Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :) - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-26, 10:09   #1081
outline
Raczkowanie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013 :)

Cytat:
Napisane przez karolson Pokaż wiadomość
A tak wracajac do tematu zasilku to juz od tego roku kobieta bedzie miala wybor czy idzie na normalny czyli 6 mcy czy tam ile towychodzi platny 100 % czy na roczny platny 80 %. Niewiem kto bedzie za to placil ale myslalam ze po staremu czyli zus. Cos mi Tz tlumaczyl ze trzeba sie zdeklarowac od poczatku i tegopoczatku i 6 miesiecznego nieda sie zmienic na rocczny ale roczny da sie skrocic jakby ktos chcial wrocic do pracy. Podobno w internecie mozna juz znalesc informacje na ten temat ale pisze z telefonu i niemoge nic za cytowac. Przepraszam tez za literowki.
Jde cos kasnac na sniadanko bo zaraz mi dziure w brzuchu wywierci
Dokładnie tak, jest już w internecie wszystko. Mogą z tego skorzystać kobiety, które urodza po 17 marca 2013. Mmusisz zadeklarować 14 dni przed planowanym terminem porodu, że chcesz iść na rok na macierzyński i będzie płacone 80%. Jeśli nie zgłosisz takiej checi to idziesz na pół roku płatne 100%, później możesz przedłużyć o kolejne pół, ale wtedy płatne już 60%.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Płatne oczywiście przez zus, co więcej w tym czasie zus "opłaca" składki, także nie wiem jaki problem mają pracodawcy. Chamstwo i tyle.

Mój pierwszy blogowy projekt Czyli jedzonko, ślub, kartki i cały ten bałagan...KLIK

...
outline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 10:14   #1082
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nephelim89 Pokaż wiadomość
Tak sobie was podczytuje i u mnie jeszcze dużo czasu do pierwszego jakiegokolwiek badania ( w połowie marca ). Wymyśliliśmy z mężem że może powinnam polecieć na parę dni do PL i zrobić wszystkie badania prywatnie- tylko nie wiem jak to jest z lataniem ? Czy wskazane czy nie ?

Współczuje wam tych problemów w pracy z przedłużeniem umowy. Mi na szczeście udało dostać się umowę na stałe. Z racji na warunki pracy, (czesto coś dzwigam i pracuje na stojąco) bardzo wcześnie poinformowałam szefostwo. Od razu zmienili mi prace na dużo lżejsza i traktują trochę jak jajko - a czasem bardziej panikują niż ja.
Latanie samolotem nie jest wskazane w pierwszym trymestrze. Jak się nie mylę to najbezpieczniej latać w drugim.

Moja siostra też pracuje w UK i też jak się dowiedzieli, że jest w ciąży to traktowali ją jak jajko a pracowała w restauracji do 8 miesiąca ciąży Właśnie tam mi się podoba, że całkowicie inaczej traktuje się kobietę w ciąży niż w pl.

Cytat:
Napisane przez nephelim89 Pokaż wiadomość
Mamy w domku psa- rocznego suczydła i ten oto stwór wącha mi w brzuchu od dawna (nawet przed tym zanim sama się dowiedziałam, że będę mamą) tak nachalnie jakby naprawdę czuł Kruszynka w środku ehh dziwny ten nasz suczydeł
Wiesz, że moja suczka też wącha mój brzuch
Tylko nie wiem czy wyczuwa zapach oliwki (którą się smaruję), czy może coś innego
Mój piesek jest z nami już 3 i pół roku

Cytat:
Napisane przez outline Pokaż wiadomość
Nie no nie może być aż tak źle...na pewno Ci pomoże jak się dowie o fasolce. Będę trzymać kciuki. Moja mama też jeszcze nie wie, choć tydzień temu zapytała czy jestem w ciąży...bo jakaś taka blada jestem...
Ja też jestem strasznie blada, wyglądam jak cień. Dobrze, że istnieje make up

Dziewczyny brzuch mi trochę urósł. Miałam zawsze płaski brzuch a teraz nawet jak leże to jest wypukły. No i w spodnie się nie dopinam
Może to przez wzdęcia, bo wątpie żeby brzuch rósł w drugim miesiącu...
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 10:23   #1083
outline
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez papalinka83 Pokaż wiadomość
Fajne linki do strony o odżywianiu, nie jest to może bardzo odkrywcze, ale zawsze coś:

http://parenting.pl/portal/dieta-pierwszy-trymestr

http://www.familie.pl/artykul/Zasady...zy,3797,1.html
Fajne artykuły, dziękuję. Dziś sama może poszukaj jakiejś przykładowe diety, to tez wrzuce.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ----------

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Latanie samolotem nie jest wskazane w pierwszym trymestrze. Jak się nie mylę to najbezpieczniej latać w drugim.

Moja siostra też pracuje w UK i też jak się dowiedzieli, że jest w ciąży to traktowali ją jak jajko a pracowała w restauracji do 8 miesiąca ciąży Właśnie tam mi się podoba, że całkowicie inaczej traktuje się kobietę w ciąży niż w pl.

Tylko nie wiem czy wyczuwa zapach oliwki (którą się smaruję), czy może coś innego

Dziewczyny brzuch mi trochę urósł. Miałam zawsze płaski brzuch a teraz nawet jak leże to jest wypukły. No i w spodnie się nie dopinam
Mam to samo, zawsze miałam płaski brzuch a teraz odstaje jakbym piłkę polknela. Nie wiem czy wzdecia, ja raczej nie mam...mam wrażenie jakby ktoś mi macice napompowal. :P:

Mój pierwszy blogowy projekt Czyli jedzonko, ślub, kartki i cały ten bałagan...KLIK

...

Edytowane przez outline
Czas edycji: 2013-01-26 o 10:27
Stary 2013-01-26, 10:36   #1084
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
Dokładnie tak, jest już w internecie wszystko. Mogą z tego skorzystać kobiety, które urodza po 17 marca 2013. Mmusisz zadeklarować 14 dni przed planowanym terminem porodu, że chcesz iść na rok na macierzyński i będzie płacone 80%. Jeśli nie zgłosisz takiej checi to idziesz na pół roku płatne 100%, później możesz przedłużyć o kolejne pół, ale wtedy płatne już 60%.

---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Płatne oczywiście przez zus, co więcej w tym czasie zus "opłaca" składki, także nie wiem jaki problem mają pracodawcy. Chamstwo i tyle.
To w końcu zus opłaca składki czy pracodawca bo ja już się gubię ;(

---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ----------

Cytat:
Nie no nie może być aż tak źle...na pewno Ci pomoże jak się dowie o fasolce. Będę trzymać kciuki. Moja mama też jeszcze nie wie, choć tydzień temu zapytała czy jestem w ciąży...bo jakaś taka blada jestem...
Dlaczego jej nie powiedziałaś ? Mam nadzieje że pomoże bo jak nie dostane umowy to jestem w czarnej doopie :|

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:

Wyczytałam że na tym etapie ciąży można u siebie zaobserwować lekkie zaokrąglenie brzuszka, jednak nie na tyle żeby przykuł uwagę innych 4 dni temu musiałam kupić sobie nowe spodnie bo w stare się nie dopinam
Papuga69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 10:42   #1085
ladanseuse14
Zakorzenienie

ja też mam lekko zaokrąglone podbrzusze mimo, że to dopiero 7 tydzień.. no i te piersi... już urosły mi z rozmiaru B do rozmiaru C (musiałam kupić nowy biustonosz, bez dodatkowych poduszek itp.)
Stary 2013-01-26, 10:48   #1086
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
ja też mam lekko zaokrąglone podbrzusze mimo, że to dopiero 7 tydzień.. no i te piersi... już urosły mi z rozmiaru B do rozmiaru C (musiałam kupić nowy biustonosz, bez dodatkowych poduszek itp.)
U mnie to samo z B na C co dziennie oglądam czy nie pojawiły się rozstępy ale kupiłam tą oliwke z rossmana i się nawilżam, oby pomagało

Ciekawe kiedy zaczynają ciemnieć sutki
Stary 2013-01-26, 10:54   #1087
ladanseuse14
Zakorzenienie

u mnie widać już niebieskie żyłki na piersiach... i niestety pojawiają się powoli pajączki na udach
Stary 2013-01-26, 11:01   #1088
bojatoja
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie widać już niebieskie żyłki na piersiach... i niestety pojawiają się powoli pajączki na udach
U mnie widać taką jedną niebieską żyłe, ale za to dużą. Piersi też mam dużo większe W ogóle to czuję się teraz trochę napompowana
Stary 2013-01-26, 11:02   #1089
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
Niestety to nas chyba nie ominie :| Oby tylko TŻ wspierał i nie będzie tak źle
Stary 2013-01-26, 11:28   #1090
matallewar
Zakorzenienie

Ja nie miałam pajączków
Brzuch nie urósł, cycki trochę

Chłopaki przynieśli mi kawkę czekoladową
Pijecie kawę? Ja poprzednio nie piłam, ale teraz nie dałabym rady, więc piję słabą, z mlekiem.

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 11:44   #1091
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Ja nie miałam pajączków
Brzuch nie urósł, cycki trochę

Pijecie kawę? Ja poprzednio nie piłam, ale teraz nie dałabym rady, więc piję słabą, z mlekiem.
Lepiej nie pij, nie zaleca się
Ja tam nie przepadam za kawą ;p
Stary 2013-01-26, 11:56   #1092
outline
Raczkowanie

Nie powiedziałam mamie, wtedy jeszcze nie wiedziałam. Byłam po pierwszym teście i wyszedł negatywny, więc tak jej powiedziałam. powiem jej dopiero po wizycie u gina.

Płaci zus a nie pracodawca.

Kawke podobno można pić jedna i z mlekiem, na pewno nie więcej. Ja bardzo lubię kawę i dużo zawsze pilam, więc żeby teraz mi nie brakowało kilku filizanek więcej kupiłam sobie inke zbożowa

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

U mnie też powiększenie...ale tylko lewej piersi narazie. Już się ledwo mieści w stanik, ale druga prawie taka jak była. Poczekam, zobaczę. Delikatne rozstępy na idzie i wczoraj też zauważyłam takie małe żyłki. Na biuscie też takie żyłki się pojawiły, no i ta brazowa kreska, o której pisałam. Czym się smarujecie, żeby było ok?

...
Stary 2013-01-26, 12:09   #1093
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
Nie powiedziałam mamie, wtedy jeszcze nie wiedziałam. Byłam po pierwszym teście i wyszedł negatywny, więc tak jej powiedziałam. powiem jej dopiero po wizycie u gina.

Płaci zus a nie pracodawca.

Kawke podobno można pić jedna i z mlekiem, na pewno nie więcej. Ja bardzo lubię kawę i dużo zawsze pilam, więc żeby teraz mi nie brakowało kilku filizanek więcej kupiłam sobie inke zbożowa

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

U mnie też powiększenie...ale tylko lewej piersi narazie. Już się ledwo mieści w stanik, ale druga prawie taka jak była. Poczekam, zobaczę. Delikatne rozstępy na idzie i wczoraj też zauważyłam takie małe żyłki. Na biuscie też takie żyłki się pojawiły, no i ta brazowa kreska, o której pisałam. Czym się smarujecie, żeby było ok?
Inka jest pyszna!

Kupiłam w rossmanie o ten olejek https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...cji-ciala.html , ktoś mi go tutaj kiedyś polecił, nie pamiętam kto Ma konsystencję zwykłej oliwki, tani bo jedynie 11zł, zobaczymy czy działa tak jak powinien Ale w późniejszym etapie ciąży kupie krem mustela, drogi ale ma super opinie. Dodam że mam tendencję do rozstępów, kiedyś od tak pojawiły mi się na pośladkach więc podejrzewam że przy ciąży na pewno pojawią się nowe
Stary 2013-01-26, 12:33   #1094
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Papuga69 Pokaż wiadomość
Lepiej nie pij, nie zaleca się
Ja tam nie przepadam za kawą ;p
Mam półtoraroczne dziecko, które nie śpi po nocach i pracuję na pełen etat. Ograniczenie do jednej to dla mnie wysiłek
A ta, którą teraz piję jest słaba.

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-01-26, 12:35   #1095
outline
Raczkowanie

Ok, to i ja dziś się wybiorę do rossmana przeczytałam opinie o tej oliwce, co prawda mało ciężarówek się wypowiada, a więcej włosomaniaczek, ale do włosów też się przyda jak coś
A ten drugi krem to na co, po co, od kiedy i dlaczego? napisz coś więcej

...
Stary 2013-01-26, 12:41   #1096
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, to i ja dziś się wybiorę do rossmana przeczytałam opinie o tej oliwce, co prawda mało ciężarówek się wypowiada, a więcej włosomaniaczek, ale do włosów też się przyda jak coś
Ja ją stosowałam i rozstępy pojawiły się dopiero 2 tyg przed porodem, bo z dnia na dzień brzuch mi strasznie urósł.

Do włosów też ją polecam
I na całe ciało po kąpieli

Rok z Jillian i Mel B✓
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

More water&vegetables
13/100 sugarfree days
Stary 2013-01-26, 13:20   #1097
ladanseuse14
Zakorzenienie

ja ja stosuje od 2,5 tyg. - oliwke z rossmanna
Stary 2013-01-26, 13:44   #1098
madziaW22
Raczkowanie

hej mam pytanie do dziewczyn, które mają brązowe plamienia w ciąży. Byłyście u lekarza? Co się okazało? Czy to coś poważnego? Bo ja mam takie plamienia od ok 3 tygodni, prawie codziennie czasem bardziej czasem mniej obfite. Moja ginia stwierdziła, że to normalne bo zarodek zagnieżdża się w macicy i stąd ta wydzielina ale Wasze posty mnie przestraszyły :/ Wizytę mam dopiero w czwartek, ale teraz się zastanawiam czy nie iść wcześniej, choć za bardzo nie mam jak bo do 16 jestem w pracy a po tych godzinach ciężko znaleźć przyjmującego ginekologa.
madziaW22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 14:08   #1099
papalinka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziaW22 Pokaż wiadomość
hej mam pytanie do dziewczyn, które mają brązowe plamienia w ciąży. Byłyście u lekarza? Co się okazało? Czy to coś poważnego? Bo ja mam takie plamienia od ok 3 tygodni, prawie codziennie czasem bardziej czasem mniej obfite. Moja ginia stwierdziła, że to normalne bo zarodek zagnieżdża się w macicy i stąd ta wydzielina ale Wasze posty mnie przestraszyły :/ Wizytę mam dopiero w czwartek, ale teraz się zastanawiam czy nie iść wcześniej, choć za bardzo nie mam jak bo do 16 jestem w pracy a po tych godzinach ciężko znaleźć przyjmującego ginekologa.
Ja bym poszła jak najszybciej, nawet do szpitala wieczorem, bo plamienie implantacyjne chyba nie trwa 3 tygodnie, tylko raczej 3 dni max, a plamienia brązowe mogą oznaczać niedobór progesteronu, który jest niebezpieczny. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 14:11   #1100
madziaW22
Raczkowanie

Kurcze jestem przerażona. A czy w takim wypadku można jechać na położniczą izbę przyjęć? Jestem w 8 tc.
madziaW22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 14:19   #1101
outline
Raczkowanie

Myślę, że nawet jak pojedziesz na zwykła izbę przyjęć, to zawsze mogą Cię skierować.gdzie trzeba.

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Mój brzuch nagle po 7 latach noszenia kolczyka w pepku, zażyczył sobie natychmiastowego jego usunięcia. Wiedziałam, że będę musiała go usunąć, ale nie wiedziałam, że tak szybko...i że nagle zacznie mnie tak swedziec.

...
Stary 2013-01-26, 14:19   #1102
papalinka83
Zakorzenienie

Myślę, że najlepiej na ginekologiczno-położniczy - tak mi przynajmniej doradzał kiedyś ginekolog w razie czego. Ale sama nigdy nie byłam, więc więcej ni ewiem. Nie denerwuj się na zapas, tylko po prostu idź sprawdzić. Może się okazać, że to zupełnie nic groźnego, a ty przynajmniej będziesz spokojna
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 14:19   #1103
outline
Raczkowanie

Dokładnie, nie stresuj się na zapas.

...

Edytowane przez outline
Czas edycji: 2013-01-26 o 14:20
Stary 2013-01-26, 14:24   #1104
bojatoja
Zakorzenienie

Ja smaruje prawie całe ciało oliwką w żelu z Johnson
Stary 2013-01-26, 14:25   #1105
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Ja smaruje prawie całe ciało oliwką w żelu z Johnson
ja używam tej z rossmanna, na razie mam 1 rozstęp na piersi, bo mi strasznie urosły, musiałam kupić większy stanik
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 14:39   #1106
outline
Raczkowanie

No mi wyskoczyło parę drobnych na biodrze...i dlatego tak pytam, robię rekonesans co uzywacie

...
Stary 2013-01-26, 15:04   #1107
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
To krem na rozstępy, ponoć jeden z lepszych. Zbyt wiele nie wiem bo nigdy nie stosowałam
Stary 2013-01-26, 15:06   #1108
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Mam to samo, zawsze miałam płaski brzuch a teraz odstaje jakbym piłkę polknela. Nie wiem czy wzdecia, ja raczej nie mam...mam wrażenie jakby ktoś mi macice napompowal. :P:
o kurczak- tak szybko? myślałam że dopiero koło 4 miesiąca brzuch rośnie? no to pięknie zaraz będziemy wstawiać pierwsze fotki brzuszków ja w sumie idealnie płaskiego nie miałam ale szczerze wam powiem że też czuję się rozpulchniona jakaś taka... narazie tylko się taka czuję

Cytat:
matko że też ja na to nie wpadłam żeby poduszki ze staników wyjąć cycki mi też góra stanika wychodzić zaczęły ale najgorsze że mózg mi chyba przestał działać przez te dwie kreski

Cytat:
u mnie już wyszły przed terminem @ ale naczytałam się że równie dobrze to może byc objaw nadchodzącej @ więc nie zwracałam na to uwagi a tu proszę ponadto chyba mi się sutki jakby ciemniejsze zrobiły...

Cytat:
U mnie widać taką jedną niebieską żyłe, ale za to dużą. Piersi też mam dużo większe W ogóle to czuję się teraz trochę napompowana
ja w dole brzucha też czuję się lekko napuchnięta...
hmmm zawsze chociaż po wypróżnieniu brzuszek robił się bardziej płaski a teraz nie chce

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
ja odkąd zrobiłam test nie piję kawy... nie wiem czy można czy nie można ale nie lubię aż tak pić kawusi żeby nie móc z niej zrezygnować.. najgorzej jest w pracy bo rano to u nas w pokoju rytuał, no ale coś się wymyśli
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-26, 15:09   #1109
Papuga69
Raczkowanie

Cytat:
Myślę, że nawet jak pojedziesz na zwykła izbę przyjęć, to zawsze mogą Cię skierować.gdzie trzeba.

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Mój brzuch nagle po 7 latach noszenia kolczyka w pepku, zażyczył sobie natychmiastowego jego usunięcia. Wiedziałam, że będę musiała go usunąć, ale nie wiedziałam, że tak szybko...i że nagle zacznie mnie tak swedziec.
Też mam kolczyk ale narazie nie przeszkadza:p Tak po prostu zaczął swędzieć ?
Stary 2013-01-26, 15:11   #1110
tancerka212
Zakorzenienie

Cytat:
No mi wyskoczyło parę drobnych na biodrze...i dlatego tak pytam, robię rekonesans co uzywacie
jak byłam wczoraj w aptece po witaminy to zapytałam panią farmaceutkę o jakies próbki kremów na rozstępy- kopała w swoich szufladach mówiąc mi że jakiś krem firmy Pharmaceris jest bardzo chętnie kupowany przez mamuśki ale nie mogła znaleźć już tych próbek... dała mi jakieś próbki emolium czy jakoś tak- mówi że mogę sobie wlać do wanny i fajnie mnie nawilży i natłuści... tylko ja nie mam wanny tylko prysznic więc albo użyję tego jako żelu pod prysznic albo zostawię dla dzidzi póki co mam w domu sporo próbek tego kremu musteli na rozstępy- ze 30 tubek po 5 ml więc praktycznie cały balsam to dam znać czy jest fajny czy nie.

A apropos musteli to nie pamiętam dobrze ale chyba zapisałam się swego czasu do ich klubu jakiegoś i przysłali mi ostatnio całą kosmetyczkę z mini produktami- połowa dla mamusi a połowa dla dzidziusia- i to takie spore bo buteleczka czegoś tam dla dzidzi miała aż 50ml więc pokopcie po necie

a jakie witaminy jecie w ciąży? zamierzacie jeść? lekarze wam polecili?

Edytowane przez tancerka212
Czas edycji: 2013-01-26 o 15:12
tancerka212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości