|
|
#1471 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3
dziewczyny znajoma w jednym ze szpitali w KRK 3 lata temu zaplacila 2000zl za znieczulenie ktorego nie dostala
|
#1472 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Znieczulenie moze byc podanie w 1 fazie porodu, przy rozwarciu 5 - max 7 cm. Najpierw podłączana jest kroplówka - musi przez organizm przejść 1 litr płynów, w tym czasie pobierają 2 próbki krwi, wypełnia się ankiety. na ten czas mąż musi opuścić salę porodową. Jest anestezjolog, położna. kobieta siada na skraju łóżka, opiera się o polożną i wykrzywia kręgosłup w koci grzbiet. Anestezjolog dezynfekuje, znieczula miejsca, potem wbija sie w kregoslup i wstawia takie rurki które mają zabezpieczyć przez przedostaniem sie leku w niepoządane miejsca. Potem kobieta kładzie się na łóżku 20 minut bez ruchu, podłączane jest ktg i kroplówka z okscytocyną. KTG dlatego że znieczulenie obniża ciśnienie krwi i mogą wystapic zaburzenia tętna u dziecka. A Oksytocynę, że ustaje akcja porodowa. Jedna dawka znieczula na ok. 2 godziny. W razie potrzeby podawana jest kolejna.
|
|
#1474 |
|
Zakorzenienie
|
ja nawet nie próbuję oglądać takich filmików...
|
#1475 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U nas jest śmiesznie z tym znieczuleniem bo w żadnym na 3 szpitale nie ma takiej opcji nawet za dopłatą. A teraz jedną porodówkę - wyremontowaną i najlepszą - likwidują i zostaną 2 szpitale z warunkami z jak z koszmaru. Ale z tym znieczuleniem jest jeszcze śmieszniejsza sprawa, że Radni Miasta ustalili w budżecie na 2013 rok finansowanie znieczuleń do porodu dla częstochowianek, a znieczuleń żaden szpital nie oferuje, więc nie wiadomo jak to będzie. Ale chyba skoro miasto ma zamiar zapłacić to szpitale będą chciały z tych pieniędzy skorzystać. Mam nadzieję że do lipca te wszystkie zawirowania zostaną wyjaśnione Nie nastawiam się na znieczulenie, bo ma ono szereg minusów, jednak może się okazać, że będę wyła z bólu i błagała o to znieczulenie, więc wolę żyć z świadomością, że w razie koniecznosci może miasto mi je opłaci i bedzie dostępne.
|
|
|
#1477 |
|
Wtajemniczenie
|
tak tak 2000zl tylko ze w tym bylo jeszcze ze bedzie w pokoju jednoosobowym....
ale znieczulenia nie dostala i kasy nie zwrocili to nie wie ile samo znieczulenie cale szczescie ze w Irl za darmo - co prawda ja nie dostalam bo mi uwierzyli ze rodze przy 7 cm a to za pozno na znieczulenie
|
#1478 |
|
Raczkowanie
|
Gratuluję wszystkim mamom udanych wizyt i zdrowych pociech
![]() Mnie ostatnie kilka dni nie było bo siedziałam u rodziców żeby bez codziennych dojazdów załatwić sprawy do obrony. Pracę skończyłam, ostatnie poprawki zrobiłam i mam nadzieję że już będzie w porządku. Miałam kilka dni spokojnych i juz się cieszyłam że może dolegliwości hormonalne ustąpiły a tu we wtorek powróciły razem z wymiotami. Ale najważniejsze że nasz Bobo rośnie zdrowo. Tak sobie ostatnio myślałam jak ten czas szybko leci. Tyle co zobaczyłam dwie kreseczki na teście a już koniec 17tc. Ani się obejrzymy a już będziemy z Maluszkami na spacerki chodzić. Przecież wiosna już idzie
|
#1479 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny pytałam tego gina o witaminy. Powiedział, że jak chcę brać to żebym brała, ale on wychodzi z założenia, że tylko kwas foliowy to podstawa. Reszta to tylko marketing firm farmaceutycznych. Powiedział, że każdy jakiś zasób witamin ma, że przecież odżywiamy się i jest ok. Jeżeli coś miałoby być ok to wyjdzie to w badaniach krwi. W każdym razie na forum końskim dziewczyny kiedyś rozmawiały o tym i wyszło, że na witaminach rodzą się większe dzieci, a te co nie braly, albo brały sporadycznie urodziły dzieci 3-3,5 kg.
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dopóki będę miała dobre wyniki krwi nie będę brała nic poza folikiem. Wprawdzie mój gin zalecił mi zamiast foliku brać bodajże Centrum Materna, ale ja rezygnuję z dodatkowych tabletek. Staram się jeść zdrowo i uważam, że to wystarczy.
|
#1481 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak tam z mężem dobrze już? porozmawiałaś ![]() Chyba dobrze pamiętam że to ty :-P
Tomuś 21,07,2005 Antoś ,6,09,2013 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie." Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-01-24 o 15:21 |
|
|
|
|
#1482 |
|
Wtajemniczenie
|
kurcze ja juz nie wiem czy to ruchy czy nie...
![]() czuje jakies babelki w srodku, ale nie wiem czy od jelit czy nie, macie tak? w ogole wczoraj ok 22 chyba cos poczulam, tzn jakas rybke ale ja juz nie wiem czy sobie wmawiam ;p bo co chwile klade reke na brzuchu i wyczajam co i jak
|
|
|
|
#1483 |
|
Konto usunięte
|
A ja jednak się posiłkuję witaminami.
Nie codziennie udaje mi się zjeść super zdrowo (tzn. nie jem fast foodów, dziś grzecznie przeszłam obok McDonalda Widzę po tej tarczycy, jak maluch wysysa - on nie ma tarczycy, więc sobie bierze moje hormony, a ja muszę brać te tabletki. Lekarka powiedziała, że jemu jest dobrze, on sobie zapewni co ma mieć A więc wolę na wszelki wypadek witaminy potraktować tak samo. Wprawdzie morfologię mam nie najgorszą, ale nie prowadzę jakiejś super diety. Jem owoce i warzywa, ale czasami czuję, że mało.
|
|
|
|
#1484 |
|
Raczkowanie
|
tak, rozmawiałam. Byłam troche u rodziców więc się zdystansowałam do sprawy i doszłam do wniosku że trochę chyba mi się wahania nastrojów dały we znaki. Byłam rozżalona i smutna i wszystko skupiło się na mężu. No ale teraz jest w porządku i myślę że już tak zostanie.
|
#1485 |
|
Zadomowienie
|
Aha miałam jeszcze napisać o szkole rodzenia. U nas przyjmują od 24tc, koszt 300 zł w tym 10 spotkań po 2 godziny. Na każdym spotkaniu jedna godzina teorii (ciąża, poród, połóg, opieka nad niemowlęciem) i jedna godzina gimnastyki. Na ćwiczenia należy przychodzić z osobą towarzyszącą bo te ćwiczenia są jakieś w parach. Trzeba mieć zaświadczenie od lekarza, że mozna uczestniczyć w gimnastyce. Mój TŻ będzie uczęszczał, powiedziałam mu że jest mi potrzebny i się zgodził.
Moja cała rodzina mieszka daleko, więc nie mam możliwości zabrania Mamy czy siostry. A koleżanki.. hmm albo dzieciate to nie mają czasu na takie atrakcje, albo singlielki, raczej macieżyństwem nie zainteresowane. Więc będzie TŻ chodził i będę się czuła komfortowo z nim.
|
|
#1486 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.annasaccone.com/search?up...-paginate=true
kolejny blog zapodany przeze mnie blog tej dziewczyny co nagrywaja filmiki na yt ![]() oczywiscie ona juz ma coreczke przy sobie, ale mozna sie cofnac do jej opisow co tygodniowych na temat ciazy ![]() chcecie wiecej cyz nie lubicie takich blogow ciazowych? |
|
|
|
#1487 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- moja koleżanka dziś powiedziała że w ciąży się nie farbuje włosów bo urodzi się rude i nie obcina bo rozum dziecku się zabiera to chyba głupota...muszę zafarbować...
|
|
#1488 |
|
Raczkowanie
|
Ja również łykam witaminy od początku II trymestru. Z ciążą to jest że w pierwszej kolejności zaspokajane są potrzeby dziecka, a później matki. Ja nadal wymiotuję i nie zawsze mam smaka żeby zjeść tak jak powinnam a czasem zdarza mi sie odczuwać brak pewnych minerałów i witamin więc w trosce o dziecko i o siebie wolę się jednak wspomagać. Zresztą tak też zalecił lekarz więc lepiej dmuchać na zimne. Profilaktyka zawsze jest lepsza niż leczenie.
|
#1489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1490 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1491 | |
|
Zakorzenienie
|
Ach gin jasnowidz powiedział, ze na początku lutego powinnam poczuć ruchy. A to już za tydzień niby
![]() Cytat:
Małgosia http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay39l1xn26m.png Alicja http://www.suwaczki.com/tickers/km5sgu1rvw46h6aq.png Edytowane przez mela1234 Czas edycji: 2013-01-24 o 15:41 |
|
|
|
|
#1492 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bzdury, jak można opowiadać takie zabobony, tak sobie teraz myślę, że o ciąży jest jeszcze więcej zabobonów niż o ślubie ![]() Cytat:
|
|
|
#1493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A potem mi się znudziło i zaczęłam farbować Mało dokładny ten Twój gin... Moja mi powiedziała, że pierwszy ruch poczuję 23.01 ![]() Nie wstrzeliła się w datę co prawda bo czuję od 9.01, ale za to jaka precyzyjna była
|
|
#1494 |
|
Zadomowienie
|
ale mnie skwasiło od kiwi, chyba nie dam rady drugiej połówki zjeść...
|
|
#1495 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1496 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jedyne co jest niekorzystne w razie niedoborów to fakt, że wtedy braknie składników odżywczych dla Twojego organizmu. Szczególnie niekorzystne są niedobory żelaza i wapnia. Niedobór wapnia w ciąży może się objawić dopiero po jakimś czasie problemami z kośćmi.
|
|
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
Mela, nie wkurza Cię to ściąganie skóry po przetarciu mlekiem?
Bo ja sobie właśnie zapodałam mleczko i czuję, że zaraz się wścieknę bo mi się gęba ciągnie Sarna, ja mam zamiar się ufarbować i obciąć za jakieś niecałe 2 tyg i później jakoś przed porodem tzn. wg koleżanki mam czekać do porodu a potem na porodówce mam się czuć jak zapuszczony, zużyty mop?
|
|
|
|
#1498 |
|
Wtajemniczenie
|
co do witamin to ja od 4 miesiaca tez juz przeszlam na witaminy
przynajmniej wiem, ze niczego mnie tez nie brakuje i nie bede narzekac na lamiace paznokcie czy wlosy poza tym ja mam wstret do salatek itp ;/ ale uwielbiam owoce, wczesniej tez jadlam ale teraz to wole jakis owoc niz chipsy, wczesniej bylo odwrotnie ![]() przegladam sobie te filmiki na yt ktore przeslalam i ja juz chce miec kruszynke po drugiej str
|
|
|
|
#1499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gadacie o tym farbowaniu i kusicie niedobre wy Chyba w przyszłym miesiącu pójdę ale przyciemnię, bez rozjaśniania.
|
|
#1500 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:40.

???

ale ja juz nie wiem czy sobie wmawiam ;p bo co chwile klade reke na brzuchu i wyczajam co i jak
Moja cała rodzina mieszka daleko, więc nie mam możliwości zabrania Mamy czy siostry. A koleżanki.. hmm albo dzieciate to nie mają czasu na takie atrakcje, albo singlielki, raczej macieżyństwem nie zainteresowane. Więc będzie TŻ chodził i będę się czuła komfortowo z nim.

Chyba w przyszłym miesiącu pójdę ale przyciemnię, bez rozjaśniania.