![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Lot psa z Afryki!
Witam, od jakiegos czasu szukam psa -yorka. Natknelam sie na pewne ogloszenie, super psiak spelnia wszystkie moje wymagania itd, napisalam wiec do własciciela. Okazalo sie, ze Pani pracuje na misjach w Kamerunie. A pieska chetnie mi odda za darmo, tylko musze oplacic mu transport do Polski. I teraz moje pytanie jak taki transport wyglada i ile kosztuje? Wlascicielka twierdzi ze to 250zl - co dla mnei wydaje sie za niska kwota
i czy wogole nie ma wiekszych problemow z lotem zwierzat z innych kontynentow?
ZAPRASZAM DO OBU WĄTKÓW: kosmetyki i bizu:https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47769300 ciuchy stary - ale dużo rzeczy wciąż na wymiane: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=776125 NOWY: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post51932623 Edytowane przez tysiulka992 Czas edycji: 2013-01-26 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Lot psa z Afryki!
Ja szukalam kota we Francji i badz ostrozna bo wiekszosc oszustow w ten sposob wyludza pieniadze. Kotek byl zawsze za darmo trzeba tylko przeslac pieniadze na dany adres za bilet. Maile byly ladnie napisane, zawsze pytano sie czy bede mogla wyslac potem zdjecia zwierzaka etc. Na poczatku wydaja sie osobiscie pisane, ale jak dostalam kilka takich maili prawie jednakowych to zrozumialam ze to oszusci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
kase pewnie zgarnie, a psa nigdy nie zobaczysz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja na Twoim miejscu kupiłabym psa z normalnej hodowli w Polsce. Co prawda koszt na pewno wyższy, ale masz pewność, że psa dostaniesz, bo sorry, ale nie wierzę tej pani
![]() Dziwie się, że ktokolwiek mógł wpaść na taki pomysł ![]() ![]() A co do przelotów zwierząt między kontynentami. Oczywiście, że są problemy. Nie orientuje się, jak to jest pomiędzy PL a Afryką, ale niektóre państwa, żeby wwieźć na ich teren zwierzaka, wymagają kwarantanny, która na przykład trwa kilka miesięcy, podaje się wtedy psu szczepionki itp.
Edytowane przez martynusia222 Czas edycji: 2013-01-26 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Tak jak dziewczyny wyżej napisały - za dużo zachodu z tym, no i po co męczyć zwierzaka. Jak chcesz yorka, to kup takiego z hodowli (najlepiej z rodowodem), a jak nie chcesz za niego płacić, to poszukaj w ogłoszeniach z Polski albo w schronisku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
pies emigrant
![]() a kto niby ma z nim leciec? Jak pani lata na misje, to pewnie czesto podrozuje czemu nie moze go przywiesc sama? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
BAN stały
|
pies jest do kochania a nie spełniania wymagań, weź sobie pieska z Polski, po co męczyć zwierzę i stresować podróżą samolotem. Tu u nas jest tyle hodowli yorków. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Taki transport z afryki pewnie tez sporo kosztuje W ogole sam pomysl mnie rozwalil....smierdzi z daleka ta sprawa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym pies wymaga specjalnych dokumentow , kwarantanny itp jesli ma odbyc odroz kontynentalna kase wyslesz a psa nie zobaczysz zreszta ja rowniez bym kupila w Pl - mniej zachodu i dla mnei i dla psa by bylo |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
ciekawe jak ta pani podrozuje z tym psem po Afryce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Polecam lekture:
http://www.dogomania.pl/forum/thread...o-nie-oszustwo Oszustwo az milo.
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edit: O, właśnie doczytałam od Was że na 100%. Matko, czego to ludzie nie wymyślą. Ale nie pomyślałabym też, że ktoś się może na to nabrać. Edytowane przez 201607050913 Czas edycji: 2013-01-26 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
hahaha Western Union czyli oszustwo. Jak by to bylo takie jak nalezy nie bylo by przelewow przez ten bank. No i szkoda zwierzat, taka podroz to nie gratka, to juz by mnie zastanowilo i dalabym sobie spokoj z dalszym zainteresowaniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
jak można być tak naiwnym i załatwiać sobie psa przez interet?szok
![]()
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Teraz widze ze to faktycznie moze byc oszustwo... a taka kobieta mila...
No wiecie natknelam sie na ogloszenie przypadkowo - nie bylo w nim mowy ze pieski sa z Afryki, gdybym wiedziala od poczatku to pewnie bym nie odpowiedziala na takie ogloszenie. No ale napisalm - pani bardzo mila - pisze ze ma dwa szczeniaki i wlasnie pracuje na misjach i nie ma czasu zajmowac sie szczeniakami dlatego chce je oddac w dobre rece. Nawet wypytala mnie o to jak mieszkam czy mam podworko itd... no ale widze ludzie to sa oszusci.. po za tym nie chce jak piszecie na sile oszczedzac na psie, to jedno z wielu ogloszen ktore mnie zainteresowaly a ze (gdyby ogloszenie bylo prawdziwe) moge miec pieska w duzo nizszej cenie i tak jak to wyszlo z rozmowy z wlascicielka wrecz bym jej pomogla przygarniajac psa to czemu nie..
ZAPRASZAM DO OBU WĄTKÓW: kosmetyki i bizu:https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47769300 ciuchy stary - ale dużo rzeczy wciąż na wymiane: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=776125 NOWY: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post51932623 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ----- Mam nadzieję nikt się na to nie nabrał jeszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja, jeśli tylko mogę zaapelować, to błagam nie kupujcie psów z pseudo-hodowli, bo to tylko napędza tą okrutną machinę.
Jeśli jednak ktoś chce wydać kasę to warto kupić psa z metryką, bo można przynajmniej wykluczyć pewne choroby. A tak przy okazji to podróż psa odbywała by się w luku bagażowym - ja bym nie chciała, żeby mój pies tak podróżował. Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-01-26 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Kamerun? To poza UE, wiesz co to jest przesyłka spoza UE do UE? Z tym stosem procedur pies dotrze po trzech miesiącach minimum. Przede wszystkim komplet szczepien musi mieć przed przekroczeniem granicy, potem musi odbyć długa kwarantannę. O ile oczywiście bezpośrednio do Polski dotrze, bo kwarnatanna będzie w każdym kraju w jakim wyląduje. A mają długość od kilku tygodni do kilku miesięcy.
Potem masz jeszcze kwestie cła. No i niby czym wysłać za 250 zl? W kartonie z dziurkami? Samolotem za tyle nie przyleci. ok, doczytalam ze to bajer ale i tak, psow sie nie kupuje za granica przed sprawdzeniem procedur celnych, no litosci Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2013-01-27 o 01:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Poza tym ci właściciele pseudo-hodowli męczą zwierzaki, karmiąc je najgorszym żarciem, prowadzą do tego żeby suka miała 2 razy w roku szczeniaki - co jest dla niej okropnie wyczerpujące, sama nie ma wartościowego pokarmu żeby je odpowiednio żywić itd itd.
W przypadku mieszania różnych ras nigdy nie wiadomo, jakie cechy szczenię przejęło po rodzicach czy np labrador nie będzie mocno agresywny (czego teoretycznie można uniknąć mając rodowód bo taki pies nie jest wtedy dopuszczany do rozmnażania)... ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- dobre pytanie .... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rodowód nie jest jakimś "antychoróbskiem", jest to papier na potwierdzenie rasowości psa. Kupując psa z rodowodem , z dobrej hodowli , ulegamy tylko przed genetycznymi chorobami np. dysplazja, przepuklina itp. , bo hodowcy angażują sie w zdrowie suki i reproduktora,ofiarą choroby może być każdy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że nie gwarantuje dlatego napisałam teoretycznie. Proszę czytać ze zrozumieniem. Ja piszę o pseudo-hodowlach. Przede wszystkim kupujesz psa z metryką, a jak chcesz to rodowód możesz sobie zrobić, ale nie musisz. Ja po prostu nie wspieram rozmnażania kundli, które potem lądują w schroniskach, bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest tam wiele psów z metryką czy już wyrobionym rodowodem. Kupując psa z pseudo-hodowli i tak nie wiesz co ci wyrośnie. Metryka czy rodowód zapobiega nie tylko chorobom genetycznym ale również zapobiega rozmnażaniu się psów z cechami, które dana rasa wyklucza (np tak jak już pisałam agresja u labradorów). I przede wszystkim rodowód nie ma być lansem, ale dbałością o rasę chyba że komuś na rasie nie zależy to na prawdę warto wziąć psiaka ze schroniska, co zdecydowaniem popieram.
I jeszcze w celach wyjaśnienia - ja nie nawołuję do tego, że każdy musi mieć psa z rodowodem. Po prostu uważam, że jeśli ktoś chce kupić psa (czytaj wydać na to kasę) to warto z metryką, gdyż można równie dobrze kupić tzw PET-a, który np nie będzie dopuszczony do dalszego rozmnażania ze względu np na jakąś plamkę innego koloru na sierści... bo jaki jest sens wydawać kasę na kundla? Wtedy równie dobrze takiego samego można znaleźć w schronisku lub ktoś może będzie chciał oddać za darmo. I tyle w temacie. Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2013-01-28 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Popieram Malgos calkowicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
[1=e005a964934c5ccfb93a5cc da41449f79d95ca06;3886611 7]ciekawe jak ta pani podrozuje z tym psem po Afryce
![]() Ale palnelas glupote. Czy Ty zdajesz sobie sprawe, ze ludzie zyja w Afryce normalnie? I,ze Afrka sklada sie z wielu krajow? Nawet w takiej Etiopii w wiekszych miastach ludzie zyja tak jak u nas. Wiadomo,ze jest straszna bieda i duza czesc spoleczenstwa przymiera glodem ale to nie oznacza,ze nie maja tam psow! Autorko ja bym nie ryzykowala. To jest na sto procent oszustwo. Cena pzrewozu zwierzecia kosztowalaby nawet wieej w Unii, a co dopiero inny kontynent. I tak podroz trwa godzinami, byc moze jest z przesiadka- to nie sa 2 godziny z Londynu. Nawet gdyb y to byla prawda to szkodaby bylo psiaka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
psy-chopatka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:51.