|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wątek dla kawoszy
Cytat:
Dzięki Może zaryzykuję i spróbuję, tak tylko żeby móc te kawy "odhaczyć" ^^
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jestem kawosz! I to jaki! Uwilebiam kombinować, dodawać syropy, przyprawy, spieniać mleko.
Ostatnio zrobiłam sobie Nescafe Creme, dodałam spienionego mleka, miodu i aromatu migdałowego. I kawa w coffee heaven nie robi już na mnie takiego wrażenia... ![]() Kiedyś też mieliłam ziarna (nie ma to jak zapach świeżo zmielonej kawy), ale taki napój jest trochę za mocny na mój żołądek i głowę.
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
a ja właśnie zakupiłam ręczny młynek do kawy i delektowałam się wczoraj cudownym aromatem, który kojarzy mi się wybitnie z dzieciństwem
teraz muszę kupić jakąś ciekawą ziarnistą kawę, ale póki co czytam na temat gatunków i ogarniam temat
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
Ale młynek ręczny? ;P A ręczny heh moja ciocia ma ile roboty jest przy tym
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
skrzypiącą na dodatek- frajda niezła choć ciut roboty z tym jest- ale ten aromat.....
|
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
Aromat jest faktycznie nie do opisania, lubię zapach świeżo zmielonej kawy, ale sypanej nie piję, ewentualnie z ekspresu
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam ich dość dużo, bo dużo piekę i nazamiawiałam kiedyś z neta. Także zrobię sobie tydzień z każdym dniem z innym aromatem (akurat mam 7 które do kawy nawet pasują, a jak się rozpędzę to może i cytrynowy dam na koniec ) A aromaty na najbliższy tydzień:- chałwowy - marcepanowy - waniliowy - arakowy - creme brule - karmelowy - orzech laskowy |
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
na allegro jest pełno smakowych,, i rozpuszczalnych i ziarnistych [nawet można dać sobie zmielić- albo drobno albo grubo]. kiedyś kupiłam cały zapas na prezenty.. skosztowałam raz rozp.tiramisu.. paskudna była jak noc i wywaliłam całą torebeczkę
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A aromat... kiedyś dodawałam syropy do kawy. Po czym dowiedziałam się, że taki syrop to nic innego jak aromat i cukier. Taka zdrowsza wersja syropu, tak myślę.
|
|
|
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#41 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A czy zawsze zaparzasz całą zaparzarkę? Bo w domu to tylko ja kawosz ![]() Cytat:
Dzięki za pomysł Miałam spieniarkę do mleka, taką prostą z Ikei, śmigała bez zarzuty, aż tu nagle z dnia na dzień przestała działać Myślałam, że może baterię trzeba wymienić ale nie pomogło. Muszę kupić nową
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
najlepsza kawa to z ekspresu cisnieniowego, kawa rozpuszczalna to konserwa, ona juz wczesniej jest zaparzana a nastepnie odparowuja wode, a nastepnie liofilizowana no sama chemia, to tak jakby ktos mi pisal, ze woli szynke z konserwy od szynki na wage.
tu macie wiecej - http://pl.wikipedia.org/wiki/Liofilizacja |
|
|
|
|
#43 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja wolę rozpuszczalną. Kawa z ekspresu jest dla mnie zbyt... kawowa
|
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pod choinkę dostałam od męża spieniacz do kawy z Clatronicka i powiem że jest superowy. Spienia mleko na zimno, moze go podgrzać i spienić, można podgrzewać czekoladę. Wrzucam zdjęcie
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widziałam teraz w internecie takie aromaty, specjalnie do kawy. Chyba się szarpnę ![]() A spieniacz to fajna sprawa... ja też swój dostałam na gwiazdkę. Cenowo to też różnie wychodzi. Widziałam w Media Markt za 12 zł nawet Gorzej z wymianą baterii później, no ale...
|
|
|
|
#48 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Próbowałaś Lavazzę? Ona jest z tej środkowej półki cenowej, w smaku ok, nie jest jakoś specjalnie mocna. Poza tym ma wiele typów, coś wybierzesz dla siebie.
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja używałam: * victorians (waniliowy i chyba amaretto). fajny delikatny posmak. koszt około 14-17 złotych w tesco, kauflandzie, selgrosie do kupienia * rioba - teraz mam ten. czekoladowy. mój numer jeden. pachnie i posmak super. lubie nim teżpolecać sobie czasem lody. koszt około 17 złotych za prawie litrową butelke, ale tylko w makro widziałam. słyszałam, ze dobry też jest syrop monini.
|
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do syropów, to czasem używam. Z tych co wymieniłaś najlepszy jest Monin, używają go w markowych coffee shopach, np. Costa (piłam większość smaków, pycha). Z Victoria`s miałam jakieś 7 smaków, smaczne, ale mocno słodkie, słodycz dominuje ich smaki. Nie dawno kupiłam Lidlowy i tak stoi w szafce, bo sam cukier (a ja nie słodzę kawy). Chętnie spróbuję Riobę, skoro zachwalasz, bo tak patrzę, że i do drinków będą ok. Które smaki próbowałaś oprócz czekolady?
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jeśli vitorians był za słodki to rioba też jest słodka. jak sobie sypnelam łyżeczke cukru i wlałam syrop było za słodkie, wiec teraz tylko kawa plus syrop. a smaków było dużo: czekoladowy, orzechowy, waniliowy, miętowy, truskawkowy i inne. bo to sa raczej syropy barmańskie.
|
|
|
#52 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie chciałam pisać, że jak syrop to już cukru nie dodajemy. Bo aromat jest bez cukru i dajemy tylko kilka kropelek i wtedy można dosłodzić a syrop jest słodki no i dajemy około łyżeczki jak nie łyżki
|
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
my mamy ekspres nescafe dolce gusto, ale nawet dla nas zaczal byc za drogi w eksplotacji (kapsulki 5 euro), a my oboje pijemy kawy duzo i to nam starczalo na kilka dni.
Teraz jak bylam na kilka dni w pl, to jak wrocilam to moj TZ kupil kawiarke z tloczkiem firmy bialetti (ona jest popularna i znana rowniez w pl) - dokladnie to - http://www.justonecup.com/shop/index...fee-press.html Nie wiem czy to robi cisnieniowa kawe tylko parzy moim zdaniem ale odfitrowuje ja od fusow co jest wazne, bo picie kawy z fusami jest nieprzyjemne i moze draznic gardlo. Ja do tego daje troche przyprawy cynamon (jest odcedzony jak sypana kawa) a teraz sprobowalam z kawalkiem laski wanilii i tez jest ok. Kawe zostawiamy na 2 min min by sie zaparzyla nim zjedziemy tym tloczkiem na dol (w praktyce rano przed wyjsciem do pracy ten czas pozytkujemy np na umycie zebow czy ubranie skarpetek a potem wracamy do kawy) Ja w pl bardzo sobie chwalilam to urzadzenie - http://designapplause.com/2012/aless...mokaoriginal2/ naprawde robi dobra kawe i nie boli po kieszeni, niestety tu nie mozemy tego uzywac bo mamy plyte indukcyjna. |
|
|
|
|
#54 | |||
|
zielony stworek
|
Cytat:
Z kaw niedrażniących żołądek w Polsce najlepsza jest Astra niskodrażniąca http://www.astra.com.pl/Sklep/Kawa/1...niaca-mielona/ albo Mk Cafe Feelings - dostępne np w sieci Real Cytat:
Cytat:
Mam ten sam problem z indukcją- moja kawiarka została w Polsce Najlepsza kawa jest z kawiarki...urządzenie tak proste i daje najlepsze rezultaty wg mnie ![]() Jest podobno Bialetti Mukka kawiarka na prąd, ale trudno dostępna niestety... http://www.youtube.com/watch?v=9i6YGTnSuyM ![]() Teraz jestesmy z S. na etapie testowania kaw tutaj dostepnych- w Norwegii nie ma kaw Jacobsa, Tchibo itd wiekszosci marek dostepnych w Polsce. No Lavazza i Illy sa
|
|||
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) czy Dallmayr, nie widzę zbytnio różnicy w smaku o tyle, że z kawiarki smakuje po prostu o niebo lepiej niż po turecku. No może jak świeżo zmielę tą ostatnią to wyróżnia się na tle pozostałych![]() Ekspresu nie używam, gdyż mam wysoką taryfę za prąd i bym zbańczyła na rachunkach, a kawa smakuje podobnie jak z kawiarki
Edytowane przez Ramona_85 Czas edycji: 2013-01-19 o 21:58 |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co prawda dopiero piję [pierwszy smak,ale już wiem,że teraz kawę tylko taką będę piła. Sprzedają ją w ziarnach i mielą na miejscu,10 dkg kosztuje 10-12 zł.Ja ten swój woreczek mogłabym wąchać cały dzień ![]() No i mam jakiś egzotycznie brzmiący smak,nie pamiętam w ogóle jaki,bo poprosiłam o najbardziej popularny po prostu.Jakaś zagraniczna nazwa na "B"-smak oblędny I co najważniejsze-spróbowałąm tej kawy po zaparzeniu bez mleka(bo piję tylko z mlekiem) i ona wcale nie jest kwaśna ! A mam też jakąś drogą arabice do zaparzania i ona jest kwaskowa. Tez na początku kupowałam rozpuszczalną plus mleko uht,potem tż mi kupił na gwiazdkę ekspress kapsułkowy Tassimo-za drogo wychodziło i teraz leży nieużywany. Potem tż przytargał skądś jakiś ekspres zelmera(używany,ktoś nam dał),taki co ma końcówkę do spieniania melka itp(ale oświećcie mnie jaki to ciśnieniowy a jaki przepływowy,bo nie wiem jaki to? ) i teraz dopiero czuję różnicę w kawie. Rozpuszczalna już mnie w ogóle nie zadowala.Tylko dziwi mnie,że ta kawa z ekspresu nie jest gorąca,tylko raczej po prostu ciepła-czy woda o takie temp. w ogóle wyciągnie z tych ziarenek kawy to,co najlepsze?? |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
Hah, piłam kawę "mięta z czekoladą"! ostrzegam, tylko dla koneserów i dla lubujących się w smaku mięty... bo smak czekolady jest niewyczuwalny.
Choć to chyba nie są kawy smakowe... tylko aromatyzowane. Ale pewna nie jestem ![]() PS: Ale marcepanowa, albo nugatowo-orzechowa... cud
|
|
|
#58 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kawiarka nie nadaje się na płytę indukcyjną, ale zwykła elektryczna jest w porządku, prawda? Z resztą, moje miejsce zamieszkania może się zmienić niedługo (ach to wynajmowanie pokoju, ach te kamienice A co do syropów miałam styczność tylko z irish cream (świetny, uzależniłam sie od niego) i kokosowym (lubię kokosy, ale do kawy mi to nijak nie pasuje).
|
|
|
#60 |
|
BAN stały
|
Koleżanka wczoraj zrobiła mi czekoladę (z paczki w proszku) plus jedna łyżeczka kawy rozpuszczalnej i dobre wyszło
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.

Może zaryzykuję i spróbuję, tak tylko żeby móc te kawy "odhaczyć" ^^

Myślałam, że może baterię trzeba wymienić ale nie pomogło. Muszę kupić nową 

Najlepsza kawa jest z kawiarki...urządzenie tak proste i daje najlepsze rezultaty wg mnie