|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze dzieci świat poznają, a mamusiom spać nie dają. III-IV 2012 cz.(X)V
O rany, jak ja dawno tu nie zaglądałam
![]() ![]() Aguśka, Kochana, witaj! strasznie dawno Cię nie "widziałam"!!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1113 |
Gang Iren
|
Dziewczyny podzielcie sie sposobami,aby dziecko ladnie spalo w lozeczku,bo juz mnie szlag trafia. Na rekach zasypia w 5 sekund,odkladam do lozeczka-ryk i tak non stop. Jak wezme do siebie do lozka to tez przytuli sie i spi. Ale ja bym chciala aby spal w lozeczku. Juz kilka nocy bylo w miare i znowu dziki wrzask,zlosc jak tylko sie zorientuje,ze jest w lozeczku.
![]() |
#1114 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie mogę na razie i nie wiem czy w ogole kiedyś bede mogla. Więc na razie pozostaje mi wspominać i marzyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1115 |
Zakorzenienie
|
Ja często wspominam, chętnie się rozczulam tymi wspomnieniami ale następnego dziecka póki co nie chcę. I tak mój pogląd na drugie nieco się zmienił, bo zmieniło się podejście TŻ do Eweliny.
Ale nawet jesli bym chciała, to i tak nie mamy warunków.
![]() |
#1116 |
Zakorzenienie
|
Karolca, a myslisz ze kiedys zmienisz zdanie, czy to juz ostateczna decyzja? Co znaczy ze zmieniło się podejście Tż do Eweliny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1117 |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Hej Mamusie!
Wstyd powiedzieć, ale dawno mnie na wątku nie było, częsciej zdecydowanie wchodzę na fb ostanio. U nas nic nowego w zasadzie, dalej czekamy na ząbki. Słyszałam, tzn pediatra kiedyś mówił to mojej bratowej że jeśli do 12 mż nie pojawi się nawet jeden ząbek, być może konieczne będzie rozcinanie dziąseł. Zostało nam 1,5 mieś.......... Pisałam na fb że zastanawiam się nad pchaczem, nawet złozyłam rezerwację na upatrzony model, ale nie zrealizowałam i nie wiem, czy zrealizuję. Moja bratanica rok starsza od Matyldki ma taki w domu, a ja właśnie za tydż lecę do Pl i będę miała okazję przetestować w praktyce. Podobno kuzynka Matyldy niespecjalnie korzystała z tego urządzenia i lerzy na strychu. Matylda przeszła ostanio wirusówkę, a teraz ja przechodzę kicham i smarkam i do tego gorączka. Okropność. Gorzej jednak, że przez chorobę Matylda nabawiła się strasznych odparzeń na pupci. Porobiły nam się takie małe pęcherzyki z których sączy się płyn, aż płakac mi się chce w trakcie przewijania. Sudokrem nie podziałał, krem nivea z cynkiem tez nie i teraz smaruję mąką ziemniaczaną...Troszkę jest lepiej, ale jutro idziemy do lekarza (bo został nam mokry kaszel jeszcze) na konsultację, może zaleci jakąś maść? W zasadzie to po wirusówce i tych 2 dniach tylko na cycu Matylda zaczęła robić kupki w częstotliwości neimal jak niemowlak, po 5 na dobę, więc z tego względu także te odparzenia jak podejrzewam....Macie dziewczynki jakieś praktyczne porady, które u Was zadziałały? Emigra, zdaj relację jak w nowym domku! Urządziłaś się już? Kupujecie nowe meble etc? Aguśka, super że wróciłaś na wątek, brakowało tu Ciebie! A w ogóle zaraz zajżę na maila, bo dawno nie wchodziłam ![]() Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2013-01-20 o 23:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1118 |
Zakorzenienie
|
Lenka, strasznie mnie poruszył ten Twój post? Co się stało, że tak piszesz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1119 | ||
Zakorzenienie
|
Hej
jak ja się dzisiaj nie wyspałam jakaś masakra ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:56 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1120 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No Wiki mi tez ladnie w lozeczku spala. A teraz trafil sie taki egzemplarz,ktory nie chce... Bede probowac dzis rady z ksiazki,ktora jest na mailu,chociaz drastyczne mi sie wydaja,ale jestem zdesperowana.
![]() |
![]() |
#1121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1122 |
Zakorzenienie
|
gosiu nie wiem co ci poradzić.Moja w łóżeczku śpi, jak już uśnie. Usypianie natomiast jest ciągle ciężkie bo nie chce leżeć. Wszędzie siada
![]() Co do dzieci to mi się na razie nie zmieniło-pozostaje opcja jednego. Moja mama mówi że zmieni mi się jak mała pójdzie do przedszkola. Tylko wtedy to ja juz za stara będę Edytowane przez joanaros Czas edycji: 2013-01-21 o 08:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o meza to kiedys pisalam ze bylo ciezko. Nie angazowal sie, mialam wrazenie ze totalnie nie pasuje mu dziecko. Irytowalo go najmniejsze jeknicie itp. Przezylismy duzo klotki z tego powodu. Nie chcialabym przechodzic przez to drugi raz. Teraz jest bardziej zaangazowany, ma troche wiecej cierpliwosci ale Ewelina nie jest wiecznie spiacym, jedzacym i placzacym noworodkiem ale malym zywym sreberkiem ktorego wszedzie pelno i z ogromna ciekawoscia poznaje swiat i granice co wolno a czego nie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1124 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() My mamy pchacza i jeździk ale oba Olafowi służą bardziej do zabawy, chodzić się przy nich nie uczy, jedyne co przy meblach ![]() A odparzenie kilka dni temu zażegnaliśmy - u nas pomógł sudocrem z linomagiem na zmiane, lepsze pieluszki na dzień i wietrzenie dupki ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Mój mały spryciarz zaczął sobie podstawiać podpórki pod szafy by się wspiąć do wyższej szuflady ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1125 |
Zakorzenienie
|
U nas ostatnio też pupa lekko czerwona i spróbuję odstawić chusteczki bo sudokrem średnio już sobie radzi. Do tej pory nie mieliśmy z tym problemu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1126 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Od czasu narodzin Oskara jest wiele kłótni bo mój mąż stwierdza że ja jestem od karmienia, przewijania, ubierania, kąpania, usypiania itd, a on tylko czasem od zabawy a dokładnie to przez godz od 18 do 19 ;/ Ja wiem że on pracuje na rodzinę, ale mógłby częściej spędzać czas z dzieckiem tym bardziej że kiedyś wytknął własnemu ojcu że on z nimi czasu nie spędzał, w ogóle się nie interesował itp. Jego mama mówi mu "bo on chodził do pracy i zarabiał na rodzinę tak jak i Ty teraz więc czekaj jak Twój syn też Ci to wypomni" i ma rację. Ostatnio trochę się zmienił, pobawi się więcej z Oskarem ale tylko to. Wczoraj poszłam po południu do kościoła na msze i po zaświadczenie na chrzest do chrześnicy TŻ został z Oskarem , dał mu deserek, bawił się z nim , ale nie przebrał pampersa tylko czekał na mnie bo - była tam kupa!! Chciałabym mieć bardzo drugie dziecko, ale czasem się boję czy Nasze małżeństwo wytrzyma to. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1127 |
Zakorzenienie
|
Hej,
Ewelajna nam też się taki coś przytrafiło, ale już zeszło, odstawiłam dania z pomidorami i cebulą, wietrzenie przy każdej zmianie pieluszki, mycie wodą, i przecierałam octeniseptem , i sudocrem na mocno suchą skórę , ale cienko, no i pieluszka zmieniona co 2-3 godziny.....wg mnie to się zrobiło od witaminy c, którą dostawała w czasie chorowania, a "ostre" kupki pogłębiły problem , mocz po witaminie c chyba ma mocno kwaśny odczyn i zbyt ostro działa na skórę, aaa no i w natce pietruszki też jest dużo c, a to w nadmiarze spożywane wydalane jest z moczem ....to takie moje domysły tylko ,ale warto sprawdzić u Was, powodzenia ![]() Nina pierwszego zęba miała jak miała 10, 5 miesiąca, 4 od razu dostaliśmy w bonusie ![]() Pchacz mamy, ale służy głównie do zabaw jako panel, czasem przy nim idzie, ale częsciej chodzi przy krzesełku z ikei albo przy kartonie zwykłym.Dla Kai ciekawsze ogólnie jest chodzenie przy meblach , bo zawsze można coś tam dorwać zakazanego. Lenka ![]() znalazłam coś takiego http://dziecisawazne.pl/odparzona-pupa/ coś jednak z tą witamina c dobrze czułam,a Matylda po chorobie to tak jak u nas by było, no i piszę też ze ząbkowanie zmienia mocz, ja bym bardziej podejrzewała zmianę składu moczu od wirusówek , które przy ząbkowaniu są częste, no a od nich częste też kupki ...u Niny po zmianie zapachu moczu wiedziałam ,że idzie gorączka Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2013-01-21 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1128 |
Rozeznanie
|
cześć
![]() ![]() ale mam czytania ![]()
![]() |
#1129 | ||||
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Czekam aż Szymek się obudzi i śmigamy na spacerek, muszę kupić jakiś drobiazg mamie z okazji dnia babci ![]() Cytat:
![]() Zyczę zdrówka zeby zabieg się nie przesunął. ![]() Cytat:
![]() ![]() Lenka wiesz ze życie jest nieobliczalne i czasem to co wydaje nam się niemożliwe staje się realne, więc głowa do góry kochana! ![]() A te wspomnienia zawsze powodują u mnie szybsze bicie serca ![]() Cytat:
Czytałaś Gosiu tą książkę naszą? Tam są świetne porady, nie jest łatwo to wdrożyć ale innego pomysłu nie mam. No jak wiesz u mnie te metody się sprawdziły i u Filipka i u Szymonka też. Nie mówie że jest idealnie bo też bywa że popłakuje i nie zawsze tak szybko zasypia ale zasypia sam, czasem muszę wejść więcej razy czasem raz, ale jest o niebo lepiej niż było (pół godz. usypiania na łóżku i po przełożeniu zaraz się budził i płakał). Cytat:
![]() Co do odparzeń, to tak jak pisze konia, częsta zmiana pieluszki, dokładne mycie wodą i mydłem (nie chusteczkami) i co najważniejsze częste wietrzenie! Co do kremów, sudocrem jest dobry ale tak jak pisze konia smaruje się cienką warstwę którą trzeba po każdej kupce delikatnie zmyć (najlepiej sudocrem schodzi oliwką), ale dobry jest też bephaten. Powodzenia.
![]() |
![]() |
#1130 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U nas nie mogę ani jednego złego słowa powiedzieć bo mój mąż jest Tatą Idealnym od samej ciąży ale mój TŻ to w ogóle ideał ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1131 |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dzięki dziewczyny za porady! Pieluszki zmieniam bardzo często, ale niestety zazwyczaj używałam husteczek, teraz je odstawię, tak jak radzicie.
Konia, dzięki za garść porad, poczytam sobie artykuł bo to ciekawe o wit c, warto wiedzieć. A oprócz wietrzenia pupci pudrowałam ją takim pudrem do pupy z wyciągami roślinnymi, i on już kiedyś bardzo w kwestii odparzeń pomógł. Już widać dużą różnicę. Benpathen kiedyś używałam, linomagu jeszcze nie miałam okazji wypróbować. A, i jeszcze raz Konia masz rację co do kupek, że to wirusowe wszystko, i przez to pewnie takie podrażnienia bo niestety ale dziś u mnie wystapiły objawy jelitówki ![]() W kwestii ząbków czytałam wczoraj, że może pierwszy wyjśc nawet i grubo po 12 mieś. Mam nadzieję, że w krótce i u nas się pojawi... Idę kąpać Matyldę i mam nadzieję, że dziś będzie spokojna nocka bo od 2 dni budzi się o 3 rano i buszuje do 5-6.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1132 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mające problem z zasypianiem maluszków!!!
Chciałam wam napisać, że nawet zmodyfikowana wersja ksiażki z maila działa cuda. Trzeba chcieć i trzeba być konsekwentnym. Wiem, że powtarzam to do bólu ale to naprawdę działa. Warto również w pewnym momencie zaangażowac TŻ do usypiania dziecka. Przez tydzień usypiałam Ewelinkę, bywało różnie, na początku zasypianie trwało 3 godziny. Kolejne 1 godzinę a potem coraz lepiej. Nie ukrywam, że był płacz ale nie wychodziłam z pokoju. Brałam ją ręce, tuliłam, odkładałam. Jak przestała wstawać, głaskałam po plecach, klepałam, po pupie troszkę też. czasem głaskałam, gładziłam po dłoni, nóżkach, karku. Kolejny tydzień usypiał mąż. Płaczu prawie nie było. Od wczoraj wkładam do łóżeczka, mówię, że ma spać jak wstaje. Na szczęście słucha się i na moją prośbę "połóż się, śpij" kładzie się i tuli do kocyka albo misia. Dziś nawet nie musiałam mówić. Stałam daleko od łóżeczka i zasnęła! Nawet nie w 2 minuty ![]() Tak więc daję wam nadzieję!!! ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1133 |
Zakorzenienie
|
Karolca a u ciebie maz siedzi przy kompie jak usypiasz mala? bo my jeden pokoj i niestety komp i swiatlo malego rozpraszaja :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1134 |
Zakorzenienie
|
niestety tak
![]()
![]() |
#1135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1136 |
Zakorzenienie
|
i co potrafi zasypiac? bo wiktor gapi sie w komputer i dupa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1137 |
Zakorzenienie
|
karolca bardzo sie ciesze, że tak fajnie udało się z nauką zasypiania
![]() No i zgadzam się, warto się przemęczyć, a potem jaka ulga jak można położyć dziecko do łóżeczka a ono się samo lula ![]() Dziewczyny doskonale Was rozumiem, niestety i Filip i Szymon mieli problemy ze spaniem, wiem jakie to męczące, życzę powodzenia! ![]()
![]() |
#1138 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1139 |
Zakorzenienie
|
Cytrynko czasem jest zainteresowana wszystkim aby nie spac a czqaem jest padnieta.
Gosiu nie straxi zaufania nie boj sie. Mozess stac przy nim jesli chce aby nie plakal ale naukatrwa sluzej.
![]() |
#1140 |
Zakorzenienie
|
Bo będę blisko 40
![]() Ja do usypiania TŻ nie mogę zmobilizować. Mała na niego od razu reaguje płaczem ![]() Co do usypiania mam pytanie. O której kapiecie a potem usypiacie? Czy po kąpieli dzieci się bawią jeszcze czy staracie się wyciszać? Ja nie moge sobie wyobrazić żeby moja zasnęla bez moich rąk. Byłabym szczęśliwa gdyby tak się stało |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:48.