![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyrodna matka?
Aż się zapytam - dlaczego nie umie?? Nie umie pokazać/powiedzieć czego chce tylko umie krzyczeć?? Chyba nie.
Krzyczy gdy chce wymusić/postawić na swoim potrafi też rzucać sie na podłogę, i robi to świadomie - dąży do celu Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2013-01-24 o 19:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak skończy dwa to jestem pewna, że będzie umiał to zakomunikować zdaniem a nie słowem. ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Cytat:
Co do płaczu jako okazywania jakiejś potrzeby to raczej ma zastosowanie u noworodków - ewentualnie dzieci, które nie potrafią chociażby słowem/gestem powiedzieć czego chcą i co im nie pasuje.
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2013-01-24 o 19:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Konto usunięte
|
Oczywiscie, ze umie,
![]() Chodzi o to, ze dziecko nie potrafi inaczej wyrazic swojego niezadowolenia, gdy nastapi odmowa, wtedy jest rzut na dywan i placz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 |
Zakorzenienie
|
Moona własnie - powiedzieli NIE - to ja swoim zachowaniem sprobuje to zmienić.
Czyli reasumując - chce swoim krzykiem (przejaw emocji0 zmusic nas do zmiany decyzji No moja ostatnio pierdyknęła wózkiem na klocki w płytki ![]() jeszcze chwila a powiększyłabym zapas wykałaczek o jakis 1000 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3883755 1]Ilona: Nie mow, ze spacerujecie? Po co?
![]() Ty się nie śmiej ![]() ![]() ![]() Już się bałam, żem wykluczona z TWA, ale widzę, że mam nieodebrane wiadomości ![]() ![]() Już nigdy z mężem nigdzie nie idę ![]() Cytat:
A dziecko płaczące w samotności ma uaktywnione dokładnie te same obszary mózgu co podczas bólu fizycznego. Tylko, że tulone i lulane dziecko podczas kolki nie jest pozostawione samo sobie a tym bardziej rodzic nie próbuje w ten sposób osiągnąć dla siebie czegoś wygodniejszego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
a co to ma do zasypiania?
---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ---------- Cytat:
Nawet z mojej wypowiedzi zacytowanej przez Ciebie wynika - że tak twierdzę. Nie wiem w czym problem - w czytaniu ze zrozumieniem - czy w musowym czepianiem się mimo, ze nie ma czego.
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2013-01-24 o 19:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
O buncie dwulatka:
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3883837 8]Oczywiscie, ze umie,
![]() Chodzi o to, ze dziecko nie potrafi inaczej wyrazic swojego niezadowolenia, gdy nastapi odmowa, wtedy jest rzut na dywan i placz ![]() reasumując następuje próba wymuszenia ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez scorpionec Czas edycji: 2013-01-24 o 19:29 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
![]() w sumie, któraś ma w podpisie TWA czy nie TWA albo się mylę. Szkoda, że skrót można różnie interpretować - szczególnie jak się nie zna specyfiki "mamy z klasą" np. Towarzystwo Większych Adoratorek, Trochę Więcej Arogancji.... ciężko się zdecydować co może oznaczać skrót. Aja zgadzam się z przeczekaniem furii - i chyba większość dzieci w okresie buntu takie coś przeżywa - i wtedy tłumaczenia rodzica powodują jeszcze gorszą reakcje ( w trakcie furii). Jest w sumie jeszcze jeden problem - kiedy dziecko powinno potrafić samo zasnąć. Wierzę, że wiek właśnie 2 -3 lat jest najlepszy. Dziecko jest w stanie dużo w tym wieku zrozumieć - szczególnie to, że pozostawione samo do zaśnięcia nie jest opuszczone czy nie kochane.
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2013-01-24 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Zakorzenienie
|
Tak sie teraz zastanawiam, że właściwie ludzie z mojego pokolenia przynajmniej 3/4 powinna być przebadana, bo kiedyś klapsy i ogolnie baty pasem były normą, ile człowiek przeryczal godzin bynajmniej nieutulony w swym żalu i stresie.
Także nie ma co przerysowywać pewnych rzeczy ![]() Teraz jest raczej tendencja - niech nie placze - bo... Tego niech nie je - bo.... itd W koncu wylądujemy w epoce "weź pigułkę, weź pigułkę" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3883868 8]A no wiem, jestem ofiara wymuszen na co dzien
![]() Pytanie co z tym robisz ![]() ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Hm ciekawe Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życie jest brutalne niestety
![]() |
![]() |
#254 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
"9.1. Jeszcze gorzej widziane są u nas posty napisane "cyrylicą", lub jak kto woli "pokemonami". Co to oznacza? Jeśli piszesz bez zachowania podstawowych zasad gramatyki, ortografii i stylistyki nie oczekuj, że komuś będzie się chciało przedrzeć przez "gĄsZcZ pOkEmOnÓw" lub czegoś "jeshtsche gorschego" i odpowiedzieć na Twoje pytanie. Wbrew pozorom nie jest to śmieszne dla osób, które muszą czytać (i rozumieć!) kilkaset takich pokemonów dziennie. W przypadku zignorowania próśb moderatora – punkt karny." To nie są błędy! To jest celowe pisanie w sposób niezrozumiały dla innych użytkowników
Świdrokrętnie na zegwniku wężały, Peliczaple stały smutcholijne I zbłąkinie rykoświstąkały. Edytowane przez Rzabba Czas edycji: 2013-01-24 o 19:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | |
Konto usunięte
|
Roznie reaguje, zalezy od sytuacji i co powoduje atak.
Czasem nie chodzi nawet o to, ze ja czegos odmawiam, ale np przytulam Starszego kiedy Mlody jest w kuchni a on widzac nas przytulonych biegnie i tez chce sie przytulic, ja czasem nie zdaze w sekundzie go zlapac i usciskac i on juz sie uraza i rzuca na podloge. wtedy podnosze i wszyscy troje sie tulimy i jest wiejsko czarodziejsko ![]() A zazwyczaj rzut jest ignorowany jednak przeze mnie, wtedy gdy jest to zwykle niezadowolenie. rozladowuje zlosc szybko, 10-15 sekund mija gdy wstaje pogodzony z losem. Co nie zmienia faktu, ze po chwili jest dalsza proba, bo a noz matka sie ugnie i pozwoli wejsc na stol ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 |
Zakorzenienie
|
a co ja o biciu napisał?
do czego Ty zmierzasz - dopisując coś czego człowiek nie napisał ![]()
![]() |
#257 |
Konto usunięte
|
BTW, mam wrażenie, że psychologia nie zna terminu "wychowanie bezstresowe", tylko jest to wymysł mediów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 |
Zakorzenienie
|
O tak, znaszego pokolenia mnóstwo ludzi się bada i mnóstwo ludzi chodzi do psychologów. A najwięcej ludzi wychowuje swoje dziecko inaczej niż sami byli wychowywani. Dlaczego? Skoro nie mają żalu, są bardzo związani ze swoimi rodzicami i uważają, że olewanie płaczu i bicie to dobry sposób na wychowanie?
Co do zmian w mózgu - nie znam dokładnie tematu, ale skoro ból albo odczucia samotnie płaczącego dziecka są takie same jak ból fizyczny to tym większą różnicę dla rozwoju ma fakt, że przy tym fizycznym jest ktoś, kto go ukoi i komu może zaufać a do tego samotnego ktoś go zmusił, chcąc w ten sposób coś osiągnąć. Na prawdę chciałabyś zostawić dziecko do wypłakania, wiedząc, że jego cierpienie jest tak bardzo realne? Nie mówię oczywiście o histeriach czy krzykach dzieci kilkuletnich, chociaż też nie jestem zwolennikiem pozostawiania takiego dziecka do uspokojenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
raczej tak - chociaż może nie ma definicji - raczej interpretacja.
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jako dziecko miałam koleżankę Lilkę, jej mama wychodziła do pracy na 8 godzin wczesnie rano a ją zostawiała w łożeczku (trwało to tak długo aż mała nie dostała się do przedszkola), stawiała jej koło tego łożeczka butelki z mlekiem. No nie wiem ile Lilka miała wtedy, z półtora roku chyba. Nie mówię, że była to norma ale ogólnie osamotnienie dzieci było wtedy w tamtych czasach wielkie. Nie jestem do końca pewna jaki miało to wpływ na mózgi tych dzieci (czyli nas ![]() aja zauważ, że w tych urywkach które tu wstawiasz jest wyraźnie powiedziane: przytul, chwyć w ramiona, weź na ręce. Czyli bliskość przede wszytskim.
![]() |
![]() |
#261 |
Zakorzenienie
|
Szaja, za co masz ostrzeżenie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38839261]BTW, mam wrażenie, że psychologia nie zna terminu "wychowanie bezstresowe", tylko jest to wymysł mediów?[/QUOTE]
Szaja - z ciekawości zgoglowałam od wilkipedii po jakieś opracowania i jest podwójne nazewnictwo wychowanie liberalne podobno popularnie to wychowanie bezstresowe. Znalezione - wyłącznie dla przykładu, że jednak coś takiego jak liberalne (bezstresowe) jest: Wyróżnić można trzy główne style wychowania: autorytarny, liberalny i demokratyczny. Trzy style – trzy różne modele wychowania. Skupmy się przez chwile, na modnym dzisiaj stylu liberalnym w jego skrajnej wersji, popularnie nazywanej "wychowaniem bezstresowym". Chciałabym pokazać, iż wychowanie bez granic nie spełnia swoich funkcji i ostatecznie wywołuje efekt odwrotny od zamierzonego. (...) Kiedy przyjrzymy się definicji wychowania bezstresowego zauważymy, że wiele z punktów w niej zawartych znacznie różni się od ogólnej definicji wychowania. Wychowanie przyzwalające cechuje ogromna swoboda w działaniu i zachowaniu dziecka oraz znikome oczekiwania i wymagania rodziców względem wychowanka. Charakterystyczne jest również unikanie kar za niewłaściwe zachowanie motywowane stwierdzeniem, iż człowiek uczy się na własnych błędach. Po raz pierwszy wychowaniem naturalnym zajął się już w XVIII wieku Jan Jakub Rousseau, który opisywał jak ważne jest doświadczenie własne w procesie rozwoju młodego człowieka oraz wolna wola w dokonywaniu wyborów życiowych. Czym kierują się rodzice, decydując się na swego rodzaju leseferyzm? (leseferyzm – fr.laissez faire - pozwólcie czynić) Przede wszystkim na pierwszy plan wysuwa się chęć wychowania szczęśliwego dziecka, które nie będzie ograniczane żadnymi nakazami, a co za tym idzie – będzie mogło się harmonijnie rozwijać. Czy tak jest w rzeczywistości? Nie. Dziecko potrzebuje pewnych zasad, aby mogło czuć się bezpieczne. Określenie jakiś granic jest konieczne do tego, aby dziecko nie czuło się zdezorientowane wobec ogromu świata, który go otacza; do tego, aby czuło się pewnie. Kolejnym argumentem ze strony rodziców opowiadających się za wychowaniem bezstresowym jest próba wyeliminowania stresów, jakie mogłoby przysporzyć dziecku wszelkie ograniczanie swobody działania. Bo jak dziecko ma się spokojnie rozwijać, kiedy nad głową ciążą mu coraz to nowsze bodźce wywołujące stres? Nikt jednak nie bierze pod uwagę faktu, że stres w odpowiedniej dawce jest czynnikiem motywującym, stymulującym rozwój człowieka. Nie można go całkowicie wyeliminować. Dziecko, które zachowuje się nieodpowiednio, ale w żaden sposób nie jest informowane o swoim złym postępowaniu ani uczone, iż nie powinno tak robić, zwyczajnie gubi się. Przede wszystkim nie ma autorytetu, bo brak przy nim osoby, która podpowie mu jak poruszać się w świecie pełnym zasad i ogólnie przyjętych norm moralnych. Ponadto wychowanie bezstresowe nie powstrzymuje niewłaściwego zachowania i dzieci tracą kontrolę nad sobą. (...)
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2013-01-24 o 20:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 |
Zakorzenienie
|
Ilonka jakoś w moim otoczeniu nikt nie chodzi do psychologów
![]() Luba tak pokolenie "socjalistycznych błędów" ![]() co do fragmentów, ale jest tam również napisane że dziecko jednak wymusza, co ktos próbował tu zaprzeczać. I również, żeby czekać aż atak minie. I nie ulegac jednak dziecku - bo ono tak chce. Mnie chodziło o te fragmenty, nigdy nie pisałam/mówiłam, zeby dziecka nie przytulać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Konto usunięte
|
Za ten wątek, jak większość
![]() Cytat:
http://oktus.com.pl/system-wychowania-liberalnego.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#265 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38839531]Za ten wątek, jak większość
![]() oo dziwne, bo wedle mojej wiedzy wychowanie liberalne jest czymś całkiem innym: http://oktus.com.pl/system-wychowania-liberalnego.html[/QUOTE] Szaja - wolałabym żeby wersja którą wkleiłaś była tą prawdziwą ![]()
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
Tak, bo przecież każdy się chwali wizytą u psychologa czy psychoterapeuty. Nie bez powodu często zapisy bywają nawet bez podawania nazwiska (oczywiście nie na nfz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czym innym jest nie uleganie dziecku gdy placze, bo nie pozwalasz wejsc na stol I czym innym jest nie uleganie dziecku gdy placze, bo nie pozwalasz mu ze soba spac tylko wynosisz do innego pokoju (taki luzny przyklad, nie nawiazuje osobiscie) Myle sie aja1? To jednak nie jest to samo prawda? Edytowane przez d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 Czas edycji: 2013-01-24 o 20:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Chyba sieć jest przeciążona, bo większość twa chwilowo nie zagląda na wątek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 |
Zakorzenienie
|
Ilonka prosze Cię to skąd Ty wiesz, że z Twojego otoczenia chodzą, skoro nikt się nie chwali.
A jesli nawet to nie wiem jakiś wstyd jest?? Cóż ja mam krąg znajomych z których na 100%nikt nie chodzi. Poza tym w naszym mieście zaraz by wszyscy wiedzieli ![]() ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Monna w jednym i drugim przypadku płacze bo wymusza. Czy to jest wejście na stół, czy spanie ze mną. W jednym i drugim przypadku tłumaczę zdejmuje ze stołu/wyprowadzam do jego łózka. Kasia mając lat 6 próbowała w nocy na mnie płaczem wymusić, zeby spała ze mną. Wierz lub nie, nie uległam. Chodziłam, tłumaczyłam, płakała, czekałam, znów szłam i tak w koło macieju. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do drugiego tematu - wydaje mi się, że dużo zależy w sposobie wychowania od tego jakie wartości rodzinne wyniosło się z domu, czy odczuwa się więź z rodzicam ( w jakim stopniu). Ja nie mam żalu za ich metody - i chciałabym wychować dziecko w podobny sposób jak mnie moi rodzice - mając nadzieję, że odniosę taki sam efekt jak oni wychowując nas. Chociaż nie powiem - znam wśród koleżanek hasła- zazwyczaj slogany "będą za☠☠☠istą matką - mi nie pozwolili, nie dali, nie kupili, - za to moje dziecko będzie miało wszystko". Tylko, że nie o taką odwrotność w wychowaniu chodzi.
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2013-01-24 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:39.