|
|
#271 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: JAK NA FORUM PISZEMY (poprawność i staranność)
Cytat:
za to ma problemy i potrafi zamienic B-D, T-D itd z racji tego ze on po prostu nie slyszy i nie rozroznia tych liter no ale wybacz jak pisze cos w necie to sprawdza po kilka razy czy jest poprawnie i dopiero wysyla .. wygodniactwem jest powiedziec mam dyslekcje i myslec ze mozna sobie na wszystko pozwolic.. ja chyba bykow nie robie, w kazdym razie tez mam czasem problem jak dziewczyny pisaly i sie zastanowie badz jak wysle to wyedytuje -widzac ze strzelilam byka ![]() za to pisze byle jak i sie chyba tego nie od-ucze , weszlo mocno w skore pisanie bez polskich liter .. kilka lat temu nikt nie pisal polskich liter w necie- badz malo kto .. i jakos juz tak mam jak prawie wszyscy moi znajomi z sieci ![]() ale sie nie dziwie jak chcialo sie cos waznego powiedzec etc.. i mialo sie na to jeden impuls badz dwa -ktore skoro kosztowaly to czlowiek pisal najszybciej jak mogl zeby sie rozlaczyc i nowego impulsu nie zaczynac
|
|
|
#272 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Błędy ortograficzne na forum
Cytat:
Jak ktoś potrafi pisać poprawnie,to żadne czyjeś błędy nie będą w stanie zasiać w nim wątpliwości ,co do pisowni. I nie generalizujmy,że stosunek do języka ojczystego świadczy o społeczeństwie. O osobie-tak. Ale o społeczeństwie-nie. Jesteśmy jednostkami ,każdy pisze tu na swoje konto ,sobie wystawia świadectwo -i na forum nie ma odpowiedzialności zbiorowej. Każdy odpowiada za swoją pisownię. Cytat:
-przyganiał kocił garnkowi,a sam smoli . Może sprawdzanie pisowni warto zacząć od swoich postów,żeby nikt nam nie mógł zarzucić,że sami popełniamy błędy-a później brać się za czyjeś? ![]() Cytat:
|
|
|
#273 |
|
Zakorzenienie
|
Fresa ja nie wiem co Ci kiedys zrobie
dawaj ta truskawe mi tu juz! zywa - ja chce <beczy>
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-ale jeszcze nie są dobre .Sama czekam ,aż się sezon zacznie na truskawy
|
|
|
#275 | |
|
KWC
|
Cytat:
Ciiii Już porawiłam Edytowane przez spray Czas edycji: 2007-03-09 o 09:06 Powód: złośliwość losu, nie ma co.. ;) |
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
Najpierw OT:
Spray, wyraz ofąfała jest boski. Truskawki, widziałam dzisiaj w sklepie. Podobno Nasze, wyprodukowano w Polsce ![]() Wracając do dyskusji.. uważam, że tłumaczenie zakazu wytykania błędów na forum tym, że w życiu rzeczywistym tego się nie robi, jest bez sensu. Fakt faktem, że trudno wytykać błędną pisownię w mowie , ale musicie przyznać, że kwestia poprawności fleksji jest poruszana dosyć często - czego przykładem jestem ja. ![]() Niby czemu mam się nie irytować, kiedy ktoś z uporem maniaka powtarza błędnie odmieniony wyraz? Takie wybitnie działające mi na nerwy słowo - chłopacy. Ludzie.. miejcie litość.
|
|
#277 | ||
|
Mrs Mrau
|
Cytat:
Cytat:
poprawnie czy nie, to słowo nie przechodzi mi przez gardlo
|
||
|
|
|
|
#278 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Owszem, jak ktoś niepoprawnie pisze to świadczy to o nim. Jednak już fakt społecznego przyzwolenia na "kalanie" języka, świadczy o nas jako narodzie. Bo czymże jest tolerancja na niefrasobliwość językową i na "zaśmiecanie" tegoż języka?? A język to tożsamość.
|
|
|
#279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się ![]() A poloniści apelują o dbanie o język ojczysty...
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy okazji-Tobie polecam jego lekturę,bo zostały połączone 2 wątki-więc pierwszej części mogłaś nie czytać,jak mniemam.
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
To źle mniemasz.
Tylko czego to dowodzi??
Edytowane przez wąż Czas edycji: 2007-03-08 o 22:03 |
|
|
|
|
#282 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To już zaczyna być walką z wiatrakami Podeliberujemy sobie pięknie a wyjdzie jak zawsze Trzeba być ...tolerancyjnym / i to słowo odmieniamy przez wszystkie przypadki ,raz !/ Niestety za ilością zawsze idzie bylejakość A przecież ma być DUżoooo Jak w knajpie ,kogo obchodzą ostentacyjnie kaszlący niepalący ? he? zawsze można wyjść ? czyż nie ?
|
|
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Choć warto szukać jakiejś alternatywy, aby niepalący nie musieli wychodzić i palący nie czuli się 'dyskryminowani' ![]() Tylko czy takowa jest?
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście-zgadzam się z Tobą .
|
|
|
#285 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mozna powiedzieć: jak sie nie podoba, to nikt cię tu nie trzyma. Odpowiedz uniwersalna i pasuje do kazdej sytuacji. Podziwiam osoby ktore maja złudzenia i chęć rozmawiania. Podziwiam i współczuję.
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przecież jest alternatywa. Od czegoś w końcu mamy opcję "ignor". Można go użyć chociażby po to,żeby nie czytać cudzych błędów,jeśli komuś przeszkadzają. I sprawa załatwiona. Nie rozumiem sensu głośnego napominania,że ktoś poełnił błąd-bądź popełnia je nagminnie. To tak samo,jak z makijażem. Powiemy komuś,że przesadza z "tapetą" ,a następnym razem "pomaluje" się tak samo. Walka z wiatrakami,jak napisała Łajka.
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
Tzn co, mam dac ignora regulaminowi?
Bo o zmianie regulaminu tu była mowa. I do tego się odniosłam. Nie wierzę w zmiany regulamniu i nie wierzę w to, ze jak cośkolwiek tu sobie napisze to ktos to przeczyta i pomysli.
|
|
#288 |
|
Zakorzenienie
|
Nie regulaminowi.
Tylko użytkownikowi. Osobiście jesem przeciw zmianie zapisu w regulaminie -traktującego o błędach. Poprawiać-owszem,ale drogą PW .
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
Osobiscie jest mi wszystko jedno.
Chciałam tylko powiedziec osobom, którym jeszcze nie jest wszystko jedno, ze szkoda strzępić klawiatury. Bo to nic nie da
|
|
#290 |
|
Zakorzenienie
|
Jak to nie da
?Wielokrotnie osoby zwracające publicznie uwagę ,że ktoś robi błędy-dostawały za to punkty karne . Więc chyba jednak jest to zauważane ,że ktoś ma ochotę walczyć z bykami .
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
Mówimy ciągle o dwoch różnych sprawach.
Ty o zwracaniu uwagi, ja o zmianie regulaminu.
|
|
#292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego,że to ściśle się ze sobą łączy. Regulamin > zwracanie uwagi > zmiana regulaminu Dziewczyny wyżej pisały o tym,że powinno się zmienić regulamin na okoliczność błędów ortograficznych .
|
|
|
#293 |
|
Konto usunięte
|
Myślę,że temat będzie wracał jak bumerang.
Tylko nie wiem czy z większą częstotliwością czy mniejszą Z większą -bo wszystko idzie w tym kierunku ,ze dzieciaki w wyrazie czteroliterowym zrobią pięć 'byków' Z mniejszą - ile można? każdemu się znudzi być głosem wołającym w puszczy Druga sprawa -w końcu nie jesteśmy u siebie jak gospodarzom to nie przeszkadza to nam powinno? Powiem szczerze trudna sytuacja. Zamienienie dyskusji we wzajemne wytykiwanie błędów mija się z celem ale zamknięcie oczu na masarzenie (!) języka /ignor/ też nie jest dobrym rozwiązaniem Idąć tym torem ,może niech wszystkie osoby , które nie znają podstaw języka polskiego dają ignora pozostałym i w spokoju będą się pławić w swoim błotku przez nikogo nie niepokojone Ja jestem za rozsądkiem i taktem ,brak zgody na wytykiwanie pojedyńczych błędów ,które każdemu się zdarzają ale powiedzeniu stanowcze NIE dla świętych krów,gdzie trzeba się zastanawiać co dane słowa znaczą tak są pokaleczone |
|
|
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
Freso, nie ma co tego ciągnąć.
Ja uwazam, ze temat zmiany wizażowego regulaminu (regulaminu czy czegokolwiek innego) jest z góry skazany na porażkę i tylko to chciałam powiedziec osobom, które jeszcze maja jakies złudzenia. Nic poza tym. Temat jest mi (już) obojetny, ale z dobrego serca przestrzegam. ![]() I powtórze za Łajka. Nie jestesmy u siebie. Wszystko na temat. edycja. Zeby nie było nieporozumień itd. To co pisze to nie wyrzuty, tylko proste stwierdzenie faktu. Moje wypowiedzi nie maja zadnej negatywnej konotacji (takie przynajmniej było moje zamierzenie)
|
|
#295 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W czym problem? Jeśli ktoś rzeczywiście aż tak dba /chce dbać o czystość mowy polskiej(pisanej) -to dla niego zwrócenie uwagi via PW nie stanowi/nie będzie stanowić żadnego problemu. W przeciwnym razie -jest to tylko zwykłe gadanie - "sztuka dla sztuki". Cytat:
Ale nowe dziewczyny najwyraźniej tego nie wiedzą-więc im wytłumaczyłyśmy ,że szansa na zmianę tego punktu w regulaminie-to jak wygrać w totolotka. Może się udać,ale nie musi. I to "nie musi" jest więcej prawdopodobne.
|
|
|
#296 |
|
Konto usunięte
|
O nie,nie,nie
Wychodzę z założenia ,że to sprawa wyższej instancji ,a nie biednej szarej myszki Ja tu nie jestem od spełniania misji i obrony czystości języka / ja też błędy robię/ są tutaj bardziej kompetentni /tak!niech będzie - umywam ręce/ Zresztą PW dodaje 'animuszu' i nieraz dziewczyny się skarżyły jakimi niewybrednymi epitetami zostały potraktowane ,chyba sobie oszczędzę tych doznań . Nie omieszkam znowu się udzielać w wątku o podobnym temacie ,jak znowu będzie ta dyskusja poruszana ale personalne udzielanie reprymend ,po cichu ,po kątach albo ku chwale ale kosztem punktu karnego to ja to kicham Wiedząc ,ze z gory jestem skazana na porażkę ? Don Kichotem nie będę ![]() Niestety ... |
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
W jednym na pewno się zgadzamy-ja też nie czuję,żebym miala tu do spełnienia jakąś misję (czyt. nawracanie na właściwe tory ortografii
).![]() A jeśli ktoś dostaje obraźliwe PW ,to powinien zgłosić to moderatorowi .W końcu "obrażania" regulamin nie pochwala .
|
|
#298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jak niby miałby zareagowac? Nu, nu, nu, proszę nie pisac do ... że jest ... i moze ci ... ![]() Bez przesady, jednak niektórzy z nas sa dorosli i takie zagrania mnie osobiście bardzo by rozsmieszyły. edycja. Muszę jeszcze cos dopisać. Jesli dostajesz list z obraźliwymi sformułowaniami, to co wtedy, do kogo sie zwrócić? Jesli ktos kogos obraża w prywatnej korespondencji, to należy albo samemu się bronic albo zignorowac. Moim zdaniem.
|
|
|
#299 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A w dobrym tonie jest pisać z błędami albo czytać takie błędy i przyzwalać na nie? Poprawność polityczna w dziwnym wydaniu.W dobrym tonie jest się obruszać na grzeczne zwrócenie uwagi na forum? Czyli można pisać nieznajomym ludziom - rzuć tego chłopaka, nie do twarzy Ci w tej fryzurze, spróbuj innej pozycji .... a nie można napisać: proszę - zwróć uwagę na pisownię? Dziwne. Takie rozumowanie zakłada, że osoba, której zostanie zwrócona uwaga z powodu byków - obruszy się, obrazi, poczuje dotknięta. Bo przecież ucierpiała moja godność? A nie ważniejsze jest to, że może czegoś się nauczy, zmobilizuje do użycia słownika? A może wcale się nie obrazi, tylko podziękuje i poprawi błąd? A zwracanie uwagi na pw nie załatwia jak widać sprawy - błędy są jak były. Albo nikt nie upomina na pw, albo te upominane guzik sobie z tego robią. Czy ktoś tu dostał bana za pokemony? Bo za upominanie - wiem, że tak. A pokemony czy inne tego typu wynalazki też tu można spotkać. A mnie można upominać do woli - nie obrażę się. Oczywiście jeśli się nie obawiacie narazić na bana z tego tytułu.
|
|
|
|
|
|
#300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po to jest regulamin,żeby go przestrzegać ,a jeśli ktoś go łamie-nawet na PW ,to chyba należy reagować? A może się mylę? Błędy wytykać-to w porządku. Ale już na ubliżanie -przymykać oko? Tak-mnie to śmieszy. Wbrew pozorom-dorosłam,ale potrafię wykorzystywać wszystkie możliwości,które są w moim zasięgu -do osiągnięcia celu .Nie mam zamiaru pozwolić sobie na to,żeby ktoś jeździł mi bezkarnie po głowie -skoro jest na to odpowiedni punkt w regulaminie-logiczne,prawda?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:29.

) ale na miłość boską,
za to ma problemy i potrafi zamienic B-D, T-D itd z racji tego ze on po prostu nie slyszy i nie rozroznia tych liter
no ale wybacz jak pisze cos w necie to sprawdza po kilka razy czy jest poprawnie i dopiero wysyla .. wygodniactwem jest powiedziec mam dyslekcje i myslec ze mozna sobie na wszystko pozwolic.. 
, weszlo mocno w skore pisanie bez polskich liter .. kilka lat temu nikt nie pisal polskich liter w necie- badz malo kto .. i jakos juz tak mam jak prawie wszyscy moi znajomi z sieci 
to czlowiek pisal najszybciej jak mogl zeby sie rozlaczyc i nowego impulsu nie zaczynac 

jest pisać z błędami albo czytać takie błędy i przyzwalać na nie? Poprawność polityczna w dziwnym wydaniu.