Błędy ortograficzne na forum - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-06, 19:26   #241
Nati femme fatale
Zadomowienie

Dot.: JAK NA FORUM PISZEMY (poprawność i staranność)

Cytat:
Napisane przez Westalka Pokaż wiadomość
Zawsze, ale to naprawdę zawsze, czytam swoją wypowiedź przed dodaniem, a drugi raz po zapisaniu. Tak dla spokoju ducha.
Jestem uczulona na błędy, co wcale nie oznacza, że ich nie popełniam. Niestety, czasami mi się zdarza, ale staram się je minimalizować.
Osobiście uważam, że pisanie z błędami, bez polskich znaków, bez przecinków, pomijanie wielkich liter (szczególnie rażą mnie zwroty typu: Ci, Ciebie, Tobie..), spacji (!) oraz zastępowanie ż/rz i sz przez sh jest, co najmniej, niekulturalne w stosunku do odbiorcy wiadomości.

I szlag mnie trafia, kiedy ktoś pisze: z kąd/zkad .
Ach, no i ulubiona odmiana wyrazu PERFUMY!

Dokładnie.Zresztą ja jestem akurat uczulona na błędy ortograficzne i gramatyczne, żeby już nie wspomnieć o licznych tworach, z których powstałby drugi słownik.Ciężko się to czyta.
Nikt nie jest nieomylny,ale można się postarać.

Najlepsze w tym wszystkim jest to,że ludzie szczycą się znajomością języków obcych,ale nie potrafią posługiwać się ojczystym.

tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści:
dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi
Nati femme fatale jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 19:27   #242
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nati femme fatale Pokaż wiadomość

Najlepsze w tym wszystkim jest to,że ludzie szczycą się znajomością języków obcych,ale nie potrafią posługiwać się ojczystym.
Zgadzam się.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 21:33   #243
Maniwa
Wtajemniczenie

Istnieje na forach (także tutaj), dziwne przyzwyczajenie, kiedy to ludzie piszą Ja, Mi lub Ona, On z wielkiej litery. Jest to przesadzona grzeczność, gdyż nie jest to wymagane i z reguły o sobie nie pisze się z wielkiej litery.
Ja to osobiście odbieram jako wywyższanie się, zwłaszcza jeśli dana osoba pominie w zwrotach Ci, Tobie, Was, dużą literę.
Jest ona wymagana tylko przy BEZPOŚREDNIM zwrocie do odbiorcy
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 21:48   #244
201710120930
Konto usunięte

Zauważyłyście do jakich dochodzi absurdów!!!
To nie osoby robiące 'byki' uczą się od Was tylko Wy przyswajacie złą pisownię od nich .

O tempora! o mores!
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 21:49   #245
elly2
Wtajemniczenie

Czy ja mam Deja Vu? Takich watkow juz sporo bylo, na pewno ze dwa...

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 22:39   #246
silesianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Istnieje na forach (także tutaj), dziwne przyzwyczajenie, kiedy to ludzie piszą Ja, Mi lub Ona, On z wielkiej litery.
tak na marginesie to mówi / pisze się "wielką literą" "z wielkiej litery" to rusycyzm uznany za błąd

oczywiście dla śmiechu to piszę a nie po to, żeby komuś coś wytykać

mam nadzieję, że z powodu tego żarciku nie narażę się na bana przecież to temat poprawnościowy, nie?
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-06, 22:56   #247
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
tak na marginesie to mówi / pisze się "wielką literą" "z wielkiej litery" to rusycyzm uznany za błąd

Ooo, nie wiedziałam
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-07, 00:09   #248
SiSleyS
Zakorzenienie

Ja niestety przez forum zaczęłam robić więcej błędów....
Zamiast 'w ogóle' zaczęłam pisać 'wogóle' :mad
Mój styl pisania nie jest bardzo wyszukany, ale nie cierpię słów 'tesh', 'jush' itp.
SiSleyS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 00:48   #249
kasiakkk
Zadomowienie

