Kaszki zjadają i ząbkują, a ich Mamusie nadal plotkują. IX-X 2012 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-17, 12:07   #2611
Konczita
Zakorzenienie

Dot.: Kaszki zjadają i ząbkują, a ich Mamusie nadal plotkują. IX-X 2012

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
No to ja proponuję mini-pizze z ciasta francuskiego.
Bierzesz płat ciasta francuskiego (polecam z Biedronki!) kroisz na kwadraty, każdy kwadrat smarujesz keczupem lub ulubionym sosem pomidorowym (zostawiając ok 1 cm wolnego miejsca dookoła), układasz dodatki jak do pizzy - szynka, papryka, kukurydza konserwowa, cebula, oliwki, z fetą fajnie tez smakuje - no generalnie co ta masz pod ręką - posypujesz tartym serem. Brzegi możesz posmarować jajkiem, wtedy się ładnie zrumienią, ale nie jest to konieczne. I to dajesz na blachę, na papier do pieczenia i do piekarnika na jakieś 15-20 minut.

o to ja podsyłam pomysły z francuskiego

http://www.gotujmy.pl/kindziuk-na-fr...sy,170452.html
http://www.gotujmy.pl/pomidory-z-baz...sy,170463.html
http://www.gotujmy.pl/boczek-na-fran...sy,170910.html
Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość
ona nie wymiotuje po mleku, nigdy jej się do nie zdarzyło, zwymiotowała kasze podejrzewam że nie do końca się rozpuściła i coś jej w przełyku staneło bo aż oddech straciła ale to dłuższa historia.
Po prostu nie chce jeść mleka i koniec a ta kasza dziś rano to bardziej na siłe była zjedzona podejrzewam że smoczkiem nawet by nie tkneła, ale że łyżeczke kojarzy z innymi smakami niż mleko to próbowałam w ten sposób, skutek marny.

ehh to faktycznie może spróbuj zmienić mleko ???

Cytat:
Napisane przez aga_ton Pokaż wiadomość
gratulacje

ja przez najbliższe lata odpuszczam dalekie kraje, póki co polskie morze

nie pisałam Wam tego wcześniej ale ostatnio tż bardzo się z nią kłóci. ogólnie mówiąc narobili nam długu na kilkadziesiąt tysięcy zł i teraz my, a dokładnie tż musi to spłacić.
oczywiście teściówka nie chce przyznać się do błędu tylko szuka winnych w koło, że niby moi rodzice ze mną na czele buntują jej ukochanego synka przeciwko niej. ale to nie prawda, ja nigdy nie wtrącałam się w ich sprawy a moi rodzice o długach dowiedzieli się dopiero wczoraj...
ale ona nie, to na pewno moja wina...
przecież to oni są nam winni prawie 100 tys zł...

ogólnie ubzdurała sobie, że chcemy jej ograniczyć kontakty z wnuczką
ale ona u nas jest przynajmniej 2 razy na tydzień, więc o co chodzi?
ona ma jakąś obsesję na punkcie małej, ostatnio wyskoczyła do mojego tż, że chcemy ją jej odebrać
chyba zapomniała że jest tylko babcią a nie jej matką

ehh no fatalna sytuacja , nie wiem co powiedzieć bo jak chcecie jej odebrać jak to nie jej dzieciątko ? to wnuczka więc rodziców swych ma czyż nie ??? dyskretnie jej powiedziałabym że nie życzyłabym sobie takich sytuacji że Lenka jest waszą córcią a jej wnuczka i nie ograniczacie kontaktu bo zależy Wam by miała kontakt z babcia... ehh no nie wiem nie wiem

my też dalekie podróże odpuszczamy
13.08.2012 godz 15:01
2532g i 50 cm naszej miłości
[*] .. dzieli nas już tylko czas ...
Konczita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:08   #2612
angel166
Zakorzenienie

:[ grrr nasz dzisiejszy spacer trwał 5minut no szlak mnie trafia na sama mysl. takiej mi histerii dostała, ze aż z płaczu sie purpurowa zrobiła i tchu złapać nie mogla musiałam jw na tym mrozie wyciągnąć i wózek zostawic w korytarzu. No zwariowala czy co. Zakupy mialam zrobić i do apteki isc a tu h#j. Normalnie zła jestem strasznie, bo nie wiem co znow z nią wystąpiło. Od rana spokój był, a teraz taka zadyma. Aż mam ochote wyjść z domu i pójść Sie przejść, bo oszaleje zaraz drze sie i drze jestem okropna wiem...

Jagódka
angel166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:13   #2613
Konczita
Zakorzenienie

co do szybkich przekąsek to jeszcze z tortilli polecam quesadille są bardzo szybkie i naprawdę fajne przekaskowo ))

http://www.gotujmy.pl/domowy-kebab-z...sy,155109.html
http://www.gotujmy.pl/pomidorowe-ala...sy,129586.html
http://www.gotujmy.pl/quesadilla-z-c...sy,128880.html
http://www.gotujmy.pl/quesadilla-weg...sy,128822.html
Stary 2013-01-17, 12:14   #2614
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Czizas dziewczyny czytam te posty o tych mądrych teściowych to normalnie wszystkie członki opadają.
Dosłownie brak komentarza na ich psychiczne zachowania.

