|
|
#2521 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Technicy farmacji część II
RP.
ephedrini hydrochloridi 0,01 encortoni 0,005 (dostepne w tabletce 20 mg) Calcii pantothenas 0,02 Glucosi 0,2 M.f. pulvis DTD no 20 D.S. 2 x proszek a dla dziecka 6 lat |
|
|
|
|
#2522 |
|
Raczkowanie
|
Rp. Ephedrini hydrochloridi 0,01 Encortoni 0,005 Calcii pantothenas 0,02 Glucosi 0,2 M.f. pulvis D.t.d No 20 D.S. 2 x proszek Dziecko 6 lat Encortoni - tabletki - 20mg/244mg Calcii pantothenas - tabletki - 100mg/180 mg Edytowane przez dark__princess Czas edycji: 2013-01-17 o 20:11 |
|
|
|
|
#2523 |
|
Rozeznanie
|
ale prościzna.. zawsze funkcjonował mit, że egzaminy styczniowe są trudniejsze, ale teraz został obalony..
![]() Jak osoby piszące?
technik farmaceutyczny Bo optymista to taki wariat, który ma weselsze życie! Zapraszam do siebie: http://atelier-mamy.blogspot.com/ Edytowane przez Paat Czas edycji: 2013-01-17 o 22:07 |
|
|
|
|
#2524 |
|
Przyczajenie
|
Z góry dziękuje za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#2525 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć wszystkim.
Kurczę nie było mnie kawał czasu ale komp mi "umierał" i takie tam :P ooo proszki były w styczniu rozwiążę sobie tą rp z ciekawości ![]() Dziewczyny i chłopaki - co do nieznośnych ludzi w aptece myślę, że w każdej pracy znajdą się takie "perełki" co zawsze muszą się wyżyć itd ale najważniejsze to ni dać sobie wejść na głowę i w miarę możliwości olewać. Co do pomyłek racja nie myli się ten co nic nie robi u nas w aptece każdy jakąś gafę popełni ale te recepty też są tak pisane niektóre, że pożal się. Najważniejsze to zachować zimną krew i poprawić błędy, nie załamywać się choć wiem, że czasem jest bardzo głupio. Ja czasami zapominam o rzeczach oczywistych w aptece ale to jeszcze stres zjada od środka nie jakiś mega mocny ale czuję adrenalinkę :P Paat odpiszę Ci za chwilkę co miałam napisać już kiedyś i przepraszam, że tak długo. Martka ja mam aneks do umowy - technik farmacji stażysta.
|
|
#2526 |
|
Rozeznanie
|
OO adrenalinka jest doobra, wtedy bardziej się spinasz, kontrolujesz. Bo niestety, ale w naszym zawodzie wiecznie trzeba się pilnować, nie wolno pozwolić sobie na myśli typu: "pracuję już tyle czasu, wszystko wiem, nie mylę się".. niestety mam taką techniczkę, która w ten sposób myśli..
|
|
#2527 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak jest największy młyn.
|
|
|
#2528 |
|
Rozeznanie
|
Kochana nie przejmuj się!. Ja na początku też się bałam, że kolejka, że ktoś pyta mnie o radę, że recept nie odczytam.. wszystko przyjdzie z czasem
Trzymam kciuki
|
|
#2529 |
|
Wtajemniczenie
|
dziękuję za miłe słowa
już widzę lepsze postępy i lepsze reagowanie na pewne sprawy więc koko dżambo i do przodu ![]() ktoś tu pytał o KAMSOFT- ja mam ściągawkę ze skrótów mogę przesłać tu na wizaż tylko już nie dziś muszę ją poszukać.
|
|
#2530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2531 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2532 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, macie może wykonany projekt od A do Z w warunkach aseptycznych?
|
|
|
|
|
#2533 |
|
Rozeznanie
|
właściwie chętnie też bym zobaczyła te skróty, może czegoś nowego się nauczę
|
|
#2534 |
|
Przyczajenie
|
ja rowniez ciekawa jestem tych skrotow ;p
|
|
|
|
|
#2535 |
|
Wtajemniczenie
|
proszę bardzo
skaner mam jaki mam ale myślę, że to co powinno być widać to widać. W razie pytań co gdzie pisze to pytać śmiało rozczytam moje hieroglify
|
|
#2536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2537 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, które są po egzaminie - jaką miałyście metodę nauki do egzaminu?
|
|
|
|
|
#2538 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jak wam poszedł styczniowy egzamin ?
![]() ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Ja powtarzam sobie na okrągło wiadomości z Farmakologi , z tpl-em też w miarę nadarzam ale farmakognozja leży u mnie całkowicie . Wykładowca całkowicie ma w nosie czy my umiemy czy ściągamy !!!! |
|
|
|
|
#2539 |
|
Przyczajenie
|
Ja zdawałam w czerwcu, na szczęście zdałam, ale farmakognozji nie uczyłam się wcale. Pytań jest mało , a jak są to i tak łatwe
|
|
|
|
|
#2540 |
|
Przyczajenie
|
ja się farmakognozji uczyłam. ale faktycznie pytan było bardzo mało. I to podstawowe takie. Ale teraz jak jestem w aptece to twierdzę, że warto się uczyć bo przydatne jest bardzo
jak i wszystko inne zresztą, może prócz tplu :p no ale na egzaminie jest go troche :/
|
|
|
|
|
#2541 |
|
Rozeznanie
|
Też nie uczyłam się farmakognozji, a warto znać chociaż zastosowanie i działanie poszczególnych roślin, bo mnóstwo ludzi o to pyta i interakcje. Myślę, że do egzaminu nie trzeba się specjalnie kuć z gnozji, nic trudnego. Farmakologia też nie jakaś wyszukana.. najlepiej pokojarzyć dobrze grupy z nazwami leków, trochę nazw preparatów handlowych (bo często można z tego dużo wywnioskować). TPL to też przejrzeć. Nie ma złotego środka. Ja uczyłam się na bieżąco, a później to już tylko testy robiłam.
---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- A za skróty dziękujemy, chociaż w większości ich nie używam.. częściowo owszem, częściowo robię to odruchowo, ale niektóre całkiem ciekawe
|
|
#2542 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Czy ktoś mógłby mi przesłać klucz do egzaminu praktycznego z czerwca 2012. Mój e-mail: loolcia@buziaczek.pl Z góry dziękuję
|
|
|
|
|
#2543 |
|
Wtajemniczenie
|
nie ma za co
przy niektórych jest pytajnik bo nie wiedziałam co pisze jak przepisywałam ale szczerze nie znam tych skrótów w praktyce.Ja najczęściej korzystam z F2 tj. "wbicie" do zamówienia ALT+F10 - wbijanie do kolejki bądź ściąganie z kolejki, ALT+F1 - kalkulator, ALT+U usuwanie pozycji i SHIFT+F10 Pharmindex często przydatny gdy dany lek widzę pierwszy raz na oczy i niezbyt znana mi substancja czynna wtedy wiem do jakiej grupy go przydzielić. Te skróty co napisałam myślę, że są najczęściej używane i do podstawowej sprzedaży leków wystarczą. Jak u was wygląda recepta z wycenianiem leków robionych gdy są witaminy w kroplach? U nas robi się to tak, podaję przykład rp. Vit A liq 5,0 Vit E liq 4,0 Linomag liq. 10,0 Eucerini ad 100,0 M.f. ung. Więc : Vit A. 1ml - 1,1 g xml - 5,0g x= 4,54 g / w 1 buteleczce znajduje się 10 ml więc do wyceny wbijam 4,54 g / 10 = 0,454 opakowania. Vit E. 1 ml-0.91g xml- 4,0g x=4,39g i jak wyżej wbijam 0,439 opakowania Linomag w płynie 10 g / 70 g bo tyle jest w opakowaniu = 0,142 opakowania My tak musimy zamieniać krople do wyceny bo NFZ może się przykiełbasić bo 1 g kropli to nie to samo co 1 g kropli wody ![]() gdy lekarz podaje w j.m to wtedy zamieniamy jednostkowo witamina w kroplach ma 2 moce 45000 j.m/ml i 50000 j.m/ml a jak olejek miętowy w kroplach np. na recepcie napisane 5 kropli to 5*0,019 = 0,095 opakowania.
|
|
#2544 |
|
Przyczajenie
|
---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------
Ja zdawałam w tamtym roku.Aseptykę mieliśmy na dwóch wykładach-więc makabra.Pisałam że wykonuję w loży z nawiwem wszystko robię aseptycznie dosłownie na wytarowanej JAŁOWEJ podkładce wagowej,do jałowej butelki ,jałowy korek ......i tak w kółko pierdu pierdu wszystko jałowe i ZDAŁAM dodam że dokonałam korekty nystatyny NIEPOTRZEBNIE ,straciłm 10pkt ale nie 25.Co ważne to robić dokładnie co chcą nie za dużo bo po co ,nie ma dodatkowych pkt.MY nie mieliśmy np.synonimów .No i jeszcze jedno -estetyka-Piszcie ładnie bez gryzmołów nie kreślcie za to są często dodatkowe 2-4 pkt.Powodzenia. Edytowane przez MalgoniaS32 Czas edycji: 2013-01-23 o 20:00 |
|
|
|
|
#2545 |
|
Przyczajenie
|
Ja na egzaminie pisałam po raz pierwszy w życiu projekt z aseptyki
tyle co uczylismy się o niej, ale nigdy nie pisalam projektu. No i tez zdałam :P pisałam jak kolezanka powyzej, wszystko jalowe, to, tamto, wszystko pod loza, wyjałowionym sprzetem, ja w rekawiczkach fartuchu jakims specjalnym ;p , pomieszczenie wyjalowione bla bla ;p
|
|
|
|
|
#2546 |
|
Raczkowanie
|
zy są może już gdzieś podane pytania z egzaminu styczniowego 2013 ???
|
|
|
|
|
#2547 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#2548 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli mogę prosić o ten projekt to też bym chciała Beatka-alberatka@wp.pl
Dzięki |
|
|
|
|
#2549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli to nie bylby problem, to prosze o ten projekt. Moj e-mail to: melisa12@o2.pl jeju niedlugo egzamin, a ja jeszcze jestem w lesie z nauka ![]() dziewczyny jak myslicie? Czy lepiej jest zmienic apteke w kvorej odbywa sie zajecia praktyczne (chodzi mi o praktyke semestralna) |
|
|
|
|
|
#2550 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
nauką się nie przejmuj aż tak, nie zdają jej dosłownie jednostki. Ja odrobiłam wszystko w jednej aptece
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:36.

jak jest największy młyn.

już widzę lepsze postępy i lepsze reagowanie na pewne sprawy więc koko dżambo i do przodu