To może napiszemy jakąś prośbę czy petycję do szefostwa - o przyzwolenie na dyskretne zwracanie uwagi forumowiczom przyczyniającym się do rozpowszechniania złych nawyków językowych

MOŻESZ JEJ POMÓC
www.serce-oliwki.pl
kasiakkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 04:58   #250
bluegirl
Zakorzenienie

GG do bluegirl Send a message via Skype™ to bluegirl

Cytat:
Napisane przez evelinaa Pokaż wiadomość
A, i zgadzam się, że Firefox 2 to cudo. Może powinno się wprowadzić obowiązkowe korzystanie z niego Ale byśmy wtedy reklamę Mozilli zrobili
Tydzień temu sama zainstalowałam nowego Firefoxa, wreszcie coś dla mnie i dla brata, w salonie też go mam.
Przydałby się taki mały odnośnik na forum i informacja dla ogółu skąd można go ściągnąć, zresztą na tym najnowszym Firefoxie wszystko na wizażu mi chodzi, w starej wersji, wygląd nowej szaty wizażu niedomagał, nie mogłam w niektóre linki kliknąć.
Polecam Firefoxa najnowszego dla osób którym niestety literki się same przestawiają np. tak jak mi

http://bluegirl-ewa.blogspot.com/
bluegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 07:47   #251
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez kasiakkk Pokaż wiadomość
To może napiszemy jakąś prośbę czy petycję do szefostwa - o przyzwolenie na dyskretne zwracanie uwagi forumowiczom przyczyniającym się do rozpowszechniania złych nawyków językowych
Może na PW?
Stary 2007-03-07, 14:41   #252
selfish
Rozeznanie

Moim zdaniem najwyższa pora na zmianę regulaminu - przede wszystkim na usunięcie zapisu, który nie pozwala publicznie upomnieć osoby notorycznie (podkreślam - notorycznie) łamiącej elementarne zasady polszczyzny. IMHO następnym krokiem administarcji forum (i moderatorów) powinno być bardziej skwapliwe udzielanie upomnień za nieprzestrzeganie zasad ortografii.
I jeszcze jedno - należy skończyć z powszechną tolerancją osób, które twierdzą, że mają dysleksję. To dla takich osób wymyślono różnego rodzaju "ułatwiacze" pisania - choćby wspominana tu już nakładka z FF czy polecenie Sprawdzanie pisowni z Worda lub Writera. Wiem, że można także na forum takie ułatwienie wprowadzić.
Odwiedzam różne miejsca w sieci i znam fora, gdzie poprawna pisownia jest obowiązkowa. Użytkowników nie ubywa, a i poziom dyskusji znacznie się podnosi. Nie ma obrażania się, gdy ktoś zwróci komuś uwagę na popełniony przez niego błąd. W dodatku do okienka Szybkiej Odpowiedzi podczepiona jest mała ikona Sprawdź pisownię, która pomaga wysłać "czystego" posta. Myślę sobie, że takie porządki nie są niemożliwe do wprowadzenia na Wizażu.

Uważam też, że pisanie uwag via PW jest bez sensu - zauważyłam już, że odbierane jest to jako osobisty atak, a poza tym taka możliwość istnieje teraz i niewiele z niej wynika.
Zresztą - to trochę podwójna robota. Jak chcę komuś zwrócić uwagę na przystanku, że tu się nie pali, to chyba nie napiszę mu jej SMS-em?

--------l
selfish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 17:26   #253
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Zauważyłyście do jakich dochodzi absurdów!!!
To nie osoby robiące 'byki' uczą się od Was tylko Wy przyswajacie złą pisownię od nich .

O tempora! o mores!

Łajko, kolejny raz zgadzam się z Tobą

A co do zmiany regulaminu, to jestem jak najbardziej za
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 19:34   #254
Natala84
Zakorzenienie

A mnie najbardziej co irytuje to panująca wszem i wobec nowomowa. Nie znoszę wszelkich nowych, dziwnych skrótów, pisania q zamiast ku itp. Język polski zasługuje chyba jeszcze trochę na poprawność i używanie wyrazów ze słownika języka polskiego a nie jakichś wymysłów...
Świetnie oddaje to strona http://www.stopdebilnymopisom.info/ - i nie odnosi się tylko do opisów na gg ale w ogóle do nowego sposobu pisania, który strasznie mnie denerwuje ( no i jak widać nie tylko mnie )
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 19:42   #255
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Po zastanowieniu łączę z poprzednim wątkiem (który powstał zresztą niedawno)

Po troszkę innym początku - dyskusja na ten sam temat
Stary 2007-03-07, 20:36   #256
nekome
Zakorzenienie

Dot.: Błędy ortograficzne na forum

Cytat:
Napisane przez selfish Pokaż wiadomość
Uważam też, że pisanie uwag via PW jest bez sensu - zauważyłam już, że odbierane jest to jako osobisty atak, a poza tym taka możliwość istnieje teraz i niewiele z niej wynika.
Zresztą - to trochę podwójna robota. Jak chcę komuś zwrócić uwagę na przystanku, że tu się nie pali, to chyba nie napiszę mu jej SMS-em?
Kilkukrotnie zwracalam uwage via PW, raz mi zwrocona uwage. Nie odebralam tego jako ataku - bylam wdzieczna. Od osob, ktorym zwrocilam uwage takze nie otrzymalam sygnalu, ze odbieraja to jako atak personalny majacy na celu "obraze majestatu'. Co wiecej - jedna z osob popelniala ten sam blad wielokrotnie - po tym, jak zasygnalizowalam jej to na PW pisala juz zawsze poprawnie...
Inna sprawa, ze pisze PW wtedy, gdy widze, ze ktos zrobil pojedynczego 'byka' a nie gdy pisze zupelnie "obok" zasad ortografii.
Nie uwazam, by to bylo bez sensu.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 20:49   #257
dra
Zakorzenienie

mi jeszcze nikt nie zwrócił uwagi,ale jak zobaczycie błąd u mnie to bym była wdzięczna,że zwrócił mi uwagę na błąd,bo nieraz nie wiem jak coś się piszę ale się staram i bym uwagi na pewno nie odebrała jako ataku...
Stary 2007-03-07, 20:50   #258
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem najwyższa pora na zmianę regulaminu - przede wszystkim na usunięcie zapisu, który nie pozwala publicznie upomnieć osoby notorycznie (podkreślam - notorycznie) łamiącej elementarne zasady polszczyzny. IMHO następnym krokiem administarcji forum (i moderatorów) powinno być bardziej skwapliwe udzielanie upomnień za nieprzestrzeganie zasad ortografii.
Bez przesady .
Nie jesteśmy na forum polonistycznym .
Ani w szkole na dyktandzie.
Wystarczy zwrócić uwagę na PW i nie potrzeba tu jakiegoś szczególnego zapisu w regulaminie uzasadniającego poprawianie czyichś błędów.Tym bardziej,że każdemu może się zdarzyć błąd.
Nie wyobrażam sobie takiej opcji,że co chwilę będę się natykać na wypowiedzi w stylu "pisz poprawnie","robisz byki" ,"kup sobie słownik" itp.
Jak ktoś chce robić błędy,to niech robi .

Poza tym osobom,których pisownia kogoś drażni można dać ignora i finał .

Cytat:
Napisane przez nekome Pokaż wiadomość
Kilkukrotnie zwracalam uwage via PW, raz mi zwrocona uwage. Nie odebralam tego jako ataku - bylam wdzieczna. Od osob, ktorym zwrocilam uwage takze nie otrzymalam sygnalu, ze odbieraja to jako atak personalny majacy na celu "obraze majestatu'. Co wiecej - jedna z osob popelniala ten sam blad wielokrotnie - po tym, jak zasygnalizowalam jej to na PW pisala juz zawsze poprawnie...
Inna sprawa, ze pisze PW wtedy, gdy widze, ze ktos zrobil pojedynczego 'byka' a nie gdy pisze zupelnie "obok" zasad ortografii.
Nie uwazam, by to bylo bez sensu.

Oczywiście,że nie jest bez sensu ,jeśli robimy to dyskretnie via PW.

A nie- ogłaszając wszem i wobec,że niejaka "Iksińska" nie potrafi pisać,bo sadzi byki.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 21:16   #259
selfish
Rozeznanie

No oczywiście, że to nie jest forum polonistyczne. Nie rozumiem intencji - poprawnie należy pisać tylko na takim forum? A o zasadach trzeba tylko na dyktandach pamiętać?
Pisząc o publicznym upominaniu miałam na myśli osoby, które notorycznie nie przestrzegają przyjętych zasad - a nie osoby, którym przytrafi się jakiś błąd czy literówka. To po pierwsze. A po drugie - dlaczego komuś może się nie chcieć wysilić i pisać poprawnie, a mnie musi się chcieć to tolerować?
Rada "można włączyć opcję ignore" jest bez sensu. Przychodzę na forum, żeby czytać i rozmawiać, nie po to, by obejrzeć obrazki.
I ostatni argument - pisanie PW. Jeżeli ktoś się nie wstydzi pisać "pokemonami", to dlaczego ja mam mu dyskretnie zwracać uwagę? Żeby się nie obraził? Haha. A czytelnika swoją językową niewiedzą czy swoim ortograficznym lenistwem, swoim lekceważeniem zasad języka, którym wszyscy się posługujemy, obrażać można, tak? Nie podoba mi się to i tyle.
Tak, to nie jest forum polonistyczne. Ale jest to forum publiczne, na którym jednocześnie nie pochwala się łamania reguł polszczyzny i toleruje powyższe, pobłażając tym, którzy owe reguły łamią. Paranoja. I żadna PW tego nie załatwi. Zresztą kto i ile miałby ich wysłać?

--------l

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-07, 21:27   #260
Sweet_21
Zakorzenienie

Chciałam sie przyznać, ze oto pierwszy raz ktoś Mi zwrócił uwage na Pw ( i w ogóle) że robie błąd.I jestem raczej zaskoczona, ale nie mam nic przeciwko, chociaz rzeczywiście może niektórzy mogą odebrac to jako atak.Mnie osobiście też przeszkadzają niektóre błędy w pisowni innych, ale jeszcze nigdy nie napisałam tego na Pw.A może czasami powinnam?
Nie wiem, ale jesli komuś przeszkadza to jak ktoś sadzi byki to dyskretne zwrócenie uwagi chyba nie zaszkodzi?I powiem szczerze zrobiło Mi sie wstyd....

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 21:33   #261
rambo
Zakorzenienie

Ja jestem nadal za PW. Chociaż nie lubię czytać, tego do czego czasem zmuszają mnie inni.

Forum ma być z założenia : dla wszystkich.

["Taki duży
Taki mały
Może Wizażanką(em) być! "]

I ja rozumiem, że się nam (bo mi także) nie podoba lekceważenie języka. Tego, którym w końcu same się posługujemy.
Być może to jest i przesadna poprawność 'polityczna'.

Cytat:
Rada "można włączyć opcję ignore" jest bez sensu. Przychodzę na forum, żeby czytać i rozmawiać, nie po to, by obejrzeć obrazki.
W ten sposób można dyskutować w nieskończoność.
W końcu przychodzisz na forum po to, żeby czytać i rozmawiać, czy po to żeby upominać?

Cytat:
I ostatni argument - pisanie PW. Jeżeli ktoś się nie wstydzi pisać "pokemonami", to dlaczego ja mam mu dyskretnie zwracać uwagę?
Pisanie pokemonami jest zabronione tym samym punktem regulaminu, co upominanie publicznie za błędy.

Cytat:
Tak, to nie jest forum polonistyczne. Ale jest to forum publiczne, na którym jednocześnie nie pochwala się łamania reguł polszczyzny i toleruje powyższe, pobłażając tym, którzy owe reguły łamią. Paranoja. I żadna PW tego nie załatwi. Zresztą kto i ile miałby ich wysłać?
Wysłanie PW zajmuje, średnio około 30s. dłużej niż napisanie wiadomości na forum. Myślę, że tyle samo co wysłanie wiadomości trybem rozszerzonym

Posługując się przykładami : Kiedy ktoś zrobi błąd publicznie, w towarzystwie, upominasz go przy wszystkich czy delikatnie na stronie?

Niestety, ale sądzę że zmiana punktu regulaminu nie wypadłaby dobrze. Zawsze znajdą się tycy, którzy zinterpretują go : Każdego, kto robi błędy ściąć na szubienicy.

To przy zmianach w regulaminie, odnośnie możliwości upominania, kiedy ktos robi rażące błędy, byłoby już złamanie regulaminu, czy jeszcze nie?

Wte, albo wewte

A poza tym, myślę że ci, którzy błędów robią mało, robią je sporadycznie przyjmowaliby krytykę równie 'pokornie' jak na PW.
Ci, którzy mają się oburzyć, obrazić i 'olać' i tak, tak zrobią.

Tak mi się wydaje.
Stary 2007-03-07, 21:35   #262
wąż
Raczkowanie

dyskusja dyskusją, a ja znowu cudny przykład na forum znalazłam:

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca
dysleksja czy lenistwo?? od twoich błędów mUszą boleć oczy

Zapoznaj się dokładnie z regulaminem forum, który m.in. mówi, że:

7. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, i robienie tego na forum publicznym.

A co takiego Vampirzyca skrytykowała??:

"Witam mam19lat i nie byłam jeszcze u ginekologa bo: po pierwsze to się boję a po drugie niewiem czy lepszy jest facet czy baba (do faceta wstydze się isc)i wydaje mi się że nie mósze isc na razie skoro nie odczówam żadnych bólów.Wspomne że współżyje regularnie ze stałym partnerem.Chciałam zasięgnąć rady tzn jak badania kontrolne są przeprowadzane i co mószę mieć ze sobą itp."

W złym guście to jest robienie TAKICH błędów.

wąż jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-07, 21:37   #263
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
No oczywiście, że to nie jest forum polonistyczne. Nie rozumiem intencji - poprawnie należy pisać tylko na takim forum? A o zasadach trzeba tylko na dyktandach pamiętać?
Pisząc o publicznym upominaniu miałam na myśli osoby, które notorycznie nie przestrzegają przyjętych zasad - a nie osoby, którym przytrafi się jakiś błąd czy literówka. To po pierwsze. A po drugie - dlaczego komuś może się nie chcieć wysilić i pisać poprawnie, a mnie musi się chcieć to tolerować?
I ostatni argument - pisanie PW. Jeżeli ktoś się nie wstydzi pisać "pokemonami", to dlaczego ja mam mu dyskretnie zwracać uwagę? Żeby się nie obraził? Haha. A czytelnika swoją językową niewiedzą czy swoim ortograficznym lenistwem, swoim lekceważeniem zasad języka, którym wszyscy się posługujemy, obrażać można, tak? Nie podoba mi się to i tyle.
A ja nie rozumiem Twoich intencji .

Jak nie odpowiada Ci czytanie pokemonów,wypowiedzi z błędami,literówkami i nie chcesz pisać PW w tej sprawie do autorki-daj jej ignora i po sprawie.Wbrew pozorom nic nie musisz tolerować-opcja "ignor" załatwi sprawę.

Nie jesteśmy w szkole,żeby chodzić za osobami robiącymi błędy i je poprawiać.
Zwłaszcza,że można zrobić to dyskretnie ,pisząc PW.

A publiczne wytykanie komuś błędów daleko mija się z kulturą -oczywiście tego wytykającego .

Stary 2007-03-07, 21:41   #264
kasiakkk
Zadomowienie

Rambo mnie przekonał

MOŻESZ JEJ POMÓC
www.serce-oliwki.pl
Stary 2007-03-07, 21:44   #265
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wąż Pokaż wiadomość
dyskusja dyskusją, a ja znowu cudny przykład na forum znalazłam:

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca
dysleksja czy lenistwo?? od twoich błędów mUszą boleć oczy

Zapoznaj się dokładnie z regulaminem forum, który m.in. mówi, że:

7. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, i robienie tego na forum publicznym.

A co takiego Vampirzyca skrytykowała??:

"Witam mam19lat i nie byłam jeszcze u ginekologa bo: po pierwsze to się boję a po drugie niewiem czy lepszy jest facet czy baba (do faceta wstydze się isc)i wydaje mi się że nie mósze isc na razie skoro nie odczówam żadnych bólów.Wspomne że współżyje regularnie ze stałym partnerem.Chciałam zasięgnąć rady tzn jak badania kontrolne są przeprowadzane i co mószę mieć ze sobą itp."

W złym guście to jest robienie TAKICH błędów.
Wąż-to już kolejny cytat,który "przywlekasz" z innego forum ,a konkretnie z ginekologii.Jaki to ma sens?
Rozmawiamy teoretycznie,a nie obgadujemy za plecami zainteresowanych,którzy nie mogą się ustosunkować do Twoich wypowiedzi .

Cytat:
Rambo mnie przekonał
Przekonała .

Stary 2007-03-07, 21:50   #266
kasiakkk
Zadomowienie

A niech będzie - przekonała mnie

MOŻESZ JEJ POMÓC
www.serce-oliwki.pl
Stary 2007-03-07, 22:02   #267
rambo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Przekonała .
Cytat:
Rambo mnie przekonał
Cytat:
A niech będzie - przekonała mnie
Znowu To już kolejny raz

Cieszę się, że przekonałam

Mnie też otwiera się nóż w kieszeni na widok "tóżu do żens" czy innych "ćeni do bowiek", scyzoryk kiedy ja się zaczynam nad tymi wyrazami zastanawiać.

Otworzy się i... zamknie

Ludzie lubią się sami zapędzać w "kozi róg" - gdyby umieli się sami kontrolować [ci, którzy czytać błędów wprost nie mogą - i ci, którzy je popełniają - i inni] myślicie, że byłby tu jakiś regulamin ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-07, 22:17   #268
wąż
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Wąż-to już kolejny cytat,który "przywlekasz" z innego forum ,a konkretnie z ginekologii.Jaki to ma sens?
Rozmawiamy teoretycznie,a nie obgadujemy za plecami zainteresowanych,którzy nie mogą się ustosunkować do Twoich wypowiedzi .
Nie wiem czy zauważyłaś ale nie podałam kto ów tekst napisał i nie sądzę aby to było obgadywaniem. Przykłady mają na celu zobrazowanie, niewątpliwego, problemu. Bo wydaje mi się, że problemem jest ogólne przyzwolenie na niefrasobliwość językową. Owszem, możemy argumentować, że to tylko forum. Tylko że z czasem zaczynamy się do błędów przyzwyczajać i obojętnieć na nie. Efektem jest, że już nawet dziennikarze (których jakby nie było uczy się poprawnej polszczyzny - zarówno pisanej, jak i mówionej) korzystają z potocznego języka i popełniają proste błędy. Tym samym powodują, że słuchający/czytający sami popełniają coraz więcej błędów. I koło się zamyka. To samo dotyczy forum.
Stosunek do języka ojczystego naprawdę świadczy o osobie i społeczeństwie.

wąż jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-08, 08:31   #269
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Jak się będzie tolerować w nieskończoność robienie błędów, to będzie ich coraz więcej. Moim zdaniem nikt nie powinien się obrażać, że zwróci mu się uwagę na błędy ortograficzne. (Kiedyś ma multicultural zone jedna z wizażanek zwróciła innej uwagę, że łamie zasady języka angielskiego i bury od moderatora nie dostała )

A zasady pisowni języka ojczystego znać wypada. Nie trzeba być humanistą, aby je pojąć. Jestem za tym, by dbać o tę naszą biedną polszczyznę

Co do tych "literówek" to zgadzam się, bywają uporczywe. Tłumaczenie, że nie wszyscy mają czas na długotrwałe korzystanie z komputera w ogóle do mnie nie przemawia.
Jak się coś robi, to mile widziane jest, by zostało to zrobione porządnie
święte słowa!

Cytat:
Napisane przez Nati femme fatale Pokaż wiadomość
Nikt nie jest nieomylny,ale można się postarać.

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
:dokładnie tak

Cytat:
I jeszcze jedno - należy skończyć z powszechną tolerancją osób, które twierdzą, że mają dysleksję. To dla takich osób wymyślono różnego rodzaju "ułatwiacze" pisania - choćby wspominana tu już nakładka z FF czy polecenie Sprawdzanie pisowni z Worda lub Writera. Wiem, że można także na forum takie ułatwienie wprowadzić.
Odwiedzam różne miejsca w sieci i znam fora, gdzie poprawna pisownia jest obowiązkowa. Użytkowników nie ubywa, a i poziom dyskusji znacznie się podnosi. Nie ma obrażania się, gdy ktoś zwróci komuś uwagę na popełniony przez niego błąd. W dodatku do okienka Szybkiej Odpowiedzi podczepiona jest mała ikona Sprawdź pisownię, która pomaga wysłać "czystego" posta. Myślę sobie, że takie porządki nie są niemożliwe do wprowadzenia na Wizażu.

zgadzam się.

Nie mam już nawet czego dodawać od siebie.

Mnie też się zdażyło walnąć byka na wizażu, ale zaraz po wytropieniu go - poprawiłam. I było mi strasznie wstyd, bo wiele osób czytało tego posta. Dlatego nie rozumiem jak inni mogą walić takie "krzaki" beztrosko i olewczo.
Ja wiem, że teraz jest moda na dysleksję- nawet mój TŻ ma taki papierek ( chociaż błędów nie robi w ogóle to sobie załatwił, dla wygodnictwa ) ale na miłość boską, można pisać uważniej i wątpliwości sprawdzać na bieżąco.. chociażby w internetowych słownikach..to trwa dosłownie 10 sekund Przyznam, że kiedyś zbeształam autorkę jednego wątku, walnęła koszmarnego kulfona w tytule, aż oczy bolały od czytania. Laska się ofąfała, ale błędu nie poprawiła. Dla mnie to już była totalna żenada, świadomie zostawiać jakieś ortograficzne syfy w swoim tekście. Przeciez to świadczy o piszącym.
A mnie ( wiem, że się nie zaczyna od A ) żaden moderator wtedy nie wytropił, hi hi i upomnienia nie dostałam.

Edytowane przez spray
Czas edycji: 2007-03-08 o 18:45
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-08, 09:23   #270
selfish
Rozeznanie

No cóż - forum oczywiście nie służy pouczaniu innych, dlatego właśnie nie mam zamiaru bawić się w Matkę Teresę z Kalkuty i wysyłać PW za każdym razem, gdy zauważę, że ktoś olewa zasady. Uważam, że należy zaostrzyć regulamin i tyle. A publiczne upominanie jest jak najbardziej na miejscu - "niech się wstydzi ten co robi, nie ten co widzi".
Kwestia tylko na czym bardziej nam zależy - na milionach postów swoją ortografią wołających o pomstę do nieba ( i przyznajmy to, często swoim sensem też), czy na postach logicznych i "czystych".
Co do przykładu na upominanie w realu - podawałam go wyżej. Proszę czytać uważnie.
Dla mnie sadzenie byków nie jest drobną gafą porównywalną np. do trzymania łokci na stole w restauracji. Nieznajomość i nieposzanowanie zasad ortograficznych jest dla mnie podobne do nieprzestrzegania zasad ruchu drogowego. W obu przypadkach tworzy się chaos trudny do ogarnięcia.
Poza tym jeszcze raz to podkreślę - upominanie przez PW nie zdaje rezultatu. Gdyby tak było, liczba tzw. "dyslektycznych" postów zmniejszałaby się - a ja mam wrażenie, że ich tylko przybywa. Z czym to się wiąże? Z bezkarnością, ze słabym regulaminem.
Dla mnie EOT.

--------l
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości