Wyrodna matka? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-24, 13:25   #211
Mirabilka
Zakorzenienie

Dot.: Wyrodna matka?

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
zwracam honor faktycznie wrzeszczace dziecko to jednak nie to samo co placzace

zonk alarm na gg skypie i facebooku
sprawdź może w słowniku synonimów co oznacza krzyk a co płacz - jak nie widzisz różnicy i dla Ciebie oznacza to samo.
Tym bardziej w stosunku do dziecka.

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:
moze dlatego ze w takiej metodzie nic dobrego nie widzimy (niech bedzie ze nie widzę)
z tym się zgodzę, że może w tej metodzie nie WIDZISZ nic dobrego - ale na każde dziecko działa coś innego, każde ma inny charakter i typ osobowości. Na moje dziecko akurat ta metoda działa.

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 13:28   #212
glamourous
Zakorzenienie

no przeciez napisalam ze zwracam honor bo placz to jednak nie to samo co krzyk czycbys nie czytala ze zrozumieniem?

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

skoro u ciebie taka metoda dziala i jestes z niej zadowolona to super, nie mam nic do dodania.
Stary 2013-01-24, 13:31   #213
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
z tym się zgodzę, że może w tej metodzie nie WIDZISZ nic dobrego - ale na każde dziecko działa coś innego, każde ma inny charakter i typ osobowości. Na moje dziecko akurat ta metoda działa.
to,ze coś działa,nie znaczy,że jest dobre

słoik mozesz otworzyć mlotkiem -będzie otwarty? metoda dziala ...a że zawartość nie do zjedzenia...

drzwi można wywarzyć zamiast wezwać ślusarza -też będzie efekt,mieszkanie otwarte

nie zawsze liczyc się to co działa tu i teraz

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 13:36   #214
Mirabilka
Zakorzenienie

ale nie jest dobre wg kogo? Ciebie? TWA? Ludzi? Książki jakiejś?

dla mojego dziecka jest dobre i na prawdę opinia mnie mało interesuje - tym bardziej, że niestety znienawidzone przez niektóre osoby "autorytety" polecają tą metodę w wersji chyba drastyczniejszej - tak samo jak inne "autorytety" polecają niańczenia dziecka i spanie z nim najlepiej do 7 roku życia.

---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
no przeciez napisalam ze zwracam honor bo placz to jednak nie to samo co krzyk czycbys nie czytala ze zrozumieniem?
.
Wybacz - ale akurat inaczej nie umiem - może jakbyś nie dodała na końcu tego --- > próbowałabym chociaż udawać, że tak nie napisałaś

Stary 2013-01-24, 13:37   #215
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
to,ze coś działa,nie znaczy,że jest dobre

słoik mozesz otworzyć mlotkiem -będzie otwarty? metoda dziala ...a że zawartość nie do zjedzenia...

drzwi można wywarzyć zamiast wezwać ślusarza -też będzie efekt,mieszkanie otwarte

nie zawsze liczyc się to co działa tu i teraz
wyluzuj, glowa muru nie przebijesz
Stary 2013-01-24, 13:39   #216
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
wyluzuj, glowa muru nie przebijesz
racja - głowa służy do myślenia - jak ten mur przebić- nie do walenia nią

Stary 2013-01-24, 13:45   #217
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
ale nie jest dobre wg kogo? Ciebie? TWA? Ludzi? Książki jakiejś?

dla mojego dziecka jest dobre i na prawdę opinia mnie mało interesuje - tym bardziej, że niestety znienawidzone przez niektóre osoby "autorytety" polecają tą metodę w wersji chyba drastyczniejszej - tak samo jak inne "autorytety" polecają niańczenia dziecka i spanie z nim najlepiej do 7 roku życia.
nie trzeba żadnych autorytetów,tylko trochę emapatii,zeby zrozumiec jak się czuje dziecko przy takich metodach ,ale jesli koniecznie chcesz sie na coś powoływać -poszukaj jak wpływa długotrwały stres (płacz/krzyk) na dziecko,jego rozwój,jakie procesy chemiczne zachodzą wtedy w jego mozgu - są badania na ten temat,niezależne badania,ferberyzacji nie poleca się od dawna ,nawet słynna Superniania złagodziła swoje metody

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2013-01-24 o 13:52
Stary 2013-01-24, 13:56   #218
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
nie trzeba żadnych autorytetów,tylko trochę emapatii,zeby zrozumiec jak się czuje dziecko przy takich metodach ,ale jesli koniecznie chcesz sie na coś powoływać -poszukaj jak wpływa długotrwały stres (płacz/krzyk) na dziecko,jego rozwój,jakie procesy chemiczne zachodzą wtedy w jego mozgu - są badania na ten temat,niezależne badania.
ale skąd wiesz o metodach jak ich nie stosowałaś na swoim dziecku i Cię nie interesują? Może akurat nie wszystkie dzieci się drą bo potrafią zrozumieć, że mama jest jednak w pokoju obok na każde zawołanie?

Dobrze, że napisałaś o długotrwałym krzyku/stresie płaczu - bo już myślalam, że dziecko nie ma prawa w ogóle płakać bo to odrazy stres

a co masz na myśli pisząc długotrwały?
godzinny to długotrwały czy półgodzinny?
Długotrwały wywołujący zmiany w mózgu to płacz spowodowany kolką? dzieci go mają codziennie przez kilka m-c po kilka godzin dziennie - czyli są gorsze bo mają zmiany w mózgu?

u nas był krzyk - wymuszający - ale dalej nie wiem co wg Ciebie to krzyk długotrwaly - bo mam wrażenie, że u nas był "normalny".

Stary 2013-01-24, 13:59   #219
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Czy tylko mnie 'bd' denerwuje? Na początku też mnie to śmieszyło ale teraz po prostu wkurza.

Cytat:
Stokrotko Aneytha napisała

Napisane przez anytka19
Dzięki za podpowiedź. Od jutra spróbuje w dzień ją położyć u siebie najwyżej bd krzyczeć ale myślę, że jak się zmęczy to w końcu ustąpi nawet jeżeli ma to trwać godzine. Nie miałam z nią problemu ale teraz jej coś odbiło, że bd spać w moim łóżku. Nie miałabym nic przeciwko gdyby nie to, że z mojego pokoju idzie się do reszty

a to nie oznacza, że przy dziecku jej nie będzie - albo jak będzie płakała to nie podejdzie i nie przytuli i odłoży z powrotem do łóżka.

To o czym piszecie to już nadinterpretacja.
Przesadziłaś z tym tłumaczeniem jej działań.
Oj mocno, przesadziłaś.
Aż przykro, że tak można tłumaczyć czyjeś metody tresury. Naprawdę przykro.

Esy piszcie teraz, bo na mailu i gg mnie od 15ej nie ma.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 14:01   #220
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
ale skąd wiesz o metodach jak ich nie stosowałaś na swoim dziecku i Cię nie interesują? Może akurat nie wszystkie dzieci się drą bo potrafią zrozumieć, że mama jest jednak w pokoju obok na każde zawołanie?

Dobrze, że napisałaś o długotrwałym krzyku/stresie płaczu - bo już myślalam, że dziecko nie ma prawa w ogóle płakać bo to odrazy stres

a co masz na myśli pisząc długotrwały?
godzinny to długotrwały czy półgodzinny?
Długotrwały wywołujący zmiany w mózgu to płacz spowodowany kolką? dzieci go mają codziennie przez kilka m-c po kilka godzin dziennie - czyli są gorsze bo mają zmiany w mózgu?

u nas był krzyk - wymuszający - ale dalej nie wiem co wg Ciebie to krzyk długotrwaly - bo mam wrażenie, że u nas był "normalny".

Płacz z bólu to zupełnie cos innego. Chodzi o płacz związany ze stersem -czyli płacz w osamotnieniu ,dzieci płaczem wyrażają wiele rzeczy i nie chodzi o to,zeby nie plakały za wszelką cenę ,a o to,zeby miały "do kogo" płakać,zeby nie były ignorowane -długotrwały płacz to zaleznie od wieku ,pół godziny to duzo za duzo i dla noworodka i kilkulatka.

Skąd wiem o metodach - bo nie olśnilo mnie nagle -będę robić tak i tak. Szukałam,czytałam,dalej to robię, bo wiem,ze moje "wydaje mi się" to za mało. Nie twierdzę,ze wszytskie dzieci "się drą" -piszę o tych,które długo "się drą".

Stary 2013-01-24, 14:01   #221
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Małe dzieci nie płaczą po to, by mama była w pokoju obok, tylko po to by ktoś zaspokoił ich potrzebę w danym momencie. Wyjął z łóżeczka, przytulił, wziął na ręce, ponosił, ukoił żal.
Nie po to by był za ścianą.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 14:03   #222
glamourous
Zakorzenienie

ja tyle powiem odnosnie dlugotrwalego "darcia sie"- ostatnio udawalam lwa i ryczalam, po 10 minutach bolalo mnie gardlo przez caly dzien. stad mysle ze pol godziny to duzo
Stary 2013-01-24, 14:07   #223
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Płacz z bólu to zupełnie cos innego. Chodzi o płacz związany ze stersem -czyli płacz w osamotnieniu ,dzieci płaczem wyrażają wiele rzeczy i nie chodzi o to,zeby nie plakały za wszelką cenę ,a o to,zeby miały "do kogo" płakać,zeby nie były ignorowane -długotrwały płacz to zaleznie od wieku ,pół godziny to duzo za duzo i dla noworodka i kilkulatka.
Pół godziny to czasem dramat.

Mam dokładne wytyczne od psychologa/logopedy i neurologopedy - choćby ten na tym stanął, młody nie może płakać dłużej jak 15 minut. (Najlepiej jakby się wyciszył w 5.) Nawet gdybym się miała na lewą stronę wywrócić.

I to teraz, jak ma tyle ile ma.
Gdy mózg już się rozwinął na tyle na ile się rozwinął. I straty są mniejsze za każdym razem.

Stary 2013-01-24, 14:07   #224
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Małe dzieci nie płaczą po to, by mama była w pokoju obok, tylko po to by ktoś zaspokoił ich potrzebę w danym momencie. Wyjął z łóżeczka, przytulił, wziął na ręce, ponosił, ukoił żal.
to swoją drogą,dla małego dziecka pojeciem "jestem obok" to zupełna abstrkacja ,tak jak polecana w jednej z tych ksiązek o zasypianiu formułka " masz tu swojego misia..blablabla ,mamusia i tatus cię kochają" ,tak małe dziecko to na pewno zrozumie ...Szczegolnie to,ze kochają,ale choćbyś się z placzu zarzygał to nie odpuszczą.

Stary 2013-01-24, 14:58   #225
201802131425
Konto usunięte

Jezeli denerwuje Cie skrot bd to Twoj problem. Ja tak pisze i bd pisac. Btw nie pisze listu do prezydenta, wiec nie rozumiem pretensji. Wyobraz sobie ze piszac cos na polski to jednak uzywam pelnych form. Poza tym jak juz napisalam nie bd takie doslowne. Nie napisalam nigdzie ze dziecko bd lezec i wyc godzine dopoki sama nie usnie a ja ja oleje. I jak ktos napisal jest to nadinterpretacja. Mi nawet nie przyszlo nigdy do glowy aby tak zrobic. Kocham swoje dziecko i szanuje wiec bez takich
201802131425 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-24, 15:03   #226
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez anytka19 Pokaż wiadomość
Jezeli denerwuje Cie skrot bd to Twoj problem. Ja tak pisze i bd pisac. Btw nie pisze listu do prezydenta, wiec nie rozumiem pretensji. Wyobraz sobie ze piszac cos na polski to jednak uzywam pelnych form. Poza tym jak juz napisalam nie bd takie doslowne. Nie napisalam nigdzie ze dziecko bd lezec i wyc godzine dopoki sama nie usnie a ja ja oleje. I jak ktos napisal jest to nadinterpretacja. Mi nawet nie przyszlo nigdy do glowy aby tak zrobic. Kocham swoje dziecko i szanuje wiec bez takich
wiesz,rozmowa z kimś chyba wymaga jakiegoś podstawowego szaucnku dla niego ,przynajmniej starania się pisać normalnie i zrozumiale,bd ,wgl i inne takie to trochę pokemonizm dla gimnazjalistek,ale co kto lubi

Stary 2013-01-24, 15:10   #227
201802131425
Konto usunięte

Cytat:

Oj mocno, przesadziłaś.

Esy piszcie teraz, bo na mailu i gg mnie od 15ej nie ma.
Jaka tresura dziewczyno? Chyba mylisz pojecia. Nie wyolbrzymiaj wszystkiego bo to nie jest rozwiazanie.

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
wiesz,rozmowa z kimś chyba wymaga jakiegoś podstawowego szaucnku dla niego ,przynajmniej starania się pisać normalnie i zrozumiale,bd ,wgl i inne takie to trochę pokemonizm dla gimnazjalistek,ale co kto lubi
Jaka jestes obeznana... wiesz cos o ttym? ;> jakbys zauwazyla to pisze Cie Ty itd. To jest dla mnie szacunek w pisaniu.i trudno go okazac na forum skoro kazdy wszystko tlumaczy po swojemu.
Stary 2013-01-24, 15:44   #228
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Kurna no, telefon mialam wylaczony i taka akcja mnie ominela
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 15:51   #229
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:

Jaka jestes obeznana... wiesz cos o ttym? ;> jakbys zauwazyla to pisze Cie Ty itd. To jest dla mnie szacunek w pisaniu.i trudno go okazac na forum skoro kazdy wszystko tlumaczy po swojemu.
ja robię np. duzo literówek, staram się cos z tym zrobić,ale roznie bywa.. Gdyby ktoś z kim rozmawiam poprosił,zebym starała się pisać bez błędów,bo źle się mnie czyta,to postarałbym się to zrobić -przez szacunek dla tej osoby a nie glupio upierała się ,ze i tak będę pisać po swojemu

Stary 2013-01-24, 15:52   #230
201802131425
Konto usunięte

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3883402 1]Kurna no, telefon mialam wylaczony i taka akcja mnie ominela [/QUOTE]

No to powodzenia moze sie z kims jeszcze pokloca. Ja koncze z tym watkiem bo malo tu rad a wiecej wymadrzania. Sami eksperci od zycia a osoby ktore maja cos do powiedzenia mozna policzyc na palcach jednej reki. Dzieki za rady od tych dziewczyn ktore faktycznie potraktowaly temat powaznie. Milego dnia ;*
Stary 2013-01-24, 15:55   #231
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
No to powodzenia moze sie z kims jeszcze pokloca. Ja koncze z tym watkiem bo malo tu rad a wiecej wymadrzania. Sami eksperci od zycia a osoby ktore maja cos do powiedzenia mozna policzyc na palcach jednej reki. Dzieki za rady od tych dziewczyn ktore faktycznie potraktowaly temat powaznie. Milego dnia ;*
nie dziękujesz tym,które potraktowały temat serio,a tym,które Ci przyklasnęły -to spora różnica ,przyjaciel to nie koniecznie ten,kto poklepuje po plecach

Stary 2013-01-24, 16:00   #232
201802131425
Konto usunięte

Cytat:
ja robię np. duzo literówek, staram się cos z tym zrobić,ale roznie bywa.. Gdyby ktoś z kim rozmawiam poprosił,zebym starała się pisać bez błędów,bo źle się mnie czyta,to postarałbym się to zrobić -przez szacunek dla tej osoby a nie glupio upierała się ,ze i tak będę pisać po swojemu
Wyluzuj to tylko forum ja rozumiem gdym Cie wyzywala itd. Ale zauwaz ze pisze w miare poprawnie wlasnie dlatego zeby z siebie nie zrobic glupka i zebys Ty czytajac nie miala wrazenia ze piszesz z chora psychicznie. A jezeli ktos Ci zwraca uwage, ze piszesz z bledami to dla mnie niegrzeczne i od tego sa moderatorzy a nie uzytkowniczki.

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Cytat:
nie dziękujesz tym,które potraktowały temat serio,a tym,które Ci przyklasnęły -to spora różnica ,przyjaciel to nie koniecznie ten,kto poklepuje po plecach
A Ty znowu mi mowisz co mam myslec. Nie nie takie osoby, a te ktore udzielily konkretnych odpowiedzi bez komentarzy typu "mamusia licealistka", "pisz bez skrotow" i inne. I te ktore wysnuly odpowiednie wnioski a nie takie ktore im sa wygodne by komus dowalic. Skonczylam. Nie mam ochoty na konwersacje w takiej atmosferze z dziewczynami od ktorych bije nienawisc.
Stary 2013-01-24, 16:19   #233
ilonkaczapela
Zakorzenienie

A ja durna spaceruje z mezem po miescie i sie relaksuje, kiedy tu tak milo i rozrywkowo
Ps. Pisanie niezrozumialymi skrotami a z bledami to dwie rozne rzeczy i zwracanie uwagi na te pierwsza nie jest wbrew regulaminowi
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 16:48   #234
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
A ja durna spaceruje z mezem po miescie i sie relaksuje, kiedy tu tak milo i rozrywkowo
Ps. Pisanie niezrozumialymi skrotami a z bledami to dwie rozne rzeczy i zwracanie uwagi na te pierwsza nie jest wbrew regulaminowi
Ty się szlajasz gdzieś a tu takie rarytasy cię omijają
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 17:51   #235
glamourous
Zakorzenienie

Ilonka a co smsow nie dostalas
Stary 2013-01-24, 18:37   #236
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:

Oj mocno, przesadziłaś.
tak samo jak przesadą jest pisanie, że matka do dziecka nie przyjdzie i zostawi je same sobie na pastwę losu.
Identyczna nadimpretacja.

Cytat:

Skąd wiem o metodach - bo nie olśnilo mnie nagle -będę robić tak i tak. Szukałam,czytałam,dalej to robię, bo wiem,ze moje "wydaje mi się" to za mało. Nie twierdzę,ze wszytskie dzieci "się drą" -piszę o tych,które długo "się drą".
a kolka ze stresem nie jest związana? przecież dziecko boli brzuch - ciągiem przez kilka godzin - ból stresu nie powoduje?
Tak samo jak nie jeszcze bardziej.
Idąc Twoim tokiem myślenia - każde dziecko, które płacze np przez kolkę przez kilka godzin dziennie ma nieodwracalne zmiany w mózgu.

Cytat:
rozumiem zaspokajanie potrzeb, potrzebę bliskości - ale jest jeszcze coś takiego jak wymuszanie przez dziecko danego zachowania płaczem lub krzykiem.

Stary 2013-01-24, 18:41   #237
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Ilona: Nie mow, ze spacerujecie? Po co?
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 18:50   #238
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
rozumiem zaspokajanie potrzeb, potrzebę bliskości - ale jest jeszcze coś takiego jak wymuszanie przez dziecko danego zachowania płaczem lub krzykiem.
Manipulacja to umiejętność dorosłego człowieka. Dziecko płaczem czy krzykiem sygnalizuje potrzeby.

Może wydawać się, ze ono wymusza a dziecko po prostu bardzo czegoś chce i robi wszystko, żeby to dostać. A jeśli czegoś nie może dostać to nie olewamy tylko tłumaczymy.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-24, 18:56   #239
Mirabilka
Zakorzenienie

nie mów, że 2 letnie dziecko nie umie wymuszać krzykiem na rodzicach danego zachowania - wystarczy wejść do pierwszego lepszego sklepu i zobaczyć co się dzieje .

Stary 2013-01-24, 19:11   #240
_vixen_
Zakorzenienie

2latek po prostu nie umie wyrażać w inny sposób swoich zachcianek, jak krzykiem i placzem. Rolą rodzica jest tego dziecko nauczyć, a nie np. wlać.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości