![]() |
#211 | |
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Dot.: Długie karmienie piersią
Cytat:
Jak to wyjdzie w praktyce, zobaczymy. W każdym razie takie są plany, aby karmić długo....Dziś zwierzyłam się z tego mojej siostrze która sama karmiła 1,5 roku i była z lekka zniesmaczona. A dla zainteresowanych podaję świetną stronę internetową, na której zawarte jest wiele cennych informacji o zaletach dkp. http://dziecisawazne.pl/dlaczego-war...iecko-piersia/ A dodam, że rozmawiałam już na ten temat z mężem, i o dziwo, on nie ma nic przeciwko, a nawet cieszy się, bo wie ile dziecko może z dkp odnieść korzyści ![]() Edytowane przez ewelajna25 Czas edycji: 2013-01-25 o 21:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Konto usunięte
|
A ja tak z ciekawości - jak godzicie pracę z dkp?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38863531]A ja tak z ciekawości - jak godzicie pracę z dkp?[/QUOTE]
Ja pracuję z domu, więc nie mam takiego problemu ![]()
![]() |
#214 |
Rzabbocop
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38863531]A ja tak z ciekawości - jak godzicie pracę z dkp?[/QUOTE]
Ja nie pracowałam ale nie widziałam problemu w nakarmieniu dziecka rano, po pracy i przed spaniem. (chciałam iść do pracy ale wyszło, że przy dwójce dzieci za opiekunkę czy przedszkole zapłacę więcej niż zarobię) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zadomowienie
|
Ja póki co także nie pracuję, z podobnych powodów co Rzabba. Koszty żłobka czy przedszkola są tu ogromne, zarabiałabym tylko na pokrycie czesnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Stronkę widziałam, również polecam - super jest ![]() Mój mąż również jest za dkp ![]() ![]() szajajaba ja nie pracuje. Ale tak sobie myślę, że na tym etapie to już karmienie rano, wieczór i w nocy można jakoś pogodzić (przed pracą i po). Gorzej z nocnym wstawaniem, kiedy rano trzeba wstać i ruszać do pracy... Może być czasem ciężko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
a normalnie ![]() Jak wróciłam do pracy to przyjełam zasadę jest mama-jest mleko ,keidy mnie nie było młoda jadła coś innego.Zawsze tez mozna zosatwić swój pokarm odciągnięty. Gdyby dziecko przespało 8h w nocy to nikt by się raczej nie martwił,ze tak długo bez mleka jest,prawda? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
W tvn style o 19.15 dokument o kp, również o dkp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
ogladałam wczoraj
![]()
![]() |
#222 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;3887159 2]Czyli jakie ?
Nie mam mozliwosci obejrzec tego programu ![]() np. to,ze kp podejmuje mniej niz 50 % a tylko 3% karmi do 5 m-ca ,matka karmiąca 11 m-cy jest jakimś "okazem" ![]()
![]() |
#224 |
Konto usunięte
|
Moja znajoma o ktorej pisalam kilka dni temu to wlasnie Angielka
![]() Fakty faktami, ale tu jest ogromna pomoc dla kobiet chcacych karmic piersia, jest infolinia, polozne maja duza wiedze, jest duzo klubow dla matek z dziecmi, przy ktorych jest zwykle pomoc karmiacym itp. No ale trzeba chciec, nic na sile przeciez. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
Normalnie, karmię rano o 7, a potem po powrocie ok 16-17, zjada normalną kolację, a przed snem jeszcze mleko. W nocy też się budzi. Piersi przystosowały się do takiego trybu pracy, choć w nocy mleka jakby trochę mniej. Nie odciągam laktatorem w ogóle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście kp jest tam strasznie mało popularne, aż szok.
Ale bardzo spodobała mi się wypowiedź autorki programu o dkp, że takie zniesmaczenie/ździwienie ludzi na widok mamy karmiącej starsze dziecko świadczy tylko o kulturze kraju - czy jakoś tak to leciało ![]() I myślę, że w sedno trafiła nastolatka, która uważa, że kp nie jest fajne, bo o nim się nie mówi, ono nie jest modne, nie jest promowane... Bo i skąd młode mamy mają czerpać wiedzę o zaletach kp? Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2013-01-26 o 19:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem w Uk kp jest bardzo propagowane. Jest malo popularne bo to zbyt duze poswiecenie dla wielu matek, karmienie butelka jest wygodniejsze, a nie oszukujmy sie, Anglia to kraj wygodnych ludzi, kraj jedzenia na wynos, restauracji, gotowych dan itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Co sądzicie o artykule pani psycholog? Prawdy i mity o długim karmieniu piersią
Chyba niezbyt dużo wiedzy o dkp I artykuł w ciut innym tonie, wydaje mi się że w bardziej przyjaznym dla mam dkp http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...normalne_.html Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2013-01-26 o 21:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Rzabbocop
|
Pani powinna się doszkolić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
Otóż to - i pisze taka mądra pani psycholog i potem jak ktoś ma dkp traktować jako coś całkiem "normalnego"
![]() A pani psycholog taka pewna siebie, swojej wiedzy i poglądów, że się nawet nie podpisała ![]() Edytowane przez agnieszka 0605 Czas edycji: 2013-01-26 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle ten fragment to mnie rozłożył na łopatki ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
nazwisko jest na samej górze artykułu 10.02.2009 Magdalena Nowak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Ej no podpisała się. Magdalena Nowak niejaka.
Jakoś mi sie kojarzy z tą panią psycholog co to proponowała nianię na noc ![]()
![]() |
#234 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Albo piszą o tym, że niby dkp stanowi emocjonalną uwięż dla dziecka,a ono powinno mieć też ine formy relaksu zapewnione etc. No litości, przecież kilkuletnie dziecko nie wisi na piersi jak noworodek cały dzień żywiąc się tylko w ten sposób i rekalksując tylko w ten sposób. Nawet moje prawie roczne dziecko nie wisi mi na piersi całego dnia czy nocy, ma super więż z tatusiem a relaksować można się chocby w kapieli czy podczas spacerku, przytulasków z mamą, tata czy ukochanym dziadkiem. Ten artykuł wydaje mi się, że celowo robi z kobiet idiotki, które zdaniem tego artykułu na sile wręcz trzymają biedne kilkuletnie dzieci przy cycku bo same mają niezaspokojone potrzeby emocjonalne i robią dziecku krzywdę. Wrrrr.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
I jeszcze to, że dziecko powinno gryźć i żuć, a nie ssać pierś, jakby jedno z drugim miało wiele wspólnego. Znam dwulatka prawie od początku na butli, który nadal jest karmiony słoiczkami i papkami głównie...swoja drogą przeraża mnie ten widok, kiedy karmi się tak duże dziecko zamiast pozwolić mu jeść samemu. I tak to nauka samodzielności, gryzienia i żucia ma wiele wspólnego z karmieniem piersią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Rzabbocop
|
Też znam przypadki dzieci karmionych butlą, karmionych papkami do 2 r. ż "bo on nie umie gryźć i się krztusi"
No jak dziecko ma się nauczyć gryźć jak się mu na to nie pozwala? Po to jest matka, żeby podać po troszkę a nie zapychać łychami jak gęś, żeby szybciej mieć z bani karmienie, żeby wytłumaczyć i uspokoić jeśli jedzenie będzie szło nie tak jak trzeba. Moje karmione piersią do 3 r.ż już w wieku 8 m-cy zaczynały zjadać kawałki warzyw samodzielnie (tzn. np. brokuł w rączkę i jazda ![]() A to starsza jest bardziej samodzielna ![]() Jak już pisałam kilka lat temu ![]() Karmiłam, bo chciałam zapewnić dzieciom to co niezbędne a u nas z powodu alergii nie było opcji podania MM. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wychodzi na to, że jeśli kp, to już innych posiłków dziecko nie dostaje ![]() Pani psycholog, a nie wie o co chodzi z "więzią symbiotyczną". Mój synek to typowy "cycoholik" i jednocześnie synek tatusia. Na spacerach robi mi "papa" i idzie w inną stronę ![]() ![]() W internecie, w prasie trudno znaleźć coś normalnego o dkp. Ale co się dziwić? Przecież na tym nikt nie zarobi. Firmy produkujące mm, jedzenie dla dzieci zarabiają na tym krocie, a na kp takich sum się nie zbije... ---------- Dopisano o 12:31 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- A komentarze pod tekstem... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Konto usunięte
|
A teoretycznie możnaby.
Rozpropagować, reklamować książki o KP ogólnie i DKP, stworzyć serię kosmetyków dla mam kp (a co, ujędrniające biust jakieś extra, na przykład), może serię bluzek/apaszek dla KP, no uruchomić wyobraźnię. Da się i tyle, i już by kasa leciała - bo wśród mam karmiących na pewno wiele gadżeciar jest, skoro kupowane są duperelki ogólnie dzieciowe a tak naprawdę niekoniecznie przydatne, to przy kp też się da ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;38879879]A teoretycznie możnaby.
Rozpropagować, reklamować książki o KP ogólnie i DKP, stworzyć serię kosmetyków dla mam kp (a co, ujędrniające biust jakieś extra, na przykład), może serię bluzek/apaszek dla KP, no uruchomić wyobraźnię. Da się i tyle, i już by kasa leciała - bo wśród mam karmiących na pewno wiele gadżeciar jest, skoro kupowane są duperelki ogólnie dzieciowe a tak naprawdę niekoniecznie przydatne, to przy kp też się da ![]() Tyle, że jedzenie musisz kupić (choćby za ostatnie pieniądze), a bez tych dodatków do kp się obejdziesz... Ale fakt, że jest pole do popisu dla innych firm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | ||
Zakorzenienie
|
aaaa to zwracam honor, nie zauważyłam
![]() No właśnie - czemu nigdzie nie ma dyskusji o karmieniu butelką i tego ile "wypada a ile nie wypada" karmić butlą? Czemu nikogo nie dziwi jak 2, 3, 4 latek pije mleko z butli? Przecież mógłby równie dobrze z kubka czy choćby niekapka? Szkoda, że ludzi dziwi i bulwersuje to co jest naturalne ![]() Cytat:
![]() ![]() Brednie, bzdury i nieprawda! Cytat:
![]() szajajaba pewnie, że można by ![]() ![]() Podobnie myślę jest z podejściem niektórych lekarzy do kp - skąd mają kubeczki, ulotki, podkładki i tysiąc innych gadżetów z logo mm? Może jakby mamy kp zaczęły też wręczać lekarzom jakieś gifty reklamujące kp i zapraszać na super wypasione konferencje to może i kp stałoby się "nagle" ważne. Ajć temat rzeka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:31.