![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Nasze związki z habibem, czyli być z Arabem
Chciałabym poczytać o Waszych historiach lub historiach Waszych koleżanek/sióstr/kuzynek itd. Bardziej zależy mi na tych pozytywnych, ale piszcie też o tych, które z jakichś powodów (z jakich?) nie wyszły. Jeżeli jesteście razem - gdzie mieszkacie, ile czasu się znacie, jak postrzegacie różnice kulturowe, czy związek z Arabem wydaje Wam się lepszy niż z Polakiem, czy planujecie wspólne życie, dzieci?
Ja jestem w takim związku z Tunezyjczykiem od 3 miesięcy. Na razie jest ok.
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze związki z habibem, czyli być z Arabem
Cytat:
Ja akurat słyszałam tylko o negatywnych zakończeniach takich historii od dalekich znajomych swoich i wcześniej moich rodziców więc lepiej nie będę tutaj czarnowidzieć ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2013-01-20 o 00:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja niestety również słyszałam same złe historie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czytam parę blogów prowadzonych przez Polki będące w związku z Arabami i to są udane małżeństwa. Ale wiadomo, zależy od człowieka. Jeżeli jest mocno przywiązany do swojej tradycji, to mogą pojawić się problemy.
![]() |
![]() |
#6 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
można być bardzo szczęśliwą z Arabem, i bardzo nieszczęśliwą z Polakiem. To zależy od człowieka, a nie od jego narodowości. Autorko jak to bywa z wątkami z 'arabem w tle'- nie uzyskasz tu satysfakcjonujacych Cię odpowiedzi. Za chwilę wątek zasypie się postami w stylu :" a moja znajoma miała znajomą, która była z arabem i ją bił, tyle się słyszy w Rozmowach w Toku jak takie dziewczyny 'wychodziły' na takich małżeństwach' itepe. ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Chyba nie można na podstawie kilku (a nawet kilkunastu) przypadków określić całej nacji. Każdy jest inny, niezależnie od narodowości. Moja przyjaciółka miała faceta Araba i była z nim bardzo szczęśliwa - rozstali się w końcu, ale to z powodu odmiennych zdań dotyczących miejsca zamieszkania (on chciał koniecznie wracać do siebie, ona chciała zostać w Polsce i w końcu uznali, że to bez sensu, nie dogadają się). Musisz po prostu otwarcie rozmawiać ze swoim facetem na temat tego, jak widzi Wasz związek i ewentualną przyszłość, bo na pewno w takim związku mogą pojawiać się kłopoty związane z różnicami kulturowymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, wszystko zależy od człowieka. Przede wszystkim musisz zapoznać się z nową kulturą, religią, jego poglądami na temat różnic między wami, czy to akceptuje czy może będzie chciał Cię zmieniać. Jak widzi waszą przyszłość, czy w Polsce, czy może w swoim rodzinnym kraju. Dobrze byłoby również poznać najwięcej osób z jego otoczenia, żeby znać opinie innych.
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja też chętnie poczytam takie "szczęśliwe historie", bo jak do tej pory spotkałam się raczej z negatywnymi opiniami.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Czy nie m.in. narodowość, a co za tym idzie - kultura, tradycje, kształtuje osobowość człowieka?
Ja niestety nie znam takich par. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Niestety, nie znam szczęśliwych historii związków Polek z Arabami. Wszystkie które słyszałam kończyły się rozstaniem albo gorszą tragedią. Co oczywiście nie znaczy, że tych szczęśliwych w ogóle nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#13 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaraz się zacznie wizażowy hejt po Arabach ![]() ![]() ![]() ![]() Dla równowagi podam dobrą historię. Mam koleżanką, młoda dziewczyna, wyszła za Araba ( Tunezyjczyk), mają małą córę. Mieszkają tutaj w Polsce ale u niego też byli odwiedzić rodzinę. Są szczęśliwi jak mało kto, a on to dobry facet, szanuje ją i widać, że bardzo kocha ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Najlepsza przyjaciółka mojego chłopaka jest z Arabem (Marokańczyk) już kilka lat, są małżeństwem i świetnie się dogadują. Na początku tej znajomości wszyscy się o nią bali. Mieszkają pod Londynem i ostatnio jak byli u nas widziałam, że są ze sobą szczęśliwi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Poza tym trzeba pamiętać, że odmian islamu jest bardzo dużo, są bardziej i mniej otwarte światopoglądowo odłamy. Z ciekawości przeczytałam o Tunezji i jest ona jednym z mniej ortodoksyjnych krajów jeżeli chodzi o religię. Co innego gdyby facet pochodził z Arabii Saudyjskiej, gdzie społeczeństwo jest bardzo konserwatywne
![]() Laski dobrze mówią, wszystko zależy od człowieka i nie ma ogólnej reguły, choć szczerze powiem ja też niestety słyszałam tylko negatywne oceny. Zatem nutka ostrożności nigdy nie zaszkodzi ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mam koleżankę która gustuje w "egzotycznych" facetach. W wieku bodajże 17 lat związała się z Tunezyjczykiem właśnie. On ją mamił pięknymi obietnicami kilka miesięcy. Potem okazało się, że on ma żonę i malutkie dzieci które mieszkały w PL ale innym mieście. Ona okazała się kochanką. Jak żonka się o niej dowiedziała, to naprawdę dziewczyna miała niezły przypał. Co gorsze ona poznawała jego znajomych, kolegów, wspólne wyjścia na miasto i kompletnie nikt nie uświadomił jej, że on kogoś ma. Jak się okazało, on wraz z tymi kolegami przyjechał do naszego miasta za pracą, partnerki zostawili, a tutaj sobie szukali naiwnych małolat. Potem opowiadała mi, że ci jego koledzy również mieli na boku inne, dlatego milczeli.
Ja nie wierzę, za bardzo w wielkie miłości pomiędzy Arabami a Polkami. Niestety za dużo nasłuchałam się i sama byłam świadkiem jak oni umieją manipulować, by do końca im zaufać, choć na pewno są i normalni.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak ktoś jest naiwny i daje sobą manipulować to tak czy siak zostanie skrzywdzony, czy to przez Araba czy przez Polaka. Dzień w dzień na wizażu na intymnym czytam historię o związkach Polak-Polka gdzie włos mi się jeży na głowie, że panny dają się tak traktować ![]() Jak jakaś dziewczyn wyjedzie na wakacje i da się zwieść czułym słówkom habibi, to ja się nie dziwię, że te historie źle się kończą. Natomiast znam trochę środowisko i trochę dziewczyn w takich związkach- to rozsądne baby, znały długo swoich facetów zanim się z nimi związały, znają dobrze ich kulturę, niektóre nawet język- także jak się myśli głową a nie inną częścią ciała to można stworzyć dobry związek nawet z Arabem ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Moja znajoma jest żoną Tunezyjczyka. Są małżeństwem już ze trzy lata, wydają się być bardzo szczęśliwi. Długo siedzieli w Polsce, teraz chyba we Francji pracują, oboje mają połapane po dwa etaty żeby sobie kasę na wymarzoną przyszłość zebrać
![]()
![]() |
#22 | ||
Raczkowanie
|
Może nie do końca stereotyp. Tak uważają kobiety w związkach z Arabami jednak wcześniej będące z Polakami. Ja zgodzę się, że z obecnym partnerem czuję się lepiej niż z wcześniejszym (Polak), ale myślę, że to kwestia tego iż znalazłam osobę, która pasuje do mnie, nieważne czy Tunezyjczyk czy Polak-a po prostu jego osobowość
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | |
Hrodebert
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
A jakie podejście ma do różnic kulturowych, mówi coś o zmianie Twojej religii (w sumie też nie wiem w co wierzysz), rozmawialiście o planach na przyszłość, gdzie chcecie mieszkać, w jakiej wierze wychowane będą dzieci?
![]()
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Hrodebert
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Jestem ateistką, a mój chłopak jest muzułmaninem, ale nie jest głęboko wierzący. On uważa, że dzieci w przyszłości same sobie religię wybiorą i zadecydują czy w boga wierzą, ponieważ patrząc na chrześcijaństwo - chrzest może dziecko skrzywdzić (sama tak się czuję, zostałam ochrzczona, a boga nie uznaje od wielu, wielu lat-dla mnie chrzest był zupełnie niepotrzebny) jak również pakowanie na siłę w obrządki muzułmańskie to też nie jest fair. Na razie mieszkamy w Polsce, bo tutaj się poznaliśmy i na razie tak zostało. W przyszłości chcielibyśmy zamieszkać w Londynie, gdzie mieszka brat mojego chłopaka ze swoją dziewczyną. Plany na przyszłość są i to ogromne, jednak na razie muszę skończyć medycynę. Różnice kulturowe? Zależy o czym dokładnie mowa. Wiele różnić kulturowych ja osobiście nie odczuwam, może to dlatego, że choć to typowo arabska rodzina, to wielu z nich(brat, kuzyni, wujek) wiąże się z Europejkami.
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem. Nie będę oceniać treści, najważniejsze, że rozmawiacie na trudne tematy a nie ślepo je omijacie. Wiadomo, tak naprawdę czas wszystko pokaże, natomiast warto rozmawiać i poznać się jak najlepiej, zanim zapadną pewne decyzje.
![]()
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Ano właśnie..w każdej nacji, również naszej, rodzimej znajdziemy panów (gdy się dobrze rozejrzymy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.