Niepowodzenia kulinarne - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2013-01-11, 18:23   #31
Trzepotka
Zakorzenienie
 
Avatar Trzepotka
 
Zarejestrowany: 2012-05
Wiadomości: 20 982
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-11, 18:50   #32
Jawa_82
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2011-09
Wiadomości: 197
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez sunflower__ Pokaż wiadomość
Ale jest taka jedna rzecz, która wszystkim dookoła wychodzi.... A mi nie.
NALEŚNIKI
Też miewam problemy z naleśnikami ale co jakiś czas próbuję je zrobić.
1 na 8 może mi wyjdzie.

Gotuję w sumie od niedawna i wpadek miałam już sporo.
Pamiętam, że kiedyś robiłam na Wielkanoc mazurka z masą kajmakową. Kruche ciasto zupełnie mi nie wyszło, było tak słodkie, że aż mdłe.

Zdarza mi się podać na stół niedogotowane ziemniaki albo za mało słone chociaż "tyle" soliłam. W ogóle z przyprawianiem niektórych potraw miewam spore problemy. O, np. robiłam kiedyś pizzę i ciasta w ogóle nie posoliłam. Ładnie się upiekło i było takie pachnące, dodatki takie "swojskie" - kiełbasa, cebula, pieczarki, wszystko pięknie wyszło tylko to ciasto w ogóle niesmaczne było.

Każdemu może się zdarzyć jakaś wpadka i nie należy się tym zbytnio przejmować. W zastępstwie zawsze można podać zwykłe kanapki, może np. lekko podpieczone w piekarniku lub podsmażone na patelni i tyle.
Jawa_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 09:00   #33
ptysza
Zadomowienie
 
Avatar ptysza
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 1 550
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Ruskie to dla mnie wyłącznie pierogi i koniecznie podsmażane na maśle
Tylko przedwczoraj miałam właśnie pierwszy raz w życiu problem z nadzieniem, bo po zmiksowaniu miało konsystencję gumy i strasznie się kleiło, pojęcia nie mam dlaczego
założe sie ze po prostu trafilas na gówniane ziemniaki i tyle
tez tak kiedys mialam
ptysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 10:25   #34
agateq
goniąca własny ogon..
 
Avatar agateq
 
Zarejestrowany: 2007-08
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 5 796
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Przypomniało mi się, jak dawno temu - kiedy pomieszczenie kuchnią zwane było miejsce nieprzyjemnym i obcym - gotowałam makaron jednocześnie robiąc coś w drugim pokoju i pamiętając, że ma być al dente, czyli w tamtym przypadku miał być gotowany ok. 6 minut. Kiedy zadzwonił minutnik, miałam akurat ważniejsze "sprawy" na głowie w stylu Internet, gadu-gadu etc. i nie miałam czasu na odcedzanie makaronu i odgrzewanie sosu. Wyłączyłam zatem pod garnkiem i wróciłam do pokoju. Kiedy wreszcie znalazłam czas na obiad, wróciłam po makaron, odcedziłam... Z makaronu zrobiła się wielka rozgotowana klucha-pampucha...

Od tamtej pory wiem, że nie wystarczy zgasić palnik, ale należy również makaron ODCEDZIĆ, bo wrzątek w którym on leży ma to do siebie, że jest... wrzący
__________________
Dont' forget to fall in love with yourself first.
Carrie Bradshaw

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 10:28   #35
chwast
Zakorzenienie
 
Avatar chwast
 
Zarejestrowany: 2010-11
Wiadomości: 24 367
Zrobiłam pierniczki, ale... Nie dodalam do ciasta mąki

Sent from my SK17i using Tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 16:56   #36
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-11
Wiadomości: 6 559
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Zrobiłam pierniczki, ale... Nie dodalam do ciasta mąki

Sent from my SK17i using Tapatalk
Nieźle. U mnie wszelkie niepowodzenia wiążą się z niesprawnym piekarnikiem, który nierównomiernie grzeje tzn wierch ciasta jest już przypalony i czarny a środek półsurowy. Jestem mistrzynią w oskrobywaniu spalenizny. A największą porażką była tarta cytrynowa. Forma była za głeboka, dodałam za dużo jajek i za mało cytryn. Wyszła kwaśna zupa jajeczna, jedyne ciasto, które w całości wywaliłam. Były też zakalce w babkach, biszkopt który nie urósł, ciastka o smaku węglą. A dzisiaj nieudały mi się scones, w ogóle nie wyrosły, w dodatku zapomniałam posmarować je jajkiem. Najważniejsze to dalej próbować.
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 17:32   #37
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez ptysza Pokaż wiadomość
założe sie ze po prostu trafilas na gówniane ziemniaki i tyle
tez tak kiedys mialam
Myślisz?
Nie sądziłam, że to może robić aż taką różnicę, robiłam ruskie dziesiątki razy, z różnych ziemniaków kupowanych w różnych sklepach i NIGDY nie miałam z nimi problemu
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-12, 19:35   #38
tagnieszka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 37
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Poza historiami z nauki gotowania, gdzie wpadek było całkiem sporo (gumowata pizza, rozlazłe ciastka, przesolona zupa, litrowy słoik ryżu wsypany do zupy pomidorowej, itd., itp.) są i wpadki z dorosłego życia, przeważnie przez roztrzepanie:

- posłodzona woda do klusek śląskich;
- część mąki ziemniaczanej, znów kluski (co ja z nimi mam? :d ), zastąpiłam cukrem pudrem... sięgając nieświadomie po kolejne opakowanie;
- sok żurawinowy zamiast koncentratu barszczu (tu tragedii nie było);
- cukier waniliowy w sałatce z kiszonej kapusty;
- i wiele, wiele innych, których teraz nie pamiętam.

Co do pierogów ruskich, uwielbiam, robię często. Raz tylko, gdy z lenistwa (nigdy więcej!) użyłam serka w kubełku, takiego do serników, pies miał ucztę.

tagnieszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 08:55   #39
Jane_Rizzoli
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomości: 84
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Smazyłam kotlety z filetów drobiowych i w swojej genialności ich nie potłukłam ani nie przekroiłam na cieńsze porcje...a gotowałam od dobrych paru lat...wyszło mi coś twardego z zewnątrz, niedopieczonego w środku i na dodatek smakowało rybą
Jane_Rizzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 10:26   #40
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez Jane_Rizzoli Pokaż wiadomość
Smazyłam kotlety z filetów drobiowych i w swojej genialności ich nie potłukłam ani nie przekroiłam na cieńsze porcje...a gotowałam od dobrych paru lat...wyszło mi coś twardego z zewnątrz, niedopieczonego w środku i na dodatek smakowało rybą
Też raz popełniłam ten błąd, to były moje początki, krok drugi zaraz po sosach z torebki
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 12:52   #41
Jane_Rizzoli
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomości: 84
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Też raz popełniłam ten błąd, to były moje początki, krok drugi zaraz po sosach z torebki
Z tym, że wtedy miałam za sobą jakieś 8 lat gotowania...a to był obiad proszonyzaprosiłam TŻa i chciałam bardzo pokazać, jaka ze mnie gosposia (czytaj-dobra kandydatka na żonę)-no i cosik nie wyszło Do dziś mi drań to wypomina, że nigdy nie jadł kury o smaku ryby
Jane_Rizzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-16, 15:02   #42
pinaplesss
Zadomowienie
 
Avatar pinaplesss
 
Zarejestrowany: 2008-09
Lokalizacja: z domu;)
Wiadomości: 1 306
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

A ja dziś zapomnialam dodac cukru do muffinek
__________________
 21.04.2001
 21.12.2010
 29.01.2011
 07.06.2012
pinaplesss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-16, 16:20   #43
lazurrowaa
Zakorzenienie
 
Avatar lazurrowaa
 
Zarejestrowany: 2010-05
Wiadomości: 6 091
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

ja jestem na maksa początkująca w sztuce kulinarnej . Ale co sobotę pieczemy z Tatą jakieś ciasto. Oprócz tego, że przy takim samym przepisie prawie każde ciasto wychodzi za każdym razem inaczej (raz zakalec, raz nie, itp.) to tydzień temu wyszła kompletna masakra. Znalazłam na jednym z blogów kulinarnych ciasto cytrynowę. Przy jego robieniu coś czułam, że nie wyjdzie, no ale, robię dalej. Wstawiamy do piekarnika. Ciasto powinno się piec ok. 45 min. Patrzę po półgodzinie a tam.. ciasto się dosłownie gotuje . Byłam za tym by je wywalić, jednak Tata w końcu je upiekł. . To było najcieńsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam. . Ale w smaku nie było takie złe xd.
__________________
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić.


Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.

Edytowane przez lazurrowaa
Czas edycji: 2013-01-16 o 16:22
lazurrowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 11:18   #44
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez Jane_Rizzoli Pokaż wiadomość
Z tym, że wtedy miałam za sobą jakieś 8 lat gotowania...a to był obiad proszonyzaprosiłam TŻa i chciałam bardzo pokazać, jaka ze mnie gosposia (czytaj-dobra kandydatka na żonę)-no i cosik nie wyszło Do dziś mi drań to wypomina, że nigdy nie jadł kury o smaku ryby

Widzisz, i gdyby nie Twoja inwencja, to pewnie nigdy by mu się nie udało takiego cuda skosztować, skoro wszystko jest dzisiaj 2/3/5/10 w jednym to czemu nie mięso?
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 13:50   #45
pastelka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Z
Wiadomości: 321
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Wiele tego było, człowiek ciągle uczy się na błędach

Także robiłam na Wielkanoc mazurek z kajmakiem. To kruche ciasto tak się rozwaliło, że wyszły kruche ciasteczka. Ale w sumie też były dobre.

Babka drożdzowa z kolei tak urosła, że jak otwierałam piekarnik to myślałam, że cała zaraz wyjdzie i mnie zeżre. Ciasto wylało się z formy, po bokach wyrosło jeszcze. Mutant jakiś.

Sernik się wylał, kiedyś z jakiegoś ciasta wyszedł zakalec (ale smaczny był), pierogi porozklejały się, piernik przypalił (ale po zeskrobaniu spalenizny także był całkiem, całkiem...)

Zawsze robiłam składniki na oko, i na oko w sumie tak burzyłam proporcje, że czasem wychodziło coś zupełnie innego Teraz już dokładnie odmierzam wszystko.
__________________
mnie ta gonitwa nie bardzo bawi, więc wolę ją innym zostawić.
pastelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 14:29   #46
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez pastelka Pokaż wiadomość
Wiele tego było, człowiek ciągle uczy się na błędach

Także robiłam na Wielkanoc mazurek z kajmakiem. To kruche ciasto tak się rozwaliło, że wyszły kruche ciasteczka. Ale w sumie też były dobre.

Babka drożdzowa z kolei tak urosła, że jak otwierałam piekarnik to myślałam, że cała zaraz wyjdzie i mnie zeżre. Ciasto wylało się z formy, po bokach wyrosło jeszcze. Mutant jakiś.

Sernik się wylał, kiedyś z jakiegoś ciasta wyszedł zakalec (ale smaczny był), pierogi porozklejały się, piernik przypalił (ale po zeskrobaniu spalenizny także był całkiem, całkiem...)

Zawsze robiłam składniki na oko, i na oko w sumie tak burzyłam proporcje, że czasem wychodziło coś zupełnie innego Teraz już dokładnie odmierzam wszystko.

Boskie podsumowanie
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 15:19   #47
Jane_Rizzoli
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomości: 84
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Widzisz, i gdyby nie Twoja inwencja, to pewnie nigdy by mu się nie udało takiego cuda skosztować, skoro wszystko jest dzisiaj 2/3/5/10 w jednym to czemu nie mięso?
Może trzeba było to opatentować, kurczak o smaku ryby

Co do niepowodzeń-robiłam karpia z warzywami w galarecie, nie wyszedł-tzn. osobiście mi nie smakuje, może TŻ oceni inaczej.Nie polecam
Jane_Rizzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 15:22   #48
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez Jane_Rizzoli Pokaż wiadomość
Może trzeba było to opatentować, kurczak o smaku ryby

Co do niepowodzeń-robiłam karpia z warzywami w galarecie, nie wyszedł-tzn. osobiście mi nie smakuje, może TŻ oceni inaczej.Nie polecam
Prawie jak gołąbki bez zawijania
Ostatnio jakoś mi sos do spaghetti nie wychodzi, robię go tak jak zawsze, doprawiam identycznie jak zwykle i za każdym razem jest po 1 za blady, a po 2 za mało pikantny
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 15:48   #49
passion80
Zakorzenienie
 
Avatar passion80
 
Zarejestrowany: 2011-01
Wiadomości: 15 643
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez pastelka Pokaż wiadomość
Wiele tego było, człowiek ciągle uczy się na błędach

Także robiłam na Wielkanoc mazurek z kajmakiem. To kruche ciasto tak się rozwaliło, że wyszły kruche ciasteczka. Ale w sumie też były dobre.

Babka drożdzowa z kolei tak urosła, że jak otwierałam piekarnik to myślałam, że cała zaraz wyjdzie i mnie zeżre. Ciasto wylało się z formy, po bokach wyrosło jeszcze. Mutant jakiś.

Sernik się wylał, kiedyś z jakiegoś ciasta wyszedł zakalec (ale smaczny był), pierogi porozklejały się, piernik przypalił (ale po zeskrobaniu spalenizny także był całkiem, całkiem...)

Zawsze robiłam składniki na oko, i na oko w sumie tak burzyłam proporcje, że czasem wychodziło coś zupełnie innego Teraz już dokładnie odmierzam wszystko.
tak się zaczęłam śmiać, że aż parsknęłam i zachrumkałam jak świnka dobrze, że jestem sama
__________________
28.05.2011
29.08.2013
passion80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-17, 16:13   #50
Jane_Rizzoli
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2012-09
Wiadomości: 84
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Prawie jak gołąbki bez zawijania
Ostatnio jakoś mi sos do spaghetti nie wychodzi, robię go tak jak zawsze, doprawiam identycznie jak zwykle i za każdym razem jest po 1 za blady, a po 2 za mało pikantny
Miałam tak przez pół roku z naleśnikami, widowiskowo wyrzucałam je do kubła, tak się rozwalały na patelni I samo przeszło
Jane_Rizzoli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-17, 16:46   #51
JohnLena
Zadomowienie
 
Avatar JohnLena
 
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 474
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez pastelka Pokaż wiadomość
Babka drożdzowa z kolei tak urosła, że jak otwierałam piekarnik to myślałam, że cała zaraz wyjdzie i mnie zeżre. Ciasto wylało się z formy, po bokach wyrosło jeszcze. Mutant jakiś.
__________________

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит страх.




Sowa, córka piekarza
JohnLena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 07:56   #52
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez Jane_Rizzoli Pokaż wiadomość
Miałam tak przez pół roku z naleśnikami, widowiskowo wyrzucałam je do kubła, tak się rozwalały na patelni I samo przeszło
Pomimo ponad 10letniej praktyki w gotowaniu naleśników do teraz nie potrafię zrobić
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 09:38   #53
pastelka
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Z
Wiadomości: 321
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez JohnLena Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez passion80
tak się zaczęłam śmiać, że aż parsknęłam i zachrumkałam jak świnka dobrze, że jestem sama
Cytat:
Napisane przez kasztanka3
Boskie podsumowanie
Się śmiejecie z cudzego nieszczęścia :P byłam wtedy przerażona, bo ona dosłownie wychodziła z piekarnika
Po prostu nastoletnia Madzia nie zostawiła wcześniej drożdzy do wyrośnięcia, bo chciała szybko szybko ciasto. No i było. Drożdzowy monster
__________________
mnie ta gonitwa nie bardzo bawi, więc wolę ją innym zostawić.
pastelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 20:36   #54
Mojwa
zuy mod
 
Avatar Mojwa
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 23 352
GG do Mojwa
ostatnio robilam devolaje i poduszeczki (czyli z serkiem i szynka), z zewnatrz byla piekna zlota panierka, w srodku surowy kurczak.
porazka.bylo tez dodanie do gulaszu z zasmazka (samo to bylo takie sobie) pieczonej papryki. masakra

wylazace ciasto mnie rozwalilo w sumie muffinki mnie tez tak zaatakowaly jak porozlewaly sie po prodizu.
__________________


L'amore scalda il cuore.




Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 13:15   #55
Wredonisia
Zadomowienie
 
Avatar Wredonisia
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Warszawa - Natolin
Wiadomości: 1 345
GG do Wredonisia
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Zrobiłam pierniczki, ale... Nie dodalam do ciasta mąki

Sent from my SK17i using Tapatalk
Cytat:
Napisane przez pinaplesss Pokaż wiadomość
A ja dziś zapomnialam dodac cukru do muffinek
Zapominanie części przepisu na ciasto to standard wczoraj byłam taka pewna siebie że dodałam już wszystko, mąkę, olej, jajka, proszek etc. ciasto w piekarniku, zaglądam do przepisu, a tam 2 szklanki mąki - a ja dałam 1 ciasto było dobre, tylko było go mniej.
Przecież nie da rady pamiętać o roztopionym maśle, gdy studzi się na balkonie?!
Robiłam blok czekoladowy, strasznie gęsty wyszedł, ledwo go rozmieszałam - bo nie dodałam wody :P i z formy musiałam z powrotem do miski wrzucać i dolewać.

Idę gotować obiad
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 14:02   #56
kasztanka3
Pani Mizantrop
 
Avatar kasztanka3
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: Sydney
Wiadomości: 59 407
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Ze względu na kiepską pamięć każde ciasto robię z przepisem przed oczami, bo inaczej zapominam o składnikach, nawet jeżeli robiłam coś już 50 razy wcześniej. Po prostu tak mam
__________________
In a world of choices I choose me.
My favourite season is the fall of the patriarchy.
kasztanka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 18:06   #57
dotaa
Rozeznanie
 
Avatar dotaa
 
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 751
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

W młodym wieku chciałam upiec dla mojej mamy ciasto i wszystko byłoby idealnie gdyby zamiast 2 łyżeczek proszku do pieczenia nie wsypałam całej paczki - okropnie piekło w język.

Miałam też przygodę z ciastem drożdżowym na rogaliki ale wylądowało w śmietniki i wszyscy się śmieli ze mnie, że tak urosło że wychodzi ze śmietnika (kontenera), bo szybko usunęłam powód mojej porażki
__________________
"Człowiek szuka miłości, bo w głębi serca wie, że tylko miłość może uczynić go szczęśliwym"
Jan Paweł II

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"




dotaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 21:04   #58
Ramona_85
Zakorzenienie
 
Avatar Ramona_85
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Wlkp
Wiadomości: 7 202
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Tylko przedwczoraj miałam właśnie pierwszy raz w życiu problem z nadzieniem, bo po zmiksowaniu miało konsystencję gumy i strasznie się kleiło, pojęcia nie mam dlaczego
sa dwa wyjścia - albo ziemniaki były ciepłe i ser biały zczął się rozpuszczać albo ziemniaki miały za dużo skrobi, która dosłownie "wyszła" z ziemniaków przy miksowaniu. Ja kiedys próbowałam ziemniaki zetrzeć na tarce (ugotowane oczywiście) i jedna wielka klapa, bo sam kleik z nich wyszedł
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 23:48   #59
Jisoua
Raczkowanie
 
Avatar Jisoua
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 43
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

Lubię wypróbowywać przepisy na ciasta z różnych blogów i to często źle się kończy... Już się nauczyłam, że jeśli piekę coś na jakąś okazję, to korzystam z wypróbowanych przepisów.
A poza tym mam talent do wymyślania własnych przepisów, no a że na błędach się człowiek uczy... Potrafię zrobić coś tak ohydnego, że nie da się tego opisać słowami ;D
Jisoua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-19, 23:49   #60
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Niepowodzenia kulinarne

z wiekszych wpadek to francuskie ciasto flan - ktore w dodatku robilam z preparation czyli z gotowego proszku, tylko zagtowac jak budyn (ono jest dosc budyniowate) dac na blache i 10 min piec, sprawdzilam nadal miekkie i tak przepieklam az bylo twarde zupelnie. A potem sie dowiedzialam, ze ono tezeje juz po wyjeciu z piekarnika jak stygnie.

a i chlebek bananowy tez przepieklam, wyszlo twarde jak skala - ale to wina nieznajomosci piekarnika, to bylo niedlugo jak sie wprowadzilam do tz-ta.

Poza tym nie wychodzi mi ciasto marchewkowe z francuskiej marchewki, ani gulasz z francuskiej wolowiny - ale to juz na poziomie skladnikow. Ciasto jest pomaranczowe, a gulasz twardy.

I fondu au chocolat czy ciasto z topiona czekolada tak stopilam, ze "siadlo" podobno nie mozna wyjmawowac z piekarnika nim wystygnie, ani go otwierac podczas pieczenia.

NIgdy nie udalo mi sie wypanierowac krokietow (to juz polska kuchnia), pierogow tez nie lepie.

WIecznie rozpada mi sie omlet, a nalesniki tez sa dosc niezgrabne.

Tak na szybko ale lista jest dluga, bo ja uwielbiam eksperymentowac.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.