobryyy! wstalam juz o 10 (sukces, bo poszlam spac o 3 ), ale trzeba bylo ogarnac siebie i dom. kochany tz wyskoczyl mi rano przed praca po paczki z bita smietana...wiec sniadanie mistrzow! do tego kakao i nasz dwupak jest w raju teraz trzeba troche ogarnac kuchnie, moze jakies pranie...dzwonili z angeliusa potwierdzic jutrzejsze polowkowe potwierdzilam, wiec chyba sodowskiego w pon nie bede odwiedzac :P ta sama pani doktor, za 300zl bedziemy mieli badania prenatalne II trymestru i echokardiografie plodu wszystko w 2d, bez nagrania. cenia sie!

ide nadrabiac, choc sporo juz przeczytalam na komorce. buziaki i milego dnia!

kciuki za dzisiejsze wizyty Atena564, dhalii, salviae, Ashyshqa!
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-15, 12:27   #989
deb
Zakorzenienie

jeju dziewczyny nie mogę czytać tych waszych list wyprawkowych - tymbardziej jak macie zaznaczone ile już macie rzeczy
Stary 2013-01-15, 12:32   #990
xal
Zakorzenienie

Co macie na obiad?
Nie mam weny, a glodna zaczynam się robić. Niestety dzidzia nie pomaga w wyborze ...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości