|
|
#2551 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3
Cytat:
|
|
|
|
|
#2552 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie kupiłam książkę "Dziecko z bliska" Agnieszki Stein i mam nadzieje, że przyda mi się na przyszłość. Zwłaszcza na osławiony bunt 2-latka
|
#2553 |
|
Przyczajenie
|
Super dziekuję bardzo za odpowiedź,duzo dziewczyn pisze ze warto rodzic ze znieczuleniem,zastanawiam sie czy nie pomyslec o tym,podobno dla dziecka to nawet lepiej,nie grozi mu niedotlenienie bo wiecej krwi przeplywa przez lozysko,ale boje sie tego tez oczywiscie,to trudna decyzja,ja bede rodzic w UK,jezyka nie znam super lux wiec to tez dodatkowy stres no i nie wiem jak tu opieka medyczna dziala zdania sa podzielone,ale wiem ze znieczulenie jest za darmo,coraz wiecej kobiet decyduje sie na nie,duzo wiecej niz w PL
|
|
|
|
#2554 | ||
|
Konto usunięte
|
Trzymam kciuki za wizyty!!!!
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2555 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2556 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Wogole to wykompalam sie wymalowalam i zalamalam jeszcze bardziej.. wyrwalam sobie siwego wlosa i jeszcze znalazlam pare !!!!!!!!!!! a mam dopiero 22 lata!!!!!!! ( chcialam zejsc z blondu -mam odrost na 3cm wiec widac siwizne;P (no dobra pojedyncze ale sa;P) wiec zostaje blond do konca zycia lol) ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=2Ns7za7h99A |
|||
|
|
|
#2557 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
a ja dzisiaj w domku, lekko się przeziębiłam a męża chyba żołądkowa grypa dopadła. Cytat:
fajne dzieciakiCytat:
Cytat:
Cytat:
))))))))))Cytat:
Cytat:
bo u nas żartem też o tym wspominaliśmy, bo akurat ja mam większą pensję
|
|
#2558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeżeli masz możliwość rodzic z darmowym znieczuleniem to czemu nie, chociaż jak ja oglądam filmy z zagranicznych porodów i widzę jak one rodzą nie czują ze rodzą to mi się jakoś nie podoba nie mówię ze kobieta ma cierpieć ale to takie sztuczne nie wie kiedy skórcze tylko wysila się bo prze... a co do wyprawki to dziewczyny umieściły w cz.2 WYPRAWKA Dla noworodka Do spania: Łóżeczko z materacem Prześcieradło 2-3 szt. Kołdra (ze sztucznym wkładem, naturalne pierze może uczulać) Poszewka na kołdrę 2-3 szt. Kocyk cienki 2 szt. Kocyk gruby 1 szt Rożek Do kąpieli i pielęgnacji: Wanienka Płyn do kąpieli z oliwką przeznaczony dla niemowląt Płatki do przemywania buzi Sól fizjologiczna do przemywania oczu Krem pielęgnacyjny dla niemowląt Ręczniki (mogą, ale nie muszą być z kapturkiem) 3 szt Miękka szczotka do włosów Nożyczki lub obcinak do paznokci Octenistep to przemywania pępuszka Aspirator Frida do noska Proszek do prania dla niemowląt (np. Jelp, Lovela) Delikatny płyn do płukania ubranek Do przewijania Przewijak Mokre chusteczki do przecierania pupy Pieluszki jednorazowe Pieluszki tetrowe 25 szt Pieluszki flanelowe 2-3 szt (przydatne przy wyjściu do lekarza, są ładniejsze od tetrowych) Maść chroniąca przed odparzeniami ( np. sudocrem) Ubranka: Body bawełniane zapinane w kroku z krótkim rękawem 10 szt Body bawełniane z długim rękawem 10 szt Pajacyki bawełniane 10 szt Bawełniane bluzeczki zapinane z przodu 10 szt Kompleciki 4 szt Śpioszki 10 szt Skarpetki 10 szt Czapeczki osłaniające uszy i czoło 10 szt Kurteczka nie przepuszczająca wiatru Niedrapki 3 szt Na wyjście z domu: Wózek Parasolka przeciw słońcu Moskitiera na wózek (niezbędna podczas wieczornych spacerów) Folia przeciwdeszczowa na wózek Krem ochronny do buzi Termoopakowanie na butelkę Do karmienia naturalnego: Wkładki laktacyjne do biustonosza Laktator elektryczny lub ręczny Do karmienia butelką: Butelki najlepiej antykolkowe Myjka do butelek Smoczki do butelek o małej sile przepływu Śliniaki Rzeczy pomocne, ale nie konieczne: Niania elektroniczna(nie musisz się martwić, że dziecko płacze będąc same w pokoju, a ty go nie słyszysz Smoczki uspakajające Chusty do noszenia dziecka Termometr do wody Wyprawka do szpitala dla mamy Niezbędne dokumenty: dowód tożsamości ubezpieczenie (karta chipowa – np. na Śląsku) NIP pracodawcy lub NIP własny (w przypadku prowadzenia własnej działalności gospodarczej) karta przebiegu ciąży oryginały wyników badań z okresu ciąży (grupa krwi i Rh, morfologia i badanie moczu, HBS, WR, wyniki badań USG, inne istotne wyniki badań czy konsultacji) Na czas porodu: koszula nocna, której nie będzie ci żal ubrudzić jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia (jeśli chcesz, aby wykonano lewatywę i golenie krocza, i jeśli nie zapewnia ich szpital) pomadka ochronna do ust (wysuszają się podczas oddychania) woda mineralna niegazowana zegarek do określania czasu skurczów Na okres poporodowy: jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek (paczka) podpaski (przydatne od około czwartego dnia po porodzie) majtki jednorazowe (ok. sześć sztuk) lub siateczkowe trzy koszule nocne do karmienia szlafrok kapcie (ewentualnie klapki pod prysznic) dwa biustonosze do karmienia maść na obolałe brodawki, np. Bepanthen przybory toaletowe, ręczniki papier toaletowy sztućce, kubek telefon i ładowarka pieniądze na nieprzewidziane wydatki NO ALE JA TAM WSZYSTKIEGO CO TU PISZE NIE MIALAM, dziecko kompałam w mydle bambino i smarowałam oliwką teraz są różne płyny i w ogóle także poczytać możesz nie używałam żadnej soli fizjologicznej czy wacików do przemywania ...i pewnie tam w szpitau wszystko daja to tylko w Polsce taki 3świat. A i używałam sudokremu nie żadne proszki bo słyszałam że się właśnie brylują i dziecku odparzają
Tomuś 21,07,2005 Antoś ,6,09,2013 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie." Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-01-28 o 12:22 |
|
|
|
|
#2559 |
|
Zakorzenienie
|
Wogole to powiedzcie mi od ilu m-c mozna klasc dziecko na mate taka edukacyjna? czy jak ona sie zwie? :P
Pytam bo Szwagierka przyjezdza za miesiac i mowila mi ze jak chce to mi kupi mate taka fajna dla dziecka bo jest fajna promocja 16Funtow a tu one kosztuja allegro 180 a smyk ponad 200... pokaze Wam i niewiem czy sie zdecydowac czy co? http://direct.asda.com/Bright-Starts...html?cgid=6082 |
|
|
|
#2560 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() Idziecie jak burza ! Dzisiaj byłam na badaniach i boli mnie miejsce kłucia. WÓZEK Ja mam taki - > Klik dokładnie bordowy i z tymi dużymi kołami. Spacerówkę kupowałam osobno, bo zależało mi na tym aby była lekka i raz dwa się ją składało. Z gondolki i fotelika jestem mega zadowolona,wózek lekko się prowadzi i można regulować wysoko rączkę, a Ja wysoka to mi to pasuje ![]() Dzisiaj do roboty a mi się nie chce ![]() ---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Dottka to zależy od dziecka, Ja moja położyłam na mate jak miała ok 4-6 miesięcy, bo zaczynała dosięgać do tych wiszących rzeczy które w sumie ją tak bardzo nie interesowały jak różne materiały i szelesty na macie które były przyszyte. Stracić się nie straci :P |
|
|
|
#2561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jedziemy niebawem z TZ na zakupy a nawet porzadnych rzeczy na promocji nie ma haha Robilyscie kiedys fileta z kurczaka duszonego z cebulka? ja wlasnie dzis mam zamiar zrobic,bo u tesciowej sie tym zajadam bo kotlet mi juz nie wchodzi a to mieso mmm tylko zastanawiam sie jak to trzeba troszke najpierw na oleju podsmazyc to tylko zeby z gory zmienilo lekko kolor czy cale bo ogolnie troszke pisze na przepisie i tesciowa tez mowila ze troszke delikatnie ale i tak niewiem? |
|
|
|
|
#2562 |
|
Raczkowanie
|
Widziałam już ten filmik kiedyś jest świetny.
Ja również miałam ambitny plan że Młody będzie miał mało zabawek. Niestety małż lekko ześwirował na punkcie synka i przez jakiś czas co wyprawa do sklepu to była nowa zabawka. Osttanio na szczescie mu sie odmieniło. Bo juz miejsca brak
|
#2563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2564 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2565 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2566 |
|
Zakorzenienie
|
sądzę, że na pół roku już będzie ok.
|
#2567 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, w końcu po tylu tygodniach jestem w stanie Was dzisiaj nadrabiać
Chociaż patrząc na ilość stron, nie wiem czy się cieszyć ![]() dotkaaa mi się wydaje, że taki kurczak powinien być delikatny, a nie wysmażony i suchy - tak a propos przypomniałaś mi o mojej ukochanej świeżonce, z tym że to jest z mięskiem gulaszowym
|
#2568 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2569 |
|
Zakorzenienie
|
Mata jest jak najbardziej do użycia od początku. Moja chrześnica miała taką, jak wstawiła fiazo w linku (swoją drogą, dostaniemy ją pewnie w spadku), to pamiętam, że mała była zachwycona - mata jest bardzo kolorowa, ma dużo zabawek i szeleszczących wstawek, które maluchy bardzo interesują
|
#2570 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2572 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
Nie odzywałam się wczoraj bo tż mnie do lapka na dłużej nie dopuścił, a nie lubię pisać gdy mam zaległości w czytaniu. Podjęliśmy decyzję w sprawie imienia dla naszej dotychczasowej Bezimiennej Księżniczki. Zdecydowaliśmy, że nasza córcia prawdopodobnie będzie miała na imię Milenka (o ile nie zachwyci nas jakieś inne imię ale myślę, że już zostanie takie jakie jest). No cóż, będziemy jednak tą rodzinką emenemsów bo wszyscy będziemy mieli imiona na "M" Przez jakiś czas zastanawiałam się nad Leną, ale po przeczytaniu znaczenia tego imienia zrezygnowałam bo od razu wyobraziłam sobie moje dziecko o imieniu Lena tupiące i bijące własną matkę, która nie chce się zgodzić na kupno nowej lalki, a Lena uparcie krzyczy i rozkazuje i grozi, że nie wyjdzie ze sklepu dopóki owej lalki nie otrzyma (Lena podobno ma cechy przywódcze i jest rządna władzy).Ale za to czytając znaczenie imienia Milena od razu mi ulżyło i wyobraziłam sobie grzeczne spokojne dziecko uwielbiające spędzać czas ze swoją rodziną. I chyba to mnie przekonało i dzięki temu podjęłam decyzję (TŻ od początku chciał Milenkę).A jeśli chodzi o porody to ja chyba wolę nie czytać opowieści na ten temat bo wtedy o wiele bardziej się boję i negatywnie się do tego nastawiam. Każda z nas i tak przeżyje to na swój sposób. Poza tym przecież tyle kobiet rodzi dzieci i dają radę, więc i my damy (tak się pocieszam). Skoro inne zniosły ten ból to znaczy, że to da się wytrzymać. Nie ma się co martwić na zapas. ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Aha i wiadomość dla Dotki ![]() Siwymi włosami się nie przejmuj bo jeszcze bardziej osiwiejesz Mi siwe włosy pojawiły się już w wieku 18 lat, a teraz jest ich coraz więcej. Dodam, że mam od zawsze ciemne włosy i jeszcze nigdy ich nie farbowałam więc na moich ciemnych włosach strasznie je widać. Nie ma się co przejmować, przecież w każdej chwili możemy je zafarbować i po problemie
|
|
|
|
#2573 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwie pieczenie na jednym ogniu Swoją drogą też pamiętam, że kiedyś to imię bardzo mi się podobało, bo było stosunkowo rzadko spotykane - a to baaaardzo lubię w imionach - bo sama mam bardzo rzadkie ![]() U nas, żeby wyszedł fajny trójkącik z literek musielibyśmy małe nazwać na literkę "D", bo i ja i TŻ mamy imienia od niej się zaczynające. Ale nie mam zamiaru robić tego specjalnie :P A co do porodu - to ostatnio - o durna ja - obejrzałam na youtubie parę filmików porodowych. Chyba nie muszę pisać jak się nagle zaczęłam bać. Gdzie nie należę do zbyt delikatnych osób i mam wysoki próg bólu. Jakoś znów nie mogłam uwierzyć, że dziecko będzie musiało mi tamtędy przejść
|
|
#2574 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38883078] Ale jeśli okazałoby się, że jestem zagrożona wcześniejszym porodem, to będę myśleć o R. Śl. i Ligocie. Co do TŻów, mój ze mną na pewno będzie. Akurat na nim widok krwi nie robi wrażenia, nie sądzę też, żeby cokolwiek go miało "brzydzić". Mamy za sobą ciężkie przeżycia, również pod względem "fizjologicznym", więc mam nadzieję, że poród nie będzie dla niego żadną traumą. A wiem, że w takiej sytuacji on będzie mi bardzo pomocny, bo bez gadania i pytań mi pomoże.[/QUOTE] Ja tak samo myslę.Tyle juz razem przeżylismy wiec nie wyobrazam sobie zebysmy nie mieli byc razem w kolejnej z najwazniejszychb chwil naszego zycia ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;38883614]Nie ma się co do tego zmuszać. To musi wynikać jasno z decyzji TŻa. U nas akurat jest to jakby sprawa oczywista, a zresztą.. poród to nie (zawsze) tak hop siup, czasami skurcze trwają godzinami, a mnie właśnie wtedy najbardziej będzie potrzebny TŻ, żeby się podeprzeć jak już bardzo boli, żeby coś podał, zawołał pielęgniarkę. Jak boli, to się nie jest w stanie logicznie myśleć.[/QUOTE] Dokładnie.Tz bedzie trzeźwo myślący,bedzie wszystko miec pod kontrolą.Bedzie moim ,,rzecznikiem" ![]() Cytat:
Ja nie ogladałam ,,Palomy" ale za to mnostwo innych ![]() Cytat:
Cytat:
To moja pierwsza telenowela
|
|
#2575 |
|
Zakorzenienie
|
Dotka JA też bym lekko go zarumieniła,ale żeby nie wyschnął.Za mną chodzi surówka z białej kapusty
a tak generalnie nie chce mi się jeść nic konkretnego.Miałam pomalować paznokcie ![]() Nic uciekam po mała do żłobka i jedziemy do dziadka, bo cały tydzień czeka na dziadka i opa (huśtawkę) Co do imiona to generalnie dziewczynka miała być Maja, ale ostatnio coś mąż wspominał że już mu się nudzi ![]() a jak będzie syn to najprawdopodobniej Xavier albo Ksawery. Nie wiem jeszcze dużo czasu jest w sumie :P |
|
|
|
#2576 |
|
Zadomowienie
|
mi się podoba HANIA , MAJA, IDA, IGA, Anita-ANITKAMAŁGOSIA no i jak synek powiedział MARTYNKA też ładne tylko trochę MARTYNA tak brzmi nie ciekawie.
Jaś, Maciuś, Olaf , Antoś,Tobiasz ale w domu mam Tomasza więc Tobiasz Tomasz podobne... Podoba mi się AGATKA ale moja siostra się tak nazywa, ja Agnieszka no i NATALIA jeszcze ładne
Tomuś 21,07,2005 Antoś ,6,09,2013 Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego sie pragnie." Edytowane przez sarna405 Czas edycji: 2013-01-28 o 13:08 |
|
|
|
#2577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No ale wiesz to takie dziwne nie spodziewalam sie tym bardziej ze moja mama ani jednego wlosa nie ma siwego a tata 10 lat temu zaczol siwiec !!! a ja juz.. a jeszcze wczoraj mi sie miglo tzn siwy wlos lece do tz mowie ZOBACZ a on co ja mowie ze siwy wlos a on ze nie napewno nie a okazalo sie ze tak a dzis go spiernicze za to ze nie chcialo mu sie popatrzec hahah |
|
|
|
|
#2578 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ktos w rodzince upiecze i akurat w tłusty czwartek zaplanuje kilka wizyt ![]() Cytat:
Cytat:
![]() U nas wg usg 17tc a wg Om 17ti 5 dni
|
|
#2580 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.

i wogóle mam wrażenie, że mam wszystko TAM obrzęknięte 

a tak generalnie nie chce mi się jeść nic konkretnego.
co roku obiecuję sobie, że sama zrobię pączki i faworki ale kończy się tak, że nawet nie zabiorę się za szukanie przepisu