Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-16, 11:36   #2131
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

Mrowak jak Gabrysia, rozwinęło się czy spokój ?

Libra ja jestem jakoś niezbyt optymistycznie nastawiona do szczepień g/grypie. Za dużo jest odmian grypy. Zawsze można próbować, może jak coś złapią to lekko przejdą ? Kto wie ?
Jak to wszyscy doktorzy ciągle powtarzają najważniejsze to chorobę w domu wyleżeć a nie łazić po ludziach, do pracy, sklepów itd. Bo nie sama grypa jest zła tylko powikłania po niej.

Cytat:
Napisane przez Edzia400 Pokaż wiadomość
wiecie ze ja sie zastanawałam nad chodzeniem do groty solnej , nie wiem tylko z jaka czestotliwoscia tam trzeba chodzić któras moze chodziła ?
tymbardziej ze wskazane jest przy sercowych dzieciach i chorujacych na górne drogi oddechowe
Jak najbardziej można chodzić. Nie wiem jak często trzeba chodzić żeby mieć efekty ale zawsze warto spróbować. Niestety to też dość droga inwestycja.

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
My w zeszłym roku często jeździliśmy na basen i Michał nie chorował. Teraz mam wejściówkę do końca stycznia do wykorzystania i chyba w przyszłym tyg się wybiorę... ale też się cykam o to żeby Michaś się nie rozchorował...

Czekam na księdza. Mógłby już przyjść i pójść sobie, mam inne plany niż pół dnia siedzieć i czekać

Tak się zastanowiłam i kurcze we mnie nie ma nic ze zdrowego egoizmu ba! ja nawet marzeń nie mam
Spróbuj wrócić do basenu. Trzeba się dobrze osuszyć i trochę ochłonąć, jak pisałam przy herbatce albo ciasteczku. Jak na basenie nie ma jakiegoś barku to zabrać ze sobą jakieś owoce albo ciasteczko, co tam dziecko lubi i rodzic akceptuje. I oczywiście nie za ciepło ubierać - sama wiesz.

Ksiądz o tej porze ? U nas najwcześniej od 16 chodzą.

U mnie może i jest egoizm ale zawsze włącza się rozsądek. Oczywiście zawsze sobie kupię coś do włosów albo ryjka ale wszystko w granicach rozsądku. Zabawek nie kupuję, ciuchy rzadko.
Gdybym miała włączony zdrowy egoizm to pojechałabym z Tż-em na weekend bez dzieciaków.

Marzenia masz, tylko gdzieś ukryte głęboko i trzeba je odkopać
Stary 2013-01-16, 11:56   #2132
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

Lindsey ja przed zrobieniem prawka na B wiedzialam,ze bede chciala jezdzic w przyszłośi i ze nie odpuszcze z przed nowym rokiem dalam sobie tencaly rok na zrobienie 2 razy prawka plus kursu chyba ze zostanie troche czasu to moge isc na c++ i dopiero kurs ale mac marzec 2014 ruszam ze swoja działalnością.Nie ma sensu czekac,pracy nie ma czyli nie ma pracy to trzeba zrobic tak zeby byla.Zaczne sobie d jednego samochodu zobacze jak bedzie szlo w miare mozliwosci mozna sie zawsze rozwinac lub ewentualnie zwinac ale sprobowac musze.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 12:11   #2133
lindsley
Zakorzenienie

Iza u nas basen dość drogą zabawą jest bo dość daleko mamy... Ale na grouponie kiedyś kupiłam wejściówkę za pół ceny i chcę wykorzystać Za często nie damy rady

Ksiądz u nas od rana chodzi. Dziś zaczynał o 10. U nas już był, (oczywiście drugi raz z mopem musiałam latać bo nanosił ) Michał dużo lepiej zniósł tę wizytę niż rok temu, wtedy 40min po wyjściu jeszcze się tulił, teraz dał się przekupić 2 cukierkami i już na koniec rękę podał

Będę musiała sobie pokopać w głowie co by sobie uświadomić co mi się marzy

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 13:10   #2134
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Pierwszy raz tam jedziemy. Mój teść tam dwa razy w tygodniu jeździ
jak teściowa żyła to on nigdzie nie chciał jeździć, a teraz co chwile gdzieś wychodzi, jeździ itd. Mój tż się z niego smieje że może tam kogoś ma, ale nie chce się przyznać

Tak mysle właśnie żeby poczekać i posiedzieć tam troche zanim wyjdziemy na dwór. Zosia już drugi tydzień w przedszkolu i na razie zdrowa Chyba lekarza trafił w leki i kaszel wyleczony do końca.
Fajnie że facet zaczął myśleć i wrócił "do żywych". Nawet jak będzie kogoś tam miał to tylko z dobrocią dla niego i reszty rodziny.

Oby Zosia już zdrowa była

Lind u nas też nie jest tanio choć na miejskim basenie o wiele niższe ceny niż a aqua parkach. Dla dzieciaków wystarczy tam atrakcji.

Darusia powodzenia i trzymam kciuki za peciki
Stary 2013-01-16, 13:36   #2135
Darusiaaaa
Zakorzenienie

sara daleko macie do uniejowa??mozemy sie tam kiedys spotkac

p.s mam 4 wejsciowki za free na caly dzien
A.Camus
Stary 2013-01-16, 13:37   #2136
monka23
Zakorzenienie

Megi u ciebie może spowodowane jest tym , ze młody na dwa domy smiga, czuje sie zagubiony, chce zwrócić na siebie uwagę, nie wiem jak było wcześniej, ale u mnie ZAWSZE tak było , jest mega głośny , bardzo to męczy wszystkich . Mi juz ręce opadają, czytasz cos? A może to taki tym człowieka głośny. Ostatnio jak oglądam ta Medium z LONG ISLAND to ona tez taka głośna i jej córka mówiła do niej, ze " ty nie panujesz nad głosem" , to samo u nas , to samo mówię albo proszę panuj nad to akcja głosu.

Libra a ja tyz mam Rodzinke na Ukrainie, chyba babcia sie tam urodziła , juz nie pamietam jak to było. Podpytam mamę, a może babci mama pochodzi z Ukrainy , dziura . Opowiadała mi jak ich pociągiem wywozili , jam brat i malutka siostra zmarła . Jak przed Niemcami uciekali. Tak jej sie marzy zeby tam pojechać i zobaczyć , odnaleźć ich . Cos sie wujkowie zebrać nie mogą i ja zabrać , bo to praca biznes itd a ona coraz starsza i to i owo juz szwankuje . Tak z wujkiem gadalam zeby w te wakacje sie zebrać i busem pojechać , ale nie będę miała jak do pl jechać . Mojej kuzynki mąż tez był w tamtym roku na Ukrainie z dziadkiem bo tez tam sie urodził, na starość ciągnie do korzeni , bardzo. Jeszcze ten ostatni raz chcą sie zobaczyć.

Ja wam mówię tutaj na legalu dzieci w młodych głowach wychodzą z basenu , albo lekko podsuszone , mi kopara zawsze opada. Porozbierani, porozpinane kurtki albo bez , dzieciaczki małe . Nie ważne czy zima czy jesień czy pada czy wieje .
Niektórzy odrazu wychodzą a niektórzy siadają na krzeselkach i cos wcinaja i dopiero potem wychodzą.
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 14:02   #2137
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Megi u ciebie może spowodowane jest tym , ze młody na dwa domy smiga, czuje sie zagubiony, chce zwrócić na siebie uwagę, nie wiem jak było wcześniej, ale u mnie ZAWSZE tak było , jest mega głośny , bardzo to męczy wszystkich . Mi juz ręce opadają, czytasz cos? A może to taki tym człowieka głośny. Ostatnio jak oglądam ta Medium z LONG ISLAND to ona tez taka głośna i jej córka mówiła do niej, ze " ty nie panujesz nad głosem" , to samo u nas , to samo mówię albo proszę panuj nad to akcja głosu.
Od ponad roku mieszka tylko z nami - do matki jeździ średnio raz na dwa tygodnie na weekend. A krzyki... też myślę, że u niego są od zawsze. I ten nerw. Trza konsekwentnie do znudzenia dziecko naprowadzać na właściwą ścieżkę - przynajmniej ja tak myślę.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 14:29   #2138
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Moje naleśniki, dzisiaj ze szpinakiem i fetą, już przygotowane czekają na piekarnik. Ta breja szpinakowa wyszła wyśmienita . Już nie mogę się doczekać
Oczywiście patelnia wylizana także wymaga tylko "płukania"

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Od ponad roku mieszka tylko z nami - do matki jeździ średnio raz na dwa tygodnie na weekend. A krzyki... też myślę, że u niego są od zawsze. I ten nerw. Trza konsekwentnie do znudzenia dziecko naprowadzać na właściwą ścieżkę - przynajmniej ja tak myślę.
I ja tak myślę
On być może nie znał innego sposobu na zwrócenie na siebie uwagi bądź oznajmienia sprzeciwu stąd reakcja krzykiem.
Wojtek też dość głośny jest ale ja to zwalam na szkołę i hałas tam panujący. Dowiedziałam się że po 10 min. przerwy w szkole dziecko powinno od tego hałasu odpoczywać min. 8 godz. w ciszy. Oczywiście to jest niemożliwa niemożliwość .
Do tego Wojtek zawsze głośny był bo cały świat kręcił się wokół niego i teraz nadrabia . A jego foch przy krzyku - norma . Już kiedyś pisałam jak powiedział, że lubi do nas przyjeżdżać bo ja nie krzyczę . No, niestety czasem użyję głosu.

W ostatnich czytanych książeczek był rozdzialik "co robić jak dziecko krzyczy, czy żeby nie krzyczało ?". Oczywiście bardziej chodzi o nasze dzieci.
Małe dziecko nie zna swojego głosu i nie wie co znaczy głośno a co znaczy cicho. Trzeba dziecko nauczyć rozpoznawać różne nasilenia głosu. Np. najpierw mówimy do dziecka cicho i nazywamy, że to jest cichy głos, następnie normalnym głosem i znowu nazywamy to normalnym głosem, następnie głośno i znowu nazywamy. Tak trzeba powtarzać i powtarzać a później dziecko "odpytywać" z cicho, normalnie i głośno. Jak już pojmie różnicę to jesteśmy na dobrej drodze i staramy się najlepiej mówić cicho do dziecka, to zwraca jego uwagę na nas i większe skupienie. Nie wspominam już o tym, że my zwracamy uwagę w momencie jak ono mówi do nas cicho. Im mniej jest krzyku w nas tym dziecko będzie cichsze. Podobno. Ja zaczęłam stosować.
Stary 2013-01-16, 15:07   #2139
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Mi juz o ten nerw nie chodzi czy krzyk przy nerwie , bo wydaje mi sie , ze jest typowy dla wieku , w jego wypadku, ale ta jego tonacja glosu jest dobijajaca. Zazwyczaj jak ktos sie wkurzy to jest wzburzony i tonacja glosu mu sie zmienia ale tez o to mi nie chodzi.

Mozesz siedziec kolo niego , przyklad z wczoraj , a on mega glosno mowi, ze "idzie sie ubierac bo do sklepu jade" . Mowie , mu , przeciez siedze kolo ciebie a ty wydzierasz mi sie do ucha , a on mowi, "wiem sorry", Przez minute panuje nad glosem, a potem dalej to samo.
Od powrotu ze szkoly do wieczora .

Ja jeszcze mysle, ze moze to ta turecka krew , jak ja tam jade to mi mozg pulsuje, sa naprawde glosni, miedzy soba tak mowia.
Nie ze sie przekrzykuja , czy dra japy na siebie ,, nie nie , tylko wlasnie w taki sposob sie komunikuja. Taki temperament?
Zapyziale gaduly i gadaja i gadaja i gadaja na dodtek glosno . Nawet sobie przypominam, ze pare razy mowilam do tzta , " juz wiem dlaczego mlody taki glosny , po was " .
Stary 2013-01-16, 15:26   #2140
libra777
Zakorzenienie

I znowu naleśniki
Cytat:
Napisane przez catro Pokaż wiadomość
Pkt 2 niestety działa rozładowująco jedynie na jedną osobę
towarzystwo i pzry punkcie 2 bardzo wskazane
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Libra ja jestem jakoś niezbyt optymistycznie nastawiona do szczepień g/grypie. Za dużo jest odmian grypy. Zawsze można próbować, może jak coś złapią to lekko przejdą ? Kto wie ?
Jak to wszyscy doktorzy ciągle powtarzają najważniejsze to chorobę w domu wyleżeć a nie łazić po ludziach, do pracy, sklepów itd. Bo nie sama grypa jest zła tylko powikłania po niej.
troche się boję że mi młody coś ze szkoły przywlecze
Cytat:
Libra a ja tyz mam Rodzinke na Ukrainie, chyba babcia sie tam urodziła , juz nie pamietam jak to było. Podpytam mamę, a może babci mama pochodzi z Ukrainy , dziura . Opowiadała mi jak ich pociągiem wywozili , jam brat i malutka siostra zmarła . Jak przed Niemcami uciekali. Tak jej sie marzy zeby tam pojechać i zobaczyć , odnaleźć ich . Cos sie wujkowie zebrać nie mogą i ja zabrać , bo to praca biznes itd a ona coraz starsza i to i owo juz szwankuje . Tak z wujkiem gadalam zeby w te wakacje sie zebrać i busem pojechać , ale nie będę miała jak do pl jechać . Mojej kuzynki mąż tez był w tamtym roku na Ukrainie z dziadkiem bo tez tam sie urodził, na starość ciągnie do korzeni , bardzo. Jeszcze ten ostatni raz chcą sie zobaczyć.

Ja wam mówię tutaj na legalu dzieci w młodych głowach wychodzą z basenu , albo lekko podsuszone , mi kopara zawsze opada. Porozbierani, porozpinane kurtki albo bez , dzieciaczki małe . Nie ważne czy zima czy jesień czy pada czy wieje .
Niektórzy odrazu wychodzą a niektórzy siadają na krzeselkach i cos wcinaja i dopiero potem wychodzą.
jak dłużej będą czekać to może być za późno wiem że u nas były organizowane wycieczki na kresy
Babcia pewnie się tam urodziła bo to powojnie sowieci przesiedlali
U nas żyje jeszcze kilka takich babć co to stamtąd przyjechały i prawie wszystkie mają alzheimera to jak któraś sie wyrwie z domu to zaraz idzie "do domu" ,mojego tż babcia to kilka razy dziennie pytała teściową czy wszystko spakowała bo jadą 'do domu" smutne to trochę bo oni wszyscy całe życie mieli nadzieję że tam wrócą

Myślę że wychodzenie z mokrą głową na dwór to kwestia przyzwyczajenia ,dla mnie akurat nie stanowi problemu , a są tacy co nawet latem nie wyjdą na dwór jak mają mokrą głowę.

MOnka może być że takie głośne mówienie ma sie w genach mi też często ludzie mówią że ja krzyczę a ja tak mówię a moje sąsiadki jak latem zasiądą w ogrodzie to jazgot tam jak na targu też takie głośne.
Dostałam książkę ,zaczynam czytać.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 15:37   #2141
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Lind u nas też nie jest tanio choć na miejskim basenie o wiele niższe ceny niż a aqua parkach. Dla dzieciaków wystarczy tam atrakcji.
U nas miejski sporo bliżej, cena ta sama co w aquaparku... ale nie ma szatni porządnej, są półki tylko ale przynajmniej przebieralnie z zasłonami, a szatnia na basen dla dzieci to masakra... jedynie w toalecie można sie spokojnie przebrać, tylko z dzieckiem jak? Jak byłam kiedyś to przez szatnie się masa ludzi przewinęła i to różnej płci... Beznadzieja...Poza tym jak jadę autem, gdzie mam zostawić kluczyki dokumenty telefon? Byłam kilka razy i zostawiałam w recepcji ale jednak się cykam...
Bliżej są też szkolne baseny po południami czy w wakacje dostępne i te są tańsze... Tylko problem z szatniami jeszcze większy bo co mam cały dobytek w rękach sprzątaczki zostawić?
Już wolę rzadziej a na spokojnie do aquaparku...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 15:40   #2142
Darusiaaaa
Zakorzenienie

mozecie polecic jakies kryminaly do czytania??mocniejsza ksiazke jakas
A.Camus
Stary 2013-01-16, 15:42   #2143
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Libra dzisiaj znowu naleśniki bo jak smażę to zawsze na 2 dni bo inaczej szkoda roboty
Stary 2013-01-16, 16:02   #2144
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość

jak dłużej będą czekać to może być za późno wiem że u nas były organizowane wycieczki na kresy
Babcia pewnie się tam urodziła bo to powojnie sowieci przesiedlali
U nas żyje jeszcze kilka takich babć co to stamtąd przyjechały i prawie wszystkie mają alzheimera to jak któraś sie wyrwie z domu to zaraz idzie "do domu" ,mojego tż babcia to kilka razy dziennie pytała teściową czy wszystko spakowała bo jadą 'do domu" smutne to trochę bo oni wszyscy całe życie mieli nadzieję że tam wrócą

MOnka może być że takie głośne mówienie ma sie w genach mi też często ludzie mówią że ja krzyczę a ja tak mówię a moje sąsiadki jak latem zasiądą w ogrodzie to jazgot tam jak na targu też takie głośne.
Dostałam książkę ,zaczynam czytać.
To samo mowie, mysle . Smutne sa te historie , co musieli przejsc i na co musieli patrzec.

no masz , kolejna , ja to mojemu caly czas mowie ze on nie mowi tylko krzyczy
Powtarzam sobie , ze on taki jest , takiego trzeba zaakceptowac , ale czasami mnie krew zalewa serio jak bum cyk cyk. Czasem sie wylanczam i nie reguje .
Kazdy kto u nas spi czy cos , to zauwaza to , ze mlody nie mowi ale bardzo glosno mowi vel krzyczy .

Lind no lipa taka z ta przebierlnia i szafkami . Moze za jakis czas zmodernizuja to i owo w tych szatniach , przebieralniach .
Stary 2013-01-16, 16:12   #2145
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
mozecie polecic jakies kryminaly do czytania??mocniejsza ksiazke jakas
millennium

i wszystkie kryminały Cobena jakie przeczytałam polecam.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 16:12   #2146
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
U nas miejski sporo bliżej, cena ta sama co w aquaparku... ale nie ma szatni porządnej, są półki tylko ale przynajmniej przebieralnie z zasłonami, a szatnia na basen dla dzieci to masakra... jedynie w toalecie można sie spokojnie przebrać, tylko z dzieckiem jak? Jak byłam kiedyś to przez szatnie się masa ludzi przewinęła i to różnej płci... Beznadzieja...Poza tym jak jadę autem, gdzie mam zostawić kluczyki dokumenty telefon? Byłam kilka razy i zostawiałam w recepcji ale jednak się cykam...
Bliżej są też szkolne baseny po południami czy w wakacje dostępne i te są tańsze... Tylko problem z szatniami jeszcze większy bo co mam cały dobytek w rękach sprzątaczki zostawić?
Już wolę rzadziej a na spokojnie do aquaparku...
Jakoś z szafkami czy przebieralnią nie mam problemu, no może ze zbyt małymi szafkami ale to wszędzie. Na miejskim własnie dużo miejsca wokół szafek, są przebieralnie gdzie można nawet spokojnie się z dzieckiem schować. Ludzi nie ma zbyt dużo w godzinach obiadu no chyba że w tygodniu po 17-tej.
Wszędzie na wszystkich basenach mnie drażni że szafek np jest 100 a przebieralni 4 , do tego te malusieńkie szafeczki. W Suchej Beskidzkiej jest basen gdzie jest szatnia na kurtki i płaszcze i dostajesz dodatkowy nr do szafki na buty.
Stary 2013-01-16, 16:15   #2147
monka23
Zakorzenienie

Libra mój tz dzisiaj robił, kaszę bulgur z porem i szpinakiem plus dodatki. Na górę potem dodajemy jogurt grecki z czosnkiem , lyzka dwie , piec zależy jak kto woli. Pycha. Tym sposobem tez robi sama kaszę ze szpinakiem albo por z kasza , albo szpinak z marchewka , tak mniej wiecej wyglada z dzisiaj. To było dzisiejsze ich śniadanie. Fotka tego co zostało .
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (166,8 KB, 27 załadowań)
Stary 2013-01-16, 16:26   #2148
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Mi juz o ten nerw nie chodzi czy krzyk przy nerwie , bo wydaje mi sie , ze jest typowy dla wieku , w jego wypadku, ale ta jego tonacja glosu jest dobijajaca. Zazwyczaj jak ktos sie wkurzy to jest wzburzony i tonacja glosu mu sie zmienia ale tez o to mi nie chodzi.
Nerw to dodatkowa sprawa. Patryk jak mówi, to krzyczy - jest po prostu głośny. I sam nie słyszy tego. Staramy się go upominać, sami mówimy dość cicho. Właściwie to nad sobą też trzeba pracować.

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
Libra mój tz dzisiaj robił, kaszę bulgur z porem i szpinakiem plus dodatki. Na górę potem dodajemy jogurt grecki z czosnkiem , lyzka dwie , piec zależy jak kto woli. Pycha. Tym sposobem tez robi sama kaszę ze szpinakiem albo por z kasza , albo szpinak z marchewka , tak mniej wiecej wyglada z dzisiaj. To było dzisiejsze ich śniadanie. Fotka tego co zostało .
Weź czasem zapodaj przepisy swojego tż. Ja lubię turecką kuchnię - przynajmniej taką, jaką znam z ich hoteli.
Stary 2013-01-16, 17:01   #2149
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Nerw to dodatkowa sprawa. Patryk jak mówi, to krzyczy - jest po prostu głośny. I sam nie słyszy tego. Staramy się go upominać, sami mówimy dość cicho. Właściwie to nad sobą też trzeba pracować.

---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Weź czasem zapodaj przepisy swojego tż. Ja lubię turecką kuchnię - przynajmniej taką, jaką znam z ich hoteli.

Ojj trzeba trzeba sie pilnować , cierpliwość opanowanie i tłumaczyć . Nie chce tylko zeby te upominanie przerodziła sie w gledzenie, bo w ciagu dnia upominać go mogę setki razy . Jedynie co bedzie pamiętał to to ze mówiłam zeby był ciszej . Jakiś złoty środek trzeba znaleźć . Kolejna sprawa to bardzo łatwo przypiac mu ta latke ze jest głośny a tego tez niechce . Bo to sie w człowieku zbiera i zbiera . Kiedys myslalm ze moze niewybiegany jest , zapisalam go na trampoline, na pilke nozna, na tance , z nadzieja ze cos mu sie spodoba i tam wytraci energie, ale nic go nie zadowolilo. Jedynie basen , chodzil na kurs plywania. Na wiosne znowu go zapisze . W lecie bedziemy na kort tenisowy chodzic , zeby sie wyszalal . Na rowerze bym z nim pojezdzila , musze kupic nowy, tylko te angielskie drogi sa mega waskie i strach , jedynie polne . zrobili u nas teraz taka miedzy polami, wylali asfalt to tam go bede meczyc . biegi, rolki, rower . No nic jakos to bedzie .

Nie ma sprawy , fotki będę wrzucać a jak cos podpasi to napisze co i jak.
Moja rodzinka tez zasmakowala w jego kuchni i tak jest ze jak wpadamy do nich to on w kuchni rządzi .
Inna , szybka smaczna i zdrowsza od naszej, no przeważnie , bo zależy co robi.
Stary 2013-01-16, 17:47   #2150
aneczkkaa
Zakorzenienie

Hejka u nas lekka poprawa tzn. po 5 dniach gorączka ustąpiła , w poniedziałek okazało się że Maciej ma zapalenie ucha dostał antybiotyk i siedzimy w domu , jest strasznie marudny , w nocy jest katastrofa , nie śpimy już 5 noc mam nadzieje ze dziś będzie lepiej. Jestem wykończona nawet pisac mi się nie chce , tylko czytam.
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 17:50   #2151
mloda1989
Zakorzenienie

a macie jakis pomysl na baklazana? poki co poci sie ale nie wiem co z nim dalej zrobic - na pewno ma byc na grillu...
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 18:21   #2152
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
Hejka u nas lekka poprawa tzn. po 5 dniach gorączka ustąpiła , w poniedziałek okazało się że Maciej ma zapalenie ucha dostał antybiotyk i siedzimy w domu , jest strasznie marudny , w nocy jest katastrofa , nie śpimy już 5 noc mam nadzieje ze dziś będzie lepiej. Jestem wykończona nawet pisac mi się nie chce , tylko czytam.
Zapalenie ucha jest przekichane i bolesne dla dziecka i ta gorączka . Współczuje małemu ze musi sie z tak męczyć a ty z nim. Oby antybiotyk zaczął szybko działać.

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
a macie jakis pomysl na baklazana? poki co poci sie ale nie wiem co z nim dalej zrobic - na pewno ma byc na grillu...
Albo mussaka albo baklazan nadziewany mięsem mielonym i zapiekany w piekarniku w sosie pomidorowym. Robię intuicyjnie a czasem podpatruje przepisy w necie . Ooo zrobilas mi smaka tyz na dniach zrobię , nadziewany baklazan bo mniej kaloryczny o albo tz- towi powiem

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

W Turcji jedliśmy baklazan zawsze jak grilla robiliśmy albo u jakiś ciotek które piec miały. W skorce całego podpiekaly , jak był juz gotowy, to sciagaly skórki i taka ciapa wychodziła . Robiły sos z oliwy z oliwek i czosnku , polewaly tym baklazan i polewaly go sosem z granata . Pyszny . Taki dodatek do mięsa grilowanego . W domu tez robiłam , bo dostaliśmy od nich ten sos z granata .
Stary 2013-01-16, 18:44   #2153
mloda1989
Zakorzenienie

a ta skorke z niego ze je czy obierac??? kurcze zrobilam z mozzarella i pomidorem - ale nie podchodzi mi...
mloda1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 18:52   #2154
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Libra dzisiaj znowu naleśniki bo jak smażę to zawsze na 2 dni bo inaczej szkoda roboty
a ja właśnie znalazłam naleśniki gryczane i jutro robię jedne będą z łososiem i sosem chrzanowym a drugie z kremem migdałowym
Cytat:
To samo mowie, mysle . Smutne sa te historie , co musieli przejsc i na co musieli patrzec.

no masz , kolejna , ja to mojemu caly czas mowie ze on nie mowi tylko krzyczy
Powtarzam sobie , ze on taki jest , takiego trzeba zaakceptowac , ale czasami mnie krew zalewa serio jak bum cyk cyk. Czasem sie wylanczam i nie reguje .
Kazdy kto u nas spi czy cos , to zauwaza to , ze mlody nie mowi ale bardzo glosno mowi vel krzyczy .
.
no przeżyli ,mój dziadek syberie przeżył z babką rodzeństwo mojego ojca tam się urodziło ,nie wyobrażam sobie tego byli gdzieś koło archangielska i jak wrócili do polski to wzieli dom w którym były ziemniaki nie ważne jak dom wyglądał tam było jedzenie, a moja babcia chodziła po żniwach po polu i zbierała do fartucha wszystkie kłosy co do jednego bo powiedziała że po tym głodzie co przeżyli ona ani ziarenka nie zmarnuje

a moze moje głośne mówienie to kwestia tego że przygłuchawa jestem nie ale od zawsze tak "mówię"
Cytat:
ale super ,zapisze sobie ,kaszę bulgur to uwielbiam ,dzięki że mi ją poleciłaś
Cytat:
Ojj trzeba trzeba sie pilnować , cierpliwość opanowanie i tłumaczyć . Nie chce tylko zeby te upominanie przerodziła sie w gledzenie, bo w ciagu dnia upominać go mogę setki razy . Jedynie co bedzie pamiętał to to ze mówiłam zeby był ciszej . Jakiś złoty środek trzeba znaleźć . Kolejna sprawa to bardzo łatwo przypiac mu ta latke ze jest głośny a tego tez niechce . Bo to sie w człowieku zbiera i zbiera . Kiedys myslalm ze moze niewybiegany jest , zapisalam go na trampoline, na pilke nozna, na tance , z nadzieja ze cos mu sie spodoba i tam wytraci energie, ale nic go nie zadowolilo. Jedynie basen , chodzil na kurs plywania. Na wiosne znowu go zapisze . W lecie bedziemy na kort tenisowy chodzic , zeby sie wyszalal . Na rowerze bym z nim pojezdzila , musze kupic nowy, tylko te angielskie drogi sa mega waskie i strach , jedynie polne . zrobili u nas teraz taka miedzy polami, wylali asfalt to tam go bede meczyc . biegi, rolki, rower . No nic jakos to bedzie .

Nie ma sprawy , fotki będę wrzucać a jak cos podpasi to napisze co i jak.
Moja rodzinka tez zasmakowala w jego kuchni i tak jest ze jak wpadamy do nich to on w kuchni rządzi .
Inna , szybka smaczna i zdrowsza od naszej, no przeważnie , bo zależy co robi.
jak go trochę wymęczysz ,wyszumisz to trochę tej energii z niego ujdzie i fajnie bo będzie widział że Ty też z nim szalejesz ,dzieciaki to lubią ,bo nie sposób rozwalić się na leżaku a dziecku kazać jeździc rowerem czy skakać ,samemu też się trzeba ruszyć
Cytat:
musakę ,boska jest ,zrób odchudzoną ,bakłażana pokrój w podłużne plastry ,lekko posól i odłuż niech puści sok ,wypłucz je o obsmaż możesz na patelni grilowej albo teflonie.
Z mięsa mielonego ,weź wołowinę podsmaż z cebulką tak jak na sapgetti się robi ,dodaj czosnek i przyprawy sól ,pieprz ,przecier .
układaj w naczyniu żaroodpornym na przemian plastry bakłażana i ten sos mięsny ,na wierzch powinien iść beszamel ale możesz dać sos z rozmiksowanego jajka z jogurtem ,solą i pieprzem i zapiecz w 190 stopni ja trzymam ok.45 min.
Cytat:
oj , ale musi cierpieć ,to strasznie boli ,miałam kiedyś ,porównywalne do bólu zęba ,bidulek mały ,a krople do ucha też dajesz?
Cytat:
[/COLOR]W Turcji jedliśmy baklazan zawsze jak grilla robiliśmy albo u jakiś ciotek które piec miały. W skorce całego podpiekaly , jak był juz gotowy, to sciagaly skórki i taka ciapa wychodziła . Robiły sos z oliwy z oliwek i czosnku , polewaly tym baklazan i polewaly go sosem z granata . Pyszny . Taki dodatek do mięsa grilowanego . W domu tez robiłam , bo dostaliśmy od nich ten sos z granata .
o to musi być ekstra ,zapisuję ,widziałam bakłażany w lidlu następnym razem sobie kupię.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 19:03   #2155
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
a ja właśnie znalazłam naleśniki gryczane i jutro robię jedne będą z łososiem i sosem chrzanowym a drugie z kremem migdałowym
chyba mamy ten sam przepis jak ogarnę naleśniki z fetą i szpinakiem to wezmę się za te gryczane.

ja też głośno mówię,tż nazywa to nie mówieniem,a krzyczeniem i chyba coś w tym jest,bo i dziecko zwraca mi uwagę"mamo nie krzycz"a ja nie krzyczę tylko mówię-tak już mam
Ale moja mama i babcia też takie rozdarte są i jak gadamy wszystkie trzy to jeden jazgot jest,bo każda się przekrzykuję

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 19:47   #2156
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
a ta skorke z niego ze je czy obierac??? kurcze zrobilam z mozzarella i pomidorem - ale nie podchodzi mi...
jak robisz jako mussaka albo baklazan nadziewany miesem to nie, tylko ten odonek odetnij i wsio.

Cytat:

no przeżyli ,mój dziadek syberie przeżył z babką rodzeństwo mojego ojca tam się urodziło ,nie wyobrażam sobie tego byli gdzieś koło archangielska i jak wrócili do polski to wzieli dom w którym były ziemniaki nie ważne jak dom wyglądał tam było jedzenie, a moja babcia chodziła po żniwach po polu i zbierała do fartucha wszystkie kłosy co do jednego bo powiedziała że po tym głodzie co przeżyli ona ani ziarenka nie zmarnuje

a moze moje głośne mówienie to kwestia tego że przygłuchawa jestem nie ale od zawsze tak "mówię"

ale super ,zapisze sobie ,kaszę bulgur to uwielbiam ,dzięki że mi ją poleciłaś

jak go trochę wymęczysz ,wyszumisz to trochę tej energii z niego ujdzie i fajnie bo będzie widział że Ty też z nim szalejesz ,dzieciaki to lubią ,bo nie sposób rozwalić się na leżaku a dziecku kazać jeździc rowerem czy skakać ,samemu też się trzeba ruszyć

o to musi być ekstra ,zapisuję ,widziałam bakłażany w lidlu następnym razem sobie kupię.
smutne takie historie , ryczec mi sie zawsze chcialo, jak sluchalam babci jak opowiadala. Uwielbiam ogladac te stare zdjecia .

Tz mi przypomnial , ze mysmy ten baklazan piekli na jednorazowym grillu, wtedy zaczadzilismy sasiadow bo taki dym szedl , ale w piekarniku na lajcie tez mozna robic . Tez sobie zrobie kiedys , troche sie przejadlam . Pierwszym razem jak jadlam to mi nie smakowalo , ale sprobowalam drugi raz i tylko to wyjadalam . Jak jechalismy na plazze to tylko pilnowalam, zeby baklazan byl

Sprobuj sobie jeszcze quinoe, jak kupisz to ci napisze przepis ktory ja robie i ktory mi smakuje . Porzebne sa cebulke dymke ze szczypiorkiem, suchy tymianek, orzechy nerkowca chyba szklanke plus quinoa .Sol pieprz.

Moj tz wrocil z malym i przytargali sanki , juz jedne na strychu , ale maly chcial . Teraz po domu ciagna, biedne te dzieci sniegu bo nie ma . Opatulilam sanki w koc, mlody poprzypinal zeby koc nie zlatywal, podoczepial jakies wisiorki , pelny tuning
Stary 2013-01-16, 20:46   #2157
aneczkkaa
Zakorzenienie

Pierwszy raz ma zapalenie ucha i oby ostatni. Nie mam żadnych kropel do tego ucha dziś go troszkę bolało, z każdą dawką antybiotyku będzie lepiej, przynajmniej mam taką nadzieje. Jestem strasznie wykończona fizycznie i psychicznie, a wyglądam tragicznie.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

co do bakłażana nie pomogę bo nigdy go nie przyrządzałam
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 21:22   #2158
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Pierwszy raz ma zapalenie ucha i oby ostatni. Nie mam żadnych kropel do tego ucha dziś go troszkę bolało, z każdą dawką antybiotyku będzie lepiej, przynajmniej mam taką nadzieje. Jestem strasznie wykończona fizycznie i psychicznie, a wyglądam tragicznie.
A jaki dostałaś lek?

Współczuję Wam z całej siły - dlaczego Maciuś nie śpi po nocach? Boli go tak? Czy co się dzieje?
Stary 2013-01-16, 21:50   #2159
sara 85
Zakorzenienie

[QUOTE=izazula;38678383]Fajnie że facet zaczął myśleć i wrócił "do żywych". Nawet jak będzie kogoś tam miał to tylko z dobrocią dla niego i reszty rodziny.
[QUOTE]
ja bym się cieszyła jak by kogoś miał

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
sara daleko macie do uniejowa??mozemy sie tam kiedys spotkac

p.s mam 4 wejsciowki za free na caly dzien
mamy chyba 92 km, jak bedziemy jechali to dam znać

wy chyba bliżej macie?

Cytat:
Moje naleśniki, dzisiaj ze szpinakiem i fetą, już przygotowane czekają na piekarnik. Ta breja szpinakowa wyszła wyśmienita . Już nie mogę się doczekać
Oczywiście patelnia wylizana także wymaga tylko "płukania"

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ----------

I ja tak myślę
On być może nie znał innego sposobu na zwrócenie na siebie uwagi bądź oznajmienia sprzeciwu stąd reakcja krzykiem.
Wojtek też dość głośny jest ale ja to zwalam na szkołę i hałas tam panujący. Dowiedziałam się że po 10 min. przerwy w szkole dziecko powinno od tego hałasu odpoczywać min. 8 godz. w ciszy. Oczywiście to jest niemożliwa niemożliwość .
Do tego Wojtek zawsze głośny był bo cały świat kręcił się wokół niego i teraz nadrabia . A jego foch przy krzyku - norma . Już kiedyś pisałam jak powiedział, że lubi do nas przyjeżdżać bo ja nie krzyczę . No, niestety czasem użyję głosu.

W ostatnich czytanych książeczek był rozdzialik "co robić jak dziecko krzyczy, czy żeby nie krzyczało ?". Oczywiście bardziej chodzi o nasze dzieci.
Małe dziecko nie zna swojego głosu i nie wie co znaczy głośno a co znaczy cicho. Trzeba dziecko nauczyć rozpoznawać różne nasilenia głosu. Np. najpierw mówimy do dziecka cicho i nazywamy, że to jest cichy głos, następnie normalnym głosem i znowu nazywamy to normalnym głosem, następnie głośno i znowu nazywamy. Tak trzeba powtarzać i powtarzać a później dziecko "odpytywać" z cicho, normalnie i głośno. Jak już pojmie różnicę to jesteśmy na dobrej drodze i staramy się najlepiej mówić cicho do dziecka, to zwraca jego uwagę na nas i większe skupienie. Nie wspominam już o tym, że my zwracamy uwagę w momencie jak ono mówi do nas cicho. Im mniej jest krzyku w nas tym dziecko będzie cichsze. Podobno. Ja zaczęłam stosować.
Zosia wie jak jes cicho, normalnie i głośno. Sama nie raz pokazuje jak cichutko mówi albo jak krzyczy.

ja to mam taki głos donośny, mój tż mówi do mnie zebym nie krzyczała a ja przecież mówie normalnie

Cytat:
Jakoś z szafkami czy przebieralnią nie mam problemu, no może ze zbyt małymi szafkami ale to wszędzie. Na miejskim własnie dużo miejsca wokół szafek, są przebieralnie gdzie można nawet spokojnie się z dzieckiem schować. Ludzi nie ma zbyt dużo w godzinach obiadu no chyba że w tygodniu po 17-tej.
Wszędzie na wszystkich basenach mnie drażni że szafek np jest 100 a przebieralni 4 , do tego te malusieńkie szafeczki. W Suchej Beskidzkiej jest basen gdzie jest szatnia na kurtki i płaszcze i dostajesz dodatkowy nr do szafki na buty.
w uniejowie fajnie bo jest osobna szatnia na buty i kurtki zaraz po wejściu do budynku. A pozniej są szafki na ubrania, spokojnie ja z Zosią się zmieściłam do jednej. Przebieralni też jest sporo.

Cytat:
zdrówka dla Maciusia

Libra dzięki za przepis, za późno zobaczyłam, zrobiłam z przepisu z neta, ale wszyszło bardzo dobre.
Tż zrobiłam golonke z Twojego przepisu, stwierdził że bardzo dobra

My własnie wróciliśmy z Uniejowa, Zosia tak zachwycona, nie chciała do domu jechać. Fajnie tam, tylko troche daleko mamy.

Franio 24.07.2014 r.

Edytowane przez sara 85
Czas edycji: 2013-01-16 o 21:58
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-16, 21:52   #2160
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Cytat:
Aneczka biedny Macius jak się umęczy wogóle 5 dni gorączka to koszmar jakiś,leki nie dawały rady?i jeszcze zapalenie,też slyszałam,że to bardzo boli trzymam kciuki żeby szybko przeszło.

gadacie o żarciu a mi slina cieknie a staram sie nie jeśc kolacji
uwielbiam takie wynalazki,Monka pisz każde danie ja chętnie wypróbuję na nalesniki mnie nakręciłyście i też juz zakupiłam świeży szpinak i fetę
wogóle uwielbiam szpinak surowy w sałatce,gotowany w sosach mniam

fajnie by było stworzyc jakis kulinarny wątek bo czasami mi się coś przypomni a nie mogę juz linka znalezc
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości