|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38863237]
U nas są dwie wypłaty, więc dla państwa jesteśmy zbyt bogaci No... jakby nam odliczyli to nawet na zasiłek do mopsu byśmy się załapali
|
#2012 |
|
Konto usunięte
|
No bo wypłaty swoją drogą, a koszt życia - swoją.
Ale skąd ludzie, którzy zarabiają dziesiątki tysięcy zł miesięcznie mogą mieć o tym pojęcie... |
|
|
|
#2013 |
|
Zadomowienie
|
e to ja na becikowe się załapię mamy dochody oby dwoje ja najniższą krajową mąż więcej ale na 4 to nie przekroczy na pewno oj nie...
Ale zastanawiam się co z wychowawczym, coś mi szwagierka mówiła że to jest 400 zł ale zależy od dochód więc nam na pewno przekroczą wiec mogę dopiero się w kolejnym roku się starać...
|
#2014 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mają, ich zdaniem chleb kosztuje 20 zł
|
|
|
|
#2015 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Głupawka mnie się czepia Cytat:
Nom, bo wojna między mamuśkami byłaby bliska |
||
|
|
|
#2016 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mamy małego Borysika Słyszałam inne opcje, więc póki co przyzwyczajam się
|
||
|
|
|
#2017 |
|
Zadomowienie
|
jestem ciemna w tych sprawach...ważne że dostanę macierzyńskie a o później zobaczymy...bo do pracy mam zamiar iść jak dziecko skończy 3 lata wtedy do przedszkola bo niestety Żłobka u nas nie ma a dziadkowie sa młodzi i jeszcze długo muszą popracować
|
#2018 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę uciekać, bo jedziemy do hurtowni po farby i inne pierdoły
Ale później będę, nie cieszcie się |
|
|
|
#2019 |
|
Zakorzenienie
|
A powiedzie mi jeszcze bo teraz sie zastanawiam, jak nie mam przepracowanego roku to macierzyński bd sie liczył na podstawie tej średniej z poprzednich miesięcy? Bo w sumie rok bd miała dopiero we wrześniu a termin mam na 26.08
|
|
|
|
#2020 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczynki, od jakiegoś czasu was podczytuje i wreszcie mnie oświeciło że może bym się do Was przyłączyła jeśli oczywiście zechcecie mnie przygarnąć. Mam na imię Ania, mam 31 lat i jestem w 15 tygodniu. Mam też 2 letniego synka Szymona.
|
#2021 |
|
Zakorzenienie
|
A z zasiłkami tak jest:
Obecnie kwota na osobę nie może przekroczyć 539zł (gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne 623zł), a od 1 listopada 2014r. mają podnieść na 574zł (gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne 664zł). To jest na rękę. Takie same zasady są przy zasiłkach rodzinnych i przy zasiłkach wychowawczych. Przy trzy osobowej rodzinie nie jest trudno przekroczyć tę kwotę. Nie wiem ale chyba my się nie załapiemy na wychowawczy, jakoś liczyłam, że jak odejdą moje pobory (bo wtedy odejmuje się pensję matki, ponieważ nie zarabia, tylko idzie na wychowawczy) to i tak przekroczy nam trochę. Zobaczymy, póki co teraz przekroczyłoby chyba trochę ponad 2 zł, hehe, to jest pech. Tyle, że wychowawczy to 400zł miesięcznie. Każda kobieta może być na wychowawczym 3 lata na jedno dziecko, ale przez całe życie (nawet jak urodzi więcej dzieci) może być maksymalnie 6 lat na wychowawczym. Z czego pierwsze dwa lata jest płatne a trzeci rok nie. Można być na wychowawczym nawet jeden rok, sama decydujesz. Jeżeli nawet przekroczy się dochód na osobę to każda pracująca kobieta ma prawo do urlopu wychowawczego, tylko wtedy bezpłatnego, ale uwaga ... zalicza sie ten czas do emerytury. To jest kwestia dogadania się z pracodawcą czy idziemy czy nie. Ja mam małą pensję, ale jednak 400zł to baaardzo mało i raczej wrócę do pracy (na 99%), nawet jak się załapię na płatny. Piszę raczej, bo moje motto ,,nigdy nie mów nigdy". charmeuseWitamy nową mamę, wszystkie jesteście mile widziane. zaneta88Z tym wyliczeniem do macierzyńskiego nie wypowiem się. Nie mam w tej kwestii takiej wiedzy. Wiem, że na ogół biorą podstawę z ostatniego roku, a jak nie minie rok to .... Jest tu ktoś mądry, kto pomoże? A swoją drogą, dla banku jesteśmy za biedni na kredyt, a dla MOPS za bogaci, bo nawet zasiłek rodzinny się nie należy, eh życie ...
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-01-26 o 12:09 |
|
|
|
#2022 | ||
|
Raczkowanie
|
Witam Kochane. Mnie wczoraj cały dzień nie było, więc dzisiaj nadrabiam.
Właśnie doczytałam, że Igor obchodzi imieniny 5 października. Nasza planowana data ślubu ![]() Chyba jednak zostaniemy przy tym imieniu dla synka ![]() Cytat:
Dużo osób sobie chwali szpital na Karowej, nawet w naszym wątku z tego co kojarzę jakieś dziewczyny o nim mówiły. Cytat:
I właśnie o to chodzi, że jak się przeprowadzę to nie będę miała świętego spokoju, ojciec nie da mi żyć. Nie mam zamiaru po porodzie mieszkać u nich. W końcu to jest nasze dziecko (moje i tż) i potrzebuje pomocy z jego strony, a on chce mieć nas blisko siebie. Mama mi opowiadała, że jak wczoraj był u niej jej brat (mój chrzestny) i powiedziała mu, że w październiku będzie się bawił u siostrzenicy na weselu to mój ojciec wyjechał z tekstem "Jakim weselu. Ja się na żadne wesele nie zgadzałem". Mówiła też, że jak przyszliśmy powiedzieć z tż o ślubie to tata jej powiedział, że jego na herbatę nikt nie zaprosił. Śmieszny jest, to przecież jego dom. A tak poza tym pytałam go czy zrobić mu herbatę. Powiedział, że nie i poszedł na górę. Co za człowiek... On zawsze musi mieć inne zdanie niż wszyscy. Ja powiedziałam mamie, że mimo tego co myśli ojciec i rodzice tż zrobimy i tak jak chcemy. Mój dziadek (ojciec taty) nie raczył przyjechać na ślub moich rodziców. Nie wiem, może on musi zrobić tak samo. Mama zaraz gada, że ojciec musi pobłogosławić. Wszyscy się cieszą na wesele (mama, moi bracia, babcia, wujek) więc pewnie go doprowadzą do porządku. Tylko on uparty jest więc może być różnie. Mama to już następnego dnia po ogłoszeniu nowiny miała zrobioną listę gości ![]() Niestety tak Ale słodka
|
||
|
|
|
#2023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co się dziwić, skoro ta pani do pracy lata prywatnym samolotem![]() ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Uciekam z tego internetu, choćby na chwilę, bo jeszcze tyłka nie ruszyłam z łóżka a już 200 zł wydałam ah te wyprzedaże :d
|
|
|
|
|
#2024 |
|
Zakorzenienie
|
Asiunia1230 Powiem tylko tyle. Wiem, że to Twój ojciec, ale musisz zacząć olewać takie zachowanie. Jak Cię czytam to tak jakbym czytała o swoim teściu. Serio, oni (Twój tato i mój teść) by się dogadali, albo pozabijali. Mogliby zatruwać innym życie i cieszyć się. Nie przesadzam. Mój teść nie przyszedł z Tż, teściową i bratem na oficjalne zaręczyny. Ma takie fazy. Czasami teściowej nie ma, to my idziemy do niego żeby odwiedzić, a on demonstracyjnie wychodzi z pokoju i ... zostajemy sami. A o zrobieniu herbatki czy coś można zapomnieć. My możemy sobie zrobić sami, bo to w końcu rodzinny dom Tż ale z nim człowiek czuje się jak intruz.
A teraz uwaga, szybko do pionu go teściowa postawiła. Powiedziała, że jak dalej będzie tak postępował to pożałuje, dzieci się od niego odwrócą, a jak będą wnuki to ich nie zobaczy, bo nie pozwolą i będą miały rację. I co ... poskutkowało. On nadal jest inny, rozmawiam z nim o pogodzie i pierdołach. Nie wie o naszych problemach czy ważnych sprawach za wiele, tylko to co musi, czyli np. że jestem w ciąży i koniec. Cóż są tacy ludzie, i myślę patrząc na teścia, że to genetyczne, bo jego mama była taka sama. Za to teściowa jest dla mnie jak druga mama. Ona była tak samo traktowana przez swoją teściową jak ja przez teścia. Aha i on ma problem ze wszystkimi, z ciotką nie odzywał się przez 2 lata, a pogodzili się na naszym weselu. Już to olewamy i jak czasami ma ciche dni, to my, czyli tż, ja, teściowa, szwagier i każdy z rodziny co do nas przychodzi totalnie go olewamy. Długo nie wytrzymuje, pęka, bo go to wkurza. Dlatego też mieszkamy z moją mamą, w bloku. U teściów mieszkaliśmy miesiąc i o jeden miesiąc za długo. Dobrze, że nie wyremontowaliśmy góry, bo tylko kasę byśmy utopili. Tam mielibyśmy lepsze warunki mieszkaniowe, ale za to zdecydowanie gorsze psychicznie. On mówi tak: ,,ja się nie wtrącam, ale ... zróbcie tak czy siak", a jak nie to kłótnia. Tak na odległość nie jest źle, a teraz czeka na wnuka czy wnuczkę i jest zupełnie inny. Ale się rozpisałam. |
|
|
|
#2025 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio dużo pisałyście o recenzjach produktów dla dzieci. Ja zawsze korzystam z bloga kruszyny Dzieciowo mi! Jest tam masa opisów pieluch chusteczek kremów czego dusza zapragnie.
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
Coś mnie brzuchol od 3 dni swędzi
mam nadzieję, że to oznaka iż zaczyna rosnąć, a nie uczulenie na kremiki
|
|
|
|
#2027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kremów jedni polecają inni mówią, że i tak nic nie dają. Wiecie co, zjadłabym hamburgera . Ale tu cisza, jak ja mogę pisać to cicho, a jak jestem w pracy to wy szalejecie.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2013-01-26 o 12:56 |
|
|
|
|
#2028 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Doświadczone Mamusia są dla nas skarbnicą wiedzy,, więc na pewno Cię nie wygnamy Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- A ktoś kojarzy gdzie jest nasza Irmith?? Też jej dawno nie było... nawet jak miała wizytę to nie przyszła się pochwalić?
|
|
#2029 | |
|
Zakorzenienie
|
Czesc nadrabiam
):PCytat:
ze tylko jest rok przy czym 6 miesiecy 100% a 6mies 60%?? Czyli jak mam umowe przedluzona do dnia porodu to i tak moge isc na roczny zasilek macierzynski ( ktory obowiazuje na tych samych zasadach co urlop macierzynski)? |
|
|
|
|
#2030 |
|
Zakorzenienie
|
Laki waroatki ile można pisac??
Nie nadrabiam...ide robic zwijasy wołowe, rosolek i jabłecznik
|
|
|
|
#2031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Używam musteli i oliwki dla dziecie na przemian ![]() W sumie to imię peweni zacznie się używać, jak już zacznie rozrabiać, borys nie wolno itp |
|
|
|
|
#2032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2033 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Było to komiczne, ale to najczęściej powtarzane zdanie było
|
|
#2034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy jak dziecko bedzie mialo nazwisko ojca to dziele to na 3 os czy dalej na dwie bo nie maamy slubu? |
|
|
|
|
#2035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
SURKA raczej ze brzuszek sie powiększa
mi rozstepy dopiero wyszly w pierwszej ciazy w ost 2 tyg.one i tak wyjdą przy karmieniu na piersiach
|
|
|
|
#2037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki.. Ja ogarnelam sie,posprzatalam zjadlam rosolek no ale na prasowanie sie nie zanosi..chodziaz?Moze hahahhaah |
|
|
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
Miałam odpisać, ale już jest odpowiedź, że na dwie. Należy Ci się też zasiłek z tytułu samotnego macierzyństwa. Musisz popytać się o zasady przyznawania.
|
|
|
|
#2040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Samotna matka ma tyle przywilejów, o których ja mogę tylko pomarzyć ![]() A najgorsze, że Dziecko Dotki dostanie się do przedszkola, bo jako samotna Matka ma pierwszeństwo nade mną, a moje nie tylko dlatego, że mamy ślub z ojcem dziecka Dotkaaa planujecie ślub przed pójściem dziecka do przedszkola?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.

4
Słyszałam inne opcje, więc póki co przyzwyczajam się

Jeśli nie, to może Grodzisk, czy Pruszków? Nie czytałam jeszcze o tamtych szpitalach,ale wszędzie lepiej niż tu moim zdaniem.
Ale co się dziwić, skoro ta pani do pracy lata prywatnym samolotem