2012-06-25, 09:38 | #511 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2007-01
Wiadomości: 556
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
ja wczoraj robiłam biszkopt z truskawkami
|
2012-06-25, 14:24 | #512 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 148
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
ciasto zostało zjedzone
beatiska
__________________
07.02.2016 |
2012-06-26, 14:34 | #513 | ||
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
A jakie było dobre Zostałam w domu ochrzczona 'Sernikową Księżniczką' i nie mam wyjścia- sernik jest co najmniej raz na dwa tygodnie
Cytat:
Widać, widać Chyba też zrobię takie cudo Cytat:
Musiało być smakowite A ja na rzecz lata i 'odchudzania' potraw moją sałatkę z fetą [ pekińska, 4 pomidory, jeden ogórek, mała cebulka, puszka kukurydzy, feta półtłusta, bazylia] podałam z innym niż zazwyczaj sosem Zamiast tradycyjnie pół majonezu, jogurt naturalny, ząbek czosnku i pieprz ziołowy zrobiłam lajtowy zestaw : sok z połowy małej cytrynki, pieprz ziołowy, ząbek czosnku, łyżeczka musztardy i 6 łyżek oliwy z oliwek Widzę, że wszędzie królują truskawki Zastanawiam się czy właśnie sernika nie zmodyfikować - dodać truskawki i migdały
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
||
2013-01-12, 22:38 | #515 |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Ano jeszcze nie wyrzuciłam wątku z listy subskrypcji, chociaż z lekka umarł .
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
2013-01-13, 13:35 | #516 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 375
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
No właśnie, a szkoda...
Ja się właśnie zastanawiam, co przygotować na imprezę, więc znowu zabiorę się za większe pichcenie
__________________
|
2013-01-13, 13:50 | #517 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
lovebird to podziel się menu. Ja za tydz. robię urodziny dla rodziny. Pierwszy raz w życiu! I jeszcze nie wiem co przygotować poza standardową zimna płytą...
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
2013-01-13, 16:06 | #518 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 375
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Ja planuję taką jakby zapiekankę, dwie sałatki (może jedną, jeszcze się zastanawiam), muffiny na słono/wytrawne (zwał jak zwał ), a ze słodkiego, to sernik, ciastka kruche z czekoladą, ciastka z ciasta francuskiego i może jeszcze muffiny na słodko, ale nie wiem, czy nie będzie tych muffinów za dużo. Muszę się jeszcze zastanowić
__________________
|
|
2013-01-13, 16:51 | #519 |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Byłam jakiś czas temu na parapetówie u Psiapsióły . W sumie w połączeniu ze spotkaniem Naszej Ekipy ze studiów . Jako, że ława była, ale usiąść już nie za bardzo na czym, ilość talerzy i sztućców też ograniczona, więc trzeba było wymyślić potrawy szybkie i w miarę proste . Zrobiłam więc zapiekankę makaronową . A inna Psiapsióła sałatkę, które od tej chwili na stałe rządzi u mnie na stole - nie dość, że jest mega prosta i szybka, to jeszcze pyszna .
Zapiekanka makaronowa : - makaron razowy, - cebulka, - kukurydza, - pieczarki, - oliwa z oliwek, - opcjonalnie - pierś z kurczaka, - zółty ser - sól, pieprz ziołowy, majeranek. Makaron gotujemy aldente, cebulkę podsmażamy na oliwie, dodajemy sól i pieprz, kiedy zmięknie - wrzucamy pokrojone pieczarki i wsypujemy majeranek. Makaron wykładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy zawartość patelni, dodajemy kukurydzę, jeśli ktoś ma ochotę, to również pierś z kurczaka [ wcześniej ugotowana w lekko osolonej wodzie i pocięta]. Mieszamy całość z makaronem, by wszystkie składniki były ładnie rozłożone. Na wierz kładziemy pokrojony zółty ser [ można też go starkować o ile ma się sprzęt ], zapiekamy ok 15-20 minut. Sałatka 'ino-roz' - wędzony kurczak, - ananas w puszce, - kukurydza, - majonez, - czarny pieprz. Kurczaka kroimy w kostkę, dorzucamy kukurydzę i kawałki ananasa, wlewamy majonez, wsypujemy pieprz, mieszamy. Voila! U Nas zapiekanka była bez kurczaka, więc świetnie sprawdziła się w połączeniu z sałatką . Polecam!
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
2013-01-13, 16:56 | #520 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 375
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Fajnie, że wątek się trochę rozruszał oby nie zamilkł za parę dni
__________________
|
|
2013-01-13, 17:36 | #521 | |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Daję cały kawałek tego kurczaka - jest pakowany po ok 0,4-0,6 kg. Całą puszkę kukurydzy, całą puszkę ananasa [ wcześniej kroję w puszce te kółka na kawałki ] i 1/2 lub 3/4 słoika majonezu [ Koronny]- wszystkie składniki z Biedronki . Pieprzu dodaję porządną szczyptę - mimo tego, że sałatka jest bardzo delikatna ma być z lekkim pazurem - troszkę pikantna .
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
|
2013-01-13, 18:11 | #522 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 375
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Dzięki, Cindy pamiętam, że jadłam parę lat temu właśnie z Biedronki wędzonego kurczaka, ale nie widziałam u siebie nigdy Może po prostu u mnie nie ma, ale będę szukać Dam potem znać, jak zrobię
__________________
|
2013-01-13, 18:14 | #523 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Na słodko na pewno muffiny, bo wychodza mi genialne, nie chwaląc się + będę musiała upiec jeszcze jakieś 2 ciasta, zeby różnorodnie było, a w tym juz niestety dobra nie jestem ... :/
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
2013-01-13, 18:39 | #524 | ||
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Na pewno ten kurczak jest . Też myślałam, że u mnie nie ma - trzeba się sporo naszukać w tych mięsach, jakiś taki zakamuflowany . Cytat:
Mam świetny przepis na szybki sernik, który ZAWSZE się udaje [nawet mi ], a przedwczoraj zrobiłam ciasto, które znalazłam przypadkiem na Wizażu i byłam w szoku- nie dość, że szybko się robi [jedyny mankament, to fakt, że musi stać całą noc w lodówce, żeby galaretka stężała], to do tego jest pyszne i w ogóle .
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
||
2013-01-14, 04:59 | #525 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
2013-01-14, 05:51 | #526 |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Jak wrócę z egzamu i nie padnę na twarz, to dodam jeszcze dziś .
Miłego dnia .
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
2013-01-14, 16:29 | #528 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
A jak po egzaminie?
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
2013-01-14, 18:00 | #529 | |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
I nie ważne, że nie śpię od 28 godzin jest dobrze . Co do przepisów, jeśli się uda napiszę dziś - najpóźniej jutro .
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
|
2013-01-14, 18:31 | #530 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Gratuluję!
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
2013-01-15, 11:07 | #531 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 375
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Gratulacje, Cindy!
Ja nie mogę się doczekać soboty i tych wszystkich przygotowań
__________________
|
2013-01-15, 17:46 | #532 |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Dziękuję Dziewczynki .
A teraz obiecane przepisy . Jeśli i tym razem się skasują, to nie piszę więcej . SERNIK Składniki : - 1 kg sera [ polecam z Netto 0,5 kg opakowania sera Emilki, który jest już zmielony + nie ma konserwantów, tłuszczu, soli etc. , a kosztuje zawrotne 3,80 ], - 1 szklanka cukru trzcinowego, - cukier waniliowy, - 1/3 aromatu waniliowego, - pół kostki margaryny [ ja używam jakiejś do smarowania - ma mniej tłuszczy trans], - 5 jajek, - 2 łyżki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - opcjonalnie : puszka brzoskwiń, rodzynki lub inny dodatek wg własnego upodobania; można też nie dodawać nic . Przygotowania : - białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno - odstawiamy; ucieramy margarynę z cukrem trzcinowym, cukrem i aromatem waniliowym oraz żółtkami; dodajemy ser, mąkę i proszek - dobrze mieszamy; delikatnie łączymy masę serową z białkami, następnie dodajemy brzoskwinie, rodzynki - delikatnie mieszamy; całość wykładamy na posmarowaną masłem i oprószoną kaszą mannę tortownicę lub blachę ; pieczemy ok godziny w temperaturze 200'C. Ja najpierw rozgrzewam piekarnik na 200'C z termoobiegiem, a następnie piekę już w 180'C bez termoobiegu ok 50 minut. Sernik jest mega puszysty, delikatny i przepyszny . Ciasto, które nazwałam "WIZAŻANKA", z uwagi na to, że przepis znalazłam właśnie tu . Składniki : - 4 jajka, - 1 szklanka mąki, - 1 łyżka mąki ziemniaczanej, - 3/4 szklanki cukru trzcinowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - duży kubeczek śmietany 18% (400 g), - cukier waniliowy, - kilka kropel aromatu waniliowego, - płatki migdałowe, - 2 galaretki takie same [ u mnie agrestowe], - opcjonalnie owoce [ u mnie brzoskwinie z puszki]. Przygotowanie : - białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno; ciągle ubijając dodajemy cukier i po jednym żółtku; do masy jajecznej wsypać mąkę, mąką ziemniaczaną i proszek do pieczenia; przelać do tortownicy wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia; piec ok 35-45 min w temperaturze 180'C bez termoobiegu ; po jakiś 15-20 min przykryć ciasto folią aluminiową aby się nie spaliło; u mnie taka ingerencja spowodowała opadnięcie ciasta - dlatego albo przykrywamy ciasto od razu folią i mamy 'bladziocha' , albo nie przykrywamy wcale i sprawdzamy co chwilę czy aby się nie spaliło ; kiedy ciasto jest upieczone wyjmujemy je z piekarnika; odkrawamy nożem brzegi i zdejmujemy brzeg tortownic; gorące ciasto kroimy na pół - u mnie sprawdza się duży nóż [ sposób z nitką nic nie dał ]; po przekrojeniu zdejmujemy górną część, a następnie nakładamy ponownie brzeg tortownicy, na dolną część wykładamy śmietanę wymieszaną z cukrem i aromatem migdałowym oraz płatkami migdałowymi - przykrywamy górną częścią; kiedy przestygnie - wkładamy je do lodówki; w międzyczasie przygotowujemy galaretki, ja robię je z mniejszą ilością wody niż na opakowaniu : na 2 galaretki daję 2 szklanki wody i syrop z brzoskwiń; pokrojone brzoskwinie wykładam na ciasto, a kiedy galaretka zaczyna tężeć wykładamy ją na ciasto i znów wkładamy do lodówki. To ciasto dobrze jest robić wieczorem, by miało całą noc na zastygnięcie . Oba ciasta mają jedną wadę - bardzo szybko znikają . W kwestii trudności w skali 1-5 daję im 1,5 gwiazdki . A z czasem można je robić z zamkniętymi oczami . POLECAM!
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
Edytowane przez Cindy28 Czas edycji: 2013-01-15 o 17:47 |
2013-01-15, 19:21 | #533 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Cytat:
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
||
2013-01-15, 20:21 | #534 |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Aż poszłam zmierzyć tortownicę . Ma 27 cm. A co do tego drugiego ciasta, to wcale nie jest uciążliwe - uwierz . Tak się tylko wydaje przez ta galaretkę . Właśnie wróciłam z zakupów - będę zaraz piec takie samo, tylko zamiast brzoskwiń dam tym razem ananasa, a w miejsce płatków migdałowych do śmietany dorzucę rodzynki . Zobaczymy co z tego wyjdzie .
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
2013-01-15, 23:02 | #535 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 375
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
A ja znalazłam w Biedronce wędzonego kurczaka, więc sałatka będzie!
W piątek wybieram się na zakupy Póki co mogę powiedzieć (chciałam napisać "pochwalić się", ale chyba nie ma czym ), że po raz pierwszy zrobiłam wczoraj zupę cebulową, ale spodziewałam się czegoś więcej, tak szczerze mówiąc
__________________
|
2013-01-15, 23:08 | #536 | |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Co do ciasta, pt. "Wizażanka" chciałam donieść, że nie wyłożyłam tortownicy papierem, tylko zrobiłam tak, jak przy serniku [ z rozpędu] i nie urosło zbytnio .
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
|
2013-01-17, 08:10 | #537 | ||
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2009-03
Lokalizacja: ostr/ krk
Wiadomości: 613
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Cytat:
|
||
2013-01-17, 08:22 | #538 |
Lux Mundi
Zarejestrowany: 2007-11
Lokalizacja: Kyoto ;D
Wiadomości: 13 603
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
__________________
"Nie ma czasu na całowanie niewłaściwych chłopców"...
|
2013-01-17, 13:52 | #539 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-04
Wiadomości: 6 375
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Składniki: (na 12 sztuk) 4 plasterki gotowanej szynki 2 gałązki pora 80 ml oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli pieprz świeżo zmielona gałka muszkatołowa 2 jajka 100 g ziołowego twarożku 100 ml maślanki 100 g mąki pszennej 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 12 papilotek Przygotowanie: 1. Szynkę pokroić drobno. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić por. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 2. Jajka wymieszać z pozostałym olejem, serem ziołowym i maślanką na gładką masę. 3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Oba gatunki mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać suche składniki z masą jajeczną. Na koniec dodać podduszony por i posiekaną szynkę. 4. Papilotki włożyć do wgłębień blachy do pieczenia muffinów, każdy wypełnić w 2/3 ciastem. Piec ok. 25 min.
__________________
|
|
2013-01-17, 17:21 | #540 | ||
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 13 110
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Cytat:
Cytat:
__________________
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
||
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.