![]() |
#511 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta oczywszczająca jelita
ja sobie bardzo dobrze oczyściłam jelita stosując kurację z grzybka tybetańskiego. Mnóstwo materiałów na ten temat można znaleźć w google. Grzybek wygląda jak kalafior. Zalewa się go mlekiem 1,5 % i po 24 h otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie napój przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Smak kefiru jest lekko kwaśny, co może przeszkadzać osobom przyzwyczajonym do słodkiego smaku. Grzybek z kefirem przecedza się przez sitko, kefir wypija, a wypłukany w zimnej wodzie grzybek znowu zalewa się mlekiem i odkłada. Kuracja trwa 20 dni, a po niej robi się 10 dni przerwy, a następnie można powtórzyć kurację od początku. Przy mocno zanieczyszczonym jelicie, przez pierwsze 2 dni należy spodziewać się biegunki. A ponadto dobrze oczyścić organizm można też pijąc sok z brzozy. Po raz pierwszy kupiłam go w hipermarkecie i myślałam, że to jeszcze jeden, wycukrowany napój. Bardzo chciało mi się pić, więc zaczęłam pić ten sok. I wypiłam cała butelkę, a dopiero potem przeczytałam na etykiecie, że można wypić max. szklankę tego soku. Na drugi dzień obudziłam się cała w brązowych plamach. Poszłam do lekarza, opowiedziałam o swoim wyczynie i dostałam jakąś maść, którymi trzeba było to smarować. Plamy zeszły po 2 tygodniach. Jedno jest pewne - wyczyściłam organizm z jakiegoś syfu, co mi wyszło na skórę. I morał na przyszłość: czytać etykiety na produkcie zanim cokolwiek się włoży do ust i nie zakładać, że w hipermarketach, na ogólnie dostępnym stanowisku, nie można kupić czegos skutecznie oczyszczającego organizm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś może mi napisać gdzie kupuje sucharki żytnie.Jakoś nie mogę trafić na nie, a przecież to nie wasa żytnia
![]() |
#513 |
Zakorzenienie
|
Zrobić samemu z chleba żytniego razowego na zakwasie. Nie ma innej opcji, bo wszelkie kupne 'razowe' sucharki są wzbogacane totalnie niepotrzebnymi dodatkami, które na dietę oczyszczającą moim zdaniem się nie nadają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 |
Konto usunięte
|
Witam, widzę, że to stary topik, ale może ktoś mi odpowie.
Właśnie jestem na tej "diecie" i po 1 dniu mam masakryczne wzdęcia i straszne gazy! A jadłam tylko grzanki i kefir... Nie wiem czy to tak powinno być?? Nie wiem czy to kontynuować? Jest gorzej niż zazwyczaj |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Zakorzenienie
|
To dobry objaw i normalny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
bo planuje zacząć ją w ten weekend ![]()
![]() |
![]() |
#517 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja właśnie dziś kończę pierwszy dzień. Czuję się dziwnie, ciężko mi na żołądku po tym kefirze:/ Gazy też mam
![]() Mam nadzieję, że jutro będzie duuużo lepiej ![]() Napiszę jeszcze jak mi idzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 |
Konto usunięte
|
Dawno mnie nie było. Dotrwałam do 3 dnia, i ubyło mi 1,5kg (nie dużo, liczyłam na więcej) ale poczułam się strasznie lekka, niedługo mam przerwę semestralną na studiach i próbuję jeszcze jednego oczyszczenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Ja sie szykuje na marzec.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Zakorzenienie
|
Zima jest dla mnie na te zajęcia zbyt ciężka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Zakorzenienie
|
Zaczynamy w poniedziałek. Było napisane na pierwszej stronie: nie jemy i nie PIJEMY nic wiecej? Wody nie mozna pic?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 |
Rozeznanie
|
coś w innych postach czytalam że można. na tej kartce co padała niunia jest mowa że nie wolno nic jeść , a o napojach- woda nic nie ma
![]() |
#523 |
Zadomowienie
|
No to już teraz oficjalnie się przyłączam
![]() Na mój chłopski rozum wodę to jednak trzeba.. ale jutro zgłębię temat ![]()
![]() |
#524 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, macie jakieś info, czy okres jest przeciwskazaniem do tego oczyszczania? Na mój chłopski rozum nie, ale czasem są dziwne obostrzenia.. a ja akurat jutro drugi dzień będę miała. Przelecę dzisiaj Tombaka i sobie sprawdzę, ale może Wy coś wiecie?
![]() |
#525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co mi wiadomo od lekarzy i pielęgniarek to kamienie kałowe powstają przy obłożnych chorobach, kiedy chory jest unieruchomiony w łóżku przez długi czas. Usuwa się je płukaniem wykonywanym przez pielęgniarkę. Tombak to znachor i jego tezy są niczym niepotwierdzone. Ja bym była ostrożna z tymi jego pomysłami, bo mogą zaszkodzić. Pamiętajcie że samodzielne lewatywy i długotrwałe lub częste kuracje przeczyszczające są niewskazane, można sobie zrobić więcej krzywdy niż pożytku. I będzie jeszcze gorzej. Taka mała kilkudniowa kuracyjka kefirem i otrębami czy grzankami raczej nikomu nie zaszkodzi, ale radziłabym ostrożność i nieprzesadzanie z tym "oczyszczaniem" jelit z rzekomych złogów. No pewnie że jak was porządnie przeczyści to brzuch się zapadnie i poczujecie się lekko, ale to nie znaczy, że to jest zdrowe. Przy problemach z jelitami lepiej spróbować jakichś długotrwałych rozwiązań - przejście na zdrowszą dietę, probiotyki, ćwiczenia (słabe mięśnie brzucha sprzyjają takim problemom).
![]() |
![]() |
#526 |
Przyczajenie
|
Hej hej, mam dzisiaj 2 dzień, jeszcze nigdy tyle kupek nie zrobilam co wczoraj i dzisiaj w nocy... niesamowite ile to z czlowieka moze wyjsc;P ogolnie dobrze sie czuje choc wczoraj to juz nie moglam zniesc tych kefirow, masakra! dzisiaj soczek... mmmniamm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Zakorzenienie
|
No pewnie, że może wyjść i to nie oznacza, że miałaś jakieś złogi. Nawet gdybyś nic nie jadła i tak byś defekowała, do 50% stolca to nie resztki żywności tylko bakterie, śluz i złuszczony nabłonek. Lepiej uważajcie, żeby sobie nie zaburzyć równowagi elektrolitowej, to jest niebezpieczne.
![]() |
#528 |
Raczkowanie
|
zaczynam dzień 1, pierwsza szklanka kefiru za mną. Mam nadzieję, że dam radę - najbardziej boję się dnia z jabłkami bo będę się jutro uczyc do sesji caly dzień z chłopakiem wiec pewnie co chwila będą jakies super pomysły co by tu zjeść ;p
![]() |
#529 |
Raczkowanie
|
Witam...tak sobie sledze rozne watki, tu na forum, i juz w kilku napotkalam sie z oczyszczaniem jelit.
Juz od dluzszego czasu szukam na siebie sposob, bo mi sie rozne problemy w badaniach pokazaly ..problemy z watroba i tarczyca (watrobka pewnie siadla, pomimo przestrzegania regul, po diecie Dukana, robionej dwa lata temu). Metabolizm, w ciagu ostatnich miesiecy zwolnil strasznie, co widze po przyroscie wagi, pogorszeniu stanu skory, wypadajacych wlosach, zlym samopoczuciu i stanach depresyjnych. Stwierdzilam, ze czas na zmiane. I tak sobie czytam, i czytam, i mam pytanie: czy sok z jablka mozna zastapic sokiem z pomaranczy? szukalam wartosci odzywczych jednego i drugiego: http://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82ko http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...%C5%84cza.html i tak mysle, co zrobic. Zwlaszcza, ze trzec jabkla na tarce i przeciskac przez cos (jeszcze nie wiem co, aby miec tego 2,5 litra) ![]() I jeszcze jedno: to jak to jest z ta woda? Mozna czy nie? Edytowane przez Kicia28 Czas edycji: 2013-07-17 o 14:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taką kuracją przeczyszczającą można sobie zrobić krzywdę... wiesz w ogóle od czego się tak źle czujesz? Metabolizm to nie jest wypróżnianie i chudnięcie, metabolizm to ogólnie proces przemiany materii i jest skomplikowany, bierze w nim udział wiele hormonów, organów itp. Jeśli np. masz problemy z tarczycą to co ci da przeczyszczenie? A może masz niedobór jakiegoś mikroelementu albo witaminy? W tym wypadku tylko sobie pogorszysz. Podejrzewasz, że jedna drastyczna dieta ci rozwaliła wątrobę i szukasz następnej? A z tą tarczycą to jaki problem konkretnie?
![]() |
![]() |
#531 |
Raczkowanie
|
Sens soku jabłkowego jest taki, że zawiera kwas jabłkowy, który rozrzedza żółć i pomaga rozpuścić kamienie w pęcherzyku żółciowym, więc nie można zastąpić go sokiem pomarańczowym
![]() |
#532 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Badania mam/mialam zrobione, to wlasnie na ich podstawie jestem zaniepokojona. Zwlaszcza, ze kiedy poszlam w moim miescie skonsultowac je z moim lekarzem powiedzial: musi Pani jeszcze raz zrobic badania, bo watroba ma dziwny wynik, USG jamy brzusznej, potem usg tarczycy i jeszcze raz badania. To tyle na temat. Cytat:
Cytat:
![]() Owszem, oczyszczenie jeslit na tarczyce nic mi nie da, ale moze czuje, ze go potrzebuje i tak? Nie usmiecha robic mi sie lewatywy, aby sie dobrze <8mam nadzieje) poczuc. Wole "diete" oczyszczajaca. Cytat:
Cytat:
Jesli chodzi o watrobe, to zle wyniki moga byc efektem problemow z tarczyca, niekoniecznie, ale moga. Wyniki badan tarczycy: TSH w normie (zawsze tak bylo, mam przypadki zachorowan na Tarczyce w rodzinie , wiec staram sie kontrolowac) T3 (rif: 1.5-5.8) wynik: 2.71 T4 (rif: 9.6-14.02) wynik: 10.9 problem jest tutaj: TPO ( przeciwciala antyperoksydazy tarczycowej) ( (norma: <40) wynik > 1000 przeciwciała antytyreoglobulinowe (norma: <35) wynik: 94 Podejrzenie jest wiec o Hashimoto. Chcialam zaczac od oczyszczenia jesli, tak aby pozniej wyregulowac dobrze diete, oczyscic nerki, watrobe i zobaczyc (wiem, ze to pewnie durny pomysl)czy troche dojdziemy do ladu i skladu z tym moim organizmem. Malo prawdopodobne, no i watek nie ten, ale moze ktos sie znajdzie: czy znane sa przypadki odwrocenia procesu? (nadzieja umiera ostatnia). Do readthelabel: jablko: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_jab%C5%82kowy pomarancz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_cytrynowy Czy one na serio sa az tak rozne? Edytowane przez Kicia28 Czas edycji: 2013-07-19 o 05:53 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#533 |
Zakorzenienie
|
Hm, ja bym na twoim miejscu poszukała dobrego endokrynologa, jeśli ten twój jest kiepski, z drugiej strony leczenie Euthyroxem trochę trwa - mi endo mówi, że efekty to się odczuwa po dwóch tygodniach.
No ja mam wrażenie, że to jest dietka raczej typu "weekend na tronie" *chyba że źle zrozumiałam), dlatego jeśli ktoś nie ma kilkudniowych zaparć to chyba nie warto. Może po prostu zwiększyć ilość błonnika w diecie, np. najeść się czereśni czy innych owoców, ew. ten świeży kefirek, suszone śliwki czy jakieś inne typowo wspomagające pasaż produkty jako dodatek do normalnego jedzenia. Na wątrobę dobry sylimarol. Odwrócenia Hashimoto? Nie wiem. To autoimmunologiczna choroba, więc raczej zwykłe rady na tarczycę niekoniecznie się sprawdzą, chyba że jako wspomaganie.
![]() |
#534 |
Raczkowanie
|
Kicia28 biochemikiem nie jestem, ale wszędzie, gdzie czytałam jest mowa o jabłkach i kwasie jabłkowym jako jedynym rozpuszczającym kamienie żółciowe. Sok jabłkowy można zastąpić octem jabłkowym. Pomarańcze, na pierwszy rzut oka, zawierają też sporo za dużo cukru.
Masz uczulenie na jabłka? alno jakiś inny problem z tym związany?
![]() |
#535 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym , w krajach srodziemnomorskich jest powiedzenie " jedna pomarancz dziennie oddala od ciebie lekarza" (un arancio al giorno ti toglie il medico di torno)..kto wie, moze dlatego, ze sie tak bardzo nie roznia? Edytowane przez Kicia28 Czas edycji: 2013-07-20 o 01:32 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
Być może przesadzam, bo jak czytam opis to myślę, że u mnie na pewno przynajmniej pierwszy dzień wywołałby taki efekt... Ale każdy inaczej reaguje.
Rady na tarczycę są inne dla niedoczynności, inne dla nadczynności, ale przy choroba autoimmunologicznych jeszcze inne, wiec warto wiedzieć, co się dzieje. Na przykład czy unikać jodu czy wręcz przeciwnie. Albo czy szamać kurczaka, czy sobie darować. Niektóre warzywa są tzw. "wolotwórcze" i niewskazane przy niedoczynności.
![]() |
#537 |
Raczkowanie
|
Wiecie, co? wczoraj kupilam sobie blonnik w proszku, zobaczymy co mi da. A tutaj znalazlam ciekawy artykul... zobaczymy, czy to mi pomoze odzyskac ruchy robaczkowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#538 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://metabolichealing.com/key-inte...etoxification/ Widziałam gdzieniegdzie dostępny niefiltrowany sok jabłkowy - może to byłaby opcja? Z drugiej strony nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś spróbowała z pomarańczami czy grepfrutami. A jak się nie powiedzie, to dopiero zabrała za wyciskanie jabłek ![]()
![]() |
![]() |
#539 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Raczkowanie
|
Ja po prostu raz w miesiącu wypijam herbatę ziołową przeczyszczająca usuwająca złogi kałowe. I nie katuje się jakimś nie jedzeniem, bo to napawdę nie działa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:01.