My po wizycie u lekarza, obie z Klaudią mamy początki zamian na oskrzelach, obie na antybiotykach, bo niestety już miałyśmy temperaturę u lekarza.

Sąsiadka mi się Sonią zajęła i powiedziała mi, że moja córcia to aniołek przy jej połtorej miesiąca starszej łobuzicy , laski leżały na kocyku obie i Anula koleżanka Sonii ją zaczepiała ile wlezie przesłodki widok

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:24   #2615
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
Czizas dziewczyny czytam te posty o tych mądrych teściowych to normalnie wszystkie członki opadają.

My po wizycie u lekarza, obie z Klaudią mamy początki zamian na oskrzelach, obie na antybiotykach, bo niestety już miałyśmy temperaturę u lekarza.

Sąsiadka mi się Sonią zajęła i powiedziała mi, że moja córcia to aniołek przy jej połtorej miesiąca starszej łobuzicy , laski leżały na kocyku obie i Anula koleżanka Sonii ją zaczepiała ile wlezie przesłodki widok

zdrówka kobitko zdrówka dla Was.. super że sąsiadka zajęła się Soniulką ...
Stary 2013-01-17, 12:26   #2616
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lewek Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczynki!

Dziękujemy bardzo za życzenia No to czwarty trymestr mamy za sobą

Właśnie do mojego kota powiedziałam niuniuś

Zdrówka dla dzieciaczków które są w szpitalu Majeczki i Antosia.

Mam pytanko: ile razy w nocy przewijacie dzieciaczki swoje oraz jakie są najlepsze pieluchy na nockę?
To mnie zlinczujecie wcale nie przewijam....
ula2689 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:28   #2617
kraven
Zakorzenienie

Tamlin płacisz przy odbiorze towaru w Rossmannie

Aga_Ton, anusiaanusia współczuje teściowych. Całe szczęście moja aż tak nawiedzona nie jest.

Gda trzymaj się kochana i przykro mi

Bafi dużo drowia dla Was

Jestem żonką

Dwa szczęścia:
Jaś - 08.11.2012
Hania - 06.11.2015
kraven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:28   #2618
lilka00
Wtajemniczenie

Ehh a my od 5 wojujemy, mała wstała i nie chce iść spać do tego popłakuje jak tylko mnie nie widzi, nie wiem co w nią wstąpiło, to się śmieje, to jęczy, z piersi pojadła 2 minut i w ryk, dałam jej ciepłe mm, bo widać głodna, wcina rękę, szuka i ryczy to też nie chciała, dopiero zimne wypiła. W nocy też po każdym karmieniu 5 minut ryku i spokój. Poza tym szoruje piąstką dziąsła. Obejrzałam jej dokładnie z latarka jamę ustna, ale wszystko ładne różowe, na zęby też się nie zapowiada.
Jutro mam szczepienie to poproszę lekarkę, żeby jej tam obejrzała wszystko.

Teraz wyje i warczy, pokrzykuje i się śmieje, bo jej się podobają te dźwięki które wydaje.

Asiulka- biedny Jasiu, trzymajcie się i duuuużo zdrowia dla małego!

Edytowane przez lilka00
Czas edycji: 2013-01-17 o 12:30
lilka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:30   #2619
Lewek
Zakorzenienie

Dzień dobry!

Humor z cyklu nocne porady TŻtów:

Nocna pobudka na karmienie, mały płacze ponieważ nie lubi jeść z prawego cyca (coś mi ostatnio wybrzydza) ja go przystawiam. Tż budzi się, patrzy i mówi:
-może głodny?

Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy Wasze dzieci też nawet przeszło 2h po jedzeniu ulewają?
Mój tak potrafi, chociaż ciężko u niego o 2h przerwy w jedzeniu

Dziękuję Dziewczynki za odpowiedzi w sprawie przewijania. Ja od jakiegoś czasu też nie przewijam, bo ten się wybudzał, a i tak w nocy pielucha sucha, dopiero nad ranem nadoi tak, że czasem się wylewa i się własnie zastanawiam jaką to pieluchę zakładać mu, bo teraz używamy dady - czasami wystarcza ale zdarzy się że przemoknie. A jak nad ranem go przewinę to koniec spania, on wtedy lekki sen ma bardzo.

Cytat:
Napisane przez justyna12345 Pokaż wiadomość
wpadam na chwilkę zakomunikować że PRACA MGR GOTOWA DO SPRAWDZENIA PRZEZ PROMOTORA OHHH JEEEE :p AT LAAAAST!!!!!!!!

podczytałam na bieżąco ale nie dam rady zacytować bo muszę się jeszcze spakować (jutro wyjeżdżamy o 4 rano) a muszę jeszcze ogarnąć wydruk pracy i naukę na egzamin

Dziewczynki poradźcie mi co robić, młody pogryzł mi sutka tak, że już nie daję rady go karmić. Smaruję go kremem z medeli 100% lanoliny ale jakoś średnio pomaga, gdybym go nie karmiła to może by się zagoiło, a tak to się odnawia. Zaraz znów zapalenie mi się zrobi, bo to właśnie od tego mnie ostatnio złapało. A nie chcę wracać do tych nakładek, dziś w sumie założyłam to młodemu się nie spodobało, bo on teraz bardzo lubi ciągać cyca bez nich. A głównie własnie tego pogryzionego, lewego, a z prawego skubaniec nie chce, muszę go oszukiwać i spod pachy przystawiać.
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:34   #2620
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość

Ja też dziś mam pogrzeb, nie pisałam o tym, ale dziadek mi zmarł w Nowy Rok...
współczuje.

Cytat:
Napisane przez anusiaaniaanusia Pokaż wiadomość

Co tym teściowym się poje..ło Co jedna to lepsza. Ale Twoja aga_ton pobija rekordy, a ten tekst ... do widzenia ... powalił mnie

Moja też nie lepsza. Wczoraj przyjechała do mnie (nie była od 2 tygodni bo chorowała) i burzy się, że się odchudzam jak karmie. Że cycki mi zmalały i tymi orzeszkami małego nie wykarmie. Nosz... Że powinnam dokarmiać mm. Wiec jej tłumacze, że Bartosz waży 7200g wiec jest bardzo dobrze i dokarmiać nie zamierzam.
Jak mały poszedł spać to wyszłam na zakupy, wracam do domu a to biedne dziecko w czapce, swetrze i grubasiernych sakrpetach, teściowa trzyma go na rękach. Czerwony na twarzy, aż się gotuje. Dziś cały w potówkach

Poczytam jeszcze, póki maluch śpi

co jedna to lepsza... trzeba przyznać, że nasze teściowe to aparatki nie z tej ziemi

Cytat:
A zresztą co ja piszę, przecież Jasiu się prawdopodobnie zaraził jeszcze W POLSCE, ewentualnie w podróży. Także same widzicie, że nie trzeba nawet wyjechać, żeby się zarazić

pewnie masz rację, ale ja nie zaryzykuję.

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
ona jest psychiczna...
bałam się tego napisać ale obawiam się, że masz rację...
nawet mąż się trochę przestraszył po tym co od niej usłyszał...

dziewczyny, co z tym przepisem na flaki, bo chyba zapomniałyście?
tylko, żeby dobre wyszły

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Kraven, podrzuć linka
szukałam na stronie ale chyba jakaś ślepa jestem bo nie mogłam znaleźć
aga_ton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:35   #2621
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martusia26 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pewien dylemat odnośnie higieny miejsc intymnych u dziewczynek. myć tam w środku czy nie? bo czytałam trochę w necie i zdania są podzielone. nie chciałabym zrobić małej krzywdy. jak Wy pielęgnujecie te okolice u maleństw?
Podczas kąpieli myję delikatnie rozchylając wargi i jak zrobi kupkę to też delikatnie wycieram.
Stary 2013-01-17, 12:41   #2622
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny, co z tym przepisem na flaki, bo chyba zapomniałyście?
tylko, żeby dobre wyszły

ja nie wspomogę, robiłam raz może dwa i średnie wyszły ....

gda przykro mi .. tule
Stary 2013-01-17, 12:43   #2623
anusiaaniaanusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
To mnie zlinczujecie wcale nie przewijam....
Ja też nie przewijam. Na noc zakładam pieluche Premium Care z Pampersa i wystarcza w zupełności. Młody zwykle kupcia nad ranem, wiec przebieram zaraz jak wstaniemy koło 7-8.
Kiedyś narobił koło 2 podczas karmienia, sumienie mnie gryzło i postanowiłam przebrać. Przez cały proces zmiany pieluchy płakał. Postanowiłam, że nigdy więcej mąż stwierdził, że widocznie z kupą mu cieplej
Stary 2013-01-17, 12:46   #2624
Konczita
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie przewijam. Na noc zakładam pieluche Premium Care z Pampersa i wystarcza w zupełności. Młody zwykle kupcia nad ranem, wiec przebieram zaraz jak wstaniemy koło 7-8.
Kiedyś narobił koło 2 podczas karmienia, sumienie mnie gryzło i postanowiłam przebrać. Przez cały proces zmiany pieluchy płakał. Postanowiłam, że nigdy więcej mąż stwierdził, że widocznie z kupą mu cieplej

ja po kupci zmieniam niemalże od razu ... nie zostawiam dusi z kupcią
Stary 2013-01-17, 12:48   #2625
lilka00
Wtajemniczenie

Aga_ton- teściowa jest chyba na prawdę lekko psychiczna, nawet nie wiem co tu napisać, bo nie wiadomo co robić z takim fantem.

anusiaaniaanusia- jak by mi ktoś tak powiedział, jak Tobie teściowa to bym się nieźle wkurzyłam i nie wiem skąd u niektórych taka mania przegrzewania.
Stary 2013-01-17, 12:49   #2626
martusia26
Rozeznanie

Cześć,
ja tylko na chwilę oznajmić że dziś świętujemy. Pola kończy dziś 3 miesiące.

Niedługo jedziemy do neurologa. Chcę skonsultować to mocne zaciskanie gałek ocznych i nagłe zasypianie, o ktorym Wam kiedyś pisałam. No i przy okazji niech ją obejrzy czy nie ma żadnego napięcia mięśniowego, bo mi tej głowy nie chce podnosić leżąc na brzuchu
Proszę trzymajcie kciuki aby wszystko było dobrze.

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Hej

Nie chciałam wam tego pisać bo jak to zła niedobra nieodpowiedzialna matka chciała zrobić dzieciom przyjemnoiść zabierajac je na wakacje a skonczylo sie w szpitalu ?! no ale ze wzgledu ze prawdopodnmie musimy tu zostac jeszcze ponad 2 tygodnie musze wam napisac.

Jasiu lezy w szpitalu od piatku ma zapalenie opon mózgowych zaczelo się od wysokiej goraczki o co wtedy pytalam potem pojawiła sie okropona wysypka wieczorem jego stan strasznie sie pogorszyl (po calym dniu placzu tylko na rekach) zebralam manatki i do szpitala tam porobili badania krew, mocz i podali antybiotyk choc nie mieli pojecia co mu bylo. Nasteonego dnia wysypka zaczela schodzic, ale on byl caly czas senny choc jego stan uleg poprawie, w niedziele przyszlo najgorsze placz, wypukle ciemiaczko znowu wysoka goraczka, nie dal sie dotykac tak jakby go wszystko bolalo. Padlo podejrzenie zapalenia opon mozgowych, zrobili tomografie ktora byla w normie ale przeniesli nas do innego miasta do cancun tam przyszedl neurolog ktory z objaoiw klinicznych wykluczyl zapalenie opon mozgowych, Wszedzie poytali mi sie na co szczepoilam no to mowie ze skojarzone i pneumokoki i pytanie dlaczego nie MENINGOKOKI??? ja mowie ze u nas nie mowili ze to koniecznie. Wiec traflismy na oddzial intesywnej terapii i tam bylismy jedna dobe. Mimo ze wykluczyli na poicztaku opony to i tak dostawal antybiotyk chroniacy mozg. oddalili koniecznosc zrobienia punkcji ledzwiowej. Potem juz bylo ciuagle lepiej ale dalej z wszystkich badan rtg pluc, usg brzucha mocz kal krew nie wiedzieli co Jasiowi jest. Wkoncu wczoraj kolejna tomografai a ze on jest juz zywy musieli go uspic no i lekarz powiedzial ze juz prawie maja diagnoze ale musza pobrac plyn z kregoslupa czyli zrobic mu punkcje ledzwiowa. to bylo dla mnie najgorsze 30 min w zyciu., podali mu narkoze (ta rurke do gardla wyszlam nie bylam w stanie patrzec na to) i robili tomografie i ta punkcje,. Na szczescie wszystko sie udalo a plyn wykazal ZAPALENIE OPON MKOZGOWYCH o czym dowiedzialam sie godzine temu. Na szcczescie to zostalo zlapane tak szybko i zareagowane ze nie zdazylo sie roziwnac do konca i nie ma zadnych komplikacji ani powiklan. jeszcze Jasiu bedzie okolo 5 dni w szpitalu a potem musimy tu zostac na 2 tygodnie kwarantanny. czekamy jeszcze 3 dni zeby dowiedziec sie cvzy wirusowe czy bakteryjne (tutaj sadza ze wirusowe ale moj lekarz ma co do tego ma watpliwosci) probujemy cos zrobic by wrocic wczesniej ale chyba nic nie wskazuje zebysmy mogli poniewaz tutajk maja takie przepisy., Mnie wakacje skonczyly sie w piatek teraz sie z M. zamieniamy i ja po kilka godzin jestem z Zuzia a tak to wieksozosc czasu i noce z Jasiem., no to chyba tyle.
dlatego napewno szcepie na meningokoki.
O Boże...biedny Jaśko...dobrze że tak szybko rozpoznali to zapalenie. mam nadzieję że obejdzie się bez żadnych komplikacji
Asia nie obwiniaj siebie, bo to przecież nie Twoja wina. Jesteś cudowną matką!!!
Stary 2013-01-17, 12:50   #2627
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilka00 Pokaż wiadomość
Ehh a my od 5 wojujemy, mała wstała i nie chce iść spać do tego popłakuje jak tylko mnie nie widzi, nie wiem co w nią wstąpiło, to się śmieje, to jęczy, z piersi pojadła 2 minut i w ryk, dałam jej ciepłe mm, bo widać głodna, wcina rękę, szuka i ryczy to też nie chciała, dopiero zimne wypiła. W nocy też po każdym karmieniu 5 minut ryku i spokój. Poza tym szoruje piąstką dziąsła. Obejrzałam jej dokładnie z latarka jamę ustna, ale wszystko ładne różowe, na zęby też się nie zapowiada.
Jutro mam szczepienie to poproszę lekarkę, żeby jej tam obejrzała wszystko.

Teraz wyje i warczy, pokrzykuje i się śmieje, bo jej się podobają te dźwięki które wydaje.

Asiulka- biedny Jasiu, trzymajcie się i duuuużo zdrowia dla małego!
Lilka, zerknij jeszcze dla pewności na wewnętrzną stronę policzków.
Stary 2013-01-17, 12:50   #2628
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ula2689 Pokaż wiadomość
Podczas kąpieli myję delikatnie rozchylając wargi i jak zrobi kupkę to też delikatnie wycieram.
Ja też tak robię i smaruję oliwką po kąpieli delikatnie, nie tam zupełnie w środku, ale wargi sromowe, mama mi mówiła, że tak się robi dziewczynkom.
Stary 2013-01-17, 12:51   #2629
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
jak byłam na pogotowiu podpytałam o te meningokoki i powiedziano mi że w naszym klimacie po roku najlepiej zaszczepić i że dalekie kraje nie dla maluszków .. bardzo duże prawdopodobieństwo załapania jak się jedzie z takim okruszkiem bez szczepień ... i ze lepiej w naszym klimacie odpoczywać tak do 2 - 3 lat .... kraje ościenne i zbliżone polecali ...
więc pewnie po roku się zaszczepimy i my na nie
my szczepimy od razu, zaraz po zakonczeniu szczpienia na pneumo i 6w1.

Cytat:
gratulacje

nie pisałam Wam tego wcześniej ale ostatnio tż bardzo się z nią kłóci. ogólnie mówiąc narobili nam długu na kilkadziesiąt tysięcy zł i teraz my, a dokładnie tż musi to spłacić.
oczywiście teściówka nie chce przyznać się do błędu tylko szuka winnych w koło, że niby moi rodzice ze mną na czele buntują jej ukochanego synka przeciwko niej. ale to nie prawda, ja nigdy nie wtrącałam się w ich sprawy a moi rodzice o długach dowiedzieli się dopiero wczoraj...

ona ma jakąś obsesję na punkcie małej, ostatnio wyskoczyła do mojego tż, że chcemy ją jej odebrać
chyba zapomniała że jest tylko babcią a nie jej matką.

o matko wspolczuje Ci strasznie!! ale dzieki bogu ze kochana tz jest z Toba i po Twojej stronie!!!

Cytat:
Mi wszyscy pediatrzy (łącznie z teściem), mówili, że bez problemu mogę teraz zaszczepić na meningo razem z pneumokokami. I że mogę jechać, tylko z zachowaniem podstawowych zasad ostrożności - gotować butelkowaną wodę, uważać by kranówa nie dostała się do ust itp. Na pewno nie kąpać się z takim maluchem w basenie.
My idziemy jeszcze do specjalisty od szczepień dodatkowych i wypytamy na co jeszcze szczepić planując podróże.

To co się przydarzyło Asiulce, to jest naprawdę wielki pech i zdarza się baaaardzo rzadko... Pewnie Jasiu miał jeszcze dodatkowo obniżoną odporność, bo spędził dużo czasu w szpitalu i był na antybiotykach.

gda ja mam takie samo zdanie. zarazic sie mozna wszczedzie. powalaja mnie teksty jakie np kiedys uslyszalam od znajomej;nie jedz z nia do wloch, zarazi sie czymś na pewno'... jakos tam dzieci sie rodza i zyja a mamy rodzine i we wloszek i w grecji i dzieci zdrowe normalnie. ja bym nawet powiedziala, że powietrze tam 100razy lepsze niz u nas. a kapac własnemu dziecku to bym nigdy nie pozwoliła ale w naszym Bałtyku. to dopiero syf.
ja leca z Giulia na całe wakacje do Grecji.
nie zapomnij zdac relacji po wizycie u specialisty, jestem ciekawa co poradzi

bardzo mi przykro kochana wiem jaki to ból...
Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość

zdrówka!!

Edytowane przez kasiam187
Czas edycji: 2013-01-17 o 12:55
kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 12:51   #2630
lilka00
Wtajemniczenie

Cytat:
Lilka, zerknij jeszcze dla pewności na wewnętrzną stronę policzków.
Patrzyłam też pamiętając co pisałaś o Lenie, no ale wszystko ładne różowe.
Stary 2013-01-17, 12:53   #2631
aga_ton
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć,

Niedługo jedziemy do neurologa. Chcę skonsultować to mocne zaciskanie gałek ocznych i nagłe zasypianie, o ktorym Wam kiedyś pisałam. No i przy okazji niech ją obejrzy czy nie ma żadnego napięcia mięśniowego, bo mi tej głowy nie chce podnosić leżąc na brzuchu

O Boże...biedny Jaśko...dobrze że tak szybko rozpoznali to zapalenie. mam nadzieję że obejdzie się bez żadnych komplikacji
Asia nie obwiniaj siebie, bo to przecież nie Twoja wina. Jesteś cudowną matką!!!
wszystkiego najlepszego dla Poli
kciuki zaciśnięte

moja Lena coś grzeszna dzisiaj, czyżby na wieczór coś szykowała
Stary 2013-01-17, 12:55   #2632
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

Cytat:
Cześć,

trzymam kciuki

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:01   #2633
ula2689
Wtajemniczenie

Asiulka tak bardzo mi przykro że Jasio się męczy...Nie obwiniaj się kochana to nie Twoja wina....Mam nadzieję że z każdą minuta jego stan się będzie poprawial
Stary 2013-01-17, 13:04   #2634
Agnes!84!!
Rozeznanie

Asiu, trzymajcie się dzielnie, zdrówka dla Jasia

Cytat:

z teściową nadal przeboje...
wczoraj rozmawiałam z nią dosyć spokojnie,może trochę podniesionym tonem ale bez przesady, w każdym bądź razie Lena śpiąca na moich kolanach nawet się nie obudziła a ona poskarżyła się mężowi, że jak ja śmiałam się tak na nią drzeć

a najlepsze było to, co powiedziała do mojego Tż :ty wiesz co ona (czyli ja) powiedziała mi na koniec kłótni? powiedziała do widzenia

a co miałam powiedzieć, spierdalaj
Musisz naprawdę wiele znosić

Cytat:
Dzień dobry!

Nocna pobudka na karmienie, mały płacze ponieważ nie lubi jeść z prawego cyca (coś mi ostatnio wybrzydza) ja go przystawiam. Tż budzi się, patrzy i mówi:
-może głodny?

Dziękuję Dziewczynki za odpowiedzi w sprawie przewijania. Ja od jakiegoś czasu też nie przewijam, bo ten się wybudzał, a i tak w nocy pielucha sucha, dopiero nad ranem nadoi tak, że czasem się wylewa i się własnie zastanawiam jaką to pieluchę zakładać mu, bo teraz używamy dady - czasami wystarcza ale zdarzy się że przemoknie. A jak nad ranem go przewinę to koniec spania, on wtedy lekki sen ma bardzo.

Dziewczynki poradźcie mi co robić, młody pogryzł mi sutka tak, że już nie daję rady go karmić. Smaruję go kremem z medeli 100% lanoliny ale jakoś średnio pomaga, gdybym go nie karmiła to może by się zagoiło, a tak to się odnawia. Zaraz znów zapalenie mi się zrobi, bo to właśnie od tego mnie ostatnio złapało. A nie chcę wracać do tych nakładek, dziś w sumie założyłam to młodemu się nie spodobało, bo on teraz bardzo lubi ciągać cyca bez nich. A głównie własnie tego pogryzionego, lewego, a z prawego skubaniec nie chce, muszę go oszukiwać i spod pachy przystawiać.
Pampers powinien się sprawdzić na całą noc. A mały sam się w nocy budzi czy sama go bierzesz do karmienia?
Ja swoją budzę, przystawiam, potem biorę do odbicia i zmieniam pieluchę. Potem przystawiam do drugiej piersi żeby zasnęła

Spróbuj podawać jakoś tą nielubianą prawą pierś a z lewej ściągaj laktatorem. Chociaż jeden dzień, może to wystarczy. Brodawkę najlepiej potraktować własnym mlekiem, nie noś stanika, tylko luźną bluzkę

Edytowane przez Agnes!84!!
Czas edycji: 2013-01-17 o 13:11
Agnes!84!! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-17, 13:05   #2635
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:
Asiulka strasznie współczuje..
To ja się też przyznam że moja Julka od soboty na nefrologii leży..
Sikneła w sobote na brązowo, po badaniu moczu wyszedł białkomocz, więc skierowanie na oddział, dopiero od niej wróciłam został z nią tata, lekarze nadal nic nie wiedzą, niby nerki pracują normalnie choć wczoraj miała mały zastój, podali leki moczopędne zasikała 3 pary rajstop w godzine bo przez ten szpital sika pod siebie zamiast wołać na kibelek, więc znów pieluchowanie.
Nie wiadomo skąd to białko a ono nadal rośnie..
Także rok rozpoczęty pięknie- dziecko w szpitalu, śmierć przyjaciela, kłótnie z tżetem, na szczęście to już chociaż się skończyło... we wtorek sprawa Zośki o zaprzeczenie ojcostwa.
Marta kochana trzymajcie się, będzie wszystko dobrze
Stary 2013-01-17, 13:09   #2636
Agnus21
Zadomowienie

GG do Agnus21

Cytat:
Super! Mówcie co chcecie, ale seks jest jednym z najważniejszych elementów związku...
Też tak myślę, szkoda tylko, że nie mam zbyt dużej ochoty. Mimo to staram się nie odmawiać, bo to faktycznie dobrze działa, zwłaszcza na faceta.

Cytat:
Napisane przez axxxa Pokaż wiadomość
napiszcie plis cos o chrztach waszych. ile osob zapraszalyscie i gdzie robilyscie.
U nas bylo 17 osób. Zamówiłam catering za 1000zł, zupę i ciasta zrobiła moja mama.

Cytat:
Napisane przez justyna12345 Pokaż wiadomość
wpadam na chwilkę zakomunikować że PRACA MGR GOTOWA DO SPRAWDZENIA PRZEZ PROMOTORA OHHH JEEEE :p AT LAAAAST!!!!!!!!
Wspaniale! To teraz powodzenia na obronie

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
na słoiczkach hippa jest takie info. A ja już widzę z doświadczenia że faktycznie po marchewce kupka gęstsza
Tak, jest gęstsza i pomarańczowa

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Hej

Nie chciałam wam tego pisać bo jak to zła niedobra nieodpowiedzialna matka chciała zrobić dzieciom przyjemnoiść zabierajac je na wakacje a skonczylo sie w szpitalu ?! no ale ze wzgledu ze prawdopodnmie musimy tu zostac jeszcze ponad 2 tygodnie musze wam napisac.

Jasiu lezy w szpitalu od piatku ma zapalenie opon mózgowych zaczelo się od wysokiej goraczki o co wtedy pytalam potem pojawiła sie okropona wysypka wieczorem jego stan strasznie sie pogorszyl (po calym dniu placzu tylko na rekach) zebralam manatki i do szpitala tam porobili badania krew, mocz i podali antybiotyk choc nie mieli pojecia co mu bylo. Nasteonego dnia wysypka zaczela schodzic, ale on byl caly czas senny choc jego stan uleg poprawie, w niedziele przyszlo najgorsze placz, wypukle ciemiaczko znowu wysoka goraczka, nie dal sie dotykac tak jakby go wszystko bolalo. Padlo podejrzenie zapalenia opon mozgowych, zrobili tomografie ktora byla w normie ale przeniesli nas do innego miasta do cancun tam przyszedl neurolog ktory z objaoiw klinicznych wykluczyl zapalenie opon mozgowych, Wszedzie poytali mi sie na co szczepoilam no to mowie ze skojarzone i pneumokoki i pytanie dlaczego nie MENINGOKOKI??? ja mowie ze u nas nie mowili ze to koniecznie. Wiec traflismy na oddzial intesywnej terapii i tam bylismy jedna dobe. Mimo ze wykluczyli na poicztaku opony to i tak dostawal antybiotyk chroniacy mozg. oddalili koniecznosc zrobienia punkcji ledzwiowej. Potem juz bylo ciuagle lepiej ale dalej z wszystkich badan rtg pluc, usg brzucha mocz kal krew nie wiedzieli co Jasiowi jest. Wkoncu wczoraj kolejna tomografai a ze on jest juz zywy musieli go uspic no i lekarz powiedzial ze juz prawie maja diagnoze ale musza pobrac plyn z kregoslupa czyli zrobic mu punkcje ledzwiowa. to bylo dla mnie najgorsze 30 min w zyciu., podali mu narkoze (ta rurke do gardla wyszlam nie bylam w stanie patrzec na to) i robili tomografie i ta punkcje,. Na szczescie wszystko sie udalo a plyn wykazal ZAPALENIE OPON MKOZGOWYCH o czym dowiedzialam sie godzine temu. Na szcczescie to zostalo zlapane tak szybko i zareagowane ze nie zdazylo sie roziwnac do konca i nie ma zadnych komplikacji ani powiklan. jeszcze Jasiu bedzie okolo 5 dni w szpitalu a potem musimy tu zostac na 2 tygodnie kwarantanny. czekamy jeszcze 3 dni zeby dowiedziec sie cvzy wirusowe czy bakteryjne (tutaj sadza ze wirusowe ale moj lekarz ma co do tego ma watpliwosci) probujemy cos zrobic by wrocic wczesniej ale chyba nic nie wskazuje zebysmy mogli poniewaz tutajk maja takie przepisy., Mnie wakacje skonczyly sie w piatek teraz sie z M. zamieniamy i ja po kilka godzin jestem z Zuzia a tak to wieksozosc czasu i noce z Jasiem., no to chyba tyle.
dlatego napewno szcepie na meningokoki.
O matko, a wydawało się, że macie taką sielankę, a tu prosze... biedny Jaś. Dużo dużo zdrówka dla niego.
Stary 2013-01-17, 13:10   #2637
tamlin111
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kraven Pokaż wiadomość
Dzięki.
A fajny w ogóle ten garnuszek???
Mam słonia też FP co się klocki wrzuca, takiego http://allegro.pl/fisher-price-sloni...945967408.html i wiaderko takie http://allegro.pl/fisher-price-pierw...883807596.html i tak się zastanawiam czy garnuszek potrzebny. Chyba nie.

Cytat:

-może głodny?

Dla Tż-ta brawa za spostrzegawczość
A na sutka - mlekiem smaruj, maść bepanten, maltan. Brak pomyslow więcej.

Cytat:

Ja też nie.

Cytat:
Cześć,

Najlepszego dla Poli
Daj znać co lekarz powie

A ja mam dziś lenia.
Stary 2013-01-17, 13:12   #2638
Filusia88
Zadomowienie

Cytat:
Konczi nic kompletnie mleka nie mogę jej przemycić... zjadła teraz troche kaszki łyżeczką i co? i wyrzygała- pierwszy raz w życiu w owocach też mleko nie przechodzi, po prostu menda mała posmakowała innych rzeczy i mleko ma w dupie..

a po pogrzebie.. cóż.. było ciężko, ale starałam się twardo trzymać.. siadłam z tyłu w kościele, ale kiedy wynosili trumne i zbliżali się do końcowych ławek to już nie powstrzymałam łez.. i widok jego matki... zawsze pogodna, uśmiechnięta kobieta.. może zrobiłam źle, ale nie byłam w stanie podejść do niej na cmenatrzu złożyć kondolencje.. zawiodło mnie to że było mało ludzi.. ale nasze społeczeństwo niestety takie właśnie jest.. skoro wyjechał do niemiec 4 lata temu to co? to najlepiej mieć w dupie nawet mimo wieloletniej przyjaźni.. jego ojczym z więzienia przyjechał z obstawą, ale panowie policjanci bardzo ładnie się zachowywali, trzymali się z daleka, ubrani stosownie na pogrzeb.
bardzo dobrze Kochana że poszłaś tulę mocno

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Powiem mamie, będzie zadowolona, że jej metoda z pieluchą daję radę Fajnie, że pomogło. Ja do dzisiaj ją przykrywam chociaż bardziej z przyzwyczajenia bo jak włożę bez pieluchy to też się lubi kąpać.

Książeczka już powinna być na mailu. Przed chwilą wysłałam.
jest! dziękujemy bardzo

Cytat:
gratulacje

chyba zapomniała że jest tylko babcią a nie jej matką.
co za baba! jeszcze wszytko na Wa próbuje zwalić! no bezczelna

Cytat:
Mi wszyscy pediatrzy (łącznie z teściem), mówili, że bez problemu mogę teraz zaszczepić na meningo razem z pneumokokami. I że mogę jechać, tylko z zachowaniem podstawowych zasad ostrożności - gotować butelkowaną wodę, uważać by kranówa nie dostała się do ust itp. Na pewno nie kąpać się z takim maluchem w basenie.
My idziemy jeszcze do specjalisty od szczepień dodatkowych i wypytamy na co jeszcze szczepić planując podróże.

To co się przydarzyło Asiulce, to jest naprawdę wielki pech i zdarza się baaaardzo rzadko... Pewnie Jasiu miał jeszcze dodatkowo obniżoną odporność, bo spędził dużo czasu w szpitalu i był na antybiotykach.

mimo to my na pewno ryzykować zdrowia Basi nie będziemy...
ale nie chodzi tutaj o kontynent, bo uważam że te dalekie podróże są niebezpieczne i w Europie jet lepiej także Kaiam ja bym na Twoim miejscu nawet się nie zastanawiała nad tą Grecją
hehehe pomyśleć że TŻ planował Azję w tym roku
no nic - co się odwlecze to nie uciecze i jezcze cała nasza 3 tam zawiata a może wtedy już 4?

Cytat:
Co tym teściowym się poje..ło Co jedna to lepsza. Ale Twoja aga_ton pobija rekordy, a ten tekst ... do widzenia ... powalił mnie

Moja też nie lepsza. Wczoraj przyjechała do mnie (nie była od 2 tygodni bo chorowała) i burzy się, że się odchudzam jak karmie. Że cycki mi zmalały i tymi orzeszkami małego nie wykarmie. Nosz... Że powinnam dokarmiać mm. Wiec jej tłumacze, że Bartosz waży 7200g wiec jest bardzo dobrze i dokarmiać nie zamierzam.
Jak mały poszedł spać to wyszłam na zakupy, wracam do domu a to biedne dziecko w czapce, swetrze i grubasiernych sakrpetach, teściowa trzyma go na rękach. Czerwony na twarzy, aż się gotuje. Dziś cały w potówkach

Poczytam jeszcze, póki maluch śpi
ja bym Chorwacji nie odpuszczała, ale to Wasze dziecko więc zrobicie jak uważacie
o następna! tym teściowym to się we łbach poprzewracało!!!! i to jak widać nie jet kwestia jakichś Waszych dziewczyny błędów tylko tego że one mają chyba zryte czerepy
od dziś chwalę moją pod niebiosy

Wszystkiego najlepszego dla Polci za 3 miesiące, no i dla Jaśka Weroniki - bliźniaka urodzeniowego mojej Baśki!

Basiulec kończy dziś 4 miesiące!!!
stawiamy wszystkim ciacho!
i idziemy dalej nadrabiać
Stary 2013-01-17, 13:16   #2639
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:

Współczuję... paskudny poczatek roku...

kocham ciasto francuskie! To taki mój kuchenny must have

Cytat:
Napisane przez angel166 Pokaż wiadomość
:[ grrr nasz dzisiejszy spacer trwał 5minut no szlak mnie trafia na sama mysl. takiej mi histerii dostała, ze aż z płaczu sie purpurowa zrobiła i tchu złapać nie mogla musiałam jw na tym mrozie wyciągnąć i wózek zostawic w korytarzu. No zwariowala czy co. Zakupy mialam zrobić i do apteki isc a tu h#j. Normalnie zła jestem strasznie, bo nie wiem co znow z nią wystąpiło. Od rana spokój był, a teraz taka zadyma. Aż mam ochote wyjść z domu i pójść Sie przejść, bo oszaleje zaraz drze sie i drze jestem okropna wiem...
Wcale nie jesteś okropna. Każdy ma granice cierpliwości. Myślisz że któraś z nas się fajnie czuje jak dziecko płacze? Mi wystarczy że Alicja pojęczy ze dwie godziny gdy sama nie wie czego chce i mam ochotę uciekać.

Cytat:
Dzień dobry!

-może głodny?

Och, jaki domyślny TŻ
Co do sutków to nie wiem, nigdy nie miałam tego problemu. Ale u nas lekarstwem na wszystko jest lano-maść z Ziaji, tylko to też jest 100% lanoliny, nie wiem czy skuteczniejsza od medeli.
Cytat:

robię tak samo. Sama nie chciałabym leżeć wtulona pupą w kupę

Alicja zorientowała się dziś że ma stopy. Leżała, jedną ręką ciągnęła za spodenki na kolanie a drugą usiłowała tą stopę dosięgnąć. I stękała z wysiłku jak przy kupie. Komiczny widok
Stary 2013-01-17, 13:21   #2640
ula2689
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marta1986222 Pokaż wiadomość
Kochane jutro mamy gości doradzcie mi coś szybkiego na ciepło co mogę podać

Aha i żeby za dużo pracy nie było przy tym
Gulasz, robi się sam praktycznie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości