|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy zgłosić to przy zapisaniu do przedszkola?
Hej! Dziewczyny mam pytanie, które od dłuższego czasu mnie nurtuje. Mam 3,5 letniego synka, który od września mógłby iść do przedszkola do grupy 4 latków. W poprzednim roku niestety nie dostał się do 3 - latków, pewnie dlatego, ze nie pracuje (nie mam z kim zostawić dziecka), wiec przedszkole odrzuciło moje podanie, a chciałabym iść do pracy ze względów finansowych. Zatem w tym roku będę próbować ponownie. Ale pozostaje jeszcze jedna kwestia: jestem dość poważnie chora, często muszę jeździć na badania, do szpitala, po lekarzach, niestety bywa też że zwyczajnie słabo się czuje, a nie mam nikogo bliskiego,kto w takiej chwili pomógł mi zająć się dzieckiem (oprócz pracującego męża, który mało jest w domu z racji zawodu). Czy w takiej sytuacji gdyby przedszkole o tym wiedziało moj syn mógłby w końcu dostać się do przedszkola, czy uważacie, ze nie warto zgłosić takiego faktu , bo to nic nie zmieni, a tylko zrobię z siebie głupka?( nie jestem przyzwyczajona do opowiadania o swoim stanie zdrowia, bo panuje przekonanie, ze jak młoda to zdrowa i nie powinna narzekać) i nie chce z siebie robić zrzędzącej baby. A jeśli synek dostałby się do przedszkola chętnie podjęłabym jakąś lekką pracę biurową i mogłabym w końcu zarobić na leki i lekarzy... bo w tej chwili nie mam takiej możliwości (chyba ze z dzieckiem na plecach
![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przedszkolaki 2013
Ja bym zgłosiła.
Tylko nie wiem czy to wezmą pod uwagę. U nas nie biorą. Liczy się praca rodziców. I to nie zmianowa! Ewentualne samotne wychowanie dziecka. (Pod warunkiem, że ktoś życzliwy nie zgłosi, że ten ex mąż to dalej tam mieszka...) I niepełnosprawność dziecka. Reszta nie obchodzi nikogo. *** Dziwny tytuł wątku dałaś. Nic nie mówi o Twoim problemie. Sugeruje raczej luźne dyskusje na temat przedszkolaków tegorocznych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Olu a ja bym ci radzila przejsc sie osobiscie do pani dyrektor przedszkola i to teraz a nie w okresie rekrutacji, czesto jest tak ze rodzice rezygnuja i zwalnia sie miejsce w ciagu roku szkolnego
![]() i mysle ze warto powiedziec szczerze o swojej sytuacji i liczyc na jakis ludzki odruch ze strony dyrekcji przedszkola
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja też.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Pierwszeństwo mają niestety dzieci obojga pracujących rodziców i samotnych matek.
Ale do sprawy mogą podejść też indywidualnie. Idź do dyrektorki i porozmawiaj z nią. Przedstaw sytuację. I nie wstydź się. U mnie też przekonanie, że młoda to i zdrowa musi być. A ja choruję od 10 lat na epilepsję, kamicę woreczka żółciowego i nerkową, a całkiem niedawno byłam u dermatologa i wykrył groźny pieprzyk ( w rodzinie było kilka przypadków czerniaka). Także to nie zasada, że młoda = zdrowa
Tylko człowiek mądry, nigdy nie przestaje się dziwić. Dla ludzi głupich jest to zbyt trudne, przyzwyczajeni do szarości dnia nie zauważają kolorów, jakie daje świat Moje maluchy ![]() większy maluch Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030 mniejszy maluch Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego "niestety"?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przedszkolaki roku szkolnego 2013/2014 czyli nowy etap w życiu
u nas musi mieć rocznikowo 3 lata + musi być samodzielne tzn samo jeść, załatwić się na kibelek - z tym póki co kiepsko bo nadal w pieluchach lata i ani myśli przestać
![]() Starszą posyłałam w wieku 2 lat i niespełna 4 miesięcy i świetnie dała sobie radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas w karcie rekrutacyjnej było miejsce "trudna sytuacja rodzinna" czy coś podobnego. To dobre miejsce, żeby wpisać takie sprawy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy zgłosić to przy zapisaniu do przedszkola?
Rekrutacja w większości przedszkoli jest dziś poprzez formularz w internecie, nie ma tam raczej miejsca na takie informacje, ja bym się przeszła po rekrutacji porozmawiać z dyrekcją, jeśli dziecko się nie dostanie. Na początku roku przedszkolnego często zwalniają się miejsca.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe jak to wszystko ma się do faktu, że w niektórych miastach UM przejmują rekrutację.
Albo próbują. Tak jak u mnie... A przydzielać chcą wg sztywnych zasad i wedle odległości od miejsca zamieszkania. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
W Krakowie do 10 lutego rodzice w ankiecie internetowej mogą wybrać kryteria jakimi przedszkole mogłoby się kierować przy rekrutacji. Można dopisać też własne sugestie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.