drzewo życzeń ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-01-25, 12:56   #1
fusiacola
Wtajemniczenie

drzewo życzeń ?

Przejrzałam forum lecz nie znalazłam podobnego wątku. Podczas wesela rezygnujemy całkowicie z oczepin, będzie jedynie rzucanie bukietem + drzewo życzeń.

Na weselach na których byliśmy było ono w dwóch różnych wersjach, a są podobno też inne (szukałam w internecie ale nic nie znalazłam, podejrzewam, że to zależy od regionu). Pierwsza to sztuczne drzewo uformowane na bonsai, które kładzie się podczas wesela gdzieś z boku, każdy z gości podchodzi w dogodnym dla siebie czasie i na przygotowanych tam karteczkach wypisują życzenia i zawieszają na drzewie. To taka alternatywa księgi gości. Po weselu para młoda bierze go do domu jako dodatkowy prezent. Mogłoby być to dla mnie fajne jakby drzewko nie było za duże, miało ciekawy kształt, a karteczki zamienić czymś bardziej trwałym i ładnym (może jakieś kolorowe szkiełka? sama nie wiem, na jednym weselu były srebrne kartoniki z naklejonym 1groszem, ale nie podobało mi się to). Na jednym weselu młodzi przygotowali żywe gałęzie ułożone w dużym flakonie, ale przypuszczam, że musieli potem wyrzucić bo zajmowało dużo miejsca.

Po głowie chodzi mi też drzewo w wersji obrazu, gdzie każdy z gości odbije swój odcisk palca. Można to potem oprawić i zajmuje mniej miejsca. Życzenia mogą się powtarzać a odciski są niepowtarzalne Znalazłam tylko takie niezbyt ładne drzewo, ale żebyście wiedziały mniej więcej co mam na myśli. Po weselu na którym byliśmy wiem, że muszą być przygotowane oprócz tuszu też chusteczki do demakijażu, jakieś kartki na brudno i opis co goście mają z tym zrobić. Na tym, którym my byliśmy był lekki chaos, ale to mnie nie zraziło, bo myślę, że to fajny pomysł zrobiłabym chyba czarno-białe.

Macie jakieś pomysły na drzewa życzeń? Albo inne atrakcje tego typu?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Carolina_Inn39$!x600.jpg (33,7 KB, 232 załadowań)
fusiacola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 13:15   #2
Antilia
Uzależnienie

Dot.: drzewo życzeń ?

Drzewka z odciskami są bardzo popularne wśród PMek 2013 Sama również się na takie zdecyduje Potem zostanie pamiątka w formie plakatu, bo jednak z takim trójwymiarowym drzewkiem byłby już większy kłopot, gdzie to trzymać

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 13:24   #3
mezaga
Zakorzenienie

Tu masz zdjęcia takich drzew malowanych/drukowanych
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1328529_121129101117_Fingerprint_Tree_BOB.jpg (630,0 KB, 160 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg thumbprint_wedding_tree_guest_book02-1024x724.jpg (111,8 KB, 108 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cottage-creek-arts-printed-trees.jpg (206,8 KB, 85 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg il_fullxfull.331935332.jpg (163,5 KB, 91 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg il_fullxfull.306843098.jpg (293,8 KB, 67 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg il_fullxfull.366056039_2s42.jpg (175,1 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg il_fullxfull.260263539.jpg (86,1 KB, 81 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg il_fullxfull.334337303.jpg (79,4 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg weddingtree.jpg (117,0 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg weddingtree1.jpg (139,3 KB, 58 załadowań)
Stary 2013-01-25, 13:36   #4
mezaga
Zakorzenienie

I jeszcze kilka zdjęć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20120605_thumbTree_v09_withLeaves.jpg (477,1 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9666.jpg (77,3 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg il_fullxfull.250890928.jpg (109,8 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7237-1.jpg (93,7 KB, 39 załadowań)
Stary 2013-01-25, 13:52   #5
misiadelko
BAN stały

Dokładnie, też marzy mi się to drzewo.

Sa jeszcze wersje z balonikami itp.
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 14:04   #6
fusiacola
Wtajemniczenie

o super, dziękuje za zdjęcia
Stary 2013-01-25, 14:09   #7
laska4
BAN stały

Rzucanie bukietem to jedna z zabaw oczepinowych,a co do drzewa to byłam na pewnym weselu że było namalowane drzewo a obok w koszyczku lezały malutkie składane koperty i pineski,nalezało napisac coś i przypiąć tę kopertkę do drzewa.
laska4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 14:19   #8
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez laska4 Pokaż wiadomość
Rzucanie bukietem to jedna z zabaw oczepinowych
tak, wiem ale akurat ten zwyczaj podoba mi się i go wykorzystam. Chętnie urozmaiciłabym wesele takimi bardziej eleganckimi elementami. Drzewo będzie na pewno
Stary 2013-01-25, 16:25   #9
staffka
Raczkowanie

ja również planuję taką wersję księgi gości, tu są fajne przyjkłady : http://www.paper-designs.pl/inspirac...spiracje-cz-i/
najbardziej podoba mi się wersja balonowa zresztą planuję ten motyw wykorzystać w zaproszeniach
staffka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 18:18   #10
dezire
Zakorzenienie

Jest fajna 'wersja' rzucania bukietem - jesli nie chcesz wyszczegolniac dziewczyn, ktore sa pannami (moze nie kazdy chce podkreslac, ze wciaz jest) to mozna wymyslic opcje, np zeby w bukiecie umiescic los lotto/kupon do spa/jakis voucher i do zabawy zaprosic wszystkie panie male i duze

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 18:47   #11
kami2019
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez staffka Pokaż wiadomość
ja również planuję taką wersję księgi gości, tu są fajne przyjkłady : http://www.paper-designs.pl/inspirac...spiracje-cz-i/
najbardziej podoba mi się wersja balonowa zresztą planuję ten motyw wykorzystać w zaproszeniach
mogę zapytać gdzie będziesz zamawiać taka księgę gości w postaci drzewka?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-25, 19:20   #12
fusiacola
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
Jest fajna 'wersja' rzucania bukietem - jesli nie chcesz wyszczegolniac dziewczyn, ktore sa pannami (moze nie kazdy chce podkreslac, ze wciaz jest) to mozna wymyslic opcje, np zeby w bukiecie umiescic los lotto/kupon do spa/jakis voucher i do zabawy zaprosic wszystkie panie male i duze
świetny pomysł wiem nawet jaki voucher tam dać do salonu wizażu i stylizacji, gdzie ja się będę przygotowywać, stylistki są wyjątkowe, usługi po prostu mega. Taką kompozycją kolorystyczną, lekcjami makijażu czy doborem ciuchów nikt nie pogardzi i będą się zabijać o bukiet dobrze że mam w planach z balkonu rzucać

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

staffka dzięki za linka

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Napisane przez kami2019 Pokaż wiadomość
prawdopodobnie sama namaluje drzewo, zainspirowało mnie zdjęcie z wygiętymi konarami w kształt serca zrobie czarno białe, tusz też nastroje gościom czarny. Chce tylko żeby moj odcisk i narzeczonego był na czerwono i nałożony na siebie pod kątem, aby też stworzył małe serduszko
Stary 2013-01-25, 19:27   #13
kami2019
Raczkowanie

znalazłam stronke gdzie można pobrać takie drzewko do wydruku w formacie A3 , wystarczy dokupić tylko stempelki

http://onefabday.com/diy-project-fre...tree-template/
Stary 2013-01-25, 19:42   #14
mirellabaczek
Raczkowanie

Zamawiałam takie drzewko na www.slubnezakupy.pl. Mogłam wprawdzie sama je zrobic ale przed ślubem nie ma czasu na nic więc poszlam na łatwiznę
Goście byli zachwyceni bo najczęsciej spotykana jest zwykła księga do wpisywania się.Wyszlo świetne, wisi w salonie a dookoła wiszą nasze zdjęcia ze slubu.
mirellabaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-25, 20:29   #15
staffka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kami2019 Pokaż wiadomość
jak widziałam po sklepach internetowych to tego typu plakaty 80-100 zł kosztują, więc trochę droga sprawa. Ja mam nadzieję poprosić znajomą o projekt zarówno zaproszeń i takiego plakatu i sama sobie dać do druku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-26, 11:40   #16
fusiacola
Wtajemniczenie

80 - 100 zł to zdecydowanie przesada. Na allegro za tą cenę można dostać 200 - 500 plakatów A4 według własnego wzoru a nie 1

165zł = 1000 plakatów
Stary 2013-01-26, 16:12   #17
kami2019
Raczkowanie

Chciałam sprawdzić jak wyjdzie to drzewko do wydruku z linku który podałam wyżej, wyszło lepiej niż się spodziewałam i tym sposobem będę mieć "księgę gości drzewko' w formacie A3 za 0,40 groszy hehe plus stempelki i ramka...

Edytowane przez kami2019
Czas edycji: 2013-01-26 o 16:42
kami2019 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-26, 17:29   #18
fusiacola
Wtajemniczenie

taniutko ja stawiam na format A4, bo wole mieć gęsto tych 'listków'. Jak dojdzie ramka to będzie akurat Tak się zastanawiam czy nie fajnie wyglądałoby to na papierze czerpanym, albo jakimś delikatnie postarzanym.
Stary 2013-01-26, 19:12   #19
kami2019
Raczkowanie

o super pomysł, może wyjść fajny efekt jak już beda poodciskane paluchy
Stary 2013-01-26, 22:23   #20
staffka
Raczkowanie

no fajnie, aczkolwiek ja chyba jednak wolałabym A3, żeby trochę jednak większe było na scianie, a jak mało paluchów wyjdzie to sie potem dorobi zagęszczenie
Stary 2013-01-27, 09:52   #21
fusiacola
Wtajemniczenie

według mnie urok tego drzewka polega na tym, że jest tam tyle odcisków ilu gości na ślubie/weselu, nie widzę sensu zagęszczania dla mnie to dość symboliczna sprawa, zamierzam gościom zasugerować nawet palce serdeczne jakbym sobie sama miała dorabiać odciski to straciłoby to sens. A3 wydaje mi się za duże na ok 120 gości, których będę mieć, ale może warto to sprawdzić jeszcze
Stary 2013-01-27, 11:11   #22
clara099
Raczkowanie

drzewka jest bardzo fajną sprawą, zastępującą tradycyjną księgą gości.
tutaj jest przykład balonowej księgi gości
http://whiteday.pl/pin/9c3b1830513cc3b8fc4b76635d32e692
clara099 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-27, 19:57   #23
staffka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez fusiacola Pokaż wiadomość
według mnie urok tego drzewka polega na tym, że jest tam tyle odcisków ilu gości na ślubie/weselu, nie widzę sensu zagęszczania dla mnie to dość symboliczna sprawa, zamierzam gościom zasugerować nawet palce serdeczne jakbym sobie sama miała dorabiać odciski to straciłoby to sens. A3 wydaje mi się za duże na ok 120 gości, których będę mieć, ale może warto to sprawdzić jeszcze
no rozumiem ale dorabiane odciski bylyby jedynie tłem dla oryginalnych opatrzonych również podpisami gości, bo chciałabym ich prosić żeby podpisali się na odcisku. A4 wydaje mi się strasznie malutkim formatem bo na scianie to zginie, ale może masz racje ze na 120 osób może a3 być znowu "ogromne". to jest jeszcze kwestia do przemyślenia, ale taki format księgi gości będzie na 102%
Stary 2013-01-27, 20:16   #24
mirellabaczek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez staffka Pokaż wiadomość
no rozumiem ale dorabiane odciski bylyby jedynie tłem dla oryginalnych opatrzonych również podpisami gości, bo chciałabym ich prosić żeby podpisali się na odcisku. A4 wydaje mi się strasznie malutkim formatem bo na scianie to zginie, ale może masz racje ze na 120 osób może a3 być znowu "ogromne". to jest jeszcze kwestia do przemyślenia, ale taki format księgi gości będzie na 102%
Moje drzewko ma format A3 i mimo, że na weselu były tylko 92 osoby wyszło super, nie ma żadnych prześwitów.. Niektórzy odbili tylko 1 palec, niektórzy wszystkie . Poza tym każdy jescze się podpisał, inni napisali dłuższe życzenia i całośc wyląda b. dobrze. Na A4 na pewno byłoby moim gościom za ciasno
Stary 2013-01-27, 21:28   #25
fusiacola
Wtajemniczenie

nie martwię się, że obraz będzie mały na ścianie, lubię oprawiać w ramki z tzw. passe-partout, białe obrzeża dookoła wyeksponują dodatkowo mój papier czerpany o innej fakturze wydaje mi się, że będzie wyglądało fajnie

mirellabaczek ja zdecydowanie wole same odciski bez życzeń. Ale to pewnie temu, że sama nigdy nie mogę żadnych sensownych wymyślić. Dla mnie sam odcisk znaczy więcej niż tysiąc słów

mirella a miałaś jakieś specjalne stemple? czy zwykły tusz w gąbce? na tym co ja byłam to robili eyelinerem w kamieniu, tym z kryolana. Obok stały chusteczki do demakijażu, więc goście chętnie odbijali. Boję się, że do odbijania tuszem nie podejdą tak entuzjastycznie.

Stary 2013-01-28, 12:18   #26
mirellabaczek
Raczkowanie

Miałam tusze goki - kolorowe, takie jak w załązczniku. Można je kupić na Allegro albo w empiku.
Moi goście sami dopisali życzenia, ja zwykle też nii mam pomyslu na nie ale kreatywnośc moich gości mile mnie zaskoczyła.
I moje drzewko jest jednak formatu A2 mąż mi powiedział
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg goki-komplet-kolorowych-tuszy-do-stempli-15345.jpg (26,3 KB, 56 załadowań)
Stary 2013-01-28, 12:53   #27
fusiacola
Wtajemniczenie

o właśnie - empik! muszę tam zajrzeć przy okazji A2 to bardzo duże, musi być niezła pamiątka, miło jak goście piszą coś od siebie, po moich to nie spodziewałabym się niczego więcej jak 'wszystkiego najlepszego życzy xxx' a od bardziej kreatywnych: "wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia". Jak odbijaliśmy palce na drzewku podczas tamtego wesela, to ktoś napisał "życzymy trojaczków" strach się bać takich życzeń

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

u mnie jest taki zwyczaj, że jak goście dają kopertę to jest tam kartka z życzeniami, wychodzę z założenia, że jak ktoś będzie w stanie coś 'wyprodukować' od siebie to napisze to właśnie tam większość kartek ludzie dają jednak z gotowym tekstem i jedynie się podpisują.
Stary 2013-01-31, 09:29   #28
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
O nie nie, straszny pomysł. Nie róbmy z takich tradycji niewiadomo czego, nie rzucamy portfelem tylko welonem ślubnym
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 10:08   #29
gosius91
Zakorzenienie

Bardzo fajny pomysł sama nawet ostatnio zrobiłam takie drzewko dokupic tusze zostało, no i czekac na slub

Zaręczyny 19.05.2012
Ślub 08.06.2013

Milenka - 15.04.2014
(tp. 07.05.2014)

Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest!
gosius91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-31, 11:06   #30
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ema_ Pokaż wiadomość
O nie nie, straszny pomysł. Nie róbmy z takich tradycji niewiadomo czego, nie rzucamy portfelem tylko welonem ślubnym

mysle ze to kazdego indywidulana decyzja ile tradycji a ile modyfikacji chce wpleść w wesele. W niektórych kwestiach sama jestem totalną purystką, a w innych kwestiach bardzo podobają mi sie modyfikacje i to że para młoda wpada na zupełnie inny pomysł

